ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το σημερινό συλλαλητήριο των παραγωγών των λαικών αγορών στην Αθήνα


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 11 το πρωί συλλαλητήριο των παραγωγών των λαικών αγορών το οποίο χαρακτηρίστηκε ικανοποιητικό ως προς  την συμετοχή των αγροτών παρά το ότι οι πάγκοι στις λαικές λειτούργησαν κανονικά.

Πρώτος και καλύτερος,ξεχώρισε με τα πανώ και την παρουσία του ο σύλλογος Κρητών παραγωγών
"Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ"


Εντονη και η παρουσία των ΜΑΤ στην είσοδο του υπουργείου οικονομικών που ήταν απολύτως έτοιμοι να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εισβολής των αγροτών στο υπουργείο. 
Στις 12 το μεσημέρι,ανέβηκε αντιπροσωπεία των παραγωγών με επικεφαλής τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κύριο Μόσχο,να συναντήσει τον υπουργό και να του εκθέσει τα αιτήματα και τα προβλήματα του κλάδου.

Μετά την άκαρπη προσπάθεια της αντιπροσωπείας να συναντήσει τον υπουργό,λόγω απουσίας του(ως συνήθως), ο κύριος Παντελής Μόσχος έκανε την ακόλουθη δήλωση.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ!!

Αναλυτικότερα,σύμφωνα με αυτά που είπε,δέν κατέστη δυνατή η συνάντηση με τον υπουργό οικονομικών αλλά με την γραμματεία του γραφείου όπου και αναφέρθηκαν τα αιτήματα των παραγωγών.Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν εντελώς αόριστες.Στο βασικό αίτημα της μή διπλής και παράλογης φορολόγησης,απαντήθηκε ότι αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο δέν μπορεί το υπουργείο να απαντήσει άμεσα.
Για τα υπόλοιπα αιτήματα το υπουργείο είπε ότι,η μείωση του κόστους παραγωγής,η μείωση της τιμής του πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος,η χρηματοδότηση των καλλιεργητών απο τις τράπεζες και η μείωση των διοδίων αφορούν το υπουργείο γεωργίας.Με λίγα λόγια,"Εγώ το λέω του σκύλου μου,κι ο σκύλος της ουράς του"

Ο αγώνας λοιπόν θα συνεχιστεί και αναμένονται περεταίρω κινητοποιήσεις απο την ομοσπονδία των παραγωγών των λαικών αγορών
Μενέλαος

Μια χρήση της πατάτας,κάπως διαφορετική!


 Πρίν απο αρκετά χρόνια,όλοι οι φορτηγατζήδες της εποχής του 50-60,εκτός από εκείνα τα τεράστια μαγνητόφωνα που έπαιζαν τις 8άρες κασέτες,είχαν υποχρεωτικά και μιά... πατάτα στο αυτοκίνητο.
Αυτή η πατάτα, σε περίπτωση βροχής τους έσωζε από αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.
Μήν νομίσετε ότι την είχαν για φυλαχτό.Απλά,έπαιζε τον ρόλο του υαλοκαθαριστήρα!!


 Εκείνη την εποχή,όπως και σήμερα,υπήρχε μεγάλη οικονομική ανέχεια.Κάτι σαν σήμερα δηλαδή.
Δέν υπήρχαν λοιπόν καθόλου χρήματα για να αντικατασταθούν οι υαλοκαθαριστήρες όταν χαλούσαν.
Οταν λοιπόν έπεφταν οι πρώτες σταγόνες της βροχής,ο οδηγός έκοβε μια πατάτα στην μέση και έτριβε με το εσωτερικό της το παρμπρίζ απ,έξω, καλά καλά.Η πατάτα λειτουργούσε σαν υγροαπωθητικό,με αποτέλεσμα,ακόμα και με πολλή βροχή,το τζάμι να είναι αρκετά καθαρό ώστε να επιτρέπει την οδήγηση με ασφάλεια.
















Σήμερα,αντιμετωπίζουμε την ίδια περίπου κατάσταση.Τότε ο κόσμος αντιμετώπιζε την μετακατοχική
άσχημη περίοδο που δημιούργησαν οι γερμανοί.Αλλά ευτυχώς(!) είχαμε τους σύμμαχους με το μέρος μας.
Τώρα όμως,οι σύμμαχοι,είναι και αυτοί με το μέρος των γερμανών.
Βάλτε λοιπόν κι εσείς μιά πατάτα στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου και...αχρείαστη να,ναι!!
Μενέλαος.

Συλλαλητήριο, αύριο των παραγωγών των λαικών για το φορολογικό,χωρίς όμως να διακοπεί η λειτουργία των αγορών.


Μικρή θα είναι όπως αναμένεται αύριο η συμετοχή των παραγωγών-πωλητών μετά την σημερινή διευκρίνηση της ομοσπονδίας,σύμφωνα με την οποία οι λαικές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά,αύριο τετάρτη,και απλά, όσοι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα,καλούνται να αφήσουν κάποιο άτομο στον πάγκο τους και να προσέλθουν στο συλλαλητήριο.Σύμφωνα με το προεδρείο της ομοσπονδίας,θα ζητηθεί να μην υπάρξουν πρόστιμα για την λειτουργία των πάγκων απο τρίτους την αυριανή μέρα.
Μενέλαος.

Παράταση για τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ


Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινωσε ότι η ισχύς των Βιβλιαρίων Υγείας των δικαιούχων περίθαλψης του ΟΓΑ, που λήγει στις 28-02-2014,
 παρατείνεται  μέχρι τις 31 Μαρτίου 2014.

Συλλαλητήριο των παραγωγών λαικών αγορών στη Θεσσαλονίκη


Κωνσταντίνος Παπανικολάου
|  
agronews.gr
Συλλαλήτήριο το οποίο θα ξεκινήσει από τη Καμάρα και θα καταλήξει στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου από την Ομοσπονδία Συλλόγων παραγωγών Λαικών Αγορών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης.
Συγκεκριμένα, το συλλαλητήριο πραγματοποιείται μετά από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας και με αίτημα την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου. Οι παραγωγοί ζητούν φορο-ελαφρύνσεις για τον αγροτικό κόσμο και αναμένεται να κλείσουν όλες τις λαικές που πραγματοποιούνται αύριο σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Εκτός του ψηφίσματος που θα παραδοθεί στην ηγεσία του υπουργείου, οι παραγωγοί αναμένεται να πραγματοποιήσουν συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Μάρτιος στο αγρόκτημα



Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά, κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε εκείνον το ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα.

Σπέρνουμε: Ντομάτες, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.

Φυτεύουμε: Πατάτες, κλίματα

Μεταφύτευουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες σε θερμοκήπιο, πράσα στο χωράφι.

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα , μαρούλια, μπρόκολα, κουνουπίδια, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, βρούβες, τσουκνίδες, καυκαλίθρα, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, σπαράγγια, οβριές.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Μάρτιο
Οι δεντροκομικές εργασίες γίνονται πολλές και επείγουσες κυρίως όταν ο καιρός αρχίζει να γίνεται θερμός και ξηρός. Στους οπωροκήπους επισπεύδονται οι εμφυτεύσεις των αειθαλών είτε και των φυλλοβόλων οπωροφόρων στους ορεινούς και ψυχρούς ή υγρούς τόπους. Αυτές για να πετύχουν πρέπει να ποτίζονται συχνά και να προφυλάσσονται από την απότομη ξηρασία της ανοίξεως αλλά και από τους βόρειους ανέμους, αλλιώς η ευδοκίμηση των φυτειών αποβαίνει αμφίβολη ή ανέφικτη.
Τα κλαδέματα των πυρηνοκάρπων είναι ανάγκη να τερματίζονται εγκαίρως και πριν την έναρξη της ανθίσεως. Εφαρμόζονται οι προσδέσεις των κλάδων, οι διανοίξεις ή κυρτώσεις και τα αναγκαία κλαδέματα για την ενδυνάμωση ή εξασθένιση των δέντρων.
Επίσης πρέπει να εκτελείται και ένα ελαφρό όργωμα ή σκάλισμα γύρω από τα δέντρα, από τη μία για τον αερισμό των ριζών τους και από την άλλη για καταστροφή των αναπτυσσόμενων ζιζανίων.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι μεταφυτεύσεις των νεαρών δενδρυλλίων σε αραιότερες αποστάσεις, οι εμφυτεύσεις των μοσχευμάτων κυδωνιάς, συκιάς, ροδιάς, φιστικιάς κλπ. καθώς και η εφαρμογή των καταβολάδων.
Εφ όσον ο καιρός τυγχάνει να είναι ευνοϊκός μπορούν να γίνουν σπορές των προ βλαστημένων ήδη σπόρων, όπως αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών κερασιών και άλλων και περί το τέλος του μηνός και των μηλιών, αχλαδιών, κερασιών κλπ. λεπτών σπόρων.
Στους θερμούς τόπους με την έναρξη της κυκλοφορίας των χυμών ξεκινούν οι εγκεντρισμοί δια σχισμής, και κατόπιν δια στεφανίτου, και ενοφθαλμισμοί δια βλασταίνοντας οφθαλμού, δια εμβολίων κομμένων και διατηρημένων από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Τα επιτυχημένος εμβολιασμένα υποκείμενα από το προηγούμενο φθινόπωρο, κόβονται 8-10 πόντους άνωθεν των εμβολίων.
Το ίδιο δεν πρέπει να παραμελείται η καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Σε όλα τα οποροφόρα και ειδικότερα στις ροδακινιές, πριν την άνθηση ενεργείτε ο πρώτος ή δεύτερος ψεκασμός με βορδιγάλλειο πολτό, για την πρόληψη του εξώασκου κλπ. κρυπτογαμικών παρασίτων, όπως το κορίνεο , το σάπισμα των καρπών. Τα ψωριόντα δέντρα ψεκάζοντε επίσης για πρώτη ή δεύτερη φορά με διάλυση πετρελαιοσάπωνου ή θειασβεστίου ή με χειμερινό πολτό.

Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.
Είναι η εποχή να μαζέψουμε άνθη καλέντουλας και να τα αποξεράνουμε.
Το ίδιο και με τα άνθη του μποράνγκο.



Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε να ανθίσουν τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο.

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση.Ξεβοτάνισμα ζιζανίων από τα κηπευτικά μας, αλλά και συγκομιδή και αποξήρανση των ωφέλιμων όπως η τσουκνίδα. Ψεκάζουμε αναλόγως με χειμερινό πολτό, θειάφι ή χαλκό τα δένδρα, το αμπέλι ή τα κηπευτικά μας . Ετοιμάζουμε το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την καλοκαιρινή καλλιέργεια μας. Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
Σκαλίζουμε όταν τα ζιζάνια είναι μικρά ακόμα και εφαρμόζουμε κομπόστα και εδαφοκάλυψη.

Τα πρώιμα κουκιά και μπίζα έχουν αρχίσει να δένουν καρπό.

undefined

Το Παντζάρι.Καλλιέργεια και ιδιότητες.



Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης
Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια
Φεβρουάριο-Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης
0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης
5-10
Μεταφύτευση
Άμεση σπορά
Ωρίμανση
55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία



Εχθροι παντζαριού.


Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
Άλλα Ονόματα: Καραφατμέ, Κοφτοσκούληκα
Επιστημονικό Όνομα:  Agrotis segetum, Agrotis ypsilon
Τύπος Προσβολής:  Εχθρός
Εμφάνιση Συπτωμάτων:  ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΣΤΗ ΡΙΖΑ
Πληροφορίες
Οι Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα, συναντώνται σε πολλές καλλιέργειες π.χ. στα τεύτλα, στον αραβόσιτο, στην πατάτα, στον καπνό, στα ψυχανθή.

Συμπτώματα
Οι κάμπιες κόβουν τα νεαρά φυτάρια στον "λαιμό" (συνήθως επάνω από το έδαφος). Τα φύλλα στην αρχή παρουσιάζουν δυσδιάκριτα φαγώματα, τα οποία στη συνέχεια εξελίσσονται σε τρύπες, σχισίματα ή περιφερειακά φαγώματα από την συνεχιζόμενη δραστηριότητα των προνυμφών. Οι μεγαλύτερης ηλικίας προνύμφες είναι περισσότερο αδηφάγες και συνήθως κατατρώγουν ολοκληρωτικά τις ρίζες και τα νεαρά φυτάρια. Στα τεύτλα και στις πατάτες μπορεί να ανοίξουν τρύπες.

Εχθρός
Οι προνύμφες (κάμπιες) είναι άτριχες, κυλινδρικές, γκρίζου χρώματος και φθάνουν μήκος 40-50 χιλ. Η κεφαλή είναι καστανή, φέρουν 3 ζεύγη ποδιών στο θώρακα και 5 ζεύγη κοιλιακών ψευδοπόδων.
Ακόμη φέρουν τρεις σκούρες επιμήκεις ραβδώσεις. 'Οταν νοιώσουν άγγιγμα κουλουριάζονται αμέσως με την κεφαλή στο κέντρο.
Τα ακμαία (πεταλούδες) έχουν μήκος 20 χιλ. περίπου και γκριζοκάστανο χρώμα. Οι πρόσθιες πτέρυγες έχουν σκουρότερο χρώμα και διακοσμούνται με νεφροειδή σημάδια και γραμμές ζικ-ζακ.

Παρατηρήσεις
Συναντώνται κυρίως σε ελαφρά εδάφη. Ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εμφάνισή τους είναι ξηρός, ζεστός καιρός και έδαφος καλυμμένο από ζιζάνια. Σε υγρό έδαφος οι νεαρές κάμπιες δεν επιβιώνουν. Το έντομο έχει νυκτόβια ήθη.
Προσβάλει
Τομάτες (Ντομάτες)
Πατζάρια
Καρότα
Πατάτες
Αγγούρια
Πιπεριές
Μελιτζάνες
Κολοκυθάκια
Κουνουπίδι
Λάχανο
Μαρούλια

Το παντζάρι και οι ευεργετικές του ιδιότητες!


Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.
Ενίσχυση της αντοχής

Καλά νέα για τους αθλητές και όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά ή προβλήματα στο μεταβολισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter έδειξε ότι πίνοντας χυμό παντζαριού μπορούμε να ενισχύσουμε τις αντοχές μας ώστε να γυμναζόμαστε 16% περισσότερο. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε νιτρικά ιόντα μειώνει τις απαιτήσεις του οργανισμού για οξυγόνο, καθιστώντας την γυμναστική πιο εύκολη. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ο ακριβής μηχανισμός, οι ερευνητές υποθέτουν ότι υπεύθυνη για την βελτίωση των αντοχών κατά αυτόν τον τρόπο, είναι η μετατροπή των νιτρικών ιόντων σε μονοξείδιο του αζώτου.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ο χυμός παντζαριού μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν πρόβλημα υψηλής πίεσης. Έρευνα του Queen Marry University of London απέδειξε ότι όσοι έπιναν μόλις ένα ποτήρι 250ml χυμού παντζαριού, μείωναν την πίεσή τους εντός 24 ωρών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ποσότητα νιτρικού άλατος είναι αυτή που έχει τις ευεργετικές – για την υψηλή πίεση – ιδιότητες. Αυτό οφείλεται στην μετατροπή του νιτρικού άλατος -με το σάλιο- σε νιτρώδες άλας.
Μείωση της χοληστερίνης

Έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε ότι το φολικό οξύ που βρίσκεται στις φυτικές ίνες των παντζαριών, μπορεί να μειώσει τόσο τη χοληστερίνη, όσο και τα τριγλυκερίδια.
Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων

Τα παντζάρια περιέχουν μια ουσία, τη βηταΐνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και θωρακίζει απέναντι σε διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλες ποσότητες ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να ευθύνονται για φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία. Η βηταΐνη είναι μια χολίνη η οποία συντελεί αποτελεσματικά στην μείωση της ομοκυστεΐνης και έτσι θωρακίζει την καρδιά μας.

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο στον οργανισμό μας για τη σωστή απορρόφηση του ασβεστίου και τη συντήρηση των οστών. Τα κόκκινα παντζάρια έχουν αρκετές ποσότητες μαγνησίου κι έτσι βοηθούν στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου. Προσοχή όμως, τα πράσινα παντζάρια περιέχουν οξαλικό οξύ, το οποίο δυσχεραίνει την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων

Μερικές έρευνες σχετικά με τις ιδιότητες της βηταΐνης, έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθάει και στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, την ανεπάρκεια πρωτεϊνών, το διαβήτη κτλ.

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Τα παντζάρια περιέχουν βητακυανίνη, ένα αντιοξειδωτικό το οποίο βοηθάει στην αντιμετώπιση γνωστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και η γεροντική άνοια. Το συγκεκριμένο αντιοξειδωτικό αποτρέπει την περαιτέρω ζημιά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Έρευνες πάνω στο καρκίνο του εντέρου, έχουν δείξει ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των παντζαριών ενισχύουν την ανάπτυξη των κυττάρων CD8, τα οποία εντοπίζουν και καταστρέφουν ανώμαλα κύτταρα. Επίσης, εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι η βετανίνη μειώνει την ανάπτυξη όγκων μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Τα καρκινικά κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις έρευνες ήταν από το έντερο, τα κεντρικό νευρικό σύστημα, τους πνεύμονες, το στήθος, τον προστάτη, το στομάχι και τα γεννητικά όργανα. Οι έρευνες δεν κατέστησαν το παντζάρι ως «αντικαρκινική» τροφή, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Άλλες ιδιότητες

Τα παντζάρια αποτελούν ένα φυσικό καθαρτικό και βοηθούν σε προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα και οι αιμορροΐδες. Επίσης, ο χυμός πατζαριού θεωρείται καλός σε προβλήματα όπως ο ίκτερος, κατά την οποία το σώμα χρειάζεται υγρά και υδατάνθρακες.
Πηγή: agrotikabook.gr

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Συναγερμός για Xylella fastidiosa




Το ΥΠΑΑ&Τ, με τρείς μήνες καθυστέρηση κτύπησε συναγερμό για την αντιμετώπιση της Xylella fastidiosa που πλήτει ελαιόδεντρα στην Ιταλία. Από τον Νοέμβρη 2013 είχε γράψει το olivenews.gr.





Μία νέα πολύ σοβαρή απειλή για την ελιά αλλά πιθανόν και για άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες βρίσκεται "προ των πυλών" της Ελλάδας και έχει προκαλέσει συναγερμό στις ελληνικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες. Πρόκειται για το βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa το οποίο πρόσφατα εντοπίστηκε σε ελαιόδεντρα στην επαρχία του Λέτσε της Νότιας Ιταλίας.

Το βακτήριο είναι γνωστό για τις σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει στην Αμερικανική ήπειρο, ιδιαίτερα σε αμπέλια (ασθένεια Pierce), εσπεριδοειδή (ποικιλοχρωματική χλώρωση, citrus variegated chlorosis) και πυρηνόκαρπα (προκαλεί μια αδροβακτηρίωση), ενώ προσβάλλει πολλά άλλα καλλιεργούμενα φυτά, διάφορα καλλωπιστικά (ιδιαίτερα την πικροδάφνη) αλλά και δασικά ή και ζιζάνια. Και ενώ στην Ευρώπη μέχρι τώρα ήταν άγνωστο και έχει χαρακτηρισθεί ως παθογόνο καραντίνας, πρόσφατα βρέθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη Νότια Ιταλία να προσβάλλει ελαιόδενδρα και να προκαλεί σ’ αυτά μια ασθένεια που εξαπλούται ταχύτατα.

Η ελιά φαίνεται ότι είναι ένας νέος ξενιστής του βακτηρίου που δεν έχει αναφερθεί σε άλλο μέρος του κόσμου και το γεγονός αυτό, όσο και η εμφάνισή του στη γειτονική μας Ιταλία, εύλογα προκαλεί έντονη ανησυχία και στη χώρα μας.

Τρόπος μετάδοσης:

Κύριος τρόπος μετάδοσης από τη μία περιοχή στην άλλη είναι το μολυσμένα δενδρύλλια ενώ η μετάδοση από τα ασθενή στα υγιή φυτά γίνεται με πολλά μυζητικά έντομα, κυρίως από διάφορα τζιτζικάκια (Cicadellidae, Cercopidae).

Μέτρα πρόληψης-αντιμετώπισης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κατεπείγον έγγραφό του (18-2-2014) καλεί τις υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου:

1. Να διενεργούν εντατικούς ελέγχους για τον εντοπισμό τυχόν δενδρυλλίων ελιάς που διακινούνται από την περιοχή της Απουλίας προς τη χώρα μας.

2.Να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους ελαιοκαλλιεργητές για τη σοβαρότητα της ασθένειας και για την υποχρέωσή τους να γνωστοποιούν άμεσα στην υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα.


Το παθογόνο και τα συμπτώματα.

Είναι ένα αρνητικό κατά Gram βακτήριο που εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ενεργού ξύλου, τα οποία αποφράσσει περιορίζοντας την τροφοδοσία του προσβεβλημένου φυτού με νερό και θρεπτικά στοιχεία. Τα συμπτώματα της προσβολής, πέρα από μια σταδιακή καχεξία, γίνονται πιο αισθητά κατά τη θερινή περίοδο και στις αρχές φθινοπώρου, όταν η έλλειψη νερού και θρεπτικών στοιχείων είναι πιο έντονη, αρχικά με χλωρώσεις και ξηράνσεις φύλλων, και μετά με ξηράνσεις βλαστών. Στην ελιά αλλά και σε άλλα φυτά της ίδιας οικογένειας, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ασθένειας είναι τα "καψίματα" των φύλλων που εμφανίζονται διάσπαρτα στο δέντρο και τα οποία γρήγορα μπορεί να εξελιχθούν σε αποπληξία και θάνατο του φυτού.

Ο πολλαπλασιασμός του περιορίζεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, γι’ αυτό οι ασθένειες που προκαλεί εμφανίζονται πιο έντονα σε περιοχές με ήπιους χειμώνες. Έχει ευρύτατο κύκλο ξενιστών, με πάνω από 100 είδη από 28 οικογένειες. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και πολλά συνήθη ζιζάνια τα οποία δεν εμφανίζουν τυπικά συμπτώματα προσβολής είναι όμως εστίες διαχείμασης του βακτηρίου από τις οποίες τα έντομα μολύνουν τα καλλιεργούμενα φυτά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό αυτού του βακτηρίου είναι ότι έχει πολλά στελέχη με εξειδίκευση στους ξενιστές που αυτά μπορούν να προσβάλουν. Το στέλεχος που βρέθηκε στην Ιταλία να προσβάλει τα ελαιόδεντρα δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Πηγή: e-geoponoi.gr, Γεωπονικός Σύλλογος Πρέβεζας.

  Το Olivenews.gr απο τις 26/11/2013 [ βλ. Η Xylella fastidiosa εμφανίστηκε στη Νότια Ιταλία και απειλεί] είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους απο το βακτήριο καραντίνας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΡΩΓΩΓΩΝ ΠΩΛΗΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ


Κάλεσμα σε συλαλητήριο για το φορολογικό μοίρασε σήμερα η πανελλήνια ομοσπονδία παρωγωγών-πωλητών λαικών αγορών.Το συγκεκριμένο κάλεσμα αναφέρει...  
                                              ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΚΑΙ ΑΦΑΝΙΣΜΟ.Συνάδελφοι αγρότες και παραγωγοί όλης της χώρας,για μιά χρονιά ακόμα βλέπουμε το εισόδημα μας να μειώνεται ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.                                             ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ,ΧΟΝΔΡΙΚΩΣ Η ΠΛΑΝΟΔΙΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ.ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ   ΜΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΟ.ΤΟ ΙΣΧΥΟΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗΣ                         Σε καμία περίπτωση δέν μπορεί να θεωρείται ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, η διάθεση ιδιοπαραγομενων προιόντων στις λαικές αγορές,ενώ η πώληση στα κιόσκια, πόστα,στο χωράφι χονδρικώς η πλανοδίως,να θεωρείται συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.


Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματοςκαι για τους αγροτες παραγωγούς λαικών αγορών.

Απαλλαγή ποσού απο τον φόρο εισοδήματος για την εργασία της οικογένειας στο χωράφι.

ΟΧΙ στα υπέρογκα πρόστιμα.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Μειωση τιμής πετρελαίου και αγροτικού ρεύματος.
Χρηματοδότηση απο τις τράπεζες για καλλιεργητικά έξοδα
.
ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μόσχος Παντελής

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δανιήλογλου Χρήστος


Να μην πάμε στην λαική την Τετάρτη.Να βρεθούμε όλοι στις 10 το πρωί στο σύνταγμα έξω απο το υπουργείο οικονομικών(Νίκης 4) και να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά!!
         
Μενέλαος Αχιμαδάκης.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Φυτό της ελληνικής υπαίθρου, όπλο κατά του καρκίνου



Ένα φυτό που μπορείτε να δείτε σε αφθονία στην ελληνική εξοχή και ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές – και τοξικές – ιδιότητές του από την αρχαιότητα ίσως αποτελέσει το επόμενο όπλο της επιστήμης ενάντια στον καρκίνο.
Η θάψια (Thapsia garganica) ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μια εργαστηριακή “απομίμηση» της δραστικής ουσίας της, θα χορηγηθεί σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη σε κλινικές δοκιμές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν το τεστ έχει επιτυχή έκβαση, το ταπεινό φυτό της Μεσογείου αναμένεται να αποτελέσει το “κλειδί» για την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς αντικαρκινικών φαρμάκων.

Ο κόνδυλος του θανάτου

Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη θάψια ως εμετικό και αποχρεμπτικό. Παράλληλα όμως – και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναφέρεται ακόμη και ως τη μεσαιωνική βιβλιογραφία ως “θανατηφόρος κόνδυλος» – γνώριζαν επίσης ότι έχει ισχυρές τοξικές ιδιότητες, εφόσον μπορούσε να σκοτώσει τα ζώα που έκαναν το λάθος να τη “γευτούν» σε ικανές ποσότητες.

Μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον ογκολόγο Σάμιουελ Ντενμίντ σκέφτηκε να στρέψει την ισχυρή τοξική δράση της θάψιας εναντίον των καρκινικών όγκων.

Οι επιστήμονες αφιέρωσαν σε αυτή την προσπάθεια 15 ολόκληρα χρόνια ερευνών προκειμένου να αναπτύξουν μια συνθετική εκδοχή της θαψιγαργίνης (της δραστικής ουσίας του φυτού), η οποία στοχεύει αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή.

Τροποποίηση εναντίον του καρκίνου

Η θαψιγαργίνη σκοτώνει τα κύτταρα ενός οργανισμού διαπερνώντας την κυτταρική μεμβράνη και “κλείνοντας» τις αντλίες ασβεστίου που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους. Για να επιτύχουν τη στόχευση μόνο των καρκινικών κυττάρων, ο κ. Ντενμίντ και οι συνεργάτες του τροποποίησαν το μόριο της φυτικής δραστικής ουσίας προσθέτοντας μια επιπλέον πεπτιδική αλυσίδα.

Η τροποποίηση αυτή ουσιαστικά “προγραμματίζει» την τοξική ουσία έτσι ώστε να μην εισχωρεί στη μεμβράνη των κυττάρων παρά μόνο στην περίπτωση που αυτή περιέχει PSMA, ένα ένζυμο το οποίο βρίσκεται συχνά στην επιφάνεια πολλών καρκινικών κυττάρων του προστάτη.

Ουσιαστικά το PSMA καταργεί την “ασπίδα προστασίας» αντιδρώντας με την επιπλέον πεπτιδική αλυσίδα και αφαιρώντας την, με αποτέλεσμα η θαψιγαργίνη να επανέρχεται ανενόχλητη στη συνηθισμένη δράση της και επομένως να εισχωρεί στο καρκινικό κύτταρο και να το σκοτώνει.

Ολική εξολόθρευση

Αντίθετα με τα παραδοσιακά χημειοθεραπευτικά φάρμακα, τα οποία δρουν μόνο εναντίον των ταχέως αναπτυσσόμενων καρκινικών κυττάρων, η νέα συνθετική θραψιγαργίνη αποτελεί έναν “καθολικό» εξολοθρευτή: δεν επιτίθεται μόνο στα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη αλλά και σε εκείνα που βρίσκονται σε “ύπνωση» καθώς και στα μη καρκινικά κύτταρα που επιστρατεύονται ως “βοηθοί» για την ανάπτυξη του όγκου.

“Μπορείτε να τη δείτε σαν μια χειροβομβίδα» ανέφερε ο κ. Ντενμίντ στο περιοδικό “New Scientist». “Ένας τραβάει την περόνη αλλά όσοι είναι γύρω του σκοτώνονται».

Στα πειραματόζωα οι “παράπλευρες απώλειες» από τη δράση της ουσίας φαίνονται να είναι πολύ μικρές, προκαλώντας μηδαμινές βλάβες στον υγιή ιστό. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές, που αναμένεται να αρχίσουν σύντομα, θα δείξουν αν οι παρενέργειές της σε ανθρώπους θα είναι εξίσου περιορισμένες.

Αν τα αποτελέσματά τους είναι ικανοποιητικά, ενδεχομένως θα δούμε έναν νέο δρόμο να ανοίγεται στις αντικαρκινικές θεραπείες καθώς πρόσφατες μελέτες έχουν εντοπίσει το ένζυμο PSMA και σε καρκινικά κύτταρα εκτός του προστάτη.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Γιατί τα Goji Berry δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σου;


Γιατί τα Goji Berry δεν πρέπει να λείπουν από το πιάτο σου;
Με καταγωγή από την Κίνα και την περιοχή του Θιβέτ το φρούτο αυτό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην κινεζική ιατρική, χάρη στις ιδιότητές του να τονώνει τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών.

Η καλλιέργεια του μαγικού αυτού καρπού ξεκίνησε με δειλά βήματα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για πολυετή φυτά με ποικίλα είδη καρπών, που μοιάζουν με μούρα και είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι. Για το λόγο αυτό η συλλογή τους γίνεται πάντοτε με ειδικά υφάσματα.

Τα Goji Berries τα βρίσκει κανείς φρέσκα μονάχα στον τόπο παραγωγής τους. Γενικότερα, υπάρχουν στο εμπόριο σε αποξηραμένη μορφή και η τιμή τους υπολογίζεται περίπου στα 14 ευρώ το κιλό. Η γεύση τους είναι σχετικά ουδέτερη. Οπτικά, αλλά και γευστικά θυμίζει σταφίδα όμως σίγουρα διαφέρει κατά πολύ από αυτήν.

Η ιδιαιτερότητα του καρπού, που το έχει κάνει και παγκοσμίως γνωστό, βρίσκεται στην περιεκτικότητά του σε μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Τέσσερις από αυτούς εκτιμάται πως δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές και το καθιστούν μοναδικό και ξεχωριστό. Πρακτικά, το γεγονός αυτό ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους:

• Αυξάνει το μεταβολισμό
• Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό
• Αντιγηραντικές ιδιότητες και υπόφυση αυξητικής ορμόνης

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού για την ανθρώπινη υγεία και ευεξία

• Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά.
• Βελτιώνει την όραση.
• Αναζωογονεί τον οργανισμό και τον γεμίζει ενέργεια ακόμα και όταν υποφέρει από άγχος.
• Αντιγηραντικές ιδιότητες και ενίσχυση μακροζωίας.
• Είναι πλούσια πηγή βήτα-Καροτίνης, βιταμίνης C ( περισσότερη κατά 500 φορές από τα πορτοκάλια) , βιταμίνης Β1, Β2και Β6, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων.
• Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ίνες και λιπαρά, σε ποσότητα που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού.
• Έχει περισσότερο σίδηρο από ότι το σπανάκι.
• Περιέχει βιταμίνη Ε.
• Συμβάλλει στην σεξουαλική δραστηριότητα.
• Δρα κατά των μικροβίων και των μυκήτων.

Με ποιον τρόπο μπορείς να τον εντάξεις στη διατροφή σου

Το μούρο της ευτυχίας καταναλώνεται ως αποξηραμένος καρπός, που μπορεί να συνδυαστεί με σαλάτες, άλλους ξηρούς καρπούς, σε γλυκά ή με γιαούρτι και βρώμη για ένα θρεπτικό πρωινό. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται τα φύλλα του και ο φλοιός της ρίζας, προκειμένου να παρασκευασθεί το τσάι του, ενώ σημαντικότατης θρεπτικής και βιολογικής αξίας είναι ο χυμός του. Ενδεικτικά, ο χυμός του Goji Berry αποτρέπει τις ταχυπαλμίες, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ανακουφίζει εγκύους από τη ναυτία.

Βάλε την υπερτροφή στη διαιτολόγιο σου άφοβα!

Η πιο υγιεινή επιλογή το κρέας κουνελιού



Το κρέας του κουνελιού είναι ένα από τα πιο τρυφερά και εύγευστα κρέατα που υπάρχουν και αποτελεί την πιο θρεπτική επιλογή σε σύγκριση το κρέας άλλων ζώων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το FAO, το κουνέλι θα μπορούσε να αποτελέσει τη λύση στο επισιτιστικό πρόβλημα των αναπτυσσόμενων χωρών, μιας και υπάρχουν ράτσες που μπορούν να προσαρμοστούν στις κλιματικές συνθήκες κάθε χώρας, χωρίς ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε τροφές, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό, αφού μέχρι και ένα παιδί μπορεί να αναλάβει τις απαραίτητες εργασίες.

Τα 100 γραμμάρια ψητού κουνελιού αποδίδουν μόνο 197 θερμίδες. Περιέχει μόνο 8 γραμμάρια λίπους και λόγω της μικρής περιεκτικότητάς του σε νερό αποδίδει 29 γραμμάρια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης, η οποία αυξάνει το αίσθημα κορεσμού στον οργανισμό. Δυστυχώς, τα 82mg χοληστερόλης, που αντιστοιχούν στο 27% των ημερήσιων αναγκών είναι υψηλά, οπότε θα πρέπει να είναι περιορισμένη η ποσότητα κατανάλωσής του και να μην συνδυαστεί με άλλα τρόφιμα υψηλά σε χοληστερόλη, ώστε να ξεπεραστεί το όριο των 300mg ημερησίως. Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε λινολεϊκό και λινολενικό οξύ, απαραίτητα λιπαρά οξέα για το οργανισμό.

Το κουνέλι αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β12, που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του μεταβολισμού. Είναι καλή πηγή νιασίνης, που συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων και βιταμίνης Β6.

Μπορεί να καλύψει το 55% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε σελήνιο, το οποίο βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, της εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων και την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας. Ακόμη, έχει και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Τέλος, είναι καλή πηγή φωσφόρου, που συμμετέχει στην δημιουργία και διατήρηση των οστών καθώς και στην ανάπτυξη μυικού ιστού.

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και περιβαντολλογικοί λόγοι που μπορούν να σας οδηγήσουν στην προτίμηση του κρέατος κουνελιού από το κρέας των υπόλοιπων οικόσιτων ζώων. Αυτό προκύπτει από την αποδοτικότητα του ζώου στο να παράγει κρέας. Δίνοντας την ίδια ποσότητα τροφής και νερού σε διαφορετικά οικόσιτα ζώα, το κουνέλι θα παράξει 7 φορές περισσότερο κρέας σε σχέση με τα άλλα. Δηλαδή επιβαρύνει 7 φορές λιγότερο το περιβάλλον με τις απαιτήσεις του σε ενέργεια και πρώτες ύλες. Αυτό το καθιστά το βασιλιά της συμφέρουσας και οικολογικής παραγωγής, χωρίς να ξεχνάμε την παράμετρο του πιο υγιεινού.

Το κουνέλι μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Το στιφάδο και το κοκκινιστό είναι τα πιο συνηθισμένα και γνωστά. Επίσης το λεμονάτο, το τηγανητό, το βραστό ή το ψητό, το φρικασέ, στη σχάρα ή σουβλιστό ακόμα και το γεμιστό με τυρί. Το κρέας του είναι τόσο νόστιμο και μπορεί να ταιριάξει με πολλά μπαχαρικά και μυρωδικά, οπότε μη διστάσετε να πειραματιστείτε.

Η κατανάλωσή του συστήνεται για όλους, αλλά ιδιαίτερα ωφελημένοι μπορεί να είναι όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος, να αυξήσουν την μυική τους μάζα και όσοι έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου. Εξαιρετικά ωφέλιμο μπορεί να αποδειχτεί σε εγκύους και παιδιά λόγω των θρεπτικών συστατικών που βοηθούν την ανάπτυξη του μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος.

Πηγή: mednutrition.gr

Τα πράσινα φασολάκια σύμμαχος για την υγεία μας



Τα πράσινα φασόλια κατάγονται από το μακρινό Περού και εισήχθησαν στην Ευρώπη το 16ο αιώνα από τους Ισπανούς μετά από την επιστροφή τους από το ταξίδι τους στο Νέο Κόσμο.

Σήμερα, τα πράσινα φασόλια καλλιεργούνται και στην Ελλάδα και αποτελούν ένα κοινό πιάτο που απαντάται στο παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το λαχανικό αυτό χαρακτηρίζεται από υψηλή διατροφική αξία με 100 g φασολιών να παρέχουν το 20% της καθημερινής απαίτησης σε βιταμίνη C, το 18% σε βιταμίνη Κ και το 13% σε βιταμίνη Α. Επίσης, τα πράσινα φασόλια είναι αξιόλογες πηγές φυτικών ινών, μαγγανίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β όπως της Β1, της Β2, της Β6 και του φυλλικού οξέος.

Επίσης, τα πράσινα φασόλια περιέχουν μια ευρεία ποικιλία καροτενοειδών όπως η λουτεΐνη, το β-καροτένιο, η βιολαξανθίνη και η νεοξανθίνη. Παράλληλα, διακρίνονται για το πλούσιο σε φαινολικά συστατικά περιεχόμενό τους καθώς περιέχουν σημαντικές ποσότητες κερκετίνης, καμπεφερόλης, κατεχίνων και προανθοκυανιδών. Τα πράσινα φασόλια έχουν ένα από τα πλουσιότερα σε καροτενοειδή και φαινολικά συστατικά περιεχόμενο σε σχέση με τρόφιμα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία.

Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά περιεχόμενό τους φαίνεται να μπορεί να ασκεί αντιφλεγμονώδεις δράσεις αναστέλλοντας τη λειτουργικότητα ενζύμων που μετέχουν στη φλεγμονή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατανάλωση πράσινων φασολιών να έχει συσχετιστεί με τη μείωση της φλεγμονής που συνοδεύει ποικίλες παθολογικές καταστάσεις, όπως το διαβήτη και τη στεφανιαία νόσο.

Αναμφισβήτητα, η κατανάλωση πράσινων φασολιών είναι μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή με ποικίλα οφέλη στην ανθρώπινη υγεία. Πρόσθετες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να ανακαλύψουν τα κρυφά μυστικά τους.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Φυσικά φάρμακα για ασθένειες λαχανικών


Ξύδι
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως.
Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.

Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) - Μυκητοκτόνο
Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα.
Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων.
Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.

Γάλα
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

Οικολογικό σπρέι  για καταπολέμηση ασθενειών και εντόμων
Συστατικά
1,5  κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
1 κουταλιά σούπας εντομοκτόνου σαπουνιού
1 κουταλιά σούπας φυτικό λάδι
1 κουταλιά σούπας ξύδι
4 λίτρα νερό

Οδηγίες
Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα, το σαπούνι και το λάδι σε μία κούπα νερό.
Προσθέστε  στο τέλος το ξύδι.
Βάλτε το μίγμα σε ένα ψεκαστήρα και προσθέστε το υπόλοιπο νερό.
Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε όλο το φυτό, στην πάνω αλλά και στην κάτω μεριά των φύλλων.
Καταπολεμά τις μυκητιάσεις και τη μαύρη κηλίδα
Ψεκάστε κάθε εβδομάδα για την καταπολέμηση των εντόμων και των ασθενειών.

Αντιμυκητιακό σπρέι χαμομηλιού για τους σπόρους,  τα σπορόφυτα και τη ριζοκτονία

Συστατικά
1 κούπα νερό
1 κουταλιά της σούπας άνθη χαμομηλιού

Οδηγίες
Βράστε το νερό, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας χαμομήλι.
Σκεπάστε το δοχείο μέχρι να κρυώσει και σουρώστε το χαμομήλι μετά.
Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του χαμομηλιού για να μουλιάσετε τους σπόρους ή για να υγράνετε το φυτόχωμα που θα φυτέψετε τους σπόρους σας.
Ψεκάζεται ποτίζοντας τα σπορόφυτά σας με το τσάι χαμομηλιού για 2 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχτούν τα φυτά σας.
Μπορείτε να ενισχύσετε το μίγμα προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας πολυκόμπι.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου
Οι ρίζες απαιτούν οξυγόνο και τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες των ριζών. Περισσότερο πότισμα στα φυτά προκαλεί την ανάπτυξη της σήψης της ρίζας. Όταν υπάρχει πολύ νερό στο έδαφος, οι αεροφόροι οδοί κλείνουν με νερό και οι ρίζες χρησιμοποιούν το λίγο οξυγόνο που είναι διαθέσιμο. Τα φυτά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και οι ρίζες μπορούν να αρχίσουν να πεθαίνουν μέσα σε 24 ώρες. Τα φυτά θα αρχίσουν να μαραίνονται και να μοιάζουν σαν να μην έχουν αρκετό νερό. Είναι εύκολο να γίνει ένα μοιραίο λάθος η προσθήκη περισσότερου νερού.

Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) έχει ένα επιπλέον άτομο οξυγόνου. Όταν τα φυτά ποτιστούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οξυγόνο απελευθερώνετε στο έδαφος γύρω από τις ρίζες, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη μιας υγιής ρίζας. Χρησιμοποιήστε το φθηνό 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα φαρμακείο. Αναμείξετε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 4 λίτρα νερό.

Ασθένειες-Τεχνικές πρόληψης

Το στρες των φυτών
Μεταχειριστείτε τα πιο κοινά προβλήματα στρες των φυτών, που προκαλούνται από τα έντομα, το υπερβολικό πότισμα, το υπερβολικό κόψιμο, την ξηρασία, και τα ζιζάνια για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ασθενειών των φυτών.

Ασθένειες από μύκητες
Ένας μύκητας που επηρεάζει τα λαχανικά, τα φρούτα, τους θάμνους, τα δένδρα και τα λουλούδια, ευνόητε από συνθήκες με υγρασία (15-25 βαθμούς κελσίου) χωρίς άνεμο. Η γκρι μούχλα εμφανίζεται μετά από παρατεταμένες περιόδους συννεφιάς, ομίχλης, υγρασίας, ή ελαφρές βροχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα γκρι με καφέ αποχρωματισμό και μια ασαφή λευκωπή γκρι μούχλα που αναπτύσσετε στην επιφάνεια των περιοχών που επλήγησαν. Ο μύκητας προκαλεί μάρανση του άνθους, σήψη και απόρριψη του καρπού, έλκη στα στελέχη, κηλίδες στα φύλλα και σήψη στους βολβούς ή τη ρίζα.
-Αγοράζετε σπόρους υψηλής ποιότητας από ποικιλίες
-Φυτέψετε τους σπόρους σε ηλιόλουστα, καλά προετοιμασμένα αποστραγγιζόμενα μέρη, τη περίοδο που συνιστάται για την περιοχή σας.
-Να αποφεύγεται τα βαριά εδάφη, τη βαριά σπορά, τον υπερπληθυσμό, τη κακή κυκλοφορία του αέρα, τη πολύ βαθιά φύτευση και την πολύ λίπανση (ειδικά με άζωτο)
-Λιπάρετε τα φυτά με βάση την ανάλυση του εδάφους.
-Κρατήστε το έδαφος υγρό μετά τη φύτευση. Επιτρέψτε στα φυτά να έχουν άφθονο φως.
-Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιήστε επιφανειακό πότισμα και κρατήστε το νερό μακριά από το φύλλωμα. Ποτίζετε με νερό τα φυτά νωρίς την ημέρα.
-Αφαιρέστε το πρώτο καρπό που έχει μολυνθεί με γκρι-μούχλα σήψης από τη καλλιέργεια και κάψτε ή θάψτε το. Όλα τα άρρωστα φυτά και τα φυτικά μέρη θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
-Μετά τη συγκομιδή κάψτε όλα τα υπολείμματα των καλλιεργειών.
-Μην μετακινήστε και αγγίζετε τα φυτά όταν είναι βρεγμένα. Αυτό προκαλεί την εξάπλωση των ασθενειών.

Σάπισμα της ρίζας
Αυτός ο μύκητας οδηγεί σε μικρά ή και σοβαρά προβλήματα μαρασμού που προκαλούνται από την παρεμπόδιση της λειτουργίας της ρίζας
Τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη είναι ίσως η καλύτερη προληπτική δράση κατά των κοινών μυκήτων μάρανσης του εδάφους.
Επαρκής κυκλοφορία του αέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών.
Μια σκόνη από μαλακό πέτρωμα/φωσφορικό στο έδαφος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της μάρανσης.
Ένα σπιτικό σπρέι με σκόρδο μπορεί να δουλέψει για πολλές ασθένειες αλλά και για προβλήματα εντόμων.

Clubroot (λάχανο και οικογένεια μουστάρδας)
Αυτή είναι μια κοινή ασθένεια στα λάχανα, ραπανάκια, γογγύλια, σινάπια. Η παραμόρφωση γίνετε στις κρυμμένες ρίζες του φυτού και έχει σχήμα ραβδιού. Στο λάχανο αυτό προκαλεί ασχημάτιστα ή καθόλου κεφάλια, που ακολουθείται από μείωση στην ανάπτυξη ή και θάνατο του φυτού.
Μην φυτεύεται αν έχετε πρόβλημα, μέλη της οικογένειας λάχανου (συμπεριλαμβανομένων μπρόκολα, κουνουπίδια, κράμβες, λάχανα Βρυξελών, σινάπια κ.α.) στον ίδιο χώρο για τέσσερα χρόνια.
Αυξήστε το επίπεδο του pH του εδάφους στο 7.5. Πρώτα κάνετε μια δοκιμή για να μάθετε το τρέχον επίπεδο του pH του εδάφους και μετά αυξήστε το με ασβέστιο ή και μαγνήσιο.
Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στραγγίζει καλά.

Συμβουλές
Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό. 

Πηγή: http://www.ghorganics.com/page15.html