ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Προσοχή στο φυτόχωμα που επιλέγετε.


Δεν ταιριάζουν όλες οι τύρφες και τα φυτοχώματα σε όλες τις σπορές και φυτεύσεις που θέλουμε να κάνουμε.Οταν πρόκειται για σπορά,θα πρέπει να προμηθευτείτε τύρφη εντελώς αδρανή,χωρίς περιεκτικότητα σε κοπριά η χούμους διότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα,αυτές οι προσμίξεις να καταστείλουν την φυτρωτικότητα των σπόρων,η να δημιουργήσουν προβλήματα στην ανάπτυξη των νεαρών φυτών. Στις φωτογραφίες που ακολουθούν,δείτε τι μπορεί να συμβεί όταν χρησιμοποιούμε λάθος τύρφη.


Για φύτευση σπόρων αγγουριάς αγοραστηκε τύρφη εμπλουτισμένη με χούμους όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.







Στις οδηγίες,πάνω στην συσκευασία,υπήρχε πλήρης περιγραφή των χαρακτηριστικών αλλά και ορισμένων περιπτώσεων εφαρμογής του φυτοχώματος.Δέν υπήρχε όμως πουθενά καμία προειδοποιητική πληροφορία για την περίπτωση της σποράς.


Φυτεύτηκαν οι σπόροι και η φυτρωτικότητα ήταν ικανοποιητική,αγγίζοντας το 90%.Ομως τα προβλήματα φάνηκαν κατα την ανάπτυξη των πρώτων φύλλων των φυτών.Παρά το επαρκές πότισμα,και ενώ δέν χρησιμοποιήθηκε κανένα άλλο χημικό η οργανικό σκεύασμα,παρουσιάστηκαν συστροφές και ατροφία,ενδείξεις για πρόβλημα στο ριζικό σύστημα.

Ακόμα και όταν έγινε η μεταφύτευση στο έδαφος,το πρόβλημα εξακολούθησε να υπάρχει για 8 μέρες περίπου,όσο δηλαδή χρειαζόταν οι ρίζες για να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να βρούν το καθαρό χώμα και να αρχίσουν έτσι τα φυτά να αναπτύσονται κανονικά.


Συμπέρασμα.Οι τύρφες με προσμίξεις μπορεί να είναι καλές για μίξη με χώμα και χρησιμοποίηση σε γλάστρες η σε παρτέρια,καλύτερα όμως να αποφεύγονται όταν πρόκειται για βλάστηση σπόρων.

Οκτώβριος στο αγρόκτημα


Σπέρνουμε:
Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια.

Φυτεύουμε:
 
Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά.
 

Μεταφύτευουμε:
 
Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες.

Εδώ μερικές φωτογραφίες από τα μαρούλια, μπρόκολα και κουνουπίδια που έσπειρα σε παρτέρια στο μπαλκόνι μου από δικό μου σπόρο.Από το κάθε παρτέρι διαστάσεων 50χ15 εκατοστών μπορούμε να πάρουμε περίπου 20-40 φυτά.
 
 
Η μεταφύτευσή τους στο χωράφι χρησιμοποιώντας κομπόστα σε κάθε φυτό
 
Μεταφύτευσή αγκινάρων


Συγκομιδή:
Καρύδια, ρόδια, ελιές, λεμόνια, λοτούς, κυδώνια, αχλάδια.


Τα καρύδια πρέπει να τα λιάσουμε περίπου 1-2 βδομάδες για να φύγει η υγρασία αλλιώς θα μας χαλάσουν πολύ γρήγορα.
Τους λοτούς του κόβουμε όταν είναι σκληροί ακόμα και τους τρώμε όταν γίνουν.
Τα ρόδια εύκολα διατηρούνται αρκετό καιρό και εκτός ψυγείου σε δροσερό μέρος.
Τα κυδώνια και τα αχλάδια πρέπει να τα μαζεύουμε όταν δεν είναι εντελώς ώριμα. Τα αφήνουμε να ωριμάσουν σπίτι μας και να τα συντηρούμε στο ψυγείο μας αν έχουμε πολλά
 


Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Οκτώβριο
 
Οι δενδροκομικές εργασίες αρχίζουν να λαμβάνουν περισσότερη ζωηρότητα. Στους οπωροκήπους εκτελείται ένα βαθύ όργωμα ή περιλάκωση των δέντρων, κατά το οποίο γίνεται και η παράχωση του χρησιμοποιούμενου λιπάσματος. Το όργωμα αυτό συντελεί συνάμα και στην καταστροφή των διαφόρων βλαπτικών εντόμων που καταφεύγουν στο έδαφος για διαχείμανση.
Στους ξερούς τόπους γίνονται μεταφυτεύσεις των αειθαλών και των πρωίμων φυλλοβολούντων οπωροφόρων όπως π.χ. των αμυγδαλιών, δαμασκηνιών, κερασιών κλπ. Ενεργούνται καθαρίσματα των δένδρων από τους ξηρούς και τους περιττούς βλαστούς και προπάντων από τους παραμένοντας τυχόν μουμιοποιημένους καρπούς, οι οποίοι περικλείουν συνήθως έντομα και σπόρια διαφόρων παρασίτων
Στα σπορεία και φυτώρια γίνονται οι αναγκαίες προετοιμασίες, εκσκαφές και λιπάνσεις των βραγιών για τις μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων και παραφυάδων. Παράλληλα πρέπει να λαμβάνεται πρόνοια για την έγκαιρο προμήθεια των απαιτούμενων σπόρων. Υπό ευνοϊκές συνθήκες εξακολουθούν επίσης οι ενοφθαλμισμοί των γιγαρτοκάρπων και των καστανιών και σε θερμότερους τόπους και οι εγκεντρισμοί των άγριων αχλαδιών (γκορτσιών) και κερασιών.
Για το σκοπό της καταπολέμησης των διαφόρων εχθρών των δέντρων, την εποχή αυτή, πρέπει να αποξύωνται οι κορμοί και οι κλάδοι αυτών από το χοντρό και ξηρό φλοιό τους, τα δε προκύπτοντα υπολείμματα πρέπει να καίγονται αμέσως. Στη συνέχεια επαλείφονται από τα γυμνά σταυρώματα μέχρι την βάση τους με ασβεστόγαλα από 8-10 οκάδες άσβεστου και 1 οκά θεϊκού χαλκού ή θεϊκού σιδήρου σε 100 οκάδες νερού.
Επίσης, συμπληρωματικός τοποθετούνται χορτοπαγίδες, οι οποίες καίονται βραδύτερα, στις δε κερασιές προσαρμόζονται επί των κορμών κολλητικές ταινίες.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
 

Γενικές εργασίες και φροντίδες
Μαζεύουμε τα φύλλα και τα κλαδιά του εδάφους και τα χρησιμοποιούμε για την παρασκευή κομπόστας.
Κόψιμο και καθαρισμός του εδάφους από καλοκαιρινές καλλιέργειες.
Σκαλίζουμε ελαφρός το έδαφος για την φύτευση λαχανικών.


πηγή

Τα 4 ασυγχώρητα λάθη που κάνουμε με το ελαιόλαδο


Τα 4 ασυγχώρητα λάθη που κάνουμε με το ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο βρίσκεται στον επίκεντρο της ελληνικής διατροφής και αναμφίβολα υπάρχει σε κάθε σπίτι. Είναι το λάδι που «αγαπά» την καρδιάς μας, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και υγιεινά λιπαρά. Το αγαπάμε όμως κι εμείς για τη γεμάτη και φρουτώδη γεύση του.
Δείτε μερικά από τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην επιλογή και τη χρήση του ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα να υπονομεύουμε τη διατροφική του αξία.

1. Το αγοράζουμε σε πλαστικό ή γυάλινο μπουκάλι
Το οξυγόνο και το φως είναι οι δύο βασικότεροι «εχθροί» του ελαιόλαδου. Θα πρέπει να προτιμούμε τις αδιαφανείς συσκευασίες προκειμένου να αποφύγουμε την αλλοίωση του προϊόντος.
2. Το αποθηκεύουμε κοντά σε πηγές θερμότητας
Το ελαιόλαδο δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένο στη θερμότητα που παράγει η ηλεκτρική κουζίνα και στο φως που διαπερνά τα παράθυρα της κουζίνας. Οι υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφουν τις πολυφαινόλες (είδος αντιοξειδωτικών ουσιών) του ελαιόλαδου και αλλοιώνουν τη γεύση του.
3. Το επιλέγουμε με βάση το χρώμα του
Το χρώμα του ελαιόλαδου δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητάς του. Το ποιοτικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να έχει έντονο πράσινο έως χρυσαφένιο χρώμα.
4. Το κρατάμε για πολύ καιρό
Το ελαιόλαδο έχει μέση διάρκεια ζωής 24 μήνες. Θα καταλάβετε ότι έχει χαλάσει εάν έχει αλλοιωθεί σημαντικά η γεύση του.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είναι καλό το ελαιόλαδο


Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είναι καλό το ελαιόλαδο
Το καλό ελαιόλαδο είναι το α και το ω της ελληνικής διατροφής, αλλά δυστυχώς πολλές φορές πέφτουμε θύματα κάποιων επιτήδειων που νοθεύουν το λάδι.
Η παλιά διαφήμιση με τη γυναίκα που καταλάβαινε από μία σταγόνα λάδι αν είναι καλό το ελαιόλαδο, βασιζόταν στον παραδοσιακό κλασικό τρόπο γευσιγνωσίας που ισχύει ακόμα και σήμερα.
Βέβαια, πολλοί θεωρούν ότι το ελαιόλαδο δοκιμάζεται στο ψωμί, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Η ποιότητα του λαδιού φαίνεται με την όσφρηση και τη γεύση, αλλά όχι με το χρώμα.
Μάλιστα, οι γευσιγνώστες δοκιμάζουν το λάδι σε ειδικά ποτήρια μπλε χρώματος.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν στο σπίτι, θα πρέπει να βάλουν λίγη ποσότητα ελαιόλαδου σε ένα γυάλινο ποτήρι λευκού κρασιού (κοίλο, που κλείνει προς το πάνω) για να αιχμαλωτιστούν τα αρώματά του.
Στη συνέχεια, κρατάμε με τη χούφτα το ποτήρι για περιπου 20 δευτερόλεπτα, προκειμένου να ζεσταθεί λίγο το λάδι και να απελευθερώσει τα αρώματά του.
Τα αρώματα ενός καλού ελαιόλαδου παραπέμπουν σε φρέσκια ελιά και σε αρώματα χορταριών και φύλλων.
Αν όμως το λάδι είναι κακής ποιότητας, οι μυρωδιά είναι βαριά και όχι ευχάριστη.
Πίνουμε μία γουλιά από το λάδι, χωρίς όμως να την καταπιούμε. Παίρνουμε μία ανάσα από το στόμα, νιώθουμε τη γεύση του ελαιόλαδου και μετά το καταπίνουμε.
Το καλής ποιότητας λάδι αφήνει μια ελαφρά πικράδα στο στόμα και μια αίσθηση ελαφρού καψίματος στο λαιμό, σαν να είναι πικάντικο. Η αίσθηση της πίκρας και του καψίματος οφείλονται στην ελαιοκανθάλη, μια ισχυρής αντιφλεγμονώδη ουσία του ελαιόλαδου.

 Μία καταπληκτική ιδιότητα που ίσως δεν γνωρίζετε


Ελαιόλαδο: Μία καταπληκτική ιδιότητα που ίσως δεν γνωρίζετε
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου του Μονάχου TUM) έδειξε ότι τα «φυτικά» έλαια και ειδικά το ελαιόλαδο μπορούν να ρυθμίσουν το αίσθημα της πείνας μετά από την κατανάλωση τους.
Εργαστηριακές ομάδες του πανεπιστημίου του Μονάχου και της Βιέννης, με την επιμέλεια των καθηγητών Peter Schieberle και Veronica Somoza, αντίστοιχα, μελέτησαν τέσσερα διαφορετικά εδώδιμα λίπη και έλαια: λαρδί, λίπος βουτύρου, κραμβέλαιο και ελαιόλαδο.
Για μία περίοδο τριών μηνών, οι συμμετέχοντες της μελέτης έφαγαν 500γρ γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τα οποία εμπλουτίστηκαν με ένα από τα παραπάνω λίπη ή έλαια σε καθημερινή βάση, ως συμπλήρωμα στην κανονική διατροφή τους.
«Το ελαιόλαδο είχε τη μεγαλύτερη επίδραση στον κορεσμό» είπε ο καθηγητής Schieberle, επικεφαλής της έδρας TUM της χημείας τροφίμων και διευθυντής του γερμανικού ερευνητικού κέντρου για τη χημεία τροφίμων. «Η ομάδα του ελαιολάδου παρουσίασε υψηλότερη συγκέντρωση της ορμόνης σεροτονίνη στο αίμα, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τον κορεσμό. Ακόμα οι συμμετέχοντες δήλωσαν πως βρήκαν το γιαούρτι που ήταν εμπλουτισμένο με ελαιόλαδο πολύ χορταστικό.» Κατά τη διάρκεια της έρευνας, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν παρουσίασε αύξηση στο ποσοστό σωματικού λίπους ή στο σωματικό βάρος τους.
Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά, καθώς το κραμβέλαιο και το ελαιόλαδο εμπεριέχουν παρόμοια λιπαρά οξέα. Οι ερευνητές αποφάσισαν να στρέψουν την προσοχή τους σε ένα εντελώς διαφορετικό συστατικό, στις αρωματικές ενώσεις που εμπεριέχονται στο ελαιόλαδο. Στο δεύτερο μέρος της έρευνας, η μια ομάδα κατανάλωνε γιαούρτι εμπλουτισμένο με αρωματικές ενώσεις ελαιολάδου και το άλλο πλήρες γιαούρτι.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η συνολική ημερήσια πρόσληψη της ομάδας που κατανάλωνε ελαιόλαδο παρέμεινε η ίδια, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε 176 θερμίδες περισσότερες ημερησίως, παρ όλο που τα δύο διαφορετικά είδη γιαουρτιού είχαν τις ίδιες θερμίδες. Επίσης, επισημάνθηκε πως η ομάδα που κατανάλωνε το γιαούρτι με τις αρωματικές ενώσεις ελαιολάδου υιοθέτησε αυτή τη διατροφική συνήθεια στο καθημερινό διαιτολόγιο, ενώ η ομάδα που κατανάλωνε το πλήρες γιαούρτι δεν συνέχισε να το καταναλώνει μετά το τέλος της έρευνας. Επιπλέον, η ομάδα που κατανάλωνε το πλήρες γιαούρτι είχε μικρότερη συγκέντρωση της ορμόνης σεροτονίνη στο αίμα.
Το πόση ώρα μετά το γεύμα διαρκεί το αίσθημα κορεσμού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Όσο πιο γρήγορα πέφτει η συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, τόσο πιο γρήγορα τα σωματικά κύτταρα απορροφούν τη γλυκόζη από το αίμα, και τόσο πιο σύντομα θα έρθει πάλι το αίσθημα της πείνας. Στο επόμενο μέρος λοιπόν της έρευνας, οι ερευνητές προσδιόρισαν ποιες από αυτές τις αρωματικές ενώσεις του ελαιολάδου είναι πιο αποτελεσματικές στο να αποτρέπουν την απορρόφηση της γλυκόζης.
Γι αυτή την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ελαιόλαδο από την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αυστραλία. Οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν δύο συστατικά τα οποία μειώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα στα ηπατικά κύτταρα, την εξανάλη και την Ε2-εξανάλη.
Επίσης, ανακάλυψαν πως το Ιταλικό ελαιόλαδο περιείχε μεγαλύτερη συγκέντρωση από αυτές τις δυο αρωματικές ενώσεις. «Τα ευρήματά μας έδειξαν πως οι αρωματικές ενώσεις είναι ικανές να ρυθμίζουν τον κορεσμό», κατέληξε ο καθηγητής Schieberle. «Ελπίζουμε ότι αυτή η έρευνα θα ανοίξει τον δρόμο για την ανακάλυψη νέων, μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπος, τροφίμων που θα αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού».

Πόσες ελιές πρέπει να τρώτε καθημερινά για να μην πάθετε καρκίνο


Πόσες ελιές πρέπει να τρώτε καθημερινά για να μην πάθετε καρκίνο
Μία νέα έρευνα επιστημόνων του τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης, αποκαλύπτουν τον τρόπο για να προστατεύετε τον οργανισμό σας από τον καρκίνο.
Δεν απαιτεί σχολαστικότητα, λήψη φαρμάκων ή την ενσωμάτωση ειδικών συνηθειών στην καθημερινότητα.
Το μόνο που πρέπει να κάνετε, είναι να καταναλώνετε 3-4 ελιές τη μέρα ή 3 κουταλιές της σούπας ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (50 ml).
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ομογενή Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker, μία πολυφαινόλη που περιέχει η ελιά, η υδροξυτυροσόλη, καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
Συγκεκριμένα, στοχεύει στα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος.
«Είναι γενικώς παραδεκτό ότι η πλούσια σε ελιές μεσογειακή διατροφή παρέχει 10-20 mg φαινολών. Αν υποθέσουμε ότι απορροφώνται επαρκώς, τότε το αντιοξειδωτικό αποτέλεσμα θα είναι επαρκές», επισημαίνει ο δρ Καραγιάννης.
Η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, τη λεβάντα, τη λουίζα, τα σταφύλια, τα χαρούπια και την αγριομυρτιά, ενώ η αντικαρκινική δράση της είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν.
Πηγή: http://www.onmed.gr/

Υπερκατανάλωση (βίντεο)

ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (βίντεο) Το βίντεο που θα δείτε αποτελεί μια μικρή μόνο ακίδα που θα μπορούσε κάλλιστα να «τρυπήσει» για λίγα λεπτά τις καρδιές μας, όχι για να τις πονέσει αλλά για να τις ευαισθητοποιήσει μπας και αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε και επιτέλους να ψάχνουμε, να επιλέγουμε… να θυμηθούμε δηλαδή την εξελικτική μας διαδικασία…
Οι εικόνες είναι τόσο σκληρές όσο πρέπει για να είναι και αποκαλυπτικές, ίσως κάποιοι να τις έχουν ήδη δει κάποιοι άλλοι ίσως όχι, δεν πειράζει όμως, στα 06:02 που διαρκεί το βίντεο αφήστε το χρόνο να δράσει…
Read more: http://enallaktikidrasi.com/


Xάστε κιλά και λίπος με το ρόφημα της…γιαγιάς!


Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά λιποδιαλυτικά προϊόντα που υπόσχονται απώλεια λίπους και κιλών.

Xάστε κιλά και λίπος με το ρόφημα της…γιαγιάς!
Εάν θέλετε να αδυνατίσετε με πιο φυσικό και οικονομικό τρόπο, δοκιμάστε το γευστικό ρόφημα από μέλι, κανέλα και λεμόνι, που αποτελείται από 3 ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά της φύσης. Σίγουρα θα σας θυμίσει παλιές καλές αναμνήσεις. Τη γεύση αυτή τη θυμόμαστε από τη γιαγιά.
Το μέλι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη διάλυση και αποβολή του περιττού λίπους από τον οργανισμό.
Η κανέλα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, την καύση περισσότερων θερμίδων και μειώνει το πρήξιμο της κοιλιάς.

Τέλος, το λεμόνι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και λιποδιαλυτική δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αποτοξινωτική δίαιτα
Για την παρασκευή του ροφήματος θα χρειαστείτε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (βιολογικό κατά προτίμηση), λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού, κανέλα σε σκόνη στη μύτη του κουταλιού και 1 ποτήρι βραστό νερό.
Διαλύστε την κανέλα στο ζεστό νερό και περιμένετε λίγο μέχρι να κρυώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το μέλι και το λεμόνι και ανακατέψτε καλά.
Για καλύτερα αποτελέσματα, πίνετε ένα ποτήρι πριν το πρωινό σας γεύμα για να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πηγή>http://biologikaorganikaproionta.com/

Μέχρι τέλος Οκτώβρη η ανανέωση για τις άδειες λαϊκών




Η γραμματεία Εμπορίου ζητά να καθοριστούν με αλφαβητική σειρά οι χρόνοι κατάθεσης των δικαιολογητικών.
Την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ανανέωσης των αδειών στις λαϊκές αγορές επισημαίνει με έγγραφό της προς τους δήμους και τις εμπλεκόμενες περιφέρειες η γενική γραμματεία Εμπορίου.
 
Στο έγγραφο υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το νέο πλαίσιο οι άδειες για τις λαϊκές αγορές θα πρέπει να έχουν ανανεωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2014. Ο νόμος προβλέπει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να έχουν προβεί στις αναγκαίες αποφάσεις δύο μήνες πριν.
 
Με δεδομένο ότι τα χρονικά περιθώρια είναι μικρά, η γραμματεία Εμπορίου ζητεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να καθοριστούν με αλφαβητική σειρά τα χρονικά διαστήματα για την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών του άρθρου 14 του νόμου 4246/2014.
 
Να σημειωθεί ότι για τις γεωγραφικές περιοχής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης η αρμοδιότητα ανήκει στις περιφέρειες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές την ευθύνη έχουν οι δήμοι.

Πού κρύβεται το μυστικό για επιτυχημένες εξαγωγές ελαιολάδου


Τους τρόπους για επιτυχημένες εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου απέναντι στις απαιτήσεις των ξένων αγορών αναζήτησαν επιστήμονες, εξαγωγείς, επιχειρηματίες και παραγωγοί στο συνέδριο που διοργανώθηκε το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της 6ης έκθεσης ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2014, στο ξενοδοχείο Athens Plaza στο Σύνταγμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου των Η.Π.Α.., τα οποία παρέθεσε η Έλενα Παραβάντη, διατροφολόγος και δημοσιογράφος, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη μάρκετινγκ, διαφοροποίησης του προϊόντος και ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου. Επίσης, πολύ λίγο ελαιόλαδο εξάγεται ως ελληνικό και αυτό εξάγεται χύμα, φτηνά και με λάθος εικόνα, σύμφωνα με τον Δημοσθένη  Μπρούσαλη, Γενικό Διευθυντή της Dasc Branding, και αναμειγνύεται με άλλα ελαιόλαδα για να ανεβάσει τη συνολική ποιότητα και γεύση τους. Αντιθέτως, η Ιταλία και η Ισπανία εξάγουν ελαιόλαδο εδώ και 20 χρόνια. Αλλά και η Γαλλία από το 1960, όπως κατέδειξε η Άννα Κωστοπούλου, διαθέτει κρατική εταιρεία μάρκετινγκ για τον τρόπο εδραίωσης των γαλλικών κρασιών και τυριών. Εξόφθαλμο παράδειγμα αυτής της καθυστέρησης αποτελεί η σύνδεση της μεσογειακής διατροφής από τους ξένους με την Ιταλία και όχι με την Ελλάδα, παρόλο που εντοπίστηκε στην Κρήτη.

Για το λόγο αυτό, όπως ειπώθηκε, οι Έλληνες πρέπει να προσπαθήσουν διπλά και να κινηθούν γρήγορα προκειμένου να επικρατήσουν σε έναν τομέα, όπου οι ανταγωνιστές τους δραστηριοποιούνται εδώ και 20 χρόνια. Συγκεκριμένα, η εξαγωγική δραστηριότητα χρειάζεται αφοσίωση, επιμονή, υπομονή, χρόνο, μεγάλη προσπάθεια και σκληρή δουλειά για να είναι ανταγωνιστική, σύμφωνα με την Τζένη Σκοτίδη, διευθύντρια της SimplyExports. Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει και ο παραγωγός Τάσος Ανέστης, ο οποίος τυποποίησε φέτος μετά από 3 χρόνια προσπάθειας το ελαιόλαδό του από το Άργος. «Η διαδικασία της τυποποίησης και της εξαγωγής δεν είναι υπόθεση ενός ατόμου. Χρειάζεται η συνεργασία με ανθρώπους που μπορείς να συγχρωτιστείς», δήλωσε στο Agronews ο κ. Ανέστης.

Επιπλέον, οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τη δυσπιστία των υποψήφιων αγοραστών τους, αφού δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες εξαιτίας τους οικονομικού κλίματος, με τις αναπτυσσόμενες χώρες να τους εμπιστεύονται πιο δύσκολα.
Όπως τονίζει η κ. Σκοτίδη, «κανείς δε δίνει τα λεφτά του μπροστά για να αγοράσει ελληνικά προϊόντα απ’ τη στιγμή που δεν ξέρει αν θα του φορτώσει ο υποψήφιος εξαγωγέας» και ειδικά όταν η σχέση είναι καινούργια η δυσπιστία είναι δεδομένη.
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν με επιτυχία τα προβλήματα και οι ενδιαφερόμενοι να βγουν στις ξένες αγορές πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν σε εμπορικές εκθέσεις, μία – δύο ανά χώρα, στις οποίες ο κόσμος που παράγει συναντάει τον κόσμο που αγοράζει. Προηγουμένως, σύμφωνα με τους ομιλητές, θα πρέπει να έχουν αποστείλει επιστολές παρουσίασης της εταιρείας και των προϊόντων τους τονίζοντας τα δυνατά τους σημεία και να έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδα. Αλλά και μετά την έκθεση πρέπει εντός 2 ημερών, σύμφωνα με την κ. Σκοτίδη, να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με τους υποψήφιους αγοραστές.
Η ιστοσελίδα, απαραίτητη για την προβολή του προϊόντος, πρέπει, όπως τόνισε η Ε. Παραβάντη, να περιέχει πρακτικά στοιχεία που πείθουν τον καταναλωτή να αγοράσει το συγκεκριμένο ελαιόλαδο και να αποφεύγονται τα ιστορικά, περιγραφικά και μυθολογικά στοιχεία.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ακολούθησαν και άλλες συμβουλές: για την επιλογή της συσκευασίας, του μπουκαλιού, με στόχο τη διαφοροποίηση του προϊόντος στο ράφι, για τη σωστή τιμολόγηση του προϊόντος και τη διασφάλιση ασφαλών όρων πληρωμής. Ιδιαίτερα τονίστηκε το «μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνουμε», κατά την κ. Σκοτίδη, «να φύγει το φορτίο χωρίς να είναι ασφαλισμένο».
Πολύ σημαντική είναι και η έρευνα σχετικά με τη νομοθεσία, τις ξένες αγορές, τον καταναλωτή και τον πολιτισμό του προκειμένου να αποφευχθεί, για παράδειγμα, μία ονομασία προϊόντος που θα περιλαμβάνει συλλαβές, οι οποίες έχουν αρνητικό νόημα στην ξένη χώρα, και άλλα σοβαρά λάθη.
Το εργαλείο της έρευνας αγοράς χρησιμοποίησε και ο Γιώργος Τζιανουδάκης για την επιλογή της συσκευασίας του προϊόντος του, του βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιόλαδου Cretanthos, το οποίο είναι προϊόν ΠΟΠ – ΠΓΕ και διατίθεται από τα Αγγελιανά Μετόχια Ρεθύμνου στο κατάστημα Oliviers & Co στο Golden Hall στην Αθήνα, στην Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, τη Σαντορίνη και τη Σύρο.

Η ημερίδα διοργανώθηκε στα πλαίσια της Έκθεσης Ελαιοτεχνία 2014, η οποία θα λάβει χώρα 7 – 10 Μαρτίου στο παλαιό Δυτικό Αεροδρόμιο στο Ελληνικό, και των 2 διαγωνισμών που «τρέχουν» παράλληλα με την έκθεση: Ποιότητας Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου (Ισχυρής, Μέτριας και Ελαφράς έντασης Φρουτώδους) και καλύτερης Συσκευασίας Τυποποιημένου Ελαιολάδου (Περιέκτης, Καινοτομία, Συνολική Εικόνα, Ετικέτα). Η συμμετοχή είναι εξαιρετικά αυξημένη σε σχέση με πέρσι.
«Έχουμε αυτή την περίοδο 35 συμμετοχές και ο διαγωνισμός θα γίνει σε 6 μήνες. Τις προηγούμενες χρονιές την αντίστοιχη περίοδο οι συμμετοχές ήταν 3 – 4», αναφέρει ο Γιώργος Κουβέλης, γεν. διευθυντής της έκθεσης Ελαιοτεχνία. Όπως διαπιστώνει, ο κ. Κουβέλης, «είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με το ελαιόλαδο ως επαγγελματική απασχόληση. Το αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε πέρσι, καθώς 6000 άτομα επισκέφθηκαν την έκθεση, ανάμεσά τους 400 ξένοι.
«Αλλά και οι συμμετοχές του διαγωνισμού φτάσανε τις 100 πέρσι, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με πρόπερσι», συμπλήρωσε ο Τ. Κουβέλης. Τα βραβεία αποτελούν σημαντικά  εργαλεία στην εξαγωγική δραστηριότητα, αφού προσθέτουν αξία στα προϊόντα – νικητές. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κατερίνα Παπαϊωάννου, διευθύντρια εξαγωγών της Ecogreen LTD, αρκεί ένα καλό ποιοτικά προϊόν με εξελιγμένο desigh και η αυθεντικότητα από την πλευρά των παραγωγών και των εξαγωγέων για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα να χάσουν στις ξένες αγορές. 
Της Μαρίας Κρόκου//agronews.gr

Ηλεκτρονικό «ράφι» προσφέρει σε παραγωγούς η ιστοσελίδα του ΟΚΑΑ


Τσατσάκης Γιάννης Agronews.gr
Τη δυνατότητα σε παραγωγούς (αγρότες και κτηνοτρόφους) να διαθέτουν απευθείας και δίχως τη μεσολάβηση μεσαζόντων τα προϊόντα τους σε ξένους και Έλληνες εμπόρους αλλά και σε ομάδες καταναλωτών θα προσφέρει πλέον η δικτυακή πύλη του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ).
Την ιστοσελίδα του ΟΚΑΑ επισκέπτονται κάθε μήνα περισσότεροι από 8.000 χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται.Την ιστοσελίδα του ΟΚΑΑ επισκέπτονται κάθε μήνα περισσότεροι από 8.000 χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται.
Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 26 Αυγούστου ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθ. Σκορδάς με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Παν. Σταμπουλίδη. Όπως έγινε γνωστό, η σχετική εφαρμογή θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία και η χρήση της θα είναι απλή και δωρεάν: Οι παραγωγοί θα μπορούν να αποστέλλουν την ανακοίνωση-αγγελία τους (στη διεύθυνση content@okaa.gr) και αμέσως αυτή θα δημοσιεύεται στην ιστιοσελίδα στην ενότητα «Ανακοινώσεις Παραγωγών».
Σαφέστατα είναι πρώιμο  και υπερβολικό να μιλάει κανείς για «το τέλος των μεσαζόντων», ωστόσο η συγκεκριμένη πρωτοβουλία –εφόσον διαχειρισθεί σωστά και υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση τόσο του καταναλωτικού κοινού όσο και των παραγωγών- να προσφέρει σε αρκετούς παραγωγούς μια ακόμα επιλογή διάθεσης των προϊόντων τους σε αγορές με μηδενικό κόστος τοποθέτησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη σελίδα του ΟΚΑΑ (okaa.gr) επισκέπτονται κάθε μήνα περισσότεροι από 8.000 χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται. 
Η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης
"Όπως αποφασίστηκε σε σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά με τον πρόεδρο του ΟΚΑΑ Παν. Σταμπουλίδη, τίθεται σε εφαρμογή μέσα από τη δικτυακή πύλη του Οργανισμού (www.okaa.gr), η δυνατότητα στους παραγωγούς να προωθούν τα προϊόντα που παράγουν απευθείας σε υποψήφιους εμπόρους της εγχώριας και παγκόσμιας αγοράς, αλλά και σε ομάδες καταναλωτών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  αποστέλλουν την ανακοίνωση τους, στο e-mail: content@okaa.gr και αυτομάτως θα δημοσιεύεται στην ως άνω σελίδα και στην ενότητα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η επιλογή στους Έλληνες παραγωγούς να διεισδύουν σε νέες αγορές, μειώνοντας παράλληλα το  κόστος τοποθέτησης των προϊόντων τους. Επισημαίνεται, ότι η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προς τους παραγωγούς διατίθεται δωρεάν. Σημειώνεται δε, ότι τη σελίδα  του ΟΚΑΑ (okaa.gr) επισκέπτονται κάθε μήνα περισσότεροι από 8.000 χρήστες του διαδικτύου οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται. 
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται σε τιμές χονδρικής, οπωροκηπευτικά από την Κεντρική Αγορά Αθηνών καθώς και όλα τα είδη τροφίμων από την Αγορά του Καταναλωτή που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο προωθείται μια σειρά μέτρων με σκοπό να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών".

Με αξιοποίηση πλασματικών χρόνων, η σύνταξη στα 62 για τους αγρότες


Με αξιοποίηση πλασματικών χρόνων, η σύνταξη στα 62 για τους αγρότες
Tη δυνατότητα αξιοποίησης πλασματικών χρόνων για τη συμπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης που απαιτούνται προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν στα 62 τους χρόνια δίνει στους αγρότες η βελτιωτική τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου στη Βουλή και έγινε δεκτή.
Η τροπολογία, την οποία είχε προαγγείλλει χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης  κατατέθηκε τελικά σήμερα από  9 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται να βελτιώσει περαιτέρω τη νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς στα 62 έτη με 40 χρόνια εργασίας. Ενσωματώθηκε δε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για τις «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εφοδιαστικής Αλυσίδας» το οποίο ψηφίστηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές: Μωραϊτής Αθανάσιος, Κουτσούκος Γιάννης, Κοντογιάννης Γιώργος, Αραμπατζή Φωτεινή, Τζαμτζής Ιορδάνης, Βογιατζής Παύλος, Κοψαχείλης Τιμολέων, Δαβάκης Αθανάσιος και Σαλτούρος Δημήτρης.
Πηγή>http://www.paseges.gr/

Απειλεί τα νερά του Αιγαίου το τροπικό λαγόψαρο


Απειλεί τα νερά του Αιγαίου το τροπικό λαγόψαρο
Ένα τροπικό ψάρι, το λαγόψαρο, το οποίο έχει «τρυπώσει» στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τα θαλάσσια οικοσυστήματα όλης της Μεσογειακής λεκάνης, εφόσον συνεχιστεί η επέκτασή του, κάτι πολύ πιθανό να συμβεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία κάνει όλο και πιο ζεστά τα νερά του Αιγαίου και γενικότερα της Μεσογείου.

Το παραπάνω προειδοποιεί μία νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που μελέτησε τις επιπτώσεις του λαγόψαρου σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Οι ερευνητές, μεταξύ των οποίων Έλληνες και Τούρκοι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό οικολογίας "Journal of Ecology", μελέτησαν την επίδραση δύο ειδών λαγόψαρου που έχουν κυριαρχήσει στα νερά του Αιγαίου, στα οποία διείσδυσαν μέσω της διώρυγας του Σουέζ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο σαφώς διακριτές περιοχές στο Αιγαίο: σημεία με θερμότερα νερά και άφθονα λαγόψαρα, καθώς και σημεία πιο κρύα όπου τα λαγόψαρα είναι σπάνια ή απουσιάζουν τελείως.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, «οι περιοχές με άφθονα λαγόψαρα έχουν πια μετατραπεί σε τελείως άγονες.

Υπάρχει μια μείωση κατά 65% στα μεγάλα φύκη, 60% στις άλγες (είδος μικρότερου φυκιού) και στα ασπόνδυλα, καθώς και μια μείωση 40% στον συνολικό αριθμό των υπαρχόντων θαλασσίων ειδών».

Τα «δάση» φυκιών της ανατολικής Μεσογείου έχουν υποστεί μεγάλη αποψίλωση, σύμφωνα με την έρευνα. Η επίπτωση αυτή είναι ανησυχητική, επειδή η υποθαλάσσια βλάστηση παρέχει τροφή και καταφύγιο σε εκατοντάδες θαλάσσια είδη, επιτελώντας έναν ζωτικό ρόλο, ανάλογο με αυτόν των δασών της ξηράς.

Η υποθαλάσσια βιντεοσκόπηση που έκαναν οι επιστήμονες, αποκάλυψε την αιτία του προβλήματος. Αν και τα λαγόψαρα δεν τρώνε περισσότερες άλγες συνολικά από ό,τι τα ντόπια μεσογειακά ψάρια, όμως καταναλώνουν τόσο τα «ενήλικα» φύκη, όσο και τα πολύ νεαρά, εμποδίζοντας έτσι την «αναδάσωση» του βυθού.

Αντίθετα, τα αυτόχθονα θαλάσσια είδη τρώνε μόνο τα ώριμα φύκη που έχουν πια μεγαλώσει. Καθώς τα δύο είδη των λαγόψαρων - εισβολέων τρώνε φύκη χωρίς διάκριση, απογυμνώνουν με γοργό ρυθμό μεγάλες περιοχές του βυθού από τη χλωρίδα του και, κατ’ επέκταση, από την πανίδα του, καθώς πολλοί άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί δεν μπορούν πλέον να βρουν τροφή και "στέγη".

Τα δύο είδη λαγόψαρου για πρώτη φορά θεάθηκαν στην ανατολική Μεσόγειο το 1927 και το 1956 αντίστοιχα. Έκτοτε, όμως, οι εμφανίσεις τους έχουν γίνει πολύ πιο συχνές, γινόμενα αντιληπτά έως τις δαλματικές ακτές της Κροατίας και στη θάλασσα της νότιας Γαλλίας.

Από ελληνικής πλευράς, στην έρευνα συμμετείχαν οι Παναγιώτης Δενδρινός και Αλέξανδρος Καραμανλίδης από την ελληνική μη κυβερνητική, περιβαλλοντική οργάνωση MOm/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας.

Πηγή:paseges.gr/

ΠΡΕΠΕΙ να φυτέψεις ρίγανη στη γλάστρα. ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΛΟΓΟ!





 Η ρίγανη είναι το μυρωδικό που θα έπρεπε να έχει σε γλάστρα κάθε ελληνικό σπίτι, για πολλούς λόγους:

Η μυρωδιά της φρεσκοκομμένης ρίγανης δεν συγκρίνεται με εκείνη της αποξηραμένης.
Σύμφωνα με τον Γαληνό, τον φημισμένο Έλληνα γιατρό της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η χλωρή (και όχι η ξερή) ρίγανη συγκαταλέγεται στα βότανα που λεπταίνουν και δυναμώνουν το σώμα.

Νοστιμίζει πολλά ελληνικά φαγητά (φρέσκια ή ξερή) – και όχι μόνο τη χωριάτικη σαλάτα.
Στην Ελλάδα φυτρώνει η καλύτερη ρίγανη παγκοσμίως, άρα επιβάλλεται να την απολαμβάνουμε και… σπιτική κατευθείαν από το μπαλκόνι μας.
Είναι εξαιρετικό φαρμακευτικό φυτό (φυσικό αντιβιοτικό) με αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Εξολοθρεύει τα παράσιτα του εντέρου και τονώνει το πεπτικό σύστημα.
Είναι αντικαρκινογόνο βότανο.
Περιέχει φυτοοιστρογόνα, πολύ χρήσιμα (κυρίως) στις γυναίκες.
Απωθεί εχθρούς και ασθένειες των φυτών προστατεύοντας όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και τα διπλανά φυτά.
Λίγη ρίγανη μέσα στην τροφή των πτηνών τα προστατεύει από αρρώστιες.



http://kikiri-kou.blogspot.gr

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Αναμένονται νέα Σχεδία Βελτίωσης το πρώτο εξάμηνο του 2015


Αναμένονται νέα Σχεδία Βελτίωσης το πρώτο εξάμηνο του 2015
Σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Ιατρίδη, στον ΑγροΤύπο, στόχος του ΥπΑΑΤ για την νέα προγραμματική περίοδο που ξεκινάει το επόμενο έτος, είναι να προκηρυχθούν τα πρώτα Σχέδια Βελτίωσης του νέου «Μπαλτατζή» το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ειδικότερα, ο κ. Ιατρίδης μας διευκρινίζει: «την νέα προγραμματική περίοδο δεν θα γίνει μια προκήρυξη Σχεδίων Βελτίωσης. Θα γίνουν δύο ή τρεις. Το πρώτο εξάμηνο του επόμενου χρόνου θα υπολογίζουμε ότι θα μπορούμε να δημοσιεύσουμε πρόσκληση για ένα μέρος του ποσού που θα μας εγκρίνει για το πρόγραμμα η Κομισιόν». Και προσθέτει: «ο λόγος που θέλουμε να το κάνουμε αυτό τόσο γρήγορα είναι για να τονωθεί η αγορά».

Να σημειωθεί ότι στην πρότασή της προς την Κομισιόν, η χώρα μας, σε ότι έχει να κάνει με το νέο πενταετές Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έως το 2020 (ύψους 4.223.960 δις ευρώ) αναφέρεται ότι το 30% των πόρων απορροφούν Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίηση - Εμπορία.

Τα σχέδια Βελτίωσης θα εντάσσονται πλέον στο Μέτρο 4 (Σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση) του νέου προγράμματος.

Με το Υπομέτρο 4.1 (έτσι θα ονομάζονται οι δράσεις) θα ενισχύονται δαπάνες για: Κατασκευή, αγορά ή εκσυγχρονισµό ακινήτων, αγορά σύγχρονων καινούργιων µηχανηµάτων και εξοπλισµού, αγορά µελισσοσµηνών, γενικές δαπάνες και άυλες επενδύσεις όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισµικού τα πνευµατικά δικαιώµατα, εµπορικά σήµατα και διαδικασίες. ∆ικαιούχοι είναι οι επαγγελµατίες αγρότες και νοµικά πρόσωπα ου εµπορικού δικαίου ενώ η στήριξη µπορεί να παρέχεται και σε νοµικά πρόσωπα που δεν εµπίπτουν στις διατάξεις του εµπορικού δικαίου ή σε Οµάδες Παραγωγών.

Το ανώτερο ποσό στήριξης φτάνει το 75%, ενώ µπορεί να προσαυξηθεί κατά 20 ποσοστιαίες µονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασµένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr