.

................Η αυξημένη κατανάλωση λαχανικών είναι μιά ισχυρότατη ασπίδα κατά του κορωνοιού..................Κοτέτσι:10 τετραγωνικά,σταύλο: 20 τετραγωνικά,κήπο: 100 τετραγωνικά,15 ρίζες ελιές κι ένα πηγαδάκι.Αυτά είναι που χρειάζονται για να αποκτήσουμε τη βάση για αυτάρκεια ...........Τουτη η γής θα προκόψει μόνο όταν ο άνθρωπος αποστασιοποιηθεί απο τη χρήση του χρήματος.Φαντάσου φίλε μου να έχεις λεφτά αλλά να έχουν χαθεί απο τη γή όλα τα ζώα,όλα τα ψάρια ,όλα τα πουλιά και όλα τα δέντρα και τα φυτά.Τότε τί θα μπορείς να αγοράσεις με τα λεφτά σου??.... . ............................ ........ ........ .. ......................... ........... ......

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Καλλιέργεια οπωροκηπευτικών στην έρημo



Γιαννακοπούλου Φανή
| Agronews.gr
Η μέθοδος της «στάγδην ύδρευσης» μπορεί να μετατρέψει τις ερήμους, αλλά και άλλες ξηρές περιοχές ανά τον κόσμο, σε γόνιμα εδάφη για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, αφού το απευθείας πότισμα στις ρίζες των δέντρων με μικρές ποσότητες νερού μέσω σωληνώσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα παραδοσιακά υπέργεια συστήματα ποτίσματος.
Για αιώνες οι νομάδες της ερήμου ζούσαν περιπλανώμενοι με λιγοστό νερό και λιτή τροφή. Ο μύθος της άγονης γης τείνει να καταρριφθεί. Σήμερα είναι δυνατή και εκεί η καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.
Το 1930, ο ισραηλινός μηχανολόγος Σίμχα Μλας έκανε μία σημαντική ανακάλυψη στην καρδιά της ερήμου Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. Παρατήρησε ότι ένα δέντρο, από τα λιγοστά που ευδοκιμούσαν στην άγονη γη της Νεγκέβ, μεγάλωνε γρηγορότερα από τα άλλα. Μετά από προσεκτικότερη μελέτη έφθασε στο συμπέρασμα ότι αυτό οφειλόταν σε έναν αγωγό ύδρευσης που περνούσε από εκεί και ο οποίος σε ένα σημείο είχε μία μικρή, σχεδόν ασήμαντη ρωγμή. Οι σταγόνες του νερού σχημάτισαν μία μικρή λακκούβα με νερό, ακριβώς δίπλα στις ρίζες του μοναχικού δέντρου. Το δέντρο με τη βοήθεια του λιγοστού νερού μπορούσε να αναπτυχθεί καλύτερα.
Πίσω από αυτή την απλή παρατήρηση, κρύβεται η ιδέα μιας ολόκληρης μεθόδου ύδρευσης, η οποία χρησιμοποιείται κατά κόρον σήμερα σε άγονες περιοχές. Πρόκειται για τη «στάγδην ύδρευση», η οποία στηρίζεται στη βασική αρχή ότι το απευθείας πότισμα στις ρίζες των δέντρων με μικρές ποσότητες νερού, μέσω σωληνώσεων είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα παραδοσιακά υπέργεια συστήματα ποτίσματος. Για τις άγονες περιοχές, κρίνεται μάλιστα ιδανικό, οικονομικό και εξαιρετικά αποτελεσματικό.
Το σύστημα της «στάγδην άρδευσης» χρησιμοποιείται σήμερα σε πολλές περιοχές του Ισραήλ, που αντιμετωπίζουν προβλήματα παρατεταμένης ξηρασίας. Το νερό που χρησιμοποιείται για το πότισμα καλλιεργειών σε άγονα εδάφη προέρχεται συνήθως από οάσεις ή από κοντινές πόλεις και αγροτικές περιοχές, ενώ πρόσφατα πειράματα έχουν δείξει πως αντίστοιχα αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει και η άρδευση με θαλασσινό νερό χαμηλής όμως περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως ανέφερε ο καθηγητής Γκίντεον Ορόν από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν του Ισραήλ.
Οι έρημοι μπορούν, έτσι, να μετατραπούν σε γόνιμα εδάφη, όπου μπορούν να καλλιεργηθούν πολλών ειδών οπωροκηπευτικά, «ακόμη κι αν αρχικά κάτι τέτοιο ακούγεται παράδοξο», λέει ο Μίκαελ Χέρμαν από τη ΜΚΟ «Καλλιέργειες του Μέλλοντος». Η φωτοσύνθεση γίνεται γρηγορότερα κι έτσι πολλά φυτά που χρειάζονται ήλιο, όπως οι ντομάτες και οι πιπεριές μπορούν να ευδοκιμήσουν και εδώ. Αυτές οι κλιματικές συνθήκες προσφέρονται επίσης και για την καλλιέργεια σιτηρών, τα οποία έχουν ήδη αυξημένη ζήτηση στις τοπικές αγορές λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής και μεταφοράς.
Ο Μίκαελ Χέρμαν αναφέρει ,ωστόσο, στη συνέχεια ότι «όλα αυτά δεν μπορούν φυσικά να γίνουν χωρίς νερό». Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες ενδέχεται να προκαλέσουν «σοκ» σε ξενόφερτες καλλιέργειες. Καλλιέργειες εσπεριδοειδών, για παράδειγμα, οι οποίες χρειάζονται ήπιες θερμοκρασίες, δεν ενδείκνυνται για τέτοιες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη μέθοδος άρδευσης, μπορεί να αποβεί προσοδοφόρα και σε άλλες ξηρές αγροτικές περιοχές ανά τον κόσμο. «Αντίστοιχες μέθοδοι εφαρμόζονται σήμερα και σε άλλες χώρες, από την Αφρική ως τη Λατινική Αμερική, ακόμη και στην Ευρώπη, στην Ιταλία αλλά και την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γκίντεον Ορόν.
ΠΗΓΗ: www.dw.de

Αναξιοποίητη «δύναμη» τα αυγά της χήνας


Γιαννακοπούλου Φανή|  Agronews.gr
Εδώ και 23 χρόνια η φάρµα «Moon in the Pond» του Ντοµινίκ Παλούµπο στο Σέλφιντ της Μασαχουσέτης ειδικεύεται στην εκτροφή ελεύθερας βοσκής χήνας και στην εµπορία των αυγών της. Στους Αµερικανούς είναι, επίσης, γνωστή για τα βιολογικά κρέατα που παράγει.
Μπορεί τα αυγά χήνας να µην είναι ευρέως διαδεδοµένα και η συλλογή τους να αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση, αλλά για τον Παλούµπο αποτελούν µία επικερδής αγροτική ενασχόληση. Για την ακρίβεια, στη Βοστόνη των ΗΠΑ τα αυγά χήνας πωλούνται 5 δολάρια το κοµµάτι (3,61 ευρώ).

Η ιστορική ράτσα χήνας, Pilgrim
Πρόκειται για οικόσιτες χήνες µε καταγωγή από την Ευρώπη ή την Αµερική, και µάλιστα εικάζεται ότι αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο της µεγάλης ύφεσης το 1929. Ωστόσο, πλέον η ράτσα αυτή είναι υπό εξαφάνιση και γι’ αυτό βρίσκεται στη λίστα της Αµερικανικής Ένωσης για τη διατήρηση φυλών ζωικής παραγωγής (ALBC).
Μότο της φάρµας είναι ο συνδυασµός παραδοσιακών τεχνικών εκτροφής µε σύγχρονες αγροτικές πρακτικές, µε σεβασµό προς τα ζώα και το περιβάλλον.
Βέβαια, ο Ντοµινίκ πιστεύει ότι όποιος θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά πρέπει να έχει ιδιαίτερα προσόντα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να πας γρήγορα κατευθείαν στη φωλιά, σαν ένας ατρόµητος νίτζα, να πιάσεις τη χήνα από την κορυφή του κεφαλιού της, ακριβώς πίσω από το λαιµό, και να την τραβήξεις έξω από την φωλιά. Ουσιαστικά να την πετάξεις πίσω σου, ενώ θα παίρνεις τα αυγά και να φύγεις τρέχοντας από εκεί. Φαίνεται βάναυσο, αλλά δεν είναι. Οι χήνες πετούν τη σκόνη από πάνω τους, φωνάζουν και πάνε αµέσως πίσω στη φωλιά τους. Αν φύγετε γρήγορα, καταφέρνουν συνήθως να τσιµπήσουν µόνο την άκρη του παντελονιού σας».
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα αυγό χήνας µπορεί να αντικαταστήσει 2 αυγά κότας σε οποιαδήποτε συνταγή. Όπως τονίζει ο κ. Παλούµπο, «τόσο τα αυγά της χήνας όσο και αυτά της πάπιας προτιµώνται για ψήσιµο, αλλά µπορούν να καταναλωθούν τόσο βραστά όσο και τηγανητά.  Μάλιστα, σύµφωνα µε τον ίδιο,  «τα λευκά προτιµώνται από τους Ευρωπαίους αρτοποιούς, καθώς είναι ‘δυνατά’, αν χτυπηθούν, δηλαδή στο µίξερ δίνουν µία πολύ πλούσια κρέµα».
Προς το παρόν, ο κ. Παλούµπο περιορίζεται στη διάθεση των αυγών σε τοπικό επίπεδο σε µικρά καταστήµατα αλλά και αγορές αγροτών (Farmers’ Market) και δεν σκέφτεται άµεσα να τα πουλήσει σε µεγάλες ποσότητες.  Παρόλα αυτά, έχει δηµιουργήσει ιστοσελίδα (mooninthepond.com), και δέχεται και ηλεκτρονικές παραγγελίες. 

Τα άλλα ζώα της φάρµας 
Εκτός από τις χήνες, ο κ. Παλούµπο και η οικογένειά του εκτρέφουν στη φάρµα τους και άλλα ζώα, όπως µαύρους χοίρους, κοτόπουλα, γαλοπούλες, αρνιά, κατσίκες και αγελάδες.

Κρεµώδης πλούσια γεύση
Οι χήνες γεννούν 3 έως 12 φορές το χρόνο, ενώ 1 αυγό τους είναι δύοµισι φορές το αυγό της κότας τόσο σε µέγεθος όσο και σε διατροφική αξία. Μάλιστα, τα αυγά αυτά έχουν πλούσια και κρεµώδη γεύση. Αποτελούν, επίσης, καλή πηγή σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταµίνης Β12.
Οι χήνες θεωρούνται εύκολες στην εκτροφή. Επιπλέον, µεγαλώνουν πολύ γρήγορα και δεν χρειάζονται πολύ ακριβή τροφή, ενώ, αντέχουν πολύ στις ασθένειες.Όπως επισηµαίνει ο ιδιοκτήτης της φάρµας «Moon in the Pond» Ντοµινίκ Παλούµπο, «αρκετοί πελάτες µου έχουν µεταπηδήσει από τα αυγά κότας σε αυτά της χήνας».
Τέλος, το επόµενο βήµα πειραµατισµού για τη φάρµα «Moon in the Pond» είναι η εµπορία αυγών γαλοπούλας. 

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κόλπα και ιδέες για να γλυτώσετε απο τα κουνούπια

Πηγή: Ξεφορτωθείτε τα κουνούπια για παντα! ~ NEWSCITY1

Δείτε ορισμένους τρόπους, που αν τους εφαρμόσετε, θα ξεχάσετε τα ενοχλητικά αυτά έντομα.


Λιμνάζοντα νερά
Τα λιμνάζοντα νερά είναι χώρος «διασκέδασης» και συγκέντρωσης για τα κουνούπια. Με απλά λόγια, είναι ο χώρος όπου αναπαράγονται. Για τον λόγο αυτό, αποφύγετε να έχετε στη βεράντα σας, το μπαλκόνι ή τον κήπο σας πλαστικά περιτυλίγματα, μουσαμάδες, ελαστικά, πιατάκια φυτών, παιχνίδια των παιδιών και φραγμένες υδρορροές.

Επίσης, αν έχετε πουλιά σε κλουβιά, φροντίστε να αλλάζετε το νερό τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και φυσικά, το ίδιο πρέπει να κάνετε και με τα υπαίθρια κύπελλα των κατοικίδιων ζώων σας.

Φυτέψτε τα σωστά φυτά
Τα φυτά, όπως η μέντα, το δεντρολίβανο, ο κατιφές και ο βασιλικός λέγεται ότι έχουν χαρακτηριστικές οσμές που απεχθάνονται τα κουνούπια. Απλά ανακινήστε τα φύλλα τους για να απελευθερώσουν το άρωμά τους ή τρίψτε τα στο δέρμα και τα ρούχα σας για καλύτερη προστασία. Μάλιστα την επόμενη φορά, που θα κάνετε μπάρμπεκιου, θυμηθείτε να ρίξετε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να διώξετε τα κουνούπια.

Τι χρώμα φοράτε;
Όταν ετοιμάζεστε να πάτε την καλοκαιρινή (πλέον) βόλτα σας, επιλέξτε να φορέσετε ανοιχτά ρούχα, καθώς τα κουνούπια έλκονται από τα σκούρα χρώματα.

Ο θαυματουργός μαϊντανός
Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας απωθητικό κουνουπιών, τοποθετώντας τριμμένο μαϊντανό σε ένα βάζο αναμεμειγμένο με ξίδι από μηλίτη. Τρίψτε το μείγμα στο δέρμα σας ή βουτήξτε ένα μαντήλι σε αυτό και δέστε το στο χέρι, το λαιμό ή στο καπέλο σας, για να μη σας πλησιάζουν τα κουνούπια.

Λάμπες φθορίου για έξω
Τα κουνούπια έλκονται από τα φώτα πυρακτώσεως. Για εξωτερικό φωτισμό, καλύτερο θα ήταν να επιλέξετε λαμπτήρες φθορίου, οι οποίοι απωθούν τα κουνούπια.

Φάτε σκόρδο
Το σκόρδο είναι ευεργετικό για την υγεία σας και για έναν ακόμα λόγο, εκτός από τους ήδη γνωστούς: δε σας τσιμπούν κουνούπια. Όταν τρώτε σκόρδο, ιδίως σε μεγάλες ποσότητες, μια αόρατη στρώση από το έλαιο του σκόρδου διαρρέεται από τους πόρους του σώματος εμποδίζοντας τα κουνούπια να σας πλησιάσουν.

Αν πάλι δε σας αρέσει η ιδέα του σκόρδου στο φαγητό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το χυμό του σκόρδου για να δημιουργήσετε ένα φυσικό απωθητικό. Αναμείξτε ένα μέρος χυμό σκόρδου με 5 μέρη νερού σε ένα μικρό μπουκάλι με απλικατέρ, ανακινήστε καλά πριν από τη χρήση και ψεκάστε ελαφρά στα εκτεθειμένα μέρη του σώματός. Η τακτική αυτή είναι ικανή να κρατήσει τα κουνούπια μακριά για 5 έως 6 ώρες.

Αν ούτε αυτή η πρόταση σας ικανοποιεί, βουτήξτε λωρίδες βαμβακερού υφάσματος στο μείγμα του σκόρδου και σκεπάστε τα «στρατηγικά» σημεία της βεράντας και του κήπου σας.

Συμβατικές λύσεις από τη φύση
Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα φυσικά έλαια, που ακολουθούν, για να απωθήσετε τα κουνούπια. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού (Eucalyptus citriodora), το οποίο προέρχεται από μια ποικιλία δέντρων ευκαλύπτου που καλλιεργούνται σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι ίσως η πιο αποτελεσματική και μακράς διαρκείας «θεραπεία», που κυκλοφορεί στο εμπόριο ως απωθητικό.

Το έλαιο του γερανίου είναι επίσης αρκετά αποτελεσματικό, σε συνδυασμό όμως με άλλα φυσικά έλαια, ενώ η citronella, είναι ιδανική είτε σε μορφή κεριού είτε σε υγρή μορφή, ειδικά μάλιστα για εξωτερικούς χώρους.

Το έλαιο του θυμαριού, περιέχει καρβακρόλη και άλφα-τερπεντίνη, αλλά μπορεί να είναι δύσοσμο και εκνευριστικό, όταν χρησιμοποιείται μόνο του. Αντίθετα, το έλαιο του γαρύφαλλου (του μπαχαρικού, όχι του λουλουδιού) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά και ερεθιστικό.
Το εκχύλισμα του σέλινου μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό αλλά είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει. Μπορείτε να φτιάξετε ένα χυμό από τα κοτσάνια του και να το εφαρμόσετε πάνω στο δέρμα σας, αλλά κανείς δεν εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα.

Το έλαιο της μέντας πάλι, απωθεί τα κουνούπια και θα μπορούσε να σκοτώσει τις προνύμφες τους, ενώ αν τύχει και έχετε ένα «neem» (ένα ινδικό δέντρο) στον κήπο σας, τότε μπορείτε να το αναμείξετε με λάδι καρύδας και να απαλλαγείτε από τα κουνούπια.

Μία πιο...ελληνική λύση βέβαια, είναι να βάλετε σε ένα αλουμινόχαρτο αρκετό ελληνικό καφέ και να τον ανάψετε. Ο καφές θα σιγοκαίει και η αποπνικτική (ομολογουμένως) μυρωδιά του θα διώξει τα κουνούπια από τη βεράντα σας.

Μείωση στην παραγωγή λεμονιών πανευρωπαϊκά


Μείωση στην παραγωγή λεμονιών πανευρωπαϊκά

Στο επίπεδο της Ε.Ε. των 27, η παραγωγή λεμονιών για το εμπορικό έτος αναμένεται να φτάσει τους 1.320.000 ΜΤ γεγονός που σημαίνει μείωση κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη του προηγούμενου εμπορικού έτους.
Σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις στην Ισπανία (Διεπαγγελματική Οργάνωση Παραγωγών λεμονιού/γκρέϊπ-φρουτ) η παραγωγή λεμονιών για το Ε.Ε. 2012/2013 θα φτάσει περίπου τους 625.700Μ.Τ, καταγράφοντας έτσι μια σημαντική μείωση της τάξης του 12% έναντι της περσινής παραγωγής. Αυτό έχει ως αιτία τις βροχοπτώσεις του φθινοπώρου που είχαν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ανάπτυξης των καρπών σε κανονικό μέγεθος (μικροκαρπία).
Εντούτοις, παρατηρείται μία διαφοροποίηση μεταξύ αυτών των στοιχείων και εκείνων που δίνει η βιομηχανία που εκτιμά ότι η παραγωγή λεμονιών κατά το έτος 2012/2013 θα ανέλθει στους 850.000Μ.Τ.
Οι κύριες παραγωγικές περιοχές λεμονιών στην Ισπανία είναι η Μούρθια και η Βαλέντσιια, αλλά και η Ανδαλουσία όπου συνεχίζει να κερδίζει έδαφος η καλλιέργεια των λεμονιών.
Κυριότερες ποικιλίες είναι η Fino (σε ποσοστό 70% επί του συνόλου που καλλιεργείται) και η Verna (αφορά αντίστοιχα το 30% της συνολικής καλλιέργειας) που συγκομίζονται από Σεπτέμβριο μέχρι Μάρτιο και από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο αντίστοιχα, καλύπτοντας σχεδόν ολόκληρο το έτος με διαθέσιμα λεμόνια.
Φέτος η παραγωγή λεμονιών στην Ιταλία αναμένεται ελαφρώς μικρότερη σε σύγκριση με τη αντίστοιχη περσινή, αλλά η ποσότητα των λεμονιών θα είναι καλή. Παρατηρείται μια συνεχής μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων δεδομένου του αυξανόμενου κόστους των εισροών και λόγω των μειωμένων τιμών που απολαμβάνουν οι παραγωγοί.
Η Σικελία παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγός περιοχή (πάνω από το 86% της συνολικής παραγωγής λεμονιών της Ιταλίας) και οι κυριότερες ποικιλίες είναι οι Femminello Commune, Monachello και Inferdonato.
Όσον αφορά την παραγωγή λεμονιών στην Ελλάδα κατά το εμπορικό έτος 2012/2013 αναμένεται να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή. Οι κυριότερες παραγωγικές περιοχές λεμονιών στην Ελλάδα είναι η Κορινθία, η Αχαία, η Αργολίδα η Ηλεία κ.α. Η κύρια καλλιεργούμενη ποικιλία είναι Μαγληνή που οι καρποί της είναι πολύ αρωματικοί και παράγουν έναν αρκετά όξινο χυμό.
Η συγκομιδή της εν λόγω ποικιλίας διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάϊο και από το Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο μετά από τεχνητή ωρίμανση.
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφεται η παραγωγή νωπών λεμονιών στην Ε.Ε.-27 σε ΜΤ.
Κράτος Μέλος της Ε.Ε.
Εμπορικά έτη
2010/2011
2011/2012
2012/2013
Ισπανία
717.900
715.100
625.700
Ιταλία
575.000
620.000
595.000
Ελλάδα
58.000
66.123
67.000
Κύπρος
16.000
18.000
18.000
Πορτογαλία
13.132
13.000
12.000
                                                                                   (Πηγή FAS/ USDA) 
 παραγωγή νωπών λεμονιών στην Ε.Ε.-27 (2012/2013)
lemonia paragogi ee
Νωπή κατανάλωση:
Η Ευρωπαϊκή παραγωγή λεμονιών κυρίως προορίζεται για νωπή κατανάλωση καθώς η μεταποίηση είναι δευτερεύων προορισμός. Οι καλές συνθήκες εμπορίας που επικρατούν για τα νωπά λεμόνια μειώνουν αισθητά την παράδοση ποσοτήτων λεμονιών για μεταποίηση κατά το τρέχον εμπορικό έτος.
Εμπορία: Η Ε.Ε. των 27 αποτελεί καθαρό εισαγωγέα λεμονιών όπου η Αργεντινή και η Τουρκία αποτελούν τους κύριους προμηθευτές της. Εκτός της Ε.Ε., όπου η παραγωγή λεμονιών εντοπίζεται στις Μεσογειακές χώρες, η εσωτερική εμπορία είναι εκπληκτική. Άλλα Κ.Μ. της Ε.Ε. είναι οι αποδέκτες λεμονιών προέλευσης Ε.Ε. (Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας) καθώς και η Ρωσία, η Ελβετία , η Ουκρανία και η Νορβηγία. Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος εμπορικού έτους 2012/2013, χώρες του νότιου ημισφαιρίου (Αργεντινή, Ουραγουάη και Ν. Αφρική) πήραν ένα αυξανόμενο προβάδισμα για εισαγωγές όψιμων πλεονασμάτων λεμονιών. Επίσης η μικρότερη διαθεσιμότητα λεμονιών από Τουρκία είχε ως αποτέλεσμα την έντονη εξαγωγική παρουσία λεμονιών προέλευσης Ε.Ε. προς τις Ανατολικές αγορές (Ρωσία, Ουκρανία)
Στους παρακάτω πίνακες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές στην Ε.Ε.-27 σε Μ.Τ καθώς και στατιστικά στοιχεία που αφορούν την καλλιεργηθείσα έκταση, την παραγωγή, τη διάθεση και ζήτηση των λεμονιών στην Ε.Ε.  
Πίνακας ΙΕισαγωγές νωπών λεμονιών στην Ε.Ε.-27 σε (ΜΤ)
Χώρα καταγωγής
Εμπορικά έτη
2009/2010
2010/2011
2011/2012
Αργεντινή
182.184
159.668
180.541
Τουρκία
128.378
113.543
93.048
Βραζιλία
56.775
56.538
61.446
Ν.Αφρική
45.796
45.074
40.557
Μεξικό
24.913
27.287
35.022
Άλλες χώρες
32.843
18.580
22.337
Σύνολο εισαγωγών
470.887
420.690
432.951

Εισαγωγές νωπών λεμονιών στην Ε.Ε.-27 (2011/2012)
lemonia eisagoges ee
 Πίνακας ΙΙΕξαγωγές νωπών λεμονιών από Ε.Ε.-27 σε( ΜΤ)
Χώρα προορισμού
Εμπορικά έτη
2009/2010
 2010/2011
 2011/2012
Ρωσία
24.526
21.474
32.491
Ελβετία
13.447
14.281
14.987
Ουκρανία
6.211
4.645
11.505
Κροατία
5.443
7.636
7.689
Νορβηγία
3.340
3.839
4.394
Άλλες χώρες
13.678
16.240
28.482
Σύνολο εξαγωγών
66.645
68.115
99.548

Εξαγωγές νωπών λεμονιών από Ε.Ε.-27 (2011/2012)lemonia exagoges ee
Πίνακας ΙΙΙ
Λεμόνια στην
Ε.Ε.-27
Εμπορικά έτη
2010/2011
έναρξη ε.ε. Νοέμβριος 2010
2011/2012
έναρξη ε.ε.
Νοέμβριος 2011
2012/2013
έναρξη ε.ε. Νοέμβριος 2012
Καλλιεργούμενη έκταση σε ha
84.865
81.812
78.937
Παραγωγή
Χ1000 ΜΤ
1.380
1.432
1.318
Εισαγωγή
Χ1000ΜΤ
421
432
420
Συνολική Διάθεση Χ1000ΜΤ
1.801
1.864
1.738
Εξαγωγές Χ1000ΜΤ
    68
   99
  105
Νωπή Κατανάλωση Χ1000ΜΤ
1.386
1412
1.307
Για μεταποίηση Χ1000ΜΤ
  347
  353
   326
Συνολική Διακίνηση Χ1000ΜΤ
1.801
1.864
1738
                                                                                   (Πηγή FAS/ USDA) 

Οι κορυφές της λεμονιάς σας, κιτρινίζουν και ξεραίνονται;


Οι κορυφές της λεμονιάς σας, κιτρινίζουν και ξεραίνονται;
Το πρόβλημα είναι η κορυφοξήρα. Μία μυκητολογική ασθένεια πολύ καταστρεπτική που ξεκινά με κιτρίνισμα των φύλλων στις κορυφές μερικών βλαστών, που ακολουθείται από φυλλόπτωση.
Οι αποφυλλωμένοι βλαστοί αρχικά παραμένουν πράσινοι, αργότερα όμως παίρνουν χρώμα σκούρο και ξηραίνονται από πάνω προς τα κάτω, σύμπτωμα στο οποίο οφείλεται και το όνομα της ασθενείας. Η ξήρανση αυτή προχωρεί κάθε χρόνο και μπορεί να θανατώσει ολόκληρο το δένδρο λεμονιάς, κιτριάς και νεραντζιάς μέσα σε 3-4 χρόνια ενώ η  πορτοκαλιά και η μανταρινιά σπανιότατα προσβάλλονται.
Για επιφανειακή προστασία από μολύνσεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν προστατευτικοί ψεκασμοί με βορδιγάλιο πολτό από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φλεβάρη ενώ συνίσταται η αφαίρεση και καταστροφή των ξηραμένων από τη κορυφοξήρα κλάδων τέλος καλοκαιριού.
Πηγή:http://www.geoponikiagora.gr

Σκαντζόχοιρος στον κήπο μας


Σκαντζόχοιρος στον κήπο μας
Μοναχικός, ακανθώδης και νυχτερινός τύπος! Τέτοιος είναι ο σκαντζόχοιρος. Αυτό το μικρό θηλαστικό, ο Erinaceus concolor ή πιο γνωστό ως σκαντζόχοιρος, είναι ένα πολύ κοινό είδος στην Ελλάδα. Μπορεί να τον βρούμε σε ανοιχτές τοποθεσίες ή σε μέρη με χαμηλή βλάστηση, κοντά σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, σε κήπους σπιτιών, ακόμη και σε πάρκα πόλεων.
Είναι πολύ ωφέλιμο είδος για τους κήπους, μιας και στο διαιτολόγιο του είναι πολλοί εχθροί των καλλιεργειών.
Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 35 με 40 cm και είναι καλυμμένος με τα πολύ χαρακτηριστικά σκληρά αγκάθια, (όταν γεννιέται είναι μαλακά , μετά σκληραίνουν). Διαθέτει ένα μακρύ ρύγχος με κοφτερά δόντια που τον βοηθούν να φάει ακόμη και φίδια. Το φθινόπωρο ψάχνει με μανία τροφή που θα τον βοηθήσει να βγάλει το χειμώνα που θα πέσει σε χειμερία νάρκη. Θα φροντίσει να πάρει τα κιλά του τρώγοντας ότι βρει μιας και είναι παμφάγος, από σαλιγκάρια, ποντίκια, σκουλήκια, έντομα, βατράχια, φίδια, σαύρες μέχρι φρούτα, σπόρους κ.α. Συνήθως ξεχειμωνιάζει σε φωλιά που θα φτιάξει από φύλλα.
Μπορεί να ζήσει και 10 χρόνια.
Εχθροί του είναι διάφορα αρπακτικά πουλιά, η αλεπού κ.α., η πονήρω αλεπού μάλιστα καταφέρνει πιο εύκολα να εξουδετερώσει ένα σκαντζόχοιρο ο οποίος όταν κινδυνεύει γίνεται μια μπάλα με όρθια αγκάθια. Αν βρει κοντά νερό, προσπαθεί να τον ρίξει μέσα ώστε να αναγκαστεί να βγάλει το κεφάλι του για να κολυμπήσει. Αν το καταφέρει αυτό τότε όλα έχουν τελειώσει για τον άτυχο σκαντζόχοιρο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει και ένα άλλον εχθρό που τους έχει αποδεκατίσει, τα αυτοκίνητα. Όσοι κινούνται σε επαρχιακούς δρόμους πολύ συχνά θα βρει χτυπημένους σκαντζόχοιρους, οι οποίοι βγαίνουν μόλις σουρουπώνει για κυνήγι και η άσφαλτος είναι ένα καλό σημείο να διακρίνει τα υποψήφια θύματα του, όπως σαλιγκάρια, σκουλήκια, βατραχάκια κ.α, ειδικά μετά από βροχή.
Αυτό το γεγονός μαζί με τα φυτοφάρμακα και την ανάπτυξη της γεωργίας έχουν οδηγήσει στη μείωση του πληθυσμού των. Ο σκαντζόχοιρος είναι προστατευόμενο είδος σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 67/1981 και το Κόκκινο βιβλίο των Απειλούμενων Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.

Πηγή:laspistasteria.wordpress.com

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Πως θα δημιουργήσετε μια πράσινη γωνιά με αρωματικά φυτά


Πως θα δημιουργήσετε μια πράσινη γωνιά με αρωματικά φυτά
Δημιουργήστε τη δική σας μικρή συλλογή από αρωματικά φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας και αξιοποιήστε τις μοναδικές ιδιότητές τους χρησιμοποιώντας τα είτε στην κουζίνα, είτε για να ενισχύσετε την υγεία σας.

Αν έχετε μπαλκόνι, καλλιεργήστε τα μέσα σε ζαρντινιέρες, σε τελάρα ή σε μεγάλες γλάστρες, ακόμα και σε βαρέλια. Φροντίστε να τους βάλετε πιατάκια με ρόδες, ώστε να μπορείτε να τα μεταφέρετε αν χρειαστούν περισσότερο φως ή πρέπει να τα μετακινήσετε για να τα προφυλάξετε από τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών. Εκτός από το ηλιακό φως, έχουν ανάγκη από ελαφρύ χώμα, για να στραγγίζει καλά, αλλά πλούσιο σε βασικά συστατικά. Χρειάζονται συχνή φροντίδα με επανατροφοδότηση του χώματος και προστασία από τον δυνατό αέρα.

Αν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν κήπο, επιλέξτε ένα μέρος στο οποίο τα φυτά θα είναι προφυλαγμένα από τον αέρα. Μπορείτε αν έχετε διάθεση και μεράκι θα δημιουργήσετε ένα μικρό βοτανικό κήπο με παρτέρια, ή ανάμεσα σε πλακόστρωτο για να εξαπλωθούν πιο εύκολα ή να χρησιμοποιήσετε διάφορα απλά υλικά για να διαχωρίσετε τον αρωματικό σας κήπο από τον ανθόκηπο ή τον λαχανόκηπο. Απλές σανίδες, διακοσμητικά τουβλάκια, μια παλιά ρόδα από κάρο μπορούν να οριοθετήσουν τον χώρο και να προσφέρουν απλές αλλά αισθητικές λύσεις. Μπορείτε να δημιουργήσετε όμορφους φράχτες είτε από ψηλότερα φυτά, είτε από ξύλο προκειμένου να τα προστατεύσετε από τυχών οικόσιτα ζώα όπως σκύλους ή γάτες, που αρέσκονται να ξεκουράζονται ανάμεσά τους, αλλά άθελά τους σπάνε τα βλαστάρια τους.

Μερικά από τα αρωματικά φυτά είναι ετήσια, μονοετή, εποχιακά και πολλαπλασιάζονται με σπόρο από το ίδιο το φυτό, ενώ άλλα είναι μόνιμα και πολλαπλασιάζονται με σπόρο, διαίρεση του φυτού ή με μοσχεύματα.
Οι σπόροι φυτεύονται την άνοιξη, ενώ η διαίρεση γίνεται συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Τα μοσχεύματα συλλέγονται το καλοκαίρι. Τα αρωματικά φυτά δεν χρειάζονται λίπανση, παρά μόνο λίγο κλάδεμα αν φουντώσουν πολύ και σπάνια προσβάλλονται από ασθένειες των φυτών καθώς έχουν αυξημένο το αμυντικό τους σύστημα.

Αν είστε αρχάριος/α στην κηπουρική και σας φαίνεται δύσκολο να ξεκινήσετε φυτεύοντας σπόρους σε φυτώρια, επιλέξτε νεαρά φυτά και ξεκινήστε με την μεταφύτευση των νεαρών φυτών σε μεγαλύτερες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Προσφέρετέ τους νερό όποτε το έχουν ανάγκη, δηλαδή όποτε το χώμα είναι στεγνό και το φυτό σας δείχνει ότι χρειάζεται πότισμα.
Από τα ευκολότερα φυτά για να ξεκινήσετε είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος, η αρμπαρόριζα, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, ο μαϊντανός, η μαντζουράνα, η ρίγανη, το φασκόμηλο. Ας δούμε λοιπόν πως καλλιεργούνται τα συγκεκριμένα αρωματικά φυτά, πώς και πότε γίνεται η συλλογή τους και ποια η χρήση τους.
Βασιλικός
Ο βασιλικός είναι μονοετές αρωματικό φυτό που μοιάζει με μικρό φουντωτό θάμνο. Διασταυρώνεται εύκολα και δημιουργεί πολλές ποικιλίες και ανθίζει με μικρά λευκά ανθάκια από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Καλλιεργείται σε χώμα ή γλάστρες. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με σπόρους που σπέρνουμε νωρίς την Άνοιξη. Χρειάζεται χώμα πλούσιο σε οργανικές ουσίες, ήλιο και πολύ ταχτικό πότισμα.
Τα αρωματικά του φύλλα χρησιμοποιούνται στην μαγειρική και στις σαλάτες, αλλά και στην παραγωγή αιθέριου ελαίου για αρωματοποιία, σαπωνοποιία κτλ. Είναι επίσης φαρμακευτικός καθώς καταπολεμά τις ζαλάδες, τις ημικρανίες και τους πονοκεφάλους. Είναι διουρητικός και ενδείκνυται για παθήσεις του στομάχου και των εντέρων. Συλλέγουμε τα φύλλα και τις ανθισμένες κορφές του και τα ξηραίνουμε σε σκιερό μέρος. Φυλάσσεται σε γυάλινα Βάζα για ένα χρόνο.
Δυόσμος
Ο δυόσμος είναι ποώδες, πολυετές αρωματικό φυτό που φυτρώνει σε ορεινά και υγρά μέρη. Τα φύλλα του έχουν έντονο πράσινο χρώμα με πολλές νευρώσεις και καλλιεργείται σε γλάστρες. Χρειάζεται αρκετή υγρασία και πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες ή μοσχεύματα.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε φαγητά και σαλάτες, στη ζαχαροπλαστική, δίνει άρωμα σε δροσιστικά ποτά και έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες. Συλλέγουμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τα φύλλα και τις ανθισμένες κορφές του φυτού και τα χρησιμοποιούμε τα φρέσκα φύλλα για την καταπολέμηση του πονοκέφαλου τρίβοντάς τα στο κεφάλι μας ή να παρασκευάσουμε ένα αφέψημα αν υποφέρουμε από δυσπεψία, διάρροια ή εμετούς. Η εντριβή στις κλειδώσεις με φρέσκα φύλλα ανακουφίζουν από ρευματισμούς, ενώ το μάσημα των φύλλων του σταματούν τον λόξυγκα.
Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα είναι ποώδες, πολυετές φυτό με πολλά κλαδιά που έρπουν ή κρέμονται. Τα ανοιχτόχρωμα κιτρινοπράσινα φύλλα της που μοιάζουν με παλάμη, έχουν έντονο άρωμα και καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό φυτό. Καλλιεργείται κυρίως σε γλάστρες και ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές. Δεν αντέχει το πολύ υγρό και αμμώδες έδαφος. Δεν υποφέρει το πολύ κρύο και πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα αλλά και με σπόρους.
Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική αφού αρωματίζουν τέλεια γλυκά του κουταλιού όπως το κυδώνι και το σταφύλι.
Δεντρολίβανο
Πρόκειται για έναν μικρό αειθαλή θάμνο που μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο ύψος. Έχει πολλά και όρθια κλαδιά με φύλλα γκριζοπράσινα, σκληρά που μοιάζουν με βελόνες. Καλλιεργείται σε περιοχές με ήπιο κλίμα, αντέχει στο κρύο αλλά του αρέσει το φως και ο ήλιος. Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα σε όλων των ειδών τα εδάφη και το καλοκαίρι χρειάζεται συχνό πότισμα.
Συλλέγουμε τα φύλλα του και τις ανθισμένες κορφές του την άνοιξη και τα ξηραίνουμε σε σκιερό μέρος. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται στην φαρμακοποιία, την αρωματοποιία και την σαπωνοποιία. Έχει αναζωογονητική επίδραση στον οργανισμό, καταπολεμά το άσθμα, την αϋπνία, τη γρίπη και την αναιμία. Επίσης χρησιμοποιείται στην βελτίωση της επιδερμίδας και των μαλλιών. Βοηθά στην τριχόπτωση και καταπολεμά την πιτυρίδα. Με το αφέψημά του μπορούμε να κάνουμε κομπρέσες για ρευματισμούς και να πλύνουμε πληγές.
Θυμάρι
Είναι ένας μικρός, σκληρός, αειθαλής και πολυετής θάμνος που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά. Τα φύλλα του είναι μικρά, ωοειδή, με γκρίζο χρώμα ενώ τα άνθη του είναι μικρά με ροζ ή λευκό χρώμα.
Καλλιεργείται σε όλα σχεδόν τα εδάφη και πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ή με παραφυάδες. Φυτεύεται συνήθως το φθινόπωρο. Συλλέγουμε τις ανθισμένες κορφές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και αφού τις αποξηράνουμε μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε όλο τον χρόνο. Είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται στη μαγειρική με κρέας, και στην παρασκευή λικέρ. Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν οδοντόπαστες και αφρόλουτρα αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ανακουφίζει και θεραπεύει τον βήχα, τη γρίπη την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς σαν αφέψημα, ενώ πίνεται και σαν ρόφημα ανάμεικτο με αρωματικά όπως η μέντα και το φασκόμηλο σε συνδυασμό με μέλι.

Μαϊντανός
Από τα δημοφιλέστερα αρωματικά ο μαϊντανός είναι ένα διετές φυτό με επίπεδα, λεία ή κατσαρά φύλλα που με την δυνατή χαρακτηριστική τους γεύση χρησιμοποιούνται ωμά σε όλα σχεδόν τα φαγητά και στις σαλάτες. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και βιταμίνες Α και C. Θεωρείται πως έχει εξαιρετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πως το αφέψημά του εξαφανίζει τις φακίδες.
Είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο και δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Μπορούμε να το φυτέψουμε με σπόρους σε κήπο ή σε παρτέρια, σε γόνιμο πάντα έδαφος, συνήθως τους ανοιξιάτικους μήνες. Είναι φυτό που χρειάζεται λίπανση αλλά και πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να προσβληθεί από ασθένειες, έντομα και μύκητες.
Μαντζουράνα
Πρόκειται για πολυετές φυτό που αγγίζει σε ύψος τα 40 εκατοστά. Έχει πολλούς, λεπτούς και σκληρούς βλαστούς με μικρά, ωοειδή, μαλακά, γκριζοπράσινα και χνουδωτά φύλλα. Καλλιεργείται σαν καλλωπιστικό φυτό σε γλάστρες, κήπους και παρτέρια. Δεν αντέχει το κρύο και την ξηρασία και προτιμά τα πλούσια και με καλή αποστράγγιση εδάφη. Χρειάζεται λίπανση τον χειμώνα και έχει ανάγκη από ήλιο. Πολλαπλασιάζεται είτε με σπόρο που τον φυτεύουμε τον Αύγουστο και μεταφυτεύουμε τα νεαρά φυτά τον Νοέμβριο, είτε με παραφυάδες την άνοιξη ή το φθινόπωρο.
Τα φύλλα της χρησιμοποιούνται στην μαγειρική, φρέσκα ή αποξηραμένα. Θεωρείται ως φάρμακο για τις κεφαλαλγίες ενώ είναι και άριστο αντισηπτικό, σπασμολυτικό και αντινευραλγικό.
Ρίγανη
Η κοινή ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό που φτάνει σε ύψος τα 50 εκατοστά. Πρόκειται για ένα φυτό που συναντάτε σε όλα τα πέτρινα, άγρια τοπία, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και σε κήπους με ξηρό ασβεστολιθικό έδαφος.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο, μοσχεύματα ή παραφυάδες. Είναι ανθεκτικό φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και είναι χρήσιμο όταν το φυτό είναι ανθισμένο αφού χρησιμοποιούμε τους βλαστούς και τα φύλλα ως άρτυμα.
Από Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο μαζεύουμε την ρίγανη και αφήνουμε τα κομμένα φυτά να ξεραθούν σε σκιερό μέρος. Μετά από τρίψιμο και φύσημα για να φύγουν τυχών λεπτά ξυλάκια, την φυλάμε σε γυάλινα βάζα και την χρησιμοποιούμε σαν άρτυμα σε σαλάτες και φαγητά. Βράζοντάς την και πίνοντάς την σαν αφέψημα είναι άριστο τονωτικό, διουρητικό και βοηθάει στην πέψη. Ανακουφίζει στους κολικούς, και θεωρείται πως θεραπεύει την ψωρίαση, την επιληψία, την τερηδόνα και βοηθάει στο φύτρωμα των μαλλιών.
Φασκόμηλο
Το φασκόμηλο είναι πολυετές μικρός θάμνος με γκριζοπράσινα φύλλα και όμορφα μικρά βιολετιά άνθη. Εξαπλώνεται εύκολα και μπορεί να φτάσει τα 60 εκατοστά.
Ευδοκιμεί σε ασβεστούχα εδάφη με καλή αποστράγγιση και έχει ανάγκη από ήλιο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο που σπέρνουμε την άνοιξη και το φθινόπωρο και με παραφυάδες και μοσχεύματα. Καλλιεργείται και σαν καλλωπιστικό.
Συλλέγουμε τους βλαστούς την άνοιξη πριν την άνθηση και τους ξηραίνουμε στην σκιά.
Χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και πίνετε σαν αφέψημα ζεστό ή κρύο. Είναι ιδανικό για περιπτώσεις κρυολογήματος, φαρυγγίτιδας, βραχνιάσματος, είναι αντιβηχικό διουρητικό, αντιαιμορραγικό, και βοηθάει στις εντερικές παθήσεις, στην αδυναμία και στην πτώση των μαλλιών.

Και μην ξεχνάτε πως το πρώτο φαρμακείο είναι η φύση!
Πηγή>fytokomia.gr