ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Φυτικά φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και δεν το φανταζόμαστε!

Φυτικά φάρμακα που έχουμε στο σπίτι μας και δεν το φανταζόμαστε!
 Δείτε ποια είναι και πως χρησιμοποιούνται...

Γαρύφαλλο.
Αντιμετωπίζει τα κοψίματα… Ρίξε λίγο γαρίφαλο σε σκόνη πάνω στο κόψιμό σου για να αποφύγεις τον κίνδυνο μόλυνσης. Εκτός από υπέροχο μπαχαρικό, το γαρίφαλο είναι και πλούσιο σε ευγενόλη, ένα χημικό με παράλληλη αντισηπτική και παυσίπονη δράση.

Ζάχαρη.
Αντιμετωπίζει το λόξιγκα! Την επόμενη φορά που θα σε ενοχλήσει, πάρε την γλυκιά σου εκδίκηση καταπίνοντας 1 κ. γ. ζάχαρη. Οι ειδικοί πιστεύουν πως η ζάχαρη επιδρά στο νευρομυϊκό σύστημα, που κανονικά θα έδινε εντολή στους μύες του διαφράγματος να συνεχίσουν τις σπασμωδικές συσπάσεις, ήτοι τον λόξιγκα.

Ελαιόλαδο.
Αντιμετωπίζει τα εκζέματα! Για να καταπραΰνεις ένα έκζεμα, χρησιμοποίησε λίγο ελαιόλαδο απευθείας στο σημείο όπου εντοπίζεται το πρόβλημα. «Φουλ» σε αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές που σχετίζονται με το έκζεμα, το ελαιόλαδο είναι η βάση για πολλά ενυδατικά καλλυντικά, όμως όταν χρησιμοποιείται αυτούσιο δεν περιέχει χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, όπως οι κρέμες που βρίσκεις στο εμπόριο. Και όχι μόνο. Το ελαιόλαδο βοηθά και στην επανόρθωση της επιδερμίδας, εμποδίζοντας τη δημιουργία ρυτίδων ή καφέ «λεκέδων». Με ένα κομμάτι βαμβάκι τρίψε ελαφρά 1 κ.γ. ελαιόλαδο στο επίμαχο σημείο. Σε σοβαρά περιστατικά, μετά την επάλειψη με λάδι τύλιξε το σημείο με πλαστική μεμβράνη και άσε την σε όλη τη διάρκεια της νύχτας για καλύτερη ενυδάτωση.

Βότκα.
Αντιμετωπίζει την κακοσμία των ποδιών! Αν τα πόδια σου μυρίζουν κάτι λιγότερο από ευχάριστα, μπορείς να έχεις θεαματικά και… μυρωδικά αποτελέσματα, αν τα τρίψεις με ένα πανάκι βουτηγμένο σε βότκα. Γρήγορα θα απαλλαγείς από τη δυσάρεστη οσμή. Κάνει την ίδια δουλειά με το οινόπνευμα για εντριβές (που μπορείς να χρησιμοποιήσεις αν προτιμάς να απολαύσεις το ποτάκι σου). Η βότκα περιέχει αλκοόλ που είναι αντισηπτικό και δημιουργεί ξηρότητα, οπότε καταστρέφει τους μύκητες και τα βακτήρια που ευθύνονται γι’ αυτές τις απαίσιες μυρωδιές, καταπολεμώντας παράλληλα την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξή τους.

Κυδώνι.
Αντιμετωπίζει την αιμορραγία των ούλων! Κόψε ένα κυδώνι και ρίξ’ το σε λευκό κρασί. Άφησε το για 1 βδομάδα. Χρησιμοποίησέ το για να κάνεις πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες.

Φυτικό λάδι.
Αντιμετωπίζει το συχνό σπάσιμο των νυχιών! Μήπως τα εύθραυστα νύχια σου σε ταλαιπωρούν και σε κάνουν να ντρέπεσαι για την εμφάνισή τους; Υπάρχει λύση! Για να αποκτήσεις μακριά και γερά νύχια, πρέπει να λύσεις το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Εκτός από μια καλή ενυδατική κρέμα για τα χέρια που επιβάλλεται να χρησιμοποιείς σε καθημερινή βάση, δοκίμασε και μια θεραπεία νυκτός με σίγουρα αποτελέσματα: Πριν πέσεις για ύπνο, άλειψε τα χέρια σου με φυτικό λάδι και μετά φόρεσε πλαστικά γάντια μίας χρήσης. Ενώ εσύ κοιμάσαι, τα γάντια θα βοηθήσουν το λάδι να εισχωρήσει στο δέρμα σου, προσφέροντας στις ταλαιπωρημένες παλάμες και τα νύχια σου έξτρα ενυδάτωση.

Παγωτό.
Αντιμετωπίζει το κάψιμο στη γλώσσα! Σίγουρα σου έχει συμβεί πολλές φορές: ήπιες την πρώτη γουλιά από τον ελληνικό καφέ σου ή δάγκωσες την καυτή πίτσα και κατακάηκες… Ο ιστός στο επάνω εσωτερικό του στόματος είναι εξαιρετικά λεπτός γι’ αυτό και πολύ ευαίσθητος στις καυτές τροφές. Αν δεν είχες υπομονή να κρυώσει λίγο το τυρί στην πίτσα σου, ανακουφίσου στη στιγμή με μια κουταλιά παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι. Ένα παγωμένο αναψυκτικό ή ένα παγάκι στο στόμα θα σε σώσουν επίσης, αρκεί να βγάλεις το παγάκι πριν αρχίσεις να πονάς για τον αντίθετο λόγο!

Μέντα ή κανέλα.
Αντιμετωπίζει το άγχος από το κυκλοφοριακό! Σε μια έρευνα που διεξήγαγε η NASA, οι επιστήμονες του Παν/μίου Wheeling κατέγραψαν τις αντιδράσεις 25 φοιτητών που υποβλήθηκαν σε έντονες συνθήκες οδήγησης. Εκείνοι που μασούσαν τσίχλα μέντας δήλωσαν πως η αίσθηση κόπωσης και το άγχος μειώθηκε κατά 20%. Η μέντα και η κανέλα ελάττωσαν τη νευρικότητα κατά 25%, αύξησαν τα αντανακλαστικά κατά 30% και έκαναν τη διαδρομή να φαίνεται συντομότερη κατά 30%. Αντιπαθείς τις τσίχλες; Τοποθέτησε αρωματικά κανέλας ή μέντας στο αυτοκίνητό σου.

Πατάτα.
Αντιμετωπίζει τα εξανθήματα! Οι ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα είναι αρκετές – από τη χρήση ακατάλληλων προϊόντων μέχρι τα απορρυπαντικά ή τα φυτά. Είτε προκαλούν κοκκινίλες στο δέρμα και κνησμό είτε πυορροούν. Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι είναι εξαιρετικά ενοχλητικά. Για να ανακουφιστείς, φτιάξε χυμό πατάτας. Πώς; Αποχύμωσε 2 πατάτες και βούτηξε μια γάζα στο χυμό.

Λεμόνια ή ελιές.
Αντιμετωπίζουν την ταξιδιωτική ναυτία! Η ταξιδιωτική ναυτία αυξάνει την έκκριση σάλιου, που εντείνει την αίσθηση αδιαθεσίας. Οι ελιές περιέχουν τανίνες, συστατικά, τα οποία στεγνώνουν το στόμα και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Μόλις νιώσετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ρίξτε 2 ελιές στο στόμα σου ή πιείτε το χυμό από ένα κομμάτι λεμόνι!

Γιαούρτι.
Αντιμετωπίζει τη δυσάρεστη αναπνοή! Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή – η οποία προκαλείται από βακτήρια! Φαίνεται πως οι «καλοί» οργανισμοί που ζουν στο γιαούρτι εξουδετερώνουν τους «κακούς» που κατοικούν στο στόμα μας και είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία του στόματος.

Μελισσόχορτο.
Αντιμετωπίζει τον έρπη ζωστήρα! Το μελισσόχορτο ή lemon balm είναι το πιο αποτελεσματικό βότανο για την αντιμετώπιση του έρπη ζωστήρα (έναν τύπο ιού του έρπητα, που όμως δεν έχει σχέση με το συνώνυμο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα), αφού διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες που δρουν κατά του ιού. Βράστε 2 με 4 κουταλιές μελισσόχορτο, άστε το να κρυώσει και μετά χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι βαμβάκι για να ταμπονάρετε με το βότανο το οίδημα αρκετές φορές τη μέρα.

Γλυκόριζα.
Αντιμετωπίζει τους κάλους και τα κότσια! Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, η γλυκόριζα περιέχει συστατικά που μοιάζουν με οιστρογόνα και έχουν την ιδιότητα να μαλακώνουν τα σκληρά μέρη στους κάλους και τα κότσια, που μας ταλαιπωρούν. Διαβάστε τη συνταγή για να φτιάξετε στο σπίτι σας τη θεραπευτική κρέμα εύκολα και απλά: Θα αλέσετε μερικά κομμάτια γλυκόριζας, θα τα ανακατέψετε με 1/2 κ. γλ. βαζελίνη και, τέλος, θα τρίψετε το μίγμα στα προβληματικά σημεία.

Μήλο.
Αντιμετωπίζει το κιτρίνισμα των δοντιών! Ποια ήταν η πρώτη παροιμία που μάθαμε όταν ήμασταν μαθητές στο σχολείο; «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Σωστά! Επιπλέον, τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν… μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάμε. Ο λόγος, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι ότι διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.

Μαγειρική σόδα.
Αντιμετωπίζει την ουρολοίμωξη! Με τα πρώτα συμπτώματα, διαλύστε ½ κ.γ. μαγειρική σόδα σε 1 ποτήρι νερό και πιείτε το. Συνέχιστε να το πίνετε μία φορά τη μέρα μέχρι να καταφέρετε να πατε στο γιατρό για να σας γράψει αντιβίωση. Η μαγειρική σόδα αυξάνει την αλκαλικότητα στο περιβάλλον της.


Το διαβάσαμε στο top7news.gr

Coca-Cola εντομοκτόνο για το χωράφι


Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ιστορικό συμβιβασμό τριτοκοσμικού τύπου. Ύστερα από μια σύντομη περιπέτεια, ένα δημοφιλές αναψυκτικό γνώριζε νέες δόξες σε νέους ρόλους.

Το 2009,η Κόκα-Κόλα γνώρισε μια δύσκολη χρονιά στην Ινδία. Οι αγρότες του κρατιδίου ’ντρα Πραντές διαδήλωναν κάθε τόσο εναντίον της επιχείρησης κατηγορώντας την ότι αντλεί υπερβολικά μεγάλες ποσότητες νερού για τα εμφιαλωτήριά της. Και μια επιτροπή που συγκρότησε η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι το συγκεκριμένο αναψυκτικό, όπως και η Πέπσι-Κόλα, περιέχει απαράδεκτα υψηλές ποσότητες υπολειμμάτων από εντομοκτόνα. Οι εντάσεις ήταν συνεχείς. H συμβολική σύγκρουση Βορρά - Νότου είχε φτάσει στο απόγειό της.

Ώσπου, ως εκ θαύματος, τα πράγματα ηρέμησαν. Όχι μόνο συμφιλιώθηκαν οι Ινδοί με την Κόκα-Κόλα, αλλά ανέπτυξαν μαζί της μια νέα σχέση φιλίας και συνεργασίας. Ναι, οι πωλήσεις του αναψυκτικού αυξήθηκαν. Με τη διαφορά ότι οι αγρότες δεν το αγόραζαν για να το πιουν, ή για να το δώσουν στα παιδιά τους, αλλά για να ψεκάσουν τα χωράφια τους! Το 2009, εκατοντάδες αγρότες του ’ντρα Πραντές και του Σατισγκάρ χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να προστατεύσουν τις καλλιέργειες βαμβακιού και πιπεριάς. Τους ερχόταν πιο φτηνά από τα προϊόντα που προτείνουν η Monsanto, η Shell και οι άλλες εταιρείες: ένα λίτρο συνηθισμένου εντομοκτόνου κόστιζε 10.000 ρουπίες (κάπου 170 ευρώ), ενώ ενάμισι λίτρο Κόκα-Κόλα που παρασκευάζεται στην Ινδία δεν στοίχιζε πάνω από 30 ρουπίες (πενήντα λεπτά). Και τα αποτελέσματα ήταν θαυματουργά. «Διαπίστωσα ότι λίγο μετά τον ψεκασμό τα βλαβερά έντομα πεθαίνουν», είπε ένας αγρότης σε τοπική εφημερίδα.

Είναι αλήθεια πως η Κόκα-Κόλα έχει και άλλες χρησιμότητες. Καθαρίζει αποτελεσματικά την τουαλέτα, προστατεύει από τη σκουριά, ενώ ένα νέο (και όχι ιδιαίτερα επιτυχημένο) προϊόν της, που ονομάζεται New Coke, λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην Κίνα ως σπερμοτοξικό διάλυμα. Για να μην κατηγορηθούμε πάντως ότι κάνουμε διαφήμιση, πρέπει να πούμε ότι οι αγρότες της Ινδίας χρησιμοποιούν για τους ψεκασμούς τους και άλλα αναψυκτικά, όπως η Πέπσι-Κόλα ή η Thums Up. «Οι αγρότες χρησιμοποιούσαν πάντα σακχαρούχα διαλύματα για να παρακινούν τα κόκκινα μυρμήγκια να τρώνε τις κάμπιες», παρατηρεί ένας γνωστός Ινδός αγρονόμος, ο Ντεβιντέρ Σάρμα. «H Κόκα-Κόλα φαίνεται πως παίζει τον ίδιο ρόλο. Νομίζω λοιπόν πως βρήκε επιτέλους την αληθινή χρησιμότητά της».

H εταιρεία πάλι όμως δεν είναι ευχαριστημένη. Εκπρόσωπος της Κόκα-Κόλα στην Ατλάντα αποδοκίμασε δημοσίως τη χρήση του αναψυκτικού στα χωράφια, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο που να δικαιολογεί την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου. Τα αναψυκτικά μας δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα εντομοκτόνα, τόνισε, σε μια σπάνια επίδειξη βιομηχανικής αλληλεγγύης προς τις εταιρείες που παράγουν τα τελευταία. Αυτό όμως που έχει εν τέλει σημασία δεν είναι η κατανάλωση; Δεν αρκεί που οι Ινδοί αγοράζουν ξανά Κόκα-Κόλα, πρέπει υποχρεωτικά και να την πίνουν;

Δημοσιεύτηκε  στα ΝΕΑ του Μιχάλη Μητσού

Αναδημοσίευση από: SavSidir:

Η Κυψέλη που μαζεύει αυτόματα το μέλι μόνη της και χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες!




Δύο μελισσοκόμοι από την Αυστραλία, ο Stuart και ο γιος του Cedar Anderson, ανακάλυψαν μια συσκευή που επιτρέπει την αυτόματη εξαγωγή του μελιού από τις κυψέλες χωρίς να ενοχληθούν οι μέλισσες.
Η εφεύρεση επιτρέπει στους μελισσοκόμους να συλλέγουν το μέλι από τις κυψέλες τους εύκολα και γρήγορα αφήνοντας τις μέλισσες στην ησυχία τους!

tilestwra.gr | Η Κυψέλη που μαζεύει αυτόματα το μέλι μόνη της και χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες!


Η πανέξυπνη αυτή εφεύρεση λειτουργεί παρέχοντας στις μέλισσες ένα μερικώς ολοκληρωμένο τοίχο με κυψέλες κηρήθρας, που στη συνέχεια θα ολοκληρώσουν δημιουργώντας το δικό τους κερί.
Αφού συμπληρώσουν τις κυψέλες αυτές με μέλι και τις καλύψουν με κερί, ο μελισσοκόμος μπορεί να ανοίξει το άλλο άκρο, επιτρέποντας στο μέλι να ρέει προς τα έξω από ένα σωλήνα χωρίς να ενοχλήσει τις μέλισσες. Οι μέλισσες απλά θα ανοίξουν εκ νέου τις κυψέλες και θα τις γεμίσουν ξανά!


tilestwra.gr | Η Κυψέλη που μαζεύει αυτόματα το μέλι μόνη της και χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες!


tilestwra.gr | Η Κυψέλη που μαζεύει αυτόματα το μέλι μόνη της και χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες!




tilestwra.gr | Η Κυψέλη που μαζεύει αυτόματα το μέλι μόνη της και χωρίς να ενοχλεί τις μέλισσες!






Πηγή> http://www.tilestwra.gr

Ανθεκτική η Tuta absoluta στα φυτοφάρμακα



Δελτίο τύπου
ΘΕΜΑ: Ανάπτυξη ανθεκτικότητας του εντόμου Tuta absoluta στα διαμίδια

Όπως μας ενημέρωσε το εργαστήριο εντομολογίας του Ινστιτούτου ελιάς και υποτροπικών, μετά από ερευνητικές εργασίες του κου Ροδιτάκη Εμμανουήλ, αποδείχτηκε ότι σε πληθυσμούς του εντόμου Tuta absoluta προερχόμενων από καλλιέργειες της Ιεράπετρας, εμφανίστηκε ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα της ομάδας των διαμιδίων. Τα εντομοκτόνα, που ανήκουν στην ομάδα αυτή θεωρούνται τα βασικότερα εργαλεία στην καταπολέμηση του επιβλαβούς εντόμου, που δημιουργεί τεράστιες ζημιές – ποσοτικές και ποιοτικές – στην καλλιέργεια της τομάτας κυρίως. Θα πρέπει λοιπόν τόσο οι γεωπόνοι διάθεσης γεωργικών φαρμάκων όσο και οι καλλιεργητές τομάτας να φροντίσουν ώστε το φαινόμενο να ελεγχθεί πριν τα επίπεδα της ανθεκτικότητας αυξηθούν περισσότερο και τα εντομοκτόνα που υπάγονται στην παραπάνω ομάδα καταστούν εντελώς αναποτελεσματικά. Για το λόγο αυτό, συστήνεται άμεσα να ληφθούν μέτρα, όπως: Να περιοριστεί η χρήση των διαμιδίων στον αριθμό επεμβάσεων και τη δοσολογία που αναφέρεται στην έγκριση κυκλοφορίας του κάθε σκευάσματος (αναγράφονται στην ετικέτα). Να δοθεί έμφαση στα προληπτικά μέτρα προστασίας της καλλιέργειας, στη βιολογική αντιμετώπιση και στη χρήση εναλλακτικών εγκεκριμένων εντομοκτόνων. Να γίνεται ορθή εναλλαγή των ομάδων δράσης των φυτοπροστατευτικών. Να αφήνεται διάστημα τουλάχιστον 60 ημερών μεταξύ εφαρμογών με σκευάσματα της ίδιας ομάδας δράσης. Η υπηρεσία μας προγραμματίζει σε σύντομο χρονικό διάστημα να διοργανώσει εσπερίδα ενημέρωσης με θέμα τη διαχείριση της ανθεκτικότητας, καλώντας ειδικούς να αναπτύξουν σχετικά θέματα.
Ε.Π.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ
α.α. ΦΟΥΝΤΗ ΜΑΡΙΑ

Πηγή>http://www.hxonews.gr/

Καθοριστικό ρόλο θα έχουν πλέον εκ των πραγμάτων τα δημοπρατήρια στην ποιότητα των κηπευτικών.

 Αποτέλεσμα εικόνας για κηπευτικα δημοπρατηρια φωτο
Καθοριστικό ρόλο θα έχουν πλέον εκ των πραγμάτων τα δημοπρατήρια στην ποιότητα των κηπευτικών.
Μέχρι σήμερα,ο χρόνος εξώφλησης του παραγωγού είναι 25-30 μέρες.
Η καθυστέρηση των πληρωμών των παραγωγών για τα προιόντα που παραδίδουν,οδηγεί στην μη έγκαιρη αγορά και εφαρμογή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στο θερμοκήπιο αφού κανείς γεοπόνος δεν δίνει πλέον φυτοφάρμακα με πίστωση.
Ετσι ,έχουμε σαν αποτέλεσμα την εξάπλωση του βοτρύτη,του περονόσπορου, αλλά και την έξαρση διαφόρων βλαβερών εντόμων όπως είναι ο Θρίπας,το πετάρι και η τούτα.
Μετά απο τόσο μεγάλες προσβολές,είναι λογικό να υποβαθμίζεται πολύ η ποιότητα των προιόντων και να περιορίζεται ακόμα περισσότερο το εισόδημα των αγροτών αλλά και το ποσοστιαίο κέρδος δημοπρατηρίων και εμπόρων.
Για να μήν χάνονται χρήματα απο όλους τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή και την διακίνηση,θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος εξώφλησης του παραγωγού τουλάχιστον στο 10ήμερο,για να μπορεί να αγοράσει έγκαιρα τα αγροτικά του εφόδια και να κάνει στην ώρα τους τις όποιες φυτοπροστατευτικές του εφαρμογές και εργασίες στο χωράφι.
Οπως γνωρίζουμε όλοι,τα φυτοφάρμακα έχουν γίνει λιγότερο δραστικά λόγω των περιορισμών διάρκειας δραστικότητας απο την Ε.Ε. αλλά παράλληλα πολύ πιό ακριβά,τόσο που το κόστος τους δύσκολα καλύπτεται απο τις τιμές που εισπράττει ο παραγωγός.Η αύξηση λοιπόν της τιμής των προιόντων στο χωράφι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη!Καλά θα κάνουν τα δημοπρατήρια να πιέσουν τους εμπόρους ωστε να εξωφλούνται τα προιόντα νωρίτερα.Δεν μπορεί να συμβαίνει ο παραλογισμός των μεσαζόντων να πουλάνε τοις μετρητοίς το πολύ σε 4-5 μέρες και να εξωφλούν το δημοπρατήριο  και τον παραγωγό,ένα μήνα αργότερα.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Στις 40.000 ευρώ φθάνει το πριμ πρώτης εγκατάστασης

Τον τόνο της νέας θεώρησης από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου αναφορικά µε τη νέα προγραµµατική περίοδο στα προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνουν τόσο τα Σχέδια Βελτίωσης όσο και οι Νέοι Αγρότες.
Σε ό,τι αφορά στα Προγράµµατα των Νέων Αγροτών, η λογική την οποία θα ακολουθήσει το προωθούµενο Μέτρο είναι τελείως διαφορετική από αυτή των Σχεδίων Βελτίωσης. Εδώ, αυτό το οποίο θα επιχειρηθεί, είναι να αναζητηθούν ώριµοι και αποφασισµένοι νέοι επιχειρηµατίες αγρότες, που θα θελήσουν να επενδύσουν συνειδητά στον τοµέα της αγροτικής παραγωγής και να µην είναι έτοιµοι µε το ένα πόδι να φύγουν από το αγροτικό επάγγελµα.

Αυτό σηµαίνει ότι οι Νέοι Αγρότες που θα επιλεγούν θα είναι λίγοι και καλοί και τα χρήµατα που θα µπορούν να εισπράξουν σαν πριµ πρώτης εγκατάστασης θα είναι πολλά, -υπολογίζονται σε 40.000 ευρώ για την πενταετία- και ικανά να συµβάλουν στη δηµιουργία µιας σωστής και βιώσιµης αγροτικής εκµετάλλευσης.

Με δεδοµένο ότι θα προβλέπεται στην καταβολή των χρηµάτων και µια οπισθοβαρής δόση, στόχος του Μέτρου είναι να δεσµεύεται ποικοιλοτρόπως ο υποψήφιος επενδυτής, ώστε να µην υπάρχει γι’ αυτόν τρόπος διαφυγής, αφού τα χρήµατα που θα πρέπει να επιστρέψει αν αλλάξει γνώµη, θα είναι πολλά και αντίστοιχα οι επενδύσεις που θα έχει ήδη κάνει θα είναι αρκετά µεγάλες.
 Πανάγος Γιάννης /agronews.gr

Φράουλα, μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια

Φράουλα, μια σχετικά εύκολη καλλιέργεια
Η φράουλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα, ευαίσθητα και άρα ακριβά φρούτα. Τα νέα όμως είναι καλά.
Οι φράουλες είναι ένα σχετικά εύκολο να καλλιεργηθεί φρούτο, που θα ανταμείψει τον ερασιτέχνη καλλιεργητή. Μπορείτε να το καλλιεργήσετε στον κήπο, στο μπαλκόνι ή ακόμη και μέσα στο σπίτι!
Μπορείτε να ξεκινήσετε να καλλιεργείτε τις δικές σας φράουλες ξεκινώντας από σπόρους ή έτοιμα σπορόφυτα που θα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα και φυτώρια.

Ξεκινώντας τις φράουλες από σπόρους
Φυσικά αρχικά, θα πρέπει να αγοράσετε ή να προμηθευτείτε σπόρους φράουλας. Μπορείτε να τους σπείρετε πρακτικά όποτε θέλετε, αρκεί να εξασφαλίσετε τις σωστές συνθήκες για τα φυτά σας στη συνέχεια. Για οικιακή μικρή καλλιέργεια μπορείται να πάρετε τους σπόρους από φράουλες που έχετε αγοράσει. Διαλέγεται γι΄ αυτό τον σκοπό ώριμες φράουλες και επίσης θα πάρετε τους σπόρους από εκείνα τα σημεία του καρπού που είναι πιο ώριμα. Τους εξάγεται με την μύτη ενός μαχαιριού.
(Δείτε παρακάτω βίντεο)
Υπάρχει όμως ένα μυστικό ώστε να ξεκινήσετε τις φράουλες από σπόρους. Θα πρέπει να τους καταψύξετε για 4 εβδομάδες πριν τους φυτέψετε. Αν δεν το κάνετε, οι σπόροι δε θα βλαστήσουν!
Αφού πάρετε στα χέρια σας τους σπόρους, τυλίξτε τους μέσα σε μία χαρτοπετσέτα, βάλτε τη χαρτοπετσέτα μέσα σε μία πλαστική σακούλα και βάλτε τους στην κατάψυξη για 4 εβδομάδες.
Μετά από 4 εβδομάδες, βγάλτε τους από την κατάψυξη και αποψύξτε τους αφήνοντάς τους σε ένα δωμάτιο. Όταν ολοκληρωθεί η απόψυξη, είναι έτοιμοι για φύτεμα.
Φυτέψτε τους σπόρους σε δίσκους σπορείων, αυγοθήκες, πλαστικά ποτήρια ή ότι άλλο μέσο έχετε στη διάθεσή σας.
Το χώμα μέσα στο οποίο θα φυτέψετε τους σπόρους, θα πρέπει να είναι ελαφρύ. Οι φράουλες προτιμούν το χαλαρό και αραιό χώμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κομπόστ, ειδικό μείγμα για σπορόφυτα ή συνδυασμό των παραπάνω. Θα τα βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα.
Τοποθετήστε το φυτώριο με τους σπόρους φράουλας σε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες την ημέρα, ή χρησιμοποιήστε τεχνητό φως.
Όταν οι σπόροι βλαστήσουν και έχετε έτοιμα τα σπορόφυτα, μπορείτε να τα μεταφυτεύσετε στην τελική τους θέση στον κήπο ή σε γλάστρες.

Ξεκινώντας τις φράουλες από σπορόφυτα
Μπορείτε να προμηθευτείτε έτοιμα φυτά φράουλας από το τοπικό γεωπονικό κατάστημα ή από φυτώρια. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε στη συνέχεια είναι να τα φυτεύσετε στην τελική τους θέση στον κήπο ή στις γλάστρες.

Πότε φυτεύουμε φράουλες
Μπορείτε να φυτέψετε φυτά φράουλας τις ακόλουθες περιόδους:
Σεπτέμβριος: Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την επόμενη άνοιξη/καλοκαίρι ώστε να έχετε καρπούς. Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι στο μεσοδιάστημα το φυτό έχει αρκετό χρόνο ώστε να αναπτύξει γερό ριζικό σύστημα και είναι πολύ παραγωγικό. Θα πρέπει να προσέξετε όμως ώστε να το προστατέψετε από τις παγωνιές του χειμώνα.
Άνοιξη: Φυτέψτε τις φραουλιές μετά τα τελευταία κρύα (στην Ελλάδα, αυτή η περίοδος είναι συνήθως μετά τα μέσα Μαρτίου). Επιλέξτε ένα μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Η παραγωγή που θα έχετε δε θα είναι η καλύτερη δυνατή. Περιμένετε όμως... Η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται μόνο του. Την επόμενη χρονιά θα έχετε πλούσια παραγωγή.

Κατάλληλες συνθήκες καλλιέργειας φράουλας
Χώμα: Οι φράουλες θέλουν αραιό καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το ιδανικό pH είναι μεταξύ 5,8 και 6,2. ΜΗ φυτεύετε τις φραουλιές σε μέρος που προηγουμένως είχαν καλλιεργηθεί τομάτες, πατάτες, πιπεριές ή μελιτζάνες. Αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών. Εμπλουτίστε το χώμα με κομπόστ ή άλλα οργανικά λιπάσματα. Το χειμώνα, προστατέψετε τις ρίζες ρίχνοντας στην επιφάνεια του εδάφους άχυρο ή οργανική ύλη (κομμένα χόρτα, φύλλα, κ.λπ.)
Ήλιος: Το φυτό θα πρέπει να βρίσκεται σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Αν έχετε φυτέψει τις φραουλιές μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να τις έχετε κοντά σε παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος 6-8 ώρες την ημέρα ή να χρησιμοποιήσετε τεχνητό φωτισμό για 6-8 ώρες την ημέρα.
Πότισμα-Νερό: Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού. Ποτίζετε ώστε το χώμα να είναι πάντα υγρό αλλά όχι μουσκεμένο.
Θερμοκρασία: Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών για τις φράουλες είναι μεταξύ 18 και 30 βαθμών Κελσίου.

Ποικιλίες φράουλας
Βασικά υπάρχουν 3 ποικιλίες φράουλας.
  • June Bearing: Όπως δηλώνει και το όνομά της, δίνει μόνο μία παραγωγή (μεγάλη) τον Ιούνιο (June). Η περίοδος παραγωγής, διαρκεί 2 με 3 εβδομάδες.
Εξειδικεύσεις αυτής της ποικιλίας είναι οι:
Allstar, Annapolis, Brunswick, Cabot, Chandler, Cornwallis, Cavendish, Darselect, Delmarvel, Earliglow, Honeoye, Jewel, Kent, L'Amour, Lateglow, Mesabi, Mic Mac, Mohawk, Northeaster, Sable, Seneca, Sparkle, Sweet Charlie, Veestar, Winona
  • Everbearing: Έχει 2 με 3 παραγωγικές περιόδους κάθε χρόνο. Παράγει φράουλες κατά την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Εξειδικεύσεις αυτής της ποικιλίας είναι οι: Fort Laramie, Quinault
  • Day Neutral: Παράγει φράουλες καθ' όλη τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου. Οι φράουλες που παράγει είναι μικρότερες από τις άλλες ποικιλίες.
Εξειδικεύσεις αυτής της ποικιλίας είναι οι: Seascape, Selva, Tribute και Tristar
Πηγή:kalliergo.gr

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΘΡΙΠΑ,ΑΚΑΡΕΩΝ,ΚΑΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ ΜΕ ΩΦΕΛΙΜΟ ΜΥΚΗΤΑ BEAUVERIA BASSIANA

Αποτέλεσμα εικόνας για θριπας φωτο

Beauveria bassiana

Beauveria bassiana , παλαιότερα γνωστος και ως Tritirachium shiotae , είναι ένας εντομοπαθογόνος μύκητας ( παρασιτει σε έντομα ) που υπαρχει σε εδάφη σε όλο τον κόσμο. Λειτουργεί ως παράσιτο σε μια πολύ ευρεία ποικιλία των αρθροπόδων , συμπεριλαμβανομένων , αλευρώδης , τερμίτες , θρίπες , αφίδες , σκαθάρια , κάμπιες , tuta , ακρίδες , μυρμήγκια , mealybugs , κοριους και τα κουνούπια ,  . Η ευαισθησια των εντομων διαφερει σε διαφορετικά στελέχη . Τα στελέχη έχουν συλλεχθεί από διάφορες μολυσμένα έντομα και καλλιεργήθηκαν για να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν για εμπορική χρήση . Το προϊόν είναι κατασκευασμένο μέσω μιας διαδικασίας βιο- ζύμωση ς. Τα σπόρια ( κονίδια ) εκχυλίζονται για να γινουν σε ψεκάσιμη μορφή. Beauveria bassiana ονομάστηκε  από το ιταλο εντομολόγο Agostino Bassi . Βρήκε το πρώτο Β μπασιάνα το 1835 ως την αιτία της νόσου Muscardine των μεταξοσκώληκων .
Beauveria bassiana Τρόπος δράσης

 Ο Beauveria bassiana σκοτώνει τα εντομα οταν το έντομο έρχεται σε επαφή με το κονίδια ( σπόρια του μύκητα ) . Η επαφη γίνεται με διάφορους τρόπους . Η πιο κοινή και αποτελεσματική είναι τα σταγονίδια του ψεκασμού πανω στο παράσιτο ή με την επαφη σε μολυσμενη απο το μυκητα επιφάνεια . Μόλις τα σπόρια των μυκήτων ερθουν σε επαφη με την επιδερμίδα του εντόμου , τασπορια του μυκητα βλαστανουν και οι υφες  διεισδύουν στο σώμα του εντόμου και πολλαπλασιάζονται .   Στο  σώμα του εντομου ομύκητας πολλαπλασιαζεται ως βλαστοσπόριο, ή ζυμομύκητες , και ένζυμα αρχίζουν να καταστρέψουν τις εσωτερικές δομές του ξενιστή εντόμου προκαλώντας νοσηρότητα εντός 36-72 ώρες.
Αποτελεσματα
     Μειωμένη κατανάλωση τροφής και η ακινησία είναι  εμφανής
      Χρειάζονται 3 έως 5 ημέρες για ένα μολυσμένο έντομο για να πεθάνει . Το νεκρο έντομο μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή των σπορίων για δευτερογενή εξάπλωση του μύκητα. Ένα μολυσμένο ενήλικο αρσενικό , θα διαβιβάσει επίσης το μύκητα κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος και να μολυνει και αλλα εντομα.

Νέο μεταπτυχιακό στα θερμοκήπια

Ένα καινοτόμο μεταπτυχιακό (master´s degree) του πανεπιστημίου της Αλμερία, προσφερόμενο στα Αγγλικά, προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να εξειδικευτούν στην γεωπονία καθώς επίσης και στην δημιουργία και διατήρηση θερμοκηπίου να το κάνουν πραγματικότητα.
Η Αλμερία, μια από της ομορφότερες πόλεις της Ανδαλουσίας, είναι μια περιοχή που παραδοσιακά αφοσιώνεται στην Γεωπονία εδώ και αιώνες. Το πανεπιστήμιο της Αλμερία είναι ένα από τα πιο νέα και σύγχρονα στην Ισπανία, με εκπληκτικές εγκαταστάσεις και την μεγαλύτερη έκταση θερμοκηπίων στον κόσμο στην κατοχή του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τα θερμοκήπια του πανεπιστημίου είναι από τα λίγα ανθρώπινα δημιουργήματα ορατά από το διάστημα. Όλα τα θερμοκήπια είναι στη διάθεση των σπουδαστών για έρευνα, κατάρτιση και απόκτηση εμπειρίας.
Είναι σημαντικό, επίσης να αναφέρουμε πως το πανεπιστήμιο της Αλμερία είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα καθώς επίσης και ότι το συγκεκριμένο μάστερ πληροί όλες τις προϋποθέσεις αναγνώρισης από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Τα μαθήματα διδάσκονται μόνο από διδάκτορες του πανεπιστημίου και ξένους επίτιμους καλεσμένους διδάκτορες από το εξωτερικό. Το συγκεκριμένο μάστερ προσφέρει από 60 ως 78 ECTS και διαρκεί έναν χρόνο. Ταυτόχρονα, προσφέρει την ευκαιρία στους σπουδαστές να συνεχίσουν σε διδακτορικές σπουδές.
Το κόστος του μάστερ είναι αξιοσημείωτα χαμηλό σε σχέση με αντίστοιχα μεταπτυχιακά σε άλλες χώρες, κυμαίνοντας από 2.000 ως 2.200 ευρώ σε 1 έως 4 δόσεις. Επιπλέον, το κόστος ζωής στην Ισπανία είναι σαφέστατα μικρότερο απ’ ότι στην Ελλάδα και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το σύστημα υγείας της παρούσας χώρας έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Οι φάσεις εγγραφών έχουν ήδη ξεκινήσει, με την πρώτη φάση να τελειώνει στις 6 Μαρτίου.
Τέλος, μεγάλο πλεονέκτημα του μεταπτυχιακού είναι ότι ο υπεύθυνος επικοινωνίας του μεταπτυχιακού είναι Έλληνας. Ο Δημήτρης Τσόκανος, με καταγωγή από Λάρισα, σπουδάζει και εργάζεται στην Αλμερία και μπορεί να βοηθήσει απόλυτα όποιον θελήσει να εγκλιματιστεί στην όμορφη και ζεστή πόλη της Αλμερία.
E-mail επικοινωνίας με τους υπεύθυνους του μεταπτυχιακού: masterhmi@ual.es
Δείτε επίσης τις επισυναπτόμενες παρουσιάσεις του μεταπτυχιακού στα Αγγλικά:
2) Τρίπτυχο διαφημιστικό του μεταπτυχιακού


Πηγή>http://www.thessalikigi.gr/

Για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων, κατώφλι τα 4 στρέμματα για αγρότες

Αποτέλεσμα εικόνας για ελιες φωτογραφιες

Βασική προϋπόθεση για να καταθέσει κάποιος τα δικαιολογητικά του και να ζητά ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το 2015 είναι να διαθέτει συνολικά 4 στρέµµατα καλλιεργήσιµης γης, σύµφωνα µε το Άρθρο 12 του ΦΕΚ 147 Β’ για τις άµεσες ενισχύσεις. Και µέσα σε αυτά τα 4 στρέµµατα δεν µετράνε τα λιόφυτα κάτω των 300 τ.µ. και τα αµπέλια κάτω των 500 τ.µ.

Επιπλέον, όπως επεσήµανε ο αρµόδιος επί των επιδοτήσεων διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου Μ. Γαρεφαλάκης, δικαιούχοι επιδοτήσεων είναι και όσοι ελάµβαναν και στο παρελθόν επιδοτήσεις, µε δεδοµένο ότι η γη τους ξεπερνά τα 4 στρέµµατα. ∆ικαιολογητικά καταθέτουν και όσοι δεν έπαιρναν επιδοτήσεις, αλλά στο εκκαθαριστικό για το 2014 εµφανίζουν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες και διαθέτουν τιµολόγια του 2013 για πώληση αγροτικών προϊόντων.

Ακόµα, δικαιούχοι επιδοτήσεων είναι και όσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για το εθνικό απόθεµα το 2014.

Μία καινοτοµία του νέου καθεστώτος είναι ότι ετεροεπαγγελµατίες κάτω των 40 ετών (π.χ. δηµόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) που δεν είχαν ξαναπάρει επιδοτήσεις κι ούτε διαθέτουν τιµολόγια, θα µπορούν να καταθέτουν δικαιολογητικά για να παίρνουν ένα… χαρτζιλίκι ίσο µε το 25% της µέσης µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων. Για παράδειγµα ένας δάσκαλος κάτω των 40 ετών θα δικαιούται επιδότηση ίση µε το 1/4 αυτής ενός αγρότη µε την ίδια περιουσία.
Πηγή> agronews.gr

Σκόρδο: καλλιέργεια και ιδιότητες

Σκόρδο: καλλιέργεια και ιδιότητες
Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο: το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 – 26 βαθμούς κελσίου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό. Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου.
Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 10 εώς 15 εκατοστά. Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 εώς 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με κομπόστ.Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. —Ανάπτυξη σκόρδου Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς με την ημέρα που θα έρθει η ώρα της συγκομιδής. Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου. Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα. —Συγκομιδή σκόρδου Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ και ξεραθούν.
Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου. —Ως τροφή και ως φάρμακο Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα.Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας.
Πηγή> econews.gr
Το σκόρδο μέσα στο θερμοκήπιο λειτουργεί πολύ καλά ως εντομοαπωθητικό μέχρι να δώσει τον βολβό του.Φυτεύεται τον Δεκέβρη σε δική του σταγόνα με ανεξάρτητο βανάκι.Τέλος του Μάη μπορεί να συγκομιστεί,αφού σταματήσουμε το πότισμα για 2 -3 βδομάδες.

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Το “ψήσιμο” των φυτών για αυξημένη αντοχή

Το “ψήσιμο” των φυτών για αυξημένη αντοχή
Με τον όρο ψήσιμο των φυτών ή κατά το πιο επιστημονικό σκληραγώγηση, εννοούνται οι χειρισμοί εκ μέρους των καλλιεργητών ώστε τα φυτά να εγκλιματιστούν προοδευτικά στις συνθήκες περιβάλλοντος, στο οποίο πρόκειται να αναπτυχθούν. Ειδικότερα, με τη σκληραγώγηση επιδιώκεται η επαγωγή αντοχής στα φυτά σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (0 έως 10οC).

Πολλές φορές τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα φυτά της βεράντας και του χωραφιού μας, σχετίζονται με την εγκατάσταση αυτών και ειδικότερα την έλλειψη ενός μεταβατικού σταδίου κλιματικής προσαρμογής. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται στην εισαγωγή φυτικών ειδών, από περιοχές με πολύ διαφορετικό κλίμα από εκείνο του τόπου εισαγωγής και εγκατάστασής του.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η διάθεση φυτών στην αγορά, τα οποία έχουν περάσει τα πρώτα στάδια ανάπτυξής τους σε ελεγχόμενες συνθήκες ενός θερμοκηπίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ένα χρονικό διάστημα εγκλιματισμού τους.

Η σκληραγώγηση βασίζεται στις μεταβολές του μεταβολικού μηχανισμού των φυτών, ώστε αυτά να καταφέρουν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες περιβάλλοντος.

Οι καλλιεργητές ελέγχουν και μεταβάλουν τις φυσιολογικές λειτουργίες των φυτών εφαρμόζοντας μια σειρά από τεχνικές όπως:

*Σταδιακή έκθεση των φυτών σε χαμηλές θερμοκρασίες
*Σταδιακή μείωση της συχνότητας των ποτισμάτων
*Έλεγχος της ποσότητας του φωτός που δέχονται τα φυτά
*Τα φυτά είναι κατάλληλα να «ψηθούν» είτε στο στάδιο του σπόρου, είτε ως μικρά φυτάρια, χωρίς να αποκλείονται μεταγενέστερα στάδια.

Τέλος, ο βαθμός και η διάρκεια σκληραγώγησης εξαρτώνται από την παρεμβολή υψηλών θερμοκρασιών, τη σχετική διάρκεια ημέρας και νύχτας, καθώς και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού.


Πηγή> econews.gr

Σκόρδο: καλλιέργεια και ιδιότητες

Σκόρδο: καλλιέργεια και ιδιότητες
Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο: το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 – 26 βαθμούς κελσίου. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό. Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου.
Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 10 εώς 15 εκατοστά. Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 εώς 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με κομπόστ.Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. —Ανάπτυξη σκόρδου Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς με την ημέρα που θα έρθει η ώρα της συγκομιδής. Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου. Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα. —Συγκομιδή σκόρδου Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ και ξεραθούν.
Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή. Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου. —Ως τροφή και ως φάρμακο Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα.Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας.

Πηγή> econews.gr

Το σκόρδο μέσα στο θερμοκήπιο λειτουργεί πολύ καλά ως εντομοαπωθητικό μέχρι να δώσει τον βολβό του.Φυτεύεται τον Δεκέβρη σε δική του σταγόνα με ανεξάρτητο βανάκι.Τέλος του Μάη μπορεί να συγκομιστεί,αφού σταματήσουμε το πότισμα για 2 -3 βδομάδες.

Για την ενεργοποίηση των δικαιωµάτων, κατώφλι τα 4 στρέμματα για αγρότες

Αποτέλεσμα εικόνας για ελιες φωτογραφιες



Βασική προϋπόθεση για να καταθέσει κάποιος τα δικαιολογητικά του και να ζητά ενεργοποίηση δικαιωµάτων από το 2015 είναι να διαθέτει συνολικά 4 στρέµµατα καλλιεργήσιµης γης, σύµφωνα µε το Άρθρο 12 του ΦΕΚ 147 Β’ για τις άµεσες ενισχύσεις. Και µέσα σε αυτά τα 4 στρέµµατα δεν µετράνε τα λιόφυτα κάτω των 300 τ.µ. και τα αµπέλια κάτω των 500 τ.µ.

Επιπλέον, όπως επεσήµανε ο αρµόδιος επί των επιδοτήσεων διευθυντής της Ένωσης Ηρακλείου Μ. Γαρεφαλάκης, δικαιούχοι επιδοτήσεων είναι και όσοι ελάµβαναν και στο παρελθόν επιδοτήσεις, µε δεδοµένο ότι η γη τους ξεπερνά τα 4 στρέµµατα. ∆ικαιολογητικά καταθέτουν και όσοι δεν έπαιρναν επιδοτήσεις, αλλά στο εκκαθαριστικό για το 2014 εµφανίζουν έσοδα από αγροτικές δραστηριότητες και διαθέτουν τιµολόγια του 2013 για πώληση αγροτικών προϊόντων.

Ακόµα, δικαιούχοι επιδοτήσεων είναι και όσοι είχαν καταθέσει αιτήσεις για το εθνικό απόθεµα το 2014.

Μία καινοτοµία του νέου καθεστώτος είναι ότι ετεροεπαγγελµατίες κάτω των 40 ετών (π.χ. δηµόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι) που δεν είχαν ξαναπάρει επιδοτήσεις κι ούτε διαθέτουν τιµολόγια, θα µπορούν να καταθέτουν δικαιολογητικά για να παίρνουν ένα… χαρτζιλίκι ίσο µε το 25% της µέσης µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων. Για παράδειγµα ένας δάσκαλος κάτω των 40 ετών θα δικαιούται επιδότηση ίση µε το 1/4 αυτής ενός αγρότη µε την ίδια περιουσία.


Πηγή> agronews.gr