ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ψήφισμα COMAGRI για καλή διαβίωση κουνελιών



Ζητείται αλλαγή συμβατικών συστοιχιών κλωβών με συστήματα περιφράγματος για ομάδες.


Πιο αναλυτικά, κίνητρα στους εκτροφείς κουνελιών, προκειμένου οι τελευταίοι να αρχίσουν να αντικαθιστούν τις συμβατικές συστοιχίες κλωβών, που χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα, με πιο υγιεινές εναλλακτικές μορφές, όπως τα συστήματα περιφράγματος για ομάδες, πρέπει να δώσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ζήτησε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου με σχετικό ψήφισμα η Επιτροπή Γεωργίας (COMAGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

«Κάναμε πρόοδο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειαζόμαστε δεσμευτικούς νομοθετικούς κανόνες στην ΕΕ. Ο αγώνας για μια ειδική νομοθεσία στην εκτροφή κουνελιών της ΕΕ θα συνεχιστεί», δήλωσε ο εισηγητής Ευρωβουλευτής κ. Stefan Eck (GUE / NGL, DE). Το σχέδιο εγκρίθηκε με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 9 αποχές. Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές της COMAGRI εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα κουνέλια στην ΕΕ εκτρέφονται συνήθως σε μη εμπλουτισμένους κλωβούς, σε πληκτικό περιβάλλον που διαθέτει μόνο ποτίστρα και ταΐστρα.

Επισημαίνουν ακόμη ότι ο περιορισμένος χώρος των κλωβοστοιχιών δεν τους επιτρέπει να εκδηλώνουν φυσιολογική συμπεριφορά. Ενθαρρύνουν τη χρήση συστημάτων περιφράγματος για ομάδες, αφού αναφέρουν ότι είναι το πιο ενδεδειγμένο σύστημα για κουνέλια, λόγω της εξαιρετικά κοινωνικής συμπεριφοράς τους.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι λόγω της απουσίας ειδικής για κουνέλια ζωοτεχνικής νομοθεσίας στην ΕΕ, η αναπαραγωγή κουνελιών είναι εξαιρετικά εντατικοποιημένη και η δομή της ομοιάζει με σύστημα υψηλής βιομηχανικής παραγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν την έρευνα για τα καλύτερα συστήματα στέγασης για τη βελτίωση της ευημερίας των διαφορετικών τύπων των κουνελιών, λένε οι ευρωβουλευτές.

«Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών στην κονικλοτροφία, ιδίως στον τομέα της εντατικής εκτροφής που χρησιμοποιεί συστήματα κλωβών, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της μικροβιακής αντοχής», συνεπώς «η κατάργηση της χρήσης κλωβοστοιχιών σε όλη την ΕΕ θα είχε θετικό αντίκτυπο στην προστασία της δημόσιας υγείας και θα μείωνε τη χρήση αντιβιοτικών στην κονικλοτροφία», αναφέρει το ψήφισμα, καλώντας την Κομισιόν «να υποβάλει σύντομα νομοθετικές προτάσεις για τον καθορισμό στοιχειωδών κανόνων για την προστασία των εκτρεφόμενων κουνελιών».

Για να αντισταθμιστεί το υψηλότερο κόστος που έχουν τα εναλλακτικά συστήματα εκτροφής, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να λάβει μέτρα στήριξης του κλάδου και προώθησης της κατανάλωσης κρέατος κουνελιών.

Το εγκριθέν ψήφισμα θα πρέπει να προωθηθεί τώρα και να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, πιθανότατα στα μέσα Μαρτίου.

Πηγή:http://www.agronews.gr/

Αγροί και αποθήκες στο νέο φόρο αντί του ΕΝΦΙΑ


Αγροί και αποθήκες, εκτός από τις κατοικίες, θα υπολογίζονται στο νέο φόρο κατοχής περιουσίας, που έρχεται από το 2018 να αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, με τον ίδιο ωστόσο εισπρακτικό στόχο, δηλαδή τα 2,65 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Η μείωση των αντικειμενικών αξιών θα έχει εισπρακτικές επιπτώσεις για τον ΕΝΦΙΑ και έτσι η κυβέρνηση αναζητά όπως φαίνεται τη λύση στο σύνολο της περιουσίας των πολιτών. Έτσι στον νέο φόρο θα υπολογίζονται κατοικίες, κτήρια επαγγελματικής στέγη, αποθήκες, οικόπεδα, αγροί, λοιπές εδαφικές εκτάσεις, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής αεροπλάνα , ελικόπτερα, κινητά αντικείμενα αξίας, συμμετοχές σε επιχειρήσεις

Για τον υπολογισμό του νέου φόρου θα υπολογίζονται οι αντικειμενικές αξίες σε ό,τι αφορά στα ακίνητα και οι τιμές αγοράς σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα.

Θα εξαιρεθούν από τον νέο φόρο οι καταθέσεις, οι μετοχές, τα αμοιβαία, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια.

Ο,τι δηλώνεται

Ο,τι, λοιπόν, δηλώνεται στο περιουσιολόγιο θα μπορεί και να φορολογείται ενιαία. Ακίνητη περιουσία, μετοχές, ομόλογα, χρυσός, άλλα τιμαλφή αλλά και οι καταθέσεις στις τράπεζες θα μπορούν να αποτελούν την φορολογήσιμη ύλη. Με κάποιους κλιμακωτούς συντελεστές και με εξαιρέσεις θα μπορούσε να επιβληθεί ένας φόρος επί της αξίας της κινητής και ακίνητης περιουσίας που δηλώνει κάποιος. Ακόμη και των καταθέσεων ή των χρημάτων στο στρώμα (που το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο απαιτεί να δηλώνονται).

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών λέει ότι το περιουσιολόγιο γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, εκτιμάται ότι γίνονται σκέψεις για έναν τέτοιον φόρο, κάτι που, όμως, θα μπορούσε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους επενδυτές και να χειροτερεύσει το φαινόμενο της απόκρυψης κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται ότι το περιουσιολόγιο σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει τις τραπεζικές καταθέσεις, τα ακίνητα και δαπάνες πολυτελείας που γίνονται για αγορές αυτοκινήτων ή δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν έργα τέχνης και κοσμήματα, ακόμη και... ίππους που διαθέτει κάποιος.

Εφόσον αυτά είναι ασφαλισμένα, τα στοιχεία θα αποσταλούν από τις εταιρείες και τους οίκους στους οποίους έχει γίνει η ασφάλιση ή η εκτίμηση. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης κάθε φορολογουμένου, με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή. Για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν θα δηλωθούν μετά το τέλος της διαδικασίας, το υπουργείο Οικονομικών πέραν της φορολόγησής τους θα επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ θα γίνονται και οι σχετικές διώξεις.

(Πηγή: imerisia.gr)

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Κίνδυνος Δηλητηρίασης: Αυτά είναι τα 9 Φαγητά που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ξαναζεστάνετε!

Υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να αγγίξουν περίσσευμα από ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη μέρα, ενώ άλλοι χαίρονται με την ιδέα να φάνε ένα φαγητό που είναι ήδη έτοιμο,...




Υπάρχουν πολλοί που αρνούνται να αγγίξουν περίσσευμα από ένα φαγητό που έχει μαγειρευτεί την προηγούμενη μέρα, ενώ άλλοι χαίρονται με την ιδέα να φάνε ένα φαγητό που είναι ήδη έτοιμο, και χρειάζεται απλά ένα ζέσταμα.
Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι το ξαναζέσταμα μερικών αγαπημένων φαγητών μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την υγεία σας, ειδικά αν δεν έχει φυλαχτεί σωστά. Εδώ είναι μια λίστα με κοινά τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταθούν και εξηγούμε το λόγο:

1. Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να γίνει τοξικό αν το ξαναζεστάνουμε, καθώς το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα που μετατρέπονται σε νιτρώδη. Αν π.χ. έχετε φτιάξει σούπα με σέλινο, θα πρέπει είτε να φάτε όλη τη σούπα ή είτε να αφαιρέστε το σέλινο, πριν το ζεστάνετε για να φάτε την υπόλοιπη. Αν τη ξαναζεστάνετε, τότε θα απελευθερωθούν καρκινογόνες ιδιότητες.

2. Μανιτάρια

Τα μαγειρεμένα μανιτάρια πρέπει να καταναλώνονται την ίδια μέρα εξαιτίας της περιεκτικότητάς τους σε σύνθετες πρωτεΐνες. Το ξαναζέσταμα των μανιταριών μπορεί να αλλάξει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και να παρουσιάσει υψηλό κίνδυνο για την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά και καρδιακά προβλήματα. Αν θέλετε να φάτε μανιτάρια που μαγειρεύτηκαν την προηγούμενη μέρα, φάτε τα κρύα!

3. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο, όπως και τα μανιτάρια, περιέχει πρωτεΐνες που έχουν αρνητική επίδραση όταν ξαναζεσταίνεται. Όταν ένα κρύο κοτόπουλο θερμαίνεται για δεύτερη φορά, λαμβάνουν χώρα αλλαγές στη σύνθεση των πρωτεϊνών, που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα του πεπτικού συστήματος. Αν πρέπει να ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο, βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς μαγειρεμένο και από το εσωτερικό του βγαίνει καυτός ατμός. Για να χρησιμοποιήσετε υπολείμματα κοτόπουλου χωρίς να χρειαστεί να το ζεστάνετε, προσθέστε το σε κρύα σαλάτα ή σε ένα κρύο σάντουιτς.

4. Σπανάκι και μαρούλι

Αυτά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται για δεύτερη φορά. Περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων, τα οποία μπορούν να διασπαστούν σε νιτρώδη μορφή, εξαιτίας των μικροοργανισμών που περιέχουν. Τα νιτρώδη άλατα μπορούν να επηρεάσουν το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα, να γίνουν τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, όταν ξαναζεσταίνονται.

5. Αυγά

Τα αυγά δεν πρέπει να εκτίθενται επανειλημμένα σε θερμότητα. Το ξαναζέσταμα των αυγών σε υψηλές θερμοκρασίες, είτε βραστών είτε τηγανιτών, μπορεί να τα κάνει τοξικά και να προκαλέσει προβλήματα με το πεπτικό σας σύστημα. Ποτέ μην ζεσταίνετε ξανά μια ομελέτα ή βραστά αυγά, καθώς η πρωτεΐνη που περιέχουν, καταστρέφεται όταν κατ “επανάληψη εκτίθενται σε θερμότητα.

6. Ρύζι

Το ξαναζέσταμα του ρυζιού δεν είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημα, αλλά η φύλαξή του. Αφήνοντας το βρασμένο ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από μία ώρα, είτε για να κρυώσει είτε όταν το σερβίρετε σε δείπνο ή σε ένα πάρτι, μπορεί να αναπτυχθούν σε αυτό δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν εμετό και διάρροια. Φυλάξτε το ρύζι που περισσεύει σε ένα αεροστεγές δοχείο, αμέσως μετά το μαγείρεμα και το ζέσταμα θα είναι ασφαλές.

7. Γογγύλια και τεύτλα

Τα γογγύλια και τα τεύτλα είναι κοινά λαχανικά σε σούπες και μαγειρευτά. Αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, αφαιρέστε τα γογγύλια και τα τεύτλα πριν το ζέσταμα. Τα υψηλά ποσοστά νιτρικών αλάτων που περιέχουν, μπορεί να τα κάνει τοξικά όταν υποβάλλονται σε θερμότητα για δεύτερη φορά.

8. Έλαια

Το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού, το καρυδέλαιο, το λάδι αβοκάντο και το λάδι φουντουκιού, όλα έχουν πολύ χαμηλά σημεία οξείδωσης, που αλλοιώνουν τη γεύση και την οσμή τους, όταν ξαναζεσταίνονται. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των ελαίων για μαγείρεμα, ψήσιμο ή τηγάνισμα. Το ξαναζέσταμα αυτών των ελαίων μπορεί να τα μετατρέψει σε επικίνδυνα τρανς λιπαρά οξέα αν υπερθερμανθούν.

9. Πατάτες

Αν αφήσετε τις μαγειρεμένες πατάτες σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μπορεί να χάσουν τη θρεπτική τους αξία, και οι συνθήκες μπορεί να είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη της αλλαντίασης. Μόλις τελειώσετε με το μαγείρεμα, αποθηκεύστε τις πατάτες στο ψυγείο αν δεν πρόκειται να τις φάτε.
Αν μαγειρέψετε ένα φαγητό με κάποιο από αυτά τα τρόφιμα, προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τα άτομα, για να μην μένει περίσσευμα. Αν ωστόσο μείνει φαγητό, βρείτε μια συνταγή για να καταναλώσετε κρύο το φαγητό, ώστε να μη το ξαναζεστάνετε!

Αν πρέπει ζεστάνετε σε φούρνο μικροκυμάτων, ποτέ μην χρησιμοποιείτε πλαστικά σκεύη!
[via]
Πηγή:http://taz.gr/

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Ρόλος του Νιτρικού Ασβεστίου, σαν ασβεστούχο λίπασμα

Αποτέλεσμα εικόνας για λιπάσματα φωτο

Το νιτρικό ασβέστιο ή νιτροασβεστίτης είναι ένα άχρωμο, ανόργανο άλας με χημικό τύπο Ca(NO3)2.4H2O. Είναι ευδιάλυτο στο νερό και έχει θερμοκρασία κρυστάλλωσης 42,7 °C. Η άνυδρη μορφή του άλατος αυτού, κρυσταλλώνεται σε θερμοκρασίες ανώτερες από 51,1 °C. Η πυκνότητά του είναι 2,36 g/m3. Επειδή είναι πολύ υγροσκοπικό πρέπει να φυλάγεται σε πολύ ξηρό μέρος χωρίς υγρασία. Η διαλυτότητα του άνυδρου άλατος στο νερό είναι 127 στα 100ml, σε 20 °C. Το νιτρικό ασβέστιο παρασκευάζεται από τον ασβεστόλιθο με κατεργασία με αραιό νιτρικό οξύ. Σχηματίζεται επίσης κατά την απορρόφηση οξειδίου του αζώτου από ασβεστοπολτό.(πηγή:el.wikipedia.org)

Πέρα από τη θρεπτική του αξία, το νιτρικό ασβέστιο, βελτιώνει διάφορους τύπους αμμωδών και αργιλωδών εδαφών, από τα όξινα των υγρών περιοχών, ως τα αλατούχα – αλκαλικά των ξηρών περιοχών.Στα όξινα εδάφη, λόγω της χρήσης λιπασμάτων που περιέχουν αμμωνιακό άζωτο ή ουρία, παρουσιάζεται όλο και πιο έντονη τροφοπενία ασβεστίου, γιατί η οξίνιση που προκαλούν αυτά τα λιπάσματα, μειώνει τη διαθέσιμη ποσότητα ασβεστίου. Αντίθετα, το νιτρικό ασβέστιο εφοδιάζει το έδαφος με υδατοδιαλυτό ασβέστιο και δεν προκαλεί οξίνιση. Έτσι, διατηρείται περισσότερο το PΗ του εδάφους και μειώνεται η ανάγκη εφαρμογής ανθρακικού ασβεστίου. Η διατήρηση, αυτή, του PΗ, συντελεί και στη διαθεσιμότητα ζωτικών ιχνοστοιχείων, όπως είναι το μολυβδαίνιο και ο σίδηρος.
Στα αλκαλικά εδάφη, παρατηρείται περιεκτικότητα σε νάτριο που ξεπερνά το 15% του συνόλου των ανταλλάξιμων κατιόντων. Έτσι, συχνά, εμφανίζεται έλλειψη διαθέσιμου ασβεστίου και καλίου, με αποτέλεσμα την ανεπαρκή ανάπτυξη της καλλιέργειας. Το ασβέστιο, όμως, αντικαθιστά το διαλυμένο και ανταλλάξιμο νάτριο, που στη συνέχεια εκπλένεται με το πότισμα. Για αυτό, το νιτρικό ασβέστιο είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μείωση του νατρίου κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.
Στα αλατούχα εδάφη, η συσσώρευση των αλάτων, και ειδικά των αλάτων νατρίου και μαγνησίου, προκαλεί μείωση των αποδόσεων. Όπως συμβαίνει και στα αλκαλικά εδάφη, η εφαρμογή νιτρικού ασβεστίου, προκαλεί αντικατάσταση του νατρίου από ασβέστιο και απομάκρυνση του με έκπλυση.
Στα ασβεστούχα εδάφη, γενικά θεωρείται πως υπάρχουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου. Όμως, αυτό το ασβέστιο μπορεί να μην είναι πάντα διαθέσιμο στα φυτά, γιατί τα κατιόντα ασβεστίου μπορεί να απορροφηθούν από τα εδαφικά τεμαχίδια ή να δημιουργήσουν αδιάλυτες ενώσεις με άλλα στοιχεία. Έτσι, το ασβέστιο του νιτρικού ασβεστίου είναι ευεργετικό ακόμα και για ασβεστούχα εδάφη.

Το ασβέστιο (Ca), είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τις καλλιέργειες, λόγω του διπλού του ρόλου, τόσο στη θρέψη του φυτού, δηλαδή τα φυτά δεν αναπτύσσονται χωρίς αυτό, όσο και στην επίτευξη καλής εδαφικής δομής.Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ομαλή και υγιή ανάπτυξη νεαρών ιστών, καθώς επίσης και για καλύτερο χρώμα, αντοχή και ποιότητα καρπών. Το ασβέστιο, σαν στοιχείο που αυξάνει την ξηρή ουσία στους καρπούς και στο φύλλωμα των φυτών, αυξάνει την αντοχή τους στον παγετό, λόγω της μείωσης του σημείου πήξεως, που προκαλεί.Ένα χαρακτηριστικό του ασβεστίου είναι το ότι δεν μετακινείται εύκολα μέσα στο φυτό και για αυτό πρέπει το ριζικό σύστημα να περιβάλλεται συνεχώς από μια σταθερή και επαρκή πηγή υδατοδιαλυτού ασβεστίου. Με την τακτική χρήση νιτρικού ασβεστίου αυτό μπορεί να επιτευχθεί, όπως φάνηκε και από την προαναφερθείσα επίδραση των νιτρικών ανιόντων στην απορρόφηση των κατιόντων ασβεστίου.

Τροφοπενίες και συμπτώματα στην τομάτα

Οι τροφοπενίες μπορεί να προκληθούν είτε λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος είτε από παράγοντες οι οποίοι μειώνουν την ικανότητα του φυτού να τα απορροφήσει. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η υπερβολική εδαφική υγρασία, οι χαμηλές θερμοκρασίες, προβλήματα στην ρίζα. Τα συνήθη συμπτώματα που εμφανίζονται σε περιπτώσεις έλλειψης θρεπτικών στοιχείων είναι η βραδεία ανάπτυξη των φυτών, προβλήματα στην καρπόδεση, χλωρώσεις, κηλίδωση ή περιφερειακή νέκρωση του ελάσματος των φύλλων.
fe_tomato.jpgΤροφοπενία Σιδήρου (Fe): Παρατηρείται μεσονεύρια χλώρωση στα νεότερα φύλλα. Τα νεύρα παραμένουν πράσινα. Τα αλκαλικά εδάφη ευνοούν την εμφάνιση της τροφοπενίας σιδήρου.
Τροφεπένια Μαγνησίου (Mg): Στα κατώτερα φύλλα παρουσιάζονται μεγάλες χλωρωτικές κηλίδες.mg_tomato.jpg Η περιφέρεια του ελάσματος είναι συνήθως πράσινες. Τα συμπτώματα επεκτείνονται βαθμιαία και στα νεότερα φύλλα. Η τροφοπενία αυτή παρουσιάζεται σε όξινα εδάφη, σε αμμώδη εδάφη και σε εδάφη με υψηλή συγκέντρωση ιόντων Καλίου, Ασβεστίου και αμμωνίου στο εδαφικό διάλυμα.
Τροφοπενία Ψευδαργύρου (Zn): Εμφανίζονται μικρά φύλλα, με παχύ έλασμα. Τα φύλλα αυτά τείνουν να καρουλιάζουν προς τα κάτω και εμφανίζουν μία ελαφριά μεσονεύρια χλώρωση. Τα παλαιότερα φύλλα έχουν οριχάλκινο χρώμα και εμφανίζουν νεκρωτικές κηλίδες. Ευνοείται στα οργανικά εδάφη, τα αλκαλικά εδάφη και τα εδάφη που είναι πολύ φτωχά σε οργανική ουσία.
Τροφοπενία Μολυβδαινίου (Mo): Εμφανίζεται χλώρωση του φυλλώματος και κάμψη του ελάσματος προς τα πάνω. Στο έλασμα παρουσιάζεται περιφερειακή ξήρανση. Τα συμπτώματα ξεκινούν από τα παλαιότερα φύλλα. Ευνοείται στα όξινα εδάφη.

Ο ρόλος του Καλίου στα φυτά.



– Στην  εικόνα φαίνεται η τροφοπενία Καλίου με πριφερειακή χλώρωση στα φύλλα αγγουριάς.
Το Κάλιο (Κ) και στα αγγλικά Potassium είναι ένα ευκίνητο στοιχείο. Όταν υπάρχει έλλειψη τότε συνήθως εμφανίζεται περιφερειακή χλώρωση και νέκρωση των φύλλων. Στην τομάτα συχνά εμφανίζεται ένας πράσινος δακτύλιος στην περιοχή του ποδίσκου. Ο ρόλος του Καλίου είναι πολύ σημαντικός.
Συμμετέχει στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, στη σύνθεση των πρωτεϊνών και στον μεταβολισμό του Αζώτου. Ρυθμίζει το άνοιγμα και το κλείσιμο των στοματίων. Προωθεί την αύξηση των μεριστωματικών ιστών  και έχει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του καρπού και βοηθά το φυτό να αντέχει στις ασθένειες. Ελλείψεις Καλίου παρατηρούνται συνήθως αμμώδη και οργανικά εδάφη και αυτό γιατί ο Ιλλίτης και ο Βερμικουλίτης έχουν υψηλή ικανότητα δέσμευσης των ιόντων Καλίου. Το Κάλιο ανταγωνίζεται το Ca και το Mg.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Η εφορία στήνει Taxis για τους αγρότες

Η εφορία στήνει Taxis για τους αγρότες

Προβλέπει την καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές αγροτών και εμπόρων

Διπλό ηλεκτρονικό «μπλόκο» στο μαύρο χρήμα από τη διακίνηση αγροτικών προϊόντων βάζει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Προβλέπει την καθιέρωση ηλεκτρονικού τιμολογίου στις συναλλαγές αγροτών και εμπόρων και τη σύνδεση του ΟΠΕΚΕΠΕ με το υπουργείο Οικονομικών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπει σε λειτουργία ηλεκτρονική παρακολούθηση για τις συναλλαγές και τη διακίνηση αγροτικών προιόντων με στόχο την κερδοσκοπία των μεσαζόντων και την παράνομη διακίνηση προιόντων.
Στο μεταξύ στα 86,98 ευρώ ορίζεται η κατώτατη μηνιαία εισφορά για τους αγρότες το 2017. Αυτό το ποσό θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα όλοι οι αγρότες που είχαν καθαρό ετήσιο εισόδημα το 2015 από μηδέν ως και 4.923 ευρώ. Η κατώτατη εισφορά για τις ίδιες εισοδηματικές κατηγορίες αυξάνει στα 95,18 ευρώ τον μήνα για το 2018, στα 103,39 ευρώ το 2019, στα 107,49 ευρώ το 2020, στα 109,54 ευρώ το 2021 και στα 111,59 ευρώ τον μήνα για το 2022 και κάθε επόμενο έτος. Υψηλότερες εισφορές θα πληρώσουν όσοι έχουν καθαρό ετήσιο εισόδημα πάνω από 4.923 ευρώ.
Σε επίπεδο εξαμήνου, η κατώτατη εισφορά είναι 521,79 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 2,51% σε σχέση με την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία του 2016, κατά 13,78% σε σχέση με τη 2η κατηγορία και 41,29% με την 5η.
Ωστόσο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζουν πως οι αυξήσεις στις αγροτικές εισφορές του 2017 κυμαίνονται από 50 έως και 500 ευρώ τον μήνα.
Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του 2016, οι αγρότες έλαβαν ειδοποιητήρια για τις εισφορές του πρώτου 6μήνου του 2016 (με το παλιό σύστημα) και είδαν αυξήσεις από 23,2% έως 27,3% σε σχέση με τις εισφορές του 2015. Από φέτος το σύστημα άλλαξε και οι εισφορές θα πληρώνονται κάθε μήνα με πρώτη πληρωμή στα τέλη Φλεβάρη. Γι’ αυτό και υπάρχει κίνδυνος διπλής... θηλιάς αφού τον Ιούνιο -εάν δεν υπάρξει ρύθμιση- οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν και το Β’ εξάμηνο του 2016...

Μέχρι 90% η ενίσχυση για Νέους Αγρότες από τα Σχέδια Βελτίωσης



Συνολικά 14.760 αιτήσεις δέχτηκαν οι διαχειριστικές αρχές στα πλαίσια του Μέτρου των Νέων Γεωργών, όπως ανέφερε στην οµιλία του ο γενικός γραµµατέας Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαµπος Κασίµης, στην εκδήλωση-θεσµό, για τον Αγρότη της Χρονιάς, την οποία διοργάνωσαν ο όµιλος Green Box και η Agrenda, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου.

Από αυτούς, αναµένεται να γίνουν δεκτοί, σύµφωνα µε υπολογισµούς, γύρω στους 12.000 Νέους, µε τους υπόλοιπους υποψηφίους είτε να απορρίπτονται επειδή δεν πιάνουν τα κριτήρια, είτε να εντάσσονται ως «επιλαχόντες».

Την ίδια ώρα, ανεβαίνει το ποσοστό ενίσχυσης µέχρι 90% σε Σχέδια Βελτίωσης µόνο από Νέους Αγρότες και Οµάδες Παραγωγών, ανακοίνωσε από το βήµα του συνεδρίου ο Νίκος Μανέτας, Προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης, των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης.



Ο άνθρωπος που έζησε 40 χρόνια μόνος σε ένα νησάκι νότια της Κρήτης

"Little Island” είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τον άνθρωπο που παράτησε τα πάντα για να επιστρέψει εκεί, στην αγκαλιά της φύσης. Μέσα από τα χρόνια έγινε ένα με το περιβάλλον και κατάφερε να επιβιώσει παρά τις πολλές δυσκολίες. Το δασαρχείο τον κυνηγούσε ζητώντας του να φύγει, αλλά εκείνος επέμενε, ότι δε θα εγκατέλειπε ποτέ το νησάκι. Αυτό είναι το πεπρωμένο του! Κι έτσι έγινε! Δυο μήνες μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο Νίκος έφυγε από τη ζωή, εκεί, στον τόπο του.


Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Γενικές αρχές ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας

Γενικές αρχές ολοκληρωµένης φυτοπροστασίας

Η πρόληψη ή και η εξάλειψη των επιβλαβών οργανισµών πρέπει να επιτυγχάνεται ή να υποστηρίζεται, µεταξύ άλλων επιλογών, κατά προτεραιότητα µε τις κατά περίπτωση ενέργειες:
1. Την αµειψισπορά των καλλιεργειών.

2. Την χρήση κατάλληλων τεχνικών καλλιέργειας (π.χ. προετοιµασία σποροκλίνης µε σκοπό το σπάσιµο του ληθάργου των σπόρων των ζιζανίων και την καταπολέµησή τους, την καταγραφή ηµεροµηνιών και πυκνοτήτων σποράς, την συγκαλλιέργεια µε εδαφοκάλυψη, την άροση συντήρησης, άµεση σπορά, κλάδεµα και αραίωµα βλαστών για βελτίωση των συνθηκών αερισµού και φωτισµού των δέντρων).

3. Την χρήση, όπου απαιτείται, ανθεκτικών ή ανεκτικών ποικιλιών και τυποποιηµένου ή πιστοποιηµένου υλικού σποράς ή φύτευσης.

4. Την χρήση ισορροπηµένων πρακτικών λίπανσης, ασβέστωσης και άρδευσης / αποστράγγισης των χωραφιών.

5. Την παρεµπόδιση της διάδοσης επιβλαβών οργανισµών µε µέτρα υγιεινής (π.χ. µε τακτικό καθαρισµό των µηχανηµάτων και του εξοπλισµού, αποµάκρυνση και καύση των προσβεβληµένων κλαδιών από ασθένειες ή εχθρούς µετά το κλάδεµα εκτός του χωραφιού).

6. Την προστασία και ενίσχυση σηµαντικών επωφελών οργανισµών, µε κατάλληλα µέτρα φυτοπροστασίας ή τη χρήση οικολογικών υποδοµών εντός και εκτός των χώρων παραγωγής.

⇒ Οι επιβλαβείς οργανισµοί πρέπει να παρακολουθούνται µε κατάλληλες µεθόδους κα εργαλεία, εφόσον υπάρχουν. Στα κατάλληλα αυτά εργαλεία πρέπει να περιλαµβάνονται επιτόπιες παρατηρήσεις, καθώς και συστήµατα επιστηµονικώς ορθής προειδοποίησης, πρόβλεψης και έγκαιρης διάγνωσης, εφόσον είναι εφικτό, καθώς και η αξιοποίηση συµβουλών από συµβούλους µε επαγγελµατική κατάρτιση.

⇒ Με βάση τα αποτελέσµατα της παρακολούθησης, ο επαγγελµατίας χρήστης πρέπει να αποφασίζει αν και πότε πρέπει να εφαρµόσει µέτρα φυτοπροστασίας. Άρτιες και επιστηµονικά ορθές τιµές κατωτέρων ορίων είναι βασική προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων. Για τους επιβλαβείς οργανισµούς, πριν από τις εφαρµογές πρέπει να λαµβάνονται υπόψη τα επίπεδα κατώτερων ορίων επέµβασης που έχουν καθοριστεί για την περιοχή, τις συγκεκριµένες εκτάσεις, τις καλλιέργειες και τις ειδικές κλιµατολογικές συνθήκες, εφόσον είναι εφικτό.

⇒ Ορθολογικές βιολογικές, φυσικές και άλλες µέθοδοι χωρίς χηµικά µέσα πρέπει να προτιµώνται από τις µεθόδους µε χηµικά µέσα, εφόσον παρέχουν ικανοποιητικό έλεγχο των επιβλαβών οργανισµών.

⇒ Τα γεωργικά φάρµακα που εφαρµόζονται πρέπει να είναι κατά το δυνατόν τα πιο ήπια και ειδικά για το συγκεκριµένο στόχο και να έχουν τις λιγότερες παρενέργειες για την υγεία του ανθρώπου, τους οργανισµούς που δεν αποτελούν στόχο και το περιβάλλον.

⇒ Ο επαγγελµατίας χρήστης πρέπει να τηρεί τη χρήση γεωργικών φαρµάκων και άλλων µορφών παρέµβασης στα απαραίτητα επίπεδα, π.χ. µε χαµηλές δόσεις, µειωµένη συχνότητα εφαρµογής ή µερική εφαρµογή, εφόσον το επίπεδο κινδύνου για τη βλάστηση είναι αποδεκτό και δεν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας στους πληθυσµούς επιβλαβών οργανισµών.

 ⇒ Εάν ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ανθεκτικότητα σε ένα µέτρο φυτοπροστασίας είναι γνωστός και εάν το επίπεδο επιβλαβών οργανισµών απαιτεί επανειληµµένη εφαρµογή γεωργικών φαρµάκων στις καλλιέργειες, πρέπει να εφαρµόζονται οι διαθέσιµες στρατηγικές διαχείρισης της ανθεκτικότητας προκειµένου να διατηρηθεί η αποτελεσµατικότητα των προϊόντων. Σε αυτές µπορεί να περιλαµβάνεται η χρήση πολλαπλών γεωργικών φαρµάκων µε διάφορους τρόπους δράσης.

⇒ Με βάσης το ιστορικό χρήσης των γεωργικών φαρµάκων και την παρακολούθηση των επιβλαβών οργανισµών, ο επαγγελµατίας χρήστης πρέπει να αξιολογεί την επιτυχία των εφαρµοζόµενων µέτρων φυτοπροστασίας.

Οι αναφερόµενες παραπάνω ενέργειες εφαρµογής των Γενικών αρχών της Ολοκληρωµένης Φυτοπροστασίας από τους παραγωγούς – καλλιεργητές, οι οποίες ισχύουν για όλες τις καλλιέργειες, θα πρέπει να καταγράφονται σε ηµερολόγιο, το οποίο θα είναι διαθέσιµο σε κάθε σχετικό έλεγχο από τις αρµόδιες προς τούτο αρχές, ώστε να πιστοποιείται η εφαρµογή τους.

Πηγή:http://www.paseges.gr/

Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα & την χοληστερίνη

Η αρμπαρόριζα η θαυματουργή για τα νεύρα & την χοληστερίνη: Την λέμε λουκουμόχορτο ή μοσχομολόχα

Η αρμπαρόριζα (Πελαργόρνιο το βαρύοσμο ή Pelargonium graveolens, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία), γνωστό και με άλλες ονομασίες όπως Κιούλι στην Κύπρο, μοσχομολόχα (Χαλκιδική), αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα,  ή λουκουμόχορτο, δείχνουν τη συχνή και ποικίλη χρήση της σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος.

Το όνομα της αρμπαρόριζας προέρχεται από το erba + roza, που σημαίνει στα ιταλικά χόρτο ρόδινου χρώματος. 

Η αρμπαρόριζα φυτεύεται κατά την άνοιξη και είναι ένα από τα αγαπημένα μου φυτά.   Ανήκει στην οικογένεια των γερανοειδών και πιάνει πολύ εύκολα γιαυτό είναι ένα πολύ κοινό φυτό που το βρίσκουμε σε αυλές ή κήπους ή μπαλκόνια σε γλάστρες.   Απλώς κόβουμε ένα κλαδάκι, χωρίς λουλούδι, και το φυτεύουμε.
  Δεν χρειάζεται συχνό πότισμα αλλά να είναι σε μέρος που να το πιάνει ο ήλιος μερικές ώρες την ημέρα.   Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω από -0o C, γιαυτό το χειμώνα θα πρέπει να το προστατεύουμε εάν κάνει πολύ κρύο, σκεπάζοντάς το ή βάζοντάς το μέσα.
Φτάνει μέχρι και το ένα μέτρο ύψος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν φράχτης.    Παρόλο που κάνει όμορφα ροζ λουλούδια, αυτά δεν έχουν καθόλου άρωμα και κυρίως καλλιεργείται για το φύλλωμα του, που έχει υπέροχο άρωμα. 
  Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται πολύ στην βιομηχανία αρωμάτων αλλά και στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική.  Λίγο να το τρίψουμε και αφήνει το άρωμά του.  
Η αρμπαρόριζα (μπαρμπαρούσα, "ροδοσταμια" στα Δωδεκάνισα) που είναι γνωστή και ως πελαργόνιο από το βοτανικό της όνομα. 
 Είναι ανθεκτικό φυτό και θεωρείται εντομοαπωθητικό. Γενικότερα τα φύλλα της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται σε διάφορα γλυκά του κουταλιού (κυδώνι και σταφύλι), στα λουκούμια και στα παγωτά για το άρωμα τους αλλά χρησιμοποιούνται ακόμα και στην οινοποιεία.
 Μπορείτε να φτιάξετε και τσάϊ(άνθη και φύλλα ως έγχυμα), και μάλιστα τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό.. Η χρήση της ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, υπερένταση, πέτρα των νεφρών και διαβήτη. 
Έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Аνακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας! Μειώνει τη χοληστερόλη.   Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι.
 *Εκτός από το αρωματικό τσάι, η αρμπαρόριζα γίνεται και πάρα πολύ ωραίο λικέρ!
χρειάζονται 50 μεγάλα φύλλα, καλά πλυμένα και στεγνωμένα, ένα μπουκάλι ρετσίνα ή κονιάκ ή τσίπουρο και ένα κιλό ζάχαρη. (Η αναλογία μπορεί να είναι άλλη: σε ένα λίτρο τσίπουρο, 250gr ζάχαρη (περίπου το 1/4 του τσίπουρου), και ένα μάτσο φύλλα αρμπαρόριζας) 
Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπουκάλι ή βάζο και τα αφήνουμε για 40 -50 μέρες σε σκιερό μέρος. Αφού περάσει αυτο το διάστημα, σουρώνουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε!

*Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε την αρμπαρόριζα στη σάλτσα ντομάτας. Θα αποκτήσει ένα φίνο άρωμα και θα λειτουργήσει ως φυσικό γλυκαντικό, αντικαθιστώντας τη ζάχαρη που συνήθως βάζουμε
*Είναι πολύ καλή παρέα με λεμονοπίπερο και μπαλσάμικο στο μαριναρισμα του χοιρινού. 
*Εντομοαπωθητικό!!!!
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ' ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ' ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό.
 Όταν πλέον το φυσικό εντομοαωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.

Λίγη προσοχή πού θα τοποθετήσετε τη γλάστρα με αυτό το αρωματικό φυτό και θα ανταμειφθείτε!
Φαρμακευτική Χρήση:
Θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδότητες ως βότανο. Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. 
Μακροχρόνιες έρευνες έδειξαν ότι το αφέψημα από αρμπαρόριζα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όπως και το χαμομήλι και βοηθά ενάντια στο στρες και δρα σαν ηρεμιστικό, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, δρα ενάντια στη ναυτία και μειώνει τη χοληστερόλη. 
Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι. Τα αιθέρια έλαιο της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και σαν εντομοαπωθητικά.


Πώς θα φτιάξουμε αφέψημα
Μπορούμε να φτιάξουμε το αφέψημα με φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα, όπως φτιάχνουμε όλα τα αφεψήματα. Θα βάλουμε τα φύλλα σε καυτό νερό και θα το αφήσουμε μέχρι να αφήσει τα αρώματά του. Μπορούμε να το πιούμε σκέτο ή να προσθέσουμε και άλλα αρωματικά όπως κανέλα, γαρίφαλα κλπ. 
Συνταγή: Τσάι με Αρμπαρόριζα
  • Υλικά, Για 4 φλυτζάνια: 
  • 1 λίτρο νερό
  • 4 φρέσκα φύλλα αρμπαρόριζας
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 σακουλάκι πράσινο τσάι ή άλλο τσάι

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε τσαγιερό ή γυάλινη κανάτα τσαγιού και ρίχνουμε το καυτό νερό. Το αφήνουμε για πέντε ή περισσότερα λεπτά να βγάλει τα αρώματά του. Μπορούμε να το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.
Αφού το σουρώσουμε το βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.
Αρωματίζουμε την ζάχαρη
Υλικά:
1 κιλό ζάχαρη
5 – 6 φύλλα αρμπαρόριζας

 Εκτέλεση:
Σε ένα μπωλ ή βαζάκι βάζουμε εναλλάξ ζάχαρη και φύλλα σε στρώσεις.
Κλείνουμε το δοχείο και το αφήνουμε σε δροσερό μέρος για περίπου δέκα μέρες.
Κατά διαστήματα κουνάμε το δοχείο ή ανακατεύουμε με κουτάλι για να αρωματιστεί όλη η ζάχαρη.

Αφέψημα με αρμπαρόριζα 
Για να το παρασκευάσουμε, βάζουμε 50 γραμμάρια αρμπαρόριζας σε μισό λίτρο οινόπνευμα 40° και το αφήνουμε σ’ ένα σκοτεινό μέρος για 10-12 ημέρες – μέχρι να λιώσουν τα φύλλα. Στη συνέχεια σουρώνουμε μ’ ένα σουρωτήρι και σε περίπτωση που το άρωμά του είναι πολύ έντονο προσθέτουμε απλά λίγο αποσταγμένο νερό. Όταν πλέον το φυσικό εντομοαωθητικό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε λίγες σταγόνες του, σε παράθυρα, περβάζια αλλά και σε λάμπες – πριν τις ανάψουμε.

Οι ιδιότητες της Λουίζας (γνωστής και ως λιππία ή κιτρίοσμος ή λεμονόχορτο ή γοργογιάννης)


Αποτέλεσμα εικόνας για λεμονοχορτο φωτο

Η Λουίζα, είναι ένα θεραπευτικό βότανο, με έντονο το άρωμα του λεμονιού, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία της οξείας ή χρόνιας φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, Τα ενεργά συστατικά της βοηθούν στη μείωση του βήχα και της καταρροής ενώ ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της αλλεργίας. Με τη μορφή εισπνοών χρησιμοποιείται στα κρυολογήματα και τη γρίππη. Επιπλέον έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Πιστεύεται επίσης ότι το βότανο βοηθά στη μείωση της νευρικότητας και στην αϋπνία.
Στη λαϊκή ιατρική, η Λουίζα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονών του δέρματος, στις αιμορροΐδες, στην επούλωση πληγών καθώς και στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Εκτός των άλλων, το τσάι με λουίζα έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για την καταπολέμηση πονοκεφάλων, πονόδοντου, πονόλαιμου, κόπωσης, άγχους, αναιμίας και ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος (εξαφανίζει τις πέτρες των νεφρών και είναι ιδανικό για τον προστάτη). Βοηθά στη ρύθμιση του εμμηνορρυσικού κύκλου και στο θηλασμό.
Τα φυτικά φάρμακα με Λουίζα χρησιμοποιούνται συνήθως ως τονωτικό, διεγείρουν το μεταβολισμό και ενισχύουν τη λειτουργία των εντέρων. Χρησιμοποιείται βοηθητικά στο αδυνάτισμα.
Επιπλέον, η Λουίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συντήρηση των τροφίμων και ως αρωματικό συστατικό στην παρασκευή των τουρσί από αγγούρια και πιπεριές. Δίνει γεύση και άρωμα λεμονιού σε σάλτσες, ταιριάζει σε σούπες και σαλάτες, ενώ τα φρέσκα φύλλα της αρωματίζουν γλυκά και ποτά. Επίσης χρησιμοποιείται σε ειδικές δίαιτες ως υποκατάστατο του αλατιού.
Αντενδείξεις:
H Λουίζα αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της κύησης λόγω των σμασμολυτικών της ιδιοτήτων. Δεν συνιστάται σε άτομα με χαμηλή πίεση, άσθμα, ή σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονή του παχέος εντέρου. Οι μεγάλες δόσεις αυτού του βοτάνου μπορεί να προκαλέσουν ναυτία.
images-47
Παρασκευή αφεψήματος:
Tο αφέψημα φτιάχνεται από τα σκληρά φύλλα, τους βολβούς ή τις ρίζες των βοτάνων. Βράζετε την Λουΐζα μαζί με το νερό για 5 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε. Θα τη βρείτε και στο σουπερμάρκετ σε φακελλάκια.
Παρασκευή εγχύματος:
Αφού βράσει το νερό στο μπρίκι, το αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε δύο κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένο βότανο και το αφήνετε σκεπασμένο για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε καλά και πίνετε τρεις φορές την ημέρα. Με τη μορφή εγχύματος χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση πονοκεφάλων καθώς και σε ήπιο πόνο των αρθρώσεων.


Αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα για παραβάσεις στο υπαίθριο εμπόριο.

Παράταση για τις άδειες στις λαϊκές αγορές

 Με την απόφαση 7264/20.1.2017 του υπουργείου Οικονομίας, αναπροσαρμόζονται τα πρόστιμα για παραβάσεις στο υπαίθριο εμπόριο.
Η απόφαση, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 125 Αριθμ. 7264). Όπως αναφέρει η απόφαση: «Το γεγονός ότι οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, είχαν ως συνεπακόλουθο και τη σημαντική μείωση των προσόδων των πωλητών υπαιθρίου εμπορίου, απαιτεί αναλογική αναπροσαρμογή των προστίμων. Συνεπώς, είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός των ποσών των διοικητικών κυρώσεων , οι οποίες επιβάλλεται να υπακούουν στις διαμορφωθείσες νέες συνθήκες στην αγορά και στην οικονομία της χώρας διατηρώντας παράλληλα την αποτρεπτική τους ισχύ».

Τα πρόστιμα

1. Έλλειψη άδειας σε λαϊκές Αγορές 2.500 ευρώ
2. Έλλειψη άδειας σε υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιο και στάσιμο) 1.500 ευρώ
3. Έλλειψη άδειας σε πλανόδιο ή στάσιμο εμπόριο, για την άσκηση του οποίου δεν χρησιμοποιήθηκε αυτοκινούμενο όχημα
200 ευρώ
4. Μη κατοχή άδειας κατά τον έλεγχο 100 ευρώ
5. Δραστηριοποίηση χωρίς ανανεωμένη άδεια 500 ευρώ
6. Μη τήρηση προβλεπόμενων διαδικασιών για την πρόσληψη υπαλλήλου 500 ευρώ
7. Μη αυτοπρόσωπη προσέλευση αδικαιολόγητα 300 ευρώ
8. 'Αρνηση ή παρεμπόδιση ελέγχου 800 ευρώ
9. Άρνηση παραλαβής εγγράφων ελέγχου 200 ευρώ
10. Αυθαίρετη αλλαγή χώρου, υπέρβαση χωρικής δραστηριότητας 500 ευρώ
11. Απουσία διακριτικής σήμανσης παραγωγού -επαγγελματία 400 ευρώ
12. Αναληθής σήμανση παραγωγού - επαγγελματία 1.000 ευρώ
13. Πώληση μη δηλούμενων προϊόντων από παραγωγούς 1.000 ευρώ ανά προϊόν
14. Μη τοποθέτηση πινακίδων σε κάθε προϊόν με τις ενδείξεις της τιμής πώλησης ή της ποιότητας ή της προέλευσης του προϊόντος: Σύμφωνα με το άρθρο 1, παράγραφος 5α και β της αριθμ. Α2-718/2014 (ΦΕΚ 2090/Β΄/31-07-2014) υπουργικής απόφασης, όπως κάθε φορά ισχύει.
15. Πώληση μη ιδιοπαραγόμενων προϊόντων από παραγωγό 2.000 ευρώ και προσωρινή ανάκληση της άδειας για ένα έτος
Ως προς τις λοιπές παραβάσεις που δεν ορίζονται στη παράγραφο 1, του άρθρου 32, του Ν. 4264/2014 , με απόφαση της αρχής που χορηγεί την συγκεκριμένη άδεια, επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.