ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Φύλλα Συκιάς: Οι Θαυμαστές Θεραπευτικές τους Ιδιότητές που Δεν Γνωρίζαμε και Δεν μας είχε Πει Κανείς!!!



Φύλλα Συκιάς: Οι Θαυμαστές Θεραπευτικές τους Ιδιότητές που Δεν Γνωρίζαμε και Δεν μας είχε Πει Κανείς!!!
Τα οφέλη που χαρίζει ένα αφέψημα από φύλλο συκιάς είναι αναρίθμητα! Γνωρίζατε ότι εκτός από τον διαβήτη τα φύλλα συκιάς είναι ευεργετικά για πολλές άλλες καταστάσεις; Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες τα φύλλα συκιάς βοηθούν σε καταστάσεις, όπως πρόληψη καρκίνου, αντιμετώπιση μικροβίου MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος), έλκη και στυτική δυσλειτουργία.
Για αυτό, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας 10 κορυφαίους λόγους που επιβάλλουν την καθημερινή χρήση των φύλλων της συκιάς. Το φύλλο της συκιάς ανήκει στην οικογένεια ης μουριάς (Moraceae), οπότε ιδανικά μπορείτε να αναμίξετε φύλλα μουριάς με φύλλα συκιάς και θα έχετε ένα υπέροχο τσάι, ιδανικό στη μάχη κατά του διαβήτη.
Οι σπιτικές θεραπευτές αγωγές περιλαμβάνουν θεραπεία ασθενειών όπως διαβήτης, βρογχίτιδα, κονδυλώματα γεννητικών οργάνων, κίρρωση του ήπατος, υψηλή αρτηριακή πίεση, δερματικά προβλήματα και έλκη.
Αλήθεια είναι ότι η χρήση των φύλλων συκιάς δεν έχει την απήχηση που θα έπρεπε, δεν είναι τόσο γνωστή. Τα περισσότερα φάρμακα που προέρχονται από τα φύλλα της συκιάς χρησιμοποιούν τον χυμό ή το γάλα αυτού του ιερού δέντρου. Βάμματα ή καταπλάσματα που παρασκευάζονται από φύλλα συκιάς θα πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως, ενώ καθημερινά μπορούμε να φτιάχνουμε καινούργια.
Η συκιά ανήκει στην οικογένεια της μουριάς. Τα στοιχεία που αναφέρουμε εδώ προέρχονται από έρευνα που έγινε σε φύλλα συκιάς του είδους Ficus carica (Συκή η καρική) που είναι το δέντρο που έχουμε στους κήπους μας, ωστόσο ισχύουν και για άλλα είδη που υπάρχουν στον κόσμο, όπως τα Ficus benghalensis και Ficus religiossa.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Συνήθως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από τον διαβήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα η χρήση ροφήματος από φύλλα συκιάς μείωσε, σχεδόν εξαφάνισε, όλα τα συμπτώματα του διαβήτη.Όπως αναφέραμε παραπάνω, το ιδανικό αφέψημα γι’ αυτή την περίπτωση είναι να συνδυάσουμε φύλλα συκιάς και φύλλα μουριάς. Το απόλυτο ρόφημα όμως, παρασκευάζεται από σπόρους Nigella Sativa (μελάνθιο),το λεγόμενο μαυροκούκι, ή μαύρο κύμινο. Μια ελάχιστη ποσότητα έως 2 κουταλάκια του γλυκού αυτών των σπόρων την ημέρα, μπορεί να θεραπεύσει τον διαβήτη.
Σύμφωνα με τις μελέτες τα επίπεδα γλυκόζης και χοληστερόλης μειώθηκαν μετά τη χορήγηση ροφήματος από σύκο. Το ρόφημα αυτό βοήθησε στην εξομάλυνση των αντιοξειδωτικών επιπέδων, γεγονός που βοήθησε στην αποσυμφόρηση του οξειδωτικού στρες που προκαλεί ο διαβήτης
ΚΑΡΔΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Είναι γεγονός ότι τα φύλλα συκιάς βοηθούν στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Βοηθούν στη μείωση των τριγλυκεριδίων, βασικής αιτίας του εμφράγματος. Τα αποξηραμένα φύλλα συκιάς περιέχουν Ωμέγα 6, Ωμέγα 3 και φαινόλες, που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη μείωση πιθανότητας εμφράγματος και στεφανιαίας νόσου.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ
πρόσφατη έρευνα μελέτησε την αντιοξειδωτική και φωτοτοξική δράση του φύλλου Ficus carica από την Ιταλία στα κύτταρα του μελανώματος. Παράλληλα διερευνάται η σχέση μεταξύ αντιοξειδωτικής, φωτοτοξικής δράσης και χημικής σύνθεσης. Το συμπέρασμα έδειξε ότι αυτός ο τύπος φύλλου συκιάς ήταν εξαιρετικό στη θεραπεία μιας μορφής μελανώματος. (1)
ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ
Η υπέρταση είναι η Νο. 1 αιτία θανάτου. Προκύπτει ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Η κατανάλωση αφεψήματος από φύλλα συκιάς με σπόρους μαύρου κύμινου (μελάνθιο) μειώνει την υπέρταση. Ένας τρόπος να μειώσει κανείς την υπέρταση άμεσα είναι η χορήγηση 2 κ.γ. ελαίου από μαύρο κύμινο σε καθημερινή βάση. Μόλις η υπέρταση μειωθεί σε κανονικά επίπεδα, η χορήγηση μπορεί να περιοριστεί σε 1 κ.γ. καθημερινά. Μπορείτε να πάρετε το έλαιο μαζί με λίγο βιολογικό χυμό ή μέλι. Ένα κ.γ. μέλι την ημέρα, ή και λίγο λιγότερο, είναι αρκετό. Στην περίπτωση του διαβήτη μπορείτε να το προσθέσετε στο αφέψημα.
ΧΑΜΗΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ
Τα φύλλα της συκιάς περιέχουν πηκτίνη, η οποία όπως έχει αποδειχθεί διαλύει τις φυτικές ίνες. Η πηκτίνη βοηθά τον μεταβολισμό και καθαρίζει υπολείμματα χοληστερόλης τα οποία απορρίπτονται από τον οργανισμό.
Καθώς τα στοματικά υγρά δαιλύουν τις ίνες, η πηκτίνη ενεργοποιεί την κίνηση των εντέρων, άρα τα φύλλα συκής έχουν και καθαρτικές ιδιότητες. Οι ίνες στη διατροφής μας λειτουργούν ως ασπίδα κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος της κοιλίας, του παχέος και του λεπτού εντέρου.
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Η ΝΑ Ασία καταπολεμά τα αφροδίσια νοσήματα με τα φύλλα συκιάς. Σε περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα συστήνεται τοπική επάλειψη. Ωστόσο, καλύτερα να απευθυνθείτε πρώτα σε κάποιον γιατρό.
ΝΟΣΟΙ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ
Τα φύλλα συκιάς έχουν υψηλή περιεκτικότητα ασβεστίου, απαραίτητου για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, που ρυθμίζει τη δημιουργία οστών και την ανάπλαση λόγω κάποιου τραυματισμού ή απώλειας οστού.
ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μασήστε δύο φύλλα συκιάς κάθε μέρα. Αν δεν έχετε φρέσκα, προμηθευτείτε σκόνη από φύλλα συκιάς. Τα φύλλα συκιάς έχουν φυτικές ίνες και ενδείκνυνται ως θεραπευτική αγωγή σε όλες τις μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα του παχέος εντέρου, του μελανώματος και του καρκίνου του μαστού. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού βελτιώνεται και εναρμονίζεται, επιτρέποντας στα υγιή κύτταρα να πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.
ΡΥΤΙΔΕΣ
Πολλές εταιρείες καλλυντικών αναφέρονται στην αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους, ωστόσο αρκετές μελέτες σχετικά με το φύλλο συκιάς και το εκχύλισμα σύκου έδειξαν εξαιρετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των πανάδων, της ακμής και των ρυτίδων. Ορισμένες μάλιστα κρέμες με εκχύλισμα σύκου μείωσαν τις ρυτίδες, λόγω των οξειδωτικών που περιέχει το σύκο και της δράσης κατά της κολλαγενάσης. (2)

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΣΥΚΙΑΣ

Όσοι είστε αλλεργικοί στις μουριές, προσέξτε διότι ο χυμός της συκιάς μπορεί να προκαλέσει έντονους ερεθισμούς. Φορέστε μακρυμάνικες μπλούζες και γάντια όταν μαζεύετε τα φύλλα. Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο που θέλει πολύ χρόνο για να θεραπευθεί. Ωστόσο, τα φύλλα δεν προκαλούν ερεθισμούς.

ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΣ!

1. Συνήθως τα φύλλα συκιάς τα καταναλώνουμε σε μορφή ροφήματος αφεψήματος. Προσθέστε ¼ φλιτζάνι ανά 1 λίτρο νερό και βράστε για 10 λεπτά, αφήστε για 5 λεπτά να ρουφήξει όλες τις ουσίες και σουρώστε.
2. Ψιλοκόψτε τα φύλλα σε σαλάτες.
3. Προσθέστε τα φύλλα σε γλυκά, όπως κέικ σύκου με καρύδια
4. Καταναλώστε τα ως σνακ αποξηραμένα.
5. Προσθέστε τα στα δημητριακά σας, όπως σε πλιγούρι βρώμης, ή σε σιτάρι.

ΠΩΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΣΥΚΙΑΣ


1. Κόψτε όσα φύλλα χρειάζεστε.
2. Πλύνετε καλά τα φύλλα και αφήστε τα να στεγνώσουν
3. Για το αφέψημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα φύλλα και απλά να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια.
4. Ορισμένα γεύματα, όπως τα γεμιστά φύλλα συκιάς χρειάζονται φρέσκα φύλλα.
5. Για να στεγνώσετε (αποξηράνετε) τα φύλλα, τοποθετήστε τα σε ένα βαμβακερό ύφασμα μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο, όχι σε εξωτερικούς χώρους κάτω από τον καυτό ήλιο. Αλλάξτε τους τη θέση μερικές φορές την ημέρα. Όσο είναι καλοκαίρι, τα φύλλα στεγνώνουν σε 3 ημέρες.
6. Μόλις τα φύλλα είναι στεγνά, θρυμματίστε τα με τα χέρια σας και αποθηκεύστε τα σε ένα αεροστεγές δοχείο για μεταγενέστερη χρήση


Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.

Πηγή:   Κείμενο – Απόδοση Λ.Τ.
share24.gr

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Σημαντικές καθυστερήσεις στο κτηματολόγιο


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Οι παρατάσεις και οι εκλογές... βλάπτουν σοβαρά το κτηματολόγιο. Οι ρυθμοί υποβολής δηλώσεων καταποντίστηκαν τον τελευταίο μήνα, μετά τη νομοθετική ρύθμιση για νέες παρατάσεις πλέον του εξαμήνου και τις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Το γεγονός προκαλεί προβληματισμό στην «Ελληνικό Κτηματολόγιο», καθώς θα οδηγήσει στο «ξεχείλωμα» των ήδη πιεσμένων χρονοδιαγραμμάτων. Η εταιρεία παροτρύνει τους πολίτες να υποβάλουν δήλωση, ακόμα κι αν δεν έχουν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα, ή να κλείσουν ραντεβού στο γραφείο κτηματογράφησης, ώστε να δρομολογήσουν τη διεκπεραίωση της διαδικασίας.
Συλλογή και προθεσμία
Ας δούμε αναλυτικά πού βρίσκεται η συλλογή δηλώσεων σε κάθε περιοχή και πότε λήγει η προθεσμία.
1. Δράμα - Ξάνθη. Εχει συλλεχθεί το 26,5% των εκτιμώμενων 471.000 δικαιωμάτων. Η προθεσμία λήγει στις 15 Ιουλίου.
2. Θάσος - Ροδόπη. Εχει συλλεχθεί το 30,4% των εκτιμώμενων 467.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουνίου.
3. Θεσσαλονίκη. Εχει συλλεχθεί το 27,2% των εκτιμώμενων 601.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουνίου.
4. Πιερία. Εχει συλλεχθεί το 32,2% των εκτιμώμενων 248.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 18 Ιουνίου.
5. Χαλκιδική. Εχει συλλεχθεί το 27% των εκτιμώμενων 696.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 15 Ιουλίου.
6. Γρεβενά. Εχει συλλεχθεί το 22,8% των εκτιμώμενων 204.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουνίου.
7. Καστοριά - Φλώρινα. Εχει συλλεχθεί το 14,8% των εκτιμώμενων 378.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 15 Ιουλίου.
8. Ιωάννινα. Εχει συλλεχθεί το 21,8% των εκτιμώμενων 444.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουνίου.
9. Πρέβεζα - Αρτα - Λευκάδα. Εχει συλλεχθεί το 31,4% των εκτιμώμενων 416.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι στις 10 Ιουνίου.
10. Μαγνησία - Σποράδες. Εχει συλλεχθεί το 5,9% των εκτιμώμενων 261.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 29 Ιουλίου.
11. Βοιωτία - Φωκίδα. Εχει συλλεχθεί το 10,2% των εκτιμώμενων 542.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 12 Ιουλίου.
12. Ευρυτανία - Φθιώτιδα. Εχει συλλεχθεί το 19,7% των εκτιμώμενων 704.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 18 Ιουνίου.
13. Εύβοια. Εχει συλλεχθεί το 15% των εκτιμώμενων 769.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 22 Ιουλίου.
14. Αιτωλοακαρνανία. Εχει συλλεχθεί το 22,2% των εκτιμώμενων 595.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουνίου.
15. Αχαΐα. Εχει συλλεχθεί το 12,5% των εκτιμώμενων 531.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 22 Ιουλίου.
16. Ηλεία. Εχει συλλεχθεί το 14% των εκτιμώμενων 601.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 12 Ιουνίου.
17. Μεσσηνία. Εχει συλλεχθεί το 9,4% των εκτιμώμενων 812.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουλίου.
18. Λακωνία. Εχει συλλεχθεί το 12,6% των εκτιμώμενων 562.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 8 Ιουλίου.
19. Κορινθία- Αργολίδα. Εχει συλλεχθεί το 20,8% των εκτιμώμενων 647.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 18 Ιουνίου.
20. Αρκαδία. Εχει συλλεχθεί το 15,9% των εκτιμώμενων 763.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 18 Ιουνίου.
21. Δυτική Αττική και νήσοι. Εχει συλλεχθεί το 0,06% των εκτιμώμενων 372.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 22 Αυγούστου.
22. Σάμος - Ικαρία - Χίος. Εχει συλλεχθεί το 12,6% των εκτιμώμενων 429.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 15 Ιουλίου.
23. Δωδεκάνησα. Εχει συλλεχθεί το 45,2% των εκτιμώμενων 96.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 28 Ιουνίου.
24. Λασίθι. Εχει συλλεχθεί το 18,3% των εκτιμώμενων 543.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 7 Οκτωβρίου.
25. Ηράκλειο. Εχει συλλεχθεί το 19,7% των εκτιμώμενων 812.000 δικαιωμάτων. Προθεσμία μέχρι 10 Ιουλίου.
Η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να «κλείσουν τα αυτιά τους» σε παρατάσεις. «Η αλήθεια είναι ότι μετά τη ρύθμιση του υπουργείου αναπτύχθηκε φιλολογία οριζόντιας εξάμηνης παράτασης που δεν βοηθά το έργο. Ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και να έρθει, να μην το αναβάλει για αργότερα», λέει στην «Κ» η Αρια Ιωαννίδη, διευθύντρια Κτηματογράφησης. «Θέλουμε να τονίσουμε δύο σημεία στους πολίτες: Αν έχουν ορισμένα από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους λείπουν κάποια, ας υποβάλουν δήλωση ιδιοκτησίας συμπληρώνοντας μετά τα υπόλοιπα. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν ραντεβού, μέσω της διαδικασίας της εμπρόθεσμης προσέλευσης και να έρθουν ένα ή δύο μήνες αργότερα να υποβάλουν τη δήλωση. Ας εκμεταλλευθούν οι πολίτες τη χαμηλή προσέλευση των ημερών για να ολοκληρώσουν εύκολα τη διαδικασία».

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2019

Απειλεί Ελλάδα και ΕΕ η Αίγυπτος – Φυτεύει 100 εκατομμύρια ελαιοδέντρα σε μια πενταετία



Αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό επιτραπέζιων ελιών παγκοσμίως και, μέχρι σήμερα, το μεγάλο μειονέκτημα της Χώρας των Φαραώ ήταν το μικρό ποσοστό υποδομών που έχει για την παραγωγή ελαιολάδου. Αυτό, όμως, φαίνεται πως θα αλλάξει τα αμέσως επόμενα χρόνια.
Ο υπουργός Γεωργίας της Αιγύπτου, Αμπντούλ Μονεΐμ Ελ-Μπανά, αναφέρθηκε φέτος για πρώτη φορά σε ένα πρωτοφανών διαστάσεων σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μιλώντας σε συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, αποκάλυψε πως άμεσος στόχος της χώρας αποτελεί η φύτευση 100 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων για την παραγωγή ελαιολάδου, με χρονικό ορίζοντα μόλις το 2022. Αυτό σημαίνει ότι περίπου σε δυόμισι χρόνια από τώρα, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, η Αίγυπτος θα εκτιναχθεί στις πρώτες θέσεις του βάθρου ενός παραδοσιακά ευρωπαϊκού κλάδου, παράλληλα με την ήδη υψηλή κατάταξή της στον τομέα της βρώσιμης ελιάς.
Το «νταμπλ» σε αριθμούς
Η αιγυπτιακή παραγωγή φέτος ανήλθε περίπου σε 450.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς, από τους οποίους οι 100.000 πήγαν για εξαγωγές, γεγονός που τη φέρνει στη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κλίμακα. Από την άλλη, οι ποσότητες ελαιολάδου μετά βίας έφτασαν τους 20.000 τόνους, με την εγχώρια κατανάλωση να είναι ασφαλώς μεγαλύτερη, κάτι που οδηγεί σε ολοένα και αυξανόμενες εισαγωγές ελαιολάδου από τις μεσογειακές χώρες κάθε χρόνο. «Οι ελαιώνες κάλυπταν περίπου τα 20.000 στρέμματα στα τέλη του 1970, ενώ σήμερα ξεπερνούν τα 960.000 στρέμματα», τονίζει ο Αιγύπτιος υπουργός.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη διάθεση 140.000 στρεμμάτων σε εγχώριους και ξένους επενδυτές για την εγκατάσταση λαδοελιών και ακόμη 40.000 που θα αφορούν αποκλειστικά Αιγύπτιους επενδυτές. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τη μεταποίηση της ελιάς κοντά στους ελαιώνες, με την κατασκευή εργοστασίων πλήρως εξοπλισμένων με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Αυτό, πέραν όλων των άλλων, αναμένεται να φέρει μια νέα πνοή στις αγροτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών. «Τα ελαιόδεντρα αποτελούν την καταλληλότερη καλλιέργεια για τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, καθώς μπορούν να φυτευτούν σε πολλές περιοχές και δεν απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού», συνεχίζει. «Το κάλεσμα για είσοδο ξένων επενδυτών στη χώρα δημιουργεί αισιοδοξία στον αγροτικό τομέα για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και της καλύτερης διαφήμισής τους. Παράλληλα, η κυβέρνηση ήδη προχωρά σε προγράμματα προστασίας και πρόληψης των φυτειών από ασθένειες», καταλήγει.
Φιλοδοξία της Αιγύπτου αποτελεί όχι μόνο να ανέβει στην πρώτη θέση της παγκόσμιας παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς επεκτείνοντας τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της και σε περιοχές που σήμερα χαρακτηρίζονται ερημικές, αλλά και να ανταγωνιστεί μετωπικά, διεκδικώντας ένα μεγάλο μερίδιο της πίτας, τους νυν μεγάλους της αγοράς ελαιολάδου, όπως την Ισπανία και την Τυνησία. Και, όλα αυτά, σε λιγότερο από μία πενταετία.
Πηγή:ypaithros.gr

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Οργανική λίπανση στο χωράφι μου



Το Το «θαύμα» της κοπριάς
Στη βιολογική αμπελουργία/ελαιοκομία ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία και οι λοιποί πρωταρχικοί στόχοι, όπως τους παραθέτει και ο σχετικός Κανονισμός (ΕΚ) 834/07, πραγματοποιούνται με έναν ή με συνδυασμό από τους εξής τρόπους:

Α) με τη χλωρή λίπανση,
Β) με την ενσωμάτωση στο έδαφος οργανικών υλικών
Α) Χλωρή λίπανση
Θεωρείται παλιά και παραδοσιακή τεχνική. Με τον όρο χλωρή λίπανση εννοούμε τη σπορά στον αγρό ενός η συνδυασμού φυτών συγκεκριμένων οικογενειών, με σκοπό:
– Τη μείωση της αιολικής και υδατικής διάβρωσης του εδάφους
– Την αύξηση της συγκέντρωσης αζώτου και χούμου στο έδαφος
– Τη δημιουργία καλύτερης δομής και ενός πιο ΄΄αφράτου’’ εδάφους
– Την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση κάποιων αγριόχορτων (τα φυτά χλωρής λίπανσης ΄΄πνίγουν΄΄ κάποια ανεπιθύμητα αγριόχορτα, π.χ. αγριοβρώμη)
– Τη μείωση της έκπλυσης των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους σε βαθύτερα στρώματα
Ως φυτά χλωρής λίπανσης μπορούν οι καλλιεργητές να χρησιμοποιήσουν τα: σιτηρά, τριφύλλια, βίκος, μηδική, μπιζέλι, λούπινο, φακή, κτηνοτροφικά κουκιά και ρεβίθια κ.α.
Στην πράξη χρησιμοποιούνται κυρίως δύο οικογένειες φυτών για χλωρή λίπανση, τα ψυχανθή και τα αγρωστώδη. Κάθε οικογένεια εμφανίζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και για την επιλογή των φυτών θα πρέπει να συνεκτιμηθούν διάφοροι παράγοντες.
Η σπορά πραγματοποιείται τέλος φθινόπωρο/αρχές χειμώνα, αναλόγως και με την εποχή συγκομιδής των ελιών.
Μια καλή πρακτική είναι η σπορά του φυτού χλωρής λίπανσης να γίνεται κάθε 2 σειρές (στους γραμμικούς ελαιώνες – αμπελώνες) και στις ενδιάμεσες σειρές να εφαρμόζονται οργανικά υλικά. Σκοπός της τεχνικής αυτής είναι ο συνδυασμός των πλεονεκτημάτων των δύο αυτών μεθόδων θρέψης και η διευκόλυνση της πραγματοποίησης των καλλιεργητικών εργασιών στις ενδιάμεσες σειρές.
Ως ένα σύνηθες παράδειγμα χλωρής λίπανσης στους ελληνικούς αγρούς, αναφέρεται η σπορά τον Δεκέμβριο μήνα μίγματος βίκου και κάποιου αγρωστώδους, π.χ. κριθαριού, σε αναλογία 3:1, με σύνολο σπόρου 8-10 κιλά/στρέμμα και με ελαφριά ενσωμάτωση την άνοιξη, όταν έχει ανθίσει ο βίκος.

Β) Οργανικά υλικά

Με τον όρο οργανικά υλικά εννοούμε τις κοπριές αγροτικών ζώων και τα διάφορα είδη κόμποστ. Θεωρείται απαραίτητη η παρουσία τους, ιδιαίτερα σε αγροκτήματα με χαμηλά επίπεδα οργανικής ουσίας <1%.
Κόμποστ
Κόμποστ είναι το τελικό οργανικό υλικό που προκύπτει από την αερόβια ζύμωση φυτικών ή/και υπολειμμάτων ζωϊκής προέλευσης. Στη δημιουργία του κόμποστ μπορεί να συμμετέχουν και άλλα υλικά, όπως σκόνες πετρωμάτων, στάχτες, φύκια, παλιό κόμποστ κ.α. Υπάρχει πληθώρα εμπορικών κόμποστ στην ελληνική αγορά, θα μπορούσε όμως και ο ίδιος ο βιοκαλλιεργητής να παρασκευάσει δικό του, εκμεταλλευόμενος τα φυτικά και ζωϊκά υπολείμματα που υπάρχουν σε μονάδες στην ευρύτερη περιοχή του. Τα ελαιόφυλλα που μένουν από τη διαδικασία εξαγωγής του ελαιολάδου στα ελαιοτριβεία, μπορούν και συστήνεται να συμμετέχουν στο κόμποστ.
Κοπριές αγροτικών ζώων
Ο βιοκαλλιεργητής αμπελιού – ελιάς μπορεί να επιλέξει είτε κοπριά συσκευασμένη από το εμπόριο είτε κοπριά που προέρχεται από μονάδα εκτροφής κοντά στην εκμετάλλευσή του. Υπάρχουν όμως διάφοροι περιορισμοί από τον Κανονισμό (ΕΚ) 834/07, όπως ότι οι εκτροφές αυτές θα πρέπει να είναι είτε βιολογικές ή τουλάχιστον εκτατικές.

Το «θαύμα» της κοπριάς
Εάν και εφόσον υπάρχει δυνατότητα οργανικής λίπανσης με κοπριές είναι πάρα πολύ παραγωγική, με την εφαρμογή 2-3 κυβικά στο στρέμμα κάθε τρία-τέσσερα χρόνια. Βέβαια, υπάρχουν και τα βιολογικά αμπέλια, όπου η λίπανση γίνεται με τη σπορά βίκου και την ενσωμάτωση του στο έδαφος την περίοδο της άνθισης.
Η οργανική λίπανση είναι η βάση της λίπανσης όχι μόνο του αμπελιού αλλά όλων φυτών. Τις ευεργετικές επιδράσεις της κοπριάς λίγο ως πολύ τις γνωρίζουν όλοι. Θυμόμαστε όλοι τους παππούδες μας να λιπαίνουν τα μποστάνια τους ή τα αμπέλια και τις ελιές τους βασικά με κοπριά. Η οργανική ουσία παρά το γεγονός ότι δεν είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία , όταν την προσθέτουμε στο έδαφος παρατηρούμε συνήθως θεαματική βελτίωση στην εικόνα της καλλιέργειάς μας. Γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο ;
Πολύ απλά η οργανική ουσία είναι αυτό που αποκαλούμε «σκελετός του εδάφους» . Είναι το κλάσμα του εδάφους στο οποίο επισυμβαίνουν πάρα πολλές φυσιολογικές λειτουργίες μεταξύ εδάφους και ρίζας. Είναι με λίγα λόγια ο φορέας μέσω του οποίου γίνονται αποδοτικότερα τα θρεπτικά στοιχεία του εδάφους.
H Οργανική λίπανση πρέπει να εφαρμόζεται νωρίς τον χειμώνα μετά τις πρώτες βροχές, ωστε να δοθεί αρκετός χρόνος σε όλα τα ευεργετικά στοιχεία της να αφομοιωθούν από το έδαφος και από τις ρίζες του αμπελιού. Το άριστο επίπεδο οργανικής ουσίας στο έδαφος ενός αμπελώνα είναι αυτό που κυμαίνεται από 2,0 έως 3,0 %.
Τι κερδίζουμε με τη χρήση της οργανικής ουσίας στα εδάφη μας:
  • Αυξάνουμε την ικανότητα του εδάφους να συγκρατεί θρεπτικά στοιχεία. Αυξάνεται δηλαδή η Ικανότητα Ανταλλαγής Κατιόντων- Ι.Α.Κ. του εδάφους. Αυτός ο δείκτης έχει μεγάλη επίδραση στην απόδοση (%) των ανόργανων λιπασμάτων που προσθέτουμε.
  • Βοηθάμε τα φυτά μας να αναπτύξουν πιο ισχυρή ρίζα που εισχωρεί σε βάθος και προσδίδει στα φυτά μας μεγαλύτερη αντοχή σε συνθήκες ξηρασίας.
  • Στα ελαφρά εδάφη (αμμουδερά) αυξάνουμε την ικανότητα συγκράτησης του νερού.
  • Στα βαριά εδάφη διευκολύνουμε τη διέλευση του νερού άρα το ριζικό σύστημα αναπνέει και λειτουργεί καλύτερα.
  • Ενεργοποιούμε το μεταβολισμό του φυτού και μειώνουμε τις αρνητικές επιδράσεις συνθηκών στρες ή ανάσχεσης της βλάστησης (καύσωνας, έλλειψη νερού κ.λ.π.) . Έτσι ισχυροποιούμε τα φυτά μας και δημιουργούμε τις βάσεις για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής με προϊόντα αυξημένων οργανοληπτικών ιδιοτήτων και ποιοτικά ανώτερα.
  • Μετατρέπουμε θρεπτικά στοιχεία που είναι ανενεργά στο έδαφος (π.χ. φώσφορος , σίδηρος ) σε ενεργά άρα και διαθέσιμα.
  • Μειώνουμε το pH του εδάφους.
  • Ενεργοποιούμε τους μικροοργανισμούς που ήδη υπάρχουν στο έδαφος και επίσης προσθέτουμε και πολλούς άλλους μικροοργανισμούς μέσω της οργανικής λίπανσης.
Aπό τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι η βάση της λίπανσης του αμπελιού σήμερα είναι η οργανική λίπανση
ΠΗΓΕΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ.
  1. Οργανικά λιπάσματα. Μπορεί να είναι ζωικής (π.χ. κόπρανα ζώων) ή φυτικής προέλευσης ( φυτικά υπολείμματα όπως φύλλα ελιάς ή στράφυλλα ) . Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας στο χωράφι με ενσωμάτωση πριν την έναρξη των βροχών (Νοέμβριος). Τα παραπάνω οργανικά υλικά θεωρούνται μεν αποτελεσματικά, είναι φτηνού κόστους παρουσιάζουν όμως και μειονεκτήματα όπως: Άγνωστη σύνθεση, έντονη παρουσία σπόρων ζιζανίων, δυσκολία στην εύρεση, δυσκολία στην εφαρμογή , δυσοσμία , πιθανή παρουσία βλαβερών μικροοργανισμών και μικρό ποσοστό μετατροπής τους σε ενεργό κλάσμα οργανικής ουσίας. Οργανικά λιπάσματα συσκευασμένα και τυποποιημένα υπάρχουν στο εμπόριο, έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα παραπάνω, χρησιμοποιούνται σε μικρότερες ποσότητες ανά στρέμμα αλλά είναι ακριβότερα ανά μονάδα βάρους.
  2. Οργανο-ανόργανα ( ή οργανομεταλικά ή οργανοχημικά ) λιπάσματα. Είναι τα λιπάσματα που λαμβάνονται από ανάμιξη ενός ή περισσοτέρων οργανικών λιπασμάτων με ένα ή περισσότερα ανόργανα λιπάσματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν απευθείας ως βασική λίπανση. Τα τελευταία χρόνια τα οργανο-ανόργανα λιπάσματα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη λίπανση του αμπελιού και συστήνονται ανεπιφύλακτα.
  3. Χλωρή λίπανση Είναι η ενσωμάτωση στο έδαφος νωπής φυτικής ύλης παραγόμενης επί τόπου. Σπέρνουμε δηλαδή φυτά κατάλληλα για χλωρή λίπανση (ψυχανθή όπως βίκος , κουκί κ.α.) την περίοδο συνήθως του φθινοπώρου και λίγο πριν ανθίσουν τα ενσωματώνουμε στο έδαφος με φρεζάρισμα. Έτσι αυξάνεται το ποσοστό της οργανικής ουσίας του εδάφους και επίσης εμπλουτίζεται το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία, κυρίως άζωτο.
Δεδομένου ότι η αγορά πλέον ζητά ποιοτικά αμπελοοινικά προϊόντα, πρωταρχικός στόχος της θρέψης του αμπελιού σήμερα είναι η βελτιστοποίηση πρώτα των ¨ποιοτικών¨ χαρακτηριστικών του εδάφους όπως είναι η οργανική ουσία.

Βλαστολόγημα, κορφολόγημα, ξεφύλλισμα.του αμπελιού

Βλαστολόγημα
Το βλαστικό στάδιο της εποχής, αυξάνει το βλαστικό φορτίο με ταχύτητα 10 και πλέον εκατοστά την ημέρα στις νέες κλιματσίδες, όπως επίσης ανάλογα με την ευρωστία του πρέμνου, φύονται συνεχώς «λαίμαργοι» μίσχοι από παντού σχεδόν στον κορμό, στα μπράτσα και δίπλα από καρποφόρες κλιματσίδες. Όλα αυτά πρέπει να αφαιρούνται με συχνές επισκέψεις στο αμπέλι μας, αρχίζοντας από τους λαίμαργους.
ΒΛΑΣΤΟΛΟΓΗΜΑΣτις φρέσκες κληματίδες αφαιρούμε τα παρακλάδια μίσχοι που αναπτύσονται «λαίμαργα».
Κορφολόγημα
Στο τέλος περίπου του βλαστικού στάδιου όπου οι ταξιανθίες είναι μπουμπούκι σαν μούρο, δηλαδή στην έναρξη της άνθησης, αφαιρούμε όλες τις τρυφερές κορυφές που αντλούν θρεπτικά συστατικά από τα τσαμπιά, στους 3 – 4 κόμπους πάνω από το τελευταίο τσαμπί, ώστε να έχουμε σωστή και πλήρη καρπόδεση.
ΚΟΡΦΟΛΟΓΗΜΑAφαιρούμε το τρυφερό τμήμα πάνω από 3-4 κόμπους από το τελευταίο τσαμπί
Προσοχή χρειάζονται οι πολύ ζωηρές ποικιλίες, όπως η Μαντηλαριά (Μαύρη Κουντούρα) που καλλιεργούνται σε έφορα και βαθειά εδάφη. Εδώ θα πρέπει τα θερινά κλαδέματα να συνδυάζονται με το χειμερινό κλάδεμα. Όσο περισσότερο ζωηρό είναι το πρέμνο, το φορτίο που θα αφήνουμε στο χειμερινό κλάδεμα αυξάνεται και το κορφολόγημα πρέπει να γίνεται με προσοχή και στο ελάχιστο δυνατό, γιατί αυτές οι ζωηρές ποικιλίες έχουν την τάση να ρίχνουν τα άνθη (ανθόρροια) ή να μην κάνουν πλήρη καρπόδεση στο ίδιο τσαμπί. Δηλαδή τα τσαμπιά διατηρούν έως την ωρίμανση άγουρες ρόγες.
Ξεφύλλισμα
Τέλος ακριβώς την ίδια εποχή, στην έναρξη της άνθησης ή λίγο πριν, αφαιρούμε 2-3 φύλλα κάτω από το πρώτο τσαμπί, ελευθερώνοντας μεν την καλή κυκλοφορία των ανέμων και του ήλιου στις ρόγες, ενισχύοντας δε την πρόσβαση σε θρεπτικά υγρά στα τσαμπιά και διευκολύνοντας την συχνή φυτοπροστασία των ψεκασμών στα τσαμπιά. Όμως πρέπει να θυμόμαστε οτι τα φύλλα είναι το εργοστάσιο που παρέχει ενέργεια και ζωή στο φυτό. Έτσι πρέπει να αφήνουμε ένα ή δύο τυχόν μεγάλα καλοσχηματισμένα και υγιή φύλλα.