ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Πλαστικά Κρήτης: Ενημέρωση προς τους καλλιεργητές θερμοκηπίων



Αγαπητοί φίλοι παραγωγοί,
Πρώτα από όλα η εταιρία μας θέλει να σας ευχηθεί ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ για τη νέα σαιζόν, που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θα είναι εύκολη, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιούργησε ο κορωνοϊός και ταλαιπωρούν όλους μας. Εμείς θα σταθούμε κοντά σας, όπως το κάνουμε εδώ και 50 χρόνια, και φέτος ακόμα περισσότερο.
Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού δεν μας επιτρέπουν να επικοινωνήσουμε από κοντά, διοργανώνοντας τα γνωστά σε όλους σας σεμινάρια. Επειδή όμως θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε σημαντικά θέματα, επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας. Φυσικά οι άνθρωποί μας που επισκέπτονται την περιοχή σας θα είναι πολύ συχνά κοντά σας και θα βρίσκονται πάντα στη διάθεσή σας.

Μείωση της τιμής όλων των αγροτικών φύλλων

Η εταιρία μας ευαισθητοποιημένη από την πρόσφατη κρίση, ανακοίνωσε από τις 15/04/2020 τη μείωση των τιμών όλων των πλαστικών φύλλων κατά 0,10 €/κιλό.

Τιμολόγηση με το τετραγωνικό μέτρο 

Από 1/1/2020 η εταιρία μας τιμολογεί τα αγροτικά φύλλα σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, όπως έχει καθιερωθεί στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού. Θεωρούμε ότι ο τρόπος αυτός είναι πιο αντικειμενικός και δίκαιος, αφού σας δίδει τα εξής πλεονεκτήματα:
  • Γίνεται απλός και κατανοητός ο υπολογισμός του κόστους του φύλλου κάλυψης:  
Κόστος = Αριθμός ρολών Χ Πλάτος Χ Μήκος Χ Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο
  • Όλα τα ρολά ίδιας διάστασης θα έχουν το ίδιο κόστος ενώ προηγουμένως κάθε ρολό είχε διαφορετικό βάρος και επομένως διαφορετική αξία.
  • Βοηθά πολύ στα σχέδια βελτίωσης, τα οποία απαιτούν ακριβή απεικόνιση κόστους, η οποία ήταν αδύνατη πριν παραχθούν και ζυγιστούν τα ρολά.

Νέα γκάμα φύλλων κάλυψης θερμοκηπίων

(α) Το 8-στρωματικό φύλλο EVO 7507 AC® που έχει γνωρίσει τεράστια επιτυχία σε όλο τον κόσμο είναι η «ναυαρχίδα» των φύλλων κάλυψης θερμοκηπίου. Μετά από 5 χρόνια στην αγορά, όλοι σας έχετε αντιληφθεί πόσο πολύτιμο εργαλείο αποτελεί στα χέρια σας: 
  • Είναι εγγυημένο για 45 μήνες (4 σαιζόν) και κανένα απολύτως πρόβλημα δεν μας έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα, από το 2015 που πρωτοκυκλοφόρησε!
  • Η πολύχρονη αντισταγονική δράση εξασφαλίζει περισσότερο φως και άριστη διαχείριση της υγρασίας που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών.
  • Σε αντίθεση με άλλα αντισταγονικά φύλλα που δημιουργούν ομίχλη με βλαβερές συνέπειες στην καλλιέργεια, το EVO 7507 AC® δεν δημιουργεί ομίχλη στο θερμοκήπιο. 
  • Το εξαιρετικό φως που εισέρχεται στο θερμοκήπιο συνδυασμένο με την κατάλληλη διάχυση και την άριστη θερμομόνωση προσφέρει τις πιο κατάλληλες συνθήκες ανάπτυξης, παραγωγής και πρωιμότητας στις καλλιέργειές σας.
  • Οι πολύ υψηλές μηχανικές αντοχές, του επιτρέπουν να αντιμετωπίζει ακραία καιρικά φαινόμενα.
(β) Για τους παραγωγούς που δεν ενδιαφέρονται για την αντισταγονική ιδιότητα προτείνουμε το KRITIFIL® TUV 3925 που είναι ακριβώς το ίδιο με το EVO 7507 AC® αλλά χωρίς την 8η στρώση που καθιστά το φύλλο αντισταγονικό. Έχει την ίδια μεγάλη διάρκεια ζωής, την ίδια εγγύηση (45 μήνες) και τις ίδιες εξαιρετικές μηχανικές αντοχές. 
(γ) Για τους παραγωγούς που επιθυμούν μια οικονομική αλλά αξιόπιστη λύση με τη σφραγίδα των Πλαστικών Κρήτης, προτείνουμε το KRITIFIL® UV 2903, ένα μη θερμικό φύλλο, με εγγύηση 33 μήνες.
Τέλος, αποφασίσαμε την κατάργηση του KRITIFIL® TUV 3965 AF διότι με πολύ μικρή διαφορά τιμής μπορεί ο παραγωγός να προμηθευτεί το 8-στρωματικό EVO 7507 AC® που προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα. Επίσης, προχωρήσαμε στην κατάργηση του KRITIFIL® TUV 3942 (ΘΕΡΜΟΛΟΥΞ), διότι προσφέρουμε τώρα στην ίδια τιμή το KRITIFIL® TUV 3925 που έχει εγγύηση 4 σαιζόν και πολύ καλύτερες μηχανικές αντοχές.

Συγκέντρωση & Ανακύκλωση όλων των χρησιμοποιημένων πλαστικών μας

Όπως γνωρίζετε εδώ και πολλά χρόνια ανακυκλώνουμε τα φύλλα οροφής των θερμοκηπίων. Η ανακύκλωση των λεπτών φύλλων (απολύμανση, εδαφοκάλυψη, θερμοκουρτίνες) είναι εξαιρετικά δύσκολη, γι’ αυτό στις περισσότερες χώρες τα φύλλα αυτά στέλνονται στους χώρους υγειονομικής ταφής. Παρόλα αυτά, επειδή βιώνουμε το μεγάλο θέμα που δημιουργείται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω της αδυναμίας αποκομιδής αυτών των πλαστικών, αποφασίσαμε να ανακυκλώσουμε φέτος όλα τα χρησιμοποιημένα πλαστικά δικής μας παραγωγής, δηλαδή τόσο τα φύλλα κάλυψης όσο και τα λεπτά φύλλα (απολύμανσης κλπ.). Η απορρύπανση της Κρήτης από τα πλαστικά αποτελεί για μας θέμα πρώτης προτεραιότητας και προσπαθούμε – όπως το γνωρίζετε – χρόνια τώρα για να διατηρείται καθαρό το περιβάλλον του νησιού  μας. 
Με εκτίμηση,
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Aπό τι μπορεί να μας προστατεύουν τα ρεβίθια;

Αποτέλεσμα εικόνας για ρεβυθια φωτογραφιες

Προέρχονται παραδοσιακά από τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, τα ρεβίθια, επίσης γνωστά ως φασόλια garbanzo, έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Έχουν εξέχουσα θέση στην ελληνική, ιταλική, ινδική, ισπανική και πορτογαλική κουζίνα.
​Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 269 θερμίδες, 45 γραμμάρια υδατάνθρακες, 15 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια φυτικές ίνες, 4 γραμμάρια λίπους και 0 γραμμάρια χοληστερόλης.
Μια και μόνο μερίδα ρεβίθια παρέχει το 50% των ημερήσιων αναγκών των ενήλικων ανθρώπων σε κάλιο, 2% σε βιταμίνη Α, 21% σε ασβέστιο, 13% σε βιταμίνη C, 69% σε σίδηρο, σε νάτριο 2%, σε βιταμίνη Β-6 55% και σε μαγνήσιο 57%.
​Επιπλέον, τα ρεβίθια περιέχουν βιταμίνη Κ, φολικό οξύ, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο και χολίνη.
Ρεβιθιά
Και δείτε από πόσες σοβαρές ασθένειες σας προστατεύουν:
Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου-1 που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και εκείνου με διαβήτη τύπου-2 έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα, τα λιπίδια και τα επίπεδα ινσουλίνης.
Οι ειδικοί συνιστούν 21-25 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα για τις γυναίκες και 30-38 γραμμάρια την ημέρα για τους άνδρες.
Πίεση αίματος
Η περιορισμένη κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο είναι απαραίτητη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική, λόγω της αγγειοδιαστολής, την οποία προκαλεί.
Υγεία της καρδιάς
Η υψηλή περιεκτικότητα των ρεβιθιών σε ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και βιταμίνη Β-6, σε συνδυασμό με την έλλειψη της χοληστερόλης, τα καθιστούν ιδανικά για την υγεία της καρδιάς.
​Τα ρεβίθια περιέχουν σημαντικές ποσότητες ινών, που βοηθούν στη μείωση του συνολικού ποσού της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Σε μια μελέτη, εκείνοι που κατανάλωναν 4069 mg καλίου την ημέρα, είχαν 49% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν λιγότερο κάλιο (περίπου 1000 mg ανά ημέρα).
Καρκίνος
Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που δεν το βρίσκει κανείς εύκολα σε φρούτα και λαχανικά, αλλά μπορεί να βρεθεί σε ρεβίθια. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία των ηπατικών ενζύμων, και βοηθά στην αποτοξίνωση από ορισμένες καρκινογόνες ενώσεις στο σώμα. Επιπλέον, το σελήνιο αποτρέπει την φλεγμονή και μειώνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων.
Τα ρεβίθια περιέχουν επίσης φολικό οξύ, το οποίο παίζει ρόλο στη σύνθεση του DNA και την επισκευή των κυττάρων, εμποδίζοντας έτσι το σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων από μεταλλάξεις στο DNA.
Οι σαπωνίνες, οι οποίες είναι φυτοχημικά που υπάρχουν στα ρεβίθια, εμποδίζουν, επίσης, τα καρκινικά κύτταρα από το να πολλαπλασιαστούν και να κάνουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.
Χοληστερόλη
Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση ρεβιθιών στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής μειώνει το ποσό της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.
Chickpea pods.jpg

Τα ρεβίθια είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη πρωτεϊνική τροφή, με πολλά οφέλη στην υγεία μας και εύκολη καλλιέργεια. Ανήκουν στην οικογένεια των φασολιών μαζί με τα garbanzo. Η χρονική περίοδος την οποία χρειάζεται για να ευδοκιμήσει το ρεβίθι είναι 100 ημέρες. Είναι αρκετά εύκολο να φροντιστεί το φυτό αρκεί να προστατευθεί το ρηχό ριζικό σύστημα και να αποφευχθεί το παραπανίσιο πότισμά του.
Φύτευση των σπόρων
Φυτεύουμε τους σπόρους σε εσωτερικό χώρο αρχικά, σε τύρφη ή βιοδιασπώμενο δοχείο 4 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευσή τους. Λόγω της μεγάλης διάρκειας που χρειάζεται το φυτό να αναπτυχθεί, θα πρέπει να τα φυτεύσετε όσο νωρίτερα γίνεται. Χρησιμοποιούμε βιοδιασπώμενα δοχεία διότι τα σποριόφυτα ρεβιθιάς δεν μεταφυτεύονται σωστά στο χώμα.
Φυτεύουμε 1 σπόρο ανά δοχείο, περίπου 1 εκατοστό μέσα στο χώμα. Τοποθετούμε την γλάστρας μας σε σημείο όπου να έχει άπλετο ηλιακό φως και ποτίζουμε καθημερινά το φυτό μας έτσι ώστε να υπάρχει μια σχετική υγρασία πάντα στην επιφάνεια της γλστρας.
Μεταφύτευση των φυτών
Επιλέγουμε την σωστή τοποθεσία. Τα ρεβίθια ευδοκιμούν σε συνθήκες ‘πλήρους ηλίου’ οπότε πρέπει να επιλέξομε μια περιοχή με άμεσο ηλιακό φως τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα. Ιδανικά το έδαφος θα πρέπει να είναι ήδη αποστραγγιγμένο και γεμάτο οργανικό υλικό. Αποφεύγουμε περιοχές με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, καθώς το άζωτο μειώνει την απόδοση της ρεβιθιάς.
Για να προετοιμάσουμε το έδαφος που θα φιλοξενήσει τα φυτά μας, μπορούμε να το λιπάνουμε με ένα λίπασμα συνδυασμού καλίου και φωσφόρου για να ενθαρρύνουμε μια καλύτερη απόδοση. Αν το έδαφος είναι πολύ βαρύ, μπορούμε να το αναμείξουμε με γεωργική άμμο, λεπτό χαλίκι ή βελτιωτικό εδάφους για να το κάνουμε λιγότερο πυκνό και να βελτιώσουμε την αποστράγγιση.
Μεταφυτεύουμε τα φυτά μας μετά την πάροδο παγετού και όταν φτάσουν περίπου τα 10 με 12 εκατοστά. Τα φυτά θα αναπτυχθούν καλύτερα σε θερμοκρασίες 21-27 βαθμών κελσίου την ημέρα και πάνω από 18 τη νύχτα.
Κρατάμε τα φυτά κοντά το ένα με το άλλο σε απόσταση 13-15 εκατοστά. Καθώς αναπτύσσονται αυτή η απόσταση θα τα βοηθήσει να υποστηρίξουν το ένα το άλλο. Εάν τα φυτέψουμε σε σειρές διατηρούμε απόσταση μεταξύ των σειρών 46-61 εκατοστά.
Θάβουμε ολόκληρα τα δοχεία δενδρυλλίων αφού η αφαίρεση των φυτών από τα δοχεία, μπορεί να καταστρέψει τις λεπτές ρίζες τους και να προκαλέσει το θάνατο των φυτών.
Γενική Φροντίδα
Αν και η κανονική βροχόπτωση είναι επαρκής, ωστόσο σε περίπτωση ξηρασίας, ποτίζουμε 2 φορές την εβδομάδα τα φυτά μας κατά την άνθιση και τον σχηματισμό των βολβών. Ποτίζουμε το στο επίπεδο του εδάφους και προσέχουμε να μην το παρακάνουμε διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει το σπάσιμο των φυτών. Μόλις οι λοβοί ωριμάσουν και το φυτό αρχίζει να ‘πεθαίνει’ μειώνουμε το πότισμα στη 1 φορά ανά 1-2 εβδομάδες. Έτσι βοηθάμε στην διαδικασία ξήρανσης η οποία είναι απαραίτητη πριν τη συγκομιδή.
Λιπαίνουμε με προσοχή χρησιμοποιώντας κομποστοποιημένο λίπασμα ή παρόμοιο οργανικό υλικό στα μέσα της σεζόν (45-55 μέρες) και προσέχουμε να μην περιέχει άζωτο το λίπασμά μας το οποίο θα μεγαλώσει τα φύλλα του φυτού και όχι τους βολβούς.
Προσέχουμε κατά την αφαίρεση των ζιζανίων να μην δουλεύουμε κοντά στο φυτό αφού το ριζικό του σύστημα είναι αρκετά ρηχό και υπάρχει περίπτωση να το τραυματίσουμε. Επίσης δεν τα περιποιούμαστε όταν είναι βρεγμένα γιατί μπορεί να προκαλέσουμε την εξάπλωση μυκήτων.
Μην ψεκάζετε με εντομοκτόνα πριν να δείτε τα παράσιτα που μπορεί να αποικήσουν στα φυτά σας. Μπορείτε να διώξετε κάποια από τα παράσιτα με την πίεση του νερού από ένα λάστιχο (ψείρες των φυτών). Κόψτε τα φύλλα των φυτών που έχουν επάνω τους αυγά ψείρας. Σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος, ψεκάστε με παρασιτοκτόνο που περιέχει πυρεθρίνες.
Παρακολουθούμε για σημάδια ασθενειών των φυτών μας όπως η καπνιά και η ανθρακνόζη. Απομακρύνετε ξερά χόρτα από τη βάση των φυτών καθώς και τα νοσούντα φυτά για να αποφύγετε την εξάπλωση της νόσου.
Συγκομιδή
Μπορούμε να συλλέξουμε τα ρεβίθια όταν είναι ακόμη πράσινα και ανώριμα και να τα καταναλώσουμε όπως τα πράσινα φασολάκια. Οι βολβοί θα είναι περίπου 2,5-5 εκατοστά και ο καθένας περιέχει έως τρία ρεβίθια.
Ο πιο δημοφιλής τρόπος συγκομιδής είναι όταν αυτά είναι πλέον ξερά. Όταν τα φύλα των φυτών μαραθούν και γίνουν καφέ, ξηλώνουμε τα φυτά και τα τοποθετούμε σε επίπεδη ζεστή επιφάνεια για να στεγνώσουν φυσικά σε μια καλά αεριζόμενη περιοχή. Συλλέγουμε τους σπόρους καθώς οι βολβοί αρχίζουν να χωρίζονται. Οι ώριμοι σπόροι πρέπει να είναι πολύ σκληροί όταν τους δαγκώσουμε. Εάν ο καιρός είναι υγρός κατά το στέγνωμα βάλτε τα φυτά σας σε κλειστό χώρο κατά το στέγνωμα, διαφορετικά μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα στους βολβούς και να καταστρέψει τους σπόρους.
Αποθηκεύουμε σωστά τα φρέσκα ρεβίθια μας για μια εβδομάδα στο ψυγείο ή περισσότερο στην κατάψυξη. Τα αποξηραμένα ρεβίθια διατηρούνται σε δροσερό και ξηρό σημείο έως και 2 χρόνια.
Τα παραπάνω είναι μια κατευθυντήρια γραμμή που μπορείτε να ακολουθήσετε για την σπορά των ρεβιθιών. Ο γεωπόνος σας είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στον οποίο πρέπει να απευθυνθείτε για συμβουλές σχετικά με τη σωστή σπορά ανάλογα με τα εδάφη της περιοχής στην οποία θέλετε να φυτεύσετε τα ρεβίθια σας.

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Αντιμέτωπα με δική τους πανδημία τα κουνέλια; Φονικός ιός απειλεί τους πληθυσμούς τους

Αντιμέτωπα με δική τους πανδημία τα κουνέλια; Φονικός ιός απειλεί τους πληθυσμούς τους

Αντιμέτωπα με έναν φονικό ιό που απειλεί να αφανίσει ολόκληρους πληθυσμούς στη Βόρεια Αμερική είναι τα κουνέλια, τα οποία, όπως φαίνεται, έχουν να διαχειριστούν τη δική τους πανδημία
Πρόκειται για ένα στέλεχος της αιμορραγικής νόσου των κουνελιών, το οποίο πρόσφατα εμφανίστηκε στις κουνελότρυπες των δυτικών ΗΠΑ. Αν η ανεξέλεγκτη εξάπλωσή του συνεχιστεί, θα μπορούσε να βλάψει τα πάνω από 10 είδη κουνελιών στις ΗΠΑ αλλά και τα οικοσυστήματα στα οποία ανήκουν.
Η εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια δεν συνδέεται με τον νέο κορωνοϊό. Μόνο τα κουνέλια και οι λαγοί μπορούν να την κολλήσουν μεταξύ τους ενώ οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να μολυνθούν.
Ο ιός της αιμορραγικής ασθένειας των κουνελιών τύπου 2 μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία και πρήξιμο, αλλά πιο συχνά τα κουνέλια που νοσούν δεν γίνονται αντιληπτά παρά μόνο μετά τον θάνατό τους, σύμφωνα με τον Κέντρο Ψαριών και Άγριας Ζωής της Καλιφόρνια.
Πάντως οι δύο ασθένειες έχουν κάποια κοινά μεταξύ τους. Και οι δύο πιστεύεται ότι έχουν μεταπηδήσει από άλλους ζωντανούς οργανισμούς: στην περίπτωση του Covid-19 από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, στην περίπτωση της ασθένειας των κουνελιών, από τα οικότροφα στα άγρια κουνέλια.
Εξάλλου και οι δύο προέκυψαν τόσο γρήγορα που οι υγειονομικές αρχές είχαν πολύ περιορισμένο χρόνο αντίδρασης.

Από την Ευρώπη στις ΗΠΑ

Η ασθένεια των κουνελιών πιστεύεται ότι ταξίδεψε στις ΗΠΑ περίπου μία δεκαετία πριν από τα κουνέλια της Ευρώπης, τα οποία αποτελούν τα περισσότερα από τα οικότροφα κουνέλια που πωλούνται στις ΗΠΑ.
Στις αρχές Μαρτίου, ένα ακόμη στέλεχος του ιού εντοπίστηκε σε άγρια κουνέλια στο νότιο Νέο Μεξικό. Λίγες ημέρες αργότερα βρέθηκαν νεκρά κουνέλια στο Ελ Πάσο του Τέξας, ενώ περισσότερα βρέθηκαν στην Αριζόνα, το Κολοράντο και, τον Μάιο, στην Καλιφόρνια
Οι οικολόγοι δεν είναι σίγουροι πώς έφτασε ο ιός τύπου 2 στις ΗΠΑ. Κάποιοι επιστήμονες προβλέπουν ότι η ασθένεια προχώρησε μέσω του κρέατος των κουνελιών ή του οικιακού εμπορίου κουνελιών. Θα μπορούσε επίσης να έχει κυκλοφορήσει στο βόρειο Μεξικό, το οποίο μοιράζεται σύνορα με το Νέο Μεξικό και το Τέξας.

Απειλή για τα οικοσυστήματα

Επειδή η ασθένεια είναι τόσο νέα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τα σχετικά θύματα, λέει το τμήμα Ψαριών και Άγριας Ζωής. Έτσι, ενώ εξακολουθεί να είναι ανησυχητικό, οι οικολόγοι δεν είναι σίγουροι αν η ασθένεια θα προκαλέσει μαζικό ξέσπασμα σε τοπικές περιοχές ή εκτεταμένους θανάτους σε όλες τις ΗΠΑ.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια απώλεια για την προστασία της άγριας φύσης. Αρκετά είδη κουνελιών, συμπεριλαμβανομένου του κουνελιού Riparian της Καλιφόρνιας, κινδυνεύουν ή είναι ευάλωτα και ήδη αντιμετωπίζουν αρκετές απώλειες. Μια δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια θα μπορούσε να αναστατώσει την ανάκαμψή τους.
Τα κουνέλια δεν είναι τα μόνα που θα υποφέρουν. Εάν οι πληθυσμοί των κουνελιών εξαντληθούν, τότε τα αρπακτικά θα χάσουν μια πολύτιμη πηγή τροφής και τα φυτά στα οποία βoσκούν ενδέχεται να μεγαλώνουν, εκπέμποντας συναγερμό σε όλο το οικοσύστημα.
«Τα κουνέλια, όπου και αν βρίσκονται, τείνουν να έχουν σχετικά ισχυρό αντίκτυπο στο περιβάλλον τους, επειδή είναι πρωταρχικά χορτοφάγα. Είναι προς το παρόν άγνωστο αν ο αντίκτυπος του ιού είναι τέτοιος που θα προκαλέσει αυτές τις πολύ δραματικές οικολογικές αλλαγές.

Δεν ξεχνάμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου!



 “Εάν τα παρεληλυθότα μνημονεύεις, άμεινον περί των μελλόντων βουλεύσει”, μας υπενθυμίζει ο αρχαίος ρήτορας Ισοκράτης, δηλαδή ”Αν θυμάσαι τα περασμένα, ξέρεις να αντιμετωπίζεις καλύτερα το μέλλον”.


Δεν ξεχνάμε λοιπόν! Θυμόμαστε την τραγωδία του αφανισμού των 353.000 προγόνων μας από τους Τούρκους τον περασμένο αιώνα.
Δεν ξεχνάμε ότι:
Σύμφωνα με τον νομικό ορισμό που αναγράφεται στο άρθρο 2 της σχετικής συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών από το έτος 1948, Γενοκτονία σημαίνει μεθοδική εξολόθρευση, ολική ή μερική, μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, σκοτώνοντας ή προκαλώντας σοβαρή φυσική ή πνευματική βλάβη ή προκαλώντας συνθήκες για την φυσική εξόντωση μελών της ομάδας αυτής. Πρόκειται για ένα πρωτογενές έγκλημα, το οποίο δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις.

Δεν ξεχνάμε ότι:
Όσα έγιναν στον Πόντο την εποχή εκείνη, ήταν αποτέλεσμα της απόφασης των Τούρκων σωβινιστών για επίλυση του εθνικού προβλήματος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με τη φυσική εξαφάνιση των γηγενών εθνοτήτων, δηλαδή με τις γενοκτονίες των χριστιανικών λαών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και με τη βίαιη τουρκοποίηση των μουσουλμανικών εθνοτήτων.
Δεν ξεχνάμε ότι:
Η προσπάθεια αφανισμού των χριστιανών της περιοχής του Πόντου είχε αρχίσει από το 1911, με απόφαση που πήραν οι Νεότουρκοι σε συνέδριό τους στη Θεσσαλονίκη. Απόφαση για εξόντωση, η οποία και δυναμώθηκε το 1914 με τον οικονομικό πόλεμο και την καταλήστευση των ελληνικών περιουσιών, με τις επιθέσεις και λεηλασίες από οργανωμένες συμμορίες, τις εξορίες, τις ομαδικές εκτοπίσεις και τα τάγματα εργασίας σε απόμακρες περιοχές της Ανατολίας, όπου ελάχιστοι επέζησαν.
Η λυσσαλέα εκστρατεία γιγαντώθηκε από το έτος 1916, οπότε και σταδιακά δημιουργήθηκε το αντάρτικο κίνημα των Ποντίων με αποκλειστικό κίνητρο τη σωτηρία τους. Το ποντιακό αντάρτικο, που είχε το χαρακτήρα της εθνικής αντίστασης, έδρασε κυρίως στο δυτικό
Πόντο, αλλά και στον ανατολικό περισσότερο στην περιοχή της Σάντας, και έγραψε νέες σελίδες ηρωισμού της Ελληνικής αντίστασης.
Δεν ξεχνάμε ότι:
Η σκληρότερη φάση της γενοκτονικής εκστρατείας άρχισε στις 19 Μαΐου 1919, με την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα, με άδεια του Σουλτάνου, και κράτησε μέχρι το 1923. Με την υποστήριξη 2 Σωμάτων Στρατού, της Σεβάστειας και του Ερζερούμ, όπως ο ίδιος ο Κεμάλ είπε σε ομιλία του αργότερα, και τη βοήθεια τούρκων αιμοσταγών τσετέδων (ανταρτών-ληστών), άρχισε το φοβερό έργο του.
Τις εκτελέσεις των επιφανών ποντίων, βουλευτών, τραπεζιτών, δασκάλων, παπάδων, δημοσιογράφων. Τους διωγμούς και τους φόνους απλών ανθρώπων. Τις αρπαγές και τους βιασμούς των γυναικών, τις αρπαγές και σφαγές μικρών παιδιών. Τις εκκενώσεις και πυρπολήσεις ολόκληρων πόλεων και χωριών, τις λυσσαλέες καταστροφές εκκλησιών και μοναστηριών, καθώς και τους ομαδικούς εξισλαμισμούς.
Δεν ξεχνάμε ότι:
Τον επίλογο της γενοκτονίας ακολουθεί η μοναδική στην παγκόσμια ιστορία ρύθμιση από μια συνθήκη ειρήνης, τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, και η επιβολή από τη διεθνή κοινότητα της υποχρεωτικής ανταλλαγής εκατομμυρίων ανθρώπων, πληθυσμών δηλαδή όχι κάποιων συγκεκριμένων περιοχών, αλλά ολόκληρων χωρών. Έτσι οι πρόγονοί μας ξεριζώθηκαν από τις προαιώνιες εστίες τους και μεταφέρθηκαν αναγκαστικά σε μια νέα πατρίδα.
Δεν ξεχνάμε ότι:
Πριν την ανταλλαγή στον Πόντο υπήρχαν περισσότερα από 1000 Ελληνικά σχολεία με πάνω από 1200 δασκάλους και 76.000 περίπου μαθητές και μαθήτριες. Ακόμη υπήρχαν 1.130 ναοί, 22 μοναστήρια και πάνω από 1600 παρεκκλήσια με 1.500 κληρικούς. Επιπλέον τράπεζες ελληνικών συμφερόντων, εφημερίδες, σύλλογοι, αδελφότητες, θέατρο, αθλητισμός, και γενικά μια απόλυτα ακμάζουσα Ελληνική κοινότητα.
Δεν ξεχνάμε ότι:
Έχουμε χρέος να μεταδώσουμε την ιστορική αλήθεια στις νέες γενιές και επιπλέον να ενημερώνουμε όλους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την διατήρηση της εθνικής τους ταυτότητας και επιπλέον γιατί ”λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”!
Δεν ξεχνάμε ότι:
Έχουμε δικαιώματα στον Πόντο. Και το πιο βασικό από όλα, έχουμε δικαίωμα στη μνήμη, δικαίωμα στην συγγνώμη, δικαίωμα στην αποδοχή της αλήθειας!
Η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι αδιαπραγμάτευτη και επιβάλλεται να αποτελεί τον πιο βασικό στόχο όλων μας!
Δεν ξεχνάμε! Αποτελεί εθνικό μας χρέος!
Νικόλαος Ταμουρίδης Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας


Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

Πώς να διαχειριστούμε την καλλιέργεια μας με τον καύσωνα.

καύσωνας - Xaxa

Ποτίζουμε πάντα πρωί!Αυτό βοηθά τα φυτά να αντέξουν το μεσημεριανό σόκ. Κατα τις 11 το πρωί,κάνουμε υδρονέφωση όπου υπάρχει η δυνατότητα για 4 λεπτά ανα στρέμμα.Το απόγευμα ποτίζουμε για 5-10 λεπτά ανα στρέμμα χωρίς λίπανση.Στα θερμοκήπια,ανεξάρτητα απο την θερμοκρασία,η ατμοσφαιρική υγρασία δεν πρέπει να πέφτει κάτω απο 55%.Εργασίες στο χωράφι,πρέπει να γίνονται αυστηρά απο τις 6 μέχρι τις 11 το πρωί και απο τις 5 μέχρι τις 8 το βράδυ.
Καπέλα και κρύο νερό, απαραίτητα.

Χρήσιμες πληροφορίες απο την https://www.neakriti.gr/

O καύσωνας προκαλεί εγκαύματα στους καρπούς και στα φύλλα των φυτών, κυρίως αν μετά το πότισμα έχουν πέσει σταγόνες νερού πάνω τους.

Το νερό και η σκίαση είναι δύο βασικοί παράγοντες που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην προστασία των φυτών μας απέναντι στον καύσωνα...  αν δε γνωρίζουμε πώς λειτουργεί ο ήλιος στα φυτά, δεν μπορούμε να προστατεύσουμε ούτε τα φυτά μας, ούτε την παραγωγή μας!

Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς, τα φυτά με τον δικό τους μοναδικό τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν τη ζέστη αναπληρώνοντας τα κατεστραμμένα κύτταρά τους κατά τις βραδινές ώρες. Όταν όμως οι θερμοκρασίες ανεβούν πολύ, δεν προλαβαίνουν να επουλώσουν τις πληγές τους, με αποτέλεσμα να αρχίσει η φθορά.
Έτσι, όταν οι θερμοκρασίες ανέβουν αρκετά, τα φυτά αρχίζουν να παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα, τα οποία ποικίλλουν ανάλογα με τις ιδανικές θερμοκρασίες που χρειάζεται το καθένα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη.
Οι υψηλές θερμοκρασίες στρεσάρουν τα φυτά, και όταν γίνει αυτό προσπαθούν να εξοικονομήσουν δυνάμεις, και ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να περιορίσουν την καρποφορία τους, μιας και αυτή τα εξαντλεί.
Αναπόφευκτα, κάποια φυτά δε θα ανθίσουν στον καύσωνα, ή θα ρίξουν τα άνθη τους για να μη γίνει γονιμοποίηση. Επίσης, κάποια θα αναγκαστούν να ρίξουν τους καρπούς τους και τα άνθη τους ώστε να καλύψουν άλλες ανάγκες ενάντια στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
Τρόποι αντιμετώπισης
Το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα φυτά όταν υπάρχει καύσωνας είναι ότι το νερό εξατμίζεται πολύ γρήγορα. Η κατάλληλη ώρα για να ποτίσουμε τα φυτά μας είναι νωρίς το πρωί πριν βγει ο ήλιος ή όταν αρχίζει και πέφτει. Η εξάτμιση του νερού αυτές τις ώρες είναι πολύ μικρή, με αποτέλεσμα σχεδόν όλο το νερό να διοχετεύεται στο ριζικό τους σύστημα.
Το πότισμα των φυτών νωρίς το πρωί θεωρείται το ιδανικότερο, καθώς έτσι θα έχουν αρκετή υγρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και όταν ανέβει αρκετά η θερμοκρασία τα φυτά θα είναι ήδη ποτισμένα.
Ο φυσικός τρόπος είναι η σκίαση με αναρριχώμενα φυτά ή δέντρα. Για αυτόν τον τρόπο ο κήπος χρειάζεται κατάλληλο σχεδιασμό στις θέσεις των φυτών και ανάλογα κλαδέματα, ώστε τα φυτά να έχουν κάποια επαφή με τον ήλιο.
Ο τεχνητός τρόπος σκίασης είναι με ειδικά δίχτυα σκίασης. Τα δίχτυα σκίασης ποικίλλουν σε πυκνότητα ύφανσης και κυμαίνονται από 30% μέχρι και 95%. Το ποσοστό των διχτυών σκίασης αναλογεί στο ποσοστό των ακτινών του ήλιου που αφήνουν να περάσουν. Ταυτόχρονα θα προστατευτούν τα φυτά από τον άνεμο, τα πουλιά και άλλες συνθήκες που μπορεί να τα επηρεάσουν.
Αποφυγή λιπασμάτων
Σε περίοδο καύσωνα, εξάλλου, το λίπασμα το μόνο που θα κάνει είναι να στρεσάρει περισσότερο τα φυτά.
ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ανησυχία για την ανθοφορία της ελιάς
Στο μεταξύ, η ανησυχία είναι πάρα πολύ έντονη στην Κρήτη για την ανθοφορία της ελιάς. Και αυτό ισχύει κυρίως για την Κρήτη και όχι μόνο. Πολύ χρήσιμα στοιχεία αναφέρονται για το θέμα αυτό σε πρόσφατο άρθρο του Σταύρου Βέμμου, ομότιμου καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
«Το πιο ευαίσθητο και καθοριστικό για την καρποφορία στάδιο είναι αυτό της πλήρους άνθισης και καρπόδεσης. Στο στάδιο αυτό η έλλειψη νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με τη μείωση της καρπόδεσης, άρα και της ελαιοπαραγωγής. Η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των ανθοταξιών των ανθέων/ανθοταξία ή μείωση των γόνιμων ανθέων και ανθόπτωση, με αποτέλεσμα τη μείωση του ποσοστού καρπόδεσης και καρποφορίας.
Η έλλειψη νερού όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί από τους ελαιοκαλλιεργητές με το πότισμα, όπου αυτό είναι βέβαια δυνατόν (ποτιστικοί ελαιώνες).
Οι παράγοντες που δεν μπορεί να ελέγξει ο παραγωγός είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι θερμοί και ξηροί άνεμοι που μπορεί να μειώσουν την καρπόδεση γιατί προκαλούν αφυδάτωση και ξήρανση των ανθέων. Ο συνδυασμός όμως των υψηλών θερμοκρασιών και έλλειψης νερού μπορεί να προκαλέσει τις σοβαρότερες ζημιές στην ανθοφορία/καρπόδεση.
Είναι γνωστό ότι οι ευνοϊκότερες θερμοκρασίες στο στάδιο της γονιμοποίησης-καρπόδεσης είναι 22-25 βαθμοί Κελσίου. Θερμοκρασίες κάτω από 15οC ή πάνω από 30/32οC μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην καρπόδεση. Επομένως οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες (πάνω από 32οC μέχρι και 35οC) μπορεί να μειώσουν σοβαρά την καρπόδεση στους ελαιώνες που βρίσκονται σε πλήρη άνθιση/καρπόδεση. Να σημειωθεί ότι στις ορεινές περιοχές οι ελιές ανθίζουν πολύ αργότερα από τις πεδινές, όπως επίσης και οι θερμότερες περιοχές ανθίζουν πιο πρώιμα. Στις αρχές του Μάη τη φετινή χρονιά, οι ελαιώνες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανθοφορίας, μερικοί ίσως και στο στάδιο της πλήρους άνθισης.
Η σοβαρότητα των ζημιών εξαρτάται και από την ποικιλία. Πειράματα στην Κρήτη έδειξαν ότι η γύρη των ποικιλιών "Μαστοειδής" και "Καλαμών" ήταν πιο ανθεκτική στους 30oC από αυτή της "Κορωνέικης" και "Αμυγδαλολιάς", ενώ στους 40oC όλες οι ποικιλίες ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες. Η καλή θρεπτική και υδατική κατάσταση των δένδρων και των ανθέων αυξάνει την αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες, ενώ η μεγάλη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνει τον κίνδυνο των ζημιών. Υψηλότερη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι ευνοϊκή και μετριάζει τις ζημιές των υψηλών θερμοκρασιών. Ελαιώνες με νότια έκθεση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από αυτούς που βρίσκονται σε βορινή έκθεση, γιατί οι τελευταίοι έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα ποτισμένα ελαιόδεντρα κινδυνεύουν λιγότερο από τους ξηρικούς ελαιώνες. Το ποσοστό της πλήρους άνθισης επηρεάζει και τον βαθμό της ζημιάς».