ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Στη Μεσαρά "πετούν" τόνους κηπευτικών κ΄η Ελλάδα εισάγει από Τουρκία - Βαλκάνια


ΠΑΤΡΙΣ - ΑΡΧΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ


Την άμεση παρέμβαση του κράτους, εκφράζοντας την απόγνωσή τους, ζητούν - μέσω της “ΚΡΗΤΗ ΤV” και της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” - οι παραγωγοί της Μεσαράς, που λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και της ανέχειας των καταναλωτών, σε συνδυασμό από την άλλη με τις συνεχιζόμενες εισαγωγές ξένων κηπευτικών, τα προϊόντα τους μένουν στα αζήτητα. Μάλιστα, τα καρπούζια είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς παραμένουν στα χωράφια άκοπα, μέχρι που καταστρέφονται και οδηγούνται για ζωοτροφές.
Αυτό που ζητούν οι παραγωγοί της Μεσαράς δεν είναι άλλο από το να λάβει η κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συγκυρίες!Η κατάσταση γίνεται διαρκώς και πιο τραγική. Ήδη τις τελευταίες μέρες έχουν μείνει απούλητοι χιλιάδες τόνοι κηπευτικών στη Μεσαρά, με τους παραγωγούς να βλέπουν τον κόπο των τελευταίων μηνών να βρίσκεται στα αζήτητα. Όπως τονίζουν οι αγρότες της περιοχής, τα πράγματα οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο και δεν είναι καθόλου μα καθόλου ενθαρρυντικό γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους να βλέπουν την παραγωγή τους να γίνεται ζωοτροφή και στην τσέπη τους να μην μπαίνουν χρήματα. Κι όλα αυτά, φυσικά, για προϊόντα με πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής, που τους αποθαρρύνει και ως προς τις νέες καλλιεργητικές τους δραστηριότητες.Αναλυτικότερα, ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς Νίκος Μπορμπουδάκης τόνισε χθες στην “ΚΡΗΤΗ ΤV” ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο στην περιοχή μας. Μιλάμε για όλη την γκάμα των προϊόντων, όπως κολοκύθια, μελιτζάνες, καρπούζια, πεπόνια και αγγούρια. Δυστυχώς μένουν χιλιάδες τόνοι απούλητοι. Φανταστείτε ότι οι αγρότες τα πετάνε. Και πάνε οι κτηνοτρόφοι και φορτώνουν τα αγροτικά τους αυτοκίνητα και τα μεταφέρουν για ζωοτροφές στα ζώα τους»...


Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει όλη αυτή η άσχημη κατάσταση, ο Νίκος Μπορμπουδάκης λέει συγκεκριμένα ότι «δεν υπάρχει αγοραστική ικανότητα στους καταναλωτές. Με τον κορωνοϊό, εξάλλου, είχαμε και το θέμα με τις κλειστές ταβέρνες και τα ξενοδοχεία, όπου θα διοχετεύαμε πολλά από αυτά τα προϊόντα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Και δεν μπορούν οι άνθρωποι πλέον να ξανακαλλιεργήσουν στη νέα καλλιεργητική περίοδο»...


Ο Νίκος Μπορμπουδάκης πρόσθεσε επίσης και την προσμονή μέχρι σήμερα αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς των θερμοκηπιακών προϊόντων. «Έχει πει ο υπουργός μέχρι σήμερα ότι θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους για να δοθούν αυτά τα χρήματα. Δυστυχώς μέχρι στιγμής ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πάρει ούτε ένα σεντ και ούτε ξέρουμε αν θα πάρουμε αποζημιώσεις. Υπάρχει μια αβεβαιότητα και στην αγορά και παντού», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς.
Αλλά, όπως εξηγεί ο ίδιος, η κακή κατάσταση των τιμών παραγωγού στα θερμοκηπιακά προϊόντα της Κρήτης δεν είναι κάτι καινούργιο. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ο κορωνοϊός έχει συμβάλει σημαντικά. Χρόνια φωνάζουμε να ληφθούν μέτρα για να μειωθεί το κόστος παραγωγής και δυστυχώς, αντί να μειωθεί, έχει αυξηθεί. Πολλά σκευάσματα που χρησιμοποιούμε έχουν αποσυρθεί. Έχουμε πλέον νέα σκευάσματα που είναι πιο ήπια στην καταπολέμηση των ασθενειών και είναι και πιο ακριβά. Και επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κόστος παραγωγής. Και την ίδια ώρα έχουμε και τα υπόλοιπα προβλήματα στην πώληση των προϊόντων μας που κάνουν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.
«Έχουμε και μέτρα που μας επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο, όπως το 24% του ΦΠΑ, που είναι δυσβάσταχτο, και έτσι δεν μπορούμε πια να καλλιεργήσουμε τη γη μας», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, ο Νίκος Μπορμπουδάκης ανέφερε ότι «στην περιοχή μας σιγά-σιγά οι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες και γενικά η ύπαιθρος ερημοποιείται»...

Καταγγελίας για ξέφρενες εισαγωγές από Τουρκία και Βαλκάνια

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσαράς καταγγέλλουν όμως και τη συνέχιση του φαινομένου, να γίνονται ξέφρενες εισαγωγές κηπευτικών από την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες, την ώρα που τα ντόπια προϊόντα μένουν στα αζήτητα. Εξάλλου, το υψηλό κόστος παραγωγής και η τιμή στην οποία αγοράζει ο καταναλωτής ένα προϊόν συγκριτικά με το πόσο το πουλάει ο παραγωγός αποτελούν τα βασικά “αγκάθια” για τον αγροτικό κόσμο.
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί της Μεσαράς ρίχνουν βολές προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος “τρέχει”, όμως τα αιτήματά τους δεν ικανοποιούνται.
Και όσο τα κηπευτικά που καλλιεργούν οι αγρότες στη Μεσαρά βρίσκονται στο “μάτι του κυκλώνα”, οι αγροτικοί φορείς ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να μπορέσουν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά.

Από τους:Παπαδάκης Χριστόφορος, Γιώτα Αρχοντάκη

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Στα αζήτητα τα κηπευτικά της Ιεράπετρας Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

Ντόπια κηπευτικά προϊόντα στα ξενοδοχεία | Τοπικά νέα | Mesaralive

Μετά από μια μέτρια χειμερινή περίοδο με τους περισσότερους παραγωγούς κηπευτικών της Ιεράπετρας, να καταγράφουν μεγάλες απώλειες εισοδήματος, ήρθε το δίμηνο της υγειονομικής κρίσης και του lockdown, που ισοπέδωσε τις τιμές  παραγωγού και υποχρέωσε τους αγρότες να δοκιμάσουν την τύχη τους στις  καλοκαιρινές καλλιέργειες υψηλού ρίσκου, για να προσθέσουν κι άλλες μεγαλύτερες  ζημιές στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις.

Οι τιμές παραγωγού από την αρχή του καλοκαιριού δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής , ενώ όσοι αγρότες δεν εγκαταλείπουν και δεν ξεριζώνουν τις καλλιέργειες τους , περιμένουν μάταια να βελτιωθεί η εικόνα της αγοράς εάν και εφόσον ανέβει λιγάκι η τουριστική κίνηση, που μέχρι στιγμής δεν πάει καθόλου καλά.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος των κηπευτικών, περιμένει τις ανακοινώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ Μάκη Βορίδη, ο οποίος στην πρόσφατη  αγροτική τηλεδιάσκεψη από την Ιεράπετρα, υποσχέθηκε ότι θα δοθούν στρεμματικές αποζημιώσεις και στον κλάδο των κηπευτικών υπό κάλυψη.

«Μετά από μια  χειμερινή καταστροφική σαιζόν για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες  λόγω κορωνοϊού,  το σκηνικό συνεχίζει να είναι το ίδιο και για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες σε ότι αφορά τις πωλήσεις.

Η απορρόφηση των πιστοποιημένων υγιεινών καλοκαιρινών μας  προϊόντων είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κυρίως επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ολιγωρία της κυβέρνησης , που παρά τις υποσχέσεις του κ Βορίδη στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε κάνει προ καιρού από την Ιεράπετρα, δεν κινείται τίποτα. Μας είχε υποσχεθεί ότι θα μας δώσει αποζημιώσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απόφαση και δεν έχει ξεκινήσει καμιά διαδικασία, που να αφορά στα κηπευτικά όπως έχει κάνει για άλλα αγροτικά προϊόντα.

Τέλη Αυγούστου θα πρέπει να  ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος. Πως να ξεκινήσει όμως όταν ο παραγωγός οφείλει στο γεωπόνο του τα γεωργικά εφόδια της προηγούμενης χρονιάς, που είχε κακές τιμές και δεν είχε έσοδα για να ξεπληρώσει τα χρέη του.

Ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας  ελπίζει και προσδοκά ότι θα δοθούν οι αποζημιώσεις που μας υποσχέθηκε ο κ Βορίδης. Δυστυχώς όμως ο χρόνος περνά και στα προϊόντα που είχε κάνει ανακοινώσεις, μεταθέτει την πληρωμή των αποζημιώσεων για τον επόμενο Οκτώβρη.

Τότε για εμάς θα είναι πάρα πολύ αργά.

Τώρα τα καλοκαιρινά  προϊόντα δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε και τα πετάμε. Ο τουρισμός είναι λίγος, ο κόσμος δεν έχει χρήματα και  ο επισιτισμός υπολειτουργεί.

Το κόστος καλλιέργειας των κηπευτικών  έχει φτάσει να είναι διπλάσιο από την τιμή πώλησης τους», καταλήγει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Νότος» κ Αντώνης Πλεξουσάκης.

«Μετά τον κορωνοϊό οι τιμές παραγωγού σε όλα τα κηπευτικά έχουν καταρρεύσει. Για πρώτη φορά στα 35 χρόνια που καλλιεργώ, φτάσαμε πριν τη Πρωτομαγιά να κόβουμε ντομάτες και αγγούρια και να τα πετάμε. Αυτό για μένα ήταν πρωτόγνωρο. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική.

Από ανάγκη οι παραγωγοί αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο της καλοκαιρινής καλλιέργειας αγγουριού και λιγότερο ντομάτες. Εχθές οι τιμές σε αυτά τα προϊόντα ήταν εξευτελιστικές . Πετάξαμε πολλά απούλητα προϊόντα.

Δεν πιστεύω ότι θα μας δώσουν αποζημιώσεις για τη ζημιά που έχουμε υποστεί. Δε μας λογαριάζουν. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση και για το λόγο αυτό δεν μας λένε κάτι συγκεκριμένο εδώ και τόσους μήνες . Μόνο αοριστίες και λόγια παρηγοριάς ακούμε από τον κ. Βορίδη», μας λέει ο παραγωγός κ  Άρης Γουργιώτης.

«Φωνάζαμε όλο το χειμώνα και στέλναμε έγγραφα ότι τα προϊόντα μας δεν πάνε καλά. Από το ΥΠΑΑΤ δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Νομίζουν ότι  εδώ τα έχουμε οικονομήσει. Αναγκάστηκαν πολλοί παραγωγοί αφού δεν έβγαλαν τα χρέη τους από τις χειμωνικές καλλιέργειες να ξανά καλλιεργήσουν το καλοκαίρι, αναλαμβάνοντας πολύ μεγάλο ρίσκο το οποίο το γνώριζαν. Δε μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά . Δεν είχαν χρήματα για να ξεκινήσουν τις καλλιέργειες της επόμενης σαιζόν που αρχίζει στα τέλη Αυγούστου.

Τα καλοκαιρινά κηπευτικά δεν πωλούνται μένουν στα αζήτητα και πετιούνται στις χωματερές.

Καλούμε την κυβέρνηση να ιδεί από κοντά το θέμα των αποζημιώσεων για τον κλάδο των κηπευτικών. Οι παραγωγοί μας πρέπει να αποζημιωθούν. Πρέπει να ενισχυθούν. Δεν μας έχουν πάρει σοβαρά. Δείχνουν πλήρη αδιαφορία. Ανακοινώνουν όμως αποζημιώσεις για όλους τους άλλους κλάδους , εκτός από τον κλάδο των  ευπαθών κηπευτικών.

Οι παραγωγοί αναγκάστηκαν να φυτέψουν καλοκαιρινά κηπευτικά γιατί δεν είχαν χρήματα να ξεκινήσουν το Φθινόπωρο την καινούργια σαιζόν.

Στην αποψινή μας συνεδρίαση στον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, έχουμε το θέμα των αποζημιώσεων. Δεν θέλουμε να στείλουμε στο Υπουργείο άλλα έγγραφα.

Τους έχουμε ήδη στείλει αρκετά . Θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε τις επόμενες μέρες με τον ίδιο τον κ Βορίδη για να πάρουμε άμεσες απαντήσεις από τον ίδιο», πρόσθεσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτάνης.

Από:Πετάσης Νίκος
Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Ακολουθούν ενδεικτικές τιμές κοστολόγησης κάποιων προιόντων στο χωράφι την Τετάρτη 22 -7 -20.


ΑΓΓ ΕΣΩΤ. ΠΙΣΤ
0,12 € 0,18 €
ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ Α
0,41 € 0,48 €
KΝΩΣΣΟΥ Α ΠΙΣΤ
0,15 € 0,23 €
ΝΤΟΜ ΚΑBRERA A ΠΙΣΤ
0,20 €
ΦΛΩΡ ΟΔΠ Α
0,35 € 0,44 €
ΦΛΩΡΙΝΗΣ Α
0,40 €

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Αποζημιώσεις στους αλιείς – Πώς θα υποβάλλετε αίτηση Πότε λήγει η προθεσμία


Portnet - Μαύρες σημαίες στα καΐκια - Οι ψαράδες αντιδρούν στα νέα ...
Τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τη χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (“de minimis”) στον τομέα της παράκτιας αλιείας ενεργοποιεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιώδους στήριξης των κλάδων, που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το συνολικό ύψος της αποζημίωσης των πληγέντων αλιέων ανέρχεται στα 15.248.700 ευρώ και δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) εφόσον τα σκάφη τους διαθέτουν αλιευτική άδεια σε ισχύ κατά το έτος 2020 και δραστηριοποιούνται στην παράκτια αλιεία.

Συγκεκριμένα, το ποσό ενίσχυσης ανά κατηγορία έχει οριστεί ως ακολούθως:

Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων, το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 800 ευρώ ανά σκάφος.
Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρό ή ίσο των 11,99 μέτρων, το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 1.200 ευρώ ανά σκάφος.
Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 12 μέτρα και μικρό ή ίσο των 14,99 μέτρων, το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 3.500 ευρώ ανά σκάφος.
Για αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων, το ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 4.000 ευρώ ανά σκάφος.
Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα υποβάλουν το αίτημά τους αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών εισόδου πλοιοκτητών στις εφαρμογές του ΟΣΠΑ της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://portal.alieia.minagric.gr/wps/portal/fishing. Η ψηφιακή πλατφόρμα είναι ήδη ανοιχτή για την υποδοχή των αιτημάτων από την περασμένη Τετάρτη 8 Ιουλίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την Παρασκευή 28 Αυγούστου.

Σε δήλωσή του ο κ. Βορίδης επισημαίνει ότι αυτή «είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες αλιείες λαμβάνουν αποζημιώσεις “de minimis”, ενδεικτικό της ευαισθησίας με την οποία προσεγγίζει τον κλάδο της αλιείας η κυβέρνηση», και τονίζει την «απόλυτη προσήλωση του υπουργείου στην έμπρακτη στήριξη των πληγέντων και των πληττόμενων κλάδων του πρωτογενούς τομέα της πατρίδας μας».

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Ερώτηση:Για τους αγρότες της πατρίδας μας,που ΔΕΝ είναι Χανιώτες,παίζει τίποτα?

Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Πως κρατάμε σπόρο ντομάτας και αγγουριού



Ιούλιος και οι ντομάτες έχουν αρχίσει να κοκκινίζουν. Οι πρώτοι καρποί που έχουμε πιθανών σημαδέψει για να πάρουμε τους σπόρους είναι έτυμοι.

Είναι πολύ εύκολο να πάρουμε τους σπόρους από τις ντομάτες. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια πολύ απλή μέθοδο.

Κόβουμε την ντομάτα οριζόντια, τοποθετούμε τους σπόρους μέσα σ’ ένα στραγγιστήρι ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τρίβουμε απαλά τους σπόρους πάνω στο στραγγιστήρι.

Όταν καθαρίσουν οι σπόροι τους τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα σε σκιά για μια εβδομάδα.

Αποθηκεύουμε τους σπόρους σε δροσερό και σκιερό μέρος, γράφοντας τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και τη χρονιά καλλιέργειας.

Θυμόμαστε να πάρουμε σπόρους σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και από όσο το δυνατόν περισσότερα φυτά, για να διατηρήσουμε την ποικιλότητα της ποικιλίας.

Καλή επιτυχία.



Πώς κρατάμε σπόρο αγγουριού | Πελίτι



Το αγγούρι, Cucumis sativus,είναι μέλος της Οικογένειας Cucurbitaceae

Το γένος Cucumis περιλαμβάνει περίπου 38 γνωστά είδη. Υπάρχουν 5 τύποι αγγουριών…
Το αγγούρι είναι ένα φυτό που φέρει λουλούδια θηλυκά και αρσενικά σε διαφορετικά μέρη (monoique). Το αγγούρι μπορεί να αυτό-γονιμοποιηθεί: ένα θηλυκό λουλούδι μπορεί να γονιμοποιηθεί από γύρη αρσενικού άνθους του ίδιου φυτού. Παρόλα αυτά επικρατούν οι διασταυρούμενες επικονιάσεις (σταυρο-γονιμοποιήσεις): το θηλυκό άνθος γονιμοποιείται από γύρη που προέρχεται από άλλα φυτά της ίδιας ή άλλης ποικιλίας. Ο κύριος φορέας της σταυρο-γονιμοποίησης είναι οι μέλισσες. Ανάλογα με τις περιοχές και τα περιβάλλοντα, η απόσταση απομόνωσης ανάμεσα σε δύο ποικιλίες αγγουριών συνίσταται να είναι από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο.
Για μια παραγωγή σπόρων καλής γενετικής ποικιλότητας συνίσταται να καλλιεργούμε τουλάχιστον 6 φυτά από κάθε ποικιλία. Το ιδεώδες είναι να καλλιεργήσουμε μια δωδεκάδα. Οι καλλιεργητές που επιθυμούν να παράγουν τους δικούς τους σπόρους μπορούν χωρίς πρόβλημα να καλλιεργήσουν μαζί μια ποικιλία αγγουριού (Cucumis sativus), μια ποικιλία πεπονιού (Cucumis melo) και μια ποικιλία καρπουζιού (Citrullus lanatus). Αυτά τα φυτά δεν μπορούν να υβριδοποιηθούν μεταξύ τους.
Σποροπαραγωγή
Είναι απαραίτητο να αφήσουμε τους καρπούς να ωριμάσουν εντελώς επάνω στο φυτό πριν πάρουμε τους σπόρους. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγούρια δεν είναι πλέον εδώδιμα: έχουν μεγαλώσει πολύ και έχουν αρχίσει να μαλακώνουν. Στην πλήρη ωριμότητα, η επιφάνεια του καρπού παίρνει το τελικό χρώμα που είναι χαρακτηριστικό της κάθε ποικιλίας . Επιπλέον, όταν οι σπόροι είναι ώριμοι στο εσωτερικό του καρπού, ο μίσχος έχει τάση να ξεραίνεται. Για να πάρουμε τους σπόρους κόβουμε το αγγούρι κατά μήκος στη μέση και αδειάζουμε το εσωτερικό κοίλωμα με ένα κουτάλι.
Η συνέχεια στο βίντεο….
Αποσπάσματα από το «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΠΟΡΩΝ» «Manuel de Production de Semences» του Dominique Guillet ιδρυτή της Γαλλικής Οργάνωσης KOKOPELLI
https://peliti.gr/aggouri-egxeiridio-... 


Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο ιδρυτής του Πελίτι (1995) www.peliti.gr.

Γιαούρτι ή Υγείαρτος των Αρχαίων Ελλήνων.

Γιαούρτι : Ένα Φάρμακο Κατά της Κατάθλιψης … και Όχι μόνο ...

<< Γιαούρτι το θαυματουργό>> !!!
Γράφει η κα Τσαμπούρη Περιστέρα Συνταξιούχος Καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας-Πρώην Διαιτολόγος του Νοσοκομείου Κοζάνης
Το γιαούρτι είναι ένα σημαντικό γαλακτοκομικό προϊόν της χώρας μας. Εύπεπτη, ελαφριά και θρεπτική τροφή, ιδανική για όλες τις ηλικίες. Ένα φυσικό αντιβιοτικό για μακροζωία!! Το γιαούρτι, τροφή εκπληκτικά ωφέλιμη για το πεπτικό σύστημα, βελτιώνει την υγεία και χαρίζει μακροζωία, όταν καταναλώνεται τακτικά.
Η ιστορία του γιαουρτιού: Χωρίς αμφιβολία, το γιαούρτι, υπήρχε πολλά χρόνια πριν οι άνθρωποι γράψουν γι? αυτό. Είναι πολύ πιθανό ότι η ανακάλυψη του έγινε τυχαία. Γενικά πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε στη Μέση Ανατολή, κάπου στην περιοχή της σημερινής Τουρκίας, ή ίσως στη γειτονική Περσία. Περιλαμβάνεται στο διαιτολόγιο των Ελλήνων από τους αρχαίους χρόνους, γιατί το θεωρούσαν τροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Για το λόγο αυτό το ονόμαζαν και υγείαρτο.
Οι εκπληκτικές αυτές ιδιότητες ανακαλύφθηκαν ξανά στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από το Ρώσο Νομπελίστα επιστήμονα, φυσιολογίας και ιατρικής, DrEliasMetchinikoffΟ γιατρός-βακτηριολόγος Μέτσινκοφ ανακάλυψε ότι τα λιπαρά του γάλακτος γίνονται πιο εύπεπτα εξουδετερώνοντας τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα και μελέτησε τη συσχέτιση με τα πρώιμα γηρατειά στουςανθρώπους. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν, ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου οφείλονται στο γιαούρτι.
Είναι τρόφιμο πολύ Θρεπτικό και πολύ Εύπεπτο, γι? αυτό ονομάζεται και θαυματουργό!!! Στην αγορά το βρίσκουμε σε πολλούς τύπους, όμως όταν λέμε γιαούρτι εννοούμε το παραδοσιακό. Το γιαούρτι φτιάχνεται από γάλα φρέσκο, κυρίως αγελαδινό (παλιότερα χρησιμοποιούνταν το πρόβειο γάλα), στο οποίο έχουν προσθέσει ειδικές καλλιέργειες που το πήζουν, ζυμώνεται δε με τη βοήθεια δύο βακτηρίων, του βακίλου του γάλακτος (λακτομπάκιλους μπουλκάρικους) και του στρεπτόκοκκου (στρεπτόκοκκους τερμόφυλους). Δηλαδή, μέσω της δράσης των βακτηρίων αυτών και κάτω από ορισμένες συνθήκες, το γάλα, που νωρίτερα παστεριώθηκε, μετατρέπεται σε ένα άλλο προϊόν, που έχει παχύρρευστη υφή και χαρακτηριστικήυπόξινη γεύση. Η ένδειξη <ζωντανό> σημαίνει ότι εκτός από την παστερίωση του γάλακτος δεν ακολουθήθηκε άλλη παστερίωσης στο τελικό προϊόν, το οποίο διατηρεί όλα τα γαλακτικά του ένζυμα ζωντανά, μπορεί δε να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γιαουρτιού στο σπίτι (σαν μαγιά). Το πραγματικό γιαούρτι πρέπει να αναγράφει στην ετικέτα <ζωντανό> ή με <ζωντανά γαλακτικά ένζυμα> ή να γράφει την επιστημονική τους ονομασία. Το νόστιμο αυτό τυροκομικό προϊόν που φημίζεται για τα θρεπτικά συστατικά του, είναι ένα από τα πιο εύχρηστα υλικά της ελληνικής κουζίνας. Τα διαδεδομένα πιάτα με γιαούρτι, όπως το τζατζίκι και το γιαούρτι με μέλι και καρύδια διαδέχονται νέες προτάσεις για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και τους επαγγελματίες εστιάτορες.
Θρεπτικά συστατικά: Το γιαούρτι περιέχει όλα τα συστατικά του γάλακτος και σχετικά λίγες θερμίδες. Επειδή είναι συμπυκνωμένο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Πιο αναλυτικά το γιαούρτι περιέχει:
¨Πρωτεΐνες: Είναι πλούσια πηγή Πρωτεϊνών μεγάλης βιολογικής αξίας.
¨Μέταλλα και Ιχνοστοιχεία: Αποτελεί πλούσια πηγή Ασβεστίου και, Μαγνησίου, Καλίου, Φωσφόρου. Το ασβέστιο είναι περισσότερο (γιατί και τα υπόλοιπα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή). Επίσης περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδαργύρου.
¨Βιταμίνες: Περιέχει βιταμίνες, όπως Βιταμίνη Β12 και Β2. Περιέχει δε και αρκετή ποσότητα βιταμινών Α και DΟι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνονται με την επίδραση των βακτηριδίων και έτσι, η σχέση με το γάλα, διευκολύνειτην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου, φωσφόρου και μαγνησίου.
¨Υδατάνθρακες: Το γιαούρτι περιέχει μόνο λίγους Υδατάνθρακες.
¨Γαλακτικό οξύ: Η λακτόζη του γάλακτος με το ξίνισμα μετατρέπεται σε γαλακτικό οξύ γι? αυτό τα άτομα, που έχουν δυσανεξία στο γάλα έχουν τη δυνατότητα να τρώνε γιαούρτι. Το γαλακτικό οξύ που περιέχει έχει αντισηπτικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών.
¨Ζωντανούς μικροοργανισμούς: Περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς (οι οποίοι προκύπτουν μετά τηζύμωση του γάλακτος),η επίδραση των οποίων είναι σημαντική, γιατί: βελτιώνουν τις γαστρικές εκκρίσεις, ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, εμποδίζουν την απορρόφηση τοξινών, παράγουν ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες όπως τη φυματίωση.
Θεραπευτικές Ιδιότητες : Γιαούρτι το απαραίτητο και θαυματουργό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά το γιαούρτι πρέπει να βρίσκεται στο καθημερινό τραπέζι όλων μας, αφού συμβάλλει στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Εκτός της μεγάλης του Θρεπτικής αξίας είναι τρόφιμο και με Θεραπευτικές ιδιότητες, κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και όλες τις φάσεις της ζωής μας. Η πλούσια διατροφική αξία του γιαουρτιού το καθιστά σαν την απαραίτητη, αναντικατάστατη, καθημερινή τροφή που συνδυάζει απόλυτα το τερπνό με το ωφέλιμο. Η αξία του είναι ανεκτίμητηγιατί:
  • Τονώνει της κινητικότητα του εντέρου και γενικά δρα ευεργετικά στο πεπτικό σύστημα. Ανακουφίζει τα αέρια, τον πόνο των εντέρων, τη δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ρυθμίζει τη λειτουργία των εντέρων και καταστέλλει τις μολύνσεις, όπως το Ε. coli. Βοηθά στην πρόληψη της προσβολής των ταξιδιωτών από τα ξένα μικρόβια. Περιέχει προσταγλανδίνες που προστατεύουν τα τοιχώματα του στομάχου από ερεθιστικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και ο καπνός, ενώ μειώνει τη συχνότητα του έλκους στομάχου. Η οξίνιση και τα ένζυμα του γιαουρτιού διευκολύνουν την πέψη και βελτιώνουν την αφομοίωση των συστατικών. Διευκολύνει την πέψη, σε άτομα που έχουν δυσκολία απορρόφησης ασβεστίου.
  • Επίσης, προλαμβάνει τις μολύνσεις της ουροδόχου κύστης και την κυστίτιδα. Οι γυναίκεςπου πίνουν τακτικά φρέσκο χυμό φρούτων, τρώνε γιαούρτι και τυρί συχνά διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν λοίμωξη του ουροποιητικού τους συστήματος.
  • Είναι τροφή που αφομοιώνεται εύκολα. Το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ το γιαούρτι μόνο 1 ώρα, στο γιαούρτι δε γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από το γάλα.
  • Σκοτώνει διάφορους επιβλαβείςμικροοργανισμούς του εντέρου. Τα πολυάριθμα ζωντανά και ενεργά βακτήρια (γαλακτοβάκιλους) ασκούν θετική δράση στη μικρό-χλωρίδα του εντέρου και στην παραγωγή εντερικών αντισωμάτων. Ισοδυναμεί με ένα φυσικό αντιβιοτικό. Οι δυο μικροοργανισμοί, οι οποίοι καταλύουν τη ζύμωση της λακτόζης και είναι οι Lactobacillusbulgaricusκαι StreprococcusthermophilisΌταν φτάσουν στο έντερο, αποκαθιστούν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα και καταπολεμούν τον υπερπληθυσμό των βλαβερών βακτηρίων, που μπορεί να οφείλεται σε κακή διατροφή, την εξάντληση ή τη χρήση αντιβιοτικών.
  • Καταπολεμά τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, γιατί οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
  • Καταπολεμά την χρόνια δυσκοιλιότητα, γιατί η υφή του είναι μαλακή και υδαρή ώστε να ενθαρρύνει τις συσπάσεις ενός <τεμπέλικου> εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.
  • Βοηθάει στην αναγέννηση της χλωρίδας του παχύ εντέρου, σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά. Είναι απαραίτητη η κατανάλωσή του σε περιπτώσεις θεραπείας με αντιβιοτικά ή ακτινοβολίες, για να καταστρέψει την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών στο εντερικό τους σύστημα, ενισχύοντας τους καλούς μικροοργανισμούς σε αυτό. Επιπλέον παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.Είναι σε όλους γνωστή η συμβουλή των ιατρών να καταναλώνεται γιαούρτι μαζί με την λήψη αντιβιοτικών. Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου. Το γιαούρτι εφοδιάζει το έντερο με μικροοργανισμούς που διατηρούν την ισορροπία του και αναπληρώνουν τις καταστροφές που έχει υποστεί η χλωρίδα του.
  • Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που περιέχει (προκύπτουν μετά τη ζύμωση του γάλακτος) ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις δε γαστρεντερίτιδας μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Είναι ιδανικό τρόφιμο για τα παιδιά που έχουν πρόβλημα με τη λακτόζη, γιατί μπορούν να το φάνε άφοβα και να πάρουν από αυτό το ασβέστιο και τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά. Όταν υπάρχει δυσανεξία στη λακτόζη, που περιέχει το γάλα, το γιαούρτι αποτελεί την εναλλακτική λύση για τη λήψη του απαραίτητου ασβεστίου.
  • Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά που περιέχει, ιδιαίτερα το ασβέστιο, και οι σχετικά λίγες θερμίδες του συμβάλλουν στην καταπολέμηση της Παχυσαρκίας και τη διατήρηση του κανονικού βάρους του σώματος: Λόγω της ιδιότητας του ασβεστίου να οδηγεί σε αύξηση τη χρήση των λιπών από τα κύτταρα και τη μείωση σύνθεσης νέου λίπους (το χαμηλό ασβέστιο ευνοεί την ανάπτυξη περισσοτέρων και μεγαλύτερων λιπωδών κυττάρων) τα άτομα που χρησιμοποιούν το γιαούρτι σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά χάνουν μεγάλη ποσότητα λίπους από το σώμα τους. Επίσης μειώνεται το κοιλιακό λίπος, που θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο για την υγεία και χάνεται περισσότερος λιπώδης ιστόςπαρά μυϊκός ιστός. Αντίθετα, σε δίαιτες που λείπειτο γιαούρτι χάνεται λίπος αλλά και μυϊκός ιστός. Σε παιδιά και έφηβους που καταναλώνουν γάλα, τυρί και γιαούρτι (σε ποσότητα που συστήνεται για την ηλικία τους) το βάρος του σώματός τους είναι πιο συχνά φυσιολογικό σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους που αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.
  • Είναι αντί-χοληστερινικό, δηλαδή κατεβάζει την χοληστερίνητου αίματος. Προστατεύει από τις καρδιοπάθειες αυξάνοντας την λιποπρωτεϊνική χοληστερόλη υψηλής πυκνότητας και μειώνοντας την κακή χοληστερόλη.
  • Παρουσιάζει Αντικαρκινικήδραστηριότητα. Έρευνες έδειξαν ότι το ασβέστιο παίζει ρόλο στους μηχανισμούς γένεσης καρκίνου, ιδιαίτερα δε βρέθηκε πως μπορεί να μειώσει τον καρκίνο του παχύ εντέρου και του ορθού. Ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχτηκε πως καταστέλλει την παραγωγή ένζυμων που ευνοούν τους όγκους στο παχύ έντερο.
  • Παράγει ουσίες και φυσικά αντιβιοτικά, ικανά να καταστρέψουν βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, όπως η φυματίωση.
  • Προλαβαίνει τον εκφυλισμό του Συκωτιού.
  • Είναι ευεργετικό για τους ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από οινοπνευματώδη ποτά, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου.
  • Έχει διαπιστωθεί ότι οι πρωτεΐνεςτου χωνεύονται πιο εύκολα.
  • Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικούς παράγοντες, που διασπούν τα ξένα οιστρογόνα- χημικές ουσίες (τοξικές ουσίες που συμπεριφέρονται σαν ορμόνες μέσα στον οργανισμό) και οι οποίοι είναι καρκινογόνοι.
  • Το ασβέστιο που περιέχει το γιαούρτι έχει μια ακόμη πολύτιμη ιδιότητα: Προστατεύει την Ακοή, γιατί προφυλάγει τα μικρά οστά του αυτιού, που δρουν προστατευτικά στην συγκεκριμένη αίσθηση. Αν δηλαδή τον τελευταίο καιρό παρατηρήσατε ότι η ακοή σας μειώθηκε ελαφρά εφαρμόστε μια απλή οικιακή αγωγή που θα σας βοηθήσει: Φάτε ένα γιαούρτι. Για να πάρετε τα 700 mg ασβεστίου που χρειάζεστε είναι αρκετό 1 ποτήρι γάλα, 1 γιαούρτι πλήρες και ένα κομμάτι τυρί (φέτα), ενώ στην εγκυμοσύνη αυξάνουμε την ποσότητα κατά 500mg.
  • Οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ η ποιότητά τους είναι ανώτερη από αυτές του γάλακτος, η ποσότητά τους δε είναι αρκετά μεγαλύτερη (από την αντίστοιχη του γάλακτος) γιατί όλα τα συστατικά περιέχονται σε συμπυκνωμένη μορφή. Οι πρωτεΐνες αυτές χωνεύονται πιο εύκολα, γιατί είναι περισσότερο <τρωτές> στα ένζυμα της πέψης. Πράγματι στο γιαούρτι γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από ότι το γάλα.
  • Βοηθά αποφασιστικά στην ανάπτυξη και τη σωματική διάπλαση των παιδιών λόγω της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η περιεκτικότητα του σε ασβέστιο το καθιστά πολύτιμο για όλα τα παιδιά άνω των 7 μηνών, τις έγκυες και θηλάζουσες μητέρες, για όσους αντιμετωπίζουν (ή θέλουν να προλάβουν) προβλήματα.
  • Λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει παρουσιάζει αντισηπτικές ιδιότητες που εμποδίζει τη ζύμωση και την απορρόφηση των τοξινών.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι ευεργετικό σε περιόδους ανάρρωσης των αρρώστων. Ανάλογα με την περιεκτικότητα του γιαουρτιού σε μικροοργανισμούς το γιαούρτι μπορεί να έχει αντί-μικροβιακή δράση και να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποτελεί μία από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές, την οποία μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπηακόμη και με υψηλό πυρετό.
  • Το παραδοσιακό γιαούρτι χωρίς ζάχαρη μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα και το σάλιο. Η άσχημη αναπνοή είναι από τα πιο δυσάρεστα και δυσεπίλυτα προβλήματα. Συχνά οφείλεται στην παρουσία βακτηριδίων, που προκαλούν την αποσύνθεση των μη χωνεμένων τροφών στο στομάχι. Αποτέλεσμα αυτής της αποσύνθεσης είναι διάφορα δύσοσμα αέρια που διαφεύγουν από το στόμα, προκαλώντας έτσι το σύμπτωμα της κακοσμίας. Για να καταπολεμηθεί αυτό το δυσάρεστο πρόβλημα είναι αρκετό να φάει κάποιος γιαούρτι. Οι λακτοβάκιλοι, που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.
  • Σαν τροφή βοηθά στην καλύτερη αξιοποίηση του ασβεστίου, του φωσφόρου του γάλακτος.
  • Δυναμώνει τα εύθραυστα οστά των ηλικιωμένων ανδρών και βοηθάει τις γυναίκες στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης.
  • Προφυλάξτε την υγεία των δοντιών σας εντάσσοντας το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή μια και, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει και από την τερηδόνα.
  • Συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων τύπων δερματοπαθειών, που οφείλεται σε έλλειψη ή κακή απορρόφηση από το έντερο των συμπλέγματος Β. Ενισχύει τη φυσιολογική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων της επιδερμίδας, καθώς επίσης ενισχύει και την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.
  • Το γιαούρτι δεν προκαλεί εύκολα αλλεργία όπως το γάλα, γιατί με τη ζύμωση η λακτόζη (το σάκχαρο του γάλακτος, που είναιτο κύριο αλλεργιογόνο συστατικό του) διασπάται σε γαλακτικό οξύ, με αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερα ανεκτό στο άτομο με αλλεργικό πρόβλημα. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα γιατί τους προκαλεί πόνους στην κοιλιά, διάρροια και φούσκωμα Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην αδυναμία τους να πέψουν τη λακτόζη. το φυσικό ζάχαρο που περιέχει το γάλα. Στο γιαούρτι η λακτόζη μειώνεται κατά 20-30% με αποτέλεσμα το γιαούρτι να αποτελεί τροφή εύπεπτη ακόμα και για αυτούς τους ανθρώπους. Και
  • Βοηθάει στη διατήρηση της υγείας σε καλή κατάσταση και, όπως ισχυρίζονται πολλοί, χαρίζειμακροζωία.Φημίζεται ότι διατηρεί το νου σε εγρήγορση και αποτρέπει το γήρας.
Δεν είναι μόνο τρόφιμο των ηλικιωμένων αλλά όλων των ανθρώπων.
Γιαούρτι και Δίαιτα: Το γιαούρτι αποτελεί ένα από τα καλύτερα διαιτητικά βοηθήματα. Ανάμεσα στις άλλες διαιτητικές τροφές, ενδεικτικά αναφέρεται ότι το αποβουτυρωμένο γιαούρτι περιέχει 38 θερμίδες περίπου έναντι 80 που περιέχει ένα αυγό, 132 θερμίδες ένα μέτριο μήλο, 100 μία πατάτα βραστή, 230 μία μερίδα κοτόπουλο ψητό, 126 τα 100 γραμμάρια τόνου σε νερό. Ενώ είναι αλήθεια ότι τόσο το σκέτο γιαούρτι, όσο και το γάλα έχουν την ίδια θρεπτική αξία και την ίδια ποσότητα θερμίδων, είναι γεγονός ότι το γιαούρτι είναι περισσότερο χορταστική τροφή. Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να υποκαταστήσει άριστα τροφές, όπως είναι η κρέμα γάλακτος, η μαγιονέζα, η ξινή κρέμα (αφρόγαλα) που περιέχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό θερμίδων με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δυνατή η διατήρηση του βάρους υπό έλεγχο.
Παιδί και Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ο καλύτερος φίλος και των παιδιών. Συστήνεται από τους παιδίατρους σαν βασικό στοιχείο του καθημερινού διαιτολογίου για όλες τις ηλικίες γιατί μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, εύγευστη και εύπεπτη. Μετά τον 18ομήνα είναι ιδανικό σαν δεύτερο πρωινό ή απογευματινό γεύμα μόνο του ή σε συνδυασμό με φρούτα, μέλι, ψωμί ή μπισκότα. Σε περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει το γάλα προσφέροντας τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού σε νερό εφόσον θεωρείται μια ημι-στέρεα τροφή με μεγάλη περιεκτικότητα νερού. Ακόμα το γιαούρτι είναι δημοφιλές στη παιδική και εφηβική ηλικία γιατί προσφέρεται σαν επιδόρπιο, ενώ δεν περιέχει ζάχαρη, λιπαρά και πολλές θερμίδες. Μπορεί επίσης και να εμπλουτιστεί με ελκυστικά πρόσθετα όπως φρούτα, σοκολάτα, δημητριακά, μούσλι, ξερά δαμάσκηνα, μπισκότα, μέλι, καρύδια, γλυκά του κουταλιού.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το υγιεινό γιαούρτι: Πολλοί αναρωτιούνται: <<ποια πρέπει να είναι όμως η όψη ενός γιαουρτιού ώστε να το καταναλώσουμε άφοβα και με τη σιγουριά ότι ναι, τρώμε κάτι που είναι όντως υγιεινό>; Έτσι για να είμαστε σίγουροι, πρέπει: Η Όψη του πρέπει να είναι αλαβάστρινη, δηλαδή λευκό, λείο και λαμπερόΗ γεύση του να είναι υπόξινη και να έχει χαρακτηριστικό και ευχάριστο άρωμα. Αν καλύπτεται από υμένιο (πέτσα) αυτό να είναι συμπαγές και λευκό έως υποκίτρινο.Στο ολόφρεσκο γιαούρτι η επιφανειακή πέτσα είναι λεπτή, λεία, λευκό-κίτρινη και εύθραυστη. Στο περισσότερων ημερών η πέτσα είναι χονδρή, ρυτιδωμένη, κιτρινωπή και ανθεκτική.Η φυσική του κατάσταση να είναι συμπαγής, χωρίς πόρουςκαι να μην εμφανίζει ίζημα.Να μην περιέχει χρωστικές ουσίες, ζελατίνη, ζάχαρη ή συντηρητικά. Το γιαούρτι με φρούτα δεν πρέπει να περιέχει προσθετικά ή συντηρητικά, όπως σορβικό κάλιο (που χρησιμοποιείται στα φρούτα).Το διάστημα ανάμεσα στην ημερομηνία παραγωγής και την ημερομηνία λήξης δεν πρέπει να ξεπερνά τον ένα μήνα (σε θερμοκρασία 2-6ο C). Το καλύτερο γιαούρτι και αυτό που περιέχει τις περισσότερες βιταμίνες είναι το ΠΛΗΡΕΣ. ηποσότητα ασβεστίου όμως είναι ίδια σε όλα τα είδη.
Γιαούρτι με ή χωρίς πέτσα; Εάν μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα (το οποίο έχει πήξει μόνο με την πυτιά), τότε προτιμήστε το, γιατί είναι αγνό και φυσικό προϊόν. Το γιαούρτι με πέτσα του εμπορίου, ωστόσο, είναι αποτέλεσμα βιομηχανικής επεξεργασίας. H πέτσα σχηματίζεται όταν το γάλα δεν είναι ομογενοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι το λίπος δεν διαχέεται στο γάλα, αλλά συγκεντρώνεται στην επιφάνεια. Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο αγελαδινό γιαούρτι με πέτσα και χωρίς πέτσα δεν υπάρχει, εκτός και αν έχει γίνει προσθήκη πρόβειου γάλακτος (πιο πλούσιο σε λιπαρά) ώστε να είναι πιο παχιά η πέτσα. H μόνη διαφορά ανάμεσα στους δύο τύπους γιαουρτιού είναι ότι στο γιαούρτι με πέτσα το λίπος είναι συγκεντρωμένο στην πέτσα, οπότε αφαιρώντας τη γλιτώνετε θερμίδες.
Πώς δεν πρέπει να είναι το γιαούρτι:Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι το γιαούρτι δεν πρέπει να έχειΥπερβολικά ξινή γεύση: σημαίνει γενικά ότι έχει ζυμωθεί σε υψηλότερη από την κανονική θερμοκρασία ή ότι έχει περάσει η ημερομηνία λήξης του προϊόντος. Πικρίζουσα γεύση: σημαίνει ότι έχουν αναπτυχθεί πρωτεολυτικά βακτήρια ή ότι έχουν καταστραφεί τα οξυγαλακτικά βακτήρια ή ότι το γάλα που χρησιμοποιήθηκε περιέχει αντιβιοτικά. Κοκκώδη ή σπειρωτή υφή ή αραιό και όχι πυκνό: οφείλεται σε κακές συνθήκες πήξης και συντήρησης ή γάλα φτωχό σε στερεά συστατικά εξαιτίας ανατάραξης ή υπερθέρμανσης των δοχείων όπου γίνεται η πήξη. Χρώμα υποκίτρινο ή καστανό: σημαίνει ότι το γάλα έχει υπερθερμανθεί πριν από τη διαδικασία εμβολιασμού του με τα οξυγαλακτικά βακτήρια, τα οποία προκαλούν τη ζύμωση και πήξη του γάλακτος.