Επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας & Αλιείας Ε.Ε. κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι η οποία κοινοποιείται στα μέλη
Μέλη της Επιτροπής Γεωργίας & Αλιείας Ε.Ε και το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για το θέμα των εισαγωγών κηπευτικών από τρίτες χώρες η οποίες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.
Αναλυτικά η επιστολή:
ΘΕΜΑ: « Εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19.»
Αξιότιμοι,Η θερμοκηπιακή Κρήτη εκπέμπει για δεύτερη φορά σήμα κινδύνου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται.
Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της Εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική (και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή) αγορά να κατακλύζεται από ΤΟΥΡΚΙΚΑ κηπευτικά , λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα Ελληνικά – Ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες – Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσες και καίριες παρεμβάσεις, ώστε προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα – Ευρωπαίου παραγωγού.
Οφείλουν όλοι, Ελληνικές – Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, να πράξουν υπεύθυνα απέναντι σε αυτές τις συνθήκες ώστε να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα – Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Αυτό ΔΕΝ συμβαίνει με τα ΤΟΥΡΚΙΚΆ κηπευτικά , καθώς όπως αναφέρεται τακτικά στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε.
Δυστυχώς όμως ο βαθμός έλεγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνιακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος , γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη Ε.Ε. , περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.
Σας καλούμε να αναθεωρήσετε το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς φρούτα και κηπευτικά, εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία. Στόχος όλων είναι να αυξηθεί στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ποσοστό ελέγχου, ώστε να διαφυλαχτεί στο έπακρο
-η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή ,
-η οικονομική βιωσιμότητα του Ευρωπαίου παραγωγού,
– και η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και υπαίθρου.
Ευελπιστούμε στη άμεση και θετική σας ανταπόκριση.
Εκ του Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Γαϊτάνης Ιωάννης
Ο Γεν. Γραμματέας
Βιαννιτάκης Μιχαήλ