ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Επιστολή στην ΕΕ από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας για τις εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες




 Επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας & Αλιείας Ε.Ε. κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι η οποία κοινοποιείται στα μέλη

Μέλη της Επιτροπής Γεωργίας & Αλιείας Ε.Ε και το Ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στέλνει ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας για το θέμα των εισαγωγών κηπευτικών από τρίτες χώρες η οποίες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΘΕΜΑ: « Εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19.»
Αξιότιμοι,Η θερμοκηπιακή Κρήτη εκπέμπει για δεύτερη φορά σήμα κινδύνου το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται.

Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της Εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική (και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή) αγορά να κατακλύζεται από ΤΟΥΡΚΙΚΑ κηπευτικά , λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα Ελληνικά – Ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες – Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσες και καίριες παρεμβάσεις, ώστε προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα – Ευρωπαίου παραγωγού.

Οφείλουν όλοι, Ελληνικές – Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, να πράξουν υπεύθυνα απέναντι σε αυτές τις συνθήκες ώστε να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα – Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Αυτό ΔΕΝ συμβαίνει με τα ΤΟΥΡΚΙΚΆ κηπευτικά , καθώς όπως αναφέρεται τακτικά στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε.

Δυστυχώς όμως ο βαθμός έλεγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνιακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος , γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη Ε.Ε. , περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς φρούτα και κηπευτικά, εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία. Στόχος όλων είναι να αυξηθεί στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ποσοστό ελέγχου, ώστε να διαφυλαχτεί στο έπακρο

-η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή ,
-η οικονομική βιωσιμότητα του Ευρωπαίου παραγωγού,
– και η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και υπαίθρου.

Ευελπιστούμε στη άμεση και θετική σας ανταπόκριση.
Εκ του Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Γαϊτάνης Ιωάννης

Ο Γεν. Γραμματέας
Βιαννιτάκης Μιχαήλ

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Μερομήνια: Τι δείχνουν για κάθε μήνα – Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός έως το καλοκαίρι

 



Τα Μερομήνια έχουν αποδειχθεί διαχρονικά σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού Είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για ολόκληρο τον χρόνο. Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα μας δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη για τον Σεπτέμβριο, η τρίτη για τον Οκτώβριο, κ.ο.κ.

Τα Μερομήνια 2020-2021 από τον παρατηρητή καιρικών φαινομένων Δημήτρη Τσούλη δημοσίευσε ιστοσελίδα eviaplan.gr και όπως σημειώνεται μπορεί να υπάρξει σχετική απόκλιση τριών ημερών στις ημερομηνίες που παρουσιάζονται λόγω μακροπρόθεσμης πρόβλεψης. Tα Μερομήνια καταγράφουν τις «τάσεις του καιρού» για το συγκεκριμένο διάστημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Η παρατήρηση του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2020 από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η τάση-πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές: ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, δυτικές και βόρειες Κυκλάδες.

Ιανουάριος 2021

Κρύος αλλά και βελτιωμένος καιρός στο πρώτο πενθήμερο. Άστατος έως τα μέσα του μήνα με βροχές και διαστήματα με χιόνια στα ορεινά. Πτώση και έντονη κακοκαιρία με χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα ή ακόμη και στα πεδινά από 18-23/1. Βελτίωση μετά και νέα κακοκαιρία 27 με 29 Γενάρη.

Φεβρουάριος 2021

Ξεκινά με κακοκαιρία με βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά, ίσως και σε χαμηλότερα υψόμετρα. Βελτίωση στη συνέχεια και σχετικά ήπιος καιρός έως το τέλος του μήνα. Αρκετές βροχές τις τελευταίες μέρες του Φλεβάρη.

Μάρτιος 2021

Καθαρά χειμερινός με πολλές βροχές και χιόνια έως και σε χαμηλά υψόμετρα την πρώτη εβδομάδα. Μικρή βελτίωση μετά και νέες κακοκαιρίες από 17-26 με πολλά φαινόμενα και χιόνια ξανά σε χαμηλά υψόμετρα. Βελτίωση σημαντική τις τελευταίες μέρες του μήνα.

Απρίλιος 2021

Ξεκινά με καλό καιρό και έτσι θα συνεχίσει μέχρι και το τελευταίο δεκαήμερο όταν και αναμένονται αρκετές βροχές και καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας κατά περιόδους.

Μάιος 2021

Ξεκινά με άστατο καιρό, βροχές και μπόρες την πρώτη εβδομάδα καλοκαίρι σχεδόν στη συνέχεια. Μπόρες και πτώση θερμοκρασίας από 21 έως 24.

Ιούνιος 2021

Καλοκαίρι από το ξεκίνημα του με ζέστη για το μεγαλύτερο διάστημα με εξαίρεση την περίοδο 21-25/6 όταν και αναμένονται μπόρες και καταιγίδες.

Ιούλιος 2021

Πολύ ζεστός αρχικά με καύσωνα στο πρώτο δεκαήμερο ακολουθούν τα μελτέμια μέχρι και το τέλος του μήνα. Δεν θα λείψουν φαινόμενα αστάθειας και μπόρες κατά το τρίτο δεκαήμερο.

Αύγουστος 2021

Κυρίαρχα τα μελτέμια στο πρώτο δεκαήμερο, αρκετή ζέστη στο υπόλοιπο του μήνα και με αστάθεια και μπόρες σε ενδιάμεσα διαστήματα.

Τις δικές του εκτιμήσεις κάνει στην ιστοσελίδα pagasitikosnews.com ο Νίκος Βογιατζής από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, που ασχολείται με τα Μερομήνια εδώ και πολλά χρόνια.

Δεκέμβριος: 13-20/12 ήπιος καιρός, 22-27/12 ήπιος καιρός (Χριστούγεννα με καλό καιρό σε όλη την Ελλάδα), 28-31/12 κακοκαιρία με χιόνια στα βουνά.

Ιανουάριος 2021: Από 1 έως 7 κακοκαιρία, με βροχές- αέρα-κρύο και χιόνια.

Από 7 έως 17 πιο ήπιος καιρός, αλλά με βροχές και αέρα.

Από 17 έως 27 ήπιος, με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια).

Από 28 έως 31 βροχές- αέρας- κρύο.

Φεβρουάριος 2021: Από 1 έως 12 κακοκαιρία, με βροχές- αέρα- καταιγίδες και χιόνια στην αρχή του μήνα ( 1-5).

Από 12 έως 20 ο καιρός πιο ήπιος, με βροχές και αέρα.

Από 20 έως 28 ο καιρός Α-Β/Α, με πολύ αέρα (Γραιγολεβάντες) και (Γραιγοτραμουντάνα) Β-Β/Α

Μάρτιος 2021: Από 1 έως 14 ο καιρός ήπιος, αλλά σε Εύβοια και Αθήνα βροχές και αέρας.

Από 14 έως 22 ήπιος καιρός , με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια)

Από 23 έως 31 ο καιρός είναι (23-26 πιο ήπιος)

Από 27 έως 31 κακοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και χιόνια στα βουνά, σε μεγάλα υψόμετρα στη Βόρεια Ελλάδα

Απρίλιος 2021: Από 1 έως 3 κακοκαιρία

Από 4 έως 10 ήπιος καιρός, αλλά βροχές στην Αθήνα και αέρα

Από 12 έως 26 καλοσύνη, με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια)

Από 27 έως 30 βροχές και αέρας , ίσως κακοκαιρία από Εύβοια και Αθήνα.

Μάϊος 2021: Ο Μάϊος είναι καλοσυνάτος μέχρι τις 26 (εκτός 1-3 με λίγες βροχές και αέρα ), αλλά από τις 28 έως τις 30 του μήνα προβλέπονται βροχές και αέρας. Αν έρθει κάποιο κύμα από την Ιταλία θα έχουμε βροχές.

Ιούνιος 2021: Από 1 έως 10 μπουρίνια , με επιφύλαξη , αλλά βροχές και αέρα και από 11 έως και 20 καλοσύνη με επιφύλαξη (νυχτερινά σημάδια)

Από 24 έως 30 άστατος , με βροχές -αέρα και μπουρίνια.

Ιούλιος 2021 Από 1 έως 10 άστατος , με βροχές -αέρα και μπουρίνια Από 11 έως 24 καλοσύνη, με ζέστη , με επιφύλαξη ( νυχτερινά σημάδια μη αναγνωρίσιμα) Από 26 έως 31 άστατος ,με βροχές-αέρα μπουρίνια, ίσως και καταιγίδες από Β/Α και Α-Β/Α (28-31)

Αύγουστος 2021: Από 1 έως 8 άστατος καιρός, με βροχές -αέρα και μπουρίνια Από 8 έως 13 πιο ήπιος με βροχές και αέρα.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Εισαγωγές στην ΕΕ επικίνδυνων λαχανικών απο την τουρκία

 


Στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ καταγράφηκαν, μεταξύ 1 και 15 Ιανουαρίου 2021, συνολικά 41 περιπτώσεις υπερβολικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε λαχανικά και φρούτα από την Τουρκία, που εξήχθησαν στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, κατά την συγκεκριμένη περίοδο, από τις 34 ειδοποιήσεις που καταγράφηκαν σε προϊόντα οπωροκηπευτικών που εξήγαγε στην ΕΕ η Τουρκία, τα 17 φορτία αφορούσαν μανταρίνια, 7 πορτοκάλια, 8 πιπεριές, 4 σταφύλια και 4 λεμόνια. Όλα τα συγκεκριμένα φορτία είχαν προορισμό τις κοινοτικές αγορές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit-Hellas, «στην δύσκολη περίοδο που έχουθμε λόγω της πανδημίας, όπου τα κοινοτικά και ελληνικά προϊόντα υφίστανται μεγάλο ανταγωνισμό και πιέσεις τιμών βλέπουμε να εισάγονται λαχανικά και φρούτα από την Τουρκία στην ΕΕ που δεν έχουν τα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας των Κοινοτικών Κανονισμών. Εφιστούμε στις αρμόδιες ελληνικές ελεγκτικές αρχές να προχωρήσουν σε αυξημένους ελέγχους στα σύνορα της χώρας για την αποτροπή επικίνδυνων φορτίων από τη γειτονική χώρα.

Τα υπολλείμματα αφορούσαν την ουσία Chlorpyrifos (απαγορευμένο) που εντοπίστηκε σε 24 φορτία, το Prochloraz (υπολείμματα άνω του ορίου) σε 16 φορτία, καθως και τα Imazelil (υπολείμματα άνω του ορίου), Buprofezin (απαγορευμένο), Pyridaben (υπολείμματα άνω του ορίου), Acrinathrin (υπολείμματα άνω του ορίου) Bifenthrin (απαγορευμένο) και Fenvelerate (απαγορευμένο) Prochloraz (υπολείμματα άνω του ορίου), esfenvalerate (υπολείμματα άνω του ορίου) στα υπόλοιπα φορτία».

agrotypos.gr

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Συμβουλές για το πως μπορούν οι παραγωγοί να διαχειριστούν τις καλλιέργειες στο θερμοκήπιο

Συμβουλές για το πως μπορούν οι παραγωγοί να διαχειριστούν τις καλλιέργειες στο θερμοκήπιο και να προστατεύσουν τα φυτά τους στις εκάστοτε καιρικές συνθήκες και ειδικά εν όψει της επικείμενης κακοκαιρίας, δίνει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο κ. Βαγγέλης Δρίμτζιας υπεύθυνος της IQ CROPS.

Όπως είπε από τις υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες θα πάμε τις επόμενες ημέρες σε πιο χαμηλές και έχει σημασία, πόσο θα πέσει το θερμόμετρο και πόσο θα διαρκέσει αυτό. Η θέρμανση είναι το καλύτερο αντίδοτο ωστόσο όμως λιγοστά είναι τα θερμοκήπια στην Ιεράπετρα που έχουν τέτοιο εξοπλισμό. Πρέπει λοιπόν να αναζητηθούν λύσεις για να προφυλαχθούν τα φυτά.

Υπάρχουν καλλιεργητικές πρακτικές σε αυτή την κατεύθυνση όπως το να έχουμε «σκληραγωγημένα» φυτά που σημαίνει οτι έχουμε προσέξει και συνεχίζουμε να προσέχουμε το πότισμα και τη λίπανση ειδικά την αζωτούχο που πρέπει να είναι μηδενική αυτή την περίοδο. Επίσης βοηθά, κατά τις βραδινές ώρες, τα παράθυρα οροφής να μένουν λίγο ανοιχτά. Επιπλέον προσπαθούμε να μην αφήνουμε νεκρούς ιστούς πχ ξεραμένα φύλλα , κλαδιά, πάνω στο φυτό. Επειδή όμως δεν είναι άμεσες οι επιπτώσεις μετά από μια περίοδο ψύχους και ειδικά εάν ακολουθήσει μια μέρα ηλιόλουστη, απαιτείται προσοχή στο πως ανοίγουμε τα παράθυρα του εξαερισμού, σημείωσε.

Ο κ. Δρίμτζιας αναφέρθηκε και στους βιοδιεγέρτες λέγοντας ότι ως IQ CROPS διαθέτουν το προϊόν Halo Plus AA με το εμπορικό όνομα Antifrost το οποίο δεν απαιτεί μεγάλους όγκους νερού και χρησιμοποιείται 24-48 ώρες πριν τον παγετό βοηθώντας το φυτό να μην παγώσει.

Ακούστε αναλυτικά τον κ. Δρίμτζια:https://hxonews.gr/article/drimtzias-symboyles-stoys-paragwgoys-en-opsei-psyxoys



Πηγή:https://hxonews.gr/