Λάχανο σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Οικογένεια: Brassica oleracea-Κραμβολάχανα (Μάπες)
Θερμοκρασία βλάστησης: 7-35 C
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Φως: Πλήρες έως μερική σκίαση
Τύπος χώματος: Καλά στραγγισμένος με πολύ οργανική ύλη
pH χώματος: 6.0 ‐ 6.5
Πότισμα: Διατηρείτε συνέχεια την υγρασία, αλλά όχι υπερβολικό νερό.
Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Τα κραμβολάχανα ή μαππολάχανα είναι φυτά διετή, καλλιεργούμενα ως μονοετή, όπως και τα κουνουπίδια. Ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών. Αναλόγως των ποικιλιών πού ανήκουν, παρουσιάζουν διάφορη μορφή και ανάπτυξη. Τά φύλλα γίνονται πολύ μεγάλα και σαρκώδη με διάταξη διαδοχική, το ένα επάνω στο άλλο, ώστε να σχηματίζουν είδος μάπας κλειστής ή κλειστού χωνιού. Ό σχηματισμός αυτός, οφείλεται στην υπερτροφία των ακρινών ή των πλευρικών ματιών στα οποία, τα αναπτυσσόμενα φύλλα, δίδουν το σχήμα μεγάλου ή μικρού κεφαλιού. Τα άνθη είναι λευκά ή κιτρινωπά και παρουσιάζονται στη κορυφή μαζεμένα σε βότρεις. Οι σπόροι είναι μικροί και στρογγυλοί, χρώματος μαύρου η στακτί-σκούρου.
Τα κραμβολάχανα καλλιεργούνται αποκλειστικώς για τα τρυφερά και ελαφρώς τραγανά τους φύλλα, τα όποια τρώγονται νωπά ως είδος ορεκτικό υπό μορφή σαλάτας ή λαχραμιάς (τουρσί) είτε βρασμένο ως σύνηθες λαχανικό μαγειρικής.
Ένεκα της εξαιρετικής αντοχής πού παρουσιάζουν στο ήχος και την υγρασία, τα κραμβολάχανα αποτελούν καλλιέργεια φθινοπωρινή η χειμερινή. Μπορούν όμως να επιτύχουν και σε οποιαδήποτε εποχή, αρκεί να χρησιμοποιούνται για αυτό οι ανάλογες ποικιλίες.
Γενικώς τά κραμβολάχανα αρέσκονται και ευδοκιμούν σε χώματα μετρίως βαρεία και βαθειά, τα όποια να μη χάνουν γρήγορα την υγρασία τους. Ταύτα όμως πρέπει να είναι γόνιμα και προπάντων στραγγερά. Τα ελαφρά είναι λιγότερο κατάλληλα, τα δε ξηρά αποκλείονται εντελώς. Επίσης για τα λαχανικά αυτά, τα χώματα πρέπει να λιπαίνονται πλουσίως και απαραιτήτως να είναι ποτιστικά. Για την λίπανση, ένεκα του μεγάλου και ζωηρού φυλλώματος των, έχουν ανάγκην κυρίως αζώτου και καλίου. Συνεπώς για τα στοιχεία ταύτα, τα κραμβολάχανα είναι πολύ απαιτητικά. Πάντως, ως καλλίτερο λίπασμα πρέπει να θεωρείται ή χωνευμένη κοπριά σε ποσό 4-5000 οκ. κατά στρέμμα. Για χώματα εξαντλημένα από προηγούμενες καλλιέργειες, προτιμότερων να συνδυάζεται με χημικά λιπάσματα, ήτοι 1500-2000 οκ. κοπριάς με 15-18 οκ. νιτρικό νάτριο, 20-25 οκ. υπερφωσφορικό και 8-10 οκ. θειΐκό κάλι. Από τα σύνθετα χημ. λιπάσματα αξιοσύστατος είναι ό τύπος 6-8 8 σκέτος ή για συμπλήρωση της κοπριάς.
Και στις δύο περιπτώσεις, ή λίπανσης πρέπει να γίνεται κατά το τελευταίο όργωμα, εκτός του νιτρικού νατρίου, το όποιο καλόν είναι να δίδεται σε δύο δόσεις, ή πρώτη στη μεταφύτευση και ή άλλη μετά 30-40 ημέρες κατά το σκάλισμα.
Η προπαρασκευή του εδάφους, συνίσταται σε 2-3 βαθειά σκαψίματα ή οργώματα, αναλόγως της προηγουμένης καλλιέργειας, σε τρόπον ώστε τα χώματα να δουλευτούν καλά.
Για να γίνει ή καλλιέργεια των κραμβολαχάνων πρέπει να αποκτηθούν προηγουμένως κατάλληλα φυτά σε σπορείο, τα όποια κατόπιν μεταφυτεύονται επί τόπου. Τα σπορεία μπορούν να είναι ανοικτά (ψυχρά) η θερμά, αλλά πάντοτε πλούσια με παχύ στρώμα κοπροχώματος. ΗΉ σπορά γίνεται στα πεταχτά ή κατά γραμμές, αραιά δε, ώστε σε κάθε τετρ. μέτρο, να ρίχνονται όχι περισσότεροι σπόροι από μισό δράμι το πολύ. Η πυκνή σπορά πρέπει να αποφεύγεται, γιατί τα φυτά γίνονται λεπτά και αδύνατα, οπότε είναι ακατάλληλα για καλό μέλλον. Οι σπόροι πρέπει να σκεπάζονται πολύ ελαφρά, 1-2 πόντους με φυτόχωμα και αμέσως αφού πατηθούν λίγο να ραντίζονται με ποτιστήρι. Τα ραντίσματα πρέπει να γίνονται τακτικά μέχρι να βλαστήσουν οι σπόροι. Η εποχή της σποράς, εξαρτάται από τις ποικιλίες και το κλίμα του τόπου, πού γίνεται η καλλιέργεια. Για τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες η σπορά γίνεται τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο, για τις φθινοπωρινές κατά Μάρτιο-Απρίλιο. Όσο δε για τις πολύ πρωϊμότερες, η σπορά είναι ανάγκη να γίνεται σε θερμοσπορεία.
Όταν τα φυτά βλαστήσουν και αποκτήσουν 3-4 φύλλα, μεταφυτεύονται επί τόπου ή καλλίτερα σε φυτώριο, κατά αποστάσεις 10- 12 πόντους, όπου παραμένουν ώσπου να μεταφυτευθούν οριστικώς. Η τελευταία περίπτωσης δίδει καλλίτερα αποτελέσματα, γιατί τα φυτά αναπτύσσονται ζωηρότερα και επί πλέον γίνονται πρωΐμότερα.
Η μεταφύτευσης επί τόπου μπορεί να πραγματοποιηθεί, της μεν φθινοπωρινής σποράς, κατά Μάιο-'Ιούνιο, της δε εαρινής κατά ’Ιούλιο-Σεπτέμβριοο. Οπωσδήποτε τα χρησιμοποιούμενα φυτά πρέπει να είναι φρεσκοβγαλμένα και με όλο το ριζικό τους σύστημα. Για αυτό είναι ανάγκη προ τού ξεριζώματος να ποτίζονται αφθόνως. Κατόπιν διαλέγονται τα πιο κοντά και χονδρά, όσα δε έχουν το επάκριο μάτι (καρδιά) βλαμμένο, πρέπει να απορρίπτονται ως ακατάλληλα. Τότε τα καλά μεταφυτεύονται σε προετοιμασμένες βραγιές ή σε αυλάκια, για να εξασφαλίζεται το πότισμα ευκολότερα. Η φυτεία γίνεται με φυτευτήρι σε αρκετό βάθος 8-10 πόντους, μέχρι της βάσεως των πρώτων φύλλων και κατά αποστάσεις ανάλογες με την ανάπτυξη πού παίρνουν οι ποικιλίες, δηλαδή 40-60 πόντους για τις μικρές και 75-80 πόντους για τις μεγάλες. Εννοείται πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η γονιμότητα της γης, ώστε στα πλουσιότερα χώματα να φυτεύωνται αραιότερα και στα φτωχότερα πιο πυκνά. Συνήθως χάριν οικονομίας χώρου, η φυτεία γίνεται ανάμεσα στα παντζάρια, τα σπανάκια, ντομάτες κλπ. πρώιμα λαχανικά, τα οποία βλαστάνουν και ξοδεύονται γρήγορα.
Κατά την μεταφύτευση πρέπει να πιέζεται δυνατά το χώμα γύρω από κάθε φυτό, ώστε να έρχεται σε τέλεια επαφή με αυτό, αμέσως δε κατόπιν, να ακολουθεί άφθονο πότισμα για να συμπληρώνεται η απαιτουμένη υγρασία του εδάφους. Για μεταφυτεύσεις του Ιουλίου μέχρι Σεπτεμβρίου, ως καταλληλότερες ποικιλίες πρέπει να θεωρούν οι πρώιμες. Η εργασία της μεταφυτεύσεως πρέπει να γίνεται με καιρό συννεφώδη ή κατά τις βραδινές ώρες. Οι περαιτέρω περιποιήσεις συνίστανται πλέον στα απαραίτητα ποτίσματα, τα οποία πρέπει να είναι συχνά και άφθονα μέχρι των φθινοπωρινών βροχών, και σε 2-3 σκαλίσματα κατά τα όποια γίνονται και ελαφρά παραχώματα.
Τα σκαλίσματα αυτά κατά προτίμηση, πρέπει να δίνονται νωρίς, για να ευκολύνεται ή ανάπτυξης των φυτών και συνεπώς ή παραγωγή πρωΐμότερα. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια είναι προτιμότερες οι ανοικτές ποικιλίες, οι οποίες δεν βλαστάνουν αλλά ούτε ανθίζουν γρήγορα όπως συμβαίνει στις κλειστές. Πάντως η επιτυχία τους είναι πιο εξασφαλισμένη, όταν η καλλιέργεια τους γίνεται σε δροσερά μέρη και τοποθεσίες σκιερές. Κατά γενικό κανόνα, όσο η μεταφύτευση γίνεται αργά και πλησιάζει στη ξηρά εποχή τόσο είναι αναγκαία τα συχνά και πλούσια ποτίσματα, κάθε 2-4 ημέρες, καθώς και περισσότερα σκαλίσματα για τη συγκράτηση της απαιτουμένης υγρασίας.
Η συγκομιδή της μεν καλοκαιρινής καλλιέργειας αρχίζει το φθινόπωρο και εξακολουθεί καθ’ όλο το χειμώνα, της δε εαρινής από τον 'Ιούλιο και παρατείνεται μέχρι τέλους φθινοπώρου.
Ως όψιμες ποικιλίες θεωρούνται οι κλειστές, επειδή αντέχουν περισσότερο στο κρύο και είναι βραδύτερος αναπτύξεις. Για αυτό καλλιεργούνται μάλλον τον χειμώνα. Οι πρώιμες ποικιλίες, ανήκουν στην ομάδα των ανοικτών, οι οποίες πρέπει να προτιμούνται μάλλον για καλοκαιρινή καλλιέργεια.
Παραγωγή απόρου.
Για την απόκτηση εκλεκτού σπόρου πρέπει να διαλέγονται φυτά καθαρού τύπου, με κεφάλια γεμάτα, σκληρά και με κορμό κοντό. Ταύτα αφήνονται στη θέση τους ή μεταφυτεύονται την επομένη άνοιξη σε προφυλαγμένο και καλοκοπρισμένο μέρος. Η άνθησης και η καρποφορία γίνεται κατά τη θερινή περίοδο του δευτέρου έτους από τη σπορά.
Πολλοί κηπουροί, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη του στελέχους, σχίζουν την μάπα στις τέσσαρες πλευρές, χωρίς όμως και να θίξουν τη καρδιά. Όταν ο καυλός και οι διακλαδώσεις αυτού μεγαλώσουν, πρέπει να κορυφολογούνται λίγο, ώστε να μένουν οι ανθοφόροι μόνον της βάσεως, οι οποίοι παράγουν χονδροτέρους και πιο εκλεκτούς σπόρους. Επειδή, τα κραμβολάχανα πολύ εύκολα διασταυρώνονται με όλα τα φυτά του αυτού είδους και κατά συνέπεια εκφυλίζονται γρήγορα, πρέπει οι μάνες να φυτεύονται πάντοτε χωριστά και σε αποστάσεις πολύ μεγάλες, η μία ποικιλία από την άλλην, είτε να εμποδίζεσαι τεχνητώς η μεταξύ τους ελεύθερα γονιμοποίησης. Μετά την ωρίμανση των καρπών, κατά Ιούλιο Αύγουστο, οι κλάδοι πρέπει να κόβονται εγκαίρως και να ξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Οι σπόροι μετά αποχωρίζονται με ένα ελαφρό κοπάνισμα.
Πολλοί κηπουροί, για να διευκολύνουν την ανάπτυξη του στελέχους, σχίζουν την μάπα στις τέσσαρες πλευρές, χωρίς όμως και να θίξουν τη καρδιά. Όταν ο καυλός και οι διακλαδώσεις αυτού μεγαλώσουν, πρέπει να κορυφολογούνται λίγο, ώστε να μένουν οι ανθοφόροι μόνον της βάσεως, οι οποίοι παράγουν χονδροτέρους και πιο εκλεκτούς σπόρους. Επειδή, τα κραμβολάχανα πολύ εύκολα διασταυρώνονται με όλα τα φυτά του αυτού είδους και κατά συνέπεια εκφυλίζονται γρήγορα, πρέπει οι μάνες να φυτεύονται πάντοτε χωριστά και σε αποστάσεις πολύ μεγάλες, η μία ποικιλία από την άλλην, είτε να εμποδίζεσαι τεχνητώς η μεταξύ τους ελεύθερα γονιμοποίησης. Μετά την ωρίμανση των καρπών, κατά Ιούλιο Αύγουστο, οι κλάδοι πρέπει να κόβονται εγκαίρως και να ξηραίνονται σε σκιερό μέρος. Οι σπόροι μετά αποχωρίζονται με ένα ελαφρό κοπάνισμα.
Ένα δράμι σπόρων περιέχει 2000 σπυριά περίπου. Η βλαστική τους δύναμη διαρκεί 5-6 έτη.
Ποικιλίες
Εξαιτίας της ευκολίας που αλληλοδιασταυρώνονται, τα κραβολάχανα έχουν αποκτήσει πολυάριθμες ποικιλίες και παραλλαγές.
Από τις κλειστές ποικιλίες, οι σπουδαιότερες και συνηθέστερες στη καλλιέργεια είναι:
Κραμβολάχανα πλακερά.
Αυτά, ονομαστά ως κομπρολάχανα, κάνουν πολύ μεγάλα κεφάλια, σκληρά και λίγο πλακερά στη κορυφή. Συνήθως, κάθε ρίζα παρουσιάζει κεφάλι 10-15 οκ. βάρους ή και περισσότερο
Κραμβολάχανα Γιαννιώτικα.
Αυτά, ονομαζόμενα και κομπρολάχανα, γίνονται πολύ μεγάλα και αποκτούν μάπα σχεδόν στρογγυλή και σφικτή, 6-10 οκ. βάρους ή και περισσότερο, Πρόκειται περί ποικιλίας πολύ παραγωγικής και μάλλον όψιμης, ανθεκτικής στο κρύο.
Κραμβολάχανα Πατησίων. Αυτά είναι μικρότερα των προηγουμένων, άλλα πολύ πρωϊμώτερα. Καλλιεργούνται κυρίως στους λαχανοκήπους των Αθηνών και Πατρών.
Κραμβολάχανα καρδιά βοδιού χονδρά.
Τα κεφάλια, σε αυτά, γίνονται μέτρια στο μέγεθος, λίγο κωνικά και εξαιρετικώς πρώιμα.
Κραμβολάχανα καρδιά βοδιού μικρά. Αυτά είναι παραλλαγή των προηγουμένων, γίνονται μικρότερα και με τη κορυφή ποιό μυτερή.
Λάχανα καρδιά βοδιού μικρά-Λάχανα Μιλάνου Βικτωρίας
Κραμβολάχανα Μιλάνου. Αυτά χαρακτηρίζονται, κυρίως, από το ελαφρό κατσάρωμα των φύλλων στις νευρώσεις. Η ποικιλία αυτή διακρίνεται σε πολλές παραλλαγές, από τις όποιες οι σπουδαιότερες είναι της Βικτωρίας με μεγάλα στρογγυλά κεφάλια, της Νορβηγίας με κυανιά φύλλα και της Νεαπόλεως με κεφάλια μικρότερα. Όλες οι παραλλαγές είναι όψιμες και κατάλληλες για χειμερινή καλλιέργεια.
Κραμβολάχνα Βρυξελλών (λαχανάκια Βρυξελών)-Brassica oleracea var. Gemmifera
Αυτά αποτελούν ιδιαίτερο είδος. Δεν κάνουν κεφάλι χονδρό αλλά μια ροζέτα από μεγάλα φύλλα στη κορυφή και μικρά κεφαλάκια σαν χονδρά καρύδια, στο μάκρος του κορμού τα όποια και χρησιμοποιούνται. Η καλλιέργεια αυτών γίνεται κάπως διαφορετικότερη από τα κλειστά λάχανα. Αυτά δεν θέλουν πολύ λίπανση, γιατί, τότε, αποκτούν μεγάλο ανάστημα και κεφάλια χαλαρά και μικρά. Για τον λόγο αυτόν τα καλλίτερα αποτελέσματα δίδουν σε χώματα μετρίως γόνιμα ή πολύ ολίγον λιπασμένα. Η σπορά τους γίνεται την άνοιξη, η δε μεταφύτευση κατά Μάιο, σε αποστάσεις 45-50 πόντους, κατά μέσον όρο. Οι λοιπές καλλιεργητικές περιποιήσεις συνίστανται από τα αναγκαία ποτίσματα, και σκαλίσματα, τα όποια πρέπει να γίνονται όπως για τα προηγούμενα. Πρέπει όμως, καθ’ όσο το στέλεχος μεγαλώνει, να κορφολογιέται
τρεις φορές, προς το σκοπό να επισπευτεί η ανάπτυξης των πλαγίων ματιών, τα όποια και θα σχηματίσουν τα κεφαλάκια.
Η συγκομιδή αυτών γίνεται το φθινόπωρο και διαρκεί όλο το χειμώνα. Τα κεφαλάκια, πάντοτε πρέπει να μαζεύονται κατά διαδοχική σειρά, από τα πιο μεγάλα και κλειστά, εφ’ όσον σχηματίζονται και αναπτύσσονται.
Η ποικιλία αυτή είναι όψιμη, αντέχει στο κρύο και ευδοκιμεί παντού. Όπου δοκιμάστει έδωσε καλά αποτελέσματα.
Από τις ποικιλίες οι οποίες δεν κάνουν κλειστά κεφάλια αλλά έχουν τα φύλλα εντελώς ανοικτά, ολίγες ενδιαφέρουν την λαχανοκομία. Οι περισσότερες καλλιεργούνται για κτηνοτροφικό σκοπό ή ακόμη για καλλωπισμό, χάρις στα κόκκινα ή παρδαλά φύλλα τους, τα όποια συνήθως είναι κατσαρά.
Η καλλιέργεια όλων των ανοικτών ποικιλιών γίνεται όπως και των κλειστών, με τη διαφορά, ότι σπέρνονται την άνοιξη και μεταφυτεύονται κατά Μάιο. Η συγκομιδή τους πραγματοποιείται κατά τη θερινή περίοδο και εξακολουθεί μέχρι του φθινοπώρου. Όπου καλλιεργήθηκαν έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, σε βλάστηση και παραγωγή.
Ασθένειες.
Τα κραμβολάχανα γενικώς προσβάλλονται από διάφορες αρρώστιες και έντομα, εκ των οποίων συνηθέστερες και ποιό επιβλαβείς είναι:
Η γάγγραινα των λαχάνων.
Προέρχεται από ένα μικρομύκητα (RlasmodiophoraBrassicae) ο όποιος προσβάλλει και δημιουργεί εκσαρκώσεις ακανόνιστες στα στελέχη ή στις ρίζες, ιδίως κοντά στο λαιμό. Οι αρρωστημένες ρίζες λειτουργούν ανώμαλα και σήπονται, με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα την αποξήρανση των πασχόντων φυτών, Τα σπόρια του μΰκητος, τα όποια ελευθερώνονται από τις σηπόμενες ρίζες, διατηρούν, εντός του εδάφους την βλαστική τους δύναμη για πολλά χρόνια. Σε μολυσμένα χώματα όταν γίνουν σπορές από κραμβολάχανα η άλλα φυτά της ίδιας οικογενείας και τα σπόρια, του μύκητος αυτού έλθουν σε επαφή με τα ριζίδια τους, βλαστάνουν και εισέρχονται στους ιστούς, τούς οποίους αλλοιώνουν στα χαρακτηριστικά εξογκώματα. Η γάγγραινα κάποτε είναι πολύ επικίνδυνη στη καλλιέργεια γενικά των φυτών της οικογενείας των στραυρανθών, ιδίως δε παρουσιάζεται σε εδάφη ξινά. Για τη πρόληψη της ασθενείας αυτής πρέπει ν αποφεύγεται η παράχωση στο έδαφος αρρωστημένων ριζών, να αλλάξει η καλλιέργεια με φυτά άλλα (εκτός από σταυρανθή) να γίνεται χρήση κοπριάς εντελώς χωνευμένης και όταν είναι εύκολο, να διορθώνεται το έδαφος με λιπάσματα φωσφορικά, ασβέστη, είτε και να απολυμαίνεται με φορμόλη (1%) σε ποσό 15-20 δράμ. κατά τετραγ. μέτρο.
Οφείλεται σε σαπρομύκητα ο οποίος προσβάλλει και γεμίζει τα φύλλα, σαν ένα είδος σκόνης από κάρβουνα. Εννοείται με και ρό υγρό και ζεστό. Καταπολεμείται με ραντίσματα θειικού χαλκού, και καύση των αρρωστημένων φυτών.
Είναι ένα μικρό κολεόπτερο, μάκρους 1,5 χλμ. περίπου, ωοειδές και λίγο κυρτό. Το σκουλήκι του είναι μαυριδερό και σκεπασμένο με τριχίτσες. Προσβάλλει καiτρώει τα φύλλα ως σκώληξ ή τέλειο έντομο. Καταπολεμείται με συχνά σκαλίσματα και ποτίσματα, γιατί φοβάται πολύ το νερό. Τα ραντίσματα στα φύλλα με καπνοζούμι καταστρέφει επίσης τα σκουλήκια.
Είναι πεταλούδα πολύ γνωστή στους κήπους, όπου περιφέρεται πετούσα καθ' όλο το έτος. Με ανοιγμένα φτερά έχει μάκρος 6 πόντους. Αυτά είναι άσπρα εκτός μιας βούλας μαύρης πού είναι στα άκρα εκάστης από τις άνω φτερούγες και μιας άλλης στο ακρινό περιθώριο στις κάτω. Η θηλυκιά πεταλούδα παρουσιάζει ακόμη στα επάνω φτερά δύο βουλές μαύρες στρογγυλές, η μια δίπλα στην άλλη και μια μακρουλή βούλα στο μάκρος του ακρινού περιθωρίου προς τα πίσω.
Η πιερρίς έχει δύο γενεές το χρόνο. Κατά Ιούνιο η θηλυκιά γέννα μέχρι 200 αυγά στη κάτω πλευρά των φύλλων τα οποία τοποθετεί το ένα κοντά στο άλλο ώστε να σχηματίζουν είδος πλάκας, σε χρώμα ασπροκίτρινο. Οι κάμπιες κατόπιν, που εκκολάπτονται έχουν χρώμα στακτοπράσινο με τρεις γραμμές κίτρινες και τρίχες ασπρουδερές. Αυτές είναι πολύ αδηφάγες (φαγουλιάρικες), κατατρώγουν τα φύλλα των λαχάνων (και άλλων σταυρανθών), από τα οποία δεν αφήνουν τίποτε παρά τα χονδρά νεύρα, σε λίγο δε χρονικό διάστημα φθάνουν σε 5 πόντους μάκρος. Είναι τόσον επικίνδυνες όσο ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος. Στην αρχή ζουν καθ’ ομάδες, κατόπιν όμως διασκορπίζονται για να χρυσαλιδωθούν σε τρύπες στους τοίχους, στις σχισμές των δένδρων κλπ. Η χρυσαλίς είναι άσπρη με στίγματα μαύρα και κίτρινα. Αυτή προσκολλάται με μια μετάξινη κλωστή από το οπίσθιο άκρο της και στερεώνεται ακόμη καλλίτερα και με μια ζώνη μετάξινης κλωστής. Οι πεταλούδες εμφανίζονται κατά Αύγουστο-Σεπτέμβριο, οπότε δημιο
Αγκινάρα σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Cynara scolymus. Οικογένεια: Σύνθετα-Compositae
Τα τρία στάδια της ανάπτυξης της ανθοκεφαλής της αγκινάρας από πάνω προς τα κάτω:
ανώριμη και κατάλληλη για συγκομιδή
σε φάση πλήρους άνθησης
υργείται η δεύτερη γενεά, της οποίας οι χρυσαλίδες περνούν τον χειμώνα ναρκωμένες για να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες τον επόμενο Μάιο-Ιούνιο.
Η αγκινάρα είναι εντυπωσιακή! Για τη γεύση της μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά για την εμφάνιση, όχι. Μπορεί να «σταθεί» με επιτυχία τόσο στον «καλλωπιστικό» τομέα ενός κήπου όσο και στο λαχανόκηπο.
Εξάλλου, αντίθετα με τα περισσότερα λαχανικά, είναι πολυετές φυτό. Ανθίζει όμως και παράγει καρπούς και σπόρους από το πρώτο έτος της ζωής του. Το εδώδιμο τμήμα της αγκινάρας είναι οι ανθοκεφαλές, τα λουλούδια της • δηλαδή τα οποία τα συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσουν.
Πρόκειται για μεσογειακό φυτό και εκτός από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες υπάρχει και η «άγρια» αγκινάρα, Cynara cardunculus, που έχει όμορφα γκρι, μεγάλα φύλλα και είναι ιδιαίτερα νόστιμη.
Δεν έχει σημασία το ότι η αγκινάρα είναι λαχανικό, με τέτοια λουλούδια μπορεί να συμμετέχει και σε κήπο με καλλωπιστικά.
Ειδικά για την αγκινάρα θα σταθούμε λίγο στον τρόπο που αναπτύσσεται, επειδή αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τις ανάγκες της και τον τρόπο πολλαπλασιασμού της.
Αρχικά το φυτό αναπτύσσεται βλαστικά. Ο σχηματισμός των πρώτων 6-10 φύλλων καθώς και η έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία της πρώτης εδώδιμης ανθοκεφαλής στην κορυφή του κοντού κεντρικού βλαστού. Αφού σχηματιστεί αυτή η πρώτη ανθοκεφαλή, ο βλαστός διακλαδίζεται και στην κορυφή καθεμιάς από τις διακλαδώσεις αυτές σχηματίζονται νέες ανθοκεφαλές, μικρότερες όμως σε μέγεθος από την αρχική. Συνήθως, οι ανθοκεφαλές που σχηματίζονται είναι 5-10, οπότε το συνολικό ύψος του φυτού φτάνει τα 1 -2 μ. Αν το φυτό αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα, οι ανθοκεφαλές ωριμάζουν, καρπίζουν και σποροποιούν.
Το καλοκαίρι το υπέργειο μέρος του φυτού ξεραίνεται, αλλά το υπόγειο παραμένει ζωντανό. Συγκεκριμένα, στη βάση του κεντρικού βλαστού, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν 10-20 βλαστοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται σε λήθαργο. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αρκετοί απ'αυτούς βγαίνουν από το λήθαργο και δίνουν ο καθένας από ένα νεαρό βλαστό (παραφυάδα). Οι παραφυάδες αυτές δημιουργούν νέα φυτά αγκινάρας κ.ο.κ.
φυτό αγκινάρας στο οποίο διακρίνονται οι διακλαδισμένοι βλαστοί με τις ανθοκεφαλές στις κορυφές τους. Το κεντρικό ανώριμο άνθος είναι έτοιμο για συγκομιδή. Τα πλάγια θα συγκομισθούν λίγες μέρες αργότερα.
Τα τρία στάδια της ανάπτυξης της ανθοκεφαλής της αγκινάρας από πάνω προς τα κάτω:
ανώριμη και κατάλληλη για συγκομιδή
σε φάση πλήρους άνθησης
υπερώριμη
Απαιτήσεις
Οι αγκινάρες ευδοκιμούν σε περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες και ήπιο χειμώνα, αφού δεν είναι καθόλου ανθεκτικές στον παγετό. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη τρυφερών ανθοκεφαλών είναι 15-20 °C. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αυτές αναπτύσσονται γρήγορα και σκληραίνουν, οπότε χάνουν τη νοστιμιά τους, ενώ σε χαμηλότερες νεκρώνονται και μαυρίζουν.
Η αγκινάρα έχει βαθύ ριζικό σύστημα το οποίο αναπτύσσεται ανεμπόδιστα κυρίως σε εδάφη αμμοπηλώδη ή αργιλοπηλώδη, γόνιμα και με καλή στράγγιση. Η προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς ωφελεί πολύ την ανάπτυξη των φυτών.
Σπορά - Φύτευση
Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια της αγκινάρας εύκολα, θα χρειαστεί να βρείτε ένα παλιότερο φυτό απ'το οποίο θα πάρετε τα νέα φυτά σας. Διαφορετικά, μπορείτε να αγοράσετε μερικά από κάποιο κέντρο κήπου ή, τέλος, να σπείρετε λίγους σπόρους. Η συνέχεια της καλλιέργειας τα επόμενα χρόνια θα γίνει αναπαράγοντας τα φυτά που ήδη έχετε.
Το ξεκίνημα της καλλιέργειας γίνεται φυτεύοντας τις νεαρές αγκινάρες στις μόνιμες θέσεις τους σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 1,20-1,60 μ. με αποστάσεις επάνω στη γραμμή 80-100 εκ.
Η ανανέωση της καλλιέργειας τις επόμενες χρονιές γίνεται με δύο τρόπους:
Α. Με ξηρόφυτα
Τα φυτά της προηγούμενης σεζόν ποτίζονται κατά τον Αύγουστο για να σπάσει ο λήθαργος των βλαστοφόρων οφθαλμών της βάσης. Κατόπιν εκριζώνονται και η ρίζα τους κόβεται σε κομμάτια κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάθε κομμάτι να περιλαμβάνει τμήμα της σαρκώδους ρίζας μαζί με μερικούς βλαστοφόρους οφθαλμούς.
Καθένα από αυτά τα κομμάτια αποτελεί ένα ξηρόφυτο. Τα ξηρόφυτα διατηρούνται σε υγρή άμμο για λίγες ημέρες, ώστε να αρχίσει η εκβλάστηση των βλαστοφόρων οφθαλμών της βάσης. Αμέσως μετά, δηλαδή εντός του Σεπτεμβρίου, φυτεύονται στη μόνιμη θέση τους σε βάθος 15 εκ. και αποτελούν πλέον τα νέα φυτά σας.
Β. Με παραφυάδες
Και πάλι ξεκινάμε ποτίζοντας τα φυτά της προηγούμενης χρονιάς κατά τον Αύγουστο για να σπάσει ο λήθαργος των βλαστοφόρων οφθαλμών της βάσης. Στη συνέχεια όμως οι οφθαλμοί αφήνονται να εκβλαστήσουν και να δώσουν τις παραφυάδες. Μόλις αυτές αποκτήσουν 3-5 φύλλα, γεγονός που συμβαίνει συνήθως κατά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, αποκόπτονται προσεκτικά από το παλιό φυτό μαζί με τη δική τους νέα θυσανώδη ρίζα καθώς και με τμήμα της σαρκώδους ρίζας του παλιού φυτού. Οι παραφυάδες φυτεύονται αμέσως στη νέα μόνιμη θέση τους.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι την πρώτη χρονιά μετά την εγκατάσταση των νέων φυτών η παραγωγή ανθοκεφαλών είναι περιορισμένη.
Οα θέλαμε εδώ να τονίσουμε πως οι δύο προαναφερθείσες μέθοδοι αναπαραγωγής είναι παραδοσιακές και δε χρησιμοποιούνται πλέον στην παραγωγική γεωργία. Εσείς εφαρμόστε τες, αν έχετε μεράκι και διάθεση, αλλιώς μπορείτε απλά να αγοράζετε νέα φυτά κάθε χρόνο.
Φροντίδες
Η αγκινάρα είναι απαιτητική, γι' αυτό προσθέστε στο χώμα γύρω απ' τα φυτά οργανικά λιπάσματα κάθε άνοιξη και βοηθήστε την με λίγο πλήρες λίπασμα στις αρχές του φθινοπώρου. Τα ποτίσματα θα πρέπει να είναι τακτικά, χωρίς όμως υπερβολές.
Μετά τη συγκομιδή και της τελευταίας ανθοκεφαλής από ένα φυτό (περίπου κατά το Μάιο), κόβετε όλο το υπέργειο μέρος του φυτού στο επίπεδο του εδάφους και αφήνετε το υπόγειο να περάσει τη θερμή περίοδο σε κατάσταση λήθαργου. Όταν αυτό αφυπνισθεί το φθινόπωρο, οι οφθαλμοί της βάσης θα δώσουν πολλούς βλαστούς. Εσείς θα τους αφήσετε να αναπτυχτούν λίγο και μετά θα αφαιρέσετε τους περισσότερους αφήνοντας να αναπτυχθούν τελικά μόνο τρεις.
Αν δεν ανανεώνετε κάθε φθινόπωρο τα φυτά σας με τους τρόπους που περιγράψαμε στο προηγούμενο κεφάλαιο, θα χρειαστεί οπωσδήποτε να το κάνετε μετά από 5-6 χρόνια. Η γήρανσή τους μειώνει σημαντικά την παραγωγικότητά τους. Γι' αυτό θα πρέπει να τα ξεριζώσετε και να τα αντικαταστήσετε με καινούργια.
Στη γλάστρα
Αν οι αγκινάρες σας είναι σε γλάστρα, θα χρειαστούν λίπασμα πολύ πιο τακτικά: κάθε μήνα δώστε τους μικρές ποσότητες κάποιου πλήρους και ισορροπημένου υδατοδιαλυτού σκευάσματος. Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι κάθε τρία περίπου χρόνια θα πρέπει να ανανεώνετε τα φυτά σας.
Συγκομιδή
Μια ανθοκεφαλή συγκομίζεται, όταν έχει αποκτήσει το τελικό της μέγεθος, αλλά είναι ακόμη ανώριμη και δεν έχει σκληρύνει. Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό; Τα φύλλα που βρίσκονται στη βάση της ανθοκεφαλής, γνωστά και ως βράκτια, πρέπει να είναι κλειστά και τρυφερά. Συνήθως η πρώτη ανθοκεφαλή που συγκομίζουμε είναι αυτή του κεντρικού βλαστού και είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος.
Βασιζόμενοι στη λογική πως συγκομίζουμε κάθε φορά την ανθοκεφαλή που είναι έτοιμη, η περίοδος συγκομιδής, ανάλογα με την ποικιλία
και τον τόπο καλλιέργειας, μπορεί να αρχίσει από Νοέμβριο και να φτάσει μέχρι το Μάιο.
Προβλήματα
Τρύπες στα φύλλα: σαλιγκάρια ή και γυμνοσάλιαγκες
Συστροφή των νεαρών φύλλων παρουσία εντόμων: αφίδες
Λευκοί «λεκέδες» πάνω στα φύλλα: ωίδιο
Για την επιτυχή καταπολέμηση της πιερρίδος πρέπει να επιδιώκεται ή καταστροφή των πεταλούδων, των αυγών ως και των καμπιών και να καταστρέφονται. Οι πεταλούδες συλλαμβάνονται με φωτοπαγίδες την νύκτα, οι δε κάμπιες σκοτώνονται με ραντίσματα διαλύσεως σάπωνος 3%. Επίσης ή σκόνη πυρέθρου είναι πολύ αποτελεσματική, με την οποία γίνεται πασπάλισμα, όπως το θειάφισμα στα αμπέλια.
Πηγή: Ο πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Αθήναι 1940
Συγκαλειέργεια
Τα λάχανα ευδοκιμούν όταν φυτεύονται με αρωματικά φυτά, όπως άνηθο, μέντες, δενδρολίβανο, θυμάρι, και χαμομήλι.
Το λάχανο αναπτύσσετε καλά με άλλα λαχανικά όπως τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπιζέλια, το σέλινο, τις πατάτες, τα κουκιά και τα τεύτλα.
Διατροφικά στοιχεία
Το λάχανο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία, συν ιώδιο, θείο, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Ε και ασβέστιο από τα εσωτερικά φύλλα.http://www.ftiaxno.gr/
καρπούζι καλλιέργεια
Ένας από τους πιο δροσιστικούς καρπούς του καλοκαιριού είναι αυτός του φυτού της καρπουζιάς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα αποτελεί η συνήθως ερυθρόχρωμη ιδιαιτέρως απολαυστική πλούσια υδαρής σάρκα του η οποία μπορεί να καταναλώνεται κυρίως υπό τη μορφή δροσιστικού φρούτου, αναψυκτικού, ποτού ή ελαφρού φαγητού με τη συνοδεία του περίφημου τυριού της φέτας.
Το επιστημονικό όνομά του είναι Κίτρουλλος εριώδης (Citrullus lanatus) και ανήκει στην οικογένεια των Κολοκυνθοειδών (Cucurbitaceae). Η νεοελληνική ονομασία του είναι υδροπέπων. Άλλες ονομασίες που το χαρακτηρίζουν είναι Σίκυς ο υδροπέπων, πατιχιά, πατισχιά, πατίχα ή σαρακινοπέπονο. Κατάγεται από την κεντρική αφρικανική ήπειρο.
Σήμερα καλλιεργείται παγκοσμίως σε μεγάλες εκτάσεις, αλλά το καλλιεργούσαν εντατικά ήδη από την Αρχαιότητα κυρίως στην Αίγυπτο. Όσον αφορά στους Αρχαίους Έλληνες ενδεχομένως να γνώριζαν την ύπαρξή του (πχ Γαληνός) και ίσως να το ονόμαζαν μηλοπέπων, παρ’ όλο που αρκετοί μελετητές διχογνωμούν ως προς τον εννοιολογικό προσδιορισμό της λέξεως.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αλλά άξιες αναφοράς είναι 5:
- Η τσινκουαντίνα, η οποία χαρακτηρίζεται από παχιά φλούδα και σάρκα όχι πολύ γλυκιά
- Η ρομανιόλα ή Γαλλική, της οποίας η φλούδα έχει μεσαίο πάχος και εξωτερικά έχει χρωματικές λωρίδες πράσινες και μαυριδερές
- Η λομβαρδική, χαρακτηρίζεται από το μεγάλο της καρπό τη λεπτή φλούδα τη σακχαρώδη σάρκα και τους πολυάριθμους σπόρους και είναι ελάχιστα παραγωγική
- Η Κλοντλάικ, μέσο - όψιμη με μεγάλο και μακρουλό καρπό λεπτή φλούδα και ανθεκτική στις μεταφορές
- Η μπέιμπι σούγκαρ, η οποία είναι πρώιμη με μεγάλο καρπό
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως τρείς ποικιλίες: η λευκόσαρκη, η μοσχάτη και η κοινή (ερυθρόσαρκη)
Η καλλιέργειά του στην Ελλάδα ξεκινάει από τις αρχές της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι μια ετήσια καλλιέργεια με βλαστό έρποντα και φύλλα μεγάλα και χνουδωτά. Τα άνθη της βγαίνουν 6 με 7 εβδομάδες από την βλάστηση του σπόρου και πρόκειται συνήθως για μονήρη άνθη. Πρώτα εμφανίζονται τα αρσενικά και μετά τα θηλυκά. Τα φυτά είναι αυτόγαμα. Η επικονίαση γίνεται με έντομα.
Η καλλιέργειά του στην Ελλάδα ξεκινάει από τις αρχές της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι μια ετήσια καλλιέργεια με βλαστό έρποντα και φύλλα μεγάλα και χνουδωτά. Τα άνθη της βγαίνουν 6 με 7 εβδομάδες από την βλάστηση του σπόρου και πρόκειται συνήθως για μονήρη άνθη. Πρώτα εμφανίζονται τα αρσενικά και μετά τα θηλυκά. Τα φυτά είναι αυτόγαμα. Η επικονίαση γίνεται με έντομα.
Ασθένειες
Δυστυχώς, το φυτό της καρπουζιάς είναι επιρρεπές σε φυτοπαθολογικά προβλήματα εξ αιτίας διαφόρων ασθενειών και κυρίως αυτών που σχετίζονται με το έδαφος ως προς την προέλευσή τους. Η πιο καταστροφική προσβολή η οποία είναι σε θέση ακόμα και να εξολοθρεύσει μία παραγωγική καλλιέργεια θα υποστηρίζαμε ότι αποτελεί η ανδρομύκωση του φουζαρίου.
Φουζάριο σε καρπουζιά
Το φουζάριο είναι ένας μύκητας ο οποίος κυρίως φράσσει τα αγγεία του φυτού εμποδίζοντας την τροφοδοσία των υπέργειων τμημάτων σε νερό και θρεπτικά στοιχεία με επίπτωση συνήθως την ολοκληρωτική καταστροφή της καρπουζιάς. Εάν κάποια φυτά γλιτώσουν από την ασθένεια πιθανώς θα επιτύχουν μία υποβαθμισμένη ποιοτικά και ποσοτικά παραγωγή καρπουζιών. Για αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγουμε να καλλιεργούμε δύο συνεχόμενες καλλιεργητικές περιόδους φυτά καρπουζιάς στο ίδιο χωράφι εάν θέλουμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή. Επιπροσθέτως, αξιοσημείωτη ζημία, αλλά σε μικρότερη έκταση, μπορεί να προξενήσει η προσβολή από φυτοπαθογόνο νηματώδη.
Καλλιέργεια
Η καρπουζιά προτιμά αφράτα και ηλιόλουστα εδάφη προσχωσιγενή πλούσια και κατά προτίμηση καλά αποσυντιθέμενες οργανικές ουσίες. Δεν πρέπει η καλλιέργεια να παρατείνεται στο ίδιο μέρος για πάνω από ένα έτος.
Είναι απαραίτητη η καλή λίπανση με φώσφορο και κάλιο. Το δεύτερο ευνοεί στο μεταβολισμό των σακχάρων με συνέπεια γλυκά και εύγευστα καρπούζια.
Η σπορά γίνεται μεταξύ Απριλίου και Μαΐου με το φύτεμα 3-4 σπόρων ανά τρύπα στην οποία ύστερα μπαίνει καλά χωνεμένη κοπριά και χώμα ανακατεμένο ακολουθεί ένα καλό πότισμα.
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να γίνει αντιμετώπιση των ζιζανίων με χημικά μέσα η με το παραδοσιακό βοτάνισμα. Για τα φυτά μας το πότισμα είναι απαραίτητο όμως χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί είναι απαραίτητο να γίνετε μετά την ανατολή του ηλίου ή νωρίς το πρωί. Είναι επίσης απαραίτητο το κορφολόγημα του κεντρικού βλαστού και των πλευρικών για να μειώσουμε των αριθμό καρπών ανά φυτό.
Καλό είναι να γίνεται και μια λίπανση επιφανείας γιατί η καρπουζιά είναι πολύ απαιτητικό φυτό.
Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Ιούλιο ως και τον Αύγουστο τις βραδινές ώρες μια ένδειξη ωριμάνσεως είναι η απώλεια της γυαλάδας του καρπού. Προσοχή ο καρπός πρέπει να αφαιρείται χωρίς τον ποδίσκο.
Καλλιέργεια
Η καρπουζιά προτιμά αφράτα και ηλιόλουστα εδάφη προσχωσιγενή πλούσια και κατά προτίμηση καλά αποσυντιθέμενες οργανικές ουσίες. Δεν πρέπει η καλλιέργεια να παρατείνεται στο ίδιο μέρος για πάνω από ένα έτος.
Είναι απαραίτητη η καλή λίπανση με φώσφορο και κάλιο. Το δεύτερο ευνοεί στο μεταβολισμό των σακχάρων με συνέπεια γλυκά και εύγευστα καρπούζια.
Η σπορά γίνεται μεταξύ Απριλίου και Μαΐου με το φύτεμα 3-4 σπόρων ανά τρύπα στην οποία ύστερα μπαίνει καλά χωνεμένη κοπριά και χώμα ανακατεμένο ακολουθεί ένα καλό πότισμα.
Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας πρέπει να γίνει αντιμετώπιση των ζιζανίων με χημικά μέσα η με το παραδοσιακό βοτάνισμα. Για τα φυτά μας το πότισμα είναι απαραίτητο όμως χρειάζεται πολύ προσοχή γιατί είναι απαραίτητο να γίνετε μετά την ανατολή του ηλίου ή νωρίς το πρωί. Είναι επίσης απαραίτητο το κορφολόγημα του κεντρικού βλαστού και των πλευρικών για να μειώσουμε των αριθμό καρπών ανά φυτό.
Καλό είναι να γίνεται και μια λίπανση επιφανείας γιατί η καρπουζιά είναι πολύ απαιτητικό φυτό.
Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Ιούλιο ως και τον Αύγουστο τις βραδινές ώρες μια ένδειξη ωριμάνσεως είναι η απώλεια της γυαλάδας του καρπού. Προσοχή ο καρπός πρέπει να αφαιρείται χωρίς τον ποδίσκο.
Απαιτήσεις σε νερό
Το καρπούζι αποτελείται κατά 90% από νερό, οπότε η επάρκεια νερού είναι καθοριστική κατά την ανάπτυξη του φυτού και του καρπού. Έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει κενά στον αγρό και μείωση της φυλλικής επιφάνειας και κυρίως της σοδειάς. Η επάρκεια νερού είναι σημαντική κατά τη βλαστική ανάπτυξη αλλά τελείως καθοριστική κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της ανάπτυξης του καρπού. Η συχνότητα και η διάρκεια της άρδευσης εξαρτάται κυρίως από τις καιρικές συνθήκες, τον τύπο του εδάφους και από μερικές εδαφογενείς ασθένειες, κυρίως μετά τη δωδέκατη εβδομάδα.
Οι περισσότεροι αγροί καρπουζιού αρδεύονται με ψεκασμό. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα που αποτελείται από έναν κεντρικό άξονα, (πολύ αποτελεσματικό για αγρούς με ορθογώνιο σχήμα) ή με ένα μεγάλο μεταφερόμενο σωλήνα ή με ένα σταθερό σύστημα από φορητούς σωλήνες . Επίσης, η στάγδην άρδευση είναι μια διαδεδομένη μέθοδος στους αγρούς καρπουζιού. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική για φυτά που καλλιεργούνται με πλαστική κάλυψη. Με την στάγδην άρδευση χρησιμοποιείται 40% λιγότερο νερό, φυτρώνουν λιγότερα ζιζάνια, και επιτυγχάνονται πρωιμότερες σοδειές. Η άρδευση πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα (σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) με 15,25-24,4 cm3 να χορηγούνται σε κάθε άρδευση. Ο κύριος στόχος της άρδευσης είναι να διατηρήσει την εδαφική υγρασία σε όλες τις περιόδους αλλά χωρίς να γίνει κατάκλιση.
Διαμόρφωση
Οι μίσχοι της καρπουζιάς πρέπει να αναστραφούν ή να προσαρμοστούν οι καταβολάδες στην κατάλληλη κατεύθυνση. Μ΄ αυτό τον τρόπο διατηρούνται καθαρά τα αυλάκια για να διευκολύνεται η κίνηση και η καλλιέργεια ανάμεσα στα φυτά χωρίς να πληγώνονται οι μίσχοι. Αυτή η διαμόρφωση πρέπει να γίνει πριν οι καταβολάδες εγκατασταθούν με ρίζες και πρέπει να γίνει μια φορά σε κάθε καταβολάδα ώστε να αποφευχθούν ζημιές και στριφογυρίσματα του μίσχου.
Κλάδεμα
Τα φυτά του καρπουζιού πρέπει να κλαδεύονται για αποφυγή υπερβολικής καρπόδεσης έτσι ώστε να παραμείνει ο σωστός αριθμός καρπών με το κατάλληλο εμπορικό μέγεθος. Με το πρώτο κλάδεμα απομακρύνονται όλοι οι κακοσχηματισμένοι (μη εμπορικοί) καρποί ενώ με το δεύτερο απομακρύνονται όλοι οι καρποί που σχηματίστηκαν όψιμα ώστε να αυξηθούν σε μέγεθος αυτοί που θα απομείνουν. Μετά το κλάδεμα πρέπει να υπάρχουν δυο καρποί ανά μίσχο.
Μέθοδοι πολλαπλασιασμού
Ο πολλαπλασιασμός της καρπουζιάς μπορεί να επιτευχθεί είτε με το σπόρο είτε με μοσχεύματα. Η φύτευση γίνεται συνήθως με το χέρι σε υπερυψωμένες κλίνες που λέγονται λόφοι, ή μηχανικά σε αυλάκι σποράς. Η φύτευση πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι υγρό.
Σπόρος
Ο σπόρος του καρπουζιού φυτρώνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 200C -350C. Η σπορά πρέπει να καθυστερείται ώσπου να περάσει ο κίνδυνος παγετού. Όταν γίνει νωρίτερα, πολλοί παραγωγοί συμπληρώνουν την πρώτη σπορά με μια δεύτερη 7-10 μέρες αργότερα δεδομένου ότι κάποιοι σπόροι θα χαθούν από το ψύχος. Αυτή είναι μια δαπανηρή μέθοδος όταν χρησιμοποιούνται υβρίδια και δεν αντισταθμίζεται με τα έσοδα από τα πρώιμα καρπούζια.
Μοσχεύματα
Τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται συχνότερα επειδή ο σπόρος κοστίζει πολύ. Όταν επιδιώκεται πρώιμη παραγωγή, ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει μοσχεύματα οπότε αρχίζει την παραγωγή 2-3 εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν σπόρο. Υπάρχουν διάφορες φροντίδες κατά την χρησιμοποίηση μοσχευμάτων. Όταν χρησιμοποιούνται μοσχεύματα είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι σε ηλικία μικρότερο των επτά εβδομάδων. Η επιτυχία εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: εμπορικός σπόρος απαλλαγμένος από ζιζάνια, έντομα και ασθένειες, επάρκεια νερού και θερμοκρασίας, επάρκεια φωτισμού υψηλής ποιότητας και 3-4 μέρες περίοδος σκλήρυνσης.
Ένας επιπρόσθετος παράγοντας είναι ότι τα καρπούζια παθαίνουν μεταφυτευτικό σοκ και δεν πρέπει να διαταράσσονται. Γι’ αυτό το λόγο τα μοσχεύματα θα πρέπει να μεταφέρονται στους αγρούς στις ίδιες κλούβες μέσα στις οποίες αναπτύσσονται και οι οποίες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μην περιορίζεται το ριζικό τους σύστημα.
Κάλυψη με πλαστικό
Η κάλυψη με μαύρο πολυαιθυλένιο μπορεί να παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια του καρπουζιού, τα οποία είναι: μείωση των εξόδων για την καταπολέμηση πρώιμων ζιζανίων, βελτίωση της πρώιμης ανάπτυξης και εγκατάστασης της καλλιέργειας, μπορεί επίσης να αυξήσει την δράση των νηματοδοκτόνων, ελαχιστοποιεί την διήθηση των διαλυτών στοιχείων κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και διατηρεί ένα πιο ομοιόμορφο επίπεδο υγρασίας μεταξύ των αρδεύσεων.
Επικονίαση
Tα φυτά του καρπουζιού παράγουν ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη στον ίδιο βλαστό. Ένα θηλυκό άνθος μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από τη διόγκωση στη βάση του, η οποία μοιάζει με ένα μικροσκοπικό καρπούζι. Κανονικά το θηλυκό άνθος πρέπει να συναντάται κάθε επτά με δέκα γόνατα. Γι’ αυτό το λόγο τα φυτά παράγουν περίπου δεκαπλάσια αρσενικά άνθη σε σχέση με τα θηλυκά. Επικονίαση είναι η μεταφορά της γύρης από το αρσενικό άνθος στο θηλυκό. Η γύρη πρέπει να μεταφέρεται από άνθος σε άνθος με τα έντομα-επικονιαστές, κυρίως με τις μέλισσες. Για κατάλληλη επικονίαση ένα θηλυκό άνθος πρέπει να δεχτεί πάνω από οχτώ επισκέψεις μελισσών. Αν δεν τοποθετηθεί αρκετή γύρη σε κάθε θηλυκό άνθος, η καρπουζιά είτε δεν θα παράγει καρπούς, είτε θα είναι κακοσχηματισμένοι και πιθανώς θα αφαιρεθούν κατά τη συγκομιδή. Και οι δυο αυτές περιπτώσεις καταλήγουν σε μείωση της σοδειάς και της ποιότητας. Τα θηλυκά φυτά που δεν δένουν κανονικά χάνουν το πράσινο χρώμα τους, συρρικνώνονται, συχνά γίνονται μαύρα και τελικά αποβάλλονται (αποχωρίζονται από το μίσχο). Οι μέλισσες επισκέπτονται τα καρπούζια κυρίως το πρωί, μια με δύο ώρες μετά την ανατολή του ήλιου μόλις τα άνθη ανοίγουν. Οι επισκέψεις συνεχίζονται μέχρι το απόγευμα ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις υπόλοιπες καιρικές συνθήκες. Τα μέσα του μεσημεριού είναι συνήθως η περίοδος που οι μέλισσες έχουν τη μέγιστη δραστηριότητα, εντούτοις συννεφιασμένος, βροχερός καιρός ή άκαιρο ψύχος συνήθως περιορίζουν την δραστηριότητα των μελισσών. Τα χαρακτηριστικά άνθη του καρπουζιού ανοίγουν μόνο για μια μέρα και πρέπει να επικονιαστούν αποτελεσματικά αυτή τη μέρα για να επιτευχθεί μια καλή σοδειά. Τα άνθη του καρπουζιού δεν είναι ελκυστικά προς τις μέλισσες. Γι’ αυτό το λόγο τα ανθισμένα ζιζάνια ή τα άλλα φυτά μπορούν ανταγωνιστούν τα καρπούζια. Όπου είναι δυνατόν πρέπει να καταστρέφονται ζιζάνια τα οποία μπορεί να ανθίζουν συγχρόνως με τα φυτά του καρπουζιού.
Συγκομιδή
Η συγκομιδές αρχίζουν περίπου 30 μέρες μετά την πλήρη άνθιση και συνεχίζονται για πολλές εβδομάδες με 3-4 κοψίματα σε διαστήματα των 3-5 ημερών. Τα καρπούζια πρέπει να συλλέγονται στο ώριμο στάδιο όπου η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι η μέγιστη. Η ωρίμανση στα καρπούζια είναι δύσκολο να καθοριστεί επειδή ο καρπός δεν αποκολλάται από το μίσχο. Η σάρκα από ένα χαρακτηριστικό κοκκινόσαρκο καρπούζι αλλάζει από το άγουρο ροζ χρώμα στο κόκκινο της ωρίμανσης, και μετά περνάει στην υπερωρίμανση μέσα σε διάστημα 10-14 μέρες .
Οι παραγινωμένοι καρποί έχουν υδαρή, μαλακή υφή και λίγα σάκχαρα. Γενικά, ο καρπός έχει ωριμάσει όταν ο καρπός που χτυπιέται ελαφρά με τον αντίχειρα βγάζει υπόκωφο ήχο, ο πιο κοντινός στον καρπό έλικας νεκρώνεται και οι λεπτές τρίχες στο μίσχο εξαφανίζονται.. Επιπρόσθετες ενδείξεις για την ωριμότητα είναι η αλλαγή του χρώματος των κηλίδων από γκρίζο-άσπρο σε ανοιχτό πράσινο. Ο φλοιός γίνεται σκληρός για να σχιστεί με το νύχι και οι άκρες στρογγυλεύουν. Όταν ωριμάζουν εμφανίζεται ένα σκονισμένο κάλυμμα δίνοντας στον καρπό μια θαμπή εμφάνιση και τραχιά αίσθηση.
Μαζί με τις δυσκολίες προσδιορισμού του χρόνου συγκομιδής υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που σχετίζονται με τη συγκομιδή των καρπουζιών. Αν ο αγρός έχει δεχθεί άφθονο νερό, τα καρπούζια μπορεί να ραγίσουν, ιδιαίτερα αν συγκομίζονται πρωί όταν είναι «πρησμένα». Οι πιθανότητες να σπάσουν μπορούν να μειωθούν αν η συγκομιδή γίνει το απόγευμα και αν οι καρποί κόβονται αντί να τραβιούνται. Στοιβάζοντας τα καρπούζια στην άκρη αντί στο τέλος επίσης μειώνεται ο κίνδυνος να σπάσουν.
Τα καρπούζια αποθηκεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και σε χαμηλότερη υγρασία σε σχέση με τα πεπόνια (10-15 °C, 90% σχετική υγρασία). Η αποθήκευση για παρατεταμένες περιόδους κάτω από 10 °C μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς λόγω ψύχους : για παράδειγμα, μια εβδομάδα στους 0 °C μπορεί να προκαλέσει βαθουλώματα, απώλεια χρώματος και γεύσης. Στους 10-15 °C μπορούν διατηρηθούν 2-3 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή. Εντούτοις το κόκκινο χρώμα βαθμιαία αλλοιώνεται.
Οι περισσότεροι αγροί καρπουζιού αρδεύονται με ψεκασμό. Αυτό μπορεί να είναι ένα σύστημα που αποτελείται από έναν κεντρικό άξονα, (πολύ αποτελεσματικό για αγρούς με ορθογώνιο σχήμα) ή με ένα μεγάλο μεταφερόμενο σωλήνα ή με ένα σταθερό σύστημα από φορητούς σωλήνες . Επίσης, η στάγδην άρδευση είναι μια διαδεδομένη μέθοδος στους αγρούς καρπουζιού. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική για φυτά που καλλιεργούνται με πλαστική κάλυψη. Με την στάγδην άρδευση χρησιμοποιείται 40% λιγότερο νερό, φυτρώνουν λιγότερα ζιζάνια, και επιτυγχάνονται πρωιμότερες σοδειές. Η άρδευση πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα (σε ευνοϊκές καιρικές συνθήκες) με 15,25-24,4 cm3 να χορηγούνται σε κάθε άρδευση. Ο κύριος στόχος της άρδευσης είναι να διατηρήσει την εδαφική υγρασία σε όλες τις περιόδους αλλά χωρίς να γίνει κατάκλιση.
Διαμόρφωση
Οι μίσχοι της καρπουζιάς πρέπει να αναστραφούν ή να προσαρμοστούν οι καταβολάδες στην κατάλληλη κατεύθυνση. Μ΄ αυτό τον τρόπο διατηρούνται καθαρά τα αυλάκια για να διευκολύνεται η κίνηση και η καλλιέργεια ανάμεσα στα φυτά χωρίς να πληγώνονται οι μίσχοι. Αυτή η διαμόρφωση πρέπει να γίνει πριν οι καταβολάδες εγκατασταθούν με ρίζες και πρέπει να γίνει μια φορά σε κάθε καταβολάδα ώστε να αποφευχθούν ζημιές και στριφογυρίσματα του μίσχου.
Κλάδεμα
Τα φυτά του καρπουζιού πρέπει να κλαδεύονται για αποφυγή υπερβολικής καρπόδεσης έτσι ώστε να παραμείνει ο σωστός αριθμός καρπών με το κατάλληλο εμπορικό μέγεθος. Με το πρώτο κλάδεμα απομακρύνονται όλοι οι κακοσχηματισμένοι (μη εμπορικοί) καρποί ενώ με το δεύτερο απομακρύνονται όλοι οι καρποί που σχηματίστηκαν όψιμα ώστε να αυξηθούν σε μέγεθος αυτοί που θα απομείνουν. Μετά το κλάδεμα πρέπει να υπάρχουν δυο καρποί ανά μίσχο.
Μέθοδοι πολλαπλασιασμού
Ο πολλαπλασιασμός της καρπουζιάς μπορεί να επιτευχθεί είτε με το σπόρο είτε με μοσχεύματα. Η φύτευση γίνεται συνήθως με το χέρι σε υπερυψωμένες κλίνες που λέγονται λόφοι, ή μηχανικά σε αυλάκι σποράς. Η φύτευση πρέπει να γίνεται όταν το έδαφος είναι υγρό.
Σπόρος
Ο σπόρος του καρπουζιού φυτρώνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 200C -350C. Η σπορά πρέπει να καθυστερείται ώσπου να περάσει ο κίνδυνος παγετού. Όταν γίνει νωρίτερα, πολλοί παραγωγοί συμπληρώνουν την πρώτη σπορά με μια δεύτερη 7-10 μέρες αργότερα δεδομένου ότι κάποιοι σπόροι θα χαθούν από το ψύχος. Αυτή είναι μια δαπανηρή μέθοδος όταν χρησιμοποιούνται υβρίδια και δεν αντισταθμίζεται με τα έσοδα από τα πρώιμα καρπούζια.
Μοσχεύματα
Τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται συχνότερα επειδή ο σπόρος κοστίζει πολύ. Όταν επιδιώκεται πρώιμη παραγωγή, ο παραγωγός μπορεί να χρησιμοποιήσει μοσχεύματα οπότε αρχίζει την παραγωγή 2-3 εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τους παραγωγούς που χρησιμοποιούν σπόρο. Υπάρχουν διάφορες φροντίδες κατά την χρησιμοποίηση μοσχευμάτων. Όταν χρησιμοποιούνται μοσχεύματα είναι σημαντικό να επιβεβαιωθεί ότι το πολλαπλασιαστικό υλικό είναι σε ηλικία μικρότερο των επτά εβδομάδων. Η επιτυχία εξαρτάται από τέσσερις παράγοντες: εμπορικός σπόρος απαλλαγμένος από ζιζάνια, έντομα και ασθένειες, επάρκεια νερού και θερμοκρασίας, επάρκεια φωτισμού υψηλής ποιότητας και 3-4 μέρες περίοδος σκλήρυνσης.
Ένας επιπρόσθετος παράγοντας είναι ότι τα καρπούζια παθαίνουν μεταφυτευτικό σοκ και δεν πρέπει να διαταράσσονται. Γι’ αυτό το λόγο τα μοσχεύματα θα πρέπει να μεταφέρονται στους αγρούς στις ίδιες κλούβες μέσα στις οποίες αναπτύσσονται και οι οποίες πρέπει να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μην περιορίζεται το ριζικό τους σύστημα.
Κάλυψη με πλαστικό
Η κάλυψη με μαύρο πολυαιθυλένιο μπορεί να παρέχει πολλά πλεονεκτήματα στην καλλιέργεια του καρπουζιού, τα οποία είναι: μείωση των εξόδων για την καταπολέμηση πρώιμων ζιζανίων, βελτίωση της πρώιμης ανάπτυξης και εγκατάστασης της καλλιέργειας, μπορεί επίσης να αυξήσει την δράση των νηματοδοκτόνων, ελαχιστοποιεί την διήθηση των διαλυτών στοιχείων κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και διατηρεί ένα πιο ομοιόμορφο επίπεδο υγρασίας μεταξύ των αρδεύσεων.
Επικονίαση
Tα φυτά του καρπουζιού παράγουν ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά άνθη στον ίδιο βλαστό. Ένα θηλυκό άνθος μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από τη διόγκωση στη βάση του, η οποία μοιάζει με ένα μικροσκοπικό καρπούζι. Κανονικά το θηλυκό άνθος πρέπει να συναντάται κάθε επτά με δέκα γόνατα. Γι’ αυτό το λόγο τα φυτά παράγουν περίπου δεκαπλάσια αρσενικά άνθη σε σχέση με τα θηλυκά. Επικονίαση είναι η μεταφορά της γύρης από το αρσενικό άνθος στο θηλυκό. Η γύρη πρέπει να μεταφέρεται από άνθος σε άνθος με τα έντομα-επικονιαστές, κυρίως με τις μέλισσες. Για κατάλληλη επικονίαση ένα θηλυκό άνθος πρέπει να δεχτεί πάνω από οχτώ επισκέψεις μελισσών. Αν δεν τοποθετηθεί αρκετή γύρη σε κάθε θηλυκό άνθος, η καρπουζιά είτε δεν θα παράγει καρπούς, είτε θα είναι κακοσχηματισμένοι και πιθανώς θα αφαιρεθούν κατά τη συγκομιδή. Και οι δυο αυτές περιπτώσεις καταλήγουν σε μείωση της σοδειάς και της ποιότητας. Τα θηλυκά φυτά που δεν δένουν κανονικά χάνουν το πράσινο χρώμα τους, συρρικνώνονται, συχνά γίνονται μαύρα και τελικά αποβάλλονται (αποχωρίζονται από το μίσχο). Οι μέλισσες επισκέπτονται τα καρπούζια κυρίως το πρωί, μια με δύο ώρες μετά την ανατολή του ήλιου μόλις τα άνθη ανοίγουν. Οι επισκέψεις συνεχίζονται μέχρι το απόγευμα ανάλογα με τη θερμοκρασία και τις υπόλοιπες καιρικές συνθήκες. Τα μέσα του μεσημεριού είναι συνήθως η περίοδος που οι μέλισσες έχουν τη μέγιστη δραστηριότητα, εντούτοις συννεφιασμένος, βροχερός καιρός ή άκαιρο ψύχος συνήθως περιορίζουν την δραστηριότητα των μελισσών. Τα χαρακτηριστικά άνθη του καρπουζιού ανοίγουν μόνο για μια μέρα και πρέπει να επικονιαστούν αποτελεσματικά αυτή τη μέρα για να επιτευχθεί μια καλή σοδειά. Τα άνθη του καρπουζιού δεν είναι ελκυστικά προς τις μέλισσες. Γι’ αυτό το λόγο τα ανθισμένα ζιζάνια ή τα άλλα φυτά μπορούν ανταγωνιστούν τα καρπούζια. Όπου είναι δυνατόν πρέπει να καταστρέφονται ζιζάνια τα οποία μπορεί να ανθίζουν συγχρόνως με τα φυτά του καρπουζιού.
Συγκομιδή
Η συγκομιδές αρχίζουν περίπου 30 μέρες μετά την πλήρη άνθιση και συνεχίζονται για πολλές εβδομάδες με 3-4 κοψίματα σε διαστήματα των 3-5 ημερών. Τα καρπούζια πρέπει να συλλέγονται στο ώριμο στάδιο όπου η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι η μέγιστη. Η ωρίμανση στα καρπούζια είναι δύσκολο να καθοριστεί επειδή ο καρπός δεν αποκολλάται από το μίσχο. Η σάρκα από ένα χαρακτηριστικό κοκκινόσαρκο καρπούζι αλλάζει από το άγουρο ροζ χρώμα στο κόκκινο της ωρίμανσης, και μετά περνάει στην υπερωρίμανση μέσα σε διάστημα 10-14 μέρες .
Οι παραγινωμένοι καρποί έχουν υδαρή, μαλακή υφή και λίγα σάκχαρα. Γενικά, ο καρπός έχει ωριμάσει όταν ο καρπός που χτυπιέται ελαφρά με τον αντίχειρα βγάζει υπόκωφο ήχο, ο πιο κοντινός στον καρπό έλικας νεκρώνεται και οι λεπτές τρίχες στο μίσχο εξαφανίζονται.. Επιπρόσθετες ενδείξεις για την ωριμότητα είναι η αλλαγή του χρώματος των κηλίδων από γκρίζο-άσπρο σε ανοιχτό πράσινο. Ο φλοιός γίνεται σκληρός για να σχιστεί με το νύχι και οι άκρες στρογγυλεύουν. Όταν ωριμάζουν εμφανίζεται ένα σκονισμένο κάλυμμα δίνοντας στον καρπό μια θαμπή εμφάνιση και τραχιά αίσθηση.
Μαζί με τις δυσκολίες προσδιορισμού του χρόνου συγκομιδής υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που σχετίζονται με τη συγκομιδή των καρπουζιών. Αν ο αγρός έχει δεχθεί άφθονο νερό, τα καρπούζια μπορεί να ραγίσουν, ιδιαίτερα αν συγκομίζονται πρωί όταν είναι «πρησμένα». Οι πιθανότητες να σπάσουν μπορούν να μειωθούν αν η συγκομιδή γίνει το απόγευμα και αν οι καρποί κόβονται αντί να τραβιούνται. Στοιβάζοντας τα καρπούζια στην άκρη αντί στο τέλος επίσης μειώνεται ο κίνδυνος να σπάσουν.
Τα καρπούζια αποθηκεύονται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και σε χαμηλότερη υγρασία σε σχέση με τα πεπόνια (10-15 °C, 90% σχετική υγρασία). Η αποθήκευση για παρατεταμένες περιόδους κάτω από 10 °C μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς λόγω ψύχους : για παράδειγμα, μια εβδομάδα στους 0 °C μπορεί να προκαλέσει βαθουλώματα, απώλεια χρώματος και γεύσης. Στους 10-15 °C μπορούν διατηρηθούν 2-3 εβδομάδες μετά τη συγκομιδή. Εντούτοις το κόκκινο χρώμα βαθμιαία αλλοιώνεται.
http://www.fytokomia.gr/
Κολοκύθια, καλλιέργεια
Καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των κολοκυνθών και της κολοκύθας είναι παρόμοια με του πεπονιού και του αγγουριού που είναι και αυτά μέλη της οικογένειας των κολοκυνθών.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.
Σπορά: 1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο
Έδαφος: Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.
Συγκομιδή: Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.
Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.
Ασθένειες: Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.
Έντομα εχθροί: Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.
Σώσιμο σπόρου: Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.
Πως γίνονται άσπερμα τα κολοκύθια και τα αγγούρια.
Στα γεωπονικά ευρίσκονται δύο μέθοδοι για να κατορθώσει κανείς να κάνει κολοκύθια χωρίς σπόρο (άσπορα.
Κατά τους Καντιλίους αυτό κατορθώνεται αν βραχεί ο σπόρος που είναι για σπάρσιμο μέσα σε σηνάμινο έλαιο.
Κατά δε του Βάρωνα αν παραχωθούν οι καυλοί του φυτού και αφεθούν οι κορφές έξω, αφού δε μεγαλώσουν και αυτές και παραχωθούν οι κληματσίδες τους, αυτό δε να γίνει τρεις ή τέσσερις φορές και να κόβονται τα μεταξύ μέρη. Το τελευταίο μέρος της κολοκύνθης που δε συνεχίζεται με τα άλλα δίδει άσπερμα κολοκύθια. Αυτό μπορείς να το δοκιμάσεις και στα αγγούρια.
Πηγή: Γεωργική και οικιακή οικονομία παρά Γρηγόριου Παλαιολόγου-Τόμος 2ος-Εν Αθήναις 1835
C. pepo: Οι ποικιλίες pepo συνήθως τρώγονται πριν την πλήρη ωρίμανσή τους σαν καλοκαιρινά κολοκυθάκια επειδή συνήθως δεν διατηρούνται για πολύ καιρό. Τα φρέσκα κολοκυθάκια είναι απαλά σε γεύση και συνήθως φτιάχνονται βραστά, ψητά ή τηγανιτά.
Η ποιότητα της σάρκας ελαττώνεται κατά την αποθήκευσή τους και οι περισσότερες ποικιλίες τρώγονται καλύτερα σε ένα μήνα από την συγκομιδή τους. Οι θαμνώδεις pepo ποικιλίες είναι καλύτερα να φυτεύονται στη σειρά. Δοκιμάστε κολοκύθες λούφα ή Tromboncino που είναι ανθεκτικές στα έντομα για παραγωγή κολοκυθιών.
C. maxima: Πολλές ποικιλίες από αυτή την ομάδα γίνονται αρκετά μεγάλες. Τα πάνε αρκετά καλά στη αποθήκευση, από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο ή και περισσότερο αναλόγως την ποικιλία. Η σάρκα έχει εξαίρετη υφή και πολύ καλή γεύση. Δυστυχώς οι ποικιλίες maxima είναι γενικώς ευαίσθητες στη μάρανση, στα σκουλήκια και σε άλλα έντομα.
C. moschata: Οι ποικιλίες moschata είναι εξαιρετικές για διατήρηση. Η σάρκα τους είναι συνήθως πορτοκαλί στο χρώμα, γευστικές, γλυκές και συχνά μυρωδάτες. Οι moschata ταιριάζουν για πίτες και κέικ, αφού συχνά ψήνονται ή βράζονται. Οι ποικιλίες αυτές έχουν καλή αντοχή στο σκουλήκι των κολοκυθιών και στο σκαθάρι του αγγουριού όταν τα φυτά περάσουν το στάδιο του σπόρου. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των φυτών, οι ποικιλίες moschata χρειάζονται βραδινές θερμοκρασίες πάνω από 16°C για να αναπτυχτούνε καλά.
C. argyrosperma: Οι περισσότερες μίξης έχουν μακρά παράδοση να καλλιεργούνται στο νότο και είναι λιγότερο δημοφιλής από ότι τα παλιά χρόνια. Το φρέσκο τους χρώμα είναι συνήθως απαλό κίτρινο ή κρεμώδης, με χονδροειδές κάπως σχήμα και δεν είναι τόσο γλυκές και γευστικές όσο οι maxima και οι moschatas.
Συνήθως μαγειρεύονται με γλυκαντικά όπως μαύρη ζάχαρη ή ψήνονται με γεμιστά μίγματα. Μερικές καλλιεργούνται κυρίως για τους γευστικούς και μεγάλους σπόρους τους που κάνουν πολύ καλά σνακ. Όπως οι moschata έχουν καλή αντίσταση στο σκουλήκι των κολοκυθιών και στο σκαθάρι του αγγουριού. Σαν ποικιλία έχουν την καλύτερη αντοχή στην ξηρασία.
Grey-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Μικρομεσαίο κολοκυθάκι με γκρι-πράσινο χρώμα. Έχει εξαιρετική γεύση και υφή.
Γίνονται γεμιστά, ψητά, βραστά. Συνεχίζει να παράγει κολοκυθάκια για πολύ καιρό.
Costata Romanesco-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Έχει μεγάλα φύλλα με γκρι-πράσινα και ανοιχτού πράσινου νευρώσεις και κηλίδες. Ιταλικού τύπου. Έχει πολύ γρήγορη παραγωγή σε κολοκύθια και αργότερα καλή παραγωγή σε αρσενικά λουλούδια που μπορούν να γίνουν γεμιστά. Η σάρκα του είναι νόστιμη και με μαλακό δέρμα. Αν το αφήσετε να γίνει κολοκύθα μπορείτε να το κάνετε ψητό σε πίτες.
Early Prolific Straightneck-C. pepo
Ωρίμανση: 48-50 ημέρες
Τα κολοκύθια είναι ίσα με χρώμα λεμονί κίτρινο και το σχήμα τους δεν είναι πάντα ομοιόμορφο.. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Τα φυτά είναι μεγάλα, ανθεκτικά, και παραγωγικά.
Spaghetti Squash-C. Pepo
Ωρίμανση: 90 ημέρες
Οι κολοκύθες γίνονται 20-25 πόντους περίπου και από αχνές κίτρινες γίνονται κιτρινωπές όταν ωριμάσουν. Η σάρκα του είναι απαλή κίτρινη και σπάει σε μικρές λωρίδες όπως του σπαγγέτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή να φαγωθεί βραστό. Βράζουμε για 20 έως 30 λεπτά και αφαιρούμε τη σάρκα με το πιρούνι.
Απαιτούν ζεστές μέρες και νύχτες για να ωριμάσουν καλά.
Σπορά: 1.5-5 εκατοστά βάθος (αναλόγως την ποικιλία)
Απόσταση φύτευσης: Στις σειρές σε χωράφι: 60-70 εκ. / Ανάμεσα στις σειρές: 90-150 εκ.
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Εποχή σποράς-Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Αύγουστο
Έδαφος: Κρατήστε το χώμα υγρό με σάπια φύλλα και βρεγμένα άχυρα ή χορτάρια όταν αρχίζουν οι ζέστες.
Συγκομιδή: Μαζέψτε τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια όταν είναι μικρά για βραστά ή φρέσκα και μέχρι 20 εκατοστά για τηγανιτά. Τα μικρά κολοκυθάκια θα γίνουν υπερβολικά μεγάλα σχεδόν σαν κολοκύθες αν δεν τα κόψετε.
Οι χειμωνιάτικες κολοκύθες είναι έτοιμες για συγκομιδή όταν ο φλοιός τους χάνει τη φυσική λάμψη τους. Μετά από το στάδιο της πλήρης ανάπτυξής τους, αφήστε τις κολοκύθες άλλες 10-15 ημέρες να ωριμάσουν και κόψτε το κοτσάνι 3 εκατοστά πάνω από την κολοκύθα. Μην αφήσετε τα φρούτα να κρυώσουν. Αποθηκεύστε τες σε καλά αεριζόμενο μέρος με θερμοκρασίες 7-16°C.
Συγκαλλιέργεια κολοκυθιών
Τα κολοκύθια μπορούν να καλλιεργηθούν μαζί με καλαμπόκι-πεπόνι-τάτουλα-ραπανάκι-καπουτσίνο-κατιφέ-ρίγανη.
Ο κατιφές αποτρέπει τους κανθάρους και η ρίγανη παρέχει τη γενική προστασία παρασίτων. Το νεροκάρδαμο αποτρέπει τα ζωύφια.
Δεν καλλιεργούντε μαζί με πατάτες.
Ασθένειες: Τα κολοκύθια προσβάλλονται από περονόσπορο, ωίδιο, και βακτηριακή μάρανση. Για να αποτρέψετε τη μάρανση των κολοκυθιών διατηρήστε μία σταθερή υγρασία στο έδαφος.
Έντομα εχθροί: Ανακατέψτε στάχτη μέσα στο χώμα πριν την φύτεψη τους για να μειώσετε τα σκουλήκια των κολοκυνθών.
Για μικρές ποικιλίες άλλη μία στρατηγική είναι να τσιμπήσετε τις αναπτυσσόμενες κορφές τους, όταν φτάσουν τα 30-60 εκατοστά μάκρος.
Χρησιμοποιήστε πύρεθρο ή sabadilla για τον έλεγχο του σκαθαριού του αγγουριού και του σκαθαριού των κολοκυνθών.
Καταστρέψτε τα αυγά του σκαθαριού της κολοκύθας με το χέρι ή τοποθετήστε τα σε ένα δοχείο με νερό και σαπούνι. Για να παγιδέψετε τα σκαθάρια του κολοκυθιού τοποθετήστε τάβλες ή σανίδες γύρω από την βάση των φυτών.
Τα σκαθάρια θα κρυφτούν από κάτω από τις σανίδες το βράδυ και μπορούν να μαζευτούν εύκολα νωρίς το πρωί.
Μερική έξτρα προστασία για τα σκουλήκια των κολοκυθών μπορεί να παρθεί, αν εφαρμόσουμε ροτενόνη γύρω από τη βάση των φυτών.
Κρατώντας τα φυτά κάτω από κάλυμμα μέχρι την ανθοφορία επιμηκύνει την επιβίωση του φυτού. Χρησιμοποιήστε ανθεκτικές ποικιλίες όπου έχετε πρόβλημα αν σας είναι εφικτό.
Σώσιμο σπόρου: Υπάρχουν 4 είδη από κολοκύθια και κολοκύθες.
Η διασταύρωση γίνεται συνήθως εύκολα μέσα στα ίδια είδη ποικιλιών και σπάνια μεταξύ ειδών.
Απομόνωσε τις ποικιλίες του ίδιου είδους με μικρότερη απόσταση 200 μέτρων για σπιτική χρήση.
Η παραγωγή αγνών σπόρων απαιτεί γονιμοποίηση με το χέρι ή απομόνωση από άλλη ποικιλία σε απόσταση 400-1600 μέτρων, αναλόγως την μεριά φύτεψης.
Πως γίνονται άσπερμα τα κολοκύθια και τα αγγούρια.
Στα γεωπονικά ευρίσκονται δύο μέθοδοι για να κατορθώσει κανείς να κάνει κολοκύθια χωρίς σπόρο (άσπορα.
Κατά τους Καντιλίους αυτό κατορθώνεται αν βραχεί ο σπόρος που είναι για σπάρσιμο μέσα σε σηνάμινο έλαιο.
Κατά δε του Βάρωνα αν παραχωθούν οι καυλοί του φυτού και αφεθούν οι κορφές έξω, αφού δε μεγαλώσουν και αυτές και παραχωθούν οι κληματσίδες τους, αυτό δε να γίνει τρεις ή τέσσερις φορές και να κόβονται τα μεταξύ μέρη. Το τελευταίο μέρος της κολοκύνθης που δε συνεχίζεται με τα άλλα δίδει άσπερμα κολοκύθια. Αυτό μπορείς να το δοκιμάσεις και στα αγγούρια.
Πηγή: Γεωργική και οικιακή οικονομία παρά Γρηγόριου Παλαιολόγου-Τόμος 2ος-Εν Αθήναις 1835
Οδηγός ειδών ποικιλιών κολοκύθων και χαρακτηριστικά τους. (Cucurbita spp)
C. pepo: Οι ποικιλίες pepo συνήθως τρώγονται πριν την πλήρη ωρίμανσή τους σαν καλοκαιρινά κολοκυθάκια επειδή συνήθως δεν διατηρούνται για πολύ καιρό. Τα φρέσκα κολοκυθάκια είναι απαλά σε γεύση και συνήθως φτιάχνονται βραστά, ψητά ή τηγανιτά.
Η ποιότητα της σάρκας ελαττώνεται κατά την αποθήκευσή τους και οι περισσότερες ποικιλίες τρώγονται καλύτερα σε ένα μήνα από την συγκομιδή τους. Οι θαμνώδεις pepo ποικιλίες είναι καλύτερα να φυτεύονται στη σειρά. Δοκιμάστε κολοκύθες λούφα ή Tromboncino που είναι ανθεκτικές στα έντομα για παραγωγή κολοκυθιών.
C. maxima: Πολλές ποικιλίες από αυτή την ομάδα γίνονται αρκετά μεγάλες. Τα πάνε αρκετά καλά στη αποθήκευση, από μερικούς μήνες μέχρι ένα χρόνο ή και περισσότερο αναλόγως την ποικιλία. Η σάρκα έχει εξαίρετη υφή και πολύ καλή γεύση. Δυστυχώς οι ποικιλίες maxima είναι γενικώς ευαίσθητες στη μάρανση, στα σκουλήκια και σε άλλα έντομα.
C. moschata: Οι ποικιλίες moschata είναι εξαιρετικές για διατήρηση. Η σάρκα τους είναι συνήθως πορτοκαλί στο χρώμα, γευστικές, γλυκές και συχνά μυρωδάτες. Οι moschata ταιριάζουν για πίτες και κέικ, αφού συχνά ψήνονται ή βράζονται. Οι ποικιλίες αυτές έχουν καλή αντοχή στο σκουλήκι των κολοκυθιών και στο σκαθάρι του αγγουριού όταν τα φυτά περάσουν το στάδιο του σπόρου. Κατά την περίοδο της ανάπτυξης των φυτών, οι ποικιλίες moschata χρειάζονται βραδινές θερμοκρασίες πάνω από 16°C για να αναπτυχτούνε καλά.
C. argyrosperma: Οι περισσότερες μίξης έχουν μακρά παράδοση να καλλιεργούνται στο νότο και είναι λιγότερο δημοφιλής από ότι τα παλιά χρόνια. Το φρέσκο τους χρώμα είναι συνήθως απαλό κίτρινο ή κρεμώδης, με χονδροειδές κάπως σχήμα και δεν είναι τόσο γλυκές και γευστικές όσο οι maxima και οι moschatas.
Συνήθως μαγειρεύονται με γλυκαντικά όπως μαύρη ζάχαρη ή ψήνονται με γεμιστά μίγματα. Μερικές καλλιεργούνται κυρίως για τους γευστικούς και μεγάλους σπόρους τους που κάνουν πολύ καλά σνακ. Όπως οι moschata έχουν καλή αντίσταση στο σκουλήκι των κολοκυθιών και στο σκαθάρι του αγγουριού. Σαν ποικιλία έχουν την καλύτερη αντοχή στην ξηρασία.
Ποικιλίες κολοκυνθειών
Grey-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Μικρομεσαίο κολοκυθάκι με γκρι-πράσινο χρώμα. Έχει εξαιρετική γεύση και υφή.
Γίνονται γεμιστά, ψητά, βραστά. Συνεχίζει να παράγει κολοκυθάκια για πολύ καιρό.
Costata Romanesco-C. pepo
Ωρίμανση: 52-60 ημέρες
Έχει μεγάλα φύλλα με γκρι-πράσινα και ανοιχτού πράσινου νευρώσεις και κηλίδες. Ιταλικού τύπου. Έχει πολύ γρήγορη παραγωγή σε κολοκύθια και αργότερα καλή παραγωγή σε αρσενικά λουλούδια που μπορούν να γίνουν γεμιστά. Η σάρκα του είναι νόστιμη και με μαλακό δέρμα. Αν το αφήσετε να γίνει κολοκύθα μπορείτε να το κάνετε ψητό σε πίτες.
Early Prolific Straightneck-C. pepo
Ωρίμανση: 48-50 ημέρες
Τα κολοκύθια είναι ίσα με χρώμα λεμονί κίτρινο και το σχήμα τους δεν είναι πάντα ομοιόμορφο.. Η ποιότητα και η γεύση τους είναι εξαιρετική. Τα φυτά είναι μεγάλα, ανθεκτικά, και παραγωγικά.
Ανοιχτοπράσινα κολοκυθάκια-C. Pepo
Spaghetti Squash-C. Pepo
Ωρίμανση: 90 ημέρες
Οι κολοκύθες γίνονται 20-25 πόντους περίπου και από αχνές κίτρινες γίνονται κιτρινωπές όταν ωριμάσουν. Η σάρκα του είναι απαλή κίτρινη και σπάει σε μικρές λωρίδες όπως του σπαγγέτι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή να φαγωθεί βραστό. Βράζουμε για 20 έως 30 λεπτά και αφαιρούμε τη σάρκα με το πιρούνι.
Rouge Vif D'Ιtampes-C. maxima
Ωρίμανση: 110 ημέρες
Γαλλική παλιά ποικιλία προ του 1900. Έχει κοκκινωπό πορτοκαλί καρπό. Στρογγυλή ριγωτή ομοιόμορφη κολοκύθα κατάλληλη για πίτες και διακόσμηση. Είναι γνωστή σαν την ποικιλία της σταχτοπούτας ‘Cinderella’. Κάνει κολοκύθες βάρους 5-12 κιλών. Αποθηκεύεται πολύ καλά
Luffa edible-Ποκιλία κολοκύθας για φυσικό σφουγγάρι
Ωρίμανση: 150 ημέρες
Θέλουν πολύ καιρό να ωριμάσουν για αυτό φυτέψτε από νωρίς. Είναι ανθεκτικές στα έντομα και γίνονται μεγάλες και αναρριχόμενες, για αυτό δώστε τους αρκετό χώρο. Όταν ωριμάσουν πλήρως τα βάζετε σε ζεστό νερό να μαλακώσει η εξωτερικός φλοιός τους τα καθαρίζεται και μένει ο σκληρός εσωτερικός φλοιός τους που χρησιμοποιήστε σαν σφουγγάρι ή φίλτρο.
Βλήτα,καλλιεργεια.
Ωρίμανση: 110 ημέρες
Γαλλική παλιά ποικιλία προ του 1900. Έχει κοκκινωπό πορτοκαλί καρπό. Στρογγυλή ριγωτή ομοιόμορφη κολοκύθα κατάλληλη για πίτες και διακόσμηση. Είναι γνωστή σαν την ποικιλία της σταχτοπούτας ‘Cinderella’. Κάνει κολοκύθες βάρους 5-12 κιλών. Αποθηκεύεται πολύ καλά
Luffa edible-Ποκιλία κολοκύθας για φυσικό σφουγγάρι
Ωρίμανση: 150 ημέρες
Θέλουν πολύ καιρό να ωριμάσουν για αυτό φυτέψτε από νωρίς. Είναι ανθεκτικές στα έντομα και γίνονται μεγάλες και αναρριχόμενες, για αυτό δώστε τους αρκετό χώρο. Όταν ωριμάσουν πλήρως τα βάζετε σε ζεστό νερό να μαλακώσει η εξωτερικός φλοιός τους τα καθαρίζεται και μένει ο σκληρός εσωτερικός φλοιός τους που χρησιμοποιήστε σαν σφουγγάρι ή φίλτρο.
Βλήτα,καλλιεργεια.
Το βλίτο ή αλλιώς βλίτρον ή βλιταράκι όπως επίσης συναντιέται ακόμα και ως γλίντρος αποτελεί μια μικρό και θαμνώδες μονοετές φυτό το οποίο δεν ξεπερνάει σε ύψος τα 80 εκατοστά, αλλά όμως η θέση του στις βραστές καλοκαιρινές σαλάτες μας είναι ιδιαίτερη και ξεχωρίζει. Το βλίτο φυτρώνει μόνο του ή και σπέρνεται ανάμεσα στα άλλα κηπευτικά των καλοκαιρινών περιβολιών.
Η κύρια αιτία της καλλιέργειάς του είναι το φύλλωμά αλλά και οι σπόροι του. Το αυτοφυές κόκκινο βλίτο που λέγεται αλλιώς και αγριόβλιτο και διαθέτει πλατιά φύλλα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Το κόκκινο βλίτο συνήθως δεν τρώγεται αλλά αφήνεται σε γλάστρες και σε άκρες από τα περιβόλια για διακοσμητικούς καθαρά λόγους. Η έντονη και ίσως και γλυφή και συνάμα και δροσερή γεύση του βλίτου μας αναγκάζει να το βράζουμε σε συνδυασμό με διάφορα άλλα λαχανικά.
Η κύρια αιτία της καλλιέργειάς του είναι το φύλλωμά αλλά και οι σπόροι του. Το αυτοφυές κόκκινο βλίτο που λέγεται αλλιώς και αγριόβλιτο και διαθέτει πλατιά φύλλα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Το κόκκινο βλίτο συνήθως δεν τρώγεται αλλά αφήνεται σε γλάστρες και σε άκρες από τα περιβόλια για διακοσμητικούς καθαρά λόγους. Η έντονη και ίσως και γλυφή και συνάμα και δροσερή γεύση του βλίτου μας αναγκάζει να το βράζουμε σε συνδυασμό με διάφορα άλλα λαχανικά.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και ειδικά το ζουμί γιατί περιέχει ουσίες, μη ακριβώς προσδιορισθέντες ακόμη, που μπορεί να προκαλέσουν παροδική μείωση στη αντίληψη μας, εξ ου και ο χαρακτηρισμός « βλήτο» για κάποιους ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός «δεν τρώω κουτόχορτο», στο βλήτο αναφέρεται. Επίσης είναι τοξικό για πολλά ζώα όπως πρόβατα, γουρούνια κ.α.
Προσοχή!
Στην ίδια οικογένεια των σολανιδών (Solanaceae) ανήκουν τα δυο χόρτα που βλέπετε στις παρακάτω φωτογραφίες, ο τάτουλας και η αγριοντοματιά, τα οποία θέλουν πολλή προσοχή μια και είναι δηλητηριώδη και θα τα βρείτε στις ίδιες ακριβώς περιοχές που αναπτύσσεται και το βλήτο.
Αγριοντοματιά μικρή
Ο περίφημος τάτουλας
και εδώ στην φωτογραφία, αριστερά το βλήτο και δεξιά ο τάτουλας.
http://www.ftiaxno.gr
Πηγή πρόσθετου οικογενειακού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια μαϊντανού, βασικό πλεονέκτημα των οποίων είναι η διττή χρήση του για το φύλλωμα και τη ρίζα του.
Ρίζα κέρδους η παραγωγή μαϊντανού
Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν οι κλιματικές συνθήκες της χώρας που επιτρέπουν την παραγωγή ριζών σε περιόδους όπου η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κύριες παραγωγικές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (τέλος άνοιξης ? νωρίς το καλοκαίρι)...
Ο ριζώδης μαϊντανός είναι λαχανικό που καλλιεργείται κυρίως για τη ρίζα του και δευτερευόντως για το φύλλωμά του. Η ρίζα του καταναλώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς.
Η καλλιέργεια λαχανικών στο ύπαιθρο προσφέρει τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον τομέα αυτόν, έχοντας πολλά πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα:
- Δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις. Σήμερα για να είναι βιώσιμη μια γεωργική επιχείρηση που θα έχει ως βάση τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβάκι κ.λπ.), θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο αριθμό στρεμμάτων. Στα κηπευτικά οι εκτάσεις είναι μικρές.
- Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το γεωργικό επάγγελμα καλλιεργώντας κηπευτικά με όχι πολλά καλλιεργητικά μέσα.
- Δεν απαιτεί σημαντικό αρχικό κεφάλαιο για το πρώτο ξεκίνημα. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει με κηπευτικά υπαίθρου και στην πορεία να δημιουργήσει πρόχειρες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
- Ο καλλιεργητής παράγει προϊόντα και απευθύνεται σε μια αγορά που καταναλώνει λαχανικά (δεν είναι νέα προϊόντα). Εύκολα μπορεί να τα πουλήσει ο ίδιος και να έχει μερίδιο από την εμπορία του προϊόντος.
- Τα προϊόντα που παράγονται θεωρούνται επώνυμα, ποιοτικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει καλές τιμές και σταθερό πελατολόγιο.
- Αξιοποιεί πλήρως και κύρια όλο τον χρόνο του στην επιχείρηση και δεν του περισσεύει χρόνος για άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες που θα βελτίωναν το εισόδημα.
Η εργασία που θα προσφέρει ο νέος αγρότης στην επιχείρηση που θα ασχολείται με κηπευτικά υπαίθρου εξασφαλίζει ένα εισόδημα που μπορεί να ανταποκριθεί στις οικογενειακές οικονομικές ανάγκες. Η χώρα μας πλεονεκτεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην καλλιέργεια και πρωιμότητα των κηπευτικών, λόγω της ηλιοφάνειας και του ήπιου γενικά και εύκρατου κλίματος.
Το ύψος της ελληνικής παραγωγής σε λαχανικά ανέρχεται στα 4 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8,6% της κοινοτικής παραγωγής.
Ριζώδης Μαϊντανός
Η καλλιέργεια αποδίδει έως και 900 ευρώ το στρέμμα
Με τις αποδόσεις του ριζώδους μαϊντανού να είναι 2,5 τόνους σε φύλλα και 3-4 τόνους σε ρίζες, η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα έως 900 ευρώ το στρέμμα.
Είναι φυτό που αντέχει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος.
Η καλλιέργεια του ριζώδους μαϊντανού μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας με πολύ καλά αποτελέσματα, -όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- επειδή η Ελλάδα, λόγω κλίματος, μπορεί να παράγει εκτός εποχής (στο τέλος της άνοιξης), σε σχέση με τις χώρες παραγωγής του στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που θα μπορεί να εξάγεται σε πολύ καλές τιμές.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πέραν των ριζών του αξιοποιούνται και τα φύλλα του, όπως ο κοινός μαϊντανός.
Ο ριζώδης μαϊντανός κατάγεται από χώρες της Δυτικής Ασίας. Ο μαϊντανός αυτός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κοινό μαϊντανό και είναι ένα πολυετές φυτό. Η ρίζα του έχει χαρακτηριστικό άσπρο κρεμώδες χρώμα, είναι εξογκωμένη και επιμήκης και φθάνει σε μήκος τα 15 εκατοστά.
Το φύλλωμά του μοιάζει με το φύλλωμα του κοινού μαϊντανού. Είναι εξίσου αρωματικά τα φύλλα του με τα φύλλα του κοινού μαϊντανού και γι' αυτό χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με τον ίδιο τρόπο όπως και ο κοινός μαϊντανός.
Επειδή είναι πολυετής καλλιέργεια, πρέπει να προσέχει κανείς να μην κόβει σε μεγάλο βαθμό το φύλλωμά του επειδή θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της ρίζας, που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της καλλιέργειάς του.
Κατά τον μήνα Ιούνιο ανθίζει κατά το δεύτερο έτος της ηλικίας του. Τα άνθη του έχουν σχήμα ομπρέλας που φέρει πολυάριθμα μικρά άνθη χρώματος λευκοπράσινου. Μετά την επικονίαση των ανθέων παράγονται πολυάριθμοι μικροί σπόροι στα τέλη του καλοκαιριού ή στην αρχή της άνοιξης.
Το εδαφικό περιβάλλον που προτιμά είναι το έδαφος που έχει καλή ηλιοφάνεια, είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, μέσης σύστασης και δροσερό.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που σπέρνονται σε σπορείο. Το σπορείο έχει υπόστρωμα από άμμο και τύρφη σε ποσοστό 50% το καθένα. Η σπορά των σπόρων γίνεται επιφανειακά την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου, ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να γίνει την περίοδο από το φθινόπωρο μέχρι την αρχή της άνοιξης. Πριν από τη σπορά γίνεται εμβάπτιση των σπόρων σε νερό για 48 ώρες, ώστε να επιταχυνθεί το φύτρωμα.
Κατά τη σπορά, για να γίνει καλή κατανομή των σπόρων και ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε ομοιόμορφες αποστάσεις, ο σπόρος αναμειγνύεται με άμμο. Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 30-35 εκατοστά. Από τη στιγμή που φυτρώσουν οι σπόροι, γίνεται ένα αραίωμα, ώστε να είναι ένα φυτό ανά 15 εκατοστά. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα των σπόρων είναι 20-30 οC και για την ανάπτυξη του φυτού 15-18 οC.
Το φύτρωμα των σπόρων διαρκεί 7-20 ημέρες.
Στη συνέχεια γίνεται η μεταφύτευση των φυτών όταν αυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα. Το χωράφι στο οποίο γίνεται η μεταφύτευση καλλιεργείται σε βάθος, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η ρίζα των φυτών χωρίς δυσκολία. Οι αποστάσεις φυτεύσεως μεταξύ των γραμμών είναι 30 εκατοστά και 15 φυτού από φυτό σε κάθε γραμμή φυτεύσεως.
Η καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι σχετικά εύκολη. Η κυριότερη φροντίδα είναι να διατηρείται με σταθερή υγρασία το έδαφος. Από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού γίνονται σκαλίσματα για την καταστροφή των ζιζανίων. Πολλές φορές χρησιμοποιείται η τεχνική της εδαφοκάλυψης με άχυρα γύρω από τα φυτά, ώστε να διατηρείται η υγρασία στο έδαφος, και γίνονται ορισμένα ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τα φύλλα του ριζώδους μαϊντανού μπορούν να συγκομίζονται 3 μήνες μετά τη σπορά και μεταφύτευση. Οι ρίζες συγκομίζονται από την αρχή του φθινοπώρου, δηλαδή 6 μήνες μετά τη σπορά. Ξεριζώνονται όπως γίνεται και με τα άλλα ριζώδη λαχανικά, κόβονται τα φύλλα και πλένονται, Μπορούν να συντηρηθούν σε έναν χώρο για 2-3 μήνες, όπου επικρατούν θερμοκρασίες 1-2 οC.
Το φθινόπωρο καταστρέφεται το εναέριο μέρος του φυτού ή συγκομίζεται, ενώ η ρίζα του συγκομίζεται ή παραμένει στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες οι ρίζες ξεριζώνονται και διατηρούνται την περίοδο αυτή σε προφυλαγμένο χώρο μέσα σε άμμο και στη συνέχεια φυτεύονται εκ νέου.
www.ethnos.gr ,Κώστας Νάνος
Καλλιέργεια μαϊντανού
Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση
Πηγή πρόσθετου οικογενειακού εισοδήματος μπορεί να αποτελέσει η καλλιέργεια μαϊντανού, βασικό πλεονέκτημα των οποίων είναι η διττή χρήση του για το φύλλωμα και τη ρίζα του.
Ρίζα κέρδους η παραγωγή μαϊντανού
Δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα αποτελούν οι κλιματικές συνθήκες της χώρας που επιτρέπουν την παραγωγή ριζών σε περιόδους όπου η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί από τις κύριες παραγωγικές χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης (τέλος άνοιξης ? νωρίς το καλοκαίρι)...
Ο ριζώδης μαϊντανός είναι λαχανικό που καλλιεργείται κυρίως για τη ρίζα του και δευτερευόντως για το φύλλωμά του. Η ρίζα του καταναλώνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης σε ικανοποιητικές τιμές για τους παραγωγούς.
Η καλλιέργεια λαχανικών στο ύπαιθρο προσφέρει τη δυνατότητα ενασχόλησης με τον τομέα αυτόν, έχοντας πολλά πλεονεκτήματα.
Συγκεκριμένα:
- Δεν απαιτεί μεγάλες εκτάσεις. Σήμερα για να είναι βιώσιμη μια γεωργική επιχείρηση που θα έχει ως βάση τις αροτραίες καλλιέργειες (σιτηρά, ενεργειακές καλλιέργειες, βαμβάκι κ.λπ.), θα πρέπει κάποιος να έχει μεγάλο αριθμό στρεμμάτων. Στα κηπευτικά οι εκτάσεις είναι μικρές.
- Δεν απαιτεί μεγάλο μηχανικό εξοπλισμό κατά την αρχική φάση. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει το γεωργικό επάγγελμα καλλιεργώντας κηπευτικά με όχι πολλά καλλιεργητικά μέσα.
- Δεν απαιτεί σημαντικό αρχικό κεφάλαιο για το πρώτο ξεκίνημα. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ξεκινήσει με κηπευτικά υπαίθρου και στην πορεία να δημιουργήσει πρόχειρες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
- Ο καλλιεργητής παράγει προϊόντα και απευθύνεται σε μια αγορά που καταναλώνει λαχανικά (δεν είναι νέα προϊόντα). Εύκολα μπορεί να τα πουλήσει ο ίδιος και να έχει μερίδιο από την εμπορία του προϊόντος.
- Τα προϊόντα που παράγονται θεωρούνται επώνυμα, ποιοτικά, με αποτέλεσμα να εξασφαλίσει καλές τιμές και σταθερό πελατολόγιο.
- Αξιοποιεί πλήρως και κύρια όλο τον χρόνο του στην επιχείρηση και δεν του περισσεύει χρόνος για άλλες συμπληρωματικές δραστηριότητες που θα βελτίωναν το εισόδημα.
Η εργασία που θα προσφέρει ο νέος αγρότης στην επιχείρηση που θα ασχολείται με κηπευτικά υπαίθρου εξασφαλίζει ένα εισόδημα που μπορεί να ανταποκριθεί στις οικογενειακές οικονομικές ανάγκες. Η χώρα μας πλεονεκτεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην καλλιέργεια και πρωιμότητα των κηπευτικών, λόγω της ηλιοφάνειας και του ήπιου γενικά και εύκρατου κλίματος.
Το ύψος της ελληνικής παραγωγής σε λαχανικά ανέρχεται στα 4 εκατ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 8,6% της κοινοτικής παραγωγής.
Ριζώδης Μαϊντανός
Η καλλιέργεια αποδίδει έως και 900 ευρώ το στρέμμα
Με τις αποδόσεις του ριζώδους μαϊντανού να είναι 2,5 τόνους σε φύλλα και 3-4 τόνους σε ρίζες, η καλλιέργειά του μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα έως 900 ευρώ το στρέμμα.
Είναι φυτό που αντέχει σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες, που είναι απαραίτητες για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος.
Η καλλιέργεια του ριζώδους μαϊντανού μπορεί να αναπτυχθεί στη χώρα μας με πολύ καλά αποτελέσματα, -όπως επισημαίνει στις «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- επειδή η Ελλάδα, λόγω κλίματος, μπορεί να παράγει εκτός εποχής (στο τέλος της άνοιξης), σε σχέση με τις χώρες παραγωγής του στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό λαχανικό που θα μπορεί να εξάγεται σε πολύ καλές τιμές.
Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι πέραν των ριζών του αξιοποιούνται και τα φύλλα του, όπως ο κοινός μαϊντανός.
Ο ριζώδης μαϊντανός κατάγεται από χώρες της Δυτικής Ασίας. Ο μαϊντανός αυτός ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον κοινό μαϊντανό και είναι ένα πολυετές φυτό. Η ρίζα του έχει χαρακτηριστικό άσπρο κρεμώδες χρώμα, είναι εξογκωμένη και επιμήκης και φθάνει σε μήκος τα 15 εκατοστά.
Το φύλλωμά του μοιάζει με το φύλλωμα του κοινού μαϊντανού. Είναι εξίσου αρωματικά τα φύλλα του με τα φύλλα του κοινού μαϊντανού και γι' αυτό χρησιμοποιούνται στη μαγειρική με τον ίδιο τρόπο όπως και ο κοινός μαϊντανός.
Επειδή είναι πολυετής καλλιέργεια, πρέπει να προσέχει κανείς να μην κόβει σε μεγάλο βαθμό το φύλλωμά του επειδή θα έχει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της ρίζας, που αποτελεί και τον κύριο σκοπό της καλλιέργειάς του.
Κατά τον μήνα Ιούνιο ανθίζει κατά το δεύτερο έτος της ηλικίας του. Τα άνθη του έχουν σχήμα ομπρέλας που φέρει πολυάριθμα μικρά άνθη χρώματος λευκοπράσινου. Μετά την επικονίαση των ανθέων παράγονται πολυάριθμοι μικροί σπόροι στα τέλη του καλοκαιριού ή στην αρχή της άνοιξης.
Το εδαφικό περιβάλλον που προτιμά είναι το έδαφος που έχει καλή ηλιοφάνεια, είναι πλούσιο σε οργανική ουσία, μέσης σύστασης και δροσερό.
Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που σπέρνονται σε σπορείο. Το σπορείο έχει υπόστρωμα από άμμο και τύρφη σε ποσοστό 50% το καθένα. Η σπορά των σπόρων γίνεται επιφανειακά την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου, ενώ στις νότιες περιοχές μπορεί να γίνει την περίοδο από το φθινόπωρο μέχρι την αρχή της άνοιξης. Πριν από τη σπορά γίνεται εμβάπτιση των σπόρων σε νερό για 48 ώρες, ώστε να επιταχυνθεί το φύτρωμα.
Κατά τη σπορά, για να γίνει καλή κατανομή των σπόρων και ομαλή ανάπτυξη των φυτών σε ομοιόμορφες αποστάσεις, ο σπόρος αναμειγνύεται με άμμο. Η σπορά γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 30-35 εκατοστά. Από τη στιγμή που φυτρώσουν οι σπόροι, γίνεται ένα αραίωμα, ώστε να είναι ένα φυτό ανά 15 εκατοστά. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα των σπόρων είναι 20-30 οC και για την ανάπτυξη του φυτού 15-18 οC.
Το φύτρωμα των σπόρων διαρκεί 7-20 ημέρες.
Στη συνέχεια γίνεται η μεταφύτευση των φυτών όταν αυτά αποκτήσουν 3-4 φύλλα. Το χωράφι στο οποίο γίνεται η μεταφύτευση καλλιεργείται σε βάθος, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί η ρίζα των φυτών χωρίς δυσκολία. Οι αποστάσεις φυτεύσεως μεταξύ των γραμμών είναι 30 εκατοστά και 15 φυτού από φυτό σε κάθε γραμμή φυτεύσεως.
Η καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι σχετικά εύκολη. Η κυριότερη φροντίδα είναι να διατηρείται με σταθερή υγρασία το έδαφος. Από την άνοιξη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού γίνονται σκαλίσματα για την καταστροφή των ζιζανίων. Πολλές φορές χρησιμοποιείται η τεχνική της εδαφοκάλυψης με άχυρα γύρω από τα φυτά, ώστε να διατηρείται η υγρασία στο έδαφος, και γίνονται ορισμένα ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Τα φύλλα του ριζώδους μαϊντανού μπορούν να συγκομίζονται 3 μήνες μετά τη σπορά και μεταφύτευση. Οι ρίζες συγκομίζονται από την αρχή του φθινοπώρου, δηλαδή 6 μήνες μετά τη σπορά. Ξεριζώνονται όπως γίνεται και με τα άλλα ριζώδη λαχανικά, κόβονται τα φύλλα και πλένονται, Μπορούν να συντηρηθούν σε έναν χώρο για 2-3 μήνες, όπου επικρατούν θερμοκρασίες 1-2 οC.
Το φθινόπωρο καταστρέφεται το εναέριο μέρος του φυτού ή συγκομίζεται, ενώ η ρίζα του συγκομίζεται ή παραμένει στο έδαφος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες οι ρίζες ξεριζώνονται και διατηρούνται την περίοδο αυτή σε προφυλαγμένο χώρο μέσα σε άμμο και στη συνέχεια φυτεύονται εκ νέου.
www.ethnos.gr ,Κώστας Νάνος
Μαϊντανός: σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Πετροσέλινο το ήμερο (Petroselinum sativum)
Το μαρούλι (Lactuca sativa) είναι ένα από τα ευκολότερα στην καλλιέργεια λαχανικά της κρύας σαιζόν και δεν του αρέσει η πολλή ζέστη. Αντέχει στις ελαφρές παγωνιές, αλλά ο ήλιος και οι ψηλές θερμοκρασίες συνήθως προκαλούν τον σχηματισμό κοτσανιού με άνθη στο κέντρο του (σπόριασμα) και πικρή γεύση.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι μαρουλιού και κάθε τύπος περιλαμβάνει πολλές ποικιλίες. Οι τρεις γνωστότεροι στη χώρα μας τύποι μαρουλιού είναι οι παρακάτω. Αυτό το άρθρο περιγράφει την καλλιέργεια του μαρουλιού στο χώμα. Αν θέλετε να καλλιεργήσετε μαρούλια στη γλάστρα, δείτε και το άρθρο μας Μαρούλια στη γλάστρα.
Ρωμαϊκά μαρούλια
Τα ρωμαϊκά μαρούλια είναι δημοφιλή για σαλάτες και σάντουιτς, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Είναι ένα κομψό λαχανικό που τα φύλλα του σχηματίζουν ένα όρθιο, μακρουλό κεφάλι. Τα μαρούλια αυτά χρειάζονται γύρω στις 70 μέρες για να φτάσουν στην ωριμότητα. Τα φύλλα τους είναι πιο κατσαρά από τα φύλλα του φυλλώδους μαρουλιού, αλλά τα εσωτερικά τους φύλλα είναι πολύ τρυφερά και νόστιμα. Αυτά τα μαρούλια περιέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμινών A και C και ασβεστίου.
Τα ρωμαϊκά μαρούλια ήταν γνωστά στους αρχαίους Ρωμαίους ως μαρούλια Καππαδοκίας, αλλά αργότερα πήραν το σημερινό τους όνομα. Αυτό συνέβη τον 14ο αιώνα, όταν οι Πάπες μετακόμισαν στο Αβινιόν στη Γαλλία και το ρωμαϊκό μαρούλι καλλιεργήθηκε στους παπικούς κήπους. Στην Αγγλία όμως το μαρούλι αυτό ονομάζεται μαρούλι της Κω, από το ελληνικό νησί. Ήταν επίσης γνωστό και δημοφιλές στην αρχαία Κίνα, όπου το έτρωγαν ωμό ή μαγειρεμένο. Μερικές τοιχογραφίες σε αιγυπτιακούς τάφους από το 4500 π.χ. παρουσιάζουν ένα τύπο μαρουλιού με μακριά φύλλα που διαφέρουν πολύ από το ρωμαϊκό μαρούλι.
Μαρούλια “σαλάτα”
Οι “σαλάτες” είναι μικρά σε μέγεθος μαρούλια που σχηματίζουν ένα χαλαρό κεφάλι. Τα φύλλα τους, πλούσια σε σίδερο, είναι τρυφερά και έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Εάν οι θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη είναι ψηλές, οι “σαλάτες” αποκτούν πικρή γεύση. Για να φτάσουν στην ωρίμανση, χρειάζονται 55 έως 75 ημέρες.
Φυλλώδη μαρούλια
Είναι μια δημοφιλής κατηγορία μαρουλιού και ίσως η ευκολότερη στην καλλιέργεια. Έχει τραγανά ανεξάρτητα φύλλα, πλούσια σε βιταμίνες A και C και ασβέστιο και μεγαλώνει συνεχώς ολόκληρη τη σαιζόν. Τα φυλλώδη μαρούλια ωριμάζουν μεταξύ 45 και 60 ημερών μετά τη φύτευση.
Όταν συγκομίζετε ένα φυλλώδες μαρούλι, μην κόβετε ολόκληρο το φυτό. Κόψτε τα μεγαλύτερα εξωτερικά φύλλα όταν φτάσουν τα 10–12 εκατοστά σε μήκος. Εναλλακτικά, κόψτε κάθε δεύτερο φυτό περίπου 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα εσωτερικά φύλλα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και θα μπορείτε να έχετε δύο ή τρεις συγκομιδές τη σαιζόν.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις του μαρουλιού
Το μαρούλι αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 13 και 18οC. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους χώματος, προτιμάει τα πλούσια αργιλώδη χώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικές ύλες. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Τα βαριά χώματα μπορούν να βελτιωθούν με την προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς ή/και κομπόστ. Όπως τα περισσότερα λαχανικά του κήπου, το μαρούλι προτιμά ελαφρώς όξινο pH 6.0 έως 6.5.
Η καλύτερη θερμοκρασία για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι μεταξύ 15 και 27 οC. Οι ακατέργαστοι σπόροι δεν μπορούν να φυτρώσουν σε θερμοκρασίες πάνω από 35 οC. Γενικά είναι καλύτερα, αν μπορεί κανείς να τους βρει, να χρησιμοποιούμε σπόρους που έχουν υποστεί επεξεργασία με μυκητοκτόνο. Τα φυντάνια του μαρουλιού πρέπει να προστατεύονται από τον άνεμο επειδή τα νεαρά φυτά χάνουν γρήγορα την υγρασία τους όταν φυσάει.
Φύτευση κατευθείαν στο χώμα
Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θα σπείρετε τα μαρούλια κατευθείαν στον κήπο ή αν θα μεταφυτέψετε φυντάνια που είτε τα αγοράσατε είτε τα μεγαλώσατε σε σπορείο μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη σας. Τα μαρούλια αναπτύσσονται καλά είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά αν τα ξεκινήσετε σε σπορείο θα μπορείτε να έχετε περισσότερες από μία σοδειές.
Οι σπόροι του μαρουλιού είναι πολύ μικροί και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί καλά το χώμα. Οι μεγάλοι σβώλοι χώματος δεν επιτρέπουν την καλή επαφή σπόρου και χώματος κι έτσι πολλοί σπόροι δεν θα φυτρώσουν. Επίσης, η δημιουργία κρούστας του χώματος πάνω από τους φυτρωμένους σπόρους μπορεί να δυσκολέψει το ξεκίνημα των φυτών, ιδίως στα βαριά, πηλώδη χώματα. Το πρόβλημα αυτό λύνεται αν σκεπάσετε τους σπόρους με φυτόχωμα για γλάστρες αντί με χώμα του κήπου σας.
Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε μονές σειρές ή να σπαρθούν σε πλατιές σειρές 30–40 εκατοστών. Σκεπάστε τους σπόρους με ένα περίπου εκατοστό χώματος. Ποτίστε προσεκτικά αλλά καλά. Για να έχετε παρατεταμένες σοδειές, στον χώρο που έχετε προγραμματίσει για μαρούλια φυτέψτε διαδοχικά κάθε μία ή δύο εβδομάδες από λίγα μέχρι να καλυφθεί όλος ο χώρος.
Οι σειρές των μαρουλιών πρέπει να απέχουν 45 εκατοστά για τα φυλλώδη μαρούλια και 60 εκατοστά για τους άλλους τύπους. Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε σωστές αποστάσεις είναι το αραίωμα των φυντανιών. Τα φυλλώδη μαρούλια πρέπει να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους 10–15 εκατοστά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα ρωμαϊκά μαρούλια και οι “σαλάτες” πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο 15–25 εκατοστά.
Μια οργανική εδαφοκάλυψη θα βοηθήσει να διατηρείται η θερμοκρασία, να περιοριστούν τα ζιζάνια και να μένει δροσερό το χώμα. Αν τα ζιζάνια είναι πρόβλημα, είτε ξεριζώστε τα με το χέρι είτε σκαλίστε τα επιφανειακά για να μη βλάψετε τις ρίζες των μαρουλιών. Για να περιοριστεί το σπόριασμα κατά τη ζεστή σαιζόν, σχεδιάστε τον κήπο σας έτσι ώστε τα μαρούλια να βρίσκονται στη σκιά ψηλότερων λαχανικών, όπως τομάτες και καλαμπόκι.
Φύτευση σε σπορείο
Αν επιλέξετε τη λύση της μεταφύτευσης, φυτέψτε τους σπόρους στο σπορείο 4 έως 6 εβδομάδες προτού ζεσταθεί έξω το έδαφος. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους σπόρους να φυτρώσουν πριν μαλακώσει έξω το χώμα και να είναι έτσι έτοιμα τα φυντάνια πιο νωρίς. Σκορπίστε ομοιόμορφα τους σπόρους στα γλαστράκια του δίσκου σποράς και με τα δάχτυλά σας πιέστε τους ελαφρά μέσα στο φυτόχωμα.
Γνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή σας και το πόσο προφυλαγμένος από τις καιρικές συνθήκες είναι ο κήπος σας, μπορείτε να πειραματισθείτε και με φύτευση σε σπορείο περί τα τέλη του καλοκαιριού ή και αργότερα ώστε να έχετε και φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες σοδειές.
Τα φυντάνια σας μπορούν να φυτευτούν σε δίσκους σποράς από το εμπόριο ή να φτιάξετε δικούς σας δίσκους από παλιές αυγοθήκες. Γεμίστε τους δίσκους σποράς μέχρι 1,5 εκατοστό από το χείλος με φυτόχωμα ή κάποιο άλλο μείγμα φύτευσης. Πριν σπείρετε, μουσκέψτε ελαφρά το φυτόχωμα με λίγο νερό. Δεν χρειάζεται κάποιο λίπασμα σ’ αυτό το στάδιο επειδή οι σπόροι περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να φυτρώσουν.
Τοποθετήστε τον δίσκο σποράς σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο και κρατήστε το φυτόχωμα υγρό καθ’ όλη τη διάρκεια του φυτρώματος. Αν το αφήσετε να στεγνώσει, οι σπόροι μπορεί να μη φυτρώσουν. Την πρώτη εβδομάδα, σκεπάστε τον δίσκο με μια εφημερίδα μέχρι ότου πετάξουν οι σπόροι. Κρατάτε και την εφημερίδα υγρή συνεχώς και αφαιρέστε την όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα φύτρα. Το ζήτημα της υγρασίας των σπόρων χρειάζεται προσοχή. Μην πνίγετε στο νερό τους σπόρους γιατί μπορεί να μην πετάξουν.
Μεταφύτευση. Σε καλά προετοιμασμένο χώμα (βλ. παραπάνω) μεταφυτέψτε τα φυντάνια σας κάνοντας τρύπες σε σειρές. Οι τρύπες πρέπει να είναι αρκετά βαθιές ώστε να χωράνε ολόκληρη τη ριζική μπάλα. Οι αποστάσεις μεταξύ τους πρέπει να είναι 10–15 εκατοστά για τα φυλλώδη μαρούλια, ανάλογα με το μέγεθός τους, και 15–25 εκατοστά για τα ρωμαϊκά μαρούλια και τις “σαλάτες”. Η αφαίρεση του φυντανιού από τον δίσκο σποράς πρέπει να γίνεται απαλά και το φυντάνι να τοποθετείται κατευθείαν στην έτοιμη τρύπα. Με τα δάχτυλά σας, πατήστε ελαφρά το χώμα γύρω από τις ρίζες έτι ώστε τα φυντάνια να μείνουν όρθια. Ποτίστε καλά, αλλά μην πνίξετε τα φυντάνια. Χρησιμοποιήστε ποτιστήρι ή σωλήνα με τρυπητό στόμιο.
Για να έχετε περισσότερες σοδειές, μετά τη μεταφύτευση σπείρετε επιπλέον μαρούλια σε άλλο σημείο του κήπου. Τα μαρούλια αυτιά θα βγουν αργότερα από τα μεταφυτευμένα κι έτσι η καλλιεργητική περίοδος θα είναι πιο παρατεταμένη. Για τη σπορά τους, ακολουθήστε τις οδηγίες για φύτευση κατευθείαν στο χώμα (βλ. παραπάνω).
Λίπανση
Το ριζικό σύστημα του μαρουλιού είναι περιορισμένο κι αυτό επιβάλλει τη σωστή παροχή υγρασίας και θρεπτικών ουσιών για να εξασφαλιστεί καλή ανάπτυξη. Πριν από τη σπορά, ρίξτε 1,5 κιλό λίπασμα 5–10-10 ανά 10 τετραγωνικά μέτρα (δείτε το άρθρο μας Η λίπανση του κήπου σας για να δείτε τι σημαίνει ο τριπλός αριθμός).
Κατά την περίοδο ανάπτυξης, ρίξτε μια μόνο φορά δίπλα στα φυτά μισό κιλό νιτρική αμμωνία (λίπασμα 33–0-0) ανά 10 μέτρα σειράς μαρουλιών ή ένα κιλό νιτρικό ασβέστιο (λίπασμα 15–0-0) ανά 10 μέτρα σειράς μαρουλιών. Αν το χώμα του κήπου είναι αμμουδερό ή αν βρέξει πολύ, μάλλον θα χρειαστεί να ξαναρίξετε λίπασμα. Το άζωτο (νίτρο) είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν αυτά τα φυτά να δώσουν βαθυπράσινα φυλλώματα καλής ποιότητας.
Πότισμα
Τα μαρούλια θέλουν συχνό πότισμα για να υπάρχει ομοιόμορφη υγρασία κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους. Το πότισμα πρέπει να γίνεται το πρωί ώστε τα φύλλα να έχουν στεγνώσει πριν πέσει η νύχτα. Ρίξτε όσο νερό χρειάζεται για να υγρανθεί το χώμα σε βάθος 15 εκατοστών. Αν το πότισμα είναι πιο επιφανειακό, το ριζικό σύστημα των μαρουλιών δεν θα πάει αρκετά βαθιά και τα φυτά δεν θα είναι πολύ ζωηρά. Η πιο κρίσιμη περίοδος για το πότισμα είναι κατά την αρχική ανάπτυξη των φυτών. Το μυστικό είναι η σταθερή και ομοιόμορφη παροχή υγρασίας.
Συγκομιδή
Όταν τα φύλλα των μαρουλιών σας δείχνουν αρκετά ώριμα – μοιάζουν με τα φύλλα των μαρουλιών αγοράζετε από τον μανάβη – τότε είναι έτοιμα για τι τραπέζι. Τα ξεκολλάτε από το φυτό κι έτσι τα κεντρικά φύλλα μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Ύστερα από λίγες εβδομάδες ολόκληρο το φυτό θα είναι ώριμο, οπότε μπορείτε να το κόψετε (δύο-τρεις πόντους πάνω από το χώμα) ή να το ξεριζώσετε. Η καλύτερη ώρα για συγκομιδή είναι νωρίς το πρωί.
Εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι αφ’ ενός τα μαρούλια να έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθός τους αφ’ ετέρου να είναι τρυφερά. Αν τα αφήσετε να παρα-ωριμάσουν, τότε γίνονται πικρά σκληρά. Καθώς τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος και ο καιρός είναι ζεστός, το μαρούλι αρχίζει να σποριάζει. Βγάζει στο κέντρο του ένα βλαστό με άνθη. Αν δεν θέλετε να μαζέψετε δικούς σας σπόρους, ξεριζώστε τα σποριασμένα μαρούλια και ρίξτε τα στο σωρό του κομπόστ (http://www.kevio.gr/garden/fertilizers-compo st-mulch/compost-what-how/) σας – αν τα αφήσετε στο παρτέρι, μπορεί να προσελκύσουν έντομα και ασθένειες.
Η διατροφική αξία των μαρουλιών
Η διατροφική τους αξία εξαρτάται από την ποικιλία. Γενικά, τα μαρούλια προσφέρουν μικρές ποσότητες φυτικών ινών, κάποιους υδατάνθρακες, λίγη πρωτεΐνη και κάποια ίχνη λίπους. Πάντως, τα πιο σημαντικά συστατικά τους είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Η βιταμίνη Α προέρχεται από τη βήτα καροτίνη, της οποίας το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα είναι κρυμμένο από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Όσο πιο βαθυπράσινο είναι το χρώμα των μαρουλιών, τόσο περισσότερη βήτα καροτίνη περιέχουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C (αντιοξειδωτικά) προσφέρουν προστασία εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου. Μαζί με άλλα φυτοχημικά, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του αναπνευστικού συστήματος και των εντέρων.
Εχθροί και προβλήματα του μαρουλιού
Το μαρούλι είναι ένα εύκολα λαχανικό, αλλά χρειάζεται προσοχή στην καλιέργειά του. Χρειάζεται προστασία από τους μύκητες (μούχλες), τα έντομα, τους γυμνοσάλιαγκες και τα πουλιά. Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια να μην υπάρξουν εμπόδια που θα σταματήσουν την ομαλή ανάπτυξη του φυτού.
Μύκητες. Αν και θεωρητικά μπορούν να εμφανιστούν πολλές ασθένειες στα μαρούλια, οι πιο συνηθισμένες είναι οι δύο μυκητιάσεις που περιγράφουμε εδώ. Αν ο καιρός είναι υγρός και κρύος, τα μαρούλια μπορεί να προσβληθούν από μύκητες. Μια τέτοια περίπτωση (Bremia lactucae) είναι να εμφανιστούν κιτρινωπά σημάδια ανάμεσα στις φλέβες των παλαιότερων φύλλων, ενώ στο κάτω μέρος των φύλλων παρουσιάζονται υπόλευκες μουχλιασμένες περιοχές. Τα προσβεβλημένα σημεία κάποια στιγμή γίνονται καφέ και πεθαίνουν.
Πρόκειται περί του γνωστού σε όλους μαϊντανού ο οποίος έχει και άλλες κοινές ονομασίες, οι οποίες είναι: Μαντανός, Μανδανός ή Μαϊδανός, Περσέμολο, Περσίμουλο ή Περσίμολο, Κουδουμέντο, Μυρωδιά καί Μακεδονήσιο ή Μακεδονήσι. Στην Ήπειρο Μανδανίζι και στη Κεφαλληνία Περσίμολο. Εκ των ανωτέρω η αρχαία εξ αυτών Πετροσέλινο, διεσώθη στην Ήπειρο. Το Μακεδονήσιο ή Μακεδονήσι, ονομάσθη από τον τόπο, διότι αυτό της Μακεδονίας, εκρίνετο ως άριστο, όπως μαρτυρεί ο Διοσκορίδης. Ανήκει εις την τάξη των Σκιαδανθών.
http://www.ftiaxno.gr/
Το φυτό τούτο είναι ιθαγενές της δυτικής Ασίας, της βορείου Αμερικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελλάδος μη εξαιρούμενης. Κατά τον Διοσκορίδη δε «φύεται εν Μακεδονία εν αποκρήμνοις τόποις». Φυτρώνει αδιακρίτως σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στους τοίχους, τα ερείπια και τα χαλικώδη ή πετρώδη μέρη.
Βοτανικοί χαρακτήρες.
Είναι φυτό ποώδες, διετές, λείο, στίλβο και αρωματικό.
Το στέλεχος του είναι ραβδωτό και κλαδώδες. Έχει φύλλα τριγωνοειδή, ζωηρού πρασίνου χρώματος, με πολλές διαιρέσεις, επάνθηση κατά πετάσσους, περικάλυμμα με 1 - 3 φυλλάρια, άνθη υποκύανα μικρά με μακρούς μίσχους, που φθάνουν σε ύψος 0.50 - 0.80 εκατοστών ,και καρπούς υποκίτρινους και υποστρογγύλους.
Καλλιέργεια. Πολλαπλασιασμός.
Αυτός γίνεται διά της σποράς, ήτις επιτυγχάνεται καθ’ όλο το θέρος, συνήθως από Φεβρουάριο μέχρις Οκτώβριο, εφ’ όσον δεν επικρατεί ψύχος, απ’ ευθείας επί τόπου, εάν πρόκειται περί καλλιέργειας ειδικής γιά την φαρμακοποΐα.
Το φύτρωμα των σπόρων είναι αργό. Ένεκα της πολλαπλής αρτυματικής χρήσεώς του, καλλιεργείται σε όλους τους λαχανόκηπους.
Για την φαρμακευτική καλλιεργείται κατά προτίμηση Πετροσέλινον το σαρκόρριζο, διότι είναι πλέον εύρωστο, καρποφορεί αφθόνως και δίνει ωραίας ρίζες.
Εκλογή τον εδάφους.
Χρειάζεται πλούσιο, καλής ποιότητος, δροσερό και ευδιαπέραστο.
Προετοιμασία τον εδάφους.
Αυτό μαλακώνει με οργώματα κατά το μάλλον ή ήττον βαθέα, προ του τελευταίου σκορπίζουμε κοπριά, την οποίαν παραχώνουμε με το τελευταίο. Κατόπιν το έδαφος σβαρνίζεται καλώς, διά να ισοπεδωθεί και περνούμε με τον κύλινδρο για να σπάσουν οι βώλοι και να πιεστή το χώμα. Αυλακώνουμε με τον ιπποκίνητο αυλακωτή, κάνοντας αυλάκια 3—4 εκατοστών και απέχοντας 0.30 εκατ. έως 1 μ. εντός των οποίων σπέρνουμε εις τα πε τακτά. Μετά σκεπάζουμε τούς σπόρους με τον κύλινδρο.
Φροντίδες διδόμεναι εις την φυτεία.
Κρίνεται αναγκαίο καθ όλη την περίοδο της βλαστήσεως, να εξαφανίζονται όλα τα βλαβερά χόρτα, αντί να αναπτύσσονται, διά σκαλισμάτων και βοτανισμάτων. Κατά το θέρος πρέπει να ποτίζεται αφθόνως ή φυτεία, και να κόπτεται συχνάκις, προς επιβράδυνση της αναπτύξεως των ανθοφόρων μίσχων.
Συγκομιδή.
Εάν ή καλλιέργεια έχει ως σκοπό την παραγωγή φύλλων και ριζών, τότε η συγκομιδή αμφοτέρων τούτων λαμβάνει χώρα, περί το τέλος του φθινοπώρου.
Αφ’ ετέρου ή συλλογή των καρπών γίνεται κατά το επόμενο έτος, όταν αυτοί είναι ώριμοι, πρέπει όμως να τούς συλλέγουμε ευθύς ως ωριμάσουν, διότι οι πρώτοι αναφαινόμενοι ωριμάζουν προ των άλλων
Το μαρούλι και τα μυστικά του
Το μαρούλι (Lactuca sativa) είναι ένα από τα ευκολότερα στην καλλιέργεια λαχανικά της κρύας σαιζόν και δεν του αρέσει η πολλή ζέστη. Αντέχει στις ελαφρές παγωνιές, αλλά ο ήλιος και οι ψηλές θερμοκρασίες συνήθως προκαλούν τον σχηματισμό κοτσανιού με άνθη στο κέντρο του (σπόριασμα) και πικρή γεύση.
Η καλλιέργεια του μαρουλιού με μια ματιά
| |
Περιβαλλοντικές απαιτήσεις | Δεν του αρέσει η πολλή ζέστη και αντέχει στις ελαφρές παγωνιές |
Αναμενόμενος χρόνος φυτρώματος | 6–12 μέρες (το φύτρωμα είναι προβληματικό όταν ο καιρός είναι ζεστός) |
Διάρκεια ζωής αποθηκευμένων σπόρων | 3 χρόνια |
Χρόνος κατά προσέγγιση μεταξύ φύτευσης και συγκομιδής | 8–12 εβδομάδες, τα ρωμαϊκά μαρούλια και οι “σαλάτες”6–8 εβδομάδες, οι φυλλώδεις ποικιλίες |
Καλλιέργεια | Μάλλον εύκολη, αν η φύτευση είναι σωστή και αν ποτίζονται συχνά |
Ρωμαϊκά μαρούλια
Τα ρωμαϊκά μαρούλια είναι δημοφιλή για σαλάτες και σάντουιτς, ιδιαίτερα στη χώρα μας. Είναι ένα κομψό λαχανικό που τα φύλλα του σχηματίζουν ένα όρθιο, μακρουλό κεφάλι. Τα μαρούλια αυτά χρειάζονται γύρω στις 70 μέρες για να φτάσουν στην ωριμότητα. Τα φύλλα τους είναι πιο κατσαρά από τα φύλλα του φυλλώδους μαρουλιού, αλλά τα εσωτερικά τους φύλλα είναι πολύ τρυφερά και νόστιμα. Αυτά τα μαρούλια περιέχουν αξιόλογες ποσότητες βιταμινών A και C και ασβεστίου.
Τα ρωμαϊκά μαρούλια ήταν γνωστά στους αρχαίους Ρωμαίους ως μαρούλια Καππαδοκίας, αλλά αργότερα πήραν το σημερινό τους όνομα. Αυτό συνέβη τον 14ο αιώνα, όταν οι Πάπες μετακόμισαν στο Αβινιόν στη Γαλλία και το ρωμαϊκό μαρούλι καλλιεργήθηκε στους παπικούς κήπους. Στην Αγγλία όμως το μαρούλι αυτό ονομάζεται μαρούλι της Κω, από το ελληνικό νησί. Ήταν επίσης γνωστό και δημοφιλές στην αρχαία Κίνα, όπου το έτρωγαν ωμό ή μαγειρεμένο. Μερικές τοιχογραφίες σε αιγυπτιακούς τάφους από το 4500 π.χ. παρουσιάζουν ένα τύπο μαρουλιού με μακριά φύλλα που διαφέρουν πολύ από το ρωμαϊκό μαρούλι.
Μαρούλια “σαλάτα”
Οι “σαλάτες” είναι μικρά σε μέγεθος μαρούλια που σχηματίζουν ένα χαλαρό κεφάλι. Τα φύλλα τους, πλούσια σε σίδερο, είναι τρυφερά και έχουν μια ελαφρώς γλυκιά γεύση. Εάν οι θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη είναι ψηλές, οι “σαλάτες” αποκτούν πικρή γεύση. Για να φτάσουν στην ωρίμανση, χρειάζονται 55 έως 75 ημέρες.
Φυλλώδη μαρούλια
Είναι μια δημοφιλής κατηγορία μαρουλιού και ίσως η ευκολότερη στην καλλιέργεια. Έχει τραγανά ανεξάρτητα φύλλα, πλούσια σε βιταμίνες A και C και ασβέστιο και μεγαλώνει συνεχώς ολόκληρη τη σαιζόν. Τα φυλλώδη μαρούλια ωριμάζουν μεταξύ 45 και 60 ημερών μετά τη φύτευση.
Όταν συγκομίζετε ένα φυλλώδες μαρούλι, μην κόβετε ολόκληρο το φυτό. Κόψτε τα μεγαλύτερα εξωτερικά φύλλα όταν φτάσουν τα 10–12 εκατοστά σε μήκος. Εναλλακτικά, κόψτε κάθε δεύτερο φυτό περίπου 5 εκατοστά πάνω από το έδαφος. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τα εσωτερικά φύλλα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και θα μπορείτε να έχετε δύο ή τρεις συγκομιδές τη σαιζόν.
Οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις του μαρουλιού
Το μαρούλι αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 13 και 18οC. Αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τύπους χώματος, προτιμάει τα πλούσια αργιλώδη χώματα με μεγάλη περιεκτικότητα σε οργανικές ύλες. Το έδαφος πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Τα βαριά χώματα μπορούν να βελτιωθούν με την προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς ή/και κομπόστ. Όπως τα περισσότερα λαχανικά του κήπου, το μαρούλι προτιμά ελαφρώς όξινο pH 6.0 έως 6.5.
Η καλύτερη θερμοκρασία για να φυτρώσουν οι σπόροι είναι μεταξύ 15 και 27 οC. Οι ακατέργαστοι σπόροι δεν μπορούν να φυτρώσουν σε θερμοκρασίες πάνω από 35 οC. Γενικά είναι καλύτερα, αν μπορεί κανείς να τους βρει, να χρησιμοποιούμε σπόρους που έχουν υποστεί επεξεργασία με μυκητοκτόνο. Τα φυντάνια του μαρουλιού πρέπει να προστατεύονται από τον άνεμο επειδή τα νεαρά φυτά χάνουν γρήγορα την υγρασία τους όταν φυσάει.
Φύτευση κατευθείαν στο χώμα
Το πρώτο που πρέπει να αποφασίσετε είναι αν θα σπείρετε τα μαρούλια κατευθείαν στον κήπο ή αν θα μεταφυτέψετε φυντάνια που είτε τα αγοράσατε είτε τα μεγαλώσατε σε σπορείο μέσα στο σπίτι ή την αποθήκη σας. Τα μαρούλια αναπτύσσονται καλά είτε έτσι είτε αλλιώς, αλλά αν τα ξεκινήσετε σε σπορείο θα μπορείτε να έχετε περισσότερες από μία σοδειές.
Οι σπόροι του μαρουλιού είναι πολύ μικροί και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προετοιμαστεί καλά το χώμα. Οι μεγάλοι σβώλοι χώματος δεν επιτρέπουν την καλή επαφή σπόρου και χώματος κι έτσι πολλοί σπόροι δεν θα φυτρώσουν. Επίσης, η δημιουργία κρούστας του χώματος πάνω από τους φυτρωμένους σπόρους μπορεί να δυσκολέψει το ξεκίνημα των φυτών, ιδίως στα βαριά, πηλώδη χώματα. Το πρόβλημα αυτό λύνεται αν σκεπάσετε τους σπόρους με φυτόχωμα για γλάστρες αντί με χώμα του κήπου σας.
Οι σπόροι μπορούν να φυτευτούν σε μονές σειρές ή να σπαρθούν σε πλατιές σειρές 30–40 εκατοστών. Σκεπάστε τους σπόρους με ένα περίπου εκατοστό χώματος. Ποτίστε προσεκτικά αλλά καλά. Για να έχετε παρατεταμένες σοδειές, στον χώρο που έχετε προγραμματίσει για μαρούλια φυτέψτε διαδοχικά κάθε μία ή δύο εβδομάδες από λίγα μέχρι να καλυφθεί όλος ο χώρος.
Οι σειρές των μαρουλιών πρέπει να απέχουν 45 εκατοστά για τα φυλλώδη μαρούλια και 60 εκατοστά για τους άλλους τύπους. Συνήθως, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσουμε σωστές αποστάσεις είναι το αραίωμα των φυντανιών. Τα φυλλώδη μαρούλια πρέπει να έχουν αποστάσεις μεταξύ τους 10–15 εκατοστά, ανάλογα με το μέγεθός τους. Τα ρωμαϊκά μαρούλια και οι “σαλάτες” πρέπει να απέχουν το ένα από το άλλο 15–25 εκατοστά.
Μια οργανική εδαφοκάλυψη θα βοηθήσει να διατηρείται η θερμοκρασία, να περιοριστούν τα ζιζάνια και να μένει δροσερό το χώμα. Αν τα ζιζάνια είναι πρόβλημα, είτε ξεριζώστε τα με το χέρι είτε σκαλίστε τα επιφανειακά για να μη βλάψετε τις ρίζες των μαρουλιών. Για να περιοριστεί το σπόριασμα κατά τη ζεστή σαιζόν, σχεδιάστε τον κήπο σας έτσι ώστε τα μαρούλια να βρίσκονται στη σκιά ψηλότερων λαχανικών, όπως τομάτες και καλαμπόκι.
Φύτευση σε σπορείο
Αν επιλέξετε τη λύση της μεταφύτευσης, φυτέψτε τους σπόρους στο σπορείο 4 έως 6 εβδομάδες προτού ζεσταθεί έξω το έδαφος. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους σπόρους να φυτρώσουν πριν μαλακώσει έξω το χώμα και να είναι έτσι έτοιμα τα φυντάνια πιο νωρίς. Σκορπίστε ομοιόμορφα τους σπόρους στα γλαστράκια του δίσκου σποράς και με τα δάχτυλά σας πιέστε τους ελαφρά μέσα στο φυτόχωμα.
Γνωρίζοντας τις περιβαλλοντικές συνθήκες στην περιοχή σας και το πόσο προφυλαγμένος από τις καιρικές συνθήκες είναι ο κήπος σας, μπορείτε να πειραματισθείτε και με φύτευση σε σπορείο περί τα τέλη του καλοκαιριού ή και αργότερα ώστε να έχετε και φθινοπωρινές ή χειμωνιάτικες σοδειές.
Τα φυντάνια σας μπορούν να φυτευτούν σε δίσκους σποράς από το εμπόριο ή να φτιάξετε δικούς σας δίσκους από παλιές αυγοθήκες. Γεμίστε τους δίσκους σποράς μέχρι 1,5 εκατοστό από το χείλος με φυτόχωμα ή κάποιο άλλο μείγμα φύτευσης. Πριν σπείρετε, μουσκέψτε ελαφρά το φυτόχωμα με λίγο νερό. Δεν χρειάζεται κάποιο λίπασμα σ’ αυτό το στάδιο επειδή οι σπόροι περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζονται για να φυτρώσουν.
Τοποθετήστε τον δίσκο σποράς σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο και κρατήστε το φυτόχωμα υγρό καθ’ όλη τη διάρκεια του φυτρώματος. Αν το αφήσετε να στεγνώσει, οι σπόροι μπορεί να μη φυτρώσουν. Την πρώτη εβδομάδα, σκεπάστε τον δίσκο με μια εφημερίδα μέχρι ότου πετάξουν οι σπόροι. Κρατάτε και την εφημερίδα υγρή συνεχώς και αφαιρέστε την όταν αρχίσουν να εμφανίζονται τα φύτρα. Το ζήτημα της υγρασίας των σπόρων χρειάζεται προσοχή. Μην πνίγετε στο νερό τους σπόρους γιατί μπορεί να μην πετάξουν.
Μεταφύτευση. Σε καλά προετοιμασμένο χώμα (βλ. παραπάνω) μεταφυτέψτε τα φυντάνια σας κάνοντας τρύπες σε σειρές. Οι τρύπες πρέπει να είναι αρκετά βαθιές ώστε να χωράνε ολόκληρη τη ριζική μπάλα. Οι αποστάσεις μεταξύ τους πρέπει να είναι 10–15 εκατοστά για τα φυλλώδη μαρούλια, ανάλογα με το μέγεθός τους, και 15–25 εκατοστά για τα ρωμαϊκά μαρούλια και τις “σαλάτες”. Η αφαίρεση του φυντανιού από τον δίσκο σποράς πρέπει να γίνεται απαλά και το φυντάνι να τοποθετείται κατευθείαν στην έτοιμη τρύπα. Με τα δάχτυλά σας, πατήστε ελαφρά το χώμα γύρω από τις ρίζες έτι ώστε τα φυντάνια να μείνουν όρθια. Ποτίστε καλά, αλλά μην πνίξετε τα φυντάνια. Χρησιμοποιήστε ποτιστήρι ή σωλήνα με τρυπητό στόμιο.
Για να έχετε περισσότερες σοδειές, μετά τη μεταφύτευση σπείρετε επιπλέον μαρούλια σε άλλο σημείο του κήπου. Τα μαρούλια αυτιά θα βγουν αργότερα από τα μεταφυτευμένα κι έτσι η καλλιεργητική περίοδος θα είναι πιο παρατεταμένη. Για τη σπορά τους, ακολουθήστε τις οδηγίες για φύτευση κατευθείαν στο χώμα (βλ. παραπάνω).
Λίπανση
Το ριζικό σύστημα του μαρουλιού είναι περιορισμένο κι αυτό επιβάλλει τη σωστή παροχή υγρασίας και θρεπτικών ουσιών για να εξασφαλιστεί καλή ανάπτυξη. Πριν από τη σπορά, ρίξτε 1,5 κιλό λίπασμα 5–10-10 ανά 10 τετραγωνικά μέτρα (δείτε το άρθρο μας Η λίπανση του κήπου σας για να δείτε τι σημαίνει ο τριπλός αριθμός).
Κατά την περίοδο ανάπτυξης, ρίξτε μια μόνο φορά δίπλα στα φυτά μισό κιλό νιτρική αμμωνία (λίπασμα 33–0-0) ανά 10 μέτρα σειράς μαρουλιών ή ένα κιλό νιτρικό ασβέστιο (λίπασμα 15–0-0) ανά 10 μέτρα σειράς μαρουλιών. Αν το χώμα του κήπου είναι αμμουδερό ή αν βρέξει πολύ, μάλλον θα χρειαστεί να ξαναρίξετε λίπασμα. Το άζωτο (νίτρο) είναι πολύ σημαντικό για να μπορούν αυτά τα φυτά να δώσουν βαθυπράσινα φυλλώματα καλής ποιότητας.
Πότισμα
Τα μαρούλια θέλουν συχνό πότισμα για να υπάρχει ομοιόμορφη υγρασία κατά την περίοδο της ανάπτυξής τους. Το πότισμα πρέπει να γίνεται το πρωί ώστε τα φύλλα να έχουν στεγνώσει πριν πέσει η νύχτα. Ρίξτε όσο νερό χρειάζεται για να υγρανθεί το χώμα σε βάθος 15 εκατοστών. Αν το πότισμα είναι πιο επιφανειακό, το ριζικό σύστημα των μαρουλιών δεν θα πάει αρκετά βαθιά και τα φυτά δεν θα είναι πολύ ζωηρά. Η πιο κρίσιμη περίοδος για το πότισμα είναι κατά την αρχική ανάπτυξη των φυτών. Το μυστικό είναι η σταθερή και ομοιόμορφη παροχή υγρασίας.
Συγκομιδή
Όταν τα φύλλα των μαρουλιών σας δείχνουν αρκετά ώριμα – μοιάζουν με τα φύλλα των μαρουλιών αγοράζετε από τον μανάβη – τότε είναι έτοιμα για τι τραπέζι. Τα ξεκολλάτε από το φυτό κι έτσι τα κεντρικά φύλλα μπορούν να συνεχίσουν να μεγαλώνουν. Ύστερα από λίγες εβδομάδες ολόκληρο το φυτό θα είναι ώριμο, οπότε μπορείτε να το κόψετε (δύο-τρεις πόντους πάνω από το χώμα) ή να το ξεριζώσετε. Η καλύτερη ώρα για συγκομιδή είναι νωρίς το πρωί.
Εκείνο που πρέπει να προσέξετε είναι αφ’ ενός τα μαρούλια να έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθός τους αφ’ ετέρου να είναι τρυφερά. Αν τα αφήσετε να παρα-ωριμάσουν, τότε γίνονται πικρά σκληρά. Καθώς τελειώνει η καλλιεργητική περίοδος και ο καιρός είναι ζεστός, το μαρούλι αρχίζει να σποριάζει. Βγάζει στο κέντρο του ένα βλαστό με άνθη. Αν δεν θέλετε να μαζέψετε δικούς σας σπόρους, ξεριζώστε τα σποριασμένα μαρούλια και ρίξτε τα στο σωρό του κομπόστ (http://www.kevio.gr/garden/fertilizers-compo st-mulch/compost-what-how/) σας – αν τα αφήσετε στο παρτέρι, μπορεί να προσελκύσουν έντομα και ασθένειες.
– Πόσο αντέχουν τα μαρούλια στο ψυγείο; Αν δεν τα καταναλώσετε αμέσως, τα μαρούλια μπορούν να αποθηκευτούν στο ψυγείο. Τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα μαζί με μερικές χαρτοπετσέτες για να τραβούν την υγρασία. Κατ’ αυτό τον τρόπο μπορούν να αντέξουν μέχρι δέκα μέρες ή και περισσότερες. |
– Τα μαρούλια μου είναι πικρά. Τί μπορώ να κάνω; Αν ο καιρός είναι ζεστός κι έχουν αρχίσει να σχηματίζονται οι βλαστοί με τα άνθη, τότε τα μαρούλια πικραίνουν. Κόψτε τα αμέσως, πλύντε τα και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για μερικές ημέρες. Το μεγαλύτερο μέρος της πικράδας θα χαθεί. |
– Τα μαρούλια μου έχουν μαραθεί. Μπορώ να τα φρεσκάρω; Πλύντε τα με κρύο νερό, τινάξτε τα καλά μέχρι να φύγει το πολύ νερό, τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα και βάλτε τα για 12 ώρες στο ψυγείο. |
Η διατροφική τους αξία εξαρτάται από την ποικιλία. Γενικά, τα μαρούλια προσφέρουν μικρές ποσότητες φυτικών ινών, κάποιους υδατάνθρακες, λίγη πρωτεΐνη και κάποια ίχνη λίπους. Πάντως, τα πιο σημαντικά συστατικά τους είναι η βιταμίνη Α και το κάλιο. Η βιταμίνη Α προέρχεται από τη βήτα καροτίνη, της οποίας το κιτρινο-πορτοκαλί χρώμα είναι κρυμμένο από το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης. Μέσα στο ανθρώπινο σώμα, η βήτα καροτίνη μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Όσο πιο βαθυπράσινο είναι το χρώμα των μαρουλιών, τόσο περισσότερη βήτα καροτίνη περιέχουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α και C (αντιοξειδωτικά) προσφέρουν προστασία εναντίον ορισμένων μορφών καρκίνου. Μαζί με άλλα φυτοχημικά, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του αναπνευστικού συστήματος και των εντέρων.
Εχθροί και προβλήματα του μαρουλιού
Το μαρούλι είναι ένα εύκολα λαχανικό, αλλά χρειάζεται προσοχή στην καλιέργειά του. Χρειάζεται προστασία από τους μύκητες (μούχλες), τα έντομα, τους γυμνοσάλιαγκες και τα πουλιά. Εξίσου σημαντικό είναι βέβαια να μην υπάρξουν εμπόδια που θα σταματήσουν την ομαλή ανάπτυξη του φυτού.
Μύκητες. Αν και θεωρητικά μπορούν να εμφανιστούν πολλές ασθένειες στα μαρούλια, οι πιο συνηθισμένες είναι οι δύο μυκητιάσεις που περιγράφουμε εδώ. Αν ο καιρός είναι υγρός και κρύος, τα μαρούλια μπορεί να προσβληθούν από μύκητες. Μια τέτοια περίπτωση (Bremia lactucae) είναι να εμφανιστούν κιτρινωπά σημάδια ανάμεσα στις φλέβες των παλαιότερων φύλλων, ενώ στο κάτω μέρος των φύλλων παρουσιάζονται υπόλευκες μουχλιασμένες περιοχές. Τα προσβεβλημένα σημεία κάποια στιγμή γίνονται καφέ και πεθαίνουν.
περιοχές. Τα προσβεβλημένα σημεία κάποια στιγμή γίνονται καφέ και πεθαίνουν.
Όταν καλλιεργείτε τα μαρούλια (π.χ. σκάλισμα) πρέπει να προσέχετε μην τα τραυματίσετε. Ένας διαφορετικού τύπου μύκητας (Botrytis cinerea) μπορεί να προσβάλει το φυτό μέσα από τα σημεία τραυματισμού του δημιουργώντας σ’ αυτά τα σημεία μάζες γκρίζας μούχλας. Ο μύκητας αυτός προκαλεί ένα καφε-κόκκινο σάπισμα, που φτάνει στην καρδιά του μαρουλιού και το μαραίνει. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές γι’ αυτό.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα αμέσως μόλις τα προσέξετε ή ξεριζώστε ολόκληρα τα προσβεβλημένα φυτά αν η ασθένεια έχει προχωρήσει. Και ψεκάστε τα υπόλοιπα μαρούλια με κάποιο φάρμακο που θα σας δώσει ο γεωπόνος ή το κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να λάβετε προκαταβολικά τα μέτρα σας που θα περιορίσουν τις μυκητιάσεις.
Υπάρχει το ενδεχόμενο τα μαρούλια σας να προσβληθούν από μελίγκρα των ριζών. Πρόκειται για γκρίζες μελίγκρες που εγκαθίστανται στις ρίζες και δημιουργούν αποικίες. Τα φυτά μαραζώνουν και μαραίνονται. Η αντιμετώπιση αυτής της μελίγκρας απαιτεί το ξερίζωμα και την καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και χρήση κάποιου ασφαλούς σκευάσματος που ίσως βρείτε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Μη ρίχνετε τα ξεριζωμένα φυτά στο σωρό του κομπόστ.
Πράσινη μελίγκρα. Όπως και πολλά άλλα φυτά του κήπου σας, η πράσινη μελίγκρα μπορεί να προσβάλει και τα μαρούλια σας αδυνατίζοντάς τα, παραμορφώνοντας τα φύλλα τους και γεμίζοντάς τα με την κολλώδη ουσία που εκκρίνουν οι μελίγκρες. Τα μαρούλια τελικά δεν τρώγονται. Μόλις εμφανιστεί η πράσινη μελίγκρα, αντιμετωπίστε την με κάποιο ασφαλές παρασκεύασμα που θα βρείτε σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
Γυμνοσάλιαγκες.
Οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στο λαχανόκηπό σας και όχι μόνο στα μαρούλια σας. Κατατρώνε τα φύλλα και τα μαρούλια είναι για πέταμα. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, π.χ.:
Όταν καλλιεργείτε τα μαρούλια (π.χ. σκάλισμα) πρέπει να προσέχετε μην τα τραυματίσετε. Ένας διαφορετικού τύπου μύκητας (Botrytis cinerea) μπορεί να προσβάλει το φυτό μέσα από τα σημεία τραυματισμού του δημιουργώντας σ’ αυτά τα σημεία μάζες γκρίζας μούχλας. Ο μύκητας αυτός προκαλεί ένα καφε-κόκκινο σάπισμα, που φτάνει στην καρδιά του μαρουλιού και το μαραίνει. Είναι ένα σύνηθες πρόβλημα την άνοιξη και το φθινόπωρο, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές γι’ αυτό.
Και στις δύο περιπτώσεις, αφαιρέστε τα προσβεβλημένα φύλλα αμέσως μόλις τα προσέξετε ή ξεριζώστε ολόκληρα τα προσβεβλημένα φυτά αν η ασθένεια έχει προχωρήσει. Και ψεκάστε τα υπόλοιπα μαρούλια με κάποιο φάρμακο που θα σας δώσει ο γεωπόνος ή το κατάστημα γεωργικών εφοδίων. Το καλύτερο απ’ όλα είναι να λάβετε προκαταβολικά τα μέτρα σας που θα περιορίσουν τις μυκητιάσεις.
- Προσέχετε να μην τραυματίζετε τα φυτά κατά το σκάλισμα.
- Περιορίστε όσο γίνεται το βρέξιμο των φύλλων – ποτίζετε το πρωί ώστε να έχουν στεγνώσει μέχρι το απόγευμα.
- Οι μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των φυτών θα βοηθήσουν – ιδίως κατά τις πιο υγρές εποχές, την άνοιξη και το φθινόπωρο.
- Κάνετε τακτικό ξεχορτάριασμα.
- Μη ρίχνετε τα προσβεβλημένα φύλλα και φυτά στο σωρό του κομπόστ.
- Καλλιεργήστε σε υψωμένα παρτέρια.
- Κάνετε αμειψισπορά (εναλλαγή καλλιεργειών – κάθε σαιζόν φυτεύετε σε διαφορετικό σημείο του κήπου τα μαρούλια σας).
Υπάρχει το ενδεχόμενο τα μαρούλια σας να προσβληθούν από μελίγκρα των ριζών. Πρόκειται για γκρίζες μελίγκρες που εγκαθίστανται στις ρίζες και δημιουργούν αποικίες. Τα φυτά μαραζώνουν και μαραίνονται. Η αντιμετώπιση αυτής της μελίγκρας απαιτεί το ξερίζωμα και την καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών και χρήση κάποιου ασφαλούς σκευάσματος που ίσως βρείτε στα καταστήματα γεωργικών εφοδίων. Μη ρίχνετε τα ξεριζωμένα φυτά στο σωρό του κομπόστ.
Πράσινη μελίγκρα. Όπως και πολλά άλλα φυτά του κήπου σας, η πράσινη μελίγκρα μπορεί να προσβάλει και τα μαρούλια σας αδυνατίζοντάς τα, παραμορφώνοντας τα φύλλα τους και γεμίζοντάς τα με την κολλώδη ουσία που εκκρίνουν οι μελίγκρες. Τα μαρούλια τελικά δεν τρώγονται. Μόλις εμφανιστεί η πράσινη μελίγκρα, αντιμετωπίστε την με κάποιο ασφαλές παρασκεύασμα που θα βρείτε σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων.
Γυμνοσάλιαγκες.
Οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να προκαλέσουν καταστροφή στο λαχανόκηπό σας και όχι μόνο στα μαρούλια σας. Κατατρώνε τα φύλλα και τα μαρούλια είναι για πέταμα. Η αντιμετώπισή τους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, π.χ.:
- Μπείτε στον λαχανόκηπό σας τη νύχτα με ένα φακό και μαζέψτε με το χέρι όλους τους γυμνοσάλιαγκες που θα βρείτε – αν τους σιχαίνεστε, φορέστε γάντια κήπου. Ρίξτε τους σε ένα κουτί που περιέχει αλάτι. Αν χρειάζεται, ξανακάντε το ύστερα από μερικές νύχτες.
- Τοποθετήστε εμπόδια γύρω από τα φυτά, κάτι που δυσκολεύει τα σαλιγκάρια να γλιστρήσουν πάνω του – π.χ. τσόφλια αυγών ή άμμο.
- Αν βρείτε, χρησιμοποιήστε δολώματα για σαλιγκάρια. Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να προσελκύσουν και χρήσιμα ζώα.
- πηγή>kevio.gr
Μαρούλια σπορά φύτεμα καλλιέργεια
ΜΑΡΟΥΛΙ( lactuca sativa)
Καταγωγή:Στους τοίχους των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων βρέθηκαν απεικονίσεις από την καλλιέργεια και την κατανάλωση μαρουλιού. Αρχικά τα καλλιεργούσαν για ζωοτροφή και για το λάδι από την έκθλιψη του σπόρου. Από την Αίγυπτο πέρασαν στις Μεσογειακές χώρες και στην Ευρώπη και από τους Ευρωπαίους στην Αμερική.
Ονομασία:Στα λατινικά η ονομασία τους είναι: lettuce που προέρχεται από το γαλακτώδη χυμό του φυτού (από το Lac ( lactuca)που σημαίνει γάλα και sativaότι καλλιεργείται για τον σπόρο).
Θρεπτική αξία:Τα μαρούλια τρώγονται είτε νωπά (σαλάτα) είτε μαγειρεμένα (φρικασέ ή βρασμένα).
Τρώγεται το φύλλωμά τους και η καρδιά , όπως λέμε τον κοντό κύριο άξονα με χρώμα άσπρο - πράσινο ως βαθύ πράσινο από όπου φυτρώνουν τα φύλλα . Τα φύλλα είναι λεία , κατσαρά ή στρογγυλά και καλύπτονται με κηρώδη ουσία. Είναι καλή πηγή βιταμινών Α, C και ασβεστίου.
Ιδιαίτερη σύσταση σε όσους υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές να προτιμούν τα κόκκινα μαρούλια ή μελανά όπως συνηθίζεται να τα λέμε, γιατί είναι πολύ τρυφερά.
Επίσης συστήνονται στη διατροφή των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να αυξήσουν την πηκτικότητα του αίματος τους. Μέσα σε δυο μέρες αν φάγουν μαρούλι αυξάνεται η πηκτικότητα στα φυσιολογικά επίπεδα.
Σποροπαραγωγή:Τα άνθη αυτογονιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό. Ανοίγουν το πρωί για λίγες ώρες. Τα σπέρματα είναι αχένια και ωριμάζουν 10 – 15 μέρες μετά την άνθηση που γίνεται σταδιακά.
Για σποροπαραγωγή τα φυτά της μιας ποικιλίας από την άλλη πρέπει να φυτεύονται σε αποστάσεις μεγαλύτερες από 500 μέτρα.
Ποικιλίες: Οι ποικιλίες του μαρουλιού είναι τεσσάρων τύπων:
< !--[if !supportLists]-->1. <!--[endif]-->Φυλλώδης τύπος (leafy). Με σγουρά φύλλα με τις εξής ποικιλίες:
Κοινά μαρούλια
Αντιδομάρουλα( φύλλα κυματοειδή σχιστά)
Σαλάτα Νεαπόλεως
Βασιλικών ( σγουρή σαλάτα) *
< !--[if !supportLists]-->2. <!--[endif]-->Κεφαλωτός τύπος ( butter head). Με κεφάλι , λαχανομάρουλα με τις εξής ποικιλίες:
Κόκκινα κλειστά( με ρόδινα κυματοειδή και πολύ τρυφερά φύλλα)
Τεσσάρων εποχών( με μικρές στρογγυλές και λίγο πλατειές κεφαλές)
Κρέπια
< !--[if !supportLists]-->3. <!--[endif]--> Φυλλώδης Κεφαλωτός τύπος (crisp head ή iceberg) με τις εξής ποικιλίες:
Νέας Μαγνησίας (κεφαλωτή ίσα σαλάτα)* πρώιμη.
4. Τύπου ρομάνα ( cos) με ίσα φύλλα με τις εξής ποικιλίες:
Κωνσταντινουπόλεως( με μακριά βαθυπράσινα φύλλα)
Πατησιώτικα
Μαύρα ( με κοκκινόμαυρα φύλλα)
Paris Island Cos (Ρομάνα) που καλλιεργείται σε όλη Ελλάδα. Ιδιαίτερα στη Νότια Ελλάδα.
Οι ποικιλίες που σημειώνονται με * δημιουργήθηκαν από την AGRIS A.E. Από εγχώριο γενετικό υλικό με μαζική επιλογή και βάση το ατομικό φυτό.
Καλλιέργεια:Το μαρούλι ευδοκιμεί σε δροσερά κλίματα . Έτσι, ενώ στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, στην Ευρώπη καλλιεργείται και τρώγεται και το καλοκαίρι.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν επιμήκυνση της κεφαλής οπότε η ποιότητα της κεφαλής μειώνεται.
Για τρυφερές κεφαλές χρειάζεται καλός φωτισμός , δροσερές νύχτες και άφθονη εδαφική υγρασία. Οι κεφαλές χαλαρώνουν όταν βρέχει την εποχή του σχηματισμού τους.
Τα μαρούλια σπέρνονται απευθείας στο χωράφι ή μεταφυτεύονται από τα σπορεία όπου χρειάζονται περίπου 15 – 20 ημέρες για να πετάξουν δύο πραγματικά φυλλαράκια και να μεταφυτευθούν. Επίσης μεταφύτευση γίνεται και στο χωράφι για να αραιώσουν τα φυτά.
Συντομεύεται η καλλιεργητική περίοδος των μαρουλιών όταν στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους βρίσκονται σε θερμοκήπιο , γιατί εξασφαλίζουμε μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
Συγκομιδή:Τα φυλλώδη μαρούλια μαζεύονται μόλις μεγαλώσουν τα φύλλα τους.
Αν παραμεγαλώσουν τότε γίνονται σκληρά και πικρά.
Τα κεφαλωτά πρέπει να συγκομισθούν πριν να αναπτυχθεί το ανθικό στέλεχος.
Τα μαρούλια κόβονται με μαχαίρι λίγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους . Δεν κόβονται υγρά γιατί σχίζονται τα φύλλα τους . Τα λασπωμένα και άρρωστα φύλλα απομακρύνονται αμέσως. Μπορούν να διατηρηθούν σε 0 C μέχρι 3 ή 4 εβδομάδες.
Για οικιακή χρήση αφαιρείς τα περιφερειακά φύλλα και μένει σχεδόν ανέπαφο το μαρούλι για άλλη συγκομιδή.
Πηγή: ΕΦΥΡΑΙΑ ΓΗ -Η εβδομαδιαία ενημέρωση για τις δράσεις του ΚΗΠΟΥ ΤΗΣ ΑΦΘΟΝΙΑΣ
26ο φύλλο, Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013/Σύνταξη: Γιάννης Βαρελάς : johnvar@otenet.gr
Το σέλινο
Τρόπος πολλαπλασσιασμού /φύτευσης :Πολλαπλασιάζεται με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.
Οι σπόροι του Σέλινου είναι μικροσκοπικοί. Για να μπορέσετε να τους χειριστείτε, θα βοηθούσε να τους ανακατέψετε με λίγο στεγνό χώμα. Αυτή την τεχνική τη χρησιμοποιούμε πάντα όταν έχουμε να χειριστούμε μικρούς σπόρους.
Φυτέψτε τους σπόρους από τον Απρίλιο έως το Μάιο σε βάθος από 0,5 έως 1,5 εκατοστά.Όταν το ύψος των φυταρίων φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου τότε φυτεύονται στην τελική τους θέση.
Αρδευση / Λίπανση : Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο ενώ η λίπανση του εδάφους είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται είτε με κοπριά είτε με ειδικά λιπάσματα.
Μαζέψτε πάντα μόνο τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι εσωτερικοί.
Το έντονο άρωμα που έχει το σέλινο οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου:
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις απέδωσαν ωστόσο πρόσφατα στο σέλινο και μια άλλη σημαντική ιδιότητα. Το φλαβονοειδές λουτεολίνη που περιέχει, φάνηκε πως έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον εγκέφαλο, ανακάλυψη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τη γήρανση και για νόσους όπως το Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τεστ φρεσκάδας: όταν επιλέγετε σελινόριζα, καλό είναι να προτιμάτε ρίζες στρογγυλές και ομοιογενείς, γιατί είναι πιο εύκολο να καθαριστούν. Οι ρίζες πρέπει να είναι βαριές και να έχουν μικρά φύλλα με ζωηρό πράσινο χρώμα. Όσο για το φυλλώδες σέλινο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ φρέσκο, όταν το αγοράζετε, επειδή αφυδατώνεται γρήγορα.
TIPS:
Sharing Services A+ A- A
Η σελινόριζα είναι μία από τις τρεις κατηγορίες του σέλινου εκείνου που διακρίνεται για τη μεγάλη και σαρκώδη ρίζα του που τρώγεται σε σαλάτες ωμό, αλλά και μαγειρεμένο ως συστατικό διαφόρων συνταγών ή σε τουρσί κ.ά. Σε αντίθεση με το φυλλώδες σέλινο, συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετό χρόνο που φθάνει τους 2-4 μήνες σε θερμοκρασία 0-3 οC.
Εσοδα της τάξης των 700 ευρώ ανά στρέμμα αποδίδει η καλλιέργεια σελινόριζας, με τη μέση στρεμματική απόδοση να κινείται στα επίπεδα των 4-5 τόνων.
Η συγκομιδή γίνεται όταν η γογγυλόριζα του φυτού αποκτήσει διάμετρο τουλάχιστον 10-15 εκατοστών. Το μέσο βάρος της γογγυλόριζας στη σελινόριζα φθάνει τα 700-800 γραμμάρια και οι αποδόσεις ανά στρέμμα τους 4-5 τόνους γογγυλόριζες.
Η σελινόριζα, σε αντίθεση με το φυλλώδες σέλινο, συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετό χρόνο, που φθάνει τους 2-4 μήνες σε θερμοκρασία 0-3 οC και υγρασία περιβάλλοντος 95%.
Είναι φυτό που κατάγεται από τη Νότιο Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη λεκάνη της Μεσογείου. Σήμερα, στην παραδοσιακή ιατρική, χρησιμοποιείται εναντίον της δυσπεψίας, σαν αντιπυρετικό και διουρητικό.
Το φυτό της σελινόριζας είναι φυτό που έχει χαμηλή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος 50-70 εκατοστά. Εχει φύλλα σύνθετα, με μακρύ μίσχο και χρώμα ανοιχτό πράσινο. Τα φύλλα της μοιάζουν με τα φύλλα του μαϊντανού. Εχει έντονο άρωμα λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχει.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Ευδοκιμεί σε μέσης συστάσεως έδαφος ελαφρύ, βαθύ, με ρΗ γύρω στο 7-7,5 πλούσιο σε οργανική ουσία και ασβέστιο και καλά στραγγιζόμενο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για το φύτρωμα των σπόρων του είναι 15-20 οC, ενώ για την ανάπτυξη των φυτών οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 15-18 οC.
Το έδαφος στο οποίο θα φυτευθούν τα φυτά της σελινόριζας πρέπει να εμπλουτισθεί με οργανική ουσία σε μία ποσότητα 3,5- 4,5 τόνων το στρέμμα και να γίνει βασική λίπανση με λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, αλλά και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία, σύμφωνα με τη χημική λίπανση του εδάφους και τις ανάγκες των φυτών.
Σπορά
Η σπορά μπορεί να γίνεται σε σπορείο και στη συνέχεια μεταφύτευση ή με απευθείας σπορά στο χωράφι. Πριν από τη σπορά βρέχονται οι σπόροι για 48 ώρες ώστε να γίνει πιο εύκολο το φύτρωμα.
Η σπορά στο σπορείο γίνεται σε γραμμές που απέχουν 15-20 εκατοστά και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι μετά από 2 μήνες περίπου και όταν αποκτήσουν ύψος 10-15 εκατοστά. Στο χωράφι η μεταφύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 30-40 εκατοστά και φυτό από φυτό σε κάθε γραμμή 25- 35 εκατοστά.
Η σπορά του φυτού αυτού γίνεται από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τον Ιούνιο, ανάλογα την περιοχή.
Η καλλιέργεια της σελινόριζας διαρκεί 5-6 μήνες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή των ριζών.
Οπως όλα τα λαχανικά έτσι και η σελινόριζα απαιτεί την κατάλληλη υγρασία στο έδαφος, γι' αυτό γίνονται τακτικά ποτίσματα, επειδή το ριζικό της σύστημα σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσεται επιφανειακά. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας γίνεται λίπανση με τα κατάλληλα λιπάσματα. Πέραν από τα βασικά στοιχεία, (άζωτο, φωσφόρο, κάλιο), η σελινόριζα έχει ανάγκες σε βόριο, μαγνήσιο και ασβέστιο και γι' αυτό γίνονται οι κατάλληλες λιπάνσεις.
Οι ευεργετικές δράσεις ως τονωτικό
Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες.
Η σελινόριζα και τα φύλλα του σέλινου εκτός από λαχανικό θεωρούνται πολύ καλό φάρμακο. Το σέλινο, πλούσιο σε ποικιλία βιταμινών και χρήσιμα άλατα, είναι ευεργετικό για τον οργανισμό και έχει αναγνωρισμένες διουρητικές ιδιότητες. Η σελινόριζα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, πολύτιμο για τον διαβήτη (περιέχει μια ορμόνη ανάλογη με την ινσουλίνη), κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Μοιάζει με ανθρώπινο οστό και πράγματι δυναμώνει σημαντικά τα οστά λόγω του ασβεστίου που περιέχει. Το σέλινο περιέχει επίσης φυτο-οιστρογόνα, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά την εμμηνόπαυση. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν αποδώσει στο σέλινο και μια άλλη σημαντική ιδιότητα. Το φλαβονοειδές λουτεολίνη που περιέχει φάνηκε πως έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον εγκέφαλο. Ανακάλυψη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τη γήρανση και για νόσους όπως το Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων. Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης.
www.ethnos.gr, Κώστας Νάνος
Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”.
Το σέλινο
Το σέλινο (επιστ. Σέλινον το βαρύοσμον, Apium graveolens) , ιθαγενές φυτό του γένους Σέλινον (Apium) της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae) (συν. Σκιαδοφόρων (Umbelliferae).
Είναι διετές ή πολυετές φυτό που φτάνει τα 80 εκ. ύψος. Έχει σαρκώδη ρίζα, βλαστό πολύκλαδο, φύλλα σύνθετα με τριγωνικά οδοντωτά φυλλάρια και λευκά, μικρά άνθη. Αρωματικό φυτό γνωστό σε Ελληνες, Ρωμαίους και Κινέζους που το χρησιμοποιούσαν στην μαγειρική και την φαρμακευτική. Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, και B2.
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να προσφέρουν κρασί από σέλινο στους νικητές των αγώνων ως ένδειξη τιμής και ανδρείας. Επίσης το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο.Η χρήση του σέλινου από τότε έως και σήμερα διαδόθηκε ευρύτατα λόγω των εξαιρετικών ευεργετικών ιδιοτήτων του.
Τρόπος πολλαπλασσιασμού /φύτευσης :Πολλαπλασιάζεται με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.
Οι σπόροι του Σέλινου είναι μικροσκοπικοί. Για να μπορέσετε να τους χειριστείτε, θα βοηθούσε να τους ανακατέψετε με λίγο στεγνό χώμα. Αυτή την τεχνική τη χρησιμοποιούμε πάντα όταν έχουμε να χειριστούμε μικρούς σπόρους.
Φυτέψτε τους σπόρους από τον Απρίλιο έως το Μάιο σε βάθος από 0,5 έως 1,5 εκατοστά.Όταν το ύψος των φυταρίων φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου τότε φυτεύονται στην τελική τους θέση.
Αρδευση / Λίπανση : Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο ενώ η λίπανση του εδάφους είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται είτε με κοπριά είτε με ειδικά λιπάσματα.
Μαζέψτε πάντα μόνο τους εξωτερικούς βλαστούς ώστε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται οι εσωτερικοί.
Το έντονο άρωμα που έχει το σέλινο οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου:
- Η μία (var. rapaceum) με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς και
- Η δεύτερη (var. dulce), η πιο κλασσική, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Το σέλινο εκτός απο λαχανικό είναι και πολύ καλό φάρμακο. Το σέλινο, πλούσιο σε ποικιλία βιταμινών και χρήσιμα άλατα, είναι ευεργετικό για τον οργανισμό και έχει αναγνωρισμένες διουρητικές ιδιότητες. Οι ρίζες του σέλινου αλλά και οι καρποί του είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντυπυρετικό, πολύτιμο για τον διαβήτη (περιέχει μια ορμόνη ανάλογη με την ινσουλίνη), κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Το σέλινο βοηθά στα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Μοιάζει με ανθρώπινο οστό και πράγματι δυναμώνει σημαντικά τα οστά λόγω του ασβεστίου που περιέχει. Το σέλινο περιέχει επίσης φυτο-οιστρογόνα που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά την εμμηνόπαυση, που οδηγούν σε μείωση των ν της εμμηνόπαυσης (π.χ. εξάψεις). Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις απέδωσαν ωστόσο πρόσφατα στο σέλινο και μια άλλη σημαντική ιδιότητα. Το φλαβονοειδές λουτεολίνη που περιέχει, φάνηκε πως έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον εγκέφαλο, ανακάλυψη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τη γήρανση και για νόσους όπως το Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Θεωρείται οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθιτικών και των ρευματικών παθήσεων. Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του, χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης. Ο χυμός του σέλινου, ωφελεί τον εγκέφαλο όταν υπάρχει πνευματική καταπόνηση.
Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία
Τέλος, οι σπόροι του σέλινου έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες.Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία
Τεστ φρεσκάδας: όταν επιλέγετε σελινόριζα, καλό είναι να προτιμάτε ρίζες στρογγυλές και ομοιογενείς, γιατί είναι πιο εύκολο να καθαριστούν. Οι ρίζες πρέπει να είναι βαριές και να έχουν μικρά φύλλα με ζωηρό πράσινο χρώμα. Όσο για το φυλλώδες σέλινο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι πολύ φρέσκο, όταν το αγοράζετε, επειδή αφυδατώνεται γρήγορα.
- Πίνετε καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σέλινο με καρότο. Βοηθά στη αποτοξίνωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
- Για το διαβήτη παρασκευάστε αφέψημα χρησιμοποιώντας 20-25 γρ. ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερού και πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού την ημέρα.
- Για τη λιθίαση παρασκευάστε αφέψημα απο τους σπόρους του φυτού χρησιμοποιώντας 10-15 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για τη μαστίτιδα παρασκευάστε αλοιφή απο ίσα μέρη σέλινου και μέντας και τοποθετήστε ζεστή στους μαστούς για την απόφραξή τους.
- Για τον πυρετό παρασκευάστε αφέψημα απο τη ρίζα του φυτού χρησιμοποιώντας 20-30 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι δυο φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για την υδρωπικία παρασκευάστε αφέψημα απο τα φύλλα του φυτού χρισιμοποιώντας 30-50 γρ. σε ένα λίτρο νερού και πίνετε μέχρι τρία φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
- Για τις χιονίστρες βάζουμε αρκετή ποσότητα σε πολύ νερό και με αυτό το νερό πλένουμε την πάσχουσα περιοχή.
- Για το ουρικό οξύ βράστε σέλινο μέσα σε γάλα ή ρίξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού σπόρους σέλινου σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό και πίνετε μέχρι 3 φλυτζάνια την ημέρα.
Καλλιέργεια σελινόριζας
Η σελινόριζα είναι μία από τις τρεις κατηγορίες του σέλινου εκείνου που διακρίνεται για τη μεγάλη και σαρκώδη ρίζα του που τρώγεται σε σαλάτες ωμό, αλλά και μαγειρεμένο ως συστατικό διαφόρων συνταγών ή σε τουρσί κ.ά. Σε αντίθεση με το φυλλώδες σέλινο, συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετό χρόνο που φθάνει τους 2-4 μήνες σε θερμοκρασία 0-3 οC.
Εσοδα της τάξης των 700 ευρώ ανά στρέμμα αποδίδει η καλλιέργεια σελινόριζας, με τη μέση στρεμματική απόδοση να κινείται στα επίπεδα των 4-5 τόνων.
Η συγκομιδή γίνεται όταν η γογγυλόριζα του φυτού αποκτήσει διάμετρο τουλάχιστον 10-15 εκατοστών. Το μέσο βάρος της γογγυλόριζας στη σελινόριζα φθάνει τα 700-800 γραμμάρια και οι αποδόσεις ανά στρέμμα τους 4-5 τόνους γογγυλόριζες.
Η σελινόριζα, σε αντίθεση με το φυλλώδες σέλινο, συντηρείται σε χαμηλές θερμοκρασίες για αρκετό χρόνο, που φθάνει τους 2-4 μήνες σε θερμοκρασία 0-3 οC και υγρασία περιβάλλοντος 95%.
Είναι φυτό που κατάγεται από τη Νότιο Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη λεκάνη της Μεσογείου. Σήμερα, στην παραδοσιακή ιατρική, χρησιμοποιείται εναντίον της δυσπεψίας, σαν αντιπυρετικό και διουρητικό.
Το φυτό της σελινόριζας είναι φυτό που έχει χαμηλή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος 50-70 εκατοστά. Εχει φύλλα σύνθετα, με μακρύ μίσχο και χρώμα ανοιχτό πράσινο. Τα φύλλα της μοιάζουν με τα φύλλα του μαϊντανού. Εχει έντονο άρωμα λόγω των αιθέριων ελαίων που περιέχει.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες
Ευδοκιμεί σε μέσης συστάσεως έδαφος ελαφρύ, βαθύ, με ρΗ γύρω στο 7-7,5 πλούσιο σε οργανική ουσία και ασβέστιο και καλά στραγγιζόμενο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για το φύτρωμα των σπόρων του είναι 15-20 οC, ενώ για την ανάπτυξη των φυτών οι κατάλληλες θερμοκρασίες είναι 15-18 οC.
Το έδαφος στο οποίο θα φυτευθούν τα φυτά της σελινόριζας πρέπει να εμπλουτισθεί με οργανική ουσία σε μία ποσότητα 3,5- 4,5 τόνων το στρέμμα και να γίνει βασική λίπανση με λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φωσφόρο και κάλιο, αλλά και άλλα δευτερεύοντα στοιχεία, σύμφωνα με τη χημική λίπανση του εδάφους και τις ανάγκες των φυτών.
Σπορά
Η σπορά μπορεί να γίνεται σε σπορείο και στη συνέχεια μεταφύτευση ή με απευθείας σπορά στο χωράφι. Πριν από τη σπορά βρέχονται οι σπόροι για 48 ώρες ώστε να γίνει πιο εύκολο το φύτρωμα.
Η σπορά στο σπορείο γίνεται σε γραμμές που απέχουν 15-20 εκατοστά και στη συνέχεια μεταφυτεύονται στο χωράφι μετά από 2 μήνες περίπου και όταν αποκτήσουν ύψος 10-15 εκατοστά. Στο χωράφι η μεταφύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν 30-40 εκατοστά και φυτό από φυτό σε κάθε γραμμή 25- 35 εκατοστά.
Η σπορά του φυτού αυτού γίνεται από τα τέλη του χειμώνα μέχρι τον Ιούνιο, ανάλογα την περιοχή.
Η καλλιέργεια της σελινόριζας διαρκεί 5-6 μήνες από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή των ριζών.
Οπως όλα τα λαχανικά έτσι και η σελινόριζα απαιτεί την κατάλληλη υγρασία στο έδαφος, γι' αυτό γίνονται τακτικά ποτίσματα, επειδή το ριζικό της σύστημα σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσεται επιφανειακά. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας γίνεται λίπανση με τα κατάλληλα λιπάσματα. Πέραν από τα βασικά στοιχεία, (άζωτο, φωσφόρο, κάλιο), η σελινόριζα έχει ανάγκες σε βόριο, μαγνήσιο και ασβέστιο και γι' αυτό γίνονται οι κατάλληλες λιπάνσεις.
Οι ευεργετικές δράσεις ως τονωτικό
Το σέλινο αποτελεί ένα βότανο με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς είναι καλή πηγή βιταμίνης C και μιας κατηγορίας φλαβονοειδών που λέγονται κουμαρίνες.
Η σελινόριζα και τα φύλλα του σέλινου εκτός από λαχανικό θεωρούνται πολύ καλό φάρμακο. Το σέλινο, πλούσιο σε ποικιλία βιταμινών και χρήσιμα άλατα, είναι ευεργετικό για τον οργανισμό και έχει αναγνωρισμένες διουρητικές ιδιότητες. Η σελινόριζα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, μέταλλα και κουμαρίνη. Είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, αντιπυρετικό, πολύτιμο για τον διαβήτη (περιέχει μια ορμόνη ανάλογη με την ινσουλίνη), κατά των ρευματισμών, κατά της λιθίασης, μειώνει την υδρωπικία, θεραπεύει τις χιονίστρες και επίσης μειώνει το ουρικό οξύ. Ευεργετικό και για τη μαστίτιδα.
Μοιάζει με ανθρώπινο οστό και πράγματι δυναμώνει σημαντικά τα οστά λόγω του ασβεστίου που περιέχει. Το σέλινο περιέχει επίσης φυτο-οιστρογόνα, που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα κατά την εμμηνόπαυση. Αμερικανοί επιστήμονες έχουν αποδώσει στο σέλινο και μια άλλη σημαντική ιδιότητα. Το φλαβονοειδές λουτεολίνη που περιέχει φάνηκε πως έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις στον εγκέφαλο. Ανακάλυψη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην έρευνα για τη γήρανση και για νόσους όπως το Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας.
Θεωρείται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, καθώς και κατά των αρθριτικών και των ρευματικών παθήσεων. Είναι τονωτικό του στομαχιού, διεγερτικό και έχει αντιπυρετικές ιδιότητες. Θεωρείται υποκατάστατο του αλατιού και κατάλληλο για τους διαβητικούς. Αφέψημα των σπόρων του χρησιμοποιείται κατά της υπέρτασης.
www.ethnos.gr, Κώστας Νάνος
Μπρόκολο,καλιέργεια και ιδιότητες
Περιγραφή
Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.
Το μπρόκολο (Brassica oleracea), ανήκει στην ίδια οικογένεια με το λάχανο. Καλλιεργείται για την ταξιανθία του η οποία όσο είναι ανώριμη είναι φαγώσιμη και πλούσια σε ωφέλιμα συστατικά. Η ταξιανθία έχει σκούρο πράσινο ή μελιτζανί χρώμα και είναι ελαφρώς αραιή.
Το μπρόκολο είναι στενός συγγενής με το κουνουπίδι. Στο κουνουπίδι, η ταξιανθία έχει λευκό χρώμα και είναι πιο πυκνή.
Το όνομα broccoli, προέρχεται από τον πληθυντικό της Ιταλικής λέξης broccolo, που σημαίνει “η ανθισμένη κορυφή ενός λάχανου”.
Το μπρόκολο προήλθε από φυτό άγριου λάχανου και αναπτύχθηκε στην Ευρώπη. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το μπρόκολο είναι γνωστό εδώ και 2000 χρόνια. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, οι Ιταλοί τιμούσαν ιδιαίτερα το μπρόκολο και το συμπεριελάμβαναν στη δίαιτά τους.
Καλλιέργεια μπρόκολου
Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια μπρόκολου
Κατάλληλο κλίμα για την καλλιέργεια μπρόκολου
Οι ιδανικές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μπρόκολου είναι μεταξύ 10 και 20 βαθμών Κελσίου. Όχι όμως μεγαλύτερες από 26 βαθμούς Κελσίου. Αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 26 βαθμούς Κελσίου, τότε η ταξιανθία του μπρόκολου θα ανθήσει γρήγορα ώστε να παράγει σπόρο και δε θα είναι φαγώσιμη.
Πότε σπέρνουμε μπρόκολα;
Ξεκινώντας από σπόρο
Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τα μπρόκολα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε να φυτεύετε τους σπόρους σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού.
Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε τα μπρόκολα από σπόρο, θα πρέπει να ξεκινήσετε να φυτεύετε τους σπόρους σε σπορείο στα μέσα του καλοκαιριού.
Είναι καλό να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε σπορείο και όχι απευθείας στο χώμα γιατί τρεις λόγους:
Οι σπόροι είναι μικροί και στρογγυλοί και εύκολα φεύγουν από τη θέση που τους σπείρα τε αρχικά. Έτσι μπορεί ο σπόρος να κυλίσει μακριά από το σημείο που τον φυτέψατε κι εσείς να ποτίζετε άδειο χώμα…
Στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, όταν το φυτό είναι μικρό και ευαίσθητο, γίνεται τροφή για σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες.
Θα μπορέσετε να ξεχωρίσετε και να μεταφυτέψετε τα φυτά που θα γίνουν γερά και δυνατά.
Γι’ αυτό θα πρέπει να φυτεύετε τους σπόρους μπρόκολου σε δίσκους σπορείου και όχι απευθείας στο χώμα.
Σε 4 με 6 εβδομάδες, τα σπορόφυτα θα έχουν φτάσει σε ύψος τα 7 με 10 εκατοστά, θα έχουν αναπτύξει 4 πραγματικά φύλλα και θα είναι έτοιμα για μεταφύτεψη.
Για να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής, φροντίστε ώστε να μη φυτέψετε όλους τους σπόρους μπρόκολου ταυτόχρονα στο σπορείο. Φυτέψτε τους σε ομάδες ανά 3 με 4 εβδομάδες. Σε αντίστοιχα διαστήματα θα γίνει και η μεταφύτεψη. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό.
Φυτεύοντας σπορόφυτα
Αν φυτέψετε απευθείας σπορόφυτα μπρόκολου, φροντίστε να το κάνετε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ή τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Προσωπικά, στην περιοχή της Αττικής έχω φυτέψει σπορόφυτα μπρόκολου τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και μεγάλωσαν κανονικά. Οι οδηγίες, θα πρέπει να προσαρμόζονται στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής.
Για να έχετε μακρά περίοδο συγκομιδής, φροντίστε ώστε να μη φυτέψετε όλα τα σπορόφυτα μπρόκολου ταυτόχρονα. Φυτέψτε τα σε ομάδες ανά 3 ή 4 εβδομάδες. Έτσι θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα μπρόκολα για περισσότερο καιρό.
Τα φυτά μπρόκολου, θα χρειαστεί να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν γερό βλαστό και υγιή φύλλα πριν ξεκινήσουν τα κρύα του χειμώνα.
Σε ποιό σημείο του κήπου να φυτέψω τα μπρόκολα;
Θα πρέπει να φυτέψετε τα μπρόκολα σε ένα μέρος του κήπου όπου ο ήλιος θα τα βλέπει τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.
Καλό θα είναι να φροντίζετε ώστε ανά 2 με 3 χρόνια να αλλάζετε το μέρος που φυτεύετε τα μπρόκολα.
Καλό θα είναι να φροντίζετε ώστε ανά 2 με 3 χρόνια να αλλάζετε το μέρος που φυτεύετε τα μπρόκολα.
Αν όμως δεν έχετε αρκετό χώρο στον κήπο σας, μην ανησυχείτε. Μπορείτε να παρακάμψετε αυτό τον κανόνα, αρκεί την προηγούμενη χρονιά να μην είχατε πρόβλημα με ασθένειες.
Αποστάσεις φύτευσης
Τα μπρόκολα αναπτύσσουν μεγάλα και φαρδιά φύλλα γύρω από τον κορμό τους.
Ο συνήθης τρόπος φύτεψης των μπρόκολων είναι σε σειρές.
Η απόσταση φυτού από φυτό στην ίδια σειρά είναι 30 με 60 εκατοστά.
Η απόσταση των σειρών μεταξύ τους είναι 60 με 90 εκατοστά.
Ο συνήθης τρόπος φύτεψης των μπρόκολων είναι σε σειρές.
Η απόσταση φυτού από φυτό στην ίδια σειρά είναι 30 με 60 εκατοστά.
Η απόσταση των σειρών μεταξύ τους είναι 60 με 90 εκατοστά.
Προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση
Το χώμα θα πρέπει να είναι καλά αποστραγγιζόμενο (να μην κρατά νερό).
Πριν τη φύτεψη, επεξεργαστείτε το χώμα σε διάμετρο 30 εκατοστών γύρω από το σημείο φύτεψης. Ανακατέψτε το χώμα να αφρατέψει.
Προσθέστε περλίτη αν χρειάζεται για να βελτιώσετε την αποστράγγισή του.
Προσθέστε λίπασμα με τη μορφή κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς.
Το μπρόκολο χρειάζεται έδαφος με αυξημένα επίπεδα αζώτου.
Πριν τη φύτεψη, επεξεργαστείτε το χώμα σε διάμετρο 30 εκατοστών γύρω από το σημείο φύτεψης. Ανακατέψτε το χώμα να αφρατέψει.
Προσθέστε περλίτη αν χρειάζεται για να βελτιώσετε την αποστράγγισή του.
Προσθέστε λίπασμα με τη μορφή κομπόστ ή χωνεμένης κοπριάς.
Το μπρόκολο χρειάζεται έδαφος με αυξημένα επίπεδα αζώτου.
Φροντίδα μετά τη φύτευση
Μετά τη φύτεψη και κάθε 3 εβδομάδες, καλό θα είναι να ενισχύεται το χώμα με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ώστε να βοηθήσετε την ανάπτυξη του μπρόκολου.
Για να διατηρήσετε το έδαφος γύρω από τη ρίζα υγρό, μπορείτε να βάλετε γύρω από τη ρίζα ξερά φύλα ή ξερά χόρτα ή ξερά στάχυα.
Μετά τη φύτεψη και κάθε 3 εβδομάδες, καλό θα είναι να ενισχύεται το χώμα με λίπασμα πλούσιο σε άζωτο ώστε να βοηθήσετε την ανάπτυξη του μπρόκολου.
Για να διατηρήσετε το έδαφος γύρω από τη ρίζα υγρό, μπορείτε να βάλετε γύρω από τη ρίζα ξερά φύλα ή ξερά χόρτα ή ξερά στάχυα.
Συγκομιδή μπρόκολου
Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο που ξεκίνησαν.
Αν φυτέψατε σπόρους, τότε θα μεσολαβούν 11 με 15, ακόμη και 20 εβδομάδες μέχρι να έχετε την πρώτη σας συγκομιδή.
Αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8 με 12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη συγκομιδή.
Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη.
Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται.
Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομιδούν.
Ο χρόνος που τα μπρόκολα είναι έτοιμα για συγκομιδή ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο που ξεκίνησαν.
Αν φυτέψατε σπόρους, τότε θα μεσολαβούν 11 με 15, ακόμη και 20 εβδομάδες μέχρι να έχετε την πρώτη σας συγκομιδή.
Αν φυτέψατε σπορόφυτα, τότε θα μεσολαβήσουν 8 με 12 εβδομάδες μέχρι την πρώτη συγκομιδή.
Τα μπρόκολα συλλέγονται όσο οι ταξιανθίες είναι ανώριμες και πριν αρχίσουν να αναπτύσσουν άνθη.
Στο κέντρο του στελέχους αναπτύσσεται μία μεγάλη κεντρική ταξιανθία. Αυτή είναι η πρώτη που κόβεται.
Στη συνέχεια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται μικρότερες πλευρικές ταξιανθίες που και αυτές μετά από λίγο καιρό μπορούν να συγκομιδούν.
Αν δε συγκομίσετε έγκαιρα τις ταξιανθίες, αυτές θα ανθήσουν και δε θα μπορούν πλέον να καταναλωθούν.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Πηγή>www.kalliergo.gr
Το πράσσο.
Θεραπευτικές ιδιότητες
Μπρόκολο και καρκίνος
Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το μπρόκολο έχει προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι το μπρόκολο έχει προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Στον ιστότοπο της American Cancer Society διαβάζουμε ανάμεσα σε πολλά άλλα ενδιαφέροντα…
“Το μπρόκολο περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλων μορφών καρκίνου, αν και δεν είναι σαφές ποιες ενώσεις άτομο μπορεί να είναι υπεύθυνες για την προστατευτική δράση. Ενώ η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζεται, η καλύτερη συμβουλή αυτή τη στιγμή για να μειωθεί ο κίνδυνος του καρκίνου είναι να τρώτε μια ευρεία ποικιλία λαχανικών. Σε αυτά τα πλαίσια, είναι λογικό να περιλαμβάνουν το μπρόκολο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.”
“Το μπρόκολο θεωρείται μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, επειδή είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καροτενοειδή (ουσίες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α), φυτικές ίνες, ασβέστιο, και το φυλλικό οξύ. Τα μπρόκολα είναι επίσης πηγή πολλών ουσιών που ονομάζονται φυτοχημικά, ή χημικές ουσίες των φυτών, που μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, το μπρόκολο περιέχει διάφορες ουσίες που ονομάζονται isothiocyanates, συμπεριλαμβανομένων σουλφοραφάνη και ινδόλη-3-carbinol (I3C), οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν “διαφημιστεί” ως εν δυνάμει αντικαρκινικές ουσίες. Οι πρώτες μελέτες έχουν δείξει αυτές τις ουσίες μπορούν να ενεργούν ως αντι-οξειδωτικά και μπορεί να ενισχύσει αποτοξινωτικά ένζυμα του σώματος. Ορισμένες μελέτες έχουν επίσης προτείνει ότι μπορεί να μεταβάλει τα επίπεδα των οιστρογόνων στο σώμα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.”Πηγή>www.kalliergo.gr
Το πράσσο.
Τα πράσα είναι ένα υπέροχο λαχανικό. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε δύσκολα εδάφη. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε ή να φτιάξετε πρασόπιτες.
Λατινικό Όνομα: Allium porrum. Alliaceae family.
Αγγλικό Όνομα: Leeks
Εποχή Σποράς : Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος
Εποχή Μεταφύτευσης : Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος
Σπορά Πράσων
Μπορείτε να σπείρετε τους σπόρους των πράσων απευθείας στον κήπο ή σε φυτώριο μέσα στο σπίτι.
Στον κήπο, σπείρετε τους σπόρους σε βάθος 1 εκατοστό και σε αποστάσεις 10 με 15 εκατοστά. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 8 με 16 ημέρες, ανάλογα με τη θερμοκρασία του εδάφους.
Για την παραγωγή σπόρου καλλιεργείται ως διετές φυτό, ενώ για παραγωγή φυτού ως μονοετές. Είναι γενικά δύσκολο να πιάσει ο σπόρος του πράσου. Απαιτείται να είναι πολύ φρέσκος για να έχει επιτυχία.
Μεταφύτευση σπορόφυτων πράσου
Τα σπροόφυτα είναι έτοιμα για μεταφύτευση όταν το ύψος τους φτάσει τα 20 εκατοστά.
Όταν τα μεταφυτεύετε, φροντίστε να μην καλύψετε την πρώτη ένωση των φύλλων.
Τα ριζίδια μύστακες κατά την μεταφύτευση είναι καλύτερα να κόβονται με ένα ψαλιδάκι και μετά να φυτεύονται.Για να παχύνουν τα πράσα και να μη μείνουν αδύνατα πρέπει να φυτεύονται στον θεριστή, δηλαδή τον Ιούνιο το αργότερο τον Ιούλιο.
Πληροφορίες για το Έδαφος
Τα πράσα προτιμούν μαλακό έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Το χώμα πρέπει να είναι καλά σκαμένο, σε βάθος τουλάχιστον 15 εκατοστών, γιατί σε τόσο περίπου βάθος θα φτάσει η ρίζα των πράσων.
Φροντίζετε να ποτίζετε τακτικά τα πράσα. Αγαπούν το νερό.
Συγκομιδή
Τα πράσα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν έχουν διάμετρο στη βάση τους ίση ή μεγαλύτερη από 2 εκατοστά.
Πηγή:kalliergo.gr
Κουκιά: Μια "εύκολη" και αποδοτική καλλιέργεια
ΕΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΟ ΣΟΥΠΕΡ-ΛΑΧΑΝΙΚΟ
Συμφωνώ μαζί σας. Το άρθρο που ανεβάσαμε χθες και στο οποίο σας παραπέμπω σήμερα έπρεπε να είχε ανεβεί στις σελίδες μας από το περασμένο φθινόπωρο. Μιλάμε για τα κουκιά και το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι η κύρια εποχή που φυτεύουμε κουκιά. Αλλά να! Ήταν τόσο περήφανος προ ημερών ο αδελφός μου στο τηλέφωνο όταν μου περιέγραφε πόσο πλούσια ήταν η σοδειά των κουκιών στο περιβόλι του, που, το ομολογώ, παρασύρθηκα! Ερεύνησα λοιπόν το θέμα, συζήτησα, συγκέντρωσα πληροφορίες και εικόνες και σας παρουσιάζω τα κουκιά, αυτό το περιφρονημένο τα τελευταία χρόνια σούπερ-λαχανικό. Και αν οι πληροφορίες αυτές δεν σας είναι χρήσιμες αυτή τη στιγμή, κρατήστε τες για το φθινόπωρο.
Λίγα τρόφιμα έχουν με τόση επιμονή και συνέπεια συνοδεύσει τους Έλληνες μέσα στην ιστορία. Και δεν είναι μόνο η ευκολία στην καλλιέργεια, η εξαιρετική αντοχή στο κρύο και η μεγάλη διατροφική αξία που έκαναν τα κουκιά αγαπημένο λαχανικό και όσπριο των Ελλήνων. Πρέπει να είναι και κάτι άλλο ακόμα – δεν είμαι σίγουρος τι – που έχει κάνει τα κουκιά κομμάτι αναπόσπαστο της ελληνικής κουλτούρας, τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και στα νεότερα. Λόγου χάρη, δεν ξέρω άλλο τρόφιμο να έχει γίνει το θέμα τόσων και τόσων παροιμιών. Να μερικές:
Να λοιπόν ένα ιστορικά και διατροφικά σημαντικό λαχανικό. Που όμως τα τελευταία χρόνια το περιφρονήσαμε σαν τρόφιμο των φτωχών, ενώ εμείς είχαμε πια γίνει πλούσιοι με θαλασσοδάνεια! Καιρός να το ξαναφέρουμε στον λαχανόκηπο και το διαιτολόγιό μας. Με μια επιφύλαξη όμως για όσους πάσχουν από κυάμωση, μια ασθένεια που οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου. Γι’ αυτούς ισχύει το ιπποκρατικό “κυάμων απέχετε” – αποφεύγετε τα κουκιά.
Λίγα τρόφιμα έχουν με τόση επιμονή και συνέπεια συνοδεύσει τους Έλληνες μέσα στην ιστορία. Και δεν είναι μόνο η ευκολία στην καλλιέργεια, η εξαιρετική αντοχή στο κρύο και η μεγάλη διατροφική αξία που έκαναν τα κουκιά αγαπημένο λαχανικό και όσπριο των Ελλήνων. Πρέπει να είναι και κάτι άλλο ακόμα – δεν είμαι σίγουρος τι – που έχει κάνει τα κουκιά κομμάτι αναπόσπαστο της ελληνικής κουλτούρας, τόσο στα αρχαία χρόνια όσο και στα νεότερα. Λόγου χάρη, δεν ξέρω άλλο τρόφιμο να έχει γίνει το θέμα τόσων και τόσων παροιμιών. Να μερικές:
Κουκιά έφαγες, κουκιά μαρτυράς.
– Τι κάνεις, Γιάννη; – Κουκιά σπέρνω.
Όποιος δεν κάθεται καλά και θάλασσες γυρεύει,
ο διάβολος του κώλου του κουκιά του μαγειρεύει.
ο διάβολος του κώλου του κουκιά του μαγειρεύει.
Αν μαγειρεύεις τα κουκιά σε πήλινο τσουκάλι,
θε’ να φουσκώσουν τα κουκιά και να χυθεί το λάδι.
Τα κουκιά επίσης ήταν τμήμα της θεατρικής εμπειρίας των αρχαίων Ελλήνων. Συνόδευαν τους αρχαίους στις ολοήμερες θεατρικές παραστάσεις – τα είχαν δηλαδή κάτι σαν σνακ για να ξεγελάνε την πείνα τους κατά την πολύωρη παρακολούθηση, όπως στα νεότερα χρόνια είχαμε τον πασατέμπο και τα στραγάλια. Και όταν το έργο ή οι ηθοποιοί τους απογοήτευαν, μαζί με τα μαξιλάρια που πετούσαν, έρραιναν τους ηθοποιούς και με τα ξερά κουκιά τους! Αλλά εκεί που τα κουκιά έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους είναι η πολιτική μας κουλτούρα – όχι μόνο η αρχαία, αλλά και η σημερινή. Τα ξερά κουκιά στα αρχαία χρόνια έπαιζαν τον ρόλο ψηφοδελτίων! Τα ανοιχτόχρωμα κουκιά (λευκά) μετρούσαν υπέρ ενός υποψηφίου, ενώ τα σκουρόχρωμα (μαύρα) ήταν εναντίον του. Έτσι, ακόμα και σήμερα λέμε “πόσα κουκιά χρειάζεται” ένας υποψήφιος ή “τα κουκιά δεν βγαίνουν”, όταν δεν φτάνουν οι ψήφοι, ή “τον μαύρισαν”.θε’ να φουσκώσουν τα κουκιά και να χυθεί το λάδι.
Να λοιπόν ένα ιστορικά και διατροφικά σημαντικό λαχανικό. Που όμως τα τελευταία χρόνια το περιφρονήσαμε σαν τρόφιμο των φτωχών, ενώ εμείς είχαμε πια γίνει πλούσιοι με θαλασσοδάνεια! Καιρός να το ξαναφέρουμε στον λαχανόκηπο και το διαιτολόγιό μας. Με μια επιφύλαξη όμως για όσους πάσχουν από κυάμωση, μια ασθένεια που οφείλεται στην έλλειψη ενός ενζύμου. Γι’ αυτούς ισχύει το ιπποκρατικό “κυάμων απέχετε” – αποφεύγετε τα κουκιά.
Ανήκει στα ψυχανθή όσπρια και έχει δύο εναλλακτικές η καλλιέργειά του, για τις οποίες τα τελευταία χρόνια φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ο λόγος για το κουκί. Η καλλιέργειά του σαν όσπριο, ανακτά το χαμένο χρόνο, δεδομένης της αύξησης της ζήτησης, αλλά και των τιμών παραγωγού. Σαν κτηνοτροφικό φυτό δε, το κουκί έχει μόνο σημαντικά πλεονεκτήματα.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη διατροφή των ζώων, είτε αυτά προορίζονται για πάχυνση είτε για γαλακτοπαραγωγή. Κι αυτό γιατί, αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το κτηνοτροφικό κουκί ήταν ένα είδος παραμελημένο. Το πλεονέκτημά του όμως να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, σε εδάφη ξηρικά, όπου άλλες καλλιέργειες παρουσιάζουν δυσκολίες, αλλά και η μεγάλη και πλούσια παραγωγή καρπού για ζωοτροφή, κάνει τους κτηνοτρόφους να το προτιμούν.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά ευδοκιμούν σε εδάφη πηλώδη με πολύ ασβέστιο και καλή αποστράγγιση. Η απόδοση των κουκιών μπορεί να είναι καλή και σε πτωχά εδάφη, αρκεί να υπάρχει επαρκής φωσφορική λίπανση. Εδάφη όξινα δεν είναι κατάλληλα για τα κουκιά, τα οποία προσαρμόζονται σε αλκαλικά εδάφη καλύτερα από τα άλλα ψυχανθή.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά σπέρνονται το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, την ίδια εποχή με τα χειμερινά σιτηρά. Σπέρνονται με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν περίπου 40 εκ., επί των γραμμών 15 εκ περίπου και σε βάθος 5 εκ. Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι η σπορά να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η ποσότητα του σπόρου ανά στρέμμα είναι 8 με 12 κιλά το στρέμμα.
Τα κουκιά συνιστώνται σε αγρούς που πλήττονται από χειμερινά και θερινά ζιζάνια. Τα σκαλίσματα που δέχονται τα κουκιά καταστρέφουν τα χειμερινά ζιζάνια και η πρώιμη συγκομιδή τους επιτρέπει την καταστροφή των θερινών ζιζανίων με θερινές αρόσεις.
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των κτηνοτροφικών κουκιών είναι ότι δεν πλαγιάζουν και δεν τινάζουν το σπόρο, πράγμα που επιτρέπει την πλήρη μηχανοποίηση της καλλιέργειάς τους, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.
Ποικιλίες
Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει δύο πολύ καλές ποικιλίες κτηνοτροφικών κουκιών την "Πολύκαρπη" και την "Τανάγρα". Και οι δύο είναι πρώιμες ποικιλίες, κατάλληλες για φθινοπωρινή σπορά και παραγωγικές. Ο σπόρος της πρώτης ποικιλίας είναι μικρός χρώματος μαύρου και της δεύτερης είναι μετρίου μεγέθους χρώματος μπεζ. Τα κτηνοτροφικά κουκιά δίνουν 180 - 200 κιλά το στρέμμα, όπως μας λέει ο ΔΡ. Ηλιάδης Κωνσταντίνος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.
Αμειψισπορά
Τα φυτά των κουκιών είναι κατάλληλα και για χλωρή λίπανση, ενώ κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις αμειψισπορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ρίζες των φυτών αναπτύσσονται άφθονα φυμάτια αζωτοβακτηρίων που δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η παραγωγικότητα του εδάφους. Το ισχυρό ριζικό σύστημα των κουκιών βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Έτσι τα κουκιά αποτελούν άριστο προηγούμενο για φυτά εξαντλητικά, όπως είναι το βαμβάκι.
Κλίμα : Είναι φυτό ψυχρής εποχής. Μπορεί να αντέξει ως - 10 οC.
Τι χώμα χρειάζονται τα Κουκιά;
Τα φυτά των κουκιών δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Καλό όμως είναι το έδαφος που θα φυτεύσετε τα κουκιά να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη.
Η κουκιά χρειάζεται έδαφος που να μπορεί να διατηρήσει υγρασία.
Έδαφος : Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να στραγγίζουν ικανοποιητικά και σε ευρύτατα όρια ph. Σε πρόγραμμα αμειψισποράς ακολουθεί το σιτάρι.
Λίπανση : Μία προσθήκη λιπάσματος του τύπου 0 - 12 - 6 που θα κυμαίνεται από 80 - 100 κιλά/στρεμ. θεωρείται ικανοποιητική σαν βασική λίπανση. Αν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης 1.000 - 2000 κιλά κοπριάς ανά στρέμμα είναι πολύ καλό για την απόδοση της καλλιέργειας.
Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με σπορά απευθείας στην θέση της καλλιέργειας.
Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Η σπορά γίνεται τον Οκτώβρη για νωπό κουκί το Πάσχα και ξερό κουκί τον Ιούνιο.
Καλλιέργεια : Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 0,40 μ. - 0,50μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 0,20μ – 0,40μ. Το βάθος σποράς είναι 5 - 10 εκ.
Μετά το φύτρωμα γίνονται σκαλίσματα. Μετά το δέσιμο των πρώτων καρπών κορφολόγημα πρωιμίζει την παραγωγή. Ποτίσματα γίνονται την άνοιξη αν χρειαστεί. Η συγκομιδή για ξηρά κουκιά γίνεται όταν οι λοβοί έχουν μαυρίσει και τα φύλλα έχουν ξεραθεί. Γίνεται με θέρισμα και μετά γίνεται αλώνισμα.
Ασθένειες : Μαύρη αφίδα (Aphis papaveris), Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus), Λύκος των κουκιών (οφείλεται στο φανερόγαμο φυτό Orobanche minor), Σκωρίαση (Uromyces fabae).
Χρήσεις : Οι νωποί λοβοί και τα ξερά σπέρματα μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα και να χρησιμοποιηθούν ως κτηνοτροφή. Μπορεί να καλλιεργηθεί και ως χλωρή λίπανση
Ποικιλίες : Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με κοντούς ή μακρείς λοβούς, με μικρά ή μεγάλα σπέρματα, πρώιμες ή όχι.
Πηγή>kevio.gr
Τα κτηνοτροφικά κουκιά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη διατροφή των ζώων, είτε αυτά προορίζονται για πάχυνση είτε για γαλακτοπαραγωγή. Κι αυτό γιατί, αποτελούν πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή με περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 26 μέχρι και 34%.
Μέχρι πριν λίγα χρόνια, το κτηνοτροφικό κουκί ήταν ένα είδος παραμελημένο. Το πλεονέκτημά του όμως να αναπτύσσεται με πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις, σε εδάφη ξηρικά, όπου άλλες καλλιέργειες παρουσιάζουν δυσκολίες, αλλά και η μεγάλη και πλούσια παραγωγή καρπού για ζωοτροφή, κάνει τους κτηνοτρόφους να το προτιμούν.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά ευδοκιμούν σε εδάφη πηλώδη με πολύ ασβέστιο και καλή αποστράγγιση. Η απόδοση των κουκιών μπορεί να είναι καλή και σε πτωχά εδάφη, αρκεί να υπάρχει επαρκής φωσφορική λίπανση. Εδάφη όξινα δεν είναι κατάλληλα για τα κουκιά, τα οποία προσαρμόζονται σε αλκαλικά εδάφη καλύτερα από τα άλλα ψυχανθή.
Τα κτηνοτροφικά κουκιά σπέρνονται το φθινόπωρο, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, την ίδια εποχή με τα χειμερινά σιτηρά. Σπέρνονται με σπαρτική μηχανή σε γραμμές που απέχουν περίπου 40 εκ., επί των γραμμών 15 εκ περίπου και σε βάθος 5 εκ. Στις ψυχρές περιοχές καλό είναι η σπορά να γίνεται νωρίς την άνοιξη. Η ποσότητα του σπόρου ανά στρέμμα είναι 8 με 12 κιλά το στρέμμα.
Τα κουκιά συνιστώνται σε αγρούς που πλήττονται από χειμερινά και θερινά ζιζάνια. Τα σκαλίσματα που δέχονται τα κουκιά καταστρέφουν τα χειμερινά ζιζάνια και η πρώιμη συγκομιδή τους επιτρέπει την καταστροφή των θερινών ζιζανίων με θερινές αρόσεις.
Άλλο σημαντικό πλεονέκτημα των κτηνοτροφικών κουκιών είναι ότι δεν πλαγιάζουν και δεν τινάζουν το σπόρο, πράγμα που επιτρέπει την πλήρη μηχανοποίηση της καλλιέργειάς τους, από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή.
Ποικιλίες
Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. έχει δημιουργήσει δύο πολύ καλές ποικιλίες κτηνοτροφικών κουκιών την "Πολύκαρπη" και την "Τανάγρα". Και οι δύο είναι πρώιμες ποικιλίες, κατάλληλες για φθινοπωρινή σπορά και παραγωγικές. Ο σπόρος της πρώτης ποικιλίας είναι μικρός χρώματος μαύρου και της δεύτερης είναι μετρίου μεγέθους χρώματος μπεζ. Τα κτηνοτροφικά κουκιά δίνουν 180 - 200 κιλά το στρέμμα, όπως μας λέει ο ΔΡ. Ηλιάδης Κωνσταντίνος, τακτικός ερευνητής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών Φυτών και Βοσκών Λάρισας.
Αμειψισπορά
Τα φυτά των κουκιών είναι κατάλληλα και για χλωρή λίπανση, ενώ κατέχουν ιδιαίτερη θέση στις αμειψισπορές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις ρίζες των φυτών αναπτύσσονται άφθονα φυμάτια αζωτοβακτηρίων που δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο και με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η παραγωγικότητα του εδάφους. Το ισχυρό ριζικό σύστημα των κουκιών βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Έτσι τα κουκιά αποτελούν άριστο προηγούμενο για φυτά εξαντλητικά, όπως είναι το βαμβάκι.
Κλίμα : Είναι φυτό ψυχρής εποχής. Μπορεί να αντέξει ως - 10 οC.
Τι χώμα χρειάζονται τα Κουκιά;
Τα φυτά των κουκιών δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά και νερό. Καλό όμως είναι το έδαφος που θα φυτεύσετε τα κουκιά να είναι πλούσιο σε οργανική ύλη.
Η κουκιά χρειάζεται έδαφος που να μπορεί να διατηρήσει υγρασία.
Έδαφος : Ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους των εδαφών αρκεί να στραγγίζουν ικανοποιητικά και σε ευρύτατα όρια ph. Σε πρόγραμμα αμειψισποράς ακολουθεί το σιτάρι.
Λίπανση : Μία προσθήκη λιπάσματος του τύπου 0 - 12 - 6 που θα κυμαίνεται από 80 - 100 κιλά/στρεμ. θεωρείται ικανοποιητική σαν βασική λίπανση. Αν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης 1.000 - 2000 κιλά κοπριάς ανά στρέμμα είναι πολύ καλό για την απόδοση της καλλιέργειας.
Πολλαπλασιαστικό υλικό : Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με σπορά απευθείας στην θέση της καλλιέργειας.
Χρονοδιάγραμμα Καλλιέργειας : Η σπορά γίνεται τον Οκτώβρη για νωπό κουκί το Πάσχα και ξερό κουκί τον Ιούνιο.
Καλλιέργεια : Οι γραμμές φύτευσης απέχουν 0,40 μ. - 0,50μ. Η απόσταση επί της γραμμής είναι 0,20μ – 0,40μ. Το βάθος σποράς είναι 5 - 10 εκ.
Μετά το φύτρωμα γίνονται σκαλίσματα. Μετά το δέσιμο των πρώτων καρπών κορφολόγημα πρωιμίζει την παραγωγή. Ποτίσματα γίνονται την άνοιξη αν χρειαστεί. Η συγκομιδή για ξηρά κουκιά γίνεται όταν οι λοβοί έχουν μαυρίσει και τα φύλλα έχουν ξεραθεί. Γίνεται με θέρισμα και μετά γίνεται αλώνισμα.
Ασθένειες : Μαύρη αφίδα (Aphis papaveris), Βρούχος των κουκιών (Bruchus rufimanus), Λύκος των κουκιών (οφείλεται στο φανερόγαμο φυτό Orobanche minor), Σκωρίαση (Uromyces fabae).
Χρήσεις : Οι νωποί λοβοί και τα ξερά σπέρματα μπορούν να καταναλωθούν μαγειρεμένα και να χρησιμοποιηθούν ως κτηνοτροφή. Μπορεί να καλλιεργηθεί και ως χλωρή λίπανση
Ποικιλίες : Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με κοντούς ή μακρείς λοβούς, με μικρά ή μεγάλα σπέρματα, πρώιμες ή όχι.
Πηγή>kevio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου