ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Πως θα φτιάξουμε αυτοσχέδιες μόνιμες κυψέλες για βομβίνους!

 

Πολύς λόγος γίνεται τώρα τελευταία για τις μέλισσες που σιγά σιγά εξαφανίζονται.Τί φταίει βέβαια,δεν μπορεί κανείς να το πεί με σιγουριά.Πάντως το γεγονός αυτό είναι πολύ άσχημο διότι
η επικονίαση των λουλουδιών στα φυτά και τα δένδρα γίνεται ολοένα και λιγότερο,με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη καρπόδεση και συνεπώς λιγότερη καρποφορία.Μιά εναλακτική λύση στο πρόβλημα μπορούν να θεωρηθούν οι βομβίνοι που υπάρχουν άγριοι στην φύση και συνήθως φωλιάζουν στο έδαφος,σε παλιές ποντικοφωλιές η άλλα εγκαταλελημένα λαγούμια μικρών ζώων. Θα πρέπει όμως να τους συγκεντρώσουμε στο χωράφι μας η στον κήπο μας και αν είναι δυνατόν να τους ενθαρύνουμε να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί.Για να το πετύχουμε αυτό,θα πρέπει να τους φτιάξουμε μόνιμο σπίτι για το οποίο θα χρειαστούμε τα εξής υλικά.
1.Ενα κομάτι κοτετσόσυρμα 30χ30 εκατοστα
2.Μιά πήλινη γλάστρα με διάμετρο 20 εκατοστα.
3.Ενα κομάτι κίτρινη
εύκαμπτη πλαστική σωλήνα(λάστιχο) Φ 20, μήκους 30 εκατοστών.
4.Μια πλάκα απο κεραμίδι,η σχστόλιθο αρκετά μεγάλη ώστε να σκεπάζει την γλάστρα.
5.Δυό τρείς χούφτες ξερά χόρτα ,άχυρο η στρώμα από παλιά ποντικοφωλιά.
Μπορούμε να φτιάξουμε την κατασκευή ωποτεδήποτε στην διάρκεια του χρόνου και δεν θα μας πάρει πάνω από 30 λεπτά.
Το ιδανικό υλικό για το εσωτερικό της φωλιάς των βομβίνων είναι το στρώμα απο παλιά ποντικοφωλιά διότι τους έλκει η μυρωδιά.Εναλακτικά όμως χρησιμοποιούμε και πολύ στεγνά ξερά χόρτα η άχυρα ψιλοκομένα χωρίς μούχλα και μυρωδιές.
Διαμωρφώνουμε σιγά σιγά το κοτετσόσυρμα σε σχήμα μπάλλας.Αυτό θα είναι το εσωτερικό στήριγμα της φωλιάς.
Τοποθετούμε μέσα στην γλάστρα το σύρμα πιέζοντας ελαφρά και περνάμε την σωλήνα όπως φαίνεται στην φωτογραφία αφού πρωτα της ανοίξουμε με ενα σουβλί η τρυπάνι μερικές τρύπες εξαερισμού.Μπορούμε να τοποθετήσουμε και δύο σωλήνες,αντίθετα η μιά απο την άλλη ώστε να έχουμε δύο εισόδους σε περίπτωση που η φωλιά θα τοποθετηθεί σε εξωτερική πλευρά θερμοκηπίου και θα θέλαμε να έχουμε και μιά ελεγχόμενη είσοδο προς το εσωτερικό.Στη συνέχεια γεμίζουμε την γλάστρα μέχρι πάνω με το υλικό που φτιάξαμε για στρώμα της φωλιάς χωρίς να πιέζουμε πολύ δυνατά.Σκάβουμε ενα λάκο στο χώμα,αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει η γλάστρα.

Στην συνέχεια αναποδογυρίζουμε την γλάστρα σιγά σιγά κρατώντας με το χέρι μας σταθερό το λάστιχο και το υλικό και την τοποθετούμε μέσα στο λάκο ώστε τα δύο τρίτα της γλάστρας να βρίσκονται μέσα στο έδαφος.
Σκεπάζουμε με χώμα την τρύπα γύρω από την γλάστρα και πιέζουμε καλά με τα πόδια μας προσέχοντας να μην τσακίσει η σωλήνα και το στόμιό της να βρίσκεται περίπου 5 εκατοστά απο το εδαφος.Ετσι εξασφαλίζουμε στεγανότητα αλλά και δροσιά στο εσωτερικό της φωλιάς.

Τοποθετούμε την πλάκα πάνω από την γλάστρα και περιμένουμε την βασίλισσα να ανακαλύψει την φωλία και να εγκατασταθεί.Εναι σημαντικό η φωλιά να βρίσκεται σε νοτικό σημείο,να είναι προστατευμένη από την βροχή.                                                                 
Μενέλαος Αχιμαδάκης


Πηγή>www.agroselida.blogspot.gr/

Αν είμασταν αγρότες στην αρχαία Ελλάδα,θα υποφέραμε λιγότερο απο την μέση μας χάρη στον Αριστοτέλη!



Η θαμμένη στους αιώνες θεραπευτική μέθοδος του Αριστοτέλη



Ο Διογένης Λαέρτιος στο βιβλίο του «Βίοι Φιλοσόφων» στο ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στον Αριστοτέλη, μας αποκαλύπτει μία εξαιρετικά σημαντική πληροφορία η οποία στις μέρες μας παραμένει εντελώς άγνωστη.
Σύμφωνα με το αρχαίο κείμενο, αποκαλύπτεται ότι ο Αριστοτέλης διέθετε πολλές ιατρικές γνώσεις, γεγονός που λογικά θα ήταν αναμενόμενο, από την στιγμή που γνωρίζουμε ότι ο πατέρας του ο Νικόμαχος, ήταν γιατρός και μάλιστα μέσα στην βασιλική αυλή.

Περιγράφεται λοιπόν, αν και με μεγάλη συντομία, μία περίπτωση θεραπείας που προτείνει ο Αριστοτέλης για τους πόνου της πυέλου. Η πύελος αποτελεί την βάση της σπονδυλικής μας στήλης. Σήμερα η περιοχή αυτή είναι περισσότερο γνωστή με τον όρο «λεκάνη» και η ασθένεια αυτή, «πόνος της μέσης μας»

Πρόκειται πιθανώς για ένα πιασμένο νεύρο του σπονδύλου που συνδέει την πύελο (λεκάνη) με την σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κουνηθεί καθόλου, εξαιτίας των ισχυρών πόνων.

Αυτή η πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδος που προτείνει ο Αριστοτέλης παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, διότι η ασθένεια αυτή είναι εξαιρετικά διαδεδομένη και στην σημερινή εποχή, καθώς ακούμε συνεχώς για συνανθρώπους μας που λόγω του δυνατού πόνου στη μέση τους πολλές φορές να μην μπορούν ούτε να περπατήσουν!

Ας εξετάσουμε το σύντομο, αλλά άκρως αποκαλυπτικό αρχαίο κείμενο:

καὶ Λύκωνα λέγειν ὡς ἐν πυέλῳ θερμοῦ ἐλαίου λούοιτο καὶ τοὔλαιον διαπωλοῖτο.
Ο Αριστοτέλης, συμβούλεψε κάποτε τον Λύκωνα, ο οποίος έπασχε από πόνους της πυέλου, (λεκάνης) να λουστεί με ζεστό λάδι, ώστε να απελευθερωθεί από τους πόνους του.

(Ο Λύκων ήταν ένας από τους μελλοντικούς διευθυντές του Περιπατητικού Λυκείου, το οποίο διοίκησε μάλιστα για 44 ολόκληρα χρόνια.)

ἔνιοι δὲ καὶ ἀσκίον θερμοῦ ἐλαίου ἐπιτιθέναι αὐτὸν τῷ στομάχῳ φασί·
Μερικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι τον είχε συμβουλέψει επιπλέον, να τοποθετήσει και μια μικρή θερμοφόρα γεμάτη ζεστό λάδι, την οποία θα έπρεπε να τοποθετήσει επάνω στο στομάχι του, όσο ήταν ξαπλωμένος.

καὶ ὁπότε κοιμῷτο, σφαῖραν χαλκῆν βάλλεσθαι αὐτῷ εἰς τὴν χεῖρα λεκάνης ὑποκειμένης,
Επίσης, ο ασθενής θα έπρεπε να κρατάει στην παλάμη του μια χάλκινη σφαίρα. Όταν κάποτε θα κοιμόταν, τότε αυτή η σφαίρα θα γλιστρούσε από το χέρι του (αφού λόγω του ύπνου θα χαλάρωνε) και θα έπεφτε σε μια μεταλλική λεκάνη που βρισκόταν ακριβώς από κάτω.

ἵν' ἐκπεσούσης τῆς σφαίρας εἰς τὴν λεκάνην ὑπὸ τοῦ ψόφου ἐξέγροιτο.
Έτσι ώστε πέφτοντας η χάλκινη σφαίρα στην μεταλλική λεκάνη, να προκαλέσει δυνατό θόρυβο και ο ασθενής να ξυπνήσει τρομαγμένος, έτσι ώστε να πεταχτεί από το κρεβάτι του!

Προφανώς με αυτήν την πρωτότυπη μέθοδο του Αριστοτέλη, ο ασθενής ακούγοντας ξαφνικά μέσα στον ύπνο του, τον οξύ και ενισχυμένο ήχο που παράγεται από την πτώση της χάλκινης σφαίρας στην μεταλλική λεκάνη, πετάγεται έντρομος από το κρεβάτι του, προσπαθώντας έντρομος να καταλάβει τι συμβαίνει!

Όμως ακριβώς χάρη σε αυτήν την απρόσμενη και μη ελεγχόμενη αντίδρασή του, ο ασθενής αναγκάστηκε, χωρίς να το θέλει να λυγήσει την μέση του, κάτι που προηγουμένως όμως του ήταν αδύνατο να το κάνει λόγω των ισχυρών πόνων!

Εντωμεταξύ το νεύρο της πυέλου, αλλά και οι σπόνδυλοι οι οποίοι δέχτηκαν μια ισχυρή λίπανση από το μπάνιο στο ζεστό λάδι που προηγήθηκε της κατάκλισης, αλλά και από την ζεστή θερμοφόρα, χαλάρωσαν και ηρέμησαν λόγω της ευεργετικής θερμότητας που δέχτηκαν!
Έτσι, με το ξαφνικό τράνταγμα του σώματος από την ενστικτώδη απότομη αντίδραση, επανήλθαν στην σωστή θέση τους και σταμάτησαν να πονάνε!

Βεβαίως σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της θεραπείας θα πρέπει να παίζει και το υλικό του χαλκού από το οποίο αποτελείται η σφαίρα που ο ασθενής κρατάει στο χέρι του, καθώς ο χαλκός αποτελεί ένα μέταλλο που βρίσκεται μέσα σε κάθε σχεδόν σημείο του σώματός μας και χαρακτηρίζεται κυρίως από αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι απαραίτητες για την επίτευξη της συγκεκριμένης θεραπείας.

Άλλωστε είναι και σήμερα γνωστό ότι η χορηγία χαλκού, μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων, όπως για παράδειγμα η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε ότι η θεραπεία που πρότεινε ο Αριστοτέλης, επιτεύχθηκε με απολύτως φυσικό τρόπο και μάλιστα κατά την διάρκεια του ύπνου, όταν δηλαδή λειτουργεί το συνειδητό μέρος της Ψυχής μας, το οποίο μας συνδέει με την θεία μας υπόσταση και θεωρείται υπεύθυνο για την πρόκληση των ασθενειών οι οποίες στην συνέχεια εμφανίζονται στο σώμα μας.

Βεβαίως, δεν μπορούμε παρά να θαυμάσουμε αυτήν την άκρως πρωτοποριακή και αποτελεσματική μέθοδο «εναλλακτικής» θεραπείας που προτείνει ο Αριστοτέλης, στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας που με τα σήμερα ιατρικά δεδομένα, πιθανότατα να απαιτούσε εγχείρηση!
CretePlus.gr

Tα μυστικά για επενδύσεις η εξαγωγές στην Ρωσία

Αυξημένη υπομονή και καλά «αντανακλαστικά» πρέπει να έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν εμπορικά ή επενδυτικά στην αγορά της Ρωσίας, ιδίως σε κλάδους με αυξημένο βαθμό δυσκολίας για εξαγωγές, όπως αυτός των αλκοολούχων ποτών.
Την εμπειρία τους από τη μέχρι σήμερα δραστηριοποίησή τους στην αγορά της Ρωσίας παρουσίασαν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, στη διάρκεια του 39ου IATTO FORUM- Export Summit II, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
 
Αναμονή ενός έτους …για να φτάσουν στο ράφι
 
Πάνω από έναν χρόνο χρειάστηκε η εταιρεία ΚΤΗΜΑ ΑΛΦΑ, προκειμένου να μπορέσει να βάλει τα κρασιά της στις προθήκες των ρωσικών καταστημάτων, καθώς η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές αλκοολούχων ποτών είναι «δαιδαλώδης, με πολλές καθυστερήσεις, πάρα πολλούς ελέγχους και ιδιαίτερο προστατευτισμό», όπως επισήμανε ο εκπρόσωπός της εταιρείας, Άγγελος Ιατρίδης, Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η είσοδος του ελληνικού κρασιού στη ρωσική αγορά άρχισε να γίνεται πιο οργανωμένα μετά το 2008, όταν δημιουργήθηκε ένα κενό στην προσφορά οίνου, εξαιτίας του εμπάργκο στη Μολδαβία.
 
Ευκαιρίες στις περιφερειακές αγορές
 
Οι περιφερειακές αγορές της χώρας εμφανίζονται γενικά δελεαστικότερες, σε σχέση με τις γνωστότερες και μεγαλύτερες περιοχές της. «Η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη είναι κορεσμένες αγορές. Πάνω από 1,5 ραντεβού τη μέρα δεν μπορείς να κάνεις, εξαιτίας και του κυκλοφοριακού. Οι περιφερειακές αγορές έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και υπάρχουν τουλάχιστον έξι πόλεις με πληθυσμό άνω του 1,5 εκατ. κατοίκων, στις οποίες μπορεί να δουλέψει κάποιος, όπως το Εκατερίνεσμπουργκ, το Ροστόφ και η Σαμάρα», ανέφερε ο κ.Ιατρίδης.
 
Υπάρχουν κάποιες παράμετροι, που μπορούν να ενισχύσουν τις πιθανότητες επιτυχούς δραστηριοποίησης στη ρωσική αγορά; «Είναι πολύ σημαντικό να έχεις επαφή με τα σημεία όπου πωλείται το προϊόν σου, ενώ πάρα πολύ σημαντική είναι και η επιλογή της εταιρείας που θα σού το διανείμει. Σήμερα, ευοίωνες προοπτικές διανοίγει η αυξημένη επισκεψιμότητα Ρώσων στην Ελλάδα, που πλέον μπορούν ν΄ αναγνωρίσουν τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια, όταν επιστρέψουν στη χώρα τους», σημείωσε ο κ.Ιατρίδης.
 
Όπως είπε, η αγορά της Ρωσίας χρειάζεται πάνω απ΄ όλα μεγάλη υπομονή. «Το 2011 άλλαξε η νομοθεσία περί αλκοολούχων και επί οκτώ μήνες δεν μπορούσαν να γίνουν εισαγωγές κανενός είδους ποτού. Ευτυχώς που είχαμε ένα παραγωγικό κομμάτι βότκας και μπράντι στη χώρα και μπορέσαμε να σταθούμε στην αγορά. Άλλες εταιρείες αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα», υπογράμμισε.
 
Οδηγίες προς ναυτιλλομενους
 
Συμβουλές χάρη στις οποίες οι υποψήφιοι εξαγωγείς στη Ρωσία μπορούν να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις και την απώλεια χρόνου και χρήματος, έδωσε στους παρευρισκόμενους η σύμβουλος εξαγωγών Τζένη Σκοτίδη, διευθύντρια τής Simply Exports.
 
«Για τη σωστή εξαγωγή στη Ρωσία, όπως και σε άλλες εκτός ΕΕ χώρες, χρειάζεται στενή συνεργασία με τοπικό εταίρο και επιβάλλεται η σύναψη σύμβασης με ρωσική εισαγωγική εταιρεία. Επίσης, πρέπει να έχουμε πραγματοποιήσει εκ των προτέρων σοβαρή έρευνα αγοράς για τα απαιτούμενα έγγραφα για εκτελωνισμό, προς αποφυγή καθυστερήσεων, αλλοιώσεων προϊόντων που θα μείνουν εγκλωβισμένα σε κάποιο τελωνείο και απώλειας χρόνου και χρήματος», σημείωσε η κα Σκοτίδη.
 
«Η πρώτη εξαγωγή να είναι μικρή»
 
Κατά την ίδια «η πρώτη εξαγωγή προϊόντων ενός υποψήφιου εξαγωγέα στη Ρωσία πρέπει να είναι μικρή, σαν δείγμα». Επίσης, πρέπει να γίνεται προσεκτική έρευνα για την επαλήθευση της αξιοπιστίας εταίρων και συνεργατών. «Να ελέγξουμε και να τσεκάρουμε από εκατό πλευρές και μετά να εξάγουμε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στις πιστοποιήσεις, υποχρεωτικές ή προαιρετικές, που απαιτούνται για την εισαγωγή προϊόντων στη χώρα.
 
Το καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη γη
 
Ως το «καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη γη» χαρακτήρισε τη Ρωσία, λόγω των φυσικών πόρων και της θέσης της, ο πρόεδρος Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Χρήστος Δήμας. Υπενθύμισε ότι το διμερές εμπόριο Ελλάδας-Ρωσίας ανέρχεται σε 6,6 δισ. δολάρια , λόγω κυρίως των εισαγωγών της χώρας μας σε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
 
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το ύψος των ελληνικών εξαγωγών. Βέβαια υπήρξαν πολλές ατυχείς επιλογές στο ξεκίνημα των Ελλήνων εκεί, στη δεκαετία του ’90. Τότε ως χώρα δεν κερδίσαμε τις αγορές στη Ρωσία και τώρα ξεκινάμε από δυσκολότερη βάση. Ωστόσο έχουν γίνει πολλές προσπάθειες και πλέον έχουμε πολλά πετυχημένα παραδείγματα», σημείωσε ο κ.Δήμας.
 
Όπως είπε, σήμερα περίπου το 40% των εξαγωγών της Ελλάδας προς τη Ρωσία ή 250 εκατ, δολ. αφορά τα είδη διατροφής. Τη δεύτερη θέση της λίστας των εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων κατέχουν τα γουναρικά (140 εκατ. δολ) και την τρίτη τα διάφορα μηχανήματα (60 εκατ. δολ).
 
Προβλήματα σε μεταφορές και branding
 
Κατά τον κ. Δήμα, ένα από τα βασικότερα μειονεκτήματα σήμερα για τα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στη ρωσική αγορά είναι το “branding” των προϊόντων, που πρέπει να βελτιωθεί, ενώ η Ελλάδα υστερεί γενικά στη διαφήμιση.
 
Επιπλέον, πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για τη μείωση του κόστους μεταφοράς προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών. «Τα τρένα δουλεύουν με πολλά προβλήματα. Τα φορτηγά έχουν κάποια προβλήματα στα σύνορα. Οι θαλάσσιες συγκοινωνίες δεν έχουν την απαραίτητη συχνότητα και οι εναέριες μεταφορές είναι για λίγους», υπογράμμισε.
 
Ο ίδιος σημείωσε ότι όποιος επιχειρηματίας θέλει να επενδύσει ή να εξάγει στη Ρωσία πρέπει οπωσδήποτε να κάνει προσεκτική έρευνα αγοράς. «Το να πηγαίνεις στη Ρωσία για δύο βράδια δεν είναι έρευνα αγοράς, είναι τουρισμός. Ξέρω ότι το κόστος ανεβαίνει, αλλά αν δεν μείνεις εκεί τουλάχιστον μία εβδομάδα, δεν έχεις μάθει τίποτα για την αγορά», κατέληξε, υπενθυμίζοντας ότι φέτος αναμένεται αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία προς Ελλάδα κατά 45%-50%, εξέλιξη που οι υποψήφιοι εξαγωγείς μπορούν να αξιοποιήσουν, καθώς τα ελληνικά προϊόντα γίνονται γνωστά στη ρωσική αγορά.

Τι πρέπει να γνωρίζει όποιος επιθυμεί να επενδύσει η να εξάγει στην Κίνα

«Όταν πρωτοπήγα στο Κουνσάν της Κίνας, στα 40 χλμ από τη Σαγκάη, πριν από κάποια χρόνια, ο σιδηροδρομικός σταθμός, στον οποίο έφτασα ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση, που φοβόσουν να κατέβεις απ'Α το τρένο. Όταν μόλις τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μου επίσκεψη ξαναπήγα εκεί, νόμιζα ότι κατέβηκα σε λάθος σταθμό. Είχα μπροστά μου έναν εντελώς διαφορετικό, υπερσύγχρονο σταθμό. Σε μόλις τέσσερις μήνες!».
Διηγούμενος τη συγκεκριμένη προσωπική ιστορία, στο 39ο IATTO Forum- Εxport Summit II, στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Μoσχοβάκης, εμπορικός διευθυντής της εταιρείας ανελκυστήρων Kleemann Hellas SA, που ήδη δραστηριοποιείται επιτυχώς στη χώρα, θέλησε να δώσει το «στίγμα» των ραγδαίων εξελίξεων στην ταχέως αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά, στην οποία αντιστοιχούν σήμερα οκτώ στα δέκα ασανσέρ, που εγκαθίστανται σε παγκόσμια κλίμακα.

Και αν η κινεζική αγορά προσφέρει «χρυσές» ευκαιρίες στις επιχειρήσεις, λόγω της αχανούς έκτασης της χώρας, πολλές είναι και οι δυσκολίες και οι κίνδυνοι, που σχετίζονται για παράδειγμα με το δαιδαλώδες θεσμικό και νομικό πλαίσιο, που συχνά διαφοροποιείται ανά περιοχή ή την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων και την «υποκλοπή» εμπορικών σημάτων (brands).
 
Διαφορετική άδεια εργασίας ανά 40 χλμ
 
Προς τούτο, ο κ.Μοσχοβάκης ανέφερε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Στο Κουνσάν, μόλις στα 40 χλμ από Σαγκάη, ένας συνεργάτης μας έπρεπε να βγάλει διαφορετική άδεια εργασίας για να δουλέψει, ενώ δούλευε κανονικά, επί 10 χρόνια, στη Σαγκάη. Με άλλα λόγια, όποιος θέλει να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα, πρέπει να είναι πάρα πολύ καλός γνώστης της νομοθεσίας, όχι μόνο της εθνικής, αλλά και των διαφορών που ισχύουν σε τοπικό επίπεδο», είπε.
 
«Το brand σου δεν είναι πια δικό σου»
 
Για τον λόγο αυτό, απαραίτητοι είναι και οι τοπικοί συνεργάτες, ιδίως δικηγόροι και λογιστές, οι οποίοι όμως πρέπει να επιλέγονται με μεγάλη προσοχή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, οι ξένοι επενδυτές ενδέχεται να βρεθούν ενώπιον εξαιρετικά δυσάρεστων εκπλήξεων.

«Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής μηχανών για ανελκυστήρες είναι σήμερα η Giulio Montanari, ένα από τα πιο ισχυρά brands στην Ευρώπη. Η εταιρεία έκανε joint venture στην Κίνα και κατέληξε να μην μπορεί σήμερα να χρησιμοποιήσει η ίδια το brand της στην Κίνα. Εκεί ο Giulio Montanari είναι πλέον ο Κινέζος συνεργάτης!», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον κ.Μοσχοβάκη, όποια επιχείρηση θέλει να πραγματοποιήσει εξαγωγές ή να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στην Κίνα, θα πρέπει πρώτα από όλα να συγκροτήσει ομάδα ανθρώπων με βασικό και αποκλειστικό έργο το επιχειρησιακό σχέδιο στην Κίνα –τόσο την ανάπτυξη, όσο και την εκτέλεσή του.
 
Παράγοντας επιτυχίας οι «υψηλές επαφές»
 
Επίσης, πρέπει να είναι έτοιμη να επενδύσει –ακόμη και ακριβά- σε ανθρώπινο δυναμικό, γιατί αυτό είναι πολύ βασικό για την επιτυχή δραστηριοποίηση στην Κίνα. «Παράλληλα, όλα αυτά, πρέπει να συμβαδίζουν με επαφές σε όσο το δυνατόν υψηλότερο επίπεδο γίνεται –κυβερνητικό κατά προτίμηση», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται επίσης στρατηγική με συγκεκριμένους και ξεκάθαρους στόχους.
 
«Η Κίνα τελικά …θα έρθει!»
 
«Το να μην είστε σήμερα ανταγωνιστικοί στην Κίνα σημαίνει ίσως ότι σε πέντε χρόνια μπορεί να μην είσαστε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη, γιατί η Κίνα τελικά …θα έρθει [εκεί που βρίσκεστε]», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής P. V. Jenster, από το Nordic International Management Institute στην Κίνα.
 
Ο ακριβός Κινέζος μάνατζερ
 
Ο ίδιος διέψευσε μια σειρά από ευρέως διαδεδομένους «μύθους» για την αγορά της Κίνας, όπως για παράδειγμα τα χαμηλά ημερομίσθια. «Η Κίνα δεν είναι φθηνή πια. Οι μισθοί ανεβαίνουν με ρυθμό 15%-30%.
 
Ίσως χρειαστεί να πληρώσετε για έναν καλό διευθυντή πωλήσεων στην Κίνα ακριβότερα από ό,τι θα τον πληρώνατε στη χώρα σας», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε ότι συχνά στην Κίνα είναι τα κρούσματα απάτης, αφού «η δημιουργική λογιστική» είναι συνηθισμένη, ενώ συχνά συναντώνται εργαζόμενοι και συνεταίροι-«φαντάσματα» και πολύ σκληρός ανταγωνισμός στις τιμές.

Παράμετροι που μπορούν να κρίνουν την επιτυχή δραστηριοποίηση στη χώρα είναι, κατά τον ίδιο, οι εξής: οι έμπιστοι τοπικοί συνεργάτες, το «χτίσιμο» καλών σχέσεων στην Κίνα, η διαφοροποίηση του προσφερόμενου προϊόντος, αλλά και η εστίαση σε περιοχές της Κίνας όπου ο ανταγωνισμός είναι χαμηλότερος, όπως στις μικρότερες πόλεις.
 
Πλεονέκτημα να είσαι «first mover» στην Κίνα
 
«Μια πόλη στην Κίνα που χαρακτηρίζεται μικρή, μπορεί να έχει πληθυσμό 5 εκατομμυρίων ανθρώπων και πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες. Είναι σημαντικό να πηγαίνεις πρώτος σε μια περιοχή, είναι πλεονέκτημα να είσαι αυτό που λέμε ΅'Αfirst mover'Α'Α.
 
Επίσης, σε ό,τι αφορά την είσοδο στην αγορά είναι εξυπνότερο να πας στην Κίνα για να κερδίσεις το 100% του 20% μιας αγοράς, παρά να πας για να διεκδικήσεις το 20% του 100%», κατέληξε.         Πηγή>paseges.gr

Eλιές και ελαιόλαδο στην κορυφή των εξαγωγών της Ελλάδας προς τον Καναδά




Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας την Οττάβα, ο Καναδάς ήταν κατά το έτος 2012 ο 45ος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών. 

Σημαντικότατο τμήμα αυτών αποτελούν τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το άθροισμα αξίας εισαγωγών έτους 2012 των αγροτικών, τροφίμων, καπνού και οινοπνευματωδών στον Καναδά από την Ελλάδα ήταν 74.462.820 δολάρια Καναδά, δηλαδή 48,7 % του συνόλου της αξίας των εισαγωγών του Καναδά από τη χώρα μας που έφθασαν το 2012 τα 152.847.891 δολάρια Καναδά. 

Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των προϊόντων, οι εισαγωγές εμφανίζουν την τελευταία 5ετία σταθερή αυξητική τάση, με συνολική αύξηση της αξίας τους κατά 24% (2008-2012).

Όσον αφορά συγκεκριμένα προϊόντα, το σημαντικότερο είναι οι ελιές, σε άλμη ή σε ξύδι, με συνολική αξία εισαγωγών εκτιμώμενη σε άνω των 22 εκατ. δολαρίων Καναδά, ενώ ακολουθεί το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με αξία περίπου 12 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ιδιαίτερα αξιόλογες ήταν και οι εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου (6,2 εκατ. δολάρια Καναδά), κρασιών (4,6 εκατ. δολάρια Καναδά, με άνοδο 10,6 % από το 2011) και λοιπών οινοπνευματωδών, φρέσκων ψαριών (κυρίως τσιπούρα και λαβράκι), και τυριών (κυρίως ΠΟΠ Φέτας, 4 εκατ. δολλάρια Καναδά, αλλά και σκληρών τυριών, 1,8 εκατ. δολλάρια Καναδά).

Άλλα ελληνικά προϊόντα με αξιόλογες εισαγωγές είναι τα παξιμάδια, βουτήματα και άλλα αρτοσκευάσματα, το μέλι, η σταφίδα, τα φρέσκα και ξηρά σύκα, ο καφές, τα ζυμαρικά, τυποποιημένα τρόφιμα. Επίσης μεταξύ άλλων εντός του 2012 άρχισε η διάθεση κατεψυγμένων προϊόντων σφολιάτας και διαφόρων κατεψυγμένων ιχθυηρών, με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

agrotypos.gr

Aκατάλληλα για την ανθρώπινη υγεία τα εισαγόμενα λεμόνια

Ηλιακός φούρνος μαγειρεύει με μέτρια ηλιοφάνεια


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή καύσιμο ο ηλιακός φούρνος GoSun υπόσχεται να ψήσει οτιδήποτε το πολύ σε 20 λεπτά.
Το GoSun, ένας μικρός σωλήνας μήκους μόλις 60 εκατοστών, εφεύρεση ενός αμερικανού μηχανικού που ειδικεύεται σε ηλιακές κατασκευές, πηγαίνει παντού, στήνεται εύκολα και στοιχίζει μόλις 130 ευρώ.
Παρότι δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, ο πρωτοποριακός φούρνος ξεπέρασε μέσα σε λίγες ημέρες το στόχο των 40.000 δολαρίων που είχε θέσει ο δημιουργός του στην ιστοσελίδα χρηματοδότησης Kickstarter, προωθώντας το ως «γιγαντιαίο θερμός».
Σύμφωνα με τον Πάτρικ Σέρουιν, το GoSun ψήνει, βράζει και τηγανίζει σε συνθήκες μέτριας ηλιοφάνειας, χρησιμοποιώντας παραβολικά κάτοπτρα, τα οποία στέλνουν το ηλιακό φως σε έναν κύλινδρο από γυαλί, μαγειρεύοντας το περιεχόμενό του. Ο ίδιος λέει ότι έχει καταγράψει θερμοκρασίες έως και 371 βαθμών Κελσίου μέσα στον κύλινδρο, ωστόσο το καλύτερο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μεταξύ 93 και 288 βαθμών.
Η διαφορά του σε σχέση με άλλες παρόμοιες συσκευές που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν είναι ότι αποτελεί ιδανική λύση για ψήσιμο σε οποιονδήποτε χώρο, αφού στήνεται πολύ εύκολα χωρίς τα κάτοπτρα να πρέπει να τοποθετηθούν με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ ζυγίζει μόλις ενάμιση κιλό.
Επιπλέον, μπορεί να μπει στον ειδικό σάκο ή στο αυτοκίνητο ακόμη και αμέσως μετά τη χρήση της χωρίς κίνδυνο, αφού η εξωτερική της επιφάνεια παραμένει αρκετά δροσερή.
Όπως αναφέρεται στη σελίδα της εκστρατείας, τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί πάνω από 30 πρωτότυπα του ηλιακού φούρνου, τα οποία έχουν δοκιμαστεί σε πολλά φεστιβάλ, μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους.
Όσον αφορά το μέλλον, οι δημιουργοί του σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια ειδική έκδοση του GoSun, κατάλληλη για χρήση σε αναπτυσσόμενες χώρες.
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Το...φαί του σωλήνα!
Μενέλαος

Νέο σκεύασμα για την αντιμετώπιση των νηματωδών στο θερμοκήπιο


 Ένα νέο σκεύασμα για την αντιμετώπιση των νηματωδών σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες από την Ελάνκο ΑΕ
Η Ελάνκο ΑΕ ανακοίνωσε την κυκλοφορία και στη χώρα μας του νέου σκευάσματος Devguard 500 SC το οποίο αναστέλλει τη δράση των νηματωδών Meloidogyne και προστατεύει το ριζικό σύστημα των φυτών από τις προσβολές τους (το σχηματισμό των γνωστών κόμπων). Το Devguard 500 SC πήρε πρόσφατα έγκριση στην Ελλάδα για χρήση σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες τομάτας, πιπεριάς, αγγουριού και πεπονιού. Δεδομένου ότι οι καλλιέργειες αυτές έχουν συχνά πρόβλημα από νηματώδεις και το Devguard 500 SC μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 3 ημέρες πριν από συγκομιδή, αναμένεται ότι θα δώσει λύση σε πολλούς καλλιεργητές.
Πηγή>agrotypos.gr

ΖΕΑ. Το δημητριακό που απαγορεύτηκε σκόπιμα στην Ελλάδα.



Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που πρέπει να διαβάσουν όλοι οι Έλληνες
Ποιό ήταν αυτό το δημητριακό, που τάισε και μεγάλωσε για χιλιάδες χρόνια λαούς, γερούς και δυνατούς;
Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;
Από ποιούς και για ποιόν λόγο,πήρε εντολές; Ποιούς ενοχλούσε, η χιλιάδων ετών καλλίεργειά του;;
Αυτή είναι η ζειά,που χαρίζει ζωή και που για κάποιο λόγο,δεν έπρεπε οι Ελληνες να συνεχίσουν να τρώγουν!
Ζειά = “αλεύρι ντινκελ”‏…”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”
Όμάδα επιστημόνων έφθασε εις τήν Θεσσαλονίκην, όπου εύρισκες τότε ανθρώπους άπό όλες τις φυλές. Ήρεύνησε προσεκτικά και έδημοσίευσε τό 1922 τό πρώτο σύγγραμμα διά τις ομάδες αίματος και τις ιδιαιτερότητες εκάστης. Οί Έλληνες είναι κατά πλειοψηφία “0″ ομάδος και οί υπόλοιποι “Α” ομάδος, οί Χάζαροι είναι “Β” ομάδος κ.λπ.
Αρχάς του 1923 στέλνουν εις τήν Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι ιατρών διά νά εξετάσει τήν διατροφήν τών Ελλήνων, επηρεασμένη άπό τόν Ιπποκράτη, ό όποιος έλεγε εις τους ασθενείς ”φάρμακο σου είναι ή τροφή σου”.
Άρα αυτοί έσκέφθησαν, έχει καθιερώσει εις τόν Έλληνα υγιεινή διατροφή, ποια είναι όμως ή βασική τροφή;Οί ερευνηταί κατέληξαν, σύντομα, ότι βασική τροφή τών Ελλήνων είναι τό ψωμί. Τό ψωμί όμως τών Ελλήνων ήταν από Ζειά και όχι άπό σιτάρι. Είς τά χημικά εργαστήρια συνέκριναν γρήγορα αλεύρι άπό Ζειά και Σιτάρι καί μέχρι τό 1926 διαπιστώνουν ότι:Είς τόν εγκέφαλο του ανθρώπου υπάρχει ένας αδένας μεγέθους διδράχμου τόν όποιον ονόμασαν “Αμυγδαλή” ή “Αμύγδαλα”. Αυτός ό άδήν δημιουργεί τήν μνήμην καί τήν φαντασίαν είς τους ανθρώπους με 300 διαφορετικές πρωτεΐνες (Αμινοξέα). Αυτές οί πρωτεΐνες διά νά συνδεθούν μεταξύ των καί νά δημιουργήσουν τά συμπλέγματα της μνήμης καί νά διατηρηθούν αυτά είς τόν χρόνον, χρειάζονται μίαν δύναμιν, μίαν κόλλα, διά νά κολλήσουν (λεπτομέρειες περί μνήμης είς τό “Αφύπνισις”).
Αυτήν τήν κόλλα τήν προσφέρουν οί τροφές μας καί τήν ονομάζουμε πρωτεΐνη στηρίξεως, πού σημαίνει συγκόλλησις καί σταθεροποίησις τής μνήμης.

Τό ψωμί πού τρώμε άπό τό Σιτάρι έχει τελείως διαφορετικές πρωτεΐνες στηρίξεως άπό τό ψωμί άπό τη Ζειά. Εδώ ακριβώς έγκειται καί ή διαφορά τους.Είς τό Σιτάρι υπάρχει άφθονη ή γλουτένη. Ή γλουτένη είναι μία ισχυρή κόλλα καί χρησιμοποιείται ώς φυσική κόλλα ύπό τών ανθρώπων στην καθημερινή ζωή των. Ή γλουτένη όμως ώς πρωτείνη – στηρίξεως- (συγκόλλησις) τών πρωτεϊνών του εγκεφάλου διά τήν δημιουργίαν τής μνήμης είναι καλή μέν, διότι δημιουργεί ίσχυράν μνήμην, αλλά περιορισμένην, διότι συγκολλά περισσότερες πρωτεΐνες των απαιτουμένων και περιορίζει τό απόθεμα αυτών. Αποτέλεσμα είναι να περιορίζει την μνήμην εις πολύ λίγες εικόνες.
Έτσι καταστρέφει τήν φαντασίαν και τό δημιουργικό πνεύμα. Είναι δε εγκληματική, διότι έμμεσα καταστρέφει τήν ύγείαν και τό πνεύμα, τήν πρόοδον και τον πολιτισμόν του ανθρώπου.Ή γλουτένη του σιταριού καταστρέφει τήν ύγείαν, τό πνεύμα, τήν μεγαλοφυίαν, τον πολιτισμόν της άνθρωπότητος, διότι ώς ισχυρή κόλλα έπικολλάται εις τά τοιχώματα όλων τών αγγείων πού διέρχεται, πεπτικούς σωλήνες, έντερα, φλέβες, αρτηρίες κ.λπ. Ένεκα τούτου παρακωλύει τήν σωστήν πέψιν, κενώσεις και κυκλοφοριαν του αίματος, μέ τις αντίστοιχες επιβαρύνσεις είς τήν ύγείαν.
Είς τόν εγκέφαλον ώς πρωτεΐνη στηρίξεως κολλά ισχυρά τις πρωτεΐνες τής μνήμης μέ αποτέλεσμα, ό,τι παραστάσεις και ιδέες έβίωσεν τό παιδί είς τήν ήλικίαν 3-7 ετών, όσο λανθασμένες καί άν είναι, όσο πιό δυνατές και ξεκάθαρες αποδείξεις περί πλάνης του και άν του παρουσιάσεις αργότερα, δεν πρόκειται ώς ενήλικας νά άπορρίψη τις αποθηκευμένες μνήμες και δοξασίες του περί θεού, πολιτικής, κ.λπ.Δι’ αυτό ακριβώς οί θρησκείες, οι Δικτάτορες, οι έξουσιασταί μας μέ διάφορα τεχνάσματα καί ωραία λόγια προσπαθούν νά ποδηγετήσουν τά παιδιά άπό μικρή ηλικία και έσοφίστηκαν τά κατηχητικά, τις πολιτικές νεολαίες.
Οί Δικτάτορες καί οί Τραπεζίτες είσήγαγον τήν πολιτικήν είς τά σχολεία μέ πρόφασιν, δήθεν, τήν προπαρασκευήν ενήμερων πολιτών, ενώ στην ουσία εκπαιδεύουν τυφλούς δούλους του τραπεζικού συστήματος.Όποιος από εσάς πιστεύει είς τήν ανεξάρτητον σκέψιν τών ανθρώπων, ας άγωνισθή διά τήν κατάργησιν του συνδικαλισμού είς όλα τά σχολεία, πλην πανεπιστημίων.Επομένως ή γλουτένη του σιταριού είναι καί ή τροχοπέδη τής εξελίξεως καί του πολιτισμού.
Ταυτοχρόνως, τροχοπεδεί και τήν έλευθέραν σκέψιν καί πνευματικήν άνοδον του άνθρωπου και τόν καθιστά δούλον του ιερατείου, του κατεστημένου, διότι αγωνίζεται και θυσιάζεται δια αξίες πού του ενέπνευσαν τά οργανωμένα συμφέροντα και όχι ή φύσις. Είναι όλοι οι αγώνες του εναντίον των φυσικών νόμων.
Αντίθετα ή πρωτεΐνη στηρίξεως της Ζειά (πληθυντικός Ζειαΐ) διασπάται από τά ένζυμα και αφομοιώνεται σάν καλή τροφή άπό τόν οργανισμό.Αυτό τό χαρακτηριστικό της την κάνει πολύτιμη εις τόν ανθρώπινο οργανισμό. Διότι ενώ χρησιμεύει ώς πρωτεΐνη “στηρίξεως” (συγκόλλησις – σταθεροποίησις) εις τις πρωτείνες μνήμης του εγκεφάλου, δεν μπλοκάρει αυτόν, δέν δημιουργεί σταθερές και άναλοίωτες ενώσεις σάν βαρύδια στον έγκέφαλον, ώς ή γλουτένη του σιταριού, και αφήνει τόν εγκέφαλο νά λειτουργή ελεύθερα νά συλλαμβάνη, νά σκέπτεται νέες ιδέες, δοξασίες, νά δημιουργεί όνειρα, φαντασία, επιστήμη, κ.λπ.
Οί αρχαίοι Έλληνες τό εγνώριζαν πολύ καλά αυτό, δι’ αυτό εκτρέφοντο μόνο μέ Ζειά εγνώριζαν ότι ή Ζειά τρέφει τό πνεύμα.
Αυτό μας τό λέει ό Αισχύλος εις τό ύμνον του προς τήν Δήμητρα:
“Δήμητερ ή θρέψασα τήν έμήν φρένα είναι με άξιον τών σων μυστηρίων”(Αισχύλος)
Επίσης δέν φράσσει τά αγγεία πού διέρχεται, φλέβες, αρτηρίες, κ.λπ. Δέν παρουσιάζει τις πολλές ασθένειες πού παρουσιάζει ή γλουτένη.Έπί πλέον ή Ζειά περιέχει άφθονα βιταμίνη Ο και πολλά ιχνοστοιχεία πού χρειάζεται ό οργανισμός μας, συν τό άμινοξύ “Λυσίνη” τό πολυτιμωτατο συστατικον δια τόν οργανισμό μας, πού σήμερα οί άνθρωποι τό αγοράζουμε πανάκριβα ώς συμπλήρωμα τής διατροφής μας, ένώ θά τό είχαμε άπό τό ψωμί της Ζειάς δωρεάν.
Η Ζειά:
1.- Βοηθάει στην άπορρόφησιν τών θρεπτικών συστατικών (ca, mg) κ.ά
2.- Καταστέλλει τις φλεγμονές πού χρονίζουν στον οργανισμό καίκαταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.
3.- Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει τήν ανάπτυξιν και μετάστασιν του καρκίνου).
4.- Περιέχει τό βασικό αμινοξύ Λυσίνη (Lycin) πού ενισχύει τόανοσοποιητικό σύστημα και είναι τό βασικό στοιχείο στηνβιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.
Έκτος των ανωτέρω τά άρτοπαρασκευάσματα άπό αλεύρι Ζειάς είναι εύγεστα καί άσυγκρίτως νοστιμότερα άπό τά αντίστοιχα μέ αλεύρι σιταριού.
Έάν δέ φάτε ψωμί ή μακαρόνια άπό Ζειά θά ερωτήσετε, τον κρέμασαν οι Έλληνες αυτόν που τους έστέρησε αυτήν τήν ασύγκριτη άπόλαυσιν; Θά πάρετε τήν άπάντησιν ότι, του στήνουν συνεχώς ανδριάντες σέ πλατείες, στην Βουλή, και δίδουν τό όνομα του στις λεωφόρους γιά νά μην τό ξεχάσουν ποτέ.Καί τότε θά διερωτηθήτε, τί φταίει; Νά φταίει άραγε ή μεγάλη πανουργία καί εμπειρία των κοσμοκρατόρων μόνον, ή μήπως ή δουλικότης των μωροφιλόδοξων και λοιπών οργανωμένων στις μυστικές εταιρείες των;
Νομίζω πώς όλα αυτά δέν θά ήσαν αρκετά νά τυφλώσουν τον λαό μας καί δέν θά έπετύγχανον, έάν δέν υπήρχε τό ακαλλιέργητο, τό πρωτόγονο ΕΓΩ του, τό όποιο αντιδρά σκληρά καί δέν δέχεται τό αντίθετο, όσο καθαρά καί άν απόδειξης τήν πλάνην του.Μέ τό ακαλλιέργητο ΕΓΩ δέν δύναται νά παραδεχθή ότι οί γονείς του έπλανήθησαν, διότι τότε αισθάνεται ότι μειώνεται ή προσωπικότης του καί τό κύρος του, ένώ τό καλλιεργημένο ΕΓΩ, όταν πεισθή ότι έπλανήθη τό παραδέχεται αμέσως μέ ψηλά τό κεφάλι καί υπερήφανα, διότι έτσι νοιώθει ότι είναι ισχυρό, επειδή επεβλήθη τών ενστίκτων καί τής μικροπρέπειας.Ερευνώντας ή επιτροπή, πού αναφέραμε πιό πάνω, τό διαιτολόγιο τών αρχαίων Ελλήνων έμεινε έκπληκτος.
Οί αρχαίοι δέν έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι. Τό σιτάρι τό είχαν ώς τροφή τών ζώων καί τό (ονόμαζαν πυρρό. Έτρωγαν μόνον ψωμί άπό Ζειά ή Κριθάρι καί έν ανάγκη μόνον από κριθάρι ανάμεικτο με Σιτάρι. Ό Μέγας Αλέξανδρος έτρεφε την στρατιάν του μόνο μέ Ζειά, διά νά είναι οι άνδρες του υγιείς και πνευματικά ανεπτυγμένοι. Αν οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν ψωμί άπό σιτάρι δέν θά είχαν τόσο ύψηλήν πνευματικήν άνάπτυξιν.Μόλις οι κοσμοκράτορες έδιάβασαν αυτήν τήν έκθεσιν τής επιτροπής, δίδουν εντολή το 1928 νά αναιρεθή αμέσως ή καλλιέργεια Ζειά στην Ελλάδα, και μόνον στην Ελλάδα.
Διά νά μειώσουν μέ το σιτάρι τήν πνευματικήν άνάπτυξιν των Ελλήνων, μειώνοντας τήν άντίληψίν τους και οργανώνοντας ταπεινήν έκπαίδευσιν των παιδιών τους καί διδάσκοντας τις πολιτικές τους εις τά σχολεία και πολιτικοποιούντες τα εις τά κόμματα που αυτοί ελέγχουν απόλυτα, για νά ποδηγετήσουν πλήρως εις πρώτον χρόνον τους Έλληνας. Ενώ τώρα αναμειγνύοντας τους μέ αλλοδαπούς, θέλουν νά τους εξαφανίσουν τελείως. Ναι άλλα πώς θά τό επιτύχουν αυτό;Αμέσως δίδουν έντολήν είς τόν τέκνον των τον Βενιζέλο νά έπιστρέψη στην Ελλάδα καί νά εξαφάνιση τήν Ζειά. Οπότε βλέπουμε τόν Βενιζέλο νά έπιστρέφη στην Ελλάδα μετά άπό 8 χρόνια αυτοε­ξορίας του, νά άνασκουμπώνεται και νά ορμά σάν λέων κατά τής Ζειάς.
Μέσα σέ 60 χρόνια μόνον ήλλοίωσαν τήν πνευματικήν ύπεροχήν του σκέπτεσθαι τών Ελλήνων, τους έκαναν αδιάφορους, άβουλους, μέ μετρίαν αντίληψιν και φιλάσθενους καί τώρα μέ τους αλλοδαπούς επιδιώκουν τόν πλήρη εξαφανισμό τής φυλής των, ένώ συγχρόνως ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολλάρια οι φιλεύσπλαχνοι διά νά μην εξαφανισθούν οί οχιές, κόμπρες, πάντα καί άλλα ζώα καί ερπετά.
Όλα τά ανωτέρω περί Ζειά, γλουτένης καί σωστής διατροφής μέ λεπτομέρειες καί τάς παραμέτρους όλων αυτών καί τήν ύγιεινήν θά τά βρήτε είς τά εμπνευσμένα καί καλομελετημένα βιβλία “Τό Όλον” καί τό «ΌΛ-ΟΝ» Ένα βιβλίο γιά τήν “ΊΑΣΗ”, του πρωτοποριακού μελετητή Μιχάλη Γρηγορίου..
Προς τό τέλος του 1928 ό “Εθνάρχης” μας Βενιζέλος, προφανώς μετά άπό κάποια εντολή, μέ της Αμύνης τά Παιδιά, τυφλά εις τον νουν καί την κρίσιν, και διψασμένα τό πώς νά ευχαριστήσουν καλλίτερα τόν άρχηγόν των έκήρυξαν τόν πόλεμον κατά της Ζειάς καί, έφορμήσαντες ακαταμάχητοι, ένίκησαν νίκην λαμπράν και εις βραχύτατον χρόνον 4 ετών δεν υπήρχε εις την Ελλάδα ούτε ένα σπυρί Ζειάς γιά σπόρο.Είπαν εις τόν λαό ότι ή Ζειά είναι ζωοτροφή, δι’ αυτό τά λεξικά την γράφουν έκτοτε ζωοτροφή και ότι είναι βλαβερή στην υγεία. Αυτό τό πρόβαλαν έντονα τά ΜΜΕ καί σέ 4 χρόνια έξηφανίσθη η Ζειά.
Όλοι οί Έλληνες εγκατέλειψαν τήν Ζειά μόνον ένας άπό όλους κράτησε σπόρο Ζειάς. Καί σήμερα 2010 καλλιεργεί Ζειά μόνον ένας ό Γ.Α. είς ένα χωριό καί κατασκευάζει μακαρόνια άπό αλεύρι Ζειάς, τά όποια είναι υπερβολικά νοστιμώτερα άπό τά μακαρόνια του σίτου.Τήν έπιθεσίν του κατά τής Ζειάς ό “εθνάρχης” μας τήν ήρχισε μέ τήν αθρόα εισαγωγήν αλεύρων σίτου ύπό τών φίλων του.
Οί φίλοι του έγιναν πάμπλουτοι καί έξέσπασε τότε τό μέγα διά τήν έποχήν και γνωστό ώς “Σκάνδαλο τών αλεύρων”. Μέσα είς 4 χρόνια οί Έλληνες είχαν ξεχάσει τήν Ζειά τελείως καί οί φίλοι του Βενιζέλου έγιναν δισεκατομμυριούχοι άπό τήν εισαγωγή τών αλεύρων του σίτου.”Αν σήμερα θελήσετε νά επαναλάβετε αυτό γιά τό σιτάρι ή κριθάρι ή κάτι άλλο, δέν θά τό πετύχετε ούτε σέ 50 χρόνια. Τόσο πολύ είχε τυφλώσει καί πειθαρχήσει ό Βενιζέλος τους οπαδούς του. Αυτό βέβαια είναι εχθρική ψυχολογία.
Θέλουν τους οπαδούς τους τελείως τυφλούς στην σκέψιν καί δούλους. Καί δέν ήρκέσθη μόνον είς τήν έξαφάνισιν του σπόρου ό “εθνάρχης” μας, επέτυχε νά σβήση τήν Ζειά από τήν μνήμην καί τήν γλώσσαν τών Ελλήνων. Αυτό θά πή τέλειον έγκλημα. Αποδείξεις:Εσείς έγνωρίζατε τήν λέξιν Ζειά πριν λίγα χρόνια, όταν ήρχισε νά προβάλεται άπό εμάς στά κανάλια; Εύρήκατε τήν λέξιν σέ λεξικό πού συντάχθηκε μετά τό 1930; Δεν θά τήν εύρητε, μήν ψάχνετε. Άλλα και αν κάπου τήν εύρητε, θά τήν έξηγεί ώς ζωοτροφή… Μόνον εις τυχόν ανατυπωθέντα παλαιά λεξικά θά τήν εύρητε, ή εις τό των Άγγλων “LINDELL & SCΟΤΤ”, τό όποιον δέν τήν εξηγεί σωστά.Εις τό “ΗΛΙΟΣ” πού είναι πιο ενήμερο και σοβαρό λεξικό γράφει: Ζειά ή Ζέα… τήν Ζέαν τήν μάϊδα πού είναι ό γνωστός αραβόσιτος και κοινώς αραποσίτι”. Αραβόσιτος όμως είναι κοινώς τό Καλαμπόκι.
Ή Ζειά όμως ώς φυτό είναι κάτι σάν σιτάρι και κριθάρι, δέν έχει καμμία σχέσιν στην όψιν μέ τό καλαμπόκι, άλλα και τό σπυρί του είναι ώς του σιταριού πιό πεπλατυσμένο καί χονδρό.Ή Ζειά μέ τον Σΐτον είναι όπως ή Νερατζιά μέ τήν πορτοκαλιά.
Αν άπό άπόστασιν 50-1ΟΟμ. κοιτάζεις τήν Νερατζιά είναι όμοια μέ τήν πορτοκαλιά. Καί τό νεράτζι μέ τό πορτοκάλι, ένώ έξωτερικώς είναι όμοια, εις τήν πραγματικότητα έχουν μεγάλες διαφορές εις τά συστατικά των. Αυτό ακριβώς συμβαίνει καί μέ τους σπόρους της Ζειας και του Σιταριού.
Δέν θά έκανε ό Ι. Πασσάς αυτό τό λάθος, έάν δέν έξηφάνιζε και τήν βιβλιογραφία περί Ζειά ό “εθνάρχης” μας, όπως ό Σαούλ – Παύλος τήν βιβλιογραφία των αρχαίων Ελλήνων. Εκεί όμως πού έμεινα εμβρόντητος είναι όταν διάβασα τήν “Οδύσσεια” ραψωδία δ (4)-603-604, τό αρχαίο: “Ω έν μέν λωτός πολύς, έν δέ κύπειρον πυροί τε ζειαί τε ίδ’ εύρυφυές κρίλευκον”. Ό Κ. Δούκας ερμηνεύει: “όπου υπάρχει τριφύλλι πολύ, καί κύπερι, καί σιτάρια καί ζωοτροφές κι εύρύφυτο κριθάρι λευκό”. Πώ! Πω!… Ό κ. Δούκας ό έκλεκτώτερος ερμηνευτής έκανε λάθος;
Ένώ οί “Ελληνες χρησιμοποιούσαν πυρούς (σιτάρια) γιά ζωοτροφές καί τήν ζειά γιά ψωμί, ερμήνευσε τήν ζειά ώς ζωοτροφές, διότι ό Βενιζέλος είχε εξαφανίσει από τήν βιβλιογραφίαν καί άπό τήν μνήμην τών Ελλήνων τήν ζειά ή ζέα.Τό δημητριακό Ζειά η φύσις τό έδώρισε είς τους λαούς του Αιγαίου. Αργότερα οί Έλληνες μετανάστες τό μετέφεραν καί είς άλλες χώρες.
Τό σιτάρι ήτο φυσικό δημητριακό τών βορείων περιοχών. Οί Έλληνες τό έφεραν είς τήν Ελλάδα καί τό έκαλλιέργησαν ώς ζωοτροφή, αρκετά χρόνια πρό του Τρωικού Πολέμου, όταν ήρχισαν τό εμπόριο μέ τις βορείως του Ευξείνου Πόντου χώρες.Οι Βόρειοι λαοί αντί χρημάτων, που δέν είχαν, έπλήρωναν τα είδη πού ήγόραζαν άπό τους Έλληνας έμπορους μέ σιτάρι και έτσι ήλθε εις την Ελλάδα τό σιτάρι.
Εις τό διαδίκτυο, έάν γράψετε τήν λέξιν “Ζειά”, θά εκπλαγείτε. Θά διαβάσετε πάρα πολλά, εις τήν παράγραφο”ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΑΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ” (ύμνοι Όρφέως, Ομηρικά έπη, Μύθοι), διαβάζουμε: «Ή πόλη τών Αθηνών ονομα­ζόταν και Ζείδωρος, διότι έπί του εδάφους της έκαλλιεργειτο έκτος άπό τήν έλαία και τό δημητριακό ζειά. Τό ζειά μέ τό ζήτα δηλώνει ζωή, μέ τό εψιλον γιώτα τήν μακρά πορεία και μέ τό άλφα που είναι τό πρώτο στοιχείο τό άριστον, τήν παρουσία του Αιθέρα (τό στοιχείο πού βρίσκεται παντού και δομεί τά πάντα είναι ό Αιθέρας), άρα ζειά σημαίνει μακροζωία».
Τήν Ζειά φορτοεκφόρτωναν άπό ένα λιμάνι του Πειραιώς που έξ αυτής έλαβε τό όνομα Ζέα, και μέχρι σήμερα τό λιμάνι ονομάζεται Ζέα.Και τώρα πώς επεβλήθη ή ζειά νά ερμηνεύεται εις ορισμένα λεξικά ώς ζωοτροφή. Εις τό διαδίκτυο χειριζόμενοι τήν λέξιν “Ζειά” εις τήν ΙΛΙΑΔΑ – ραψωδία Ε, στίχοι 121-240 διαβάζουμε: «…παρά δέ σφίν έκάστω δίζυγες ίπποι έστάσι κρί λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας» (195). Πιό κάτω ό μεταφραστής, ελαφρά τή συνειδήσει, ή καλοπληρωμένος μεταφράζει: «…εις κάθε αμάξι είναι σιμά ζευγαρωτά πουλάρια, στέκουν και τρώγουν τήν ζειά και τό λευκό κριθάρι».
Έδώ δολοφονείται ή Ζειά, διότι ό μεταφραστής, μεταφράζει τήν ζωοτροφή “όλύρας” εις “ζειά”. Οι μεταγενέστεροι αντιγράφουν από αυτό ζειά = όλύρας = ζωοτροφή, ένώ ό Όμηρος εγνώριζε και τά δύο, ζειά και όλύρας, και έγραφε πάντα τό ορθόν, αυτό που ήθελε και έπρεπε νά διδάξη. Έδώ γράφει σαφώς: «κρι λευκόν έρεπτόμενοι και όλύρας».
Όχι ζειά, όπως ελαφρά τήν συνείδησιν και βαρυτάτην άγνοια γράφουν οι μεταφρασταί.Από τις έρευνες που έκανα, κατέληξα ότι όλύρα ώνόμαζαν τόν σημερινόν “Οροβον κοινώς ρόβην ή τό ρόβι. Πρόκειται διά τήν πιό δυνατή και αγαπητή εις τά ζώα τροφή. Ομοιάζει μέ τό βίκο (άγριαρακά). Είναι ή πιό θρεπτική τροφή τών ζώων, άλλα είναι βλαβερή διά τόν άνθρωπον.Ή όλύρα εκαλλιεργείτο από αρχαιοτάτων χρόνων εις την Ελλάδα ως ζωοτροφή. Ήτο μεσογειακό φυτό (Λεξικό “ΗΛΙΟΣ”, λήμμα Όροβος).
Είναι λογικόν νά κατάληξη μέ τόν χρόνο ή όλύρα εις όροβο. Εις τό λεξικό “LINDELL & SCΟΤΤ” θά τήν βρήτε ώς Σίκαλιν η Αγριοσίκαλιν, αυτήν τήν σύγχυσιν έκαλλιέργησαν οι φιλέλληνες… διά νά ξεχάσουμε τήν Ζειά.
Ή Ζειά καλλιεργείται σήμερα εις πολλές χώρες τής Ευρώπης και εις τόν Καναδά εις μεγάλην εκτασιν, φέρει δέ όνομα ανάλογο τής γλώσσης έκαστης χώρας. Οι Ιταλοί τήν ονομάζουν Faro, οί Γερμανοί Dingel, κ.τ.λ. Οί Έλληνες εισάγουμε σήμερα αλεύρι Ζειά άπό τήν Γερμανία μέ τό όνομα Ντίνγκελ, ώς μή περιέχον γλουτένη, αντί 6,45 Εύρώ, ήτοι τό αγοράζουμε Δέκα φορές άκριβώτερα άπό τό σιταρένιο.
Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε
Πηγή blog minoas info

ΑΕΡΟΠΟΝΙΑ...μια νεα μέθοδος καλλιέργειας με τεράστιες αποδόσεις!!!

Μία καινοτόμα πρόταση από το TEI Μεσολογγίου που αφορά σε μία νέα τεχνική καλλιέργειας, η οποία φέρνει επανάσταση στον αγροτικό τομέα. Η πρωτοποριακή μέθοδος ονομάζεται αεροπονία και έχει να κάνει με τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Aεροπονία Είναι το πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον απουσία οποιουδήποτε υποστρώματος. Οι ρίζες κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα μέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται με το ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα.


Η βασική αρχή της αεροπονίας είναι η ανάπτυξη των φυτών απουσία εδάφους ή οποιουδήποτε άλλου υποστρώματος. Οι ρίζες αναπτύσσονται στον αέρα μέσα σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας. Η διατροφή των φυτών γίνεται μέσω ψεκασμού υπό πίεση  του ανόργανου θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες. Το θρεπτικό διάλυμα είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα στις υδροπονικές καλλιέργειες και αποτελείται από  απλά ανόργανα άλατα. Η ρίζα αναπτύσσεται σε περιβάλλον  πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο μεταβολισμός της στα όρια των γενετικών της δυνατοτήτων και να αναπτύσσεται 50% ταχύτερα σε σχέση με τα άλλα συστήματα καλλιέργειας. Οι ιδανικές συνθήκες απορρόφησης οξυγόνου και θρεπτικών  από το ριζικό σύστημα των φυτών στην αεροπονία (σε σχέση με την υδροπονία), προκαλούν την  ταχύτερη ανάπτυξη και ωρίμανση των φυτών, σε μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης και  ευκολότερο έλεγχο  των ασθενειών με σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης, χωρίς φυτοφάρμακα. Η καλλιέργεια των φυτών μπορεί να επαναλαμβάνεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς διακοπή. Μειονέκτημα αποτελούν το μεγαλύτερο αρχικό κόστος, η μεγαλύτερη ευαισθησία του συστήματος σε πιθανές βλάβες (π.χ. διακοπές ρεύματος) και κυρίως η έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες τεχνολογίες.


Η αεροπονία έχει μακράν τις  μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία κατανάλωση ενέργειας και εργατικό κόστος. Έχει μηδενική υπολειμματικότητα και θεωρείται οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον για την παραγωγή φυσικών και υγιεινών προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι τα αεροπονικά παραγόμενα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ποιοτικά άριστα και το ίδιο γευστικά σε σχέση με τα μέχρι σήμερα αντίστοιχα παραγόμενα υδροπονικά.
Η σύγχρονη ανάπτυξη της αεροπονίας άρχισε την δεκαετία του ’60 και του’70 στο Ames Research Center της ΝΑSA, για την παραγωγή φυτικών τροφίμων  για τις μελλοντικές αποστολές και αποικίες του διαστήματος. Η NASA συνεργάστηκε με αρκετά εργαστήρια μελετώντας την επίδραση της βαρύτητας στην ανάπτυξη των φυτών αεροπονικά. To 1996 σε συνεργασία με τον R. Stoner ανέπτυξε ένα αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας των φυτών χωρίς την ανάγκη φυτοφαρμάκων για τον έλεγχο των παθογόνων, το ODC (organic disease control), και ακολούθως το ελαστικό χαμηλής μάζας αεροπονικό σύστημα AIS, για να το χρησιμοποιήσει αργότερα σε αποικίες στον Άρη, υπολογίζοντας ότι το πλήρωμα θα δαπανά το 60% του χρόνου του καλλιεργώντας για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.  Ήδη έχει μελετηθεί και το πρώτο αεροπονικό θερμοκήπιο που μελλοντικά θα εγκατασταθεί στον Άρη.


 ΠΗΓΕΣ
aixmh-news.gr
axeloostv.gr

Οικονομία σε νερό και θρετπικά στοιχεία

«Περπατάει» στην Ελλάδα η αεροπονία        

Το πρωτοποριακό σύστηµα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόµενο περιβάλλον χωρίς υπόστρωµα αφού ξεπέρασε τα πρώτα εµπόδια, κάνει τα πρώτα -επιτυχηµένα- βήµατά του στη χώρα µας µέσω του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Σε µια πρώτη περιγραφή του εν λόγω συστήµατος, οι ρίζες κρέµονται κυριολεκτικά στον αέρα µέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται µε ένα ανακυκλούµενο θρεπτικό διάλυµα. Κάθε 10 έως 20 λεπτά ο πλήρως αυτοµατοποιηµένος µηχανισµός ψεκάζει για 10 δλ. το ριζικό σύστηµα των φυτών και στη συνέχεια συγκεντρώνει την απορροή και την επαναχρησιµοποιεί.
Πρόκειται στην ουσία για µία µέθοδο καλλιέργειας που µπορεί να έχει ακριβό κόστος εγκατάστασης, ωστόσο η οικονοµία σε νερό και θρεπτικά στοιχεία που επιτυγχάνεται αντισταθµίζει τα έξοδα.
Ένα βήµα εµπρός στο Μεσολόγγι
Το επίτευγµα της ερευνητικής οµάδας του ΤΕΙ Μεσολογγίου ήταν η προσαρµογή του συστήµατος της αεροπονίας στις ιδιαίτερες µεσογειακές συνθήκες. Οι πρώτες απόπειρες αεροπονίας δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία όπως πληροφόρησε το Profi ο καθηγητής Γιώργος Σαλάχας, καθώς το πλαστικό που χρησιµοποιούνταν στα κανάλια συσσώρευε τη θερµοκρασία το καλοκαίρι µε αποτέλεσµα οι υψηλές θερµοκρασίες να «καίνε» τις ρίζες των φυτών. Αξίζει να σηµειωθεί πως οι ρίζες των φυτών χρειάζονται θερµοκρασίες περί τους 20οC. Η χρήση ειδικού µονωτικού φενιζόλ, η εγκατάσταση ειδικού συστήµατος ψεκασµού δροσερών σταγόνων 14-28οC, καθώς και η αποστείρωση του θρεπτικού διαλύµατος οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσµατα µε ταυτόχρονη δραστική µείωση των φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σηµείο της καινοτοµίας είναι το τσιµεντένιο έδαφος, το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της υγρασίας εντός του θερµοκηπίου και περιορίζει τις µυκητολογικές προσβολές. Επιπλέον, η χρήση εντοµοστεγών δικτύων κρατά µακριά τους «ανεπιθύµητους επισκέπτες», ενώ έλεγχος της θερµοκρασίας γίνεται και µε τη χρήση δικτύων σκίασης επάνω από το θερµοκήπιο.
Για βιολογική παραγωγή
Τα στοιχεία αυτά δηµιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ακόµα και για την παραγωγή βιολογικών τροφίµων, µε τη χρήση οργανικών λιπασµάτων στο θρεπτικό διάλυµα, ωστόσο στο σηµείο αυτό φαίνεται πως η τεχνολογία έχει ξεπεράσει την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, η οποία προβλέπει πως «η παραγωγή βιολογικών τροφίµων µπορεί να γίνει µόνο στο έδαφος».
Μαρούλι, ο συνήθης ύποπτος
Τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτατα σε σχέση µε όλες τις άλλες µεθόδους καλλιέργειας, έχοντας µακράν τις µικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Το µαρούλι αποτελεί το πιο συνηθισµένο φυτό αεροπονίας το οποίο καλλιεργείται πλέον πολύ εύκολα. Τελευταία όµως παρατηρείται µια αυξηµένη τάση για παραγωγή φράουλας, και ντοµάτας, ενώ πραγµατοποιούνται προκαταρκτικά πειράµατα παραγωγής άνοσου αεροπονικού πατατόσπορου (παράγονται µέχρι 120 κόνδυλοι ανά φυτό, ενώ στη συµβατική καλλιέργεια 5 µε 10).
Τα αποτελέσµατα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δίνουν ελπίδα για τη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας ώστε να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες σε πατατόσπορο.Aκολουθεί video σχετικά με την αεροπονία,απο το ΤΕΙ Μεσσολογγίου.
 

Ιδού η ντομ-τάτα, φυτό δύο σε ένα



Καρποφορεί ταυτόχρονα ντομάτες και πατάτες
Με τις ντομάτες στη μία πλευρά και τις πατάτες στην άλλη, το φυτό αυτό μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποιο εργαστήριο τύπου Φρανκενστάιν. Δεν πρόκειται όμως για κάποιο γενετικά τροποποιημένο φυτό αλλά για ένα απολύτως φυσικό θαύμα.

Ονομάζεται TomTato (κάτι σαν «Ντομ-τάτα») και κάθε φυτό μπορεί να δώσει έως και 500 γλυκά τσέρι ντοματάκια αλλά και μια καλή «σοδειά» πατάτες.

Το φυτό αποκαλύφθηκε χθες στο κοινό, πριν διατεθεί προς πώληση σε αγρότες της Βρετανίας.

Το πρότζεκτ άρχισε πριν από 15 χρόνια, γράφει η Daily Mail, όταν ο διευθυντής της εταιρείας Thompson & Morgan, Paul Hansord, βρισκόταν σε ταξίδι στις ΗΠΑ. Τότε πρόσεξε μία πατατιά που αναπτυσσόταν κάτω από μία ντοματιά και έμαθε πως μπορούν να αναπτυχθούν και τα δύο μαζί επειδή ανήκουν στην ίδια «οικογένεια».


Το πρόβλημά του ήταν πώς να επεκτείνει την ιδέα αυτή ώστε τα φυτά να μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Έπειτα από πολλές δοκιμές και αποτυχίες, και με τη βοήθεια ειδικών στο μπόλιασμα, η εταιρείαThompson & Morgan κατέληξε σε μία μέθοδο που είχε αποτέλεσμα.

«Κάθε TomTato μπολιάζεται με το χέρι για να παραχθεί αυτό το μοναδικό φυτό. Δεν υπάρχει γενετική μετάλλαξη, είναι μία φυσική και ασφαλής διαδικασία», τόνισε ο Hansord στη Daily Mail.

Η παραγωγή αρχίζει σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο στην Ολλανδία, όπου γίνεται το μπόλιασμα. Μετά τα φυτά αποστέλλονται πίσω στη Βρετανία και αναπτύσσονται σε θερμοκήπια μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά ώστε να μπορούν να πουληθούν.


Το θαυματουργό δεντρολίβανο



Η ονομασία του δενδρολίβανου είναι συνδυασμός των λέξεων δένδρο και λιβάνι, ενώ η λατινική του ονομασία Rosmarinous σημαίνει ρόδο της θάλασσας. 

Το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis L.) ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae. Είναι αρωματικό, θαμνώδες φυτό και αποτελεί τυπικό είδος της μεσογειακής χλωρίδας.

 Η περίοδος ανθοφορίας του είναι παρατεταμένη και σταδιακή από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, αλλά ανθοφορεί όλο το χρόνο. Τα φύλλα του φυτού διατίθενται στο εμπόριο ως νωπή ή ξηρή δρόγη ή πωλείται το αιθέριο έλαιο του φυτού. Το τελευταίο, παράγεται με απόσταξη με υδρατμούς των φύλλων και ανθέων του βοτάνου, που συλλέγονται την χρονική περίοδο από την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο.

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται στη μαγειρική ως άρτυμα, καθώς και για την παραγωγή αφεψημάτων. Το έλαιό του, το οποίο είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά, όπως τα φαινολικά οξέα και τα φλαβονοειδή, χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων και καλλυντικών, καθώς και στην αρωματοθεραπεία. Το αφέψημα καταπολεμά τη διάρροια και την τριχόπτωση, ενώ ενδείκνυται μεταξύ άλλων για ατονία, πονοκέφαλο, κρυολόγημα, υπερκόπωση, εξάντληση και κατάθλιψη.

Προτείνεται για κράμπες στο στομάχι και για το φούσκωμα, ανοίγει την όρεξη και προκαλεί έκκριση στομαχικών υγρών. Έχει αντιμικροβιακή δράση και μάλιστα μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα χρησιμοποιείτο ως αντισηπτικό στα γαλλικά νοσοκομεία.

Πιο αναλυτικά, από έρευνες διαπιστώθηκε ότι χρειάστηκε ελάχιστη συγκέντρωση του αιθέριου ελαίου δενδρολίβανου για την ανάσχεση της ανάπτυξης διαφόρων παθογόνων οργανισμών όπως ο E. Coli. Επιπλέον, έχει βακτηριοκτόνο δράση, αφού βρέθηκε ότι αναστέλλει έξι μικροοργανισμούς που αλλοιώνουν συνήθως το κρέας και αντιμυκητησιακή δράση, εφόσον φάνηκε από έρευνες ότι αναστέλλει μερικώς την ανάπτυξη, καθώς και την παραγωγή τοξινών από διάφορους μύκητες.

Παράλληλα, διαθέτει αντιοξειδωτική δράση. Ως γνωστόν, οι ελεύθερες ρίζες έχουν σχετιστεί με διάφορα βιολογικά φαινόμενα, όπως φλεγμονή, γήρας, καρκινογένεση. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των εκχυλισμάτων του δενδρολίβανου βασίζονται στα φαινολικά συστατικά του. Πολλά από τα συστατικά του φυτού έχουν δείξει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες σε in vitro και in vivo μοντέλα.

Μία ακόμα ιδιότητα του αιθέριου έλαιου του δενδρολίβανου είναι η ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Ανακαλύφθηκε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, βελτιώνοντας την ποιότητα μνήμης, την ικανότητα συγκέντρωσης αλλά και τη διάθεση των ατόμων. Πέραν όλων αυτών, σε πρόσφατες μελέτες βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης και να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους.

Έρευνες σε ποντίκια έδειξαν ότι εντάσσοντας σε μια διατροφή πλούσια σε λίπος δενδρολίβανο, μπορεί να μειωθεί το σωματικό βάρος πάνω από 60%, σε σύγκριση με τα ζώα που τρέφονταν μόνο με διατροφή πλούσια σε λίπος. Τελευταίες έρευνες και προηγούμενες δημοσιεύσεις επιβεβαιώνουν το ρόλο του δενδρολίβανου στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπιδίων και επισημαίνουν ότι το δενδρολίβανο μπορεί να χρησιμεύσει ως πιθανός υπογλυκαιμικός και υπολιπιδαιμικός παράγοντας.

Συνοψίζοντας, διαπιστώνουμε ότι το δενδρολίβανο, εκτός από ένα βασικό μυρωδικό της μεσογειακής κουζίνας είναι και θαυματουργό βότανο. Λόγω των ιδιοτήτων που αναφέρθηκαν ότι διαθέτει, χρειάζεται να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή καθώς ταιριάζει άψογα με λεμονάτα κρεατικά και πατάτες φούρνου. Επίσης, αρωματίζει υπέροχα το ψωμί, το μοσχάρι, το αρνί, το κυνήγι, το ψάρι, τα θαλασσινά, τις ομελέτες, τις σούπες, τις σάλτσες και τα λαχανικά.


Πηγή: www.agioritikovima.gr

To 95% των ασθενειών εξαφανίζονται με την Πυθαγόρεια διατροφή!

“Το 95% των ασθενειών εξαφανίζονται με την Πυθαγόρεια Διατροφή”
Ολίγα Περί Πυθαγόρειας Διατροφής

Ιπποκράτης: «Εκείνο που διατηρεί την υγεία είναι ισομερής κατανομή και ακριβής μείξη μέσα στο σώμα των δυνάμεων (= ισονομία) του ξηρού, του υγρού, του κρύου, του γλυκού, του πικρού, του ξινού και του αλμυρού. Την Αρρώστια την προκαλεί η επικράτηση του ενός (=μοναρχία). Η θεραπεία επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση της διαταραχθείσας ισορροπίας, με τη μέθοδο της αντίθετης από την πλεονάζουσα δύναμη».

Tις αντιλήψεις αυτές τις βρίσκουμε ακέραιες στον Ιπποκράτη. Η ακριβής μείξη, η ισονομία, η συμμετρία, η αρμονία, βρίσκονται στη βάση των δογμάτων των Πυθαγορείων και του Ιπποκράτη. Κι εδώ, όπως θα δούμε, μας εντυπωσιάζει ο νόμος της αναλογικότητας!


Τα Κόκκινα Φασόλια: πραγματικά μπορούν να θεραπεύσουν και να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής νεφρικής λειτουργίας – και μοιάζουν ακριβώς όπως τα ανθρώπινα νεφρά. 



Το Καρύδι: μοιάζει με έναν μικρό εγκέφαλο, ένα αριστερό και ένα δεξί ημισφαίριο, τον άνω και κάτω εγκέφαλο και την παρεγκεφαλίδα. Τα καρύδια βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την εγκεφαλική λειτουργία. 



Το Καρότο: Η διατομή του καρότου μοιάζει με το ανθρώπινο μάτι. Τα καρότα ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό τη ροή του αίματος στα μάτια και ενισχύουν γενικά την λειτουργία των ματιών.



Το Σέλινο: μοιάζει με τα οστά. Το σέλινο στοχεύει ειδικά στην ενδυνάμωση και την αντοχή των οστών. Τα τρόφιμα με νάτριο, όπως το σέλινο τροφοδοτεί με τα απαραίτητα, τις σκελετικές ανάγκες του σώματος. 



Το Αβοκάντο: στοχεύει στην υγεία και στη καλή λειτουργία της μήτρας και του τραχήλου της μήτρας της γυναίκας. Τα Αβοκάντο βοηθούν τις γυναικείες ορμόνες να έλθουν σε ισορροπία, να ρίξει ανεπιθύμητο βάρος μετά τη γέννηση, και την αποτροπή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.



Τα σύκα: υποκαθιστούν τους όρχεις και είναι γεμάτα από σπόρους και κρέμονται ανά ζεύγη, όταν μεγαλώνουν. Τα σύκα αυξάνουν την κινητικότητα των αρσενικών(+) σπερματοζωαρίων, καθώς αυξάνουν και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, για βοηθήσουν, να ξεπεραστεί η ανδρική στειρότητα. 



Το μανιτάρι: Τα μανιτάρια μπορούν να βοηθήσουν τη βελτίωση της ακοής, όπως ακόμη, τα μανιτάρια είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι σημαντική για υγιή οστά, η οποία ισχυροποιεί ακόμα και τα μικροσκοπικά οστάρια που βρίσκονται μέσα στο αυτί τα οποία μεταδίδουν τον ήχο προς τον εγκέφαλο. 



 

Τα σταφύλια: Μια διατροφή υψηλή σε φρέσκα φρούτα, όπως τα σταφύλια, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και το εμφύσημα. Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν επίσης μια χημική ουσία που ονομάζεται proanthocyanidin, η οποία φαίνεται να μειώνει τη δριμύτητα του αλλεργικού άσθματος. 



Ginger (η πιπερόριζα): Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά της είναι η υποβοήθηση της πέψης, ενώ είναι επίσης μια δημοφιλής θεραπεία για κινητικά προβλήματα-ασθένειες. 



Οι Γλυκοπατάτες: Οι γλυκοπατάτες μοιάζουν με το πάγκρεας και πράγματι επιφέρουν ισορροπία το γλυκαιμικό δείκτη των διαβητικών.




Τα κρεμμύδια: Βοηθούν τα κύτταρα να απαλλαγούν από τις τοξίνες. Επίσης, όταν τα κόβουμε, παράγουν δάκρυα, καθαρίζοντας επιθηλιακά κύτταρα του ματιού. 


Το σκόρδο: Βοηθάει στην απομάκρυνση άχρηστων υλικών και τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες από το σώμα.


ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ: ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΤΟ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΥΤΤΑΡΑ. ΕΙΝΑΙ 10000 ΦΟΡΕΣ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ, ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΝ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΟ ΘΕΩΡΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΑΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΟΥ ΕΥΡΕΟΣ ΦΑΣΜΑΤΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΛΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΟΓΚΩΝ, ΙΚΑΝΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΗΚΙΩΝ, ΡΥΘΜΙΣΤΗ ΤΗ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΥΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει βιταμίνη C, σάκχαρα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μεταλλικά άλατα (κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο και πυρίτιο) ενώ η φλούδα του αναζωογονητικό αιθέριο έλαιο. Επίσης, το λεμόνι είναι πλούσιο σε φλαβόνες, αντιοξειδωτικές ουσίες πολύτιμες στη θεραπευτική. Το λεμόνι είναι εξαιρετικό αντιβακτηριακό, απολυμαντικό, στυπτικό και αντισηπτικό, θεωρείται πως βοηθάει στον έλεγχο του ουρικού οξέος, εμποδίζει τη θρόμβωση των αρτηριών και των φλεβών και τη συσσώρευση αλάτων. Το λεμόνι, επειδή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα (αυξάνοντας τα λευκά αιμοσφαίρια) θεωρείται και άριστο αιμοστατικό. 



Τα αμύγδαλα: Αμυγδαλέλαιο λαμβάνεται από τους καρπούς του αμύγδαλου. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6 . Β17 και ιχνοστοιχεία. Η βιταμίνη Β17 δεν είναι βιταμίνη. Είναι η παλιά ονομασία της αμυγδαλίνης. Τρώτε άφοβα κάθε μέρα από λίγα κουκούτσια βερίκοκου και αμύγδαλα.

Παρότι έχουν γραφτεί πολλά άρθρα για σχεδόν όλες τις παραπάνω τροφές αναφορικά με την ευεργετική τους επίδραση και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, εντούτοις, διατηρούμε επιφυλάξεις για την τοποθέτηση του αρθρογράφου οτι θεραπεύουν το 95% των ασθενειών. Χωρίς να το αποκλείουμε, ωστόσο δεν έχουμε τα στοιχεία ή κάποιες συγκεκριμένες αποδείξεις που να αναφέρονται σε αυτό το τόσο υψηλό ποσοστό.