ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΑΕΡΟΠΟΝΙΑ...μια νεα μέθοδος καλλιέργειας με τεράστιες αποδόσεις!!!

Μία καινοτόμα πρόταση από το TEI Μεσολογγίου που αφορά σε μία νέα τεχνική καλλιέργειας, η οποία φέρνει επανάσταση στον αγροτικό τομέα. Η πρωτοποριακή μέθοδος ονομάζεται αεροπονία και έχει να κάνει με τον τρόπο ανάπτυξης των φυτών. Aεροπονία Είναι το πρωτοποριακό σύστημα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον απουσία οποιουδήποτε υποστρώματος. Οι ρίζες κρέμονται κυριολεκτικά στον αέρα μέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται με το ανακυκλούμενο θρεπτικό διάλυμα.


Η βασική αρχή της αεροπονίας είναι η ανάπτυξη των φυτών απουσία εδάφους ή οποιουδήποτε άλλου υποστρώματος. Οι ρίζες αναπτύσσονται στον αέρα μέσα σε κλειστά συστήματα καλλιέργειας. Η διατροφή των φυτών γίνεται μέσω ψεκασμού υπό πίεση  του ανόργανου θρεπτικού διαλύματος στις ρίζες. Το θρεπτικό διάλυμα είναι το ίδιο που χρησιμοποιείται σήμερα ευρύτατα στις υδροπονικές καλλιέργειες και αποτελείται από  απλά ανόργανα άλατα. Η ρίζα αναπτύσσεται σε περιβάλλον  πλούσιο σε οξυγόνο, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο μεταβολισμός της στα όρια των γενετικών της δυνατοτήτων και να αναπτύσσεται 50% ταχύτερα σε σχέση με τα άλλα συστήματα καλλιέργειας. Οι ιδανικές συνθήκες απορρόφησης οξυγόνου και θρεπτικών  από το ριζικό σύστημα των φυτών στην αεροπονία (σε σχέση με την υδροπονία), προκαλούν την  ταχύτερη ανάπτυξη και ωρίμανση των φυτών, σε μεγαλύτερη πυκνότητα φύτευσης και  ευκολότερο έλεγχο  των ασθενειών με σύγχρονες μεθόδους αποστείρωσης, χωρίς φυτοφάρμακα. Η καλλιέργεια των φυτών μπορεί να επαναλαμβάνεται καθ όλη τη διάρκεια του έτους χωρίς διακοπή. Μειονέκτημα αποτελούν το μεγαλύτερο αρχικό κόστος, η μεγαλύτερη ευαισθησία του συστήματος σε πιθανές βλάβες (π.χ. διακοπές ρεύματος) και κυρίως η έλλειψη εκπαίδευσης των αγροτών στις νέες τεχνολογίες.


Η αεροπονία έχει μακράν τις  μικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία κατανάλωση ενέργειας και εργατικό κόστος. Έχει μηδενική υπολειμματικότητα και θεωρείται οικολογικά ασφαλής μέθοδος, φιλική προς το περιβάλλον για την παραγωγή φυσικών και υγιεινών προϊόντων. Ας σημειωθεί ότι τα αεροπονικά παραγόμενα προϊόντα είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και ποιοτικά άριστα και το ίδιο γευστικά σε σχέση με τα μέχρι σήμερα αντίστοιχα παραγόμενα υδροπονικά.
Η σύγχρονη ανάπτυξη της αεροπονίας άρχισε την δεκαετία του ’60 και του’70 στο Ames Research Center της ΝΑSA, για την παραγωγή φυτικών τροφίμων  για τις μελλοντικές αποστολές και αποικίες του διαστήματος. Η NASA συνεργάστηκε με αρκετά εργαστήρια μελετώντας την επίδραση της βαρύτητας στην ανάπτυξη των φυτών αεροπονικά. To 1996 σε συνεργασία με τον R. Stoner ανέπτυξε ένα αεροπονικό σύστημα καλλιέργειας των φυτών χωρίς την ανάγκη φυτοφαρμάκων για τον έλεγχο των παθογόνων, το ODC (organic disease control), και ακολούθως το ελαστικό χαμηλής μάζας αεροπονικό σύστημα AIS, για να το χρησιμοποιήσει αργότερα σε αποικίες στον Άρη, υπολογίζοντας ότι το πλήρωμα θα δαπανά το 60% του χρόνου του καλλιεργώντας για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών.  Ήδη έχει μελετηθεί και το πρώτο αεροπονικό θερμοκήπιο που μελλοντικά θα εγκατασταθεί στον Άρη.


 ΠΗΓΕΣ
aixmh-news.gr
axeloostv.gr

Οικονομία σε νερό και θρετπικά στοιχεία

«Περπατάει» στην Ελλάδα η αεροπονία        

Το πρωτοποριακό σύστηµα καλλιέργειας όπου τα φυτά αναπτύσσονται σε ελεγχόµενο περιβάλλον χωρίς υπόστρωµα αφού ξεπέρασε τα πρώτα εµπόδια, κάνει τα πρώτα -επιτυχηµένα- βήµατά του στη χώρα µας µέσω του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Σε µια πρώτη περιγραφή του εν λόγω συστήµατος, οι ρίζες κρέµονται κυριολεκτικά στον αέρα µέσα σε κλειστά δοχεία ή κανάλια καλλιέργειας και ψεκάζονται µε ένα ανακυκλούµενο θρεπτικό διάλυµα. Κάθε 10 έως 20 λεπτά ο πλήρως αυτοµατοποιηµένος µηχανισµός ψεκάζει για 10 δλ. το ριζικό σύστηµα των φυτών και στη συνέχεια συγκεντρώνει την απορροή και την επαναχρησιµοποιεί.
Πρόκειται στην ουσία για µία µέθοδο καλλιέργειας που µπορεί να έχει ακριβό κόστος εγκατάστασης, ωστόσο η οικονοµία σε νερό και θρεπτικά στοιχεία που επιτυγχάνεται αντισταθµίζει τα έξοδα.
Ένα βήµα εµπρός στο Μεσολόγγι
Το επίτευγµα της ερευνητικής οµάδας του ΤΕΙ Μεσολογγίου ήταν η προσαρµογή του συστήµατος της αεροπονίας στις ιδιαίτερες µεσογειακές συνθήκες. Οι πρώτες απόπειρες αεροπονίας δεν είχαν ιδιαίτερη επιτυχία όπως πληροφόρησε το Profi ο καθηγητής Γιώργος Σαλάχας, καθώς το πλαστικό που χρησιµοποιούνταν στα κανάλια συσσώρευε τη θερµοκρασία το καλοκαίρι µε αποτέλεσµα οι υψηλές θερµοκρασίες να «καίνε» τις ρίζες των φυτών. Αξίζει να σηµειωθεί πως οι ρίζες των φυτών χρειάζονται θερµοκρασίες περί τους 20οC. Η χρήση ειδικού µονωτικού φενιζόλ, η εγκατάσταση ειδικού συστήµατος ψεκασµού δροσερών σταγόνων 14-28οC, καθώς και η αποστείρωση του θρεπτικού διαλύµατος οδήγησαν σε εντυπωσιακά αποτελέσµατα µε ταυτόχρονη δραστική µείωση των φυτοπροστατευτικών ουσιών.
Ένα άλλο ενδιαφέρον σηµείο της καινοτοµίας είναι το τσιµεντένιο έδαφος, το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της υγρασίας εντός του θερµοκηπίου και περιορίζει τις µυκητολογικές προσβολές. Επιπλέον, η χρήση εντοµοστεγών δικτύων κρατά µακριά τους «ανεπιθύµητους επισκέπτες», ενώ έλεγχος της θερµοκρασίας γίνεται και µε τη χρήση δικτύων σκίασης επάνω από το θερµοκήπιο.
Για βιολογική παραγωγή
Τα στοιχεία αυτά δηµιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ακόµα και για την παραγωγή βιολογικών τροφίµων, µε τη χρήση οργανικών λιπασµάτων στο θρεπτικό διάλυµα, ωστόσο στο σηµείο αυτό φαίνεται πως η τεχνολογία έχει ξεπεράσει την ευρωπαϊκή νοµοθεσία, η οποία προβλέπει πως «η παραγωγή βιολογικών τροφίµων µπορεί να γίνει µόνο στο έδαφος».
Μαρούλι, ο συνήθης ύποπτος
Τα φυτά αναπτύσσονται ταχύτατα σε σχέση µε όλες τις άλλες µεθόδους καλλιέργειας, έχοντας µακράν τις µικρότερες απαιτήσεις σε νερό, θρεπτικά στοιχεία και ενέργεια. Το µαρούλι αποτελεί το πιο συνηθισµένο φυτό αεροπονίας το οποίο καλλιεργείται πλέον πολύ εύκολα. Τελευταία όµως παρατηρείται µια αυξηµένη τάση για παραγωγή φράουλας, και ντοµάτας, ενώ πραγµατοποιούνται προκαταρκτικά πειράµατα παραγωγής άνοσου αεροπονικού πατατόσπορου (παράγονται µέχρι 120 κόνδυλοι ανά φυτό, ενώ στη συµβατική καλλιέργεια 5 µε 10).
Τα αποτελέσµατα αυτά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δίνουν ελπίδα για τη δηµιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας ώστε να καλυφθούν οι εγχώριες ανάγκες σε πατατόσπορο.Aκολουθεί video σχετικά με την αεροπονία,απο το ΤΕΙ Μεσσολογγίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου