ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Έρχονται μύγες… στο πιάτο μας και στις ζωοτροφές


Γιαννακοπούλου Φανή|  agronews.gr
Στα σκαριά βρίσκεται χρηματοδοτούμενο από την Κομισιόν πρόγραμμα, ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αποβλέπει στο να καταστούν οι μύγες (ως μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών) κατάλληλες για ζωοτροφή σε χοίρους και κοτόπουλα, αλλά να πιστοποιηθούν και για ανθρώπινη κατανάλωση στην Ευρώπη.
Ο λόγος για το PROteINSECT, όπου επιστήμονες ερευνούν κατά πόσο είναι ασφαλής η πρωτεΐνη που υπάρχει στα έντομα ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ζωοτροφές. Μέχρι στιγμής στην Ευρώπη επιτρέπεται η χρήση πρωτεΐνης εντόμων μόνο σε ζωοτροφές για ψάρια και οστρακοειδή.

«Ελπίζουμε ότι στο μέλλον η πρωτεΐνη των εντόμων θα επιτραπεί στις ζωοτροφές χοίρων και πουλερικών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής υπηρεσίας ερευνών για τα τρόφιμα και το περιβάλλον (FERA) που ηγείται του project στην ιστοσελίδα Global Meat News. Η FERA και οι υπόλοιποι φορείς που συμμετέχουν στο project εκτιμούν ότι η Κομισιόν θα χαλαρώσει τους κανόνες για να εισαχθούν τα έντομα στις ζωοτροφές χοίρων και πουλερικών πριν το 2015.

Το PROteINSECT προέκυψε λόγω της ολοένα και αυξανόμενης κατανάλωσης κρέατος στις αναπτυγμένες χώρες και στην ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών ζωοτροφών. Σύμφωνα, με τη μέχρι τώρα έρευνα, τα έντομα μπορούν να τραφούν από οργανικά απόβλητα, όπως λαχανικά ή οικιακά απόβλητα, που σημαίνει μια μείωση 60% σ’ αυτά τα απόβλητα.

Τέλος, οι ερευνητές του PROteINSECT θα απευθυνθούν σε αρμόδιους οργανισμούς σε Κίνα και Αφρική όπου παραδοσιακά τα έντομα χρησιμοποιούνται και σαν τρόφιμα και σαν ζωοτροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου