ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Αιθέρια έλαια: πως να τα αποστάξουμε


Αιθέρια έλαια: πως να τα αποστάξεις
Υπάρχουν τρόποι και τρόποι για να βγάλεις τα αιθέρια έλαια από ένα φυτό. Η απόσταξη είναι ο καλύτερος και ο αρχαιότερος. Θα αναφέρουμε τρείς τρόπους για την απόσταξη. Και οι τρεις θα σου δώσουν αιθέρια έλαια, τα μέτρια, τα καλά και τα τέλεια. Τα μέτρια και τα καλά είναι αυτά που υπάρχουν στο εμπόριο. Τα τέλεια δεν υπάρχει λόγος να βγουν στο εμπόριο μιας και ο αγοραστής θα πρέπει να περιμένει δυο με τρία χρόνια για να διαπιστώσει ότι έχει στην κατοχή του την υπέρτατη σταγόνα του άνθους αν δεν είναι ιδικός στα αρώματα. Το άρωμα του θα διατηρηθεί  στα χρόνια χωρίς να χάσει καθόλου από τις ιδιότητες του. Τα καλά αιθέρια έλαια του εμπορίου διαρκούν δυο χρόνια η και λίγο περισσότερο. Τα μέτρια δεν αντέχουν περισσότερο από έναν χρόνο και τα καταλαβαίνεις από την αρχή που το άρωμα τους είναι εξασθενημένο.
1) Για να βγάλεις ένα αιθέριο έλαιο μέτριας ποιότητας χρειάζεσαι έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα. Μια χύτρα ταχύτητος μια χαλκοσωλήνα και έναν κουβά με πάγο. Αυτό που έχετε να κάνετε με αυτόν είναι, να βάλετε μέσα στην χύτρα νερό και το φυτό που επιθυμείτε (ο όγκος των φυτών θα πρέπει να είναι περίπου ίδιος με του νερού). Αυτό θα βράσει θα ατμοποιηθεί θα κρυώσει περνώντας από τον κουβά και θα σου βγάλει ένα ζεστό μίγμα νερού και λαδιού,τα οποία θα διαχωρίσουν μονά τους μέσα στο δοχείο αφού το αιθέριο έλαιο είναι ελαφρύτερο από το νερό. Με ένα κουταλάκι θα πάρετε το πολύτιμο έλαιό σας. Tip αυτή η διαδικασία έχει δυο λάθη. Το πρώτο είναι ότι θα φυτά βράζουν μέσα στον νερό και απελευθερώνουν με δυσκολία τα άρωμα τα τους. Το δεύτερο είναι ότι το μίγμα καταλήγει ζεστό στο δοχείο και έχει αρχίσει να χάνει ιδιότητες και θα συνεχίσει για όσο είναι ζεστό. Ο διαχωρισμός που θα γίνει με το κουταλάκι είναι ακόμα ένα κακό που δεν διορθώνετε και θα το καταλάβεις καλύτερα στην πράξη.

2) στο εμπόριο υπάρχουν ειδικοί αποστακτήρες για αιθέρια έλαια, προσοχή όχι για τσίπουρο γιατί τότε χάνει το νόημα όλη η πράξη. Θες αποστακτήρα καθαρά για αιθέρια έλαια. Η διαφορά τους είναι ότι δεν βράζουν τα φυτά αλλά στέλνουν ζεστό ατμό σε αυτά. Αυτό θα σε βοηθήσει για να πάρεις το 100% του φυτού. Το απόσταγμα που δίνουν είναι ζεστό στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι αποστακτήρες που σου δίνουν το μίγμα παγωμένο από την πρώτη στιγμή κατασκευάζονται με εργοστασιακές προδιαγραφές και είναι ακριβά και ακόμα ακριβότερα αυτά που κάνουν τον διαχωρισμό αυτόματα. Tip το μίγμα πρέπει να βγει κρύο από την σωλήνα και το φυτό να έχει ζεσταθεί με ατμό για να πούμε ότι έχουμε το απόλυτο αιθέριο έλαιο. Και αυτό να έχει διαχωριστεί σωστά από το νερό.

3)  Στην φωτογραφεία παρουσιάζεται σχέδιο για αποστακτήρα που μπορεί να σας δώσει το καλύτερο αποτέλεσμα στα αιθέρια έλαια. Δεν υπάρχει το μέγεθος και οι αποστάσεις για να μπορεί ο κάθε ένας να τον φτιάξει στα μέτρα του ακόμα και να τον επανασχεδιάσει με ακόμα καλύτερο τρόπο αφού τώρα γνωρίζει τα μυστικά. Το μόνο που πρέπει να γίνει είναι να φτιαχτεί από χαλκό. Ας δούμε τι είναι το κάθε κομμάτι:
1) είναι το νερό που θα προσθέσεις. Θα είναι εμφιαλωμένο αλλιώς απιονισμένο 

2) είναι το χάλκινο δοχείο που θα μπει το νερό. Και ακριβός κάτω από αυτό θα ανάψετε μια μικρή φωτιά όταν φτάσει η ώρα.

3) το πορτάκι που προσθέτεται νερό. Πρέπει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε διαρροή από υδρατμούς. Και η ασφάλισα του να είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο καζάνι έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά όλη αντίδραση να πάει στην πόρτα. Συμβουλευτείτε κάποιον ιδικό.

4) Σωλήνα χαλκού που θα περνά τον ατμό από το δοχείο βρασμού στο δοχείο με τα φυτά.

5) Σωλήνα χαλκού που θα περνά τον ατμό από το δοχείο των φυτών στο πρώτο δοχείο ψύξεως

6) Η σωλήνα χαλκού που θα εισέρθει στον πάτο από το δοχείο φυτών. Πρέπει να πιάνει από την μια άκρη του πάτου και να καταλήγει στην άλλη. Η βασική τρύπα πρέπει να κλίσει και πάνω στην σωλήνα να ανοιχτούν πολλές μικρές στην σειρά ώστε ο ατμός να διασκορπίζεται σε όλα τα φυτά,

7) το πορτάκι που προσθέτεται τα φυτά. Πρέπει να φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχετε διαρροή από υδρατμούς. Και η ασφάλισα του να είναι πιο ευαίσθητη από το υπόλοιπο καζάνι έτσι ώστε αν κάτι πάει στραβά όλη αντίδραση να πάει στην πόρτα. Συμβουλευτείτε κάποιον ιδικό.

8) είναι το κομμάτι που θα τοποθετείται τα φυτά. Οι δυο γραμμές που βλέπετε πάνω και κάτω πρέπει να φτιαχτούν με ανοξείδωτες σήτες ( με πολύ μικρές τρίπτες ). Και με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να βγαίνουν για να καθαριστούν, αυτές και η υπόλοιπη κατασκευή.

9) η βρύση στο δοχείο ψήξεις χρησιμεύει για να αδειάζουν τα νερά ευκολότερα ώστε να μπορείτε να ρίξετε πάγο με περισσότερη άνεση όταν χιαστεί.
10) το πρώτο δοχείο ψύξεως. Η σωλήνα του χαλκού πρέπει να τοποθετηθεί όσο το γίνεται πιο κεντρικά μέσα σε αυτό το δοχείο και να έχει διαφορές ύψους όπως και στην εικόνα για να επιτύχετε καλύτερη κυκλοφορία του νερού. Το δοχείο ψύξεως το γεμίζουμε με πάγο και αφοί γεμίσει ρίχνουμε νερό. Και πριν λιώσει ο μισός πάγος ανοίγουμε τη βρύση για να αδειάσει από το νερό για να προσθέσουμε πάγο

11) Στο δεύτερο δοχείο ψύξεως η μόνη διαφορά είναι στον τρόπο που έχει τοποθετηθεί η σωλήνα. Ο τρόπος άλλαξε γιατί στο πρώτο δοχείο θέλαμε να καθυστερήσουμε τον ατμό για να τον ψήξουμε. Σε αυτό θέλουμε απλά να κρυώσουμε ένα ζεστό υγρό. Ο πάγος και το νερό τοποθετούνται και ανανεώνονται όπως και στο πρώτο δοχείο ψύξεως.

12) η βρύση στο δοχείο ψήξεις χρησιμεύει για να αδειάζουν τα νερά ευκολότερα ώστε να μπορείτε να ρίξετε πάγο με περισσότερη άνεση όταν χιαστεί. 

13) η σωλήνα απόσταξης. Από εδω θα αρχίσει να ρέει νερό και αιθέριο έλαιο τα οποία θα διαχωριστούν αυτόματα πιο κάτω.

14) το χωνί πρέπει να το ενώνεσαι με κάποιο τρόπο στο δοχείο 15. για να μι χιαστεί να το κρατάτε σε όλοι τη διαδικασία. Επίσης η άκρη στο κάτω μέρος πρέπει να γυρίζει προς την επιφάνια.

15) Το δοχείο του μεικτού αποστάγματος έχει δυο βρύσες μια πολύ χαμηλά και μια πολύ ψηλά. Αυτό γίνετε για να κάνετε τον διαχωρισμό του ανθόνερου από το αιθέριο έλαιο. Το λάδι ανεβαίνει στην επιφάνια ( όπως μια χοντρή έντονη γραμμή που έχω σχεδιάσει στη κορυφή του δοχείου ) και το νερό βρίσκετε ακριβός από κάτω. Θα ήταν καλό να ψύχαμε και αυτό το δοχείο αλλά θα έχουμε λάθος διαρροές οπότε ένα ανεμιστηράκι προαιρετικά θα ήταν αρκετό.

16) Η βρύση που βρίσκετε στο πάτο, βγάζει ανθόνερο και το ανοίγουμε μόνο όταν χεριάζετε να ρυθμίσουμε την στάθμη του λαδιού.

17)  Η βρύση του αιθέριου ελαίου. Εδώ χεριάζετε προσοχή. Με την κάτω βρύση  θα ελέγχετε την στάθμη. Θα περιμένετε το λάδι να καλύψει ένα ικανοποιητικό μέγεθος στην επιφάνια πριν φτάσει στην πάνω βρύση. Και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσει το νερό στην πάνω βρύση για να μι μπερδέψουμε τα δυο υλικά. Όπως και το λάδι στην κάτω για να μη χάσουμε πολύτιμο απόσταγμα.

18 ) το μπουκάλι που μαζεύει το απόλυτο απόσταγμα. Όταν γεμίσει κλίνει η πάνω βρύση. Κατεβάζουμε την στάθμη στην μέση με την κάτω βρύση και αλλάζουμε μπουκάλι.

Tip είναι πολύ όσοι έχουν μυρίσει αιθέρια έλαια μα είναι λίγοι αυτοί που έχουν μυρίσει το πραγματικά 100% αιθέριο έλαιο. Μια σταγόνα είναι ικανή να γίνει αντιληπτή με ευχάριστο και διακριτικό τρόπο από όλη την γειτονιά. Φύλαξε το σε γυάλινο μπουκάλι με φελλό σε δροσερό μέρος.

Πηγή: world-look

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου