ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Το σχοινόπρασο


Το σχοινόπρασο
Το σχοινόπρασο  ανήκει στην οικογένεια Lilliaceae και έχει δύο κυρία γένη, το Allium schoenoprasum που έχει μυρωδιά κρεμμυδιού και το Allium tuberosum που έχει μυρωδιά σκόρδου.

Είναι πολυετές φυτό ύψους 20 εκατοστών με τα άνθη του να είναι ρόδινα κυλινδρικά σκιάδια που ανθίζουν Ιούνιο-Ιούλιο. Χρειάζονται εδάφη μέσης σύστασης με καλή αποστράγγιση προτιμούν δροσερά κλίματα, ενώ δεν αναπτύσσονται το καλοκαίρι.

Πολλαπλασιάζεται με σπόρο κατά προτίμηση τον Σεπτέμβριο. Το σχοινόπρασο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όπου και το κρεμμύδι. Έχει το πλεονέκτημα απέναντι στο κρεμμύδι γιατί έχει πιο απαλή μυρωδιά, γεύση και είναι πιο ευκολοχώνευτο επειδή δεν έχει πολλά άλατα του θείου.
Ανακουφίζει τον ανθρώπινο οργανισμό από τα κρυολογήματα, είναι μεγάλος σύμμαχος μας απέναντι στην αναιμία, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε σίδηρο, ενώ ρίχνει την πίεση και τέλος βοηθάει στην πέψη.

Στην κινέζικη κουζίνα είναι ένα από τα συνηθισμένα συστατικά και χρησιμοποιούνται όλα τα μέρη του φυτού. Αρωματίζει τις βινεγκρέτ σε πράσινες σαλάτες, άσπρα τυριά, κοτόπουλα και ψάρια, σάλτσες και πίτες, το χρησιμοποιούμε σε ομελέτες μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα αρωματικά φυτά. Συνδυάζεται με ωμά ή βραστά λαχανικά, με το οποίο τα διακοσμούμε τελευταία στιγμή.

Tip:
Στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 6 μήνες, όπου τα τεμαχίζουμε  και τα πακετάρουμε σε πλαστικά σακουλάκια.

Πηγή:.gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου