ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Τα φυτοφάρμακα σε καλλωπιστικά φυτά βλάπτουν τις μέλισσες


Τα φυτοφάρμακα σε καλλωπιστικά φυτά βλάπτουν τις μέλισσες
Φυτοφάρμακα τοξικά για τις μέλισσες, βρέθηκαν σε καλλωπιστικά φυτά, μετά από εργαστηριακές αναλύσεις που έγιναν σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες από την Greenpeace. Περίπου στα μισά δείγματα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων ενώ ορισμένα περιείχαν και παράνομες ουσίες.

Στην Ελλάδα, από τα εννέα δείγματα που αναλύθηκαν, τα οκτώ περιείχαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και σε επτά ανιχνεύθηκαν ουσίες που βλάπτουν τις μέλισσες (Imidacloprid, Deltamethrin και Chlorpyrifos).  Μόνο ένα δείγμα βρέθηκε «καθαρό». Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace, στα ελληνικά δείγματα ανιχνεύθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης «σε ένα δείγμα βρέθηκε Deltamethrin σε συγκέντρωση 1.118 μg/kg, σε άλλο βρέθηκε Pyridaben σε συγκέντρωση 2.758 μg/kg και σε άλλο δείγμα βρέθηκε Methamidophos σε συγκέντρωση 247 μg/kg. Το Methamidophos είναι η μία από τις δύο δραστικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν στα ελληνικά δείγματα και δεν είναι καταχωρημένες για χρήση στην Ε.Ε. Η δεύτερη είναι η ουσία Endosulfan».

Η έκθεση της Greenpeace «Τοξικός παράδεισος: φυτά δολοφόνοι σε κήπους και μπαλκόνια – Φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες σε καλλωπιστικά φυτά που πωλούνται στην Ευρώπη» καταδεικνύει την ευρεία χρήση φυτοφαρμάκων που βλάπτουν τις μέλισσες στη φυτοκομία.

Περίπου το 98% των δειγμάτων περιείχε ένα μεγάλο αριθμό από εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα. Σε πολλά δείγματα ανιχνεύθηκε ένα «κοκτέιλ» από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, που σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν έως και τα 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα ανά φυτό. Σε 68 φυτά βρέθηκαν εντομοκτόνα που βλάπτουν τις μέλισσες (79% των δειγμάτων). Στα μισά περίπου δείγματα, βρέθηκαν τα τρία νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση έχει περιοριστεί στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθεί η έκθεση των μελισσών σε αυτά. Επιπλέον, 12 φυτά (14% των δειγμάτων) περιείχαν φυτοφάρμακα των οποίων η χρήση δεν επιτρέπεται στην ΕΕ.

«Αυτά καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα της ισχύουσας νομοθεσίας και την ανάγκη σχετικών ελέγχων ως προς την εφαρμογή της μερικής απαγόρευσης των ουσιών imidacloprid, thiamethoxam και clothianidin. Είναι επίσης απαραίτητο να καλυφθούν τα κενά στους ισχύοντες περιορισμούς με την απαγόρευση της χρήσης τους και στα θερμοκήπια. Επιπλέον, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες δεν θα χρησιμοποιούνται ούτε στη γεωργία αλλά ούτε και στη φυτοκομία», δηλώνει η υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace κυρία Ναταλία Τσιγαρίδου.

Οι αναλύσεις που πραγματοποίησε η Greenpeace έρχονται σε συνέχεια της πρόσφατης έρευνας «Το φορτίο των μελισσών. Υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε κηρήθρα γύρης (ψωμί μέλισσας) και γύρη από συλλέκτες γύρης από μελιφόρες μέλισσες σε 12 ευρωπαϊκές χώρες», η οποία αναφέρεται στη ρύπανση με φυτοφάρμακα της γύρης που μεταφέρουν στην κυψέλη οι εργάτριες μέλισσες.

Πηγή:.ellinikigeorgia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου