ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Το καρπούζι και τα μυστικά για να το επιλέξετε




Επειδή δεν πουλάνε όλοι καρπούζι "με το μαχαίρι", δίνοντας σου δηλαδή να δοκιμάσεις ένα κομμάτι από το υποψήφιο προς αγορά φρούτο κι επειδή στις πόλεις καρπούζι βρίσκεις στους μανάβηδες και τα σούπερ μάρκετ, καλό θα ήταν να προσέξετε τα σημεία που κάνουνε τη διαφορά:

1. Το κοτσάνι
Επιλέξτε καρπούζι που το κοτσάνι του να είναι χρώματος πράσινο σαν αυτό ενός φρέσκου αγγουριού και όχι ξεραμένο που σημαίνει ότι έχει κοπεί πριν μέρες.

2. Εξωτερική εμφάνιση
Το χρώμα του να είναι ομοιόμορφο και το σχήμα συμμετρικό. Να μην είναι σκισμένο ή γρατζουνισμένο και να μην έχει εμφανή χτυπήματα από τη μετακίνησή του. Θα το καταλάβετε από τις μαυρίλες που έχουνε τα σημεία αυτά από την πίεση που δέχτηκαν.
Ελεγξε την κηλίδα που βρίσκεται στη βάση του. Αν είναι ασπροκίτρινη, τότε είναι ώριμο. Αν είναι λευκή ή ασπροπράσινη, είναι ακόμα άγουρο.

3. Σημεία πώλησης
Επιλέξτε το σημείο που θα αγοράσετε τα καρπούζια να είναι δροσερό και να μην τα χτυπά ο ήλιος και γενικά να μην είναι εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Συνήθεις ύποπτοι ορισμένα σούπερ μάρκετ και οι μανάβηδες που τα βγάζουν έξω λόγω έλλειψης χώρου και φυσικά οι φίλτατοι γύφτοι με τις διόλου ενοχλητικές μικροφωνικές και τα Datsun.

4. Ήχος
Το μυστικό των μυστικών για τη σωστή επιλογή ενός καρπουζιού είναι ο ήχος! Πάρτε το στο δυο χέρια και χτυπήστε το. Ο ήχος που θα κάνει θα πρέπει να είναι βαθύς και όχι σύντομος-συμπαγής που σημαίνει ότι το καρπούζι είναι άγουρο, έχει χτυπηθεί ή έχουν περάσει πολλές μέρες από την κοπή του. Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μικρά ή τα πολύ μεγάλα καρπούζια. Επιλέξτε αυτά με βάρος από 7 έως και 10 κιλά. ~ Krasoblog (Φωτό - διαδίκτυο)

Το καρπούζι
Το καρπούζι (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά.
Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία 'παττίχα'.
Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.
Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.
Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού κατασκευάζουν γλυκό κουταλιού.

Διατροφική αξία

βιταμίνη C
β-καροτίνη
βιταμίνη Α, Β, Β2, Β3, Β9
λυκοπένιο
κάλιο
ασβέστιο
σίδηρος
μαγνήσιο
φώσφορος
ψρυδάρaγυρος

Κάνει καλό

Δρα θεραπευτικά στις παθήσεις του ήπατος, όπως στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδες), ενώ είναι αποτελεσματικό σε κυστίτιδες και γενικότερα σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι, έπειτα από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι, η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική.

Ποιοι να το αποφεύγουν
Οσοι πάσχουν από γλαύκωμα, διότι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση

Τι να προσέξω

Εάν είναι άγουρο, μπορείς να το αφήσεις να ωριμάσει για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν δεν το κόψεις, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες. Κομμένο και καλυμμένο, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Όσο για τους σπόρους του καρπουζιού, αν και συνηθίζεται να τους... φτύνουμε, αποτελούν σχεδόν ένα πλήρες γεύμα.

Προτίμησε ένα σφιχτό, συμμετρικό καρπούζι, χωρίς γδαρσίματα, βαθουλώματα και αποχρωματισμούς.

"Ζύγισέ" το στα χέρια σας. Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό.

Γρατσούνισε τη φλούδα του με το νύχι του αντίχειρα. Εάν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι ώριμο. Αν είναι άγουρο, η γρατσουνιά αφήνει μια σκούρα γραμμή.

Μερικοί ειδικοί ξεχωρίζουν το ώριμο καρπούζι από τον "κούφιο" ήχο που κάνει όταν το χτυπάνε.

Τέλος, τα καρπούζια που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από εκείνα που τοποθετούνται στο ψυγείο. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι τα "καρπούζια του δωματίου" περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από τα φρεσκοκομμένα από το χωράφι!

Πηγή>Αγρότης ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου