ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Οι γλυκοπατάτες στη διατροφή μας


Οι γλυκοπατάτες στη διατροφή μας
Οι γλυκοπατάτες αποτελούν μια ιδιαίτερα θρεπτική τροφή που μπορούμε να την καταναλώσουμε με διάφορους τρόπους. Περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτένιων και βιταμινών, αλλά και άλλων σημαντικών μικροθρεπτικών συστατικών.

Τα οφέλη της γλυκοπατάτας για την υγεία

-Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 που βοηθά στη μείωση του χημικού ομοκυστεΐνη στο σώμα μας. Η ομοκυστεΐνη έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης των καρδιακών προσβολών.

-Είναι καλή πηγή βιταμίνης C. Αν και οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική για την προφύλαξη από το κρύο και τους ιούς της γρίπης, λίγοι ίσως ξέρετε ότι αυτή η σημαντική βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών, την πέψη και τον σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Βοηθά στην επιτάχυνση της επούλωσης των τραυμάτων, παράγει κολλαγόνο, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητα του δέρματος, και βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες. Φαίνεται μάλιστα να συμβάλει στην προστασία του οργανισμού μας κατά των τοξινών που μπορεί να συνδεθούν με τον καρκίνο.

-Περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία. Ούσα βιταμίνη και ορμόνη, η βιταμίνη D δημιουργείται κατά κύριο λόγο στο σώμα μας από την επαρκή ηλιακή ακτινοβολία. Η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στη διάθεσή μας και στο πόσο δραστήριοι είμαστε, βοηθά στην οικοδόμηση υγιών οστών, στην καρδιά, στα νεύρα, στο δέρμα και στα δόντια και υποστηρίζει το θυρεοειδή αδένα.

-Οι γλυκοπατάτες περιέχουν σίδηρο που είναι σημαντικός για να νιώθουμε ενέργεια και για την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων, την αντοχή στο στρες, τη σωστή ανοσοποιητική λειτουργία και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

-Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο μας χαλαρώνει και καταπολεμά το στρες. Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο για υγιείς αρτηρίες, αίμα, οστά, καρδιά, μυς και για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων έχουν έλλειψη αυτού του μετάλλου.

-Είναι καλή πηγή καλίου, ενός από τους πιο σημαντικούς ηλεκτρολύτες που βοηθούν στην ρύθμιση των καρδιακών παλμών και των νευρικών σημάτων. Όπως και οι άλλοι ηλεκτρολύτες, το κάλιο εκτελεί πολλές βασικές λειτουργίες, μερικές από τις οποίες περιλαμβάνουν τη χαλάρωση των μυϊκών συσπάσεων, τη μείωση του οιδήματος και την προστασία και τον έλεγχο της δραστηριότητας των νεφρών.

-Οι γλυκοπατάτες έχουν φυσικά γλυκιά γεύση, αλλά τα φυσικά σάκχαρά τους σιγά-σιγά απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας σε μια ισορροπημένη και σταθερή πηγή ενέργειας, χωρίς να αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, που συνδέεται με την κόπωση και την αύξηση του σωματικού βάρους.

-Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους, υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, που είναι οι πιο δραστικές πρόδρομες ουσίες της βιταμίνης Α στο σώμα μας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασής μας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν κατά του καρκίνου και της γήρανσης.
Μελέτες στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε πάνω από 124.000 άτομα, έδειξαν 32% μείωση του κινδύνου του καρκίνου του πνεύμονα, σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά, ποικιλία τροφών, πλούσιων σε καροτενοειδή. Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που είχαν ολοκληρώσει τη θεραπεία σε αρχικά στάδια καρκίνου του μαστού, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις καροτενοειδών στο αίμα, είχαν τη μικρότερη πιθανότητα υποτροπής του καρκίνου.

Πώς να τις διαλέξετε..
Είναι σημαντικό να επιλέξετε μια σκληρή γλυκοπατάτα. Επίσης, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα της τόσο πιο υψηλή περιεκτικότητα έχει σε καροτένια. Να αποφεύγετε τις μαλακές, μαραμένες πατάτες, καθώς επίσης και όσες έχουν πρασινωπή απόχρωση. Αυτό το πράσινο χρώμα υποδηλώνει την παρουσία της τοξικής ένωσης που ονομάζεται σολανίνη. Η σολανίνη μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία όταν καταναλωθεί.

Παραδείγματος χάρη:
-Διάρροια
-Πονοκέφαλοι
-Σε πολλές περιπτώσεις αναπνευστική και κυκλοφορική καταστολή.

Οι γλυκοπατάτες μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 10 μέρες αποθηκευμένες στο σκοτάδι σε καλά αεριζόμενες περιοχές.
Στην υπηρεσία της ομορφιάς
Οι γλυκοπατάτες εκτός από γεύση μπορεί να σας χαρίσουν τέλειο δέρμα. Το β-καροτένιο που περιέχουν, η ουσία που είναι υπεύθυνη για το πορτοκαλί της χρώμα, διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα του οργανισμού και είναι σούπερ αντιγηραντική. Μάλιστα το β-καροτένιο είναι το πιο άφθονο καροτενοειδές στη διατροφή μας και το πιο αποτελεσματικό στη μετατροπή του σε βιταμίνη Α.

Στην κουζίνα…!
Δοκιμάστε τες ψητές, πουρέ, στον ατμό ή στη σχάρα. Μπορείτε επίσης να τις προσθέσετε σε σούπες και μαγειρευτά φαγητά ή να τις ψήσετε στην σχάρα και να τις βάλετε σε σαλάτες. 
Για νόστιμα, υγιεινά πατατάκια κόψτε σε λεπτές φέτες και περιχύστε τις γλυκοπατάτες με ελαιόλαδο. Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές.

Πηγή:gardenmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου