ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Ιούλιος στο αγρόκτημα


Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιούλιο

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.
Ιούλιος στο αγρόκτημα Ιούλιος στο αγρόκτημα
Ιούλιος στο αγρόκτημα Ιούλιος στο αγρόκτημα
Ιούλιος στο αγρόκτημα
Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε ρίγανη, μυρτιά, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.
Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Πηγή>http://www.ftiaxno.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου