ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Κερδοφόρα η εκτροφή ορτυκιού!!!




Ο Γρηγόρης Ανανιάδης είναι ο ιδιοκτήτης του εκτροφείου πτερωτών θηραμάτων «Αρτεμις». Ξεκίνησε πριν από περίπου 25 χρόνια και ύστερα από επίπονη προσπάθεια βλέπει τα ορτύκια του να καταγράφουν υψηλές πωλήσεις και αξιοζήλευτη φήμη.

Αβγά. Η επώασή τους διαρκεί 16 - 18 ημέρες και γίνεται σε σύγχρονες εκκολαπτικές μηχανές.Το ορτύκι, το μικρό, αλλά ξεχωριστό αυτό αποδημητικό πτηνό, κατέχει περίοπτη θέσηστις γαστρονομικές παραδόσεις πολλών λαών. Αν και το μήκος του δεν υπερβαίνει τα 20 εκατοστά και το βάρος του τα
200 με 250 γραμμάρια, το τρυφερό του κρέας που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, σίδηρο και φώσφορο, το τοποθετεί ανάμεσα στα πλέον γευστικά θηράματα. Το συναντάμε σε όλη την Ευρώπη, εκτός από τη Βόρεια Ρωσία και τη Σκανδιναβία, αλλά και σε Αμερική, Ασία και Αφρική. Τα ορτύκια της Ευρώπης μεταναστεύουν το φθινόπωρο στη Βόρεια Αφρική για να ξεχειμωνιάσουν. Φθάνουν εξαντλημένα στον προορισμό τους μετά τις γνωστές πτήσεις διαρκείας. Πολλές φορές, απλώς πέφτουν από τον ουρανό. Χαρακτηριστική είναι και η ονομασία των ορτυκιών από τους Αιγυπτίους, «μάννα εξ ουρανού»!


Εκτροφεία ορτυκιών υπάρχουν σε αρκετές χώρες. Στην Ελλάδα, η μοναδική καθετοποιημένη μονάδα που δραστηριοποιείται σε όλα τα στάδια εκτροφής των ορτυκιών, από την παραγωγή αβγών, την ανάπτυξη των νεοσσών μέχρι την ενηλικίωσή τους, τη σφαγή και τελικά την προώθηση στην αγορά, είναι το εκτροφείο πτερωτών θηραμάτων Αρτεμις, ιδιοκτησίας Γρηγόρη Ανανιάδη. Ιδρύθηκε το 1985 στις ορεινές Πέντε Βρύσες του Δήμου Βερτίσκου Θεσσαλονίκης. Είναι το μόνο που διαθέτει σύγχρονο αυτόματο σφαγείο που πληροί τις ισχύουσες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Το είδος των ορτυκιών που εκτρέφεται είναι το ευρωπαϊκό Coturnix japonica.

Ο κ. Ανανιάδης όντας ανήσυχο πνεύμα, με αγάπη για τη φύση και τα ζώα, όταν άκουσε από κυνηγούς ιστορίες για τη διατροφική αξία των ορτυκιών, αποφάσισε να εγκαταλείψει το αστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση. «Τα τέσσερα πρώτα χρόνια νοίκιαζα μια μικρή πτηνοτροφική μονάδα μέχρι να αποκτήσω τη δική μου». Ενιωθε, όμως, ότι η εμπειρία που διέθετε δεν αρκούσε για να παράξει προϊόν εφάμιλλο με εκείνο των Eυρωπαίων ανταγωνιστών του, που κυριαρχούσαν στην ελληνική αγορά. Γι' αυτό τον λόγο ξεκίνησε σπουδές σε ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα επισκεπτόταν χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Εσθονία, η Βραζιλία, προκειμένου να εμβαθύνει τις γνώσεις του και να αναδείξει τις αρετές της ποιότητας των ορτυκιών. Οπως εξηγεί ο ίδιος, «τα ορτύκια-γεννήτορες εκτρέφονται σε ειδικούς θαλάμους ωοτοκίας, όπου λαμβάνονται υπόψη όλοι οι παράγοντες, που εγγυώνται την καλή γονιμότητα. Η σωστή διατροφή, η θερμοκρασία, ο αερισμός των θαλάμων και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι οι παράγοντες που εξασφαλίζουν την ανάπτυξη των νεαρών ορτυκιών».
Πρωτοπόρος. Ο Γρηγόρης Ανανιάδης έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εκτροφείο ορτυκιών στις ορεινές Πέντε Βρύσες του Δήμου Βερτίσκου.
Πρωτοπόρος. Ο Γρηγόρης Ανανιάδης έχει δημιουργήσει ένα πρότυπο εκτροφείο ορτυκιών στις ορεινές Πέντε Βρύσες του Δήμου Βερτίσκου.
Με δύναμη από τη Φύση
Τα ορτύκια είναι πολυγαμικά. Κάθε αρσενικό γονιμοποιεί περίπου τρία θηλυκά, τα οποία κάθε 35 ώρες γεννούν από ένα αβγό. Οι νεοσσοί ζυγίζουν 15-20 γραμμάρια και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής. Αυτοί ενηλικιώνονται σε 7 εβδομάδες, οπότε και ζυγίζουν περίπου 200 γραμμάρια. Τρέφονται με φυτικές πρώτες ύλες από καλλιέργειες της Μακεδονίας και, μάλιστα, τους εξασφαλίζεται μια απόλυτα ελεγμένη υγιεινή τροφή, που παράγεται από το εργαστήρι παραγωγής ζωοτροφής του εκτροφείου.
Νεοσσοί. Ζυγίζουν 15 - 20 γρ. και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής.
Νεοσσοί. Ζυγίζουν 15 - 20 γρ. και μεγαλώνουν σε θαλάμους εκτροφής.
«Προσπαθώ να παράγω πτηνά που διατροφικά είναι πιο φιλικά στον Ελληνα καταναλωτή. Τα ορτύκια είναι ανθεκτικά στις αρρώστιες και έως τώρα ποτέ δεν χρησιμοποίησα κανένα αντιβιοτικό. Είμαι απόλυτος σε αυτό. Το φάρμακο που χρησιμοποιώ είναι οι αγνές βιολογικές ζωοτροφές της Μακεδονίας, που τα προστατεύουν με φυσικό τρόπο και ταυτόχρονα γαλουχούν πτηνά με μικρή περιεκτικότητα λίπους. Πιστεύω ότι σε αυτό οφείλεται η επιτυχία που γνωρίζουμε στην ελληνική αγορά. Βέβαια, η ποιότητα των πρώτων υλών, σε συνδυασμό με το σημερινό ράλι των τιμών τους, δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας της επιχείρησης. Το κόστος διατροφής τους είναι διπλάσιο από αυτό των κοτόπουλων. Το πρότυπο σύγχρονο αυτόματο σφαγείο προσφέρει νέες προοπτικές ανάπτυξης στην επιχείρησή μας, αλλά ταυτόχρονα επέβαλε και ένα νέο βραχνά, τον αναγκαστικό δανεισμό από τις τράπεζες, καθώς κόστισε πολλές χιλιάδες ευρώ. Πλέον, είμαστε σε θέση να διοχετεύουμε στην αγορά 3.500 ορτύκια εβδομαδιαίως».
Συνθήκες. Η σωστή τροφή, η κατάλληλη θερμοκρασία και ο αερισμός των θαλάμων παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των μικρών ορτυκιών.
Συνθήκες. Η σωστή τροφή, η κατάλληλη θερμοκρασία και ο αερισμός των θαλάμων παίζουν σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη των μικρών ορτυκιών.
Το εκτροφείο Αρτεμις παράγει νωπά και κατεψυγμένα πτηνά, καθώς και τα αβγά τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα αβγά ορτυκιού είναι απίστευτα δημοφιλή στη Βραζιλία, καθώς και στην Ιαπωνία. Μάλιστα, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου τα εκτιμούν ιδιαίτερα και γι' αυτό τα χορηγούν υποχρεωτικά στα παιδιά του νηπιαγωγείου και στους ηλικιωμένους στα νοσοκομεία. Είναι ευρέως γνωστό ότι τα αβγά ορτυκιού έχουν πέντε φορές περισσότερο βιταμίνη Α και Β1 από αυτά της κότας καθώς και μειωμένη χοληστερόλη. Στο εκτροφείο, σε σταθερή βάση, φιλοξενούνται 2.500 μάνες παραγωγής ορτυκιών και συνολικά 25.000-30.000 πτηνά που βρίσκονται στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. «Για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί μια ικανοποιητική παραγωγή, όχι όμως και για τα ευρωπαϊκά», σημειώνει ο κ. Ανανιάδης.
Coturnix japonica. Πρόκειται για το είδος των ορτυκιών που εκτρέφει ο Ελληνας επιχειρηματίας.
Coturnix japonica. Πρόκειται για το είδος των ορτυκιών που εκτρέφει ο Ελληνας επιχειρηματίας.
Σήμερα το ελληνικό ορτύκι κοστολογείται στην εγχώρια αγορά προς 9,5 ευρώ το κιλό. Στο εξωτερικό οι παραγωγοί πτερωτών θηραμάτων έχουν συστήσει συνεταιρισμούς με αποτέλεσμα να εξασφαλίζουν φτηνότερο κόστος παραγωγής και καλύτερο δίκτυο διάθεσης των προϊόντων τους. «Τα τελευταία χρόνια, η υλοποίηση ενός τέτοιου ελληνικού συνεταιρισμού αποτελεί διακαή μου πόθο, αλλά η αποτυχία του θεσμού στη χώρα μας τις δεκαετίες 1990 και 2000 είναι τροχοπέδη για αυτό το σχέδιο», καταλήγει ο κ. Ανανιάδης.
Της Μαρίνας Ζιώζιου
marina@pegasus.gr

ΠΗΓΗ     http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22733&subid=2&pubid=62977242

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου