ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Το μάνγκο


Μερικοί το έχουν χαρακτηρίσει και ως τον «βασιλιά των φρούτων». Είναι σίγουρα από τα πιο γνωστά φρούτα στον κόσμο, αλλά είναι τροπικό και έτσι δεν συμπεριλαμβάνεται συχνά στην μεσογειακή διατροφή μας. Ο λόγος γίνεται για το μάνγκο και τις μοναδικές του ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας.
Δείτε ποιες είναι αυτές και την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην αγορά, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε και μάνγκο!
Καταπολεμάει τον καρκίνο: Έρευνα από το Ινστιτούτο Obesity Research and Program Evaluation του πανεπιστημίου Texas A&M στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι πολυφαινόλες του μάνγκο περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων σε ποσοστό 90%. Επίσης αποδείχτηκε ότι οι πολυφαινόλες του μάνγκο εστίασαν την δράση τους επάνω στα καρκινικά κύτταρα. Τέλος ακόμα και η φλεγμονή έδειξε σημαντική μείωση τόσο στα καρκινικά, όσο και στα υγιή κύτταρα.

Κάνει καλό στα άτομα με διαβήτη: Το μάνγκο είναι χρήσιμο στη ρύθμιση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα. Περιέχει την ουσία mangiferin, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο σώμα και περιορίζει τα ένζυμα, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η πέψη των υδατανθράκων. Επίσης, οι πολυφαινόλες που περιέχει έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Το μάνγκο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συνεπώς μπορεί να καταναλωθεί (με μέτρο) από άτομα με διαβήτη.
Βελτιώνει την μνήμη: Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη B6, η οποία έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του νευρικού συστήματος. Είναι μια βιταμίνη που βοηθάει στην καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Το γλουταμινικό οξύ που επίσης περιέχει το μάνγκο βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης και μνήμης του ατόμου.
Μειώνει τη χοληστερίνη: Το μάνγκο είναι πλούσιο σε ίνες που μειώνουν την κακή χοληστερόλη στο αίμα. Βοηθάει στον περιορισμό της δράσης της ορμόνης λεπτίνης που παράγει κύτταρα του λίπους. Η βιταμίνη-C και η πηκτίνη βοηθούν επίσης στην μείωση της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό. Το μάνγκο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την αύξηση της συσσώρευσης λίπους και τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών.
Μεγαλώνοντας ένα δέντρο μάνγκο από τους σπόρους, ώστε να παράγουν τα φρούτα δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί, αν δεν ζείτε σε ένα ζεστό χώρο. Παρ ‘όλα αυτά,τα  δέντρα μάνγκο είναι πολύ ωραία και ελκυστικά φυτά εσωτερικού χώρου τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν και να γίνουν αρκετά μεγάλα  για να στολίζουν τον κήπο σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το μάνγκο είναι αειθαλές, τροπικό δέντρο, μέτριας ανάπτυξης, με πολύ πυκνή κόμη. Τα φύλλα του είναι βαθυπράσινα και δερματώδη, ενώ τα άνθη του μικρά και κιτρινωπά. Οι καρποί έχουν σχήμα σφαιρικό ή ωοειδές, με βάρος έως 500gr. Κατάγεται από την Ινδία και παρόλο που είναι ιθαγενές σε τροπικές περιοχές της Ασίας, καλλιεργείται συστηματικά και σε άλλες περιοχές του κόσμου όπως στην νότια Ελλάδα (Κρήτη, κλπ). Ιδανικές θερμοκρασίες για σωστή ανάπτυξη, θεωρούνται οι 20-27°C, σε συνδυασμό με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Τα ενήλικα δένδρα πεθαίνουν σε θερμοκρασίες κάτω από -4°C, ενώ αντίστοιχα τα νεαρά δενδρύλλια δεν πρέπει να εκτίθενται σε θερμοκρασίες κάτω από +0, 6°C. Ετσι κατά τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής του, πρέπει να προφυλάσσεται από τους χειμερινούς παγετούς.
Το μάνγκο αναπτύσσεται καλά σε εδάφη ελαφρά, μέσης σύστασης, με καλή αποστράγγιση και έχει μέτριες απαιτήσεις σε νερό και λίπασμα. Τα δένδρα διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα και απαιτούν πολύ ελαφρό κλάδεμα την Ανοιξη. Η συγκομιδή του καρπού γίνεται με το χέρι, από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, ανάλογα με την ποικιλία. Ο καρπός είναι μαλακός, με κίτρινη ή πορτοκαλί σάρκα, καλή γεύση και άρωμα. Καταναλώνεται νωπός, κατεψυγμένος, αποξηραμένος, κονσερβοποιημένος ή σε μορφή μαρμελάδας.



Τρόποι να μεγαλώσετε δέντρα μάνγκο:(Το κείμενο προέρχεται απο μετάφραση)
  1. Αγοράστε ένα μάνγκο φρούτο από το κατάστημα, αλλά να είστε προσεκτικοί για να επιλέξετε ένα μεγάλο και υγιές.
      Μην αγοράζετε ένα τυχαίο φρούτα μόνο και μόνο επειδή είναι φθηνότερο.
  2. Μπορείτε να φάτε τα φρούτα, αλλά να φροντίσει να μην καταστρέψετε το σπόρο.
  3. Ήπια πετάξετε το μεγάλο σπόρο από το φλοιό και καθαρίστε το με κάποιο γλυκό νερό. Βουρτσίστε το σπόρο εύκολα και αφήστε το να στεγνώσει για μερικές ημέρες.
  4. Ανοίξτε το φλοιό πολύ εύκολο χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι το βούτυρο. Μπορείτε να αναζητήσετε ένα μικρό άνοιγμα στο εσωτερικό εάν κοπεί ένα μικρό κομμάτι γύρω από το χείλος του φλοιού. Ανοίξτε το λάκκο και αφαιρέστε τους σπόρους.
  5. Αν παρατηρήσετε μια ρίζα αυξάνεται από το σπόρο, προσέξτε να μην το σπάσει. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν η ρίζα δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί? Αυτό θα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  6. Βάλτε κάποια ποιότητα του εδάφους σε έξι ιντσών κατσαρόλα. Βρέξτε το έδαφος πριν από τη φύτευση του σπόρου μάνγκο.
  7. Δημιουργήστε μια μικρή τρύπα στο κέντρο του εδάφους στην κατσαρόλα και τους σπόρους σας κάθετα. Μην ξεχάσετε να αμβλύνει το χώμα μετά τη φύτευση.
  8. Μην υπερβάλλετε με το πότισμα του εδάφους. Αφήστε το δοχείο σε ένα ζεστό χώρο για περίπου μία εβδομάδα. Τοποθετήστε μια πλαστική σακούλα πάνω από την κατσαρόλα? Αυτό θα λειτουργήσει ως ένα μικρό θερμοκήπιο. Ο σπόρος θα ριζώσει μέσα σε επτά ημέρες.
  9. Χρησιμοποιήστε κάποια υγρό απορροφητικό χαρτί για να φυτρώσει το μάνγκο σπόρων. Τοποθετήστε σπόρους και πετσέτες σας σε ένα ζεστό μέρος, ενσωματωμένο σε μια πλαστική σακούλα. Όταν οι ρίζες είναι αρκετά μεγάλη, μάνγκο φυτό σας σε μια κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ηλιόλουστο μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου