ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Μουσμουλιά (Eriobotrya japonica): Ευεργετικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία


Η μουσμουλιά (Eriobotrya japonica) και ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae). Μας δίνει τους καρπούς της από τον Απρίλιο έως τον Μάιο.  Είναι εγγενές στην Κίνα αλλά καλλιεργείται στην Ιαπωνία, στην Ινδία και τα τέλη του 17ου αιώνα εισήχθη στην Μεσόγειο και στα μέσα του 18ου αιώνα ξεκίνησε η καλλιέργεια της. Ο καρπός της μουσμουλιάς έχει γλυκόξινη γεύση αλλά όσο ωριμάζει γίνεται πολύ γλυκός και ζουμερός. Ο καρπός και τα φύλλα της μουσμουλιάς έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη για την υγεία και συμβάλλουν στη θεραπεία πολλών ασθενειών. Ο καρπός της μουσμουλιάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες, πηκτίνη, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Α, αντιοξειδωτικά όπως χλωρογενικό οξύ, νεο-χλωρογενικό οξύ, υδροξυβενζοϊκού οξύ, feruloylquinic οξύ, πρωτοκατεχικό οξύ, επικατεχίνη, κουμαρικό οξέα και φερουλικό οξύ. Όσο ωριμάζει ο καρπός έχει περισσότερες συγκεντρώσεις χλωρογενικού οξέος.  Ο καρπός επίσης, είναι πλούσιος σε κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη και φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και μέταλα όπως σίδηρος, ασβέστιο, χαλκός, μαγγάνιο, φώσφορος,  ψευδάργυρος, χαλκός και σελήνιο. Η βιταμίνη Α διατηρεί την ακεραιότητα των ακεραιότητα των μεμβρανών βλέννας και του δέρματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων πλούσια σε βιταμίνη Α και φλαβονοειδή βοηθάει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα και της στοματική κοιλότητας.Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών, βοηθά τον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της πίεσης του αίματος . Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται από τον οργανισμός ως συν-παράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, δισμουτάση του υπεροξειδίου. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και ο σίδηρος λειτουργεί ως συν-παράγοντας στην κυτταρική οξείδωση, καθώς και για το σχηματισμό ερυθρών κυττάρων του αίματος. Ο φώσφορος βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας και την αναγέννηση των ιστών και των κυττάρων. Τα φύλλα της μουσμουλιάς είναι πλούσια σε αμυγδαλίνη (βιταμίνη Β17), σε αντιοξειδωτικά, σε μέταλα όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνη C. Τα φύλλα μπορούν να αποξηρανθούν και να καταναλωθούν ως αφέψημα. Για τοπική εφαρμογή μπορούμε να τα φτιάξουμε βοτανόλαδο.

Καρκίνος Έρευνες έχουν δείξει ότι και ο καρπός και τα φύλλα της μουσμουλιάς έχουν ευεργετικά οφέλη και βοηθάνε στην θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Η αντικαρκινική του δράση οφείλεται στην αμυγδαλίνη τη βιταμίνη Β17 γνωστή και ως βιταμίνη κατά του καρκίνου.  Τα φύλλα ως αφέψημα χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.
 Καρκίνος Παχέος Εντέρου
 Η πλούσια περιεκτικότητα πηκτίνης στον καρπό διατηρεί την υγρασία στο κόλον και λειτουργεί ως διογκωτικό υπακτικό. Με τον τρόπο αυτό βοηθάει στην προστασία της μεμβράνης των βλεννογόνων του παχέος εντέρου μειώνοντας την έκθεση του σε τοξικές ουσίες καθώς και των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο στο κόλον.
 Καρκίνος Πνεύμονα – Στοματικής κοιλότητας
 Η βιταμίνη Α, βοηθάει στην προστασία του καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
 Καρκίνος Δέρματος
Τα φύλα περιέχουν φυτικές χημικές ουσίες που επιβραδύνουν τον καρκίνο του δέρματος καταστέλλοντας την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. HIV Τα φύλλα περιέχουν 2-alpha-hydoxyursolic οξυ το οποίο βοηθάει στην καταπολέμιση του ιού HIV.
Δέρμα
Ο καρπός είναι πλούσιος  σε αντιοξειδωτικά, φλαβονοειδή και βιταμίνη Α τα οποία προστατεύουν την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Τα φύλλα της μουσμουλιάς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τον οργανισμό από την κυτταρική γήρανση.
 Βοτανόλαδο με φύλλα μουσμουλιάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία κρέμας/κεραλοιφής για την περιποίηση του δέρματος, για την θεραπεία των φλεγμονών του δέρματος και για την θεραπεία του καρκίνου του δέρματος.
 Αναπνευστικό σύστημα
 Τα μούσμουλα, τα φύλλα και τα άνθη της μουσμουλιάς έχουν αποχρεμπτικές, ηρεμιστικές ιδιότητες και αντι-ιικές ιδιότητες. Μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα χαλαρωτικό, αποχρεμπτικό σιρόπι για τον βήχα και για την ανακούφιση της ναυτίας. Τα φύλλα ως τσάι ή ως σιρόπι βοηθάνε στην γρήγορη αντιμετώπιση και αποκατάσταση των ασθενειών του αναπνευστικού. Τα φύλλα λειτουργούν ως βλεννολυτικός παράγοντας ο οποίος βοηθάει τη διάλυση της βλέννας που κρατάει τις τοξίνες.
 Πεπτικό σύστημα
 Ο καρπός και τα φύλλα ως αφέψημα βοηθάνε στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών προβλήματα και στομαχικών διαταραχών όπως δυσπεψία και διάρροια λογω των στυπτικών ιδιοτήτων του.
Όραση
Τα μούσμουλα είναι πλούσια βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Α ενισχύει την υγεία των ματιών και βοηθάει στη βελτίωση της όρασης και τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες.
 Καρδιά – Εγκέφαλος – Χοληστερόλη
 Το μούσμουλο είναι πλούσιο σε κάλιο. Το κάλιο βοηθάει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου αποτρέποντας καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Η υψηλή ποσότητα πηκτίνης που περιέχεται στο μούσμουλο είναι ευεργετική για τη μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
 Διαβήτης – Υπερλιπιδαιμία
 Ο καρπός και τα φύλλα της μουσμουλιάς βοηθάνε στην πρόληψη του διαβήτη και της υπερλιπιδαιμίας. Τα φύλλα περιέχουν ένα σύνολο φυτικών χημικών ουσιών που ονομάζονται τριτερπένια και από αυτά το tormentic οξύ παράγει πολυσακχαρίτες βοηθάνε το πάγκρεας να ανανεώνει τα κύτταρα του και να παράγει ινσουλίνη συμβάλοντας μ’αυτόν τον τρόπο στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Νεφρά Το μούσμουλο έχει διουριτικές ιδιότητες και βοηθάει στην απομάκρυνση των πετρών στα νεφρά, στην αντιμετώπιση της νεφρικής ανεπάρκειας, στην ουρική αρθρίτιτδα και στο υπερβολικό ουρικό οξύ.
 Ήπαρ
Το φύλλο περιέχει μια ουσία αμυγδαλίνη (Β17) που βοηθάει στην καταπολέμιση των ηπατικών διαταραχών και στην αποτοξίνωση του ήπατος.
 Απώλεια βάρους – Αποτοξίνωση Το μούσμουλο είναι χαμηλό σε θερμίδες, δίνει το αίσθημα του κορεσμού, μας δίνει ενέργεια και βοηθάει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Εκτός από το φρούτο τα φύλλα του μούσμουλου μπορούν να καταναλωθούν ως αφέψημα για την αποβολή των τοξινών από το σώμα χάρη στις αποτοξινωτικές τους ιδιότητες.
 Οστά και δόντια
 Η βιταμίνη Α που περιέχεται στον καρπό βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών.
 Άλλες χρήσεις
 Τα μούσμουλα καταναλώνονται φρέσκα και ξερά. Μπορούμε να παρασκευάσουμε μαρμελάδες και λικέρ. Τα κουκούτσια του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή λικέρ και κρασιού. Για την παρασκευή του λικέρ, για να αποφευχθούν οι τοξικές ουσιές που περιέχονται στα κουκούτσια πρώτα τα αποξηραίνουμε για 15 ημέρες.
 Προφυλάξεις Τα κουκούτσια περιλαμβάνουν πολυάριθμα τοξικά αλκαλοειδή όπως κυάνιο και γλυκοζίτες τα οποία όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα είναι επικίνδυνα για την υγεία καθώς μπορούν να προκαλέσουν εμετό και δυσκολία στην αναπνοή.
 Συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φύλλων
 Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση φύλλων ως αφέψημα ή τσάι είναι: 5 έως 12 γραμμάρια αποξηραμένα φύλλα. 15 έως 30 γραμμάρια φρέσκα φύλλα.     Οι φυσικές θεραπείες δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης. Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας για οποιοδήποτε θέμα υγείας και πριν την χρήση οποιοδήποτε βοτάνου.

. Πηγή: enter2life.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου