ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη κοπριά


Όλοι οι καλλιεργητές είτε απλά λουλουδιών, είτε φρούτων και λαχανικών, θεωρούν τη κοπριά ως αναπόσπαστο κομμάτι της καλλιεργητικής διαδικασίας διότι η κοπριά είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας λίπασμα που βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη των καλλιεργειών και ταυτόχρονα βοηθάει και το περιβάλλον. Τα συστατικά της κοπριάς είναι τα κόπρανα και τα ούρα των ζώων, τα οποία ανακατεύονται με άχυρα προερχόμενα από τις ζωοτροφές και την επίστρωση του στάβλου. Το σημαντικό για το καλλιεργητή είναι η χημική σύσταση της κοπριάς, σε διάφορα οργανικά και ανόργανα στοιχεία. Η πλουσιότερη σε οργανικά στοιχεία κοπριά είναι εκείνη του προβάτου, ενώ η φτωχότερη είναι της κότας. Όμως, η κοπριά της κότας περιέχει σε μεγαλύτερα ποσοστά ανόργανα στοιχεία όπως το κάλιο, το φώσφορο, και το άζωτο που είναι τα σημαντικότερα θρεπτικά στοιχεία για τις καλλιέργειες.
Η ποσότητα της κοπριάς που επιβάλλεται να μπει στο χώμα του χωραφιού κυμαίνεται γύρω στους 3 τόνους ανά στρέμμα, και αυτό εξαρτάται από το επίπεδο γονιμότητας του εδάφους. Η διαδικασία επιβάλλεται να πραγματοποιείται κάθε δυόμιση χρόνια περίπου, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο αφού μπορεί η διαδικασία να πραγματοποιηθεί με μικρότερη ποσότητα κοπριάς αλλά και μεγαλύτερη συχνότητα. Το βάθος στο οποίο η κοπριά θα μπει στο χώμα εξαρτάται από το είδος του εδάφους διότι σε ελαφριά και αμμώδη εδάφη η διαδικασία γίνεται κοντά στα 20 εκατοστά μέσα στο χώμα, ενώ στα βαριά αργιλώδη πρέπει να γίνεται πιο κοντά στην επιφάνεια του εδάφους
Μια ακόμη διαδικασία που έχει η κοπριά και όπου για αυτή τη διαδικασία οι απόψεις ποικίλλουν, είναι η χώνεψη της κοπριάς. Τις περισσότερες φορές οι παραγωγοί συγκεντρώνουν τη κοπριά στα πιο ακατάλληλα σημεία με συνέπεια να εκτίθεται στον ήλιο και στη βροχή και επειδή η κοπριά με τη πάροδο του χρόνου χάνει προοδευτικά τις οργανικές ουσίες της, καλό είναι να χάνει όσο λιγότερες και να φυλάσσεται σε ξερά και σκιερά μέρη. Βέβαια υπάρχουν 2 απόψεις όσον αφορά τη πρόσθεση η όχι καλά χωνεμένης κοπριάς στα φυτά. Η πρώτη άποψη έχει το επιχείρημα ότι η κοπριά πρέπει να έχει χωνευτεί καλά πριν μπει μέσα στο έδαφος, ώστε τα ανόργανα κυρίως στοιχεία να μπορούν να προσληφθούν από τα φυτά. Η άλλη άποψη ισχυρίζεται ότι εφόσον μπει στο έδαφος καλά χωνεμένη κοπριά, αυτό θα έχει ως συνέπεια να ελαττωθούν οι ποσότητες των οργανικών ουσιών, εξαιτίας των απωλειών που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη χώνεψη. Ως συνέπεια ελαττώνεται η αποτελεσματικότητα της λίπανσης και η συμβολή της κοπριάς στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους.

Πηγή>http://www.ecotimes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου