ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΛΙΟΥ

LIPASMA 
Την φετινή χρονιά, ενόψει απουσίας θειϊκού καλίου στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων και την έναρξη των λιπάνσεων με σύνθετα λιπάσματα ( με την καλλιέργεια  της ελιάς να προηγείται), δυστυχώς τεχνηέντως  λιπάσματα με χλωριούχο κάλιο πλασάρονται σαν λιπάσματα θειϊκού καλίου και μάλιστα σε τιμή παραπλήσια (τα λιπάσματα θειϊκού καλίου είναι πάντα πιο ακριβά).
Αρχικά θα πρέπει να βάλουμε κάποια θέματα για τα οποία επικρατεί σύγχυση στην σωστή τους βάση. Το πρώτο θέμα είναι το κατά πόσο τα λιπάσματα με χλωριούχο κάλιο είναι επιβλαβή ή όχι και εάν θα πρέπει να προτιμάμε τα λιπάσματα με θειϊκό κάλιο έναντι αυτών. Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα θέματα η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Υπάρχουν καλλιέργειες ανθεκτικές στο χλωριούχο κάλιο όπως επίσης υπάρχουν και κάποιες καλλιέργειες ευαίσθητες σε αυτό. Θα πρέπει βέβαια πάντοτε να συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες όπως η μηχανική σύσταση του εδάφους, η ποιότητα του νερού ποτίσματος και η συχνότητα βροχοπτώσεων σε μια περιοχή. Συνήθως ελαφριά εδάφη δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα μιας και το χλώριο ξεπλένεται και απομακρύνεται. Προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν κυρίως σε περιπτώσεις εδαφών με βαριά μηχανική σύσταση ή σε περιπτώσεις που συναντάμε αδιαπέρατο εδαφικό ορίζοντα (τα χωράφια αυτά νεροκρατούν). Σε αυτές τις περιπτώσεις  με την άνοδο της θερμοκρασίας και την επικράτηση συνθηκών εξατμισοδιαπνοής, το χλώριο ανεβαίνει με αποτέλεσμα δυνητικά σε κάποιες περιπτώσεις να μπορεί να προκληθεί τοξικότητα. Προβλήματα επίσης μπορεί να προκληθούν σε παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές με νερό ποτίσματος κακής ποιότητας. Από την άλλη η ποσότητα του χλωρίου που προστίθεται στα εδάφη μέσω των λιπασμάτων είναι μικρή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Συνεπώς απάντηση στο ερώτημα λιπάσματα με κάλιο θειϊκό ή χλωριούχο  θα πρέπει να δίνεται μετά από συνυπολογισμό όλων των παραπάνω παραγόντων από κάποιο γεωπόνο.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι σε κάθε περίπτωση να ξέρουμε τι αγοράζουμε και σε τι τιμή. Συχνά πάνω στο σακί παρόλο που το κάλιο είναι χλωριούχο αναφέρεται δίπλα από τον τύπο του λιπάσματος και οι μονάδες θείου, οι οποίες προέρχονται από άλλες πηγές όπως η θειϊκή αμμωνία ή το θειϊκό μαγνήσιο που περιέχει το λίπασμα με σκοπό την δημιουργία σύγχυσης. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα λιπάσματα αυτά πλασάρονται εσκεμμένα ως λιπάσματα θειϊκού καλίου. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα λιπάσματα αυτά προσφέρονται ακριβότερα απ’ ότι θα έπρεπε σε τιμή παραπλήσια των λιπασμάτων με θειϊκό κάλιο.
Η εταιρεία Γαβριήλ, συμβουλεύει: Προσέξτε τι αγοράζετε και διαβάστε πάντοτε τις ετικέτες των λιπασμάτων. Βάσει νομοθεσίας αν και δεν υπάρχει υποχρέωση στις εταιρείες να διευκρινίζουν την προέλευση του καλίου, δηλαδή εάν προκύπτει από θειϊκό ή χλωριούχο κάλιο, εν τούτοις όταν ένα λίπασμα περιέχει θειϊκό κάλιο και maximum ποσοστό σε χλώριο 2% πάνω στο σακί μπορεί να αναγράφεται η φράση: ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ. Όταν οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνται συνήθως οι εταιρείες αναγράφουν την χαρακτηριστική φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ γιατί ούτως ή άλλως το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί εμπορικό πλεονέκτημα και για αυτό το λόγο το τονίζουν. Συνεπώς όταν πάνω στο σακί αναγράφεται η φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ τότε σίγουρα το κάλιο προέρχεται από θειϊκό κάλιο, το λίπασμα περιέχει maximum 2% χλώριο και η τιμή του λιπάσματος είναι δικαιολογημένα ψηλότερη.  Από την άλλα εάν δεν αναγράφεται η συγκεκριμένη φράση τότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ζητάτε διευκρίνιση για την προέλευση του καλίου, εάν δηλαδή προέρχεται από θειϊκό ή χλωριούχο κάλιο ώστε να είστε σε θέση να κρίνεται και την τιμή που αγοράζετε το λίπασμα μιας και τα λιπάσματα χλωριούχου καλίου είναι πάντοτε φθηνότερα από τα αντίστοιχα λιπάσματα θειϊκού καλίου. Μην διστάζετε ακόμα και να ζητάτε έγγραφη βεβαίωση από τις εταιρείες – προμηθευτές για την προέλευση του καλίου.
Συνοψίζοντας, η σωστή ενημέρωση βοηθά να αποφύγουμε πολλά λάθη που θα μας κοστίσουν ακριβά. Ζητάμε την γνώμη τοπικού γεωπόνου για την αναγκαιότητα ή όχι της χρήσης λιπασμάτων με θειϊκό κάλιο για την καλλιέργειά μας και στην συνέχεια κρίνουμε την τιμή του λιπάσματος βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως αυτό της προέλευσης του καλίου. Το οφείλουμε άλλωστε στον ίδιο μας τον εαυτό, στον κόπο μας και την επένδυσή μας στον αγροτικό τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου