ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΩΜΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΤΕΛΟΣ-ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΩΜΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ

Image


Και εδώ καταλαβαίνει κανείς, στο ποιος στην ουσία νομοθετεί, όχι μόνο στην Αμερική αλλά παντού.

Η δικαιολογία για την απαγόρευση, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι ασθένησαν από σαλμονέλα που είχε εντοπιστεί σε δοχεία μη-οργανικών αμυγδάλων, το 2004. Τότε,  οι «μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις», οι μεγαλο μέσαζοντες, άρπαξαν την ευκαιρία και ζήτησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ να απαγορεύσει την πώληση των ωμών

αμυγδάλων που καλλιεργούνται στις ΗΠΑ. Και βεβαίως οι υπάλληλοι των μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων, το Υπουργείο Γεωργίας, κάνει πάντα  ό, τι θέλει η μεγάλη βιομηχανία  μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και  η απαγόρευση ...
εκδόθηκε, τώρα αν τους δόθηκε και κάποιο μπόνους για την  εργατικότητα τους, δεν το γνωρίζω.


Τα γεγονός είναι ότι, η πώληση των ωμών αμυγδάλων είναι απαγορευμένη στις ΗΠΑ.


Τι θα γίνεται πλέον για να προστατευθούν οι καταναλωτές;
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ έδωσε εντολή ότι όλα τα  ωμά βιολογικά αμύγδαλα θα παστεριώνονται και τα  μη βιολογικά αμύγδαλα  θα απολυμαίνονται  με το τοξικό αέριο του οξειδίου του προπυλενίου (ΡΡΟ), ενα πιθανό καρκινογόνο. Τα αμύγδαλα με προπυλένιο  απαγορεύονται στον Καναδά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επιτρέπονται και ενθαρρύνονται από την απαγόρευση, στις ΗΠΑ.

Το ότι αυτές οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις θα παστεριώνουν, θα απολυμαίνουν και θα τυποποιούν υποχρεωτικά τα αμύγδαλα, αυτό γίνεται γιατί οι ΗΠΑ, ανησυχούν περισσότερο από τις άλλες χώρες για την υγεία των καταναλωτών τους. Για να τους φροντίσουν ακόμα πιο πολύ, τα παστεριωμένα  ή τα επεξεργασμένα με προπυλένιο αμύγδαλα δεν χρειάζεται να φέρουν και σήμανση.
Αφησαν βέβαια τους καλλιεργητές να μπορούν να τα πουλάν από τα αγροκτήματα τους αλλά όχι στα βιολογικά καταστήματα τροφίμων ή οποιαδήποτε καταστήματα λιανικής πώλησης. Πόσα μπορούν να πωλήσουν μόνοι τους? Επιτρέπονται και οι εισαγωγές ωμών αμυγδάλων, χωρίς επεξεργασία (άραγε τώρα δεν κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών?). Στα εισαγόμενα  δηλαδη, δεν υπάρχει  κίνδυνος εμφάνισης της ασθένειας?

Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (με ένα αρκετά καλά ισορροπημένο περιεχόμενο αμινοξέων), λινολεϊκό οξύ (κύριο απαραίτητο λιπαρό οξύ του σώματος), βιταμίνη Ε, και περιέχουν φυτοθρεπτικά. Είναι πολύ καλές πηγές πολλών μετάλλων όπως ασβέστιο, χαλκός, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.

Η παστερίωση καταστρέφει τα ένζυμα και πολύτιμα φυτοθρεπτικά συστατικά και μειώνει την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.
Αλήθεια γιατί αυτή η μανία στην παστερίωση, ακτινοβόληση?
Παστεριώνοντας καταστρέφουμε τα ένζυμα, χωρίς ένζυμα είναι σαν να τρώμε νεκρή τροφή, με αποτέλεσμα όσο καλά και να τρεφόμαστε θα έχουμε βιταμινικές ανεπάρκειες.

Γνωρίζοντας ότι οι βιταμινικές ανεπάρκειες, είναι σχεδόν το αίτιο των περισσοτέρων ασθενειών, βλέπουμε πόσο καλά μας φροντίζουν αυτοί που έχουμε βάλει σαν διαχειριστές της περιουσίας μας και της υγείας μας.



Ευαγγέλου Μαριάννα
Βιοχημικός

http://fytro.wordpress.com/
http://afipnisoy.blogspot.com

Το παραπάνω άρθρο προτάθηκε στο FB απο τον active soil.

Δυστυχώς,κοιτάζοντας γύρω μας, διαπιστώνουμε ότι το ασπρο-ροζ των λουλουδιών της αμυγδαλιάς,λείπει πλέον απο την φύση.Παλιότερα,σε κάθε ελεύθερη γωνιά του χωραφιού,σε κάθε άκρη,υπήρχαν πάντα αμυγδαλιές που αυτή την εποχή στόλιζαν τη φύση με τα λουλούδια τους, μέχρι να πρασινίσουν και στη συνέχεια μετά απο λίγο καιρό να μας χαρίσουν ενα τσουβαλάκι αμύγδαλα η κάθε μιά.

Πολλά η λίγα,ήταν πάντοτε αρκετά για τα γλυκά της κάθε νοικοκυράς και τα προστάτευε σαν θησαυρό μέχρι να έρθουν οι γιορτάδες.

Τα χρόνια πέρασαν και οι παλιές αμυγδαλιές γέρασαν. Για μερικούς χειμώνες οι άψυχοι κορμοί και τα ξερά κλαδιά τους στέκονταν όρθια στις άκρες,κοροιδεύοντας τους ανέμους.Ο χρόνος όμως που φθείρει τα πάντα,γκρέμισε και τις σκιερές φιγούρες τους, δίνοντας σημάδι και τόπο στον άνθρωπο,να φυτέψει καινούρια δέντρα.

Κανείς όμως δεν νοιάστηκε.Ακολουθώντας όλοι την μόδα των καιρών που θέλει τα πάντα να εκτιμώνται μόνο με την ποσότητα και την αξία του χρήματος,θεωρήσαμε την αμυγδαλιά,δέντρο χωρίς μεγάλη εμπορική αξία και δεν ξαναφυτέψαμε.

Το αποτέλεσμα?
Φέτος τα Χριστούγεννα,είδαμε για πρώτη φορά τις νοικοκυρές του τόπου μας να ψάχνουν απεγνωσμένα στα σουπερ μαρκετ για λιγα αμερικάνικα η τούρκικα αμύγδαλα...

Κι έρχονται τώρα τα αμερικανάκια να μας πούν ότι δέν πρέπει να καταναλώνουμε νωπά αμύγδαλα διότι μπορεί να έχουν σαλμονέλα!
Αντίθετα,θα πρέπει να καταναλώνουμε μόνο αμερικάνικα επεξεργασμένα με...προπυλένιο!!

Στον αντίποδα,υπάρχει μιά πολύ πρόσφατη έρευνα σύμφωνα με την οποία έχει αποδειχτεί ότι τα πικρα αμύγδαλα και τα κουκούτσια του βερίκοκου,όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες λόγω αμυγδαλίνης η κυανίου,προστατεύουν και ίσως θεραπεύουν τον καρκίνο.

Ακόμα, κάθεστε?
Αυριο, πρωί πρωί,αγοράστε και φυτέψτε αμυγδαλιές σέ κάθε ελεύθερη άκρη του χωραφιού.
Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας,να τους αφήνουμε τη φύση,απλή και πλούσια,όπως την παραλάβαμε απο τους δικούς μας γονιούς και παπούδες.

Μενέλαος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου