ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Σχετικά με τη μελισσοκομία

Σχετικά με τη μελισσοκομία
Όποιος φιλοδοξεί να γίνει μελισσοκόμος πρέπει να εργαστεί σκληρά με μεγάλη υπομονή και πολλή αγάπη για τα μελίσσια. Επίσης, στα πρώτα του βήματα, χρειάζεται βοήθεια και καθοδήγηση από επαγγελματία έμπειρο μελισσοκόμο.

Αν αποφασίσετε να ασχοληθείτε επαγγελματικά με τη μελισσοκομία πρέπει να γνωρίζετε ότι μια κυψέλη με 60.000 μέλισσες αποφέρει 4-5 κιλά μέλι, επομένως επαγγελματίας μελισσοκόμος θεωρείται κάποιος που συντηρεί 150-200 περίπου κυψέλες.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος μελισσοκόμος
Οι κυψέλες τοποθετούνται με Ν.Α προσανατολισμό για όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση στον ήλιο το χειμώνα, το δε καλοκαίρι φροντίζουμε να τους εξασφαλίζουμε δροσιά και ίσκιο.
Μπορούμε να μετακομίζουμε τις κυψέλες σε διαφορετικές τοποθεσίες ανάλογα με τις περιοχές ανθοφορίας.
Το χειμώνα εξασφαλίζουμε ότι υπάρχει μέλι αρκετό μέσα στην κάθε κυψέλη ώστε να τραφεί το μελίσσι, εν ανάγκη το ταΐζουμε με ζάχαρη.
Οι μέλισσες βγαίνουν να βοσκήσουν οποιαδήποτε ηλιόλουστη μέρα, ανεξαρτήτως εποχής, όταν όμως βρέχει μένουν μέσα στην κυψέλη, με το πολύ κρύο ενώνονται όλες σε σχήμα σφαίρας για να κρατούν ζεστασιά μεταξύ τους. Σ' αυτή την περίπτωση καλό είναι να μη ενοχλούμε το μελίσσι!!
Σε κάθε κυψέλη υπάρχει μία μόνο βασίλισσα, αν υπάρξει δεύτερη κατά λάθος, η πρώτη την σκοτώνει.
Η βασίλισσα ζει κατά μέσον όρο 4-5 χρόνια, οι εργάτριες 40 - 50 μέρες.
Οι μέλισσες ηλικίας 3-10 ημερών κάνουν αέρα στην κυψέλη κουνώντας τα φτερά τους, οι 10-17 ημερών κάνουν κερί, οι 20-40 ημερών είναι οι εργάτριες, κάνουν μέλι. Σε κάθε κυψέλη υπάρχει κι η ομάδα φρουρός.
Το μελίσσι χρειάζεται ισορροπία για να είναι υγιές κι ακίνδυνο.
Ο μελισσοκόμος πρέπει να αγρυπνά με μεγάλη παρατηρητικότητα για τυχόν ασθένειες και να φροντίζει για την καθαριότητα της κυψέλης.
Η συμπεριφορά του κάθε μελισσιού διαφέρει κι ανάλογοι πρέπει να είναι και οι χειρισμοί του μελισσοκόμου, όσον αφορά το τάισμα, την περιποίηση κ.λ.π

Τα βήματα για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος
Αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε τις κυψέλες
Φτιάχνουμε τα πλαίσια στα οποία οι μέλισσες θα φτιάξουν τα κελιά από κερί δηλ. τις κυρήθρες, μέσα στα οποία θα τοποθετούν το μέλι.
Αγοράζουμε το μελίσσι από έναν άλλο μελισσοκόμο, κατά προτίμηση έμπιστο για να μας δώσει υγιές μελίσσι (150 περίπου ευρώ στοιχίζει ένα μελίσσι των 10-15.000 μελισσών)
Φροντίζουμε να υπάρχει κοντά στις κυψέλες δοχείο με νερό μέσα στο οποίο επιπλέουν λεπτά ξυλάκια για να στηρίζονται πάνω τους οι μέλισες όταν πίνουν νερό για να μη πνιγούν.
Τρυγάμε το μέλι αρχές Αυγούστου φροντίζοντας να μείνει μέσα στην κυψέλη όλο το μέλι στο κάτω πλαίσιο, όπου και το σπίτι της βασίλισσας, ώστε να τραφούν με αυτό οι μέλισσες το χειμώνα. Τρυγάμε με προσοχή, ήρεμες και απαλές κινήσεις για να μη τρομάξουν οι μέλισσες, προσπαθούμε να τις απομακρύνουμε με καπνό. Βγάζουμε τα πλαίσια από την κυψέλη, απομακρύνουμε με ένα μαχαίρι το προστατευτικό στρώμα κεριού που έχουν φτιάξει οι μέλισσες πάνω από το μέλι, βάζουμε τα πλαίσια σε ειδικό μηχάνημα μέσα στο οποίο με φυγοκεντρισμό συγκεντρώνεται το μέλι σε ένα δοχείο.

Αφήνουμε περίπου 10 μέρες να κατακαθήσει και να επιπλεύσουν τυχόν σκουπιδάκια κι αφρός και μετά καθαρίζουμε.


Το διαβάσαμε στο garden-future.eu
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου