ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Βατόμουρο: Μια απαιτητική καλλιέργεια

Vatomouro_UPlΣτη χώρα μας δεν υπάρχει συστηματική καλλιέργεια βατόμουρων, με βασική αιτία τη δυσκολία στη διάθεσή τους, καθώς είναι πολύ ευαίσθητοι καρποί. Μετά τη συλλογή, η διάθεσή τους πρέπει να είναι άμεση (συντηρούνται 4-6 ημέρες στο ψυγείο).
Περί βατόμουρων
Γένος: Rubus
Υπογένος: Eubatus
Στη χώρα μας, σύμφωνα με την αριθ. 136473/8.3.2011 Απόφαση, προωθούνται οι ακόλουθες ποικιλίες βατόμουρου: rubus fruticosus, ursinus fruticosus, daeus occidentalis, rubus idaeus, vaccinium corymbosum καθώς και οι υβριδικές μορφές τους.
Οι καρποί του βατόμουρου καταναλώνονται νωποί, αλλά έχουν χρήση και στη ζαχαροπλαστική, καθώς και στην παρασκευή φυσικών αρωμάτων και χρωμάτων. Το χρώμα, το μέγεθος του καρπού, η σκληρότητά του, η συνεκτικότητα της σάρκας του, το ph του χυμού κ.ά., είναι χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την εμπορευσιμότητά του.
Ως φυτό, το βατόμουρο ευδοκιμεί στην Ευρώπη και το γένος Eubatus περιλαμβάνει πολλά είδη που προέρχονται από φυσικές διασταυρώσεις, γεγονός που κάνει δύσκολη την ταξινόμησή τους. Υπάρχουν φυτά και έρποντα και ορθόκλαδα, και αειθαλή και φυλλοβόλα.
Τα περισσότερα ορθόκλαδα βατόμουρα πολλαπλασιάζονται με παραφυάδες και μοσχεύματα ριζών, ενώ τα έρποντα πολλαπλασιάζονται κυρίως με καταβολάδες και μοσχεύματα βλαστών.
Το ριζικό τους σύστημα είναι πολυετές, ενώ οι κληματίδες τους είναι διετείς. Ανάλογα με το είδος απαιτείται διαφορετικό διάστημα χαμηλών θερμοκρασιών, προκειμένου να διακοπεί ο λήθαργος και να ανθίσει το φυτό, κι αυτό συμβαίνει από το δεύτερο έτος και μετά.
Εγκατάσταση
Η εγκατάσταση της φυτείας γίνεται την Άνοιξη, φυτεύοντας φυτά ύψους 30-45 εκατοστών, σε αποστάσεις 1,5-3 μέτρα επί της γραμμής φύτευσης και 3 μέτρα ανάμεσα στις γραμμές. Η απόσταση αυτή γίνεται 4-5 μέτρα σε περίπτωση μηχανικής συγκομιδής. Πριν τη φύτευση, εφαρμόζεται στο έδαφος η κατάλληλη για την καλλιέργεια λίπανση.
Το φυτό έχει παραγωγική ζωή 12-13 χρόνια, ξεκινώντας, όπως αναφέρθηκε, από το δεύτερο έτος. Η μέση απόδοση μίας φυτείας ανά έτος είναι 500-1.000 κιλά ανά στρέμμα.
Κατά την εγκατάσταση μιας φυτείας βατόμουρων πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες, με κυριότερο αυτόν της εξασφαλισμένης, κατά το δυνατόν, διάθεσης του παραγόμενο προϊόντος στην αγορά. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνεκτιμηθούν είναι:
  • Η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας που θα επηρεάσει αρχικά την καρπόδεση (αν και οι περισσότερες είναι αυτογόνιμες), τον τρόπο συγκομιδής του καρπού (μηχανική ή με το χέρι), αλλά και την εμπορευσιμότητά του.
  • Η άρδευση της φυτείας, καθώς απαιτούνται περίπου 25 χιλιοστά βροχής ανά εβδομάδα κατά την περίοδο αύξησης των φυτών.
  • Τα έξοδα της συγκομιδής, όπως και η μετασυλλεκτική μεταχείριση του καρπού.
  • Η φροντίδα που πρέπει να επιδείξει ο γεωργός για την καλή ανάπτυξη των φυτών που περιλαμβάνει το κλάδεμα μόρφωσης και καρποφορίας, την καλλιέργεια του εδάφους και τη ζιζανιοκτονία, όπως και τη φυτοπροστασία για την καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών.
Πηγή>http://www.pemptousia.gr/

2 σχόλια:

  1. Γειά σας , καλιεργώ βατόμουρα ερασιτεχνικά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι του σπιτιού μου. για ένα παράξενο λόγο μου χαλάει ο καρπός την στιγμή της ωρίμανσης . μπορείτε να προτείνετε κάτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ζημιά την κάνει πιθανόν κάποιο έντομο.Ψεκάστε με μίγμα:1 λιτ.νερό,2 φλ μικ.του καφέ οινόπνευμα και 1 φλ απορυπαντικό πιάτων.

      Διαγραφή