Το σκοτεινό μυστικό των τυριών αποκαλύφθηκε χάρη στις μελέτες που διενήργησαν οι ερευνητές του Agroscope, του ινστιτούτου επιστημών και τροφίμων που εδρεύει στη Βέρνη, σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους του Empa (Ομοσπονδιακό Εργαστήριο Δοκιμών Υλικών και Έρευνας). Κατέληξαν έτσι στο συμπέρασμα ότι οι τρύπες στο τυρί δημιουργούνται από μικροσωματίδια άχυρου που πέφτουν στο γάλα κατά το άρμεγμα των αγελάδων.
Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "κενά" στο τυρί.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αυτή αφού παρατήρησαν ότι οι τρύπες "εξαφανίζονταν" όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους. "Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου" που τοποθετούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από τους μαστούς της αγελάδας, εξήγησαν. Με τις πιο σύγχρονες και υγιεινές μεθόδους αρμέγματος, χάνονται και οι τρύπες, είπε ένας εκπρόσωπος του Agroscope.
"Είναι μια ανακάλυψη που έγινε εντελώς τυχαία, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις", συμπλήρωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάρη στην έρευνα αυτή, οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.
Το διαβάσαμε στο: Enikos.gr
Το ινστιτούτο διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του ότι τα σωματίδια αυτά εκλύουν αέρια κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται "κενά" στο τυρί.
Οι ερευνητές έκαναν την ανακάλυψη αυτή αφού παρατήρησαν ότι οι τρύπες "εξαφανίζονταν" όταν το άρμεγμα των αγελάδων γινόταν με σύγχρονες μεθόδους. "Αυτό οφείλεται στην εξαφάνιση του παραδοσιακού κάδου" που τοποθετούσαν οι κτηνοτρόφοι κάτω από τους μαστούς της αγελάδας, εξήγησαν. Με τις πιο σύγχρονες και υγιεινές μεθόδους αρμέγματος, χάνονται και οι τρύπες, είπε ένας εκπρόσωπος του Agroscope.
"Είναι μια ανακάλυψη που έγινε εντελώς τυχαία, όπως συμβαίνει με όλες τις μεγάλες ανακαλύψεις", συμπλήρωσε ο ίδιος.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάρη στην έρευνα αυτή, οι τυροκόμοι θα μπορούν πλέον να ελέγχουν με ακρίβεια τον αριθμό των τρυπών στο τυρί, εισάγοντας στο γάλα συγκεκριμένη δόση μικροσωματιδίων αχύρου.
Το διαβάσαμε στο: Enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου