ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

ΥΠΑΠΕΝ: Ιδού τα μέτρα-ταφόπλακα του αγροτικού τομέα που ζητούν οι δανειστές

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τα μέτρα που περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε ότι από την ελληνική κυβέρνηση ζητήθηκε να αποδεχτεί τα παρακάτω μέτρα:

agrotikes_epidotiseis_
1.Εξομοίωση της φορολογίας των αγροτών με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
2.Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13 % σε 26%.
3.Αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 27,5% στο 100%.
4.Κατάργηση της απαλλαγής από φόρο των επιδοτήσεων για ποσό έως 12.000 ευρώ.
5.Κατάργηση της επιστροφής για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες.
6.Μείωση στο μισό της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
7.Αύξηση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.
8.Τριπλασιασμός εισφορών στον ΟΓΑ.
9.Αύξηση Φ.Π.Α αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%.
10. Αύξηση του Φ.Π.Α συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23%.
«Η αποδοχή αυτής της πρότασης θα αποτελούσε την ταφόπλακα για τον αγροτικό χώρο» δήλωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου και πρόσθεσε: «οι Έλληνες αγρότες γνωρίζουν ότι το μοναδικό ερώτημα στο δημοψήφισμα της Κυριακής αφορά την αποδοχή ή την απόρριψή της. Θα πουν λοιπόν ένα βροντερό και περήφανο όχι, ανοίγοντας το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο».

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

ΩΙΔΙΟ ΑΜΠΕΛΙΟΥ


Σίρικα λένε στα Χανιά, στο Ηράκλειο χολέρα,
ασθένεια ωίδιο, του αμπελιου φοβέρα.
Φωτογραφία του χρήστη Τα Μυστικά του Κήπου.Το ωΐδιο είναι μία από τις πιο σοβαρές ασθένειες του αμπελιού και είναι διαδεδομένη σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του κόσμου. Στα Χανιά, η ασθένεια είναι γνωστή με το όνομα Σίρικα, στο Ηράκλειο με το όνομα χολέρα ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας έιναι γνωστή ως στάχτωμα, θειαφασθένεια, μπάστρα, μπασαράς, αλευράς, λόβα, σιναπίδι. Προσβάλλονται όλα τα υπέργεια τμήματα του φυτού (βλαστοί, φύλλα, τσαμπιά, κληματίδες).
Αρχικά, εμφανίζονται στα φύλλα ασαφείς χλωρωτικές κηλίδες, οι οποίες στη συνέχεια καλύπτονται από λευκό επιχρισμα.Παρόμοια συμπτώματα και αλλοιώσεις παρατηρούνται στους προσβεβλημένους βλαστούς και στους βότρεις. Επιπλέον, αν η προσβολή γίνει πριν την άνθηση παρατηρείται ανθόρροια. Οι ράγες των σταφυλιών καλύπτονται και αυτές από τις εξανθήσεις του παθογόνου στα σημεία προσβολής. Εάν οι ράγες προσβληθούν όταν είναι μικρές, ξηραίνονται και πέφτουν. Επιπλέον, η προσβολή στα σταφύλια προκαλεί σχίσιμο των ραγών, οπότε συνήθως ακολουθούν δευτερογενείς προσβολές από άλλα παθογόνα (π.χ. βοτρύτης), που ολοκληρώνουν τη ζημιά στα τσαμπιά. Όταν οι ράγες προσβληθούν μετά το «γυάλισμα» δεν σχίζονται αλλά παρουσιάζουν εσχαρώσεις. Οι ράγες είναι ευπαθείς μέχρι να αποκτήσουν περιεκτικότητα 8% σε σάκχαρο. Γενικά, η ασθένεια ευνοείται από θερμό καιρό, όχι όμως και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 35 βαθμούς Κελσίου. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού, επειδή ο ήλιος περιορίζει την ανάπτυξή του.
Για την βλάστηση των σπορίων του δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη νερού επάνω στην φυτική επιφάνεια. Αυτό σημαίνει, ότι ακόμα και σε συνθήκες ξηρασίας είναι δυνατό να ξεκινήσει η μόλυνση. Γενικά, η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης του ωϊδίου είναι η πρόληψη. Η μη έγκαιρη καταπολέμηση μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος. Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση του ωϊδίου συστήνονται εφαρμογές λίγο πριν την άνθηση και μετά το δέσιμο, με επαναλήψεις ανάλογα με την πίεση προσβολής με θειούχα σκευάσματα που είναι βιολογικά. Συμπληρωματικά, συστήνονται καλλιεργητικά μέτρα όπως σωστό κλάδεμα, κορυφολόγημα, ξεφύλλισμα για την αποφυγή δημιουργίας ευνοϊκών συνθηκών για το παθογόνο.

Διώχνω από τα φυτά έντομα και αρρώστιες


Το καλοκαίρι φτάνει για τα καλά, οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ξερός αέρας ταλαιπωρούν τα φυτά και το πέρασμα του χρόνου κάνει εμφανή τα σημάδια του κυρίως στα πιο αδύναμα. Ο τετράνυχος, οι αφίδες (μελίγκρα) και άλλα ζωύφια, βρίσκουν ευκαιρία και επιτίθενται λόγω της κούρασης των φυτών να αμυνθούν. Πώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά ώστε να νικήσουν τη μάχη εναντίων των μικρών εχθρών τους;
Παπούλες (Lathyrus ochrus): Ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Εκτός από γονιμότητα στο έδαφος, τα νεαρά βλαστάρια του είναι πολύ γνωστός κρητικός μεζές/ φωτό: Άντυ Παξινός
Παπούλες (Lathyrus ochrus): Ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών. Εκτός από γονιμότητα στο έδαφος, τα νεαρά βλαστάρια του είναι πολύ γνωστός κρητικός μεζές/ φωτό: Άντυ Παξινός
Για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα τα οποία επισκέπτονται τα φυτά μας, βρωμούσες, ακρίδες και διάφορα έντομα με φτερά, θα χρειαστούμε ένα κρεμμύδι και ένα σκόρδο! Θα τα καθαρίσουμε από τις φλούδες τους και τα θα τα ψιλοκόψουμε. Στη συνέχεια θα τα ρίξουμε σε ένα λίτρο ζεστό νερό μαζί μια κουταλιά μεγάλη από τριμμένο φυσικό σαπούνι και επίσης μια κουταλιά πιπέρι καγιέν (ή μια ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά από τον κήπο μας). Θα τα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε το μίγμα μια μέρα σκεπασμένο ώστε να περάσουν όλα τα στοιχεία στο νερό.
Την επόμενη μέρα θα χρειαστεί να σουρώσουμε το νερό αφαιρώντας τα μεγάλα κομμάτια ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το υγρό σε ψεκαστήρα. Θα σουρώσουμε το νερό χρησιμοποιώντας ψιλή σήτα ή ένα παλιό γυναικείο καλσόν.
Πάμε στο φυτό: τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα τα αφαιρούμε. Τα υπόλοιπα θα τα ψεκάσουμε καλά, κυρίως στην κάτω μεριά, όπου προτιμούν να φωλιάζουν τα έντομα. Θα ψεκάσουμε τα φυτά μας τις απογευματινές ώρες, μια φορά την εβδομάδα ή δυο αν είναι πάρα πολλά τα έντομα.
Για τα έντομα που κατοικούν πάνω στα φύλλα, όπως ο τετράνυχος και η αφίδα, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο. Σε μια κουταλιά λάδι θα ανακατέψουμε μια κουταλιά πιπέρι καγιέν (ή σε γουδί να κάνουμε σκόνη μια αποξηραμένη καυτερή πιπεριά). Όταν τα ανακατέψουμε πολύ καλά, μπορούμε με ένα πινέλο κατευθείαν να το απλώσουμε στα έντομα πάνω στα φυτά μας. Θα το απλώσουμε σε μικρή επιφάνεια, κυρίως εκεί που φωλιάζουν πολλά έντομα. Θα απλώσουμε το μίγμα κατά τις απογευματινές ώρες και το πρωί θα ψεκάσουμε με έντονη πίεση τα φύλλα του φυτού μας, ώστε σταδιακά τα έντομα θα αποθαρρυνθούν και θα εγκαταλείψουν το φυτό.
Παρατηρώντας προσεκτικά τα φυτά, θα μάθουμε να επεμβαίνουμε όταν τα έντομα είναι σε μικρό πληθυσμό, πριν προλάβουν να ξεφύγουν από το στάδιο αντιμετώπισης. Ακόμα με την χρήση ενός σημειωματάριου, μπορούμε να θυμόμαστε πότε είναι η εποχή κάθε χρόνο που πιθανώς τα φυτά μας θα αντιμετωπίσουν δυσκολία και να τα προφυλάξουμε προληπτικά. (Με δίχτυα προστασίας από τα έντομα ή να τα προφυλάξουμε από την έντονη ζεστή με σκίαστρο, της κατάλληλες εποχές.) Ακόμα σημειώνοντας ποια φυτά δυσκολεύτηκαν λιγότερο, εστιάζοντας σε αυτά τις επόμενες χρονιές και πειραματιζόμενοι με νέες ποικιλίες που αντέχουν καλύτερα το κλίμα της περιοχής μας.

Πηγή,>http://www.bostanistas.gr/

Φτιάχνω ολόφρεσκο, σπιτικό τυρί


Είναι η εποχή που υπάρχει μπόλικο φρέσκο γάλα. Κι αν στις εκδρομές και τις βόλτες σας βρεθείτε έξω από την Αθήνα, φροντίστε να πάρετε πρόβειο και κατσικίσιο φρεσκοαρμεγμένο γάλα από κάποια στάνη. Πάντως και με καλής ποιότητας παστεριωμένο αγελαδινό και κατσικίσιο του εμπορίου (ανάμικτα) μπορείτε να φτιάξετε πολύ νόστιμο φρέσκο σπιτικό τυρί.
Θα το φάτε γρήγορα ή αν έχετε κάνει το τυρί με πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, μπορείτε να το αλατίσετε και να το αφήσετε να σκληρύνει, για να το χρησιμοποιήσετε σε ζυμαρικά και πίτες και σαν γευστικό συμπλήρωμα σε σαλάτες.
Το τυρόγαλα
Αφού σουρώσετε όλα τα πηγμένα κομμάτια θα σας μείνει το τυρόγαλα. Μην το πετάξετε.
Είναι εξαιρετικά θρεπτικό, νοστιμότατο και άπαχο. Κρατήστε το σε μπουκάλια στο ψυγείο για να το χρησιμοποιήσετε αντί για ζωμό και να βράσετε σε αυτό ρύζι, ζυμαρικά, σούπες, όσπρια ή λαχανικά.
Για περίπου ½ κιλό τυρί (μπορείτε και να διπλασιάσετε τις ποσότητες)
  • 2½ λίτρα γάλα ολόπαχο (κατά προτίμηση μίγμα πρόβειο και κατσικίσιο)
  • 6 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι ή μίγμα λεμόνι και ξύδι
  • 3/4 φλιτζανιού πηχτή κρέμα γάλακτος
  • αλάτι (κατά βούληση)
Στρώστε με καθαρό τουλπάνι ένα τρυπητό και τοποθετήστε το σε γαβάθα ή βαθύ ταψί.
Αν χρησιμοποιείτε φρεσκοαρμεγμένο γάλα, βράστε το σε μεγάλη ανοξείδωτη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά και προσέχοντας να μην κολλήσει στον πάτο και καεί, γιατί η μυρωδιά καψίλας καθόλου δεν ταιριάζει στο τυρί δυστυχώς. Αφήστε το γάλα να κρυώσει λίγο και να έρθει σε θερμοκρασία περίπου 70 βαθμών Κελσίου. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο υγρών για να κάνετε σωστά τη δουλειά ή βάλτε το (πολύ καθαρό) δάχτυλό σας, που πρέπει να το νιώθει ζεστό μεν αλλά ανεκτό. 
Προσθέστε στο γάλα το λεμόνι, την κρέμα και τo αλάτι, βάλτε ξανά σε χαμηλή φωτιά ανακατώνοντας συχνά. Καθώς ζεσταίνεται, το γάλα θα αρχίσει να κόβει δημιουργώντας κόκκους σε μέγεθος φακής. Τότε σταματήστε να ανακατώνετε, δυναμώστε λίγο τη θερμοκρασία στο μέτριο και εξακολουθήστε να ζεσταίνετε το μίγμα για 8-10 λεπτά περίπου, να φτάσει τους 92-93 βαθμούς στο κέντρο της κατσαρόλας. Τώρα τα πηγμένα κομμάτια θα έχουν μεγάλο μέγεθος και θα είναι κρεμώδη. Αφήστε το φρέσκο τυρί να μείνει 10 λεπτά στη σβησμένη φωτιά χωρίς να το ανακατεύετε. Δοκιμάστε με τρυπητή κουτάλα. Το υγρό γύρω από τα πηγμένα κομμάτια θα πρέπει να είναι σχεδόν διάφανο. Κατεβάστε από τη φωτιά την κατσαρόλα και μην ανακατώσετε.
Με το τρυπητό κουτάλι μεταφέρετε τα πηγμένα κομμάτια στο τρυπητό που έχετε στρωμένο με τουλπάνι για να στραγγίσουν.
Αφήστε το τυρί να στραγγίσει 15 λεπτά και μετά, αν έχετε φτιάξει μεγαλύτερη ποσότητα, μεταφέρετε το τυρί σε ανοξείδωτη φόρμα τυριού ή σε καλαθάκι πιέζοντας να φύγει το υγρό και να πάρει η μυζήθρα σχήμα.
Μπορείτε όμως και να κρεμάσετε το τουλπάνι, βάζοντας από κάτω δοχείο να μαζεύει το υγρό.
Ανάλογα με το γούστο σας αφήστε να στεγνώσει περισσότερο ή λιγότερο. Συνήθως 20 λεπτά περίπου είναι αρκετά για το φρέσκο τυρί. Αν θέλετε να μη το φάτε αμέσως, μεταφέρετε το φρέσκο τυρί σε δοχείο που κλείνει για να το διατηρήσετε 1-2 μέρες στο ψυγείο. Και, αν θέλετε, αλατίστε το.
Το υπέροχο αυτό φρέσκο τυρί τρώγεται όπως είναι, περιχυμένο με μέλι ή ανακατεμένο με φρέσκα αρωματικά χορταράκια και κρεμμυδάκι ή σκόρδο σαν μεζές. Θα το χρησιμοποιήσετε επίσης για να κάνετε παραδοσιακές μυζηθρόπιτες και Cheese Cake.

Πηγή>http://www.bostanistas.gr/

Ιούλιος στο αγρόκτημα


Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιούλιο
Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.


Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε ρίγανη, μυρτιά, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Πηγή> http://www.ftiaxno.gr/

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Φρούτα άγνωστα και εξωτικά


Φρούτα άγνωστα και εξωτικά
Φρούτα... εκείνοι οι ευλογημένοι καρποί δέντρων ή φυτών, που καταναλώνουμε χωρίς κάποια επεξεργασία. Γευστικά, δροσερά και απαραίτητα για την υγεία μας.
Τα φρούτα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας σωστής διατροφής καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, απαραίτητη για τον οργανισμό για να μην οδηγηθεί από την έλλειψη της σε σκορβούτο (ασθένεια στην οποία ματώνουν τα ούλα).
Γνωρίζοντας λοιπόν την ανάγκη του οργανισμού μας για βιταμίνες συνηθίζουμε να καταναλώνουμε μήλα, μπανάνες, πορτοκάλια, ροδάκινα, καρπούζια, φράουλες, κεράσια και όλα τα υπόλοιπα «κλασσικά» φρούτα.
Και κάποιοι από εμάς καταναλώνουμε κάποια φρούτα που θεωρούμε εξωτικά όπως τον ανανά ή το μάνγκο. Όμως τέτοια εξωτικά φρούτα που θα δείτε παρακάτω στο άρθρο μας νομίζουμε ότι δύσκολα κάποιος από εσάς έχει γευτεί ποτέ.
Ξεφεύγοντας από τα γνωστά φρούτα που ευδοκιμούν στις μεσογειακές χώρες, η Ασία βρίθει ποικιλιών άγνωστων στο ευρύ κοινό, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι τοπικές ποικιλίες.
Αρωματικά, γευστικά, παράξενα στην όψη και στο σχήμα, τα εξωτικά φρούτα της Ανατολής πάντα εντυπωσιάζουν.
Bread fruit


Ο καρπός είναι ιδιαίτερα αμυλούχος και καταναλώνεται ψητός, τηγανητός ή βραστός. Το όνομά του προέρχεται από τη γεύση του, η οποία περιγράφεται σαν πατάτα ή φρεσκοψημένο ψωμί.
Buddha’s Hand (sacrodactylis
Αν παρατηρήσει κανείς τα αγαλματάκια του Βούδα, θα δει πως τα δάκτυλα των χεριών του σχηματίζουν κάποιες μη αναμενόμενες κινήσεις. Αυτό θα σκέφτηκαν και εκείνοι που βρέθηκαν μπροστά στο ασιατικό αυτό κίτρο με τα λυγισμένα «δάκτυλα» και το ονόμασαν το «χέρι του Βούδα». Οι Κινέζοι και οι Ιάπωνες το χρησιμοποιούν ως αρωματιστικό χώρου, οι δυτικοί ραντίζουν με τα υγρά του τις σαλάτες και τα ψάρια τους.


Dragon Fruit (pitaya hylocereus)
Το φρούτο του δράκου είναι ένα γευστικό και αρωματικό φρούτο, το οποίο μπορεί κανείς να βρει στην Ασία και στη Νότια και Βόρεια Αμερική. Υπάρχουν δύο ποικιλίες του είδους: τα αμερικάνικα συνήθως είναι ξινά, ενώ τα ασιατικά πιο γλυκά.




Jackfruit
Επίσης γνωστό ως «nangka» στη μαλαισιανή γλώσσα, το εξαιρετικά βαρύ φρούτο μπορεί να ζυγίζει μέχρι 80 κιλά. Η σάρκα του είναι κίτρινο-πορτοκαλί και συνήθως τηγανίζεται, ενώ η γεύση του θυμίζει μπανάνα.
Kaffir lime
Έχει τραχιά και ακανόνιστη επιφάνεια και συνήθως γίνεται τουρσί. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή παραδοσιακής σούπας στην Ταϊλάνδη.
Noni
Γνωστό και ως mengkudu, ο καρπός του χρησιμοποιείται παραδοσιακά από τους Πολυνήσιους για τη θεραπεία ασθενειών του ήπατος.
Pulasan
Λευκά φρούτα, πολύ γλυκά που χρησιμοποιούνται για παρασκευή χυμών και επιδορπίων.
Rambutan Nephelium lappaceum
Μια «τριχωτή φράουλα» που στο εσωτερικό της κρύβει κάτι που μοιάζει με αβγό φιδιού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να περιγράψω αυτό το περίεργο φρούτο της νοτιοανατολικής Ασίας, που συναντάται και στην Κόστα Ρίκα και έχει το όνομα «rambutan». Εσείς θα το δοκιμάζατε;







Snake fruit
Επίσης γνωστό ως salak, αυτό το φρούτο έχει μια γλυκιά και πικάντικη γεύση όπως ο ανανάς. Οφείλει το όνομά του στο φολιδωτό δέρμα του.
Star fruit (Averrhoa carambola)
Ίσως θα νομίσατε ότι πρόκειται για κάποιο συνηθισμένο φρούτο κομμένο σε αυτό το σχήμα, και όμως δεν συμβαίνει έτσι. Το φρούτο-αστέρι είναι ένα πανέμορφο, πεντανόστιμο και πλούσιο σε βιταμίνη C φρούτο, το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει στις Φιλιππίνες, τη Χαβάη, τη Φλόριντα, τη νότια Αμερική και νοτιοανατολική Ασία.



Sugar apple (Annona squamosa)
Επίσης γνωστό και ως  atis, αυτό το φρούτο προέρχεται από το δέντρο Annona squamosa. Στη γεύση θυμίζει μήλο, αλλά πολύ πιο γλυκό.Το ζαχαρόμηλο, όπως θα το ονομάζαμε στα ελληνικά, είναι ένα εξωτικό φρούτο που μπορεί να το συναντήσει κανείς στα τροπικά μέρη της Αμερικής, το Πακιστάν, την Ινδία και τις Φιλιππίνες. Το εξωτερικό του θυμίζει κουκουνάρι, ενώ το κρεμώδες εσωτερικό του είναι γεμάτο κουκούτσια.
Wood apple

Κατάγονται από την Ινδία και τη Σρι Λάνκα και ο καρπός έχει ένα ξυλώδες κέλυφος, ενώ η σάρκα θυμίζει ξινόμηλο.
Water apple
Επίσης γνωστό και ως Jambu στη Μαλαισία, αυτό το φρούτο είναι μικρό, στρογγυλό και ροζ-κόκκινο, ενώ το σχήμα του θυμίζει κουδούνι και είναι πολύ τραγανό και ζουμερό.
Yangmei
Τα άγνωστα φρούτα της Ανατολής! Κατάγονται από την Κίνα και μπορούν να καταναλωθούν νωπά, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού και ποτού.

Πηγή>http://www.fytokomia.gr/

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ἀπαγορεύεται ἡ παραγωγὴ τῶν «ἐθνικῶν» μας ποτῶν ἀπὸ …ἐμᾶς!!!






Ἀπαγορεύεται ἡ παραγωγὴ τῶν «ἐθνικῶν» μας ποτῶν ἀπὸ ...ἐμᾶς!!!2Ἡ Ἑλλάδα, ὄχι τὸ κράτος, ἡ χώρα, ὁ λαός της, ἔχουν τέσσερα «ἐθνικά» ποτά. Οὖζο,ρακή, κρασί, τσίπουρο. 
Ὅλα χρειάζονται ἀμπελῶνες γιὰ νὰ παραχθοῦν.
Τί συμβαίνει λοιπόν μέ τήν ΚΑΠ; 
Ἀπαγορεύει τὴν παραγωγὴ τῆς πρώτης ὕλης τῶν ἐθνικῶν αὐτῶν κεφαλαίων. 
Μάλιστα, ἡ …γενναιόδωρη ΚΑΠ, ὑποδεικνύει καὶ τὶς ἐναλλακτικὲς λύσεις τῆς ἀξιοποιήσεως τῶν ἀμπελώνων. Κάνετε σταφίδες (!) λέει ἡ ΚΑΠ μὲ τὴν ἀπόλυτη συμφωνία τοῦ Ἑλληνικοῦ κράτους.
Μὲ πιὸ ἁπλᾶ λόγια. 
Ἕνα ἐθνικὸ κεφάλαιο, προικισμένο ἀπὸ τὴν φύση, καθὼς καὶ ἡ τεχνογνωσία παραγωγῆς ἐνὸς ποτοῦ, ποὺ μπορεὶ νὰ σαρώσῃ τὸν πλανήτη (τσίπουρο) ἀπαγορεύεται. Ἐπιτρέπεται μόνον στοὺς ἐκλεκτοὺς (Μπουτάρης ὁ λατρεμένος τῶν ἐκσυγχρονιστῶν) καὶ σὲ ἐλάχιστα ἄκομα καρτὲλ τοποτηρητῶν τῶν εὐρω-ἐλίτ.
Ἡ Μαρία Ἀντουανέτα (Νταϊσελμπλοῦμ, Τζήμερος, Ἄδωνις καὶ λυκοῦργος Λιαρόπουλος) θὰ τὸ μετέφραζαν ἄνετα αὐτό. 
Ὁ κοπρολαὸς ἂς φάῃ παντεσπάνι (σταφίδες) καὶ ΕΣΠΑ.

 Ξεριζώνουν 32.000 στρέμματα με αμπέλια!

Ἀπαγορεύεται ἡ παραγωγὴ τῶν «ἐθνικῶν» μας ποτῶν ἀπὸ ...ἐμᾶς!!!


Του ΝΙΚΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ
(filippidis@paragogi.net)
Σε αναγκαστική εκρίζωση των αμπελώνων τους υποχρεούνται χιλιάδες αμπελουργοί σε όλη την χώρα που προχώρησαν σε φυτεύσεις χωρίς να λάβουν την σχετική άδεια. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως απειλούνται με υπέρογκα πρόστιμα!
Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως, η υπόθεση αφορά σε 8.400 ιδιοκτήτες 32.000 στρεμμάτων φυτεμένων με αμπέλια. Το θέμα, που ισχύει από το 2008, ανακινήθηκε μετά από απάντηση του αρμόδιου υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.
«Ουσιαστικά, φυτείες 14 ετών πλήρους παραγωγής επιβάλλεται να καταστραφούν και το περιορισμένο εισόδημα που υπήρχε να εξαφανιστεί» επισημαίνει ο κ. Αυγενάκης και προσθέτει ότι «η αμπελοκαλλιέργεια, παρότι είναι μία από τις καλλιέργειες που χαρακτηρίζει την φυσιογνωμία της χώρας, θα παρακμάσει ακόμα περισσότερο σε μια περίοδο ιδιαίτερα οξυμένη από την οικονομική κρίση, που στον αγροτικό τομέα εκφράζεται με δραστική μείωση εισοδήματος, αύξηση του κόστους παραγωγής, αλλεπάλληλα χαράτσια (ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ενέργεια κ.ά.), έκτακτες φορολογίες και, κυρίως, έλλειψη ρευστότητας».
Υπέρογκο πρόστιμο
Σύμφωνα με τον Κανονισμό 479/2008 της ΕΕ, σε περίπτωση που ένας αμπελώνας χαρακτηρισθεί ότι φυτεύθηκε χωρίς άδεια, πρέπει να εκριζωθεί, και μάλιστα με έξοδα του αμπελουργού. Συγκεκριμένα, για όλες τις φυτεύσεις αμπελιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες που έχουν πραγματοποιηθεί μετά τις 31 Αυγούστου 1998, πρέπει να υπάρχει σχετική άδεια φυτεύσεως, βάσει δικαιωμάτων από το εθνικό αποθεματικό ή βάσει δικαιωμάτων αναφυτεύσεως. Σε κάθε διαφορετική περίπτωση η φύτευση είναι παράνομη και τα αμπέλια πρέπει να ξεριζωθούν άμεσα. Στην περίπτωση που οι κάτοχοι παράνομα φυτεμένων αμπελιών δεν προβούν στην άμεση εκρίζωσή τους, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ ανά στρέμμα. Η ποινή αυτή ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποιήσεως του προστίμου, μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομα φυτεμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται. Ήδη, από το υπουργείο Αγροτικής Αναπτύξεως έχουν σταλεί οι σχετικές οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Γεωργίας των Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ σε κάποιες περιοχές άρχισαν οι έλεγχοι. Οι αμπελουργοί που δεν έχουν δικαιώματα φυτεύσεως υποχρεώνονται να ξερριζώσουν άμεσα τα αμπέλια τους.
Όπως επίσης προβλέπεται, οι αμπελουργοί που δεν έχουν άδεια φυτεύσεως απαγορεύεται να εμπορευτούν, να οινοποιήσουν και να αποστάξουν την παραγωγή τους. Πάντως, από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται όσοι καλλιεργούν αμπέλια κάτω του ενός στρέμματος και χρησιμοποιούν την παραγωγή για δική τους κατανάλωση.
Από το 1998
Οι φυτεύσεις αμπελιών από το 1998 και μετά, με βάση τον Κανονισμό 1493/1999, χαρακτηρίστηκαν παράνομες και προβλέπεται υποχρεωτική εκρίζωση. Με την πρόβλεψη που ξεκίνησε το 2003 και ολοκληρώθηκε το 2008 τακτοποιήθηκαν περί τα 108.000 στρέμματα. Η χώρα μας, ωστόσο, κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 65 εκατομμύρια ευρώ γιατί δεν έκανε ορθή διαδικασία τακτοποιήσεως. Τούτη την ώρα τα εν δυνάμει παράνομα –καθώς πολλοί προσκομίζουν δικαιολογητικά, συμβόλαια, ενοικιαστήρια, διαθήκες, που επιβεβαιώνουν την μεταβίβαση δικαιωμάτων– είναι της τάξεως των 32.000 στρεμμάτων, ενώ, αν η χώρα δεν συμμορφωθεί και δεν εκριζώσει όσα αποδειχθούν παράνομα, θα επιβαρυνθεί με νέα πρόστιμα. Η εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο δείχνει ότι όσοι έχουν φυτέψει παράνομα τέτοια αμπέλια μετά το 1998 δεν είναι, στην πλειοψηφία τους, κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Πρόκειται κυρίως για ετεροεπαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, οι οποίοι κάνουν και κρασιά.
Εναλλακτικές λύσεις
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εναλλακτικές λύσεις για όσους αναγκασθούν να εκριζώσουν τα αμπέλια τους είναι οι εξής:
-Οι παραγωγοί της Πελοποννήσου έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν την καλλιέργειά τους με κορινθιακή σταφίδα, δηλαδή να εμβολιάσουν τα αμπέλια τους την άνοιξη και να παραγάγουν κορινθιακή σταφίδα, που είναι προϊόν με ονομασία προελεύσεως, αυξάνοντας έτσι την προστιθέμενη αξία του προϊόντος τους.
-Οι παραγωγοί, αφού εκριζώσουν, έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στα σχέδια βελτιώσεως του «Αλεξάνδρου Μπαλτατζή» στο Μέτρο 1.2.1., επιλέγοντας την καλλιέργεια ενός εκ των προωθουμένων προϊόντων, είτε εσπεριδοειδών είτε κηπευτικών.
-Οι οργανώσεις παραγωγών μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα μπορούν να υλοποιήσουν δράσεις για την αντικατάσταση των καλλιεργειών των μελών τους με στόχο την ποιοτική βελτίωση των προϊόντων τους, για τις οποίες άλλωστε ενισχύονται από την ΕΕ σε ποσοστό 60%».
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί υπέρ της συνεχίσεως του καθεστώτος απαγορεύσεως στις φυτεύσεις οινοποιήσιμων αμπελιών και μετά το 2015, εκτιμώντας ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση θα έχει τις εξής αρνητικότατες επιπτώσεις: 
-Υπερπαραγωγή η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες τιμές εξαιτίας της αυξημένης προσφοράς λόγω της ανεξέλεγκτης φυτεύσεως. -Εγκατάλειψη λιγότερο παραγωγικών περιοχών προς όφελος πεδινών. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι συχνά η αμπελοκαλλιέργεια είναι η μόνη βιώσιμη δραστηριότητα σε επικλινείς γεωργικές περιοχές χαμηλού δυναμικού.
-Υπέρμετρη βιομηχανοποίηση του ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα και μείωση του αριθμού των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, που συνεπάγεται απώλεια θέσεων εργασίας σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
-Απαξίωση της σημασίας των προστατευομένων ονομασιών προελεύσεως με την εγκατάσταση αμπελώνων οι οποίοι παράγουν οίνους χωρίς γεωγραφική ένδειξη, ακόμη και μέσα στην περίμετρο Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδείξεως ή πολύ κοντά σε αυτήν.
Στην Κίνα κάνουν φυτεύσεις
Το 2012 καλλιεργήθηκαν παγκόσμια 7,57 εκατομμύρια εκτάρια αμπελώνων, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV). Η επιφάνεια του αμπελώνα στον κόσμο είναι σχετικά σταθερή σε σύγκριση με το 2011, με μια μείωση κατά 0,3% του δυναμικού παραγωγής. Αν παρατηρήσουμε πιο προσεκτικά, οι αμπελουργικές εκτάσεις δεν είναι σταθερές ανά χώρα.
Ο αμπελώνας των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ήταν 3,49 εκατ. εκτάρια το 2012, παρουσιάζοντας μείωση κατά 0,8% της εκτάσεως σε σχέση με το 2011. Οι εκριζώσεις έχουν σταθεροποιηθεί όμως σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Κατά την περίοδο 2008-2011 η επιδοτούμενη εκρίζωση ευρωπαϊκά μείωσε το δυναμικό κατά 2,4% κάθε χρόνο (269.000 εκτάρια ξεριζώθηκαν συνολικά, εξ αυτών 175.000 εκτάρια με επιδότηση). Στις πρώτες τρεις ευρωπαϊκές χώρες από άποψη επιφανειών οι εκτάσεις μειώθηκαν το 2012 κατά 1,4% στην Ισπανία (σε σύνολο 1,02 εκατομμυρίων εκταρίων), 0,8% στην Γαλλία (σε σύνολο 800.000 εκταρίων) και 1% στην Ιταλία (σε σύνολο 769.000 εκταρίων). Στον υπόλοιπο κόσμο καταγράφεται μια μικρή αύξηση στο σύνολο των εκτάσεων, κατά 0,4% (σε 3,36 εκατ. εκτάρια).
Αν παρατηρήσουμε την περίοδο 2008-2012, οι αλλαγές στις αμπελουργικές επιφάνειες φαίνεται ότι, εκτός από την Κίνα (+19%, 507.000 εκταρίων αμπελώνων), οι άλλες χώρες καταγράφουν ελαφρά αύξηση (1% στις Ηνωμένες Πολιτείες, με 407.000 εκτάρια, 4% στην Χιλή, με 205.000 εκτάρια) ή μείωση (-2% στην Αργεντινή με 221.000 εκτάρια, -2% στην Αυστραλία με 169.000 εκτάρια, -1% στην Νότια Αφρική, με 131.000 εκτάρια, -1% στην Βραζιλία, με 91.000 εκτάρια, -6% στην Νέα Ζηλανδία, με 37.000 εκτάρια).
Η ελληνική παραγωγή
Την οριστική εκτίμηση για την παραγωγή οίνου 2012-13, την οποία και απέστειλε στην Κομισιόν, εξέδωσε το Τμήμα Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Αναπτύξεως και Τροφίμων. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από την ΚΕΟΣΟΕ, η οριστική δήλωση παραγωγής, που ανέρχεται σε 3.115.000 χιλιόλιτρα, είναι κατά 1,12% χαμηλότερη από την Α΄ εκτίμηση, που είχε προβλεφθεί στα 3.150.000 χιλιόλιτρα.
Εάν ληφθεί επίσης υπόψιν ο όγκος του μέσου όρου των συγκομιδών κατά τις οποίες δεν επέδρασαν έντονα καιρικά φαινόμενα (πενταετία 2005-2009), η μέση παραγωγή οίνου στην Ελλάδα ανήλθε στα 3.747.000 χιλιόλιτρα. Με βάση τον μέσο όρο αυτής της πενταετίας, η παραγωγή 2012-13 εμφανίζεται μειωμένη κατά 17%, γεγονός που ερμηνεύει και την απουσία αποθεμάτων οίνου, αλλά και την άνοδο των τιμών οίνου την εφετινή χρονιά στο ενδιάμεσο εμπόριο. Να υπενθυμίσουμε ότι την περίοδο 2011-12 η παραγωγή ήταν εξαιρετικά μειωμένη εξαιτίας του περονόσπορου και ανήλθε στα 2.750.000 χιλιόλιτρα.
Αρον άρον θα πρέπει να πίνουμε τα γαλλικά βρωμόκρασα και να εγκαταλείψουμε τα αμπέλια των πατεράδων μας διότι έτσι συμφέρει στις πολυεθνικές που ευνοούνται απο την ΕΕ.
Γιά ποιά παραμονή στην Ευρώπη μας λέτε?

Ηρθε ο καιρός σιγά σιγά να βγαίνουμε στο 

δρόμο... 

ΟΟΟΟΞΩΩΩ  ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!

Για να δείτε όλες τις πρόσφατες αναρτήσεις,πατήστε εδώ


Μιά απίθανη ποντικοπαγίδα!! (VIDEO)

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ποντικοπαγίδα...


Αυτές είναι οι κορυφαίες Super Ελληνικές «υπερτροφές»!


Δεν χρειάζεται πλέον να ακολουθούμε ξενόφερτες μόδες και να καταναλώνουμε χούφτες goji berries από την Κίνα περιμένοντας να «γιατρέψει» χρόνια προβλήματα υγείας και να πληρώνουμε αδρά τα εισαγόμενα super foods περιμένοντας το «θαύμα».
Υπερτροφές υπάρχουν δίπλα μας. Στην Αίγινα, στη Χίο, στη Νάξο, στην Κοζάνη, στην Ερμιόνη, στο Μεσολόγγι, στην Κρήτη και τόσες ακόμη περιοχές της χώρας μας.
O κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος και η διαιτολόγος-διατροφολόγος και διευθύντρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής Αστερία Σταματάκη κατάφεραν να τις συγκεντρώσουν και τις παρουσιάζουν στο βιβλίο τους «Γνωρίστε τα ελληνικά super foods».
Οι δύο επιστήμονες μιλούν για τα δώρα της ελληνικής φύσης και τα οφέλη τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για «έμπνευση» των συγγραφέων, αλλά για στοιχεία που στηρίζονται σε μελέτες.
Κάθε κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε ένα από τα ελληνικά super foods και κλείνει με μια πρωτότυπη συνταγή. Σκοπός του βιβλίου (εκδόσεις Διόπτρα) είναι οι Ελληνες να πάψουν να αναζητούν «υπερτροφές» από τον Αμαζόνιο, το Θιβέτ και από οπουδήποτε αλλού (π.χ. goji berries, cranberries, chia, quinoa κ.λπ.) και να αγαπήσουν περισσότερο τα προϊόντα της χώρας τους, γνωρίζοντας παράλληλα την επιστημονική αλήθεια και όχι τη στρεβλή πλευρά των πραγμάτων.
Οι ιδιότητες
Γι΄ αυτό ακριβώς αναδεικνύεται η διατροφική αξία ελληνικών υπερτροφών, που χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς σε παλαιότερες εποχές -σε πολλές περιπτώσεις αποτέλεσαν φάρμακα ή και λατρεύτηκαν ως… ιερές- από λαούς που αναγνώρισαν τις ποικίλες θετικές τους ιδιότητες, αλλά εγκαταλείφθηκαν στη συνέχεια, για να τις ανακαλύψει σήμερα εκ νέου η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής.
Αμύγδαλα με πολλές βιταμίνες
Στην ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» η ατάκα του ηθοποιού Γιάννη Βόγλη που υποδύεται τον βοσκό να κυνηγά την όμορφη τουρίστρια για να της δώσει μια χούφτα αμύγδαλα έχει μείνει στην ιστορία. «Στάσου, στάσου! Θέλω να σου δώσω μύγδαλα» της λέει και όλοι μέχρι και σήμερα γελάμε. Λίγοι όμως γνωρίζουμε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των ελληνικών αμυγδάλων καλλιεργούνται στη Θεσσαλία, με τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας να κρατούν τα σκήπτρα.
Ακόμη λιγότεροι γνωρίζουμε ότι μία μόλις χούφτα αμύγδαλα μας δίνει περισσότερο από 1/3 βιταμίνης Ε που χρειαζόμαστε καθημερινά, ενώ συνάμα κρύβει και αξιοσημείωτα ποσά βιταμίνης Β2, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και μαγγανίου. Πρόσφατες κλινικές μελέτες ανάγουν το αμύγδαλο σε υπερτροφή για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 και υπερλιπιδαιμία (αυξημένα τριγλυκερίδια και αυξημένη χοληστερόλη). Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι το αμύγδαλο είναι σύμμαχος και κατά των περιττών κιλών.
Το αρωματικό δίκταμο
Ο αρωματικός θάμνος αυτοφύεται σε μία από τις τρεις κύριες οροσειρές της Κρήτης, τη Δίκτη. Εκεί, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Ρέα γέννησε μακριά από τις αφανιστικές διαθέσεις του Κρόνου τον θεό Δία. Το δίκταμο θα το συναντήσουμε και ως Ερωντα, ονομασία που πηγάζει από τις ενδεχόμενες αφροδισιακές του ιδιότητες. Οι Κρητικοί το ονομάζουν και στομαχόχορτο (λόγω της θετικής του επίδρασης στο στομάχι), αλλά και σταματόχορτο (ενδέχεται να βοηθά στην καταστολή της αιμορραγίας).
Καλλιεργείται συστηματικά στο χωριό Εμπαρος του νομού Ηρακλείου, καθώς και στις γύρω κοινότητες. Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης στοχοποιεί τη δράση του δίκταμου στον τοκετό. Το 2013 η επιτροπή φαρμάκων φυτικής προέλευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων δημοσιεύει την τελική μονογραφία του δίκταμου με θεραπευτικές ενδείξεις την ανακούφιση από τον βήχα που σχετίζεται με το κρυολόγημα, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες και τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές. Οσοι ξέρουν, λένε «τρία βλαστάρια την ημέρα, τον γιατρό τον κάνουν πέρα».
Εκλεκτή «τροφή των θεών»
Ενα από τα εξαιρετικά είδη μελιού τόσο σε επίπεδο θρέψης όσο και σε επίπεδο γεύσης και αρώματος είναι το θυμαρίσιο μέλη, το οποίο -σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες- παρουσιάζει σημαντική αντιμικροβιακή δράση, ενώ ελαττώνει δραστικά τη βιωσιμότητα των κυττάρων καρκίνου του ενδομητρίου. Επίσης εμφανίζει και χημειοπροστατευτική δράση έναντι του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
Το «παρθένο χρυσάφι»
Είναι μοναδικό, είναι αναντικατάστατο, είναι ο ορισμός της θρέψης και τέρψης. Είναι το «υγρό χρυσάφι», όπως το αποκαλούσε ο Ομηρος. Καμία από τις σχεδόν 3.000 επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευθεί για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν θα είχε την ίδια αξία, αν δεν πρωτοστατούσε σε αυτήν το λάδι της ελιάς. Το ελαιόλαδο αγαπά την καρδιά και τα αγγεία, ενώ πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν ενισχύσει σημαντικά την υπόθεση ότι συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, αποτελεί ασπίδα για το έντερο και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Χαβιάρι made in Greece
Το εξαιρετικό ελληνικό χαβιάρι προέρχεται από τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού και έχει χαρακτηριστεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, λιπαρά οξέα, αλλά και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C. Εγινε γνωστό στην Ευρώπη από τον λόρδο Βύρωνα που επισκέφθηκε το Μεσολόγγι το 1824. Λόγω της μοναδικότητάς του, το αβγοτάραχο δινόταν και ως πεσκέσι σε εκλεκτούς.
Ακόμη και ο Παπαδιαμάντης στο διήγημά του «Η Φόνισσα» αναφέρει πως η Φραγκογιαννού προσπάθησε στη δίκη του γιου της να δωροδοκήσει τους ενόρκους με εκλεκτά είδη, στα οποία συμπεριλαμβανόταν το αβγοτάραχο. Σύμφωνα με μελέτες, περιέχει σημαντικές ποσότητες σκουαλενίου (ουσία που συναντάμε και στο ελαιόλαδο) και φυτοστερολών (ουσίες που υπό προϋποθέσεις μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης). Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι Ελληνες επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα λιποειδή του αβγοτάραχου εμφανίζουν αντιθρομβωτική δράση, αφού μπορούν να αναστείλουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων.
Η θεραπευτική μαστίχα
Η μαστίχα έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως παραδοσιακό ελληνικό φάρμακο για τη θεραπεία αρκετών καταστάσεων, όπως η γαστραλγία και τα πεπτικά έλκη. Η μαστίχα και τα παράγωγά της μπορούν να καταπολεμήσουν πολλά παθογόνα βακτήρια, αλλά και μύκητες, όπως στελέχη της Candida, ενώ παρουσιάζουν προστατευτική δράση στην καρδιά και στα αγγεία.
Το… αρχαίο μπαχαρικό!
Ο κρόκος, το «χρυσάφι της ελληνικής γης», όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ στην παραδοσιακή ιατρική της Περσίας χρησιμοποιούνταν κατά της κατάθλιψης. Εντυπωσιακά είναι και τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την επίδρασή του κατά του Αλτσχάιμερ.
Πέντε πηγές ενέργειας με λιγοστές θερμίδες
*ΚΑΠΑΡΗ: Η Σαντορίνη και η Τήνος -εκτός των άλλων- φημίζονται και για τις ντόπιες σπεσιαλιτέ με κάπαρη. Αποδίδει πολύ λίγες θερμίδες και αποτελεί πηγή αρκετών μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το σελήνιο. Εργαστηριακές μελέτες αναδεικνύουν τη δράση της ενάντια σε βακτήρια και μύκητες, ενώ φαίνεται να βοηθά και στον διαβήτη.
*ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ: Την αποκαλούν και «ελληνικό μαύρο χρυσό» – και όχι άδικα. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και μικροθρεπτικά συστατικά με ιδιαίτερη αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μελέτη επιστημόνων του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, που ερεύνησε τη δράση ειδικού εκχυλίσματος της κορινθιακής σταφίδας σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είχε σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και κυτταροπροστατευτικές επιδράσεις.
*ΡΟΔΙ: Το δώρο του Πλούτωνα στην Περσεφόνη, πρωταγωνιστής στο επιστημονικό προσκήνιο. Επειτα από έρευνες διαπιστώθηκε ότι καταπολεμά την αθηροσκλήρωση, ενώ έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, στον διαβήτη τύπου 2, στην υπέρταση, σε βακτηριακές λοιμώξεις, στην ανδρική υπογονιμότητα, στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ακόμη και σε οδοντικές παθήσεις. Ερευνες έχουν δείξει ότι λειτουργεί και ως φυσικό Viagra.
*ΤΣΑΪ ΒΟΥΝΟΥ: Αν η Κίνα καμαρώνει για το τσάι της, τότε η Ελλάδα πρέπει να καμαρώνει για το δικό της, διαφορετικό, αλλά ιδιαίτερα ευεργετικό τσάι, το οποίο φύεται σε βραχώδεις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο. Ερευνες έδειξαν πως εκχυλίσματα των ειδών τσαγιού της Εύβοιας και του Μαλεβού ενδέχεται να αποτελούν μελλοντικά τη βάση για τη δημιουργία λειτουργικών τροφίμων κατά της οστεοπόρωσης. Επίσης, μελέτες που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο δείχνουν ότι το τσάι Ολύμπου καταπολεμά το Αλτσχάιμερ.
*ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ: Ανάμεσα στους ξηρούς καρπούς που όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ένας -μοναδικός σε γεύση, άρωμα και υφή- που καταλαμβάνει περίοπτη θέση στην προτίμηση του Ελληνα και δεν είναι άλλος από το φιστίκι Αιγίνης. Ερευνες έχουν δείξει ότι ρυθμίζει τη χοληστερόλη, ενώ προσδίδει σημαντικά αντιοξειδωτικά οφέλη.
Πηγη: Espressonews.gr