Από τα πιο αγαπημένα τουρσιά οι πιπεριές σε όλες τους τις εκδοχές. Αναμφισβήτητη βέβαια η νοστιμιά της γλυκόξινης παραλλαγής (μη παραλείψετε να τη δοκιμάσετε) με τις πολύχρωμες πιπεριές που περιγράφεται σε προηγούμενη συνταγή, αλλά και το κλασικό τουρσάκι με τις μικρές μακρόστενες πράσινες πιπερίτσες δεν πάει πίσω. Συνοδεύουν όσπρια, νοστιμίζουν σαλάτες και γαρνίρουν διάφορα πιάτα.
Αυτή την εποχή είναι άφθονες στην αγορά και στους μπαξέδες οπότε αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε 1-2 βάζα , ακόμη κι αν τις αγοράσουμε. Εξάλλου είναι πολύ οικονομικές. Όσο για τη διαδικασία, καμία δυσκολία! Ακόμη και οι πιο αρχάριες στην κουζίνα μπορούν να τα καταφέρουν.
Τα αρωματικά και τα μπαχαρικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να νοστιμίσουμε το τουρσί μας είναι θέμα επιλογής. Κόκκοι μπαχαριού ή πιπεριού, φύλλα δάφνης, 2-3 σκελίδες σκόρδο είναι κάποιες επιλογές. Οι λάτρεις των καυτερών γεύσεων μπορούν να προσθέσουν και καμιά καυτερή πιπερίτσα σε κάθε βάζο. Για ποικιλία μπορούμε να έχουμε άλλο άρωμα ή μπαχαρικό σε κάθε βάζο!
Υλικά:
Μικρές πιπεριές
Ημίχοντρο αλάτι (ριζάτο)
Ξύδι από σταφύλι
Ζάχαρη
Ξινό
Ελαιόλαδο
Και προαιρετικά, ό,τι θέλουμε από: πιπέρι, δάφνη, μπαχάρι, καυτερή πιπεριά, σκόρδο, μαραθόσπορους κλπ.
Επί το έργον:
Αποστειρώνουμε τα βάζα μας και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο φούρνο.
Διαλέγουμε μικρές τρυφερές πιπεριές. Τις πλένουμε καλά και κάνουμε μια σχισμή στο πλάι τους για να αφαιρέσουμε τα σπόρια.
Προσπαθούμε να μην αφαιρέσουμε το κοτσάνι (αν δεν τα καταφέρουμε δεν είναι και πολύ σημαντικό, θέμα εμφάνισης είναι μόνο).
Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει αρκετό νερό και μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τις πιπεριές και τις βράζουμε για 2 λεπτά από την στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό.
Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε στραγγιστήρι (χωρίς να πετάξουμε το νερό που έβρασαν) και να κρυώσουν εντελώς. Τις βάζουμε σε ένα βάζο μέχρι 1 εκατοστό πιο κάτω από το ύψος που μπαίνει το σκέπασμά του. Στα ενδιάμεσα, βάζουμε τα αρωματικά της επιλογής μας. Οι παρακάτω ποσότητες αφορούν ένα συνηθισμένο βάζο των 750 ml.
Από πάνω βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, 1 κοφτό κουταλάκι ζάχαρη και ½ κουταλάκι ξινό. Γεμίζουμε το βάζο μας κατά τα 2/3 με νερό από εκείνο στο οποίο έβρασαν οι πιπεριές μας. Συμπληρώνουμε με ξύδι μέχρι να φτάσουμε 1 περίπου εκατοστό πιο κάτω από το ύψος που φτάνουν οι πιπεριές.
Καλύπτουμε με ελαιόλαδο και σφραγίζουμε τα βάζα. Τα ανακινούμε 2-3 φορές να αναμειχθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το τουρσί μας να ωριμάσει καμιά δεκαριά μέρες σε δροσερό μέρος ανακινώντας πότε πότε το βάζο, και μετά το καταναλώνουμε.
Παρατηρήσεις:
1)Αν θέλουμε λιγότερο ξιδάτη γεύση, μπορούμε να γεμίσουμε μόνο κατά το ¼ τα βάζα μας με ξύδι.
2)Αν οι πιπεριές είναι πολύ τρυφερές μπορούμε να αποφύγουμε το ζεμάτισμα και να τις βάλουμε κατευθείαν στα βάζα.
3)Αν τα βάζα κλείνουν καλά και αποστειρωθούν σωστά, το τουρσί διατηρείται για μήνες. Όταν όμως ανοίξουμε κάθε βάζο το διατηρούμε στο ψυγείο.
4)Προσαρμόζουμε τις παραπάνω ποσότητες στη χωρητικότητα των βάζων μας. Για τα συμπληρωματικά, η δική μου πρόταση είναι κόκκοι πιπεριού και κανένα φύλλο δάφνης σε κάθε βάζο. Επίσης αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε μια μικρή καυτερή πιπερίτσα σε κάθε βάζο
Πηγή>http://cretangastronomy.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου