ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Εκτροφή περιστεριών





Αρχές διαμόρφωσης περιστεριώνα
       Η σωστή κατασκευή του περιστεριώνα είναι
 η βάση για πετυχημένη εκτροφή περιστεριών.  Η 
 επιλογή του χώρου και της θέσης που θα
 φιλοξενήσει τον περιστεριώνα πρέπει να πληροί
 μερικά σημαντικά κριτήρια.  
Ο Χώρος.
         
        Πρώτα απ΄ όλα ο χώρος πρέπει να είναι καλά φυλαγμένος και προστατευμένος για την αποφυγή τυχόν κλοπής. Η επιλογή χώρου για την τοποθέτηση του περιστεριώνα μεταξύ της ταράτσας ή της αυλής δεν είναι εύκολη. Η κάθε θέση έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.  
       Η ταράτσα δύναται να είναι ποιο ασφαλές από τις κλοπές, τα ποντίκια, τις γάτες, τα σκυλιά κλπ. Επίσης είναι ποιο απομονωμένη από τις γύρο δραστηριότητες (προσπέλαση ανθρώπων, αυτοκινήτων, σκύλων, κλπ.) που ενδεχομένως φοβίζουν και ταράζουν την ησυχία των περιστεριών. Ακόμη, η ταράτσα με το ύψος της  συμβάλει στην εκπαίδευση των περιστεριών στις πτήσεις.
       Όμως η αυλή παρέχει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα –την επαφή των περιστεριών με την γη… η οποία με την σειρά της τους εξασφαλίζει με όλα εκείνα τα μικροστοιχεία που τους κάνουν να είναι πιό υγιείς. Στην αυλή τα περιστέρια είναι ποιο καθαρά και προσφέρονται για την ποιο συχνή και άμεση οπτική παρατήρηση καθώς και την οπτική απόλαυση. Εάν η αυλή σας στην πόλη ή εξοχικό διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις τότες προτιμήστε την, αλλιώς καλή είναι και η ταράτσα. Η επιλογή είναι δική σας! 
    
Η Θέση.
           Η  επιλογή της θέσης έχει δύο βασικά κριτήρια.
          Το πρώτο σχετίζεται με την ήδη υπάρχουσα γενική διαμόρφωση του χώρου και τα κτίσματα που συνυπάρχουν σε αυτό.  Η θέση πρέπει να επιλεχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά τα κτίσματα ή διάφορα σταθερά αντικείμενα στον χώρο να μην εμποδίζουν την ελεύθερη πτήση των περιστεριών προς την οικία τους ή από αυτήν προς το ουρανό.    
          Το δεύτερο, όσο αυτό είναι δυνατόν, προτιμήστε η πλάτη του περιστεριώνα να είναι στραμμένη προς το Βορρά και το πρόσωπο στον Νότο. Αυτό θα σας βοηθήσει στην διαμόρφωση του σωστού κλίματος εντός του περιστεριώνα κατά την διάρκεια διαφόρων εποχών του έτους.   
Μορφή περιστεριώνα.
           Η εξωτερική φόρμα του περιστεριώνα μπορεί να είναι οποιαδήποτε, της αρεσκείας σας, αρκεί να διαθέτει την απαραίτητη άνεση στα περιστέρια σας. Έχω δει πολλούς περιστεριώνες… μα δύο όμοιους δεν αντίκρισα ποτέ μου… Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να με ξεναγούν, την πρώτη φορά, οι νέοι συνάδελφοι περιστερόφιλοι, στον περιστεριώνα τους. Κάθε φορά παρατηρώ κάτι αξιόλογο και θαυμαστό που έχουν κάνει, το συζητάω μαζί τους, και μερικές φορές υιοθετώ την ιδέα τους, εφαρμόζοντάς την και στον δικό μου περιστεριώνα.
         Μπορώ να πω ότι ως μίνιμουμ οι βασικοί  εσωτερικοί χώροι που πρέπει να διαθέτει ένας περιστεριώνας είναι τρείς. Ο κύριος χώρος αναπαραγωγής, ο οριοθετημένος ημιυπαίθριος χώρος για μίνι βόλτα και βοηθητικός χώρος για την φύλαξη ειδών διατροφής, εργαλεία καθαριότητας, κλουβιά μεταφοράς, φάρμακα, κλπ. 
        Το μέγεθος και οι διαστάσεις του περιστεριώνα ποικίλουν. Βασικά πρέπει κανείς να προσδιορίσει εξ αρχής τους στόχους του σχετικά με τα περιστέρια. Σχετικά με τα μαχητικά περιστέρια έχει δύο επιλογές: να διατηρεί περιστέρια πτήσεων τα οποία θα τα αναπαράγει και θα τα εκπαιδεύει σε ελεύθερες πτήσεις ή να ασχολείται με τα  περιστέρια τα οποία θα τα αναπαράγει σε οριοθετημένο χώρο σαν διακοσμητικά. 
          Η τρίτη επιλογή -το να έχει όμορφα περιστέρια και να τα πετάει ελεύθερα θα του κοστίσει πολύ ακριβά, εντούτοις κάποιοι τα καταφέρνουν αρκετά καλά, αφήνοντας τα περιστέρια ελεύθερα χωρίς να τα σηκώνουν ψηλά.  Για τα περιστέρια ελεύθερων πτήσεων οι τρις παραπάνω χώροι επαρκούν.     
        Όμως για τα περιστέρια με περιορισμένη ελευθερία πρέπει να στοχεύετε, όσο αυτό είναι δυνατόν στη αύξηση του εσωτερικού χώρου και ιδιαιτέρα του ημιυπαίθριου χώρου για να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη κινητικότητα τους.   
        Συνηθίζεται να διαμορφώνεται και ένας ξεχωριστός χώρος για «βοηθητικό προσωπικό» - μία άλλη ράτσα περιστεριών τα οποία έχουν την ικανότητα να ταΐζουν πολύ καλά τους νεοσσούς των μαχητικών περιστεριών. Αυτό ελαφρύνει όλη την διαδικασία αναπαραγωγής και μειώνει τις ανεπιθύμητες απώλειες νεοσσών λόγω ασιτίας.   
        Ο αριθμός των περιστεριών που θα εκτρέφουμε θα καθορίσει τις μίνιμουμ διαστάσεις της οικίας τους. Βασικός κανόνας είναι να αντιστοιχεί σε κάθε ένα τετραγωνικό μετρό επιφάνειας του περιστεριώνα δύο ή τρία, το πολύ τέσσερα περιστέρια.  Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο πληθυσμός των περιστεριών κατά την διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής τους αυξάνεται και καλός θα είναι οι διαστάσεις της οικίας τους να προβλεφτούν έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές απαιτήσεις εκείνης της περιόδου.
        Πολλές φορές κατασκευάζουν έναν ακόμη βοηθητικό χώρο για τα νεαρά περιστέρια ώστε αυτά να μην παρεμποδίζουν την διαδικασία αναπαραγωγής των ώριμων ζευγαριών.
Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου.
        Η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου ξεκινάει από την κατασκευή των κλουβιών - διαμερισμάτων που θα φιλοξενήσουν τα ζευγάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Διαστάσεις και η μορφή τέτοιων διαμερισμάτων ποικίλουν ανάλογα με τη ράτσα και το μέγεθος των περιστεριών. Πριν την κατασκευή καλό θα είναι να έχουμε υπόψη μας ότι τα κλουβιά θα είναι ένα μέρος που εμείς θα τα καθαρίζουμε πολύ συχνά και εκ τούτου πρέπει να είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να μας διευκολύνουν  σε αυτήν την διαδικασία, δηλαδή να είναι προσιτά, να καθαρίζονται εύκολα, αποτελεσματικά και γρήγορα.
        Όλη η κατασκευή πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ελέγχεται από παντού, χωρίς δυσκολία, οποιαδήποτε γωνίτσα του, ώστε να έχει την δυνατότητα της απολύμανσης με φάρμακα ή με ασβέστωμα. Διαμορφώστε τόσα πατώματα κελιών όσα σας είναι εύκολο να τα παρατηρείται. Πάνω από το τελευταίο τοποθετήστε μία λεία ξύλινη σανίδα, η οποία εύκολο καθαρίζετε. Στις εικόνες από δεξιά φαίνονται μερικοί τρόποι διαμόρφωσης κελιών.
        Υπάρχουν κελιά που κατασκευάστηκαν είναι μόνιμα ανοιχτά, υπάρχουν άλλα που είναι μερικός κλειστά και αυτά που ανοιγοκλείνουν. Στα μόνιμα ανοιχτά κελιά τα περιστέρια κατά την αναπαραγωγή εύκολα παρενοχλούνται από τα άλλα περιστέρια και τα πιτσούνια διατρέχουν κίνδυνο να κακοποιηθούν στα χρονικά διαστήματα που μένουν απροστάτευτα, όμως έχουν πλεονέκτημα να καθαρίζονται εύκολα. Στα μερικός κλειστά κελιά προσφέρουν κάποια ασφάλεια. Τα κλουβιά που ανοιγοκλείνουν και έχουν την δυνατότητα προσωρινής αφαίρεσης του μπροστινού καλύμματος κατά την διαδικασία του καθαρισμού είναι η ιδανική λύση αλλά παρουσιάζει επιπλέον δαπάνη κατά την κατασκευή τους.            
        Σε κάποιο τοίχο, προτιμότερα στον απέναντι, μπορούμε να τοποθετήσουμε και ατομικές ή ομαδικές θέσης ανάπαυσης ή και τα δύο μαζί. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι απέναντι στα κλουβιά να τοποθετούνται ομαδικές θέσης ανάπαυσης και στα πλαϊνά ατομικές θέσης ανάπαυσης.
        Στον δικό μου περιστεριώνα απέναντι στα κλουβιά, εγώ προτίμησα να τοποθετήσω μόνο οριζόντιες τάβλες στα οποία μπορούν να αναπαυτούν περισσότερα περιστέρια.
        Ένα βασικό σημείο το οποίο πρέπει να προσέξει ο κατασκευαστής περιστεριώνα είναι η επάρκεια σε φωτεινότητα και στον εξαερισμό του χώρου. Εάν ο χώρος είναι κατασκευασμένος από συμπαγή υλικά (ξύλο, μέταλλο, γυψοσανίδες, τσιμέντοσανίδες, φύλλα από τσίγκο κ.λπ. πρέπει εκτός της πόρτας να υπάρχει και ένα παράθυρο, προτιμότερο στον απέναντι τοίχο, στην ανάγκη μπορεί να διαμορφωθεί και πάνω στην πόρτα, ή στον διπλανό τοίχο.
        Στον δικό μου περιστεριώνα από την νότια πλευρά η πόρτα είναι από αλουμίνιο με διπλά τζάμια, δίπλα έχει ένα μεγάλο παράθυρο μέσω του  οποίου τα περιστέρια βγαίνουν έξω στον οριοθετημένο με σήτα χώρο και από την βορινή πλευρά έχει στη σειρά άλλα δύο μικρά παράθυρα με τζάμια, τα οποία τα ανοίγω την ζεστή περίοδο για να δημιουργείται απαλό ρεύμα αέρα που κάνει το εσωτερικό χώρο ποιο δροσερό, στεγνό και καθαρό επειδή απομακρύνει όλα εκείνα τα μικροσωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα όταν εκεί πετάνε τα περιστέρια.    
        Το δάπεδο καλό θα ήτανε να στρωθεί με άμμο, προτιμότερα θαλασσινή ή ποταμίσια χοντρή, ξεπλυμένη. Εάν είναι δύσκολα να προμηθευτείτε τέτοια άμμο τότες μπορείτε να στρώσετε και την απλή άμμο, από νταμάρι. Αυτό θα σας διευκολύνει και στον καθαρισμό του δαπέδου καθώς και τα περιστέρια θα είναι ποιο καθαρά, αυτό ισχύει ειδικά για τα φτεροπόδαρα περιστέρια. Τα μικρά πετραδάκια που περιέχει η άμμος είναι απαραίτητα για την σωστή διατροφή των περιστεριών, τους βοηθάνε στην χώνεψη. Η στρώση άμμου πρέπει τακτικά να αναπληρώνεται με νέα άμμο.   Επίσης είναι εφικτή και η επικάλυψη του δαπέδου με πριονίδια και ροκανίδια, τα οποία όμως, χρειάζονται τακτική συμπλήρωση και ανανέωση.
        Μερική περιστερόφιλοι  προτιμούν το δάπεδο να είναι λείο, αναγκάζονται όμως να το καθαρίζουν σχεδόν καθημερινά. Υπάρχουν και άλλα συστήματα, αρκετά δαπανηρά, όπως κάλυψη όλου του δαπέδου με σχάρες διαμορφώνοντας προηγουμένως το δάπεδο σε φρεάτια.  
       Η οροφή του περιστεριώνα πρέπει να είναι κατάλληλα μονωμένη ώστε το καλοκαίρι να μην πυρακτώνετε εκπέμποντας θερμότητα (όπως η λαμαρίνα) και το χειμώνα να μην παγώνει τον εσωτερικό χώρο.    
       Η τοποθέτηση μιας ταΐστρας και μιας ποτίστρας ολοκληρώνει την εσωτερική διαμόρφωση του χώρου.  Τις ταΐστρες και τις ποτίστρες μπορεί κανείς να τις προμηθευτεί στο εμπόριο ή να τις κατασκευάσει μόνος του.
        Το κάθε κλουβί – διαμέρισμα πρέπει να έχει φωλιά, περίπου σε φόρμα γαβάθας ή τετράγωνο, από πηλό ή πλαστικό, γύψο, ξύλο κ.λπ. Τις φωλιές τις γεμίζουμε με σανό, ξερά χόρτα, άμμο ή κάποιο άλλο μαλακό υλικό.
       Καλό θα ήτανε την καλοκαιρινή σεζόν ο ήλιος να μην μπορεί να ρίχνει τις ακτίνες του πάνω στα κλουβιά, ούτε και στο δοχείο με νερό, την ποτίστρα, για να μην ζεσταίνει το νερό και ευνοεί την ανάπτυξη των παθογόνων οργανισμών.
        
     Διαμόρφωση οριοθετημένου ημιυπαίθριου ή υπαίθριου χώρου.
   
       Ο τρόπος διαμόρφωσης οριοθετημένου ημιυπαίθριου χώρου ποικίλει. Στις φωτογραφίες μπορεί κανίς να δει μερικούς από αυτούς, να πάρει ιδέες και να κατασκευάσει κάτι που του ταιριάζει περισσότερο ή του είναι προτιμητέο. Υπάρχουν ημιυπαίθριοι χώροι ανοιχτοί και στεγασμένη. Πριν προχωρήσετε στην υλοποίηση της ιδέας σας καλό είναι να έχετε μερικά πράγματα υπόψη σας.
       Εάν ο  ημιυπαίθριος χώρος είναι τοποθετημένος στην πλακόστρωτη ταράτσα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι κατάλληλα ώστε να μην φθείρονται, σαπίζουν ή σκουριάζουν και παρασύρουν προς την φθορά και την επικάλυψη της ταράτσας. Όλο το οικοδόμημα πρέπει καλά να στεριώνεται, στηρίζεται και να δένεται με την ταράτσα έτσι ώστε να μην παρασυρθεί από τον δυνατό αέρα.
      Πρέπει να παρθεί υπ’ όψιν και η έντονη χιονόπτωση η οποία ίσος θα βαρύνει υπερβολικά την όλη κατασκευή και μπορεί να την διαλύσει. Ότι αφορά την έντονη βροχόπτωση πρέπει να προβλεπτή η ύπαρξη κατάλληλων κλίσεων στο έδαφος, στην στέγη ώστε να μην συγκεντρωθεί το νερό εντός του χώρου, αυτό θα σας βοηθήσει και κατά την διάρκεια του καθαρισμού αυτού του μέρους, ρίχνοντας με το λάστιχο νερό υπό πίεση.
       Εάν ο  ημιυπαίθριος χώρος είναι τοποθετημένος κάτω στην γη καλό θα ήτανε η περιμετρική οριοθέτηση να ξεκινάει με τοιχίο από μπετόν, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα και η βάση για τις όρθιες κολόνες και θα στερεώνει την σήτα από κάτω.     
       Το έδαφος εντός του χώρου πρέπει να επικαλύψετε με  στρώση άμμου, για να μην λασπώνει μετά την βροχή. Επίσης κάτω από την άμμο στρώνουν λεπτή σήτα για να εμποδίσουν την διείσδυση των τρωκτικών (αρουραίων, ποντικιών κ.λπ.).  Γύρο – γύρο, περιμετρικά, σε ύψος τουλάχιστον 1,5 μέτρων πρέπει εκτός από την λεπτή σήτα να υπάρχει και κάτι ποιο ενισχυμένο για να μπορεί να συγκρατήσει το βάρος ενός σκύλου ή άλλου ζώου. Το ίδιο ισχύει και για την οροφή σε περίπτωση μεγάλου πάχους χωνιού.
      Όλη η κατασκευή πρέπει να είναι καλυμμένη με λεπτή σήτα για να μην μπαίνουν τα σπουργίτια, τα οποία καταναλώνουν τις τροφές των περιστεριών και μεταφέρουν μολυσματικές αρρώστιες.       
      Από μέσα περιμετρικά στο ύψος περίπου από 2  μέτρα και άνω πρέπει να τοποθετήσετε οριζόντια δοκάρια η τάβλες στις οποίες θα κάθονται τα περιστέρια.  Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και σε χαμηλότερο ύψος που θα προορίζεται για τα μικρότερα σε ηλικία περιστέρια. Αυτά τα δοκάρια (τάβλες) πρέπει να τοποθετηθούν σε αρκετή απόσταση από τη πλαϊνή σήτα ώστε να μην εμποδίζουν τα περιστέρια να κινούνται πάνω σε αυτά ή να επαναπαύονται κοιτώντας σε όλες τις κατευθύνσεις.
       Επειδή στα περιστέρια αρέσει να πιτσιλούνται μέσα στο νερό, καλό θα ήτανε μέσα σε αυτόν τον χώρο να υπάρχει και ένα πλατύ ταψί από αλουμίνιο ή πλαστικό, το οποίο θα το γεμίζεται με νερό την ζεστή εποχή, προσφέροντας στα αγαπημένα σας πουλιά μία ξεχωριστή απόλαυση. Το ακάθαρτο νερό μετά το μπάνιο πρέπει άμεσα να απομακρύνεται για να μην το πίνουνε εν συνέχεια τα περιστέρια.
       Μία άλλη ανάγκη των περιστεριών είναι το να τσιμπάνε χόρτα.  Για να τους προσφέρουμε ικανοποίηση και εδώ, τοποθετούμε παραλληλόγραμμες γλάστρες, πήλινες ή πλαστικές, φυτεύοντας σε αυτά κρεμμύδια, σκόρδα, σιτάρι, κριθάρι κ.λπ. καλό θα είναι τις γλάστρες από πάνω να τις σκεπάσετε με σκληρή σήτα ώστε τα περιστέρια να μπορούνε να περπατάνε από πάνω τους, να τσιμπάνε τα χόρτα χωρίς να το φτάνουν και να τρώνε το χώμα. 
       Ακόμη αυτή η σήτα προστατεύει τα μικρά φυτά, ώστε τα περιστέρια να μην τα ξεριζώνουν τσιμπώντας τα την στιγμή που αυτά είναι ακόμη μικρά. Προσοχή στο νερό ποτίσματος των γλαστρών! Τα περιστέρια δεν πρέπει να το πίνουν, επειδή κινδυνεύουν με μολύνσεις. Βρείτε τον τρόπο να καλύψετε τα πιατάκια περισυλλογής περίσσιου νερού κάτω από τις γλάστρες.


Περιστεριώνας δύο επιπέδων.
Περιστεριώνας δύο ισόγειων ανεξάρτητων χώρων.
 
Περιστεριώνας με ένα ισόγειο χώρο και οριοθετημένο προαύλιο δύο επιπέδων.
    
Περιστεριώνας με ένα ισόγειο χώρο και οριοθετημένο με σήτα προαύλιο.
Περιστεριώνας με ένα ισόγειο χώρο και οριοθετημένο με σήτα προαύλιο. 
Περιστεριώνας με ένα ισόγειο χώρο και οριοθετημένο με σήτα προαύλιο.
 
Εσωτερική διαμόρφωση περιστεριώνα.
  
 
Εσωτερική διαμόρφωση δαπέδου.
 
 
 
 
Το κρεμασμένο ταψί για πιτσίλισμα περιστεριών.
 

Πηγή>https://sites.google.com/site/peristeriakentrikesasias/ektrophe-peristerion/arches-diamorphoses-peristeriona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου