ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Εντομα "φονιάδες"... στην υπηρεσία του ανθρώπου

Το «αλογάκι της Παναγίας» είναι ένας... αιμοσταγής δολοφόνος για τα άλλα ζωύφια.
Οι "body guards" της φύσης που μας προστατεύουν από τα καρκινογόνα

Εντομα-φονιάδες μπορούν να αντικαταστήσουν τα καρκινογόνα φυτοφάρμακα που θερίζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα φυτά από τα βλαβερά ζωύφια και μύκητες που τα απειλούν. Η λατρεμένη πασχαλίτσα, το συμπαθέστατο «αλογάκι της Παναγίας» και τα «ελικοπτεράκια» είναι μόνο μερικοί από τους 125 αδίστακτους «εξολοθρευτές» που κυκλοφορούν και… οπλοφορούν στη φύση αλλά και στο εμπόριο!

Μερικά από τα αγαπημένα... πιάτα των αιμοσταγών «δολοφόνων» είναι οι μελίγκρες, οι ακρίδες και τα αλευρώδη ζωύφια, τα οποία ζουν εις βάρος των καλλωπιστικών φυτών, των κηπευτικών, αλλά και εσπεριδοειδών. Τα ωφέλιμα έντομα απομυζούν ή παρασιτούν μέσα στα βλαβερά έντομα που επιτίθενται στις καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, αλλά και στους κήπους και στις βεράντες.

Μάλιστα υπάρχουν εταιρείες εισαγωγής αυτών των αδίστακτων «δολοφόνων» που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας. Από αυτές πολλοί ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι αγρότες αγοράζουν τους αδίστακτους «φονιάδες» καταργώντας έτσι τα καρκινογόνα φυτοφάρμακα.
Το «αλογάκι της Παναγίας» είναι ένας... αιμοσταγής δολοφόνος για τα άλλα ζωύφια.
«Πρόκειται για ευφυέστατα έντομα που ουσιαστικά είναι αδίστακτοι... δολοφόνοι των βλαβερών εντομών, ενώ παράλληλα προστατεύουν το φυτό και το κρατούν καθαρό! Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ωφέλιμων εντόμων. Τα παρασιτοειδή και τα αρπακτικά» λέει στην «Espresso» ο δρ Διονύσιος Περδίκης διδάκτωρ στο Εργαστήριο Ζωολογίας και Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Φυτό που έχει μολυνθεί από το αλευρώδη παράσιτο. Διακρίνεται η μικρή σφίγγα που μόλις έχει τοποθετηθεί για να φάει με την ψυχή της.

Τα παρασιτοειδή

Ενα θρίλερ για γέρα νεύρα παίζεται καθημερινά στα θερμοκήπια και στα χωράφια -250 στρέμματα βιολογικής καλλιέργειας- των αγροτών που χρησιμοποιούν τα ωφέλιμα έντομα στην περιοχή Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία. Ενα σκηνικό τρόμου από την καθημερινή σφαγή χιλιάδων βλαβερών εντόμων, που κάνουν το... ατόπημα να προσβάλλουν τις ντομάτες, τα αγγούρια, τις πιπεριές, αλλά και τις ελιές, τα πορτοκάλια και τα λεμόνια που προστατεύονται από τα ωφέλιμα έντομα.

Τα παρασιτοειδή όπως π.χ. το Cales Noacki ή το Encarcia Formosa, γεννάνε τα αβγά τους μέσα στο βλαβερό έντομο, π.χ. τη μελίγκρα ή τον Εριώδη Αλευρώδη. Μάλιστα είναι ευφυέστατα γιατί διαλέγουν το πιο δυνατό και ακμαίο βλαβερό έντομο. Ο απόγονός τους, ο ξενιστής, μεγαλώνει τρώγοντας από μέσα το βλαβερό ζωύφιο και ουσιαστικά το σκοτώνει μέσα σε λίγες ημέρες.
«Στα θερμοκήπια οι αγρότες μπαίνουν μέσα με τα παιδιά τους, χωρίς να έχουν το φόβο του φυτοφαρμάκου. Παίρνουν την ντομάτα, την πλένουν και την τρώνε, όταν με τα φυτοφάρμακα πρέπει να φαγωθεί ύστερα από μέρες» είπε στην «Espresso» ο Αντώνης Παρασκεύοπουλος που εφαρμόζει τη βιολογική καλλιέργεια από το 1986.

«Ανεκτίμητα είναι για την υγεία μας και το περιβάλλον τα ωφέλιμα έντομα. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ακόμα και στον κήπο και στη βεράντα μας» λέει στην «Espresso» o δρ Διονύσης Περδίκης.
«Τα αποτελέσματα της χρήσης των ωφέλιμων εντόμων είναι εξαιρετικά γιατί έχουμε μηδενικό ρίσκο για την υγεία μας. Ομως δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση των αγροτών γι’ αυτό και στην Ελλάδα ακόμα κοιμόμαστε! Εχουμε περισσότερα από 30 ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας. Πραγματικά κάνουν θαύματα και για την υγεία μας και για το περιβάλλον που ζούμε με τα παιδιά μας. Ομως έχουμε μόνο τριάντα γεωπόνους που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, γι’ αυτό χρειάζεται διαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση από την πολιτεία».
Ο αδίστακτος «δολοφόνος» Hemerobius Humulinus που τρελαίνεται για τα έντομα που βλάπτουν τα οπωροφόρα δέντρα, όπως λεμονιές, πορτοκαλιές και νεραντζιές. Ιδανικός body guard για τους οπωρώνες, αλλά και τα κηπευτικά.
Αρπακτικά
Η δεύτερη κατηγορία είναι τα αρπακτικά, όπως η πασχαλίτσα Coccinelida και ο χρυσώπας που λατρεύουν τα κοκοειδή έντομα και τη μελίγκρα, που προσβάλλουν τα καλλωπιστικά όπως γαρδένιες, χρυσάνθεμα, τριανταφυλλιές. Επίσης το «αλογάκι της Παναγίας» που κατασπαράσσει τις ακρίδες που προσβάλουν το σιτάρι, το κριθάρι κλπ.

«Εχουν τρομερές δαγκάνες που πιάνουν και ρουφάνε, ουσιαστικά απομυζούν, τα βλαβερά έντομα. Εάν κανείς τα παρακολουθήσει με το μικροσκόπιο την ώρα της σφαγής είναι σαν να βλέπει ταινία τρόμου. Η επιθετικότητά τους και η δύναμή τους είναι εκπληκτική» λέει ο δρ Περδίκης που στο εργαστήριο του κάνει πειράματα με τα ωφέλιμα έντομα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η συμπαθέστατη πασχαλίτσα μπορεί να φάει έως και 50 μελίγκρες την ημέρα και να κρατήσει έτσι καθαρή μια επιφάνεια 0,25 τετραγωνικών μέτρων. Μπορούμε να τις έχουμε ακόμα και στη βεράντα και στον κήπο μας, αφού οι ένοικοι είναι απίθανο να ενοχληθούν.
Μάλιστα πρόσφατα στο Μανχάταν ο ιδιοκτήτης ενός οικοδομικού τετράγωνου, αντί για φυτοφάρμακα αγόρασε 720.000 πασχαλίτσες για να καθαρίσουν τις βεράντες και τους κήπους από τη μελίγκρα.

Η αιμοσταγής Chysoperla Carnea που τρώει τα βλαβερά έντομα που επιτίθενται στις τριανταφυλλιές και τις γαρδένιες. Είναι άγρυπνος φύλακας για τους κήπους με καλλωπιστικά φυτά αλλά και τις βεράντες.
Πωλούνται και στην ελληνική αγορά
Στη βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες που εισάγουν ωφέλιμα έντομα από την Ολλανδία. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν τουλάχιστον 85 εταιρείες που ασχολούνται με τη μαζική παραγωγή ωφέλιμων εντόμων και όπως φαίνεται αυτή η νέα αγορά έχει σπουδαίες προοπτικές ανάπτυξης.

Συναρπαστική όμως είναι και η μεταφορά τους από την εταιρεία στον παραγωγό. Οι πασχαλίτσες ζουν έως και πέντε μήνες χωρίς τροφή αποθηκευμένες σε μεγάλα ψυγεία στους 2 βαθμούς Κελσίου. Συνέρχονται αργά μέσα στα κιβώτια μεταφοράς και όταν φτάσουν στον προορισμό τους είναι αρκετά ξύπνιες και πεινασμένες για να αρχίσουν την επίθεση.

Οσον αφορά το κόστος που προσφέρουν τα ωφέλιμα έντομα σε σχέση με τα φυτοφάρμακα είναι σχεδόν ίδιο, σύμφωνα με τον γεωπόνο κ. Παρασκεύοπουλο. Χονδρικά εάν για ένα στρέμμα ντομάτας θερμοκηπίου ο αγρότης θέλει 1.000 ευρώ για την αγορά φυτοφαρμάκου, με τα ωφέλιμα έντομα θα βάλει 100 ευρώ παραπάνω. Σκεφτείτε όμως ότι τα οφέλη για την υγεία μας και το περιβάλλον είναι ανεκτίμητα...

http://www.espressonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου