ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Γογγύλι,η, γούλα


Φυτεύετε σε σπορείο και φυτρώνει σε 7-10 μέρες. Μεταφυτεύετε στις 4 βδομάδες σε ηλιόλουστο μέρος.
Η καλύτερη εποχή τους για φύτευση είναι το Φθινόπωρο γιατί προτιμούν την δροσιά.
Για την Άνοιξη καλή εποχή μεταφύτεψης είναι ο Μάρτιος.
Μεταφυτέψτε τα φυτάόταν έχουν 3-4 φύλλα.
Το χώμα που θα τα μεταφυτέψετε πρέπει να είναι καλά ποτισμένο, υγρό και μαλακό θα λέγαμε γιατί αλλιώς θα γίνει ξυλώδες ο βολβός.
Εάν θέλετε να έχει διαρκώς λαχανικά θα κάνετε σπορές ανά μήνα.
Μαζέψτε τα μικρά που έχουν πιο ωραία γεύση και είναι τρυφερά περίπου στις 50-70 μέρες



Πως τα μαζεύουμε: Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις ρίζες όπως τα ραδίκια και τα βγάζουμε.

Μην πετάτε τα φύλλα τρώγονται επίσης βραστά. Χρησιμοποιήστε τα τρυφερά φύλλα όπως το σπανάκι. Τα φύλλα μπορούμε να μαζέψουμε κάποια πριν βγάλουμε το βολβό, αλλά δεν αφήνουμε το λαχανικό χωρίς φύλλωμα. Με 3-4 λεπτά βράσιμο ελαιόλαδο και λεμόνι γίνονται καταπληκτικά.

Ο βολβός που μοιάζει με μπαλάκι τέννις τρώγεται και ωμός, και μαγειρεμένος.
Μπορεί να είναι πράσσινος ή μωβ ανάλογα με την ποικιλλία.
Προέρχεται απο διασταύρωση λάχανου και γογγυλιού.
Εχει σάρκα τραγανή και ζουμερή και θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Είναι δημοφιλής στην Ασία.

Είναι μια αξιόπιστη και εύκολη καλλιέργεια που αν την υιοθετήσετε στον κήπο σας δεν θα σας απογοητεύσει. Ο βολβός μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο εώς 3 εβδομάδες. Τον χρησιμοποιείτε ωμό σε σαλάτες όπως τα ρεπάνια ή τα αγγούρια.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΛΑΤΑ
Κόβετε κύβους ή σε στικς το κολχραμπι μαζί με καρότα πιπεριές και κολοκύθι
Σωτάρετε με λίγο λαδάκι  φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη ή θυμάρι ή ματζουράνα) και προεραιτικά σκόρδο, προσθέτετε μια κουταλιά μπαλσάμικο, αφήνετε 2-3 λεπτά να αχνιστούν και έχετε μια φρέσκα υγεινή σαλάτα.

Μπορείτε να τα βάλετε σε γάστρα με λίγο νερό στο φούρνο ολόκληρα και να τα ψήσετε μια ώρα.
Σερβίρετε με φρέσκο βούτυρο και λεμόνι αφού τα καθαρίσετε, συνοδεύετε μια ντρέσιγκ γιαουρτιού.

Μπορείτε ακόμα να τα κάνετε τουρσί μαζί με σέλινο και καρότο.
Πηγή>http://sporosbank.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου