ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Όλα για το γιαούρτι

Όλα για το γιαούρτι
Όλοι υποκλίνονται στη νοστιμιά του ελληνικού γιαουρτιού, γι αυτό κι εμείς εξερευνούμε κουταλιά-κουταλιά τι μας προσφέρει και πώς θα το απολαμβάνουμε καλύτερα.

Το ότι είναι από τις πρώτες τροφές που μπαίνουν στη ζωή μας λέει πολλά. Το γιαούρτι είναι φυσικό προϊόν που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των γαλακτοκομικών προϊόντων και προέρχεται από βακτηριακή ζύμωση του γάλακτος. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, φωσφόρου και ψευδαργύρου. Επίσης περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α και D.

Η ιστορία του
Σύμφωνα με τις ιστορίες που μιλούν για την πρώτη του εμφάνιση, η δημιουργία του προέκυψε τυχαία όταν το γάλα που μετέφεραν σε ασκούς κάποιοι νομάδες έπηξε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας. Όταν οι νομάδες δοκίμασαν το πηχτό αυτό γάλα που βγήκε από τα σακιά τους, προφανώς τους άρεσε η γεύση του και έτσι αποφάσισαν να το καθιερώσουν, είτε επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία είτε προσθέτοντας από το έτοιμο γιαούρτι στο γάλα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν πρόκειται για μύθο ή πραγματικότητα, πάντως είναι γεγονός ότι το  γιαούρτι παρασκευάζεται και καταναλώνεται ήδη από την αρχαιότητα, κάτι που αποδεικνύεται από πολλές αναφορές στο “ζυμωμένο γάλα” σε αρχαία κείμενα.

Πώς μας ωφελεί;
Λόγω της βιταμίνης D που περιέχει το γιαούρτι βοηθά στην ενίσχυση των οστών, άρα και στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι τα ένζυμα του διευκολύνουν την πέψη, μάλιστα ένα γιαούρτι την ημέρα αρκεί για να λειτουργεί άψογα το πεπτικό σύστημα. Σημείωσε δε ότι ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ αποτελεί σύμμαχο για όσους ασκούνται τακτικά και θέλουν να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες (ιδανικό γεύμα μετά την άσκηση).

Τα είδη του ελληνικού γιαουρτιού
Με πέτσα. Είναι το πιο κλασσικό και διαδεδομένο ελληνικό γιαούρτι. Το βρίσκουμε σε πήλινα ή πλαστικά κεσεδάκια και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η πετσούλα, που δεν είναι άλλο από τα λιπαρά του γάλακτος που ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Έχει συμπαγή υφή και χαρακτηριστική, υπόξινη γεύση.

Κλασικό χωρίς πέτσα. Φτιάχνεται όπως το γιαούρτι με πέτσα, αλλά για να αποφευχθεί η δημιουργία της πετσούλας στην επιφάνεια ανακατεύεται διαρκώς κατά τη διάρκεια της παρασκευής. Το βρίσκουμε συνήθως σε πλαστικά και γυάλινα κεσεδάκια και έχει πλούσια βελούδινη υφή και ισορροπημένη γεύση.

Στραγγιστό. Η διαδικασία παραγωγής του είναι ανάλογη με του κλασικού γιαουρτιού χωρίς πέτσα, αλλά πριν μπει σε πλαστικά κεσεδάκια μοιράζεται σε υφασμάτινα σακιά και κρεμιέται για τουλάχιστον 24 ώρες να στραγγίξει. Λόγω της απώλειας των υγρών του έχει πιο σφιχτή υφή σε σχέση με το κλασσικό γιαούρτι.

Κάθε γάλα το γιαούρτι του
Σύμφωνα με το γάλα από το οποίο παράγεται, το γιαούρτι χωρίζεται επίσης σε:
Αγελαδινό, δηλαδή το γιαούρτι που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδος.
Πρόβειο, από πρόβειο γάλα.
Κατσικίσιο, από κατσικίσιο γάλα.
Βουβαλινό, από βουβαλίσιο γάλα.
Φυτικό, από γάλα σόγιας, αμυγδάλου, ρυζιού, φουντουκιού ή καρύδας.

Πλήρες VS Light
Το light γιαούρτια ή αλλιώς τα γιαούρτια με 2% και 0% λιπαρά είναι ιδανική επιλογή για όποιον προσέχει τη γραμμή του και θέλει να αποφεύγει τα ζωικά λιπαρά. Ωστόσο, το πλήρες γιαούρτι έχει περισσότερες βιταμίνες από τις light εκδοχές του. Πάντως και τα δύο έχουν την ίδια αυθεντική γεύση. Νόστιμο tip: Εάν δεν αλλάζεις με τίποτα το αγαπημένο σου γιαούρτι με πέτσα αλλά θέλεις να μειώσεις τα λιπαρά στη διατροφή σου να ξέρεις ότι στα ψυγεία των super markets υπάρχουν και light γιαούρτια με πέτσα, ενώ εάν απλά αφαιρέσεις την πέτσα από το γιαούρτι το κάνεις αμέσως πιο ελαφρύ μιας και όπως είπαμε στην πέτσα συγκεντρώνονται τα λιπαρά.

Τα επιδόρπια γιαουρτιού
Όσοι βρίσκουν το παραδοσιακό γιαούρτι πολύ ξινό για τα γούστα τους, σίγουρα προτιμούν τα δεκάδες επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν στην αγορά. Η διαφορά τους σε σχέση με το κλασικό γιαούρτι είναι ότι στην πραγματικότητα περιέχουν ελάχιστη ποσότητα γιαουρτιού που ανακατεύεται με ανθόγαλα, σιρόπι, κρέμα και συχνά εμπλουτίζεται με τεχνητές γεύσεις και χρώματα, αλλά και με υλικά όπως φρούτα, σοκολάτα, μαρμελάδες, ξηρούς καρπούς και δημητριακά. Αν θέλεις να καταναλώνεις αυθεντικό γιαούρτι θα πρέπει να διαβάζεις πάντα την ετικέτα των γιαουρτιών που βρίσκεις στα ψυγεία για να είναι σίγουρο ότι παίρνεις γιαούρτι και όχι επιδόρπιο γιαουρτιού.

Η επέλαση των frozen yogurt
Τα τελευταία χρόνια τα frozen yogurts, τα παγωμένα γιαούρτια δηλαδή, έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας, ενώ τα μαγαζιά με παγωμένο γιαούρτι ξεφυτρώνουν πραγματικά σαν μανιτάρια. Το frozen yogurt αποτελεί αμερικάνικη ανακάλυψη, ενώ το γιαούρτι που χρησιμοποιείται συχνά ενισχύεται με γλυκαντικά καθώς και με άλλα συστατικά όπως τεχνητά χρώματα και αρώματα.

Μπορεί να μην πρόκειται για 100% αυθεντικό γιαούρτι, ωστόσο δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι είναι πολύ γευστικό. Άλλωστε, τα καταστήματα που το σερβίρουν έχουν συνήθως και μια τεράστια ποικιλία από toppings που το συνοδεύουν, όπως γλυκά κουταλιού, φρέσκα φρούτα, ζαχαρωτά και σιρόπι σοκολάτας που το κάνουν ακόμη πιο λαχταριστό.

Πώς το απολαμβάνουμε;
Χωρίς υπερβολές το γιαούρτι είναι μια τροφή για όλες τις ώρες της μέρας. Με φρούτα και δημητριακά είναι ένα σούπερ πρωινό. Με λίγη βρώμη, αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς και μέλι έχουμε ένα πολύ χορταστικό snack κατάλληλο και για το γραφείο, αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό γεύμα. Του αρκούν 2 κουταλιές από το αγαπημένο μας γλυκό του κουταλιού για να γίνει ένα υπέροχο επιδόρπιο. Του πάει πολύ η κανέλα και το μέλι, μπαίνει με μεγάλη επιτυχία σε γλυκά, όπως κρέμες, μους και κέικ, ενώ με γιαούρτι φτιάχνουμε δροσερά ντιπ που συνοδεύουν ψητό κρέας αλλά και τα αγαπημένα μας ντολμαδάκια, μπαίνει στο σκέτο ρύζι και του δίνει πολύ ωραία γεύση, γίνεται dressing για σαλάτες και βέβαια ας μην ξεχνάμε το διάσημο τζατζίκι.
 Το διαβάσαμε στο .olivemagazine.gr
Πηγή>http://www.fytokomia.gr/
Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς
Γιαούρτι σπιτικό.Πώς το φτιάχνουμε
Πηγή> Τα φαγητά της γιαγιάς  http://faghta-giagias.blogspot.com/
Το γιαούρτι είναι μια πολύ θρεπτική, εύπεπτη και υγιεινή τροφή, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες. Περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, υψηλής βιολογικής αξίας, ανώτερης ποιότητας και μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, βιταμινών Α, Β2 και Β12, από ότι ίση
ποσότητα γάλακτος. 
Ας δούμε πως μπορούμε να φτιάξουμε γιαούρτι στο σπίτι μας, εύκολα, γρήγορα, υγιεινά και το βασικότερο χωρίς χημικά πρόσθετα «Ε».

Παραδοσιακό σπιτικό γιαούρτι

Υλικά

•   2 κιλό γάλα πρόβειο, κατσικίσιο, αγελαδινό, ή ανακατεμένο
•   1 κεσεδάκι (200 γραμ.) ή 4 κουτ. σούπας γεμάτες πρόβειο γιαούρτι

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας στην αρχή για να μην μας κολλήσει, μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει ακριβώς στους 90°C, (αν πρόκειτε για γάλα που έχουμε πάρει από κτηνοτρόφο), ή στους 52°C, αν είναι παστεριωμένο. 
Θα χρειαστούμε ένα θερμόμετρο κουζίνας, αλλά αν δεν έχουμε, μπορούμε να κλείσουμε τη φωτιά αμέσως προτού αρχίσει να βράζει το γάλα, δηλαδή μόλις το δούμε και αρχίσει να φουσκώνει, (όταν πρόκειται για μη παστεριωμένο), ή πιο νωρίς, όταν αρχίσει να βγάζει ατμούς, αν θέλουμε να το ζεστάνουμε στους 52°C (το παστεριωμένο).

Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Βγάζουμε το γάλα από τη φωτιά και αν θέλουμε να το πήξουμε σε πήλινο σκεύος το μεταφέρουμε εκεί, αλλιώς το αφήνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
Αν το γάλα που θα πήξουμε είναι γίδινο ή αγελαδινό, περιμένουμε να πέσει η θερμοκρασία του στους 52°C, ενώ αν είναι πρόβειο στους 50°C.
Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Στο μεταξύ, μ᾿ ένα κουτάλι, διαλύουμε τη μαγιά (το γιαούρτι χωρίς την πέτσα του) σ᾿ ένα μπολάκι, αφού βάλουμε λίγο ζεστό γάλα από την κατσαρόλα, (δέκα κουταλιές της σούπας είναι εντάξει), ώστε να γίνει νερουλό και να μην έχει κομματάκια. Στη συνέχεια, το ρίχνουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα, ανασηκώνοντας την πέτσα που θα έχει πιάσει, ανακατεύοντας ελαφρά.
Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Αμέσως μετά, τοποθετούμε την κατσαρόλα, (ή το πήλινο) σ᾿ ένα ζεστό μέρος, το μισοσκεπάζουμε μ' ένα καπάκι, κι από πάνω σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, ένα σεντονάκι και μια κουβέρτα, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και το αφήνουμε ακίνητο για 3 - 5 ώρες. 
Εναλλακτικά μπορούμε να το βάλουμε ξεσκέπαστο, στο φούρνο της κουζίνας μας, αφού τον έχουμε προθερμάνει στους 45° - 50°C. (Δεν το βάζουμε στην κουζίνα αν είναι πλαστικό το σκεύος μας).
-- Προσοχή: δε κουνάμε ούτε μετακινούμε το σκεύος κατά την διάρκεια της πήξης.
Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Όταν είναι έτοιμο, τοποθετούμε το γιαούρτι μας στο ψυγείο, το αφήνουμε για 2 - 3 ώρες, χωρίς να το μετακινήσουμε και το καταναλώνουμε εντός 10 ημερών.
Αν χρησιμοποιήσουμε πρόβειο γάλα, το γιαούρτι μας θα γίνει πιο πηχτό, με παχιά πέτσα (όπως είναι στη φωτογραφία με το πήλινο).
Αν βάλουμε αγελαδινό γάλα ή γίδινο, θα πάρουμε ένα γιαούρτι τύπου «αγελαδίτσα», πιο ελαφρύ που δεν κάνει πολύ πέτσα (όπως στη φωτογραφία με την κατσαρόλα.
Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Γιαούρτι σπιτικό - Τα φαγητά της γιαγιάς

Αν θέλουμε να το κάνουμε στραγγιστό, που είναι πιο ωραίο, φτιάχνουμε μια σακουλίτσα από ύφασμα ή χρησιμοποιούμε μια βαμβακερή μαξιλαροθήκη και αφού τη βρέξουμε καλά, βάζουμε μέσα το γιαούρτι μας. (Η σακούλα πρέπει να είναι πεντακάθαρη και χωρίς μυρωδιές).
Έπειτα την τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, στον πάτο του οποίου έχουμε βάλει ένα πιατάκι γυρισμένο ανάποδα και όλα μαζί τα βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες, αδειάζοντας που και που τα υγρά που θα βγάλει το γιαούρτι, στον πάτο του μπολ.

1. H θερμοκρασία του γάλατος για να πήξουμε παραδοσιακό γιαούρτι, πρέπει να είναι από 47°C ως 50°C το πολύ για το πρόβειο, ή 50° - 52°C για το γίδινο και το αγελαδινό.
Εάν είναι πάνω από 52°C το γιαούρτι γίνεται ξινό, ενώ αν είναι κάτω από τους 45°C, η πήξη είναι ατελής.
Σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τους 40°C σχεδόν δεν πήζει. 

2. Αν η μαγιά (το γιαούρτι) που διαθέτουμε είναι ξινή, το γιαούρτι θα βγει ξινό, έστω και αν πήξουμε στην ιδανική θερμοκρασία των 47 - 50°C.

3. Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιά από αγελαδινό γιαούρτι, το γιαούρτι μας δεν θα πήξει σωστά και θα γίνει πολύ νερουλό. 

-- Πιο παλιά, που οι άνθρωποι δεν είχαν θερμόμετρα, για να μετρήσουν την θερμοκρασία του γάλακτος, έβαζαν το μικρό τους δάχτυλο μέσα στο ζεστό γάλα. Έπρεπε να μπορούν να μετρήσουν ως το 11 ή το 13 χωρίς να καούνε (ανάλογα με την αντοχή του καθενός).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου