ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η Λίπανση της ντομάτας και η χρήση δεξαμενών.


Αποτέλεσμα εικόνας για ντοματες φωτογραφιες
Τρείς-τέσσερεις μέρες μετά την εγκατάσταση των φυτών της ντομάτας στο χωράφι,αρχίζουμε τις πρώτες λιπάνσεις.Οι λιπάνσεις αυτές γίνονται με την χρήση venturi και ένα μικρό βαρέλι το οποίο και θα χρησιμοποιήσουμε και για τα πρώτα μυκητοκτόνα ριζοποτίσματα.Αρχικά χρησιμοποιούμε φωσφορούχα λιπάσματα του τύπου 12-48-8 η 10-52 -10 και δεν υπερβαίνουμε το 1 κιλό λιπάσματος ανα στρέμμα.Η χρήση φωσφορούχου λιπάσματος θα βοηθήσει το φυτό να αναπτύξει γρήγορα το αρχικό ριζικό του σύστημα και παράλληλα θα περιορίσει την τάση του να αναπτύσσεται γρήγορα καθ,ύψος.Δεν παραλείπουμε τις εφαρμογές διαφυλλικής λίπανσης(3-4 στη σειρά) που θα περιέχει ένα καλό φωσφορούχο λίπασμα τύπου nutrilief (700 γραμμ στα 200 κιλά νερό)σε συνδιασμό με ανθρακόλ.Αυτό βοηθά το έγκαιρο μέστωμα του φυτού και παράλληλα συγκρατεί την όρεξή του να φτάσει γρήγορα στον...ουρανό!
Με την εμφάνιση της πρώτης ταξιανθίας,θα πρέπει να ακολουθήσουν άλλες 2 διαφυλλικές με ανθρακόλ και ψευδάργυρο.Αυτό θα βοηθήσει στην δημιουργία γερού σταυρού.
Οι επόμενες δύο διαφυλλικές θα γίνουν με συνδιασμό ασβεστίου-βορίου-ψευδαργύρου για να προλάβουμε τυχόν τροφοπενίες ιδιαίτερα του βορίου που δημιουργεί η ανταγωνιστικότητα του φωσφόρου.
Εν τω μεταξύ,στο έδαφος,εναλλάσουμε την αρχική φωσφορούχα λίπανση με 1,5 κιλό φωσφορική ουρία και  0,5 κιλό νιτροκάλι ανα στρέμμα.
Αφού διατηρήσουμε αυτό το πρόγραμμα για 15 μέρες,είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στη χρήση του συστήματος λίπανσης με δεξαμενές.
Πρόκειται για ένα τρόπο λίπανσης που μας απαλλάσει απο την συνεχή μέτρηση της ποσότητας των λιπασμάτων και δίνει σταθερότητα στην διατροφή του φυτού.
Θα χρειαστούμε δύο κύριες δεξαμενές στις οποίες θα εναλλάσουμε την μίξη των λιπασμάτων και μία μικρότερη δεξαμενή(Βαρέλι) στην οποία θα διατηρούμε το μίγμα των ιχνοστοιχείων μας.
Το μέγεθος των δεξαμενών εξαρτάται απο το μέγεθος της καλλιέργειας αλλά συνήθως δεν υπερβαίνει τα 1000 λίτρα.Για την ανάδευση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιεστικά με αέρα η και μηχανικούς αναδευτήρες.Αλλα εξαρτήματα που θα χρειαστούν,είναι μιά 30κιλη ζυγαριά,ένα venturi συνδεδεμένο στην κεντρική σωλήνα και ένα αγωγιμόμετρο ροής.


Αποτέλεσμα εικόνας για venturi foto           
Συνδεσμολογία.
Στην κεντρική σωλήνα άρδευσης και μετά την έξοδο της αντλίας,του πιεστικού η της παροχής,συνδέουμε πρώτα το venturi φτιάχνοντας με σωλήνα 1",ανάλογες γωνιές και ρακόρ, ενα Π.   Στην κορυφή του Π,συνδέουμε το venturi προσέχοντας την σωστή κατεύθυνση του νερού.
Στην μέση του Π και πάνω στην κεντρική σωλήνα παρεμβάλλουμε μιά βάνα στραγγαλισμού.
Φτιάχνουμε ένα μικρό κολεκτέρ με ταύ 1",φροντίζοντας να έχουμε τρείς εισόδους(2 απο τις δεξαμενές και μία ελεύθερη) και μία έξοδο που την συνδέουμε στην αναρόφηση του venturi.Την ελεύθερη είσοδο θα την χρησιμοποιούμε με ένα μικρό δοχείο(βαρελάκι)για τα ιχνοστοιχεία που θα έχουμε στο μεγαλύτερο βαρέλι,τυχόν έξτρα οξέα,καθώς και όλα τα ριζοποτίσματα.
Πρέπει να τοποθετηθούν βανάκια σε όλες τις εισόδους του κολεκτέρ,και .στην έξοδο των δεξαμενών.Μεγάλη προσοχή στην στεγανότητα των συνδέσεων.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του αγωγιμόμετρου,ροής πάνω στην κεντρική σωλήνα,ενα μεγάλο κυλινδρικό φίλτρο και τέλος η έξοδος προς το χωράφι με ένα κολεκτέρ-διανομέα.

ΧΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΞΗ ΤΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ.
Υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί λιπασμάτων τους οποίους κάνει ο γεωπόνος ανάλογα με το έδαφος,την καλλιέργεια αλλά και το στάδιο ανάπτυξης του φυτού.Σε γενικές γραμμές όμως μπορούμε να πούμε ότι:
Στο μικρό βαρέλι(100 κιλών) διατηρούμε πάντα ένα ζουμί με χουμικά και ιχνοστοιχεία
 Παράδειγμα συνταγής:
100 κιλά νερό
10 κιλά σεγγελιν
1 κιλό σίδηρο
Μισό κιλό βόριο
1 κιλό μίγμα ιχνοστοιχείων
Απο αυτό το ζουμί κάνουμε έξτρα λιπάνσεις κάθε 8-10 μέρες με 2 κιλά ανα στρέμμα.

Στην δεξαμενή 2:
συνδιάζουμε νιτρικό ασβέστιο,νιτρ.μαγνήσιο,νιτροκάλι.
Παράδειγμα:
Στα 500 κιλά νερό:
25 κιλά νιτρικό ασβέστιο
14 κιλά νιτρικό μαγνήσιο
10 κιλά νιτροκάλι.
μισό κιλό σίδηρο
300 γραμ.βόριο
200 γραμ.ιχνοστοιχεία.
Σύνολο λιπασμάτων 50 κιλά (10%)

Στην δεξαμενή 1:
Μπορούν να συνδυαστούν ανάλογα με τις απαιτήσεις της καλλιέργειας,νιτροκάλι,θεικό κάλι,φωσφορικό κάλι και ισόροπο.Για την ντομάτα, η βασική μίξη μπορεί να περιλαμβάνει:
Στα 500 κιλά νερό
35 κιλά καλό ισόροπο (20-20-20)
12 κιλά νιτροκάλι.
2 κιλά καθαρή ουρία.


Εξειδικεύοντας τη λίπανση ανάλογα με το ύψος και τις ανάγκες του φυτού,αντικαθιστούμε το ισόροπο με φωσφορικό και θεικό κάλι.Ολα τα κάλια συνδιάζονται στην δεξαμενή.Το άζωτο,ο φώσφορος και το θείο που περιέχονται σε αυτά,πρέπει να μας δίνουν την σωστή ισοροπία της λίπανσης.Οι ποσότητες βγαίνουν απο την άθροιση των μονάδων των λιπασμάτων,κάτι που είναι καλύτερα να το κάνει ο γεωπόνος διότι σε κάθε γέμισμα δεξαμενής διαφοροποιείται και η λίπανση,ανάλογα με τις ανάγκες της καλλιέργειας.

Κατά την αναρόφηση των μιγμάτων απο τις δεξαμενές,προσέχουμε,το αγωγιμόμετρο ροής να μας δείχνει μέχρι 1+ απο την ένδειξη του σκέτου νερού.Αυτό το κανονίζουμε απο την βάνα στραγγαλισμού.

Ολες οι πληροφορίες που δίνονται είναι καθαρά εμπειρικές.Καλό είναι ο γεωπόνος σας να έχει πάντα τον πρώτο λόγο.
Καλή συνέχεια.

Μ.Μ.






1 σχόλιο:

  1. Τ λιπάσματα στην δεξαμενή 1 και 2 κάθε πόσες μέρες τ ρίχνουμε στο χωράφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή