ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

"Θα πίνετε τσίπουρο Σκοπίων και τσικουδιά Πακιστάν" - Αντιδράσεις παραγωγών


Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις ποτοποιών και παραδοσιακών αποστακτών, μετά την ευρωπαϊκή οδηγία για μεγάλη αύξηση του φόρου σε τσίπουρο και τσικουδιά, προειδοποιώντας για τις συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τους παραγωγούς αλλά και για τα ίδια τα προϊόντα.
Η Κομισιόν ζήτησε την Πέμπτη από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά, για να εναρμονιστεί με τους κοινοτικούς κανόνες, καθώς η χώρα μας επιβάλλει σε αυτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Επιτροπή, επιβάλλεται στα ποτά αυτά υπερβολικά μειωμένος συντελεστής (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).
Έντονες αντιδράσεις των παραγωγών
Για το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο αντιδρούν, όπως είναι φυσιολογικό, τόσο οι ποτοπαραγωγοί όσο και οι «διήμεροι» αποστάκτες αφού η αύξηση του φόρου θα βάλει «φωτιά» στις τιμές των προϊόντων, ενώ δεν λείπουν και οι μεταξύ τους διενέξεις.
Σε επικοινωνία που είχε το newpost με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) τονίστηκε ότι «είναι αδιανόητο για τον κλάδο να αυξηθεί ο φόρος από το 50% στο 100%» επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει προσπάθεια συνάντησης με εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διερευνηθούν οι προθέσεις του και εάν σχεδιάζεται το ενδεχόμενο σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Ακόμα πιο έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραδοσιακών («διήμερων») αποστακτών, που κάνουν λόγο για καταστροφή και εξόντωση.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Κρήτης, Στάθης Φραγκιαδάκης σε δηλώσεις του προειδοποιεί ότι θα πέσει η κατανάλωση, ενώ εξαιτίας του μεγάλου κόστους που θα πέσει στους ποτοποιούς, θα ευνοηθούν οι «λαθροεισαγωγές». 
Χαρακτηριστικά λέει: «Θα πίνετε τσίπουρο Σκοπίων και τσικουδιά από το Πακιστάν και ο αμπελουργός θα αφήσει τα αμπέλια. Μιλάμε για εξόντωση».
Το ζήτημα της φορολόγησης φυσικά, αναδεικνύει για μία ακόμη φορά την αντιπαράθεση των ποτοποιών με τους «διήμερους» αποστάκτες. 
Ο ΣΕΑΟΠ τάσσεται υπέρ της αλλαγής του καθεστώτος στο χύμα τσίπουροκαι τσικουδιά, αφού θεωρεί ότι πλήττεται. Ο Σύνδεσμος έχει τονίσει, ότι 85% του χύμα τσίπουρου που πωλείται στην αγορά δεν δηλώνεται. Συνολικά 10,8 εκατ. λίτρα περίπου παράνομα διακινούμενου τσίπουρου διημέρων  με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ συνολικά οι απώλειες φορολογικών εσόδων (ΕΦΚΟΠ και ΦΠΑ) ανέρχονται σε 97,7 εκατ. ετησίως ή 150 εκατ., αν συνυπολογισθεί ολόκληρη η εφοδιαστική αλυσίδα.  
Υπενθυμίζεται ότι ο OOΣΑ, όπως έγινε γνωστό τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της δεύτερης «εργαλειοθήκης», πρότεινε να καταργηθεί η διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και τσικουδιάς , ούτως ώστε όποιες ποσότητες δεν είναι τυποποιημένες να κατάσχονται και να περιοριστούν οι μικροί παραγωγοί αποκλειστικά στην κάλυψη των δικών τους αναγκών.
Οι παραδοσιακοί αποστάκτες έχουν άλλη άποψη. Ο κ. Φραγκιαδάκης άφησε αιχμές κατά των ποτοποιών, λέγοντας ότι «μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους» με την καταγγελία που έκαναν το 2011 εις βάρος των διημέρων. 
«Πίσω από όλα αυτά κρύβονται οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες, οι οποίες μετά τις καταγγελίες των ποτοποιών μας έχουν κάνει τρεις αλλεπάλληλες καταγγελίες, λέγοντας ότι χάνουν 75 εκατ. φιάλες το χρόνο από την Ελλάδα» τονίζει.
O πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς υποστήριξε ότι δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού με νόμο του 1997 χρεώνονται «κατ' αποκοπή» (200 δρχ. τότε ή 0,59 ευρώ το κιλό), πληρώνοντας τον φόρο κατά την παραγωγή, ενώ πλέον ζητούνται παραστατικά από παντού (ταβέρνες, καφενεία κλπ).
Επισήμανε, επίσης, ότι οι παραδοσιακοί αποστάκτες έχουν ζητήσει να αλλάξει το καθεστώς του 1997 και «να μπει μία τάξη». Ο κ. Φραγκιαδάκης, ζήτησε ακόμη να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο ποτό, αφού δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει την ίδια υψηλή φορολογία (25 ευρώ το λίτρο) με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επιβάλλλουν υψηλό φόρο λόγω αλκοολισμού, ενώ την ίδια ώρα, χώρες όπως η Βουλγαρία έχουν πολύ χαμηλότερο φόρο (6 ευρώ το λίτρο).
Φαίνεται πως το σίριαλ με τον φόρο του τσίπουρου και της τσικουδιάς έχει πολλά επεισόδια ακόμα, τα οποία θα παιχθούν σύντομα.
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου