ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Λαγοκέφαλοι:Κι όμως υπάρχει λύση!

Αποτέλεσμα εικόνας για λαγοκέφαλος φωτο

Λαγοκέφαλοι:Ενα μη βρώσιμο ψάρι που εξελίσσεται σε μια μεγάλη μάστιγα στην μεσόγειο.Οι θάλασσές μας γεμίζουν απο αυτά τα δηλητηριώδη ψάρια που ολοένα αυξάνονται σε μέγεθος.Μαζί με το μέγεθος αυξάνεται και η επιθετικότητα τους.Μετά απο ελάχιστα χρόνια εμφάνισης τους στα ελληνικά νερά,έχουν αποθρασυνθεί τόσο που κολυμπούν ακόμα και ανάμεσα στους λουόμενους.Εφιάλτης για όλους τους ψαράδες,αφού καταστρέφουν δίχτυα και παραγάδια,καταβροχθίζουν τα δολώματα,και όλα τα άλλα ψάρια που πιάνονται σε αυτά .
Τελευταία,γίνεται λόγος για επιθέσεις σε μικρά παιδιά.Οι επιθέσεις αυτές ισως γίνονται απο περιέργεια,γι αυτό και είναι ακόμα αναίμακτες.Τα δόντια του λαγοκέφαλου όμως είναι πολύ κοφτερά αφού μπορεί και κόβει σαν το χαρτί  ενα αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού.
Η τοξίνη που περιέχουν στο σώμα τους, κυριολεκτικά σκοτώνει όποιον τα καταναλώσει.
Κανείς δεν έχει λοιπόν λόγο να τα κυνηγήσει,εκτός αν τα επικηρύξει...η κυβέρνηση!Κάτι που έγινε και εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στην Κύπρο,αφού για κάθε λαγοκέφαλο ζωντανό η νεκρό, ο....λαγοκεφαλοκυνηγός εισπράττει 2 ευρώ.Παρά τα πολλαπλά αιτήματα όμως για επικήρυξη αυτού του ψαριού και στην χώρα μας,οι αρμόδιοι τηρούν σιγή ιχθύος!
Στην καλύτερη περίπτωση,αν απαντήσουν,θα πούν "εδώ καράβια χάνονται..."
Τώρα το ποιός φταίει για τα καράβια που (εξακολουθούν) να χάνονται,αυτό είναι άλλη ιστορία.
Στην Κρήτη, το πρόβλημα είναι εντονότατο διότι τα νερά είναι πιό ζεστά και το θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα ευνοεί την εξάπλωση του λαγοκέφαλου.
Σε μερικά λιμάνια,αν σταθείς λίγο πάνω απο τα πεντακάθαρα νερά του νησιού,θα δείς κάτι γκρί παντόφλες με άσπρες σόλες,να κολυμπούν με θράσσος τόσο κοντά σου που θα φρίξεις!!
Μεγάλο το πρόβλημα.Εναι όμως άλυτο?

Αποτέλεσμα εικόνας για λαγοκέφαλος φωτο

Οχι.Για όλα υπάρχει λύση.
Η αγροσελίδα και οι συντάκτες της,σας δίνουν την ιδέα:
Οπως όλοι γνωρίζουν,τα ψάρια αποτελούν την καλύτερη πηγή για πρώτη ύλη παραγωγής βιολογικών λιπασμάτων.Τα καλύτερα λιπάσματα που παράλληλα είναι και φιλικά προς το περιβάλλον,φτιάχνονται απο τα ψάρια.Η σάρκα τους είναι πολύ πλούσια σε κάλιο, φώσφορο και ιχνοστοιχεία.
Μπορεί λοιπόν κάποιος η κάποιοι επιχειρηματίες στην Κρήτη,ακόμα και μιά ομάδα παραγωγών,να αναλάβουν την αγορά και αξιοποίηση των λαγοκέφαλων φτιάχνοντας καθαρά λιπάσματα σε χαμηλό κόστος,που τα έχουν μεγάλη ανάγκη οι καλλιέργειες μας!
Ευχόμαστε, η ιδέα μας να αποτελέσει κίνητρο για κάποιους,να αξιοποιήσουν κάτι που αυτή τη στιγμή θεωρείται μεγάλο και άλυτο πρόβλημα.
Μενέλαος.


4 σχόλια:

  1. Αν υπάρχει τρόπος για στοχευμένη αλίευση μόνο σε αυτό το είδος χωρίς καμία άλλη παράπλευρη απώλεια, μου φαίνεται ως την λαμπρότερη ιδέα, αρκεί βέβαια να σιγουρευτούμε ότι η τοξίνη του ψαριού δε θα διασπαρεί με το λίπασμα. Μετά την εκπλήρωση των 2 παραπάνω προϋποθέσεων, το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση των εχόντων την εξουσία κάθε φορά... Και δυστυχώς βλέπω να αναμένουν μέχρι το πρόβλημα να γίνει ανυπόφορο, ώστε με ευκολία να δεχτεί ο κόσμος να πουλήσουν αποκλειστικά τα δικαιώματα σε μεγάλες πολυεθνικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω ζητήσει πολλές φορές την άποψη ιχθυολόγων και τοξικολόγων σχετικά με την επίδραση της τετραδοτοξίνης και την τυχόν υπολειματικότητα στο έδαφος,αλλά κανείς δεν γνωρίζει να μου απαντήσει...

      Διαγραφή
  2. Η μόνη λύση είναι η εισαγωγή του φυσικου θυρευτη τους ένα είδος ροφου ολα τα αλλα ειναι για να περνάει η ώρα μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παιδια...δεν ειναι τοσο απλο. Κοιταξτε στη Κυπρο. Εκει ναι μεν τα πιανουν σκοπευμενα, αλλα δεν μπορουν να γινουν λυπασμα λογο τοξικοτητας. Υπαρχει και σχετικη απαγορευση στην ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή