ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017

Ξεραίνονται λιόκλαδα, τρόμος για τους αγρότες η Xylella



Μπορεί το επίσημο κράτος να επιμένει ότι το φονικό βακτήριο της Xylella δεν έχει έρθει στην Κρήτη και συνεπώς ούτε στην Ελλάδα
Όμως ελαιοπαραγωγοί σε διάφορες περιοχές της Κρήτης βλέπουν μουρέλα, ακόμη και μεγαλύτερα ελαιόδεντρά τους, να ξεραίνονται και διερωτώνται μήπως τελικά έχει έρθει η Xylella ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο.
 
Γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας επισκέφτηκαν ένα τέτοιο λιόφυτο στο Μοχό. Και όπως λέει στη "Νέα Κρήτη" ο παραγωγός που τους κάλεσε να δουν τα ολόξερα δέντρα του, μπορεί μεν να είπαν ότι δεν έχει έρθει στην Ελλάδα η Xylella, ωστόσο τόνισαν ότι αυτό που έβλεπαν μπροστά τους δεν το έχουν ξαναδεί και βέβαια πήραν δείγματα και φωτογραφίες για το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ώστε να γίνουν οι αναλύσεις που προβλέπονται και να έχουμε το πόρισμα για την ασθένεια των ελαιοδέντρων!
 
«Ήμασταν πάνω από μία ώρα στο λιόφυτο. Κοίταζαν καλά-καλά οι άνθρωποι τα ξεραμένα δέντρα. "Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό το πράγμα", έλεγαν», αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" ο ελαιοπαραγωγός του Μοχού και μέλος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μοχού Νίκος Λαγουδάκης.
 
«Ήρθαν με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Περιφέρειας Κρήτης. Έκοψαν τμήματα ξεραμένων δέντρων, έβγαλαν φωτογραφίες και θα τα στείλουν για αναλύσεις. Αυτό πάντως που υπάρχει, όπως και αν το λένε, "πιάνει" τα μικρά μουρέλα, "πιάνει" και τις μεγάλες ελιές.
 
Αλλά πιο πολύ πάει στα μικρά. Για παράδειγμα, να σας πω, ένα μουρέλο πέντε χρόνων ξεράθηκε. Το έκοψα και ξανάνοιξε. Έγινε γύρω στο 1,5 μέτρο ψηλό και πάλι ξεραίνεται σιγά-σιγά. Τώρα θα περιμένουμε να έρθουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει στις ελιές αυτές», λέει ο Νίκος Λαγουδάκης.
 
Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι, εκτός από τα ξερά δικά του δέντρα, υπάρχουν κρούσματα και στο λιόφυτο του γείτονά του, όπου εμφανίζονται πάλι δέντρα που έχουν αρχίσει να ξεραίνονται.
 
 
Ξερά κλαδιά στο Ρέθυμνο
 
«Έχουμε κι εδώ τέτοια προβλήματα», τονίζει στην εφημερίδα μας και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνου Γιώργος Κατσανέβας.
 
«Μάλιστα, κάποιος παραγωγός, βλέποντας στο λιόφυτό του πολλά κλαδιά ξερά πάνω στα δέντρα, έχει πάρει δείγματα και τα έχει στείλει στο γεωπόνο. Και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Υπάρχει κι εδώ ανησυχία. Τώρα τι συμβαίνει, περιμένουμε κι εμείς να μάθουμε»...
 
 
«Είναι μάλλον μύκητες»
 
«Έχω ακούσει και από πολλούς άλλους παραγωγούς ότι ξεραίνονται οι ελιές τους», τονίζει από την πλευρά του στη "Νέα Κρήτη" ο τεχνολόγος-γεωπόνος και συνδικαλιστής Άρης Κοζής.
 
«Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι έχουμε μύκητες στη ρίζα. Διότι πολλοί παραγωγοί πάνε μέσα στα χωράφια και καλλιεργούν πατάτες. Η πατάτα είναι μια καλλιέργεια που μαζεύει πολλές ασθένειες και δημιουργούνται προβλήματα».
 
Σε ό,τι αφορά την Xylella, ο κ. Κοζής τονίζει ότι «συμπτώματα στην Κρήτη δεν έχουμε. Ίσως έχουμε το εξής φαινόμενο: Από την κατάχρηση του ποτίσματος και τις πολλές υγρασίες να δημιουργούνται μύκητες στη ρίζα. Και τώρα να έχουμε προβλήματα. Και να ξεραίνονται τα δέντρα. Στην αρχή ξεραίνεται ένα κλαδί και στη συνέχεια προχωράει. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την Xylella, όπου έχουμε μια πιο ολική καταστροφή του δέντρου. Η Xylella δεν είναι μύκητας. Είναι βακτήριο»...
 
Στο μεταξύ, ο Άρης Κοζής επισημαίνει ότι «δυστυχώς, υπάρχει η ελεύθερη διακίνηση. Και πρέπει να υπάρχουν τα χαρτιά φυτο-υγείας, που να συνοδεύουν κάθε φυτό. Και τα φυτώρια που μπαίνουν πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Θεωρώ ότι γίνεται μια προσπάθεια τώρα. Αλλά θα πρέπει οι παραγωγοί να προμηθεύονται δενδρύλλια μόνο από πιστοποιημένους φυτωριούχους»...
 
Μάλιστα, ο ίδιος αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας ότι είχε έρθει μια παρτίδα λεμονιές από την Πελοπόννησο, όπου υπήρχαν κάποιες ιώσεις. Αυτό φάνηκε από το δειγματοληπτικό έλεγχο που έγινε, με αποτέλεσμα να επιστραφεί πίσω η παρτίδα.
 
«Κάτι γίνεται. Αλλά θέλει πολλή δουλειά ακόμη», σύμφωνα με τον Άρη Κοζή, ο οποίος καλεί επίσης τους ελαιοπαραγωγούς, όταν βλέπουν ξεραμένα κλαδιά ή δέντρα, να επικοινωνούν αμέσως με τους γεωπόνους τους, αλλά και με τους γεωπόνους των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης.
 
 
ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
 
 
«Υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα»
 
Αισιόδοξος από τη μια αλλά και ανήσυχος από την άλλη δήλωσε από την πλευρά του προς την εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέκος Στεφανάκης.
 
«Εμείς ως ΓΕΩΤΕΕ έχουμε από την αρχή της εμφάνισης του προβλήματος στη γειτονική Ιταλία μια Ομάδα Εργασίας από ειδικούς γεωπόνους, οι οποίοι έφτιαξαν ένα πρόγραμμα πρόληψης και ελέγχου σε περίπτωση που έρθει η Xylella. Αυτό το πρόγραμμα υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και υποστηρίζεται με όλους τους τρόπους: Υπηρεσιακά από τους συναδέλφους, οικονομικά κ.λπ. Εξαιτίας αυτού του προγράμματος, λοιπόν, χρηματοδοτήθηκε και το εργαστήριο του κ. Γκούμα στο ΤΕΙ Κρήτης, που μαζί με το Μπενάκειο είναι τα δύο εργαστήρια αναφοράς και ανάλυσης.
 
Άρα, σε ό,τι αφορά την πρόληψη, πιστεύω ότι γίνεται μια προσπάθεια. Αλλά τα μέτρα ελέγχου δεν μπορεί να είναι αρκετά, αν εμείς ως κοινωνία δε σοβαρευτούμε και δε σταματήσουμε να κουβαλούμε φυτά από άλλες χώρες».
 
Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης αναφέρει ότι προσωπικά έχει αντιληφθεί πως το πρόβλημα είναι εφιαλτικό και θα πρέπει ως κοινωνία να επαγρυπνούμε.
 
«Δε φτάνει μόνο το κράτος. Αν ένα κράτος δε συνεπικουρείται από τους πολίτες, δεν πρόκειται να προστατεύσει τίποτα»... Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, η Περιφέρεια Κρήτης είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Έχουμε και εργαστήριο αναφοράς ελέγχου δειγμάτων και άρα το σύστημα δουλεύει.
 
«Αλλά, όπως λένε και οι γεωπόνοι, όταν εισάγουμε πράγματα, θα πρέπει να προσέχουμε και να είμαστε υποψιασμένοι»...
 
Πηγή: neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου