ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Αβοκάντο non-stop ζητoύν οι καταναλωτές





Με τιμές παραγωγού από 2-2,30 ευρώ το κιλό κινείται τώρα η αγορά για την Α’ ποιότητα στις πρώτες ποικιλίες, λίγο πιο πάνω από το περσινό εύρος των 1,80-2,00 ευρώ
Ελαφρώς μειωμένη η παραγωγή λόγω καιρού. 
 
Για μια δυναμική εμπορική χρονιά ετοιμάζονται φέτος οι παραγωγοί αβοκάντο, αφενός γιατί η προσφορά είναι πιο χαμηλή, ελέω μειωμένης παραγωγής σε Ελλάδα και Ισπανία, και αφετέρου γιατί η κατανάλωση στην Ευρώπη και διεθνώς παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνεται ότι, το 2016, στην Ευρώπη πουλήθηκαν πάνω από 400.000 τόνοι αβοκάντο, όγκος-ρεκόρ σε σύγκριση με το 2015 και τους 348.415 τόνους (+15%). 
Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού, ξεκινάνε περίπου από τα 2 ευρώ, ενώ έχουν γίνει και κάποιες πράξεις με 3 ευρώ για αβοκάντο συμβατικής καλλιέργειας, όπως αναφέρουν καλλιεργητές του προϊόντος από τα Χανιά, από όπου προέρχεται το 90% της παραγωγής.
 
Την ίδια ώρα, τα βιολογικά αβοκάντο κινούνται στο εύρος των 2,40-3,00 ευρώ το κιλό, σημειώνει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο βιοκαλλιεργητής από τα Χανιά, Γιώργος Καλλιτεράκης. 
Σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις για την αγορά αβοκάντο, ο Ευτύχιος Τρικουνάκης, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών και Αβοκάντο «Κορμός», τονίζει: «Οι υψηλές τιμές θα έχουν διάρκεια και ίσως και αυξηθούν, γιατί τα εισαγόμενα είναι πιο ακριβά. Περιμένουμε έλλειμμα τον Ιανουάριο, όσον αφορά το εγχώριο προϊόν, γιατί έχουμε μικρή παραγόμενη ποσότητα. Επιπλέον, παγκοσμίως η ζήτηση για αβοκάντο είναι τεράστια, γεγονός που στηρίζει την ανοδική πορεία των τιμών».
 
Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και από την Ισπανία. «Δεν είναι δύσκολο να πουλήσουμε, αλλά να έχουμε διαθέσιμη επαρκή παραγωγή», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Freshplaza ο Prudencio López, διευθυντής της ισπανικής εταιρείας διακίνησης τροπικών φρούτων Natural Tropic.
 
Πρωτοστατούν Fuerte και Hass 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το 2015, οι εκτάσεις με αβοκάντο μόνο στα Χανιά αγγίζουν τα 4.700 στρέμματα, όμως με τις αυξημένες φυτεύσεις την τελευταία τριετία, μπορεί να είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες. 
 
«Σήμερα, η ζήτηση στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά έχει συνεχή άνοδο και το αβοκάντο απολαμβάνει υψηλές τιμές. Κάθε χρόνο, χιλιάδες νέα δενδρύλια φυτεύονται, εκτοπίζοντας παραδοσιακές καλλιέργειες», τονίζει η Δρ. Θηρεσία – Τερέζα Τζατζάνη, ερευνήτρια του Εργαστηρίου Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα». «Οι ποικιλίες Hass και Fuerte, που είναι αντίστοιχα όψιμη και μεσοπρώιμη, καλύπτουν την αγορά από τα τέλη φθινοπώρου, περίοδο που δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα καρπών στην αγορά από άλλες ποικιλίες. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμώνται από τους παραγωγούς», προσθέτει η ίδια.
 
Μειωμένη παραγωγή λόγω καιρού
 
Φέτος, η όψιμη ποικιλία Hass φαίνεται ότι έχει παραγωγή, σημειώνουν στην «ΥΧ» καλλιεργητές από τα Χανιά.
 
Η Fuerte, που είναι χειμερινή ποικιλία και που αντιστοιχεί στο 60%-70% της παραγωγής των Χανίων, «έχει μειωμένη κατά 50% παραγωγή στο νομό, όπως και πέρσι», μας λέει ο κ. Τρικουνάκης. «Με εξαίρεση την Hass, οι άλλες ποικιλίες (Fuerte, Zutano και Bacon) έχουν πολύ μειωμένη παραγωγή, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν την περίοδο της ανθοφορίας.
 
Η μείωση της παραγωγής φαίνεται και από τις υψηλές τιμές που σημειώνονται στην αγορά. Αν ήταν μεγάλη η φετινή σοδειά, θα είχαν υποχωρήσει πιο χαμηλά οι τιμές», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο κ. Καλλιτεράκης. «Μερίδιο ευθύνης για τη μείωση έχει και ο καύσωνας του Ιουνίου, ενώ ο καρπός είχε γυρίσει όπως λένε οι παραγωγοί.
 
Δηλαδή, υπήρξε μια υπεράνθιση, ο ανθός είχε δέσει, υπήρχαν μικροί καρποί, αλλά με τον καύσωνα οι καρποί έπεσαν σε ορισμένες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι και την περσινή χρονιά ήταν μειωμένες, παρότι μπαίνουν και νέες φυτείες», αναφέρει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος και υπεύθυνος ποιοτικού ελέγχου της Συνεργατικής ΑΕ, Ανδρέας Καντανολέων.
 
Πτώση 11% η παραγωγή στην Ισπανία
 
Μειωμένη κατά 11,2% αναμένεται η φετινή παραγωγή αβοκάντο της Ισπανίας, μια και θα φτάσει τους 55.000 τόνους έναντι 62.000 τόνων πέρσι. Τα στοιχεία αυτά έδωσε στη δημοσιότητα η Ισπανική Ένωση Τροπικών Καλλιεργειών. «Τα δέντρα είναι πολύ ευαίσθητα κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας. Ανεξαρτήτως καιρού, το βασικό μας πρόβλημα είναι η άρδευση. Αν είχαμε νερό, θα παράγαμε δύο ή τρεις φορές πιο πολλά και η αγορά δεν θα είχε πρόβλημα να απορροφήσει τις επιπλέον ποσότητες», αναφέρει ο José Linares, πρόεδρος της ένωσης.
 
Υψηλός ανταγωνισμός από το Ισραήλ 
 
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κάτσουρας, της εταιρείας τυποποίησης και διακίνησης Creta Taste, σημειώνει: «Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με το Ισραήλ, που πουλάει τώρα στην αγορά συσκευασμένο αβοκάντο με 2 ευρώ το κιλό». Οι εξαγωγές της χώρας αναμένονται διεθνώς στους 55.000 τόνους και από αυτούς, οι 45.000-50.000 θα κατευθυνθούν στην αγορά της ΕΕ.
 
Επόμενος σταθμός το αβοκαντέλαιο 
 
«Το αβοκάντο το θέλουμε για τα καλά λιπαρά του και δεν υπάρχει νόημα να πάμε σε προϊόντα light. Επίσης, αποτελεί ένα προϊόν που έχει και άλλες χρήσεις, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καλλυντικό (μάσκα) αλλά και για το λάδι του. Μέχρι στιγμής, λόγω μικρών ποσοτήτων, το λάδι αβοκάντο παραμένει αναξιοποίητο στην Ελλάδα. Στα ράφια των καλών και μεγάλων σούπερ μάρκετ στην Ευρώπη βρίσκεις αβοκαντέλαιο και στα επόμενα σχέδια της Creta Taste είναι να κάνει επενδύσεις στο λάδι αυτό», καταλήγει ο ίδιος. 
 
Κρίσιμος ο χρόνος συγκομιδής
 
Σε περίπτωση που οι καρποί συγκομιστούν προτού αποκτήσουν τα απαραίτητα λιπαρά, θα είναι ποιοτικά υποβαθμισμένοι. «Οι πρακτικές αυτές μπορούν να δυσφημήσουν το αβοκάντο Κρήτης και να θέσουν σε κίνδυνο το μέλλον της καλλιέργειας. Αν ξεπεραστεί το πρόβλημα αυτό, για το οποίο το Εργαστήριο Υποτροπικών ήδη κάνει ενέργειες, η καλλιέργεια θα συνεχίσει να έχει άνοδο αποδόσεων και κερδών», τονίζει η Δρ. Τζατζάνη. Με τη σειρά του, ο κ. Τρικουνάκης αναφέρει ότι και φέτος είχαμε φαινόμενα πρώιμης συγκομιδής. «Συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και τη ΔΑΟΚ Χανιών, ώστε να εφαρμοστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισµός 387/2005) που ήδη είναι σε ισχύ για το ακτινίδιο στη Βόρεια Ελλάδα και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά από το υπουργείο», καταλήγει.
 
Ευαίσθητη καλλιέργεια το αβοκάντο
 
Το αβοκάντο ως καλλιέργεια έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες:
 
Είναι ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα τα νεαρά δενδρύλλια 2-3 ετών, για τα οποία πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ηλιοπροστασίας.
Είναι ευαίσθητο στην έλλειψη σιδήρου, οπότε το εδαφικό pH πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο και σε κάθε περίπτωση να προηγείται ανάλυση εδάφους πριν από τη φύτευση.
Η εδαφική υγρασία είναι ο σημαντικότερος ίσως παράγοντας που επηρεάζει την καλλιέργεια, καθώς το αβοκάντο, ως υποτροπικό φυτό, έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην υπερβολική εδαφική υγρασία, όταν οδηγεί σε ασφυκτικές συνθήκες το ριζικό σύστημα. Επιπλέον, το νερό άρδευσης πρέπει να έχει χαμηλή συγκέντρωση αλάτων.
 
Πηγή: ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου