ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Σχέδια βελτίωσης: Επι της ουσίας...

Αποτέλεσμα εικόνας για αγρότες φωτο

Μεγάλος σκεπτικισμός επικρατεί στους νέους και ιδιαίτερα στους παλαιούς αγρότες σχετικά με την ένταξη τους στο πρόγραμμα των νέων σχεδίων βελτίωσης.Και αυτό διότι είναι πολλοί οι ανασταλτικοί παράγοντες αλλά και οι απαγορευτικές σε ορισμένες περιπτώσεις, προυποθέσεις.
Πολά νέα παιδιά ακολούθησαν την προτροπή των "ειδικών"να γίνουν αγρότες και επέλεξαν την ένταξη τους στο προηγούμενο πριμοδοτικό πρόγραμμα με την ελπίδα να συνεχίσουν με τα σχέδια βελτίωσης και να επενδύσουν πραγματικά στον αγροτικό τομέα.
Δυστυχώς, η υπέρμετρη φορολογία που αγγίζει και το 46 %,τα υπερβολικά ασφαλιστικά έξοδα,η πολύ φτωχή ελληνική αγορά αλλά και πολλές βασικές δαπάνες που χαρακτηρίζονται "μη επιλέξιμες"απο το πρόγραμμα και δεν επιδοτούνται,λειτουργούν όλα μαζί εντελώς ανασταλτικά στην απόφαση πολλών νέων να ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης.


Στο νέο πρόγραμμα,θα επιλεγούν οι δικαιούχοι με μοριοδότηση και η επιδότηση δεν θα υπερβαίνει το 60 % της συνολικής δαπάνης.
Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το διαθέτει ο υποψήφιος επιδοτούμενος αγρότης με δικά του χρήματα σε μορφή εγγυητικής τραπεζικής επιστολής που θα περιλαμβάνεται στον φάκελλο.Ενοείται ότι με την έκδοση της επιστολής απο την τράπεζα, το ποσό θα δεσμεύεται. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα θα υπάρχει δυνατότητα δανειοδότησης απο την τράπεζα,αφού όμως περάσει τον αγρότη απο ψιλό κόσκινο και υπερβολικά δυσανάλογες με το ποσό υποθηκεύσεις...(Η Τράπεζα τις λέει"εξασφαλίσεις")
Δεν θα περιλαμβάνονται στην επιδότηση,ο ΦΠΑ,τα αρδευτικά,οι δεξαμενές,τα εργατικά,η αγορά γής,τα έξοδα συμβολαίων,ενώ ελάχιστη θα είναι η συμβολή του προγράμματος στην διαμόρφωση του χωραφιού με χωματουργικές εργασίες (περίπου 320 ευρώ ανα στρέμμα).
Θα πρέπει να υπάρχει επίσης στον φάκελλο ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα,κάτι που αποκλείει απο το πρόγραμμα σχεδόν όλους τους παλιούς αγρότες αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που δεν οφείλουν είτε στον ΟΓΑ-ΕΦΚΑ είτε στην εφορία.
Η έγκριση των φακέλλων θα καθυστερήσει τουλάχιστον 6 μήνες οπότε οποιεσδήποτε εργασίες θα γίνονται μέχρι τότε,με την ευθύνη αλλά και το ρίσκο του αγρότη.
Δύσκολο λοιπόν έως αρνητικό μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα με το οποίο καλούνται οι αγρότες να ενταχθούν στα νέα σχέδια βελτίωσης που πρίν απο την εξαγγελία και σύμφωνα πάντα με την φημολογία,ήταν πολλά υποσχόμενα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου