ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η ανάγκη των θρεπτικών στοιχείων στην καλλιέργεια της ελιάς

Τροφοπενίες στην καλλιέργεια της ελιάς

Ηγνώση των εδαφολογικών ιδιοτήτων μέσω της εδαφολογικής ανάλυσης, αλλά και της θρεπτικής κατάστασης των δένδρων μέσω της φυλλοδιαγνωστικής ανάλυσης, συνιστούν πολύτιμα εργαλεία για τον παραγωγό για να επιτευχθούν οι στόχοι της ορθολογικής λίπανσης.
Για την ελιά, οι ανάγκες σε βόριο είναι υψηλές, κυρίως την άνοιξη και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ενώ την ίδια περίοδο είναι υψηλές και οι ανάγκες σε άζωτο, το οποίο, πέρα από την ανθοφορία, επηρεάζει σημαντικά και τη βλάστηση που αναπτύσσεται μέχρι τον Ιούνιο. Οι ανάγκες σε κάλιο είναι αυξημένες στα αρχικά στάδια ανάπτυξης του καρπού και την περίοδο της αύξησης της ελαιοπεριεκτικότητας.
Η σωστή λίπανση, με βάση την ανάλυση φύλλων, που διατηρεί τα δέντρα σε καλή θρεπτική κατάσταση, συμβάλλει στην καλή ανάπτυξη και ποιότητα των ανθέων και την καλύτερη αντοχή σε αντίξοες συνθήκες και στην αποτελεσματική καρπόδεση. Επίσης η σωστή λίπανση, κυρίως αυτή του αζώτου και του καλίου, μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη του καρπού και την παραγωγή λαδιού.
Η εφαρμογή αζώτου επηρεάζει θετικά τη βλαστική ανάπτυξη, την ανθοφορία (ποιοτικά και ποσοτικά) και το ύψος της παραγωγής. Τα κυριότερα συμπτώματα της έλλειψης αζώτου στα δέντρα είναι η γενική μείωση της βλάστησης, το χρώμα των φύλλων εμφανίζεται κιτρινοπράσινο, με μέγεθος μικρότερο από το κανονικό, πρόωρη φυλλόπτωση, αυξημένο ποσοστό ατελών ανθέων και μικρό ποσοστό ανθέων ανά ταξιανθία.
ελια - Συμπτώματα τροφοπενίας θρεπτικών στοιχείων
Τροφοπενίες στην καλλιέργεια της ελιάς
Ο φώσφορος, αφενός ως δομικό στοιχείο πολλών ενώσεων (ATP, ADP, DNA, RNA) και αφετέρου ως στοιχείο που συμβάλλει στην άνθηση, την καρπόδεση, την ωρίμανση και γενικότερα στην ποιότητα των προϊόντων, αποτελεί βασικό θρεπτικό στοιχείο για την καλλιέργεια της ελιάς. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της έλλειψης φωσφόρου είναι μια ακανόνιστη διάστικτη χλώρωση της περιφέρειας των φύλλων που αρχίζει συνήθως από την κορυφή του φύλλου και επεκτείνεται προς τη βάση του κατά μήκος των δυο πλευρών του ελάσματος, νεκρώσεις στην κορυφή και στην περιφέρεια των φύλλων, βλαστοί βραχείς και λεπτοί, καθώς και σημαντικός περιορισμός της βλάστησης.
Η σημαντική συμβολή του καλίου στην καλλιέργεια της ελιάς, σύμφωνα με μελέτες, συνίσταται στην αύξηση της παραγωγής, του βάρους και του μεγέθους του καρπού, καθώς και της περιεκτικότητας του καρπού σε ελαιόλαδο. Η έλλειψη καλίου δημιουργεί αρχικά χλώρωση (με απόχρωση ορείχαλκου) και ξήρανση της κορυφής των φύλλων, που μπορεί να καλύψει έως και τα 2/3 του ελάσματος, έντονη μικροφυλλία, περιορισμένη βλάστηση, απογύμνωση και αποξήρανση κλαδίσκων και πτώση της παραγωγής.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη θετική επίδραση της λίπανσης με βόριο στην αύξηση της ανθοφορίας, στην καρπόδεση, στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας. Τα συμπτώματα της έλλειψης βορίου ξεκινούν με χλωρώσεις και νεκρώσεις του κορυφαίου τμήματος των φύλλων, ύπαρξη πολλών ξηρών κλαδίσκων (μορφή σκούπας), ροπαλομορφία του ελάσματος, νέκρωση του ακραίου οφθαλμού, μείωση δραστηριοποίησης ανθοφόρων οφθαλμών, ενώ μπορεί να εξελιχθούν σε φυλλόπτωση, ξηράνσεις βλαστών, παραμορφώσεις καρπών κ.λπ. Η τροφοπενία βορίου μπορεί να παρουσιαστεί σε δέντρα κάθε ηλικίας, εξελίσσεται όμως γρήγορα στα νεαρά δέντρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό η έλλειψη να διαγνωστεί έγκαιρα, μέσω της ανάλυσης φύλλων.
της Δρος Φωτεινής Γιαννακοπούλου, γεν. διευθύντριας ΣΠΕΛ

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Έτσι θα ρυθμίσετε αγροτικά χρέη - Ποιοι εξαιρούνται

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΧΡΕΗ
Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα παλιά αγροτικά χρέη και οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς και Δημόσιο.
Ανοίγει σήμερα η διαδικτυακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των αγροτών για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανείων τους προς την “παλιά” Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στον ιστότοπο της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών. Η ενεργοποίησή της καθυστέρησε λόγω των σχετικών καθυστερήσεων βεβαίωσης των οφειλών των αγροτών προς τον ΕΦΚΑ, δεδομένου ότι περιλαμβάνει και τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Να υπενθυμίσουμε τι έχει ήδη δημοσιοποιήσει η κυβέρνηση ως προς τη ρύθμιση αυτή, η οποία και φαίνεται να δίνει οριστική λύση στα παλιά αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ, αφού θα βοηθήσει όσους δεν είχαν ενταχθεί με τον νόμο για τα πανωτόκια του 2004 να επαναϋποβάλουν αίτηση και να μπορέσουν επιτέλους μετά από τόσα χρόνια να διεκδικήσουν την αποπληρωμή των χρεών τους, με βάση το διπλάσιο του αρχικού τους κεφαλαίου.

Η ρύθμιση προβλέπει, μεταξύ άλλων, “κούρεμα” μέχρι και 60% στα “κόκκινα” αγροτικά δάνεια ανάλογα με τις εμπράγματες εξασφαλίσεις, αλλά και την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Βέβαια, λεπτό σημείο είναι αν όσοι από τους αγρότες που ανήκουν στην κατηγορία των παλιών αγροτικών χρεών, εφόσον έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα πάνω από το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν επιπλέον έστω και ένα ευρώ... 
Η “Νέα Κρήτη” υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλη σε συνεντεύξεις του προς την “ΚΡΗΤΗ ΤV” και τη “Νέα Κρήτη”, ότι για τους αγρότες με τα “κόκκινα” δάνεια στην πρώην ΑΤΕ και σε άλλες τράπεζες θα εφαρμοστεί ο νόμος για τα πανωτόκια επί του αρχικού τους κεφαλαίου και αφού θα έχουν αφαιρεθεί όλοι οι τόκοι.
Βασικά σημεία
Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έχει ανακοινώσει τα εξής:
H ρύθμιση απευθύνεται μόνο σε φυσικά πρόσωπα και συγκεκριμένα σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους και αλιείς, οι οποίοι έχουν λάβει δανειακό προϊόν άμεσα συνδεδεμένο με την παραγωγή (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις υπόλοιπες υπό εκκαθάριση τράπεζες (T.T., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.), εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο τρόπους αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων: τον συμβιβασμό (εφάπαξ καταβολή) και τη ρύθμιση σε δόσεις. Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμη και το 60%. Σε περίπτωση ρύθμισης με δόσεις του εναπομείναντος ποσού, η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

«Μάλιστα, για πρώτη φορά δίνεται στους αγρότες η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος ποσού», αλλά αυτή η φράση έχει ήδη σχολιαστεί από τους εκπροσώπους των αγροτών με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο, αποτελώντας σημείο το οποίο έρχεται να τους βάλει “υποψίες” ως προς την αποτελεσματικότητα και τα κίνητρα της ρύθμισης.

Εκφράζονται έτσι ελπίδες για θετικές εξελίξεις, αλλά όλα αυτά θα φανού από σήμερα, μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Για διευθέτηση των εν λόγω οφειλών θα λαμβάνεται πρωτίστως υπόψη η βιώσιμη οικονομική δυνατότητα του κάθε δανειολήπτη με βάση τα προσωπικά περιουσιακά του στοιχεία και την εισοδηματική του ικανότητα.
Καινοτομία του προγράμματος ρύθμισης-συμβιβασμού αποτελεί και η εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 3259/204 για τα πανωτόκια επί του οφειλόμενου ποσού, ώστε η ρύθμιση να αφορά στο εναπομείναν καθαρό λογιστικό υπόλοιπο. Παράλληλα, τόσο στο πλαίσιο της ρύθμισης όσο και του συμβιβασμού επέρχεται πλήρης διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων. 
Υπάρχουν δύο τρόποι αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων των αγροτών, που καθορίζονται κατόπιν συμφωνίας της τράπεζας με τον οφειλέτη, εφόσον ο τελευταίος πληροί τα κριτήρια.

Ο πρώτος τρόπος αποπληρωμής αφορά στο συμβιβασμό, που περιλαμβάνει την εφάπαξ καταβολή του “κουρεμένου” ποσού σε διάστημα τριών μηνών. 
Ο άλλος τρόπος αφορά στη ρύθμιση σε βάθος δεκαετίας (120 δόσεις), σε συμπεφωνημένες με την τράπεζα δόσεις. Μπορεί να γίνει σε μηνιαίες, τριμηνιαίες ή ανισόποσες συμφωνούμενες με τον οφειλέτη δόσεις, ενώ απαραίτητη είναι η είσπραξη προκαταβολής, το ποσό της οποίας δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του ύψους της νέας δόσης ή τα 750 ευρώ.
Ως συμβιβασμός νοείται «η εντός τριμήνου, από την ημερομηνία έγκρισης του αιτήματος, καταβολή του τιμήματος προς οριστική διευθέτηση της απαίτησης, με διαγραφή μέρους της συνολικής απαίτησης, συμπεριλαμβανομένου τμήματος του λογιστικού υπολοίπου».
Εκτός ρύθμισης υψηλά εισοδήματα και επιχειρήσεις
Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση αγρότες με πολύ υψηλά εισοδήματα, συνεταιρισμοί αλλά και αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.), καθώς οι τελευταίες μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων.
Επίσης, εξαιρούνται και οι συνεταιρισμοί, για τους οποίους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, δήλωσε ότι έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, αποτελούμενη από την PQH, τη Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και φυσικά το ΥπΑΑΤ, ώστε να εξεταστούν όλες οι δυνατότητες αξιοποίησης της περιουσίας των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών, μέσω του ΔΙΑΓΕΠ (Διαχείριση Ακινήτων, Γαιών, Εξοπλισμών και Προϊόντων).

Μάνγκο: Το εξωτικό φρούτο που “κατέκτησε” τη Δύση

Μάνγκο: Το εξωτικό φρούτο που “κατέκτησε” τη Δύση


Λέγεται ότι το μάνγκο κατάγεται από τη Βιρμανία, τη Μαλαισία ή την ινδική περιοχή των Ιμαλαΐων. Καλλιεργείται για πάνω από 4.000 χρόνια και δεσπόζει στην ινδική μυθολογία. Παρ’ όλο που το μάνγκο δεν είναι και πολύ γνωστό στη χώρα μας, σε μερικά μέρη του κόσμου το αγαπούν ιδιαίτερα.
Το μάνγκο έχει εκατοντάδες ποικιλίες, αρχίζοντας από το μέγεθος του δαμάσκηνου και φτάνοντας ως εκείνο του μήλου, και συχνά ζυγίζει μισό κιλό ή και παραπάνω. Το συνηθισμένο του χρώμα είναι πορτοκαλί, αν και μπορεί να ποικίλλει από πράσινο μέχρι κίτρινο ή κόκκινο.
Το καλής ποιότητας μάνγκο έχει μέτριο κουκούτσι και η σάρκα του είναι τρυφερή κι μαλακιά. Το φρούτο θα πρέπει να φαίνεται φρέσκο, να είναι σαρκώδες και σφιχτό στην αφή. Αυτό που καθορίζει την ποιότητά του, όμως, είναι η γεύση του.
Τα μάνγκο είναι προτιμότερο να τρώγονται φρέσκα. Περιέχουν πολύ σάκχαρο, παρά το γεγονός ότι έχουν υπόξινη γεύση. Είναι κατάλληλα για σαλάτες, σε συνδυασμό με άλλα φρούτα, ενώ σε μερικά μέρη του κόσμου τα κάνουν ψητά. Η γεύση και το άρωμά του είναι πικάντικα και ευχάριστα. Για να διατηρηθεί το άρωμά του, μην το κόβετε νωρίτερα από την ώρα του σερβιρίσματος.
Το μάνγκο είναι εξαιρετικό αντισηπτικό του οργανισμού. Μερικοί ισχυρίζονται ότι είναι το καλύτερο καθαριστικό για το αίμα. Εξάλλου είναι και αντιπυρετικό, γιατί ο χυμός του ελαττώνει την υπερβολική θερμοκρασία του σώματος.
Περιέχει μεγάλο ποσοστό γαλλικού οξέως, ουσία που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα.
Τέλος, το μάνγκο είναι θαυμάσιο σαν αποσμητικό του σώματος.

Τα θρεπτικά του στοιχεία ανά 100 γραμμάρια είναι:

Θερμίδες 44
Πρωτεΐνες 0,46 g
Λίπος 0,13 g
Υδατάνθρακες 11,37 g
Ασβέστιο 6 g
Φώσφορος 8,6 mg
Σίδηρος 0,13 mg
Βιταμίνη Α 3.213 Δ.Μ
Θειαμίνη 0,04 mg
Ριβοφλαβίνη 0,04 mg
Νιασίνη 0,62 mg
Ασκορβικό οξύ 23,35 mg
Απόσπασμα από το βιβλίο του Dr. Bernard Jensen «Τροφές που θεραπεύουν» από τις εκδόσεις Διόπτρα

Καλλιέργεια μάνγκο

Προετοιμασία εδάφους μάνγκο
Το έδαφος, που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση μιας φυτείας μάνγκο, οργώνεται πριν από τη φύτευση σε βάθος 30-40cm. Το όργωμα αποσκοπεί στην καταστροφή των ζιζανίων και στην αφρατοποίηση του εδάφους, που είναι απαραίτητη για την καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. [1]



Βιβλιογραφία
↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Φύτευση μάνγκο
Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με μπάλα χώματος. Το βάθος των λάκκων φυτεύσεως πρέπει να είναι τουλάχιστον 40cm και το πλάτος επίσης 40 cm. Η συνήθης απόσταση φύτευσης είναι 10-12 μέτρα τόσο επί της γραμμής όσο και μεταξύ των γραμμών φυτεύσεως των δέντρων. Το μάνγκο φυτεύεται κατά το σύστημα των τετραγώνων ή ορθογωνίων παραλληλογράμμων. Η φύτευση των δενδρυλλίων γίνεται με την έναρξη των βροχοπτώσεων. Κατά την νεαρή ηλικία τα δέντρα πρέπει να προστατεύονται με τεχνητούς ανεμοθραύστες από τους ζεστούς, ξερούς η ψυχρούς ανέμους καθώς και από τα σταγονίδια της θάλασσας, όταν η φυτεία βρίσκεται πολύ κοντά σ' αυτή. Η καταπολέμηση των ζιζανίων μπορεί να γίνει με μηχανικά ή χημικά μέσα. Ως πιο κατάλληλα ζιζανιοκτόνα θεωρούνται το bromacil και paraquat. [1]




Βιβλιογραφία
↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Άρδευση μάνγκο
Οι ανάγκες της φυτείας του μάνγκο σε νερό ποικίλλουν ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Η εξατμισοαναπνοή σε συνδυασμό με τη βροχόπτωση και την ικανότητα συγκρατήσεως του νερού από το έδαφος, αποτελεί τον καλύτερο δείκτη καθορισμού του χρόνου ποτίσματος της φυτείας. Στις ξηρικές περιοχές συνηθίζεται να ποτίζουν τα νεαρά δέντρα συχνά και να αυξάνουν την ποσότητα και τα μεταξύ των ποτισμάτων χρονικά διαστήματα βαθμιαία. Συνήθως τα ενήλικα δέντρα δεν ποτίζονται, εκτός και αν κρίνεται αναγκαίο να παρεμποδιστεί η καρπόπτωση. [1]




Βιβλιογραφία
↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λίπανση μάνγκο
Στα νεαρά δένδρα συνιστάται η παροχή 150-250 gr/δένδρο του λιπάσματος 5-10-5-2 (N-P-K-Mg), 3-4 εβδομάδες μετά τη φύτευση. Η ποσότητα αυτή αυξάνεται στα 450gr κατά τα τέλη του πρώτου χρόνου. Κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια η ποσότητα αυξάνεται στα 900-1350 gr/δέντρο και επαναλαμβάνεται κάθε 2 μήνες. Η παροχή των ιχνοστοιχείων χαλκού, ψευδαργύρου και μαγγανίου γίνεται με διαφυλλικό ψεκασμό όταν τα φύλλα είναι ενεργά. Στην Ινδία ως καλύτερη αναλογία των λιπαντικών στοιχείων βρέθηκε να είναι η 4-1-4 (N-P-K) με το Ν σε ποσότητα 0.75 kg / δέντρο ηλικίας 12 ετών. Στη Φλόριδα των Η.Π.Α. συνιστάται το μικτό λίπασμα του τύπου 2-4-2-1 (N-P-K-Mg) εμπλουτισμένο με Zn-Mn-Cu, όπου τα καραποφόρα δέντρα δέχονται 1.6 kg Ν / έτος. Στις δυτικές Ινδίες παρέχεται το λίπασμα 12-15-18-5 (N-P-K-Mg) σε ποσότητα ανά δέντρο 0.5 kg, η οποία φθάνει τα 6 kg σε δέντρα ηλικίας 12 ετών. [1] Η περίσσεια Β και CI πρέπει να ελέγχεται.




Βιβλιογραφία
↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Κλάδεμα μάνγκο
Ως σχήμα μορφώσεως συνιστάται το κυπελλοειδές. Το μάνγκο, όπως όλα τα πλατύφυλλα αειθαλή τροπικά και υποτροπικά φυτά, χρειάζεται πολύ ελαφρό κλάδεμα. Όταν τα δέντρα υπερκαρποφορούν κάποιοι κλάδοι χρειάζονται σύντμηση, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να σπάσουν. Στα ενήλικα δέντρα συνιστάται η απομάκρυνση των ξερών και προσβεβλημένων κλάδων. Επίσης συνιστάται και αραίωμα της υγιούς βλαστήσεως, όταν υπάρχει συνωστισμός αυτής, προκειμένου να αυξηθεί ο αερισμός και φωτισμός του εσωτερικού μέρους της κόμης δέντρων, που επηρεάζουν θετικά την καρποφορία των δέντρων και περιορίζουν την προσβολή των δέντρων από τους φυτικούς και ζωικούς εχθρούς αυτών. [1] Όσο για το αραίωμα των καρπών δε συνηθίζεται να γίνεται στις φυτείες μάνγκο.

Βιβλιογραφία
↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.



Ωρίμανση καρπών μάγκο
Οι καρποί του μάνγκο αναπτύσσονται ταχέως και είναι έτοιμοι να συγκομιστούν, υπό τις συνθήκες της Φλόριδας των Η.Π.Α., μετά από 12 εβδομάδες από την καρπόδεση. Ανάλογα με την ποικιλία συγκομίζονται από το Μάιο μέχρι τον Οκτώμβριο. Οι καρποί συγκομίζονται όταν ο φλοιός του καρπού από πράσινος γίνει κιτρινωπός και η σάρκα διατηρεί τη συνεκτικότητα της. Οι καρποί αυτοί είναι ώριμοι 3-6 ημέρες μετά τη συγκομιδή. Αν οι καρποί συγκομιστούν πολύ νωρίς, σε πολλές ποικιλίες δεν αποκτούν καλή γεύση. Πέραν του χρωματισμού του φλοιού των καρπών, ως κριτήρια ωριμότητας, λαμβάνονται ακόμα υπόψη η περιεκτικότητα των καρπών σε διαλυτά στερεά (120 Brix) και η συνεκτικότητα της σάρκας (1.75-2kg/cm2). [1] Η συλλογή των καρπών γίνεται με το χέρι και με τη βοήθεια μαχαιριού. Στην Ινδία συνηθίζεται να ταξινομούνται οι καρποί σε τρείς κατηγορίες: μικροί (200-270 g), μεσαίοι (270-320 g) και μεγάλοι (πάνω από 320 g).

Βιβλιογραφία
↑ Ειδική δενδροκομία Τόμος V "Τροπικά φυτά", Ποντίκη Κων/νου, Καθηγητή Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγές:http://enallaktikidrasi.com 
           http://www.gaiapedia.gr

Πώς τα άλογα αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στο ανθρώπινο συναίσθημα

Πώς τα άλογα αντιλαμβάνονται και ανταποκρίνονται στο ανθρώπινο συναίσθημα

Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων νιώθουν πάντα ότι δένονται με τον σκύλο ή τη γάτα τους και ότι το κατοικίδιό τους τους καταλαβαίνει, επικοινωνεί μαζί τους και τους αγαπά. Πρόσφατα, οι επιστήμονες επιβεβαιώνει τα ιδιαίτερα αυτά συναισθήματα των κατοικίδιων.
Για παράδειγμα, τώρα γνωρίζουμε ότι τόσο οι σκύλοι, όσο και οι γάτες εκκρίνουν την ορμόνη του δεσμού, την οξυτοκίνη, όταν τα χαϊδεύουμε ή τα κοιτάμε στα μάτια. Παρομοίως, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι ο «παιδικός» τρόπος, τον οποίο εμείς οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε για να μιλήσουμε στα μωρά και ορισμένες φορές στα κατοικίδιά μας βοηθούν επίσης τους σκύλους να δεθούν μαζί μας. Μάλιστα, προτιμούν εκείνους που τους μιλούν με αυτό τον τρόπο απ’ ότι άλλους ανθρώπους.
Οι σκύλοι μπορούν επίσης να αναγνωρίσουν ένα χαμόγελο και η έκκριση της οξυτοκίνης τους κάνει να προτιμούν τα χαμογελαστά πρόσωπα των ανθρώπων απ’ ότι εκφράσεις και στοιχεία, που μπορεί να σηματοδοτούν κίνδυνο. Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν παρόμοια τρυφερά συναισθήματα για τα άλογα.
Αλλά τα άλογα κατέχουν την ίδια ικανότητα να αναγνωρίζουν και να ανταποκρίνονται στα ανθρώπινα συναισθήματα; Αυτή την ερώτηση προσπάθησαν να ερευνήσουν και να απαντήσουν τρεις ερευνητές από την Ιαπωνία. Οι ερευνητές Ayaka Takimoto, Kosuke Nakamura και Toshikazu Hasegawa, συνεργάστηκαν σε αυτή τη νέα έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η μέθοδος προσδοκίας παραβίασης

Για να διακρίνουν αν τα άλογα ανταποκρίνονταν στα ανθρώπινα συναισθήματα, συνδυάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου με τον τόνο της φωνής, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδος προσδοκίας παραβίασης, μέθοδος που συχνά χρησιμοποιείται για να αξιολογήσει τη γνωστική ανάπτυξη στα βρέφη.
Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές έδειξαν σε άλογα φωτογραφίες χαρούμενων ή θυμωμένων ανθρώπινων εκφράσεων του προσώπου σε μια οθόνη. Ύστερα, άκουσαν απαλές ή έντονες φωνές (επίπληξης) πίσω από την οθόνη.
Η συναισθηματική αξία των φωνών και των εικόνες ορισμένες φορές ταίριαζαν στη συνθήκη συμφωνίας και ορισμένες φορές δεν ταίριαζαν, στη συνθήκη μη συμφωνίας. Οι ερευνητές επίσης εξέτασαν και τον βαθμό οικειότητας ανάμεσα στα άλογα και στους ανθρώπους, εναλλάσσοντας τις φωνές των φροντιστών τους με φωνές ξένων.

Πώς τα άλογα αποκρίνονταν στα ανθρώπινα πρόσωπα και στις φωνές

Η έρευνα αποκάλυψε ότι στη συνθήκη μη συμφωνίας, τα άλογα ανταποκρίνονταν στη φωνή 1.6 με 2 φορές πιο γρήγορα απ’ ότι στη συνθήκη συμφωνίας. Τα άλογα κοιτούσαν επίσης τον ομιλητή για σημαντικά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη συνθήκη μη συμφωνίας απ’ ότι στη συνθήκη συμφωνίας, όταν η φωνή ήταν του φροντιστή, αλλά όχι όταν ήταν ενός ξένου.
Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι όταν τα άλογα άκουσαν μια φωνή, το συναίσθημα της οποίας δεν ταίριαζε με την έκφραση του προσώπου, η προσδοκία παραβιαζόταν. Γι΄ αυτό, οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα άλογα ανταποκρίνονται κανονικά στις ανθρώπινες εκφράσεις του προσώπου και της φωνής με ανάλογο τρόπο.
Οι ερευνητές κλείνουν, λέγοντας ότι πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην οποία αναγνωρίζεται ότι τα άλογα ανταποκρίνονται στα συναισθήματα των φροντιστών τους. Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει πραγματική και βαθιά αλληλεπίδραση ανάμεσα στους ανθρώπους και στα ζώα συντροφιάς, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να χειριζόμαστε καλύτερα την ψυχική ευεξία και ευτυχία των αγαπημένων μας ζώων.
Photo: Author/Depositphotos

Πηγές

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ψάρεμα με άδεια ημέρας για ερασιτέχνες αλιείς η οποία θα εκδίδεται ηλεκτρονικά με ένα συμβολικό ποσό

Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε το άρθρο στο ένθετο Αγροτικός Τύπος (της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, 20 Ιουνίου 2018) όπου αναφέρει την πρόθεση του υπουργείου να εκδώσει ημερήσια ηλεκτρονική άδεια για ερασιτέχνες ψαράδες.
Το ψάρεμα λοιπόν, όπως περιγράφει, εξετάζεται να γίνεται ακόμα και με «άδεια ημέρας» για τους ερασιτέχνες αλιείς. Μάλιστα αυτή η άδεια θα μπορεί να εκδίδεται ηλεκτρονικά.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τελειώνει η περίοδος της δωρεάν αλιείας για τους περίπου 250.000 ερασιτέχνες ψαράδες της χώρας (θεωρούμε ότι είναι πολλοί περισσότεροι).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελετά την επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας με ένα συμβολικό (όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα) τίμημα, βάζοντας επιπλέον κανόνες για τα πόσα και τι ψάρια θα αλιεύονται!
Σε μία προσπάθεια να απλουστεύσουν την διαδικασία έκδοσης της νέας άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, θα υπάρχει ακόμα και άδειας αλιείας μίας ημέρας, με σκοπό να εξυπηρετήσουν ντόπιους και αλλοδαπούς (ξένους τουρίστες) που θέλουν να κάνουν μία μεμονωμένη εξόρμηση.
Ένα πρόβλημα της έκδοσης ερασιτεχνών αδειών αλιείας είναι η γραφειοκρατία, έτσι το υπουργείο θα εντάξει την ηλεκτρονική έκδοση τους στο site του ΟΣΠΑ (Ολοκληρωμένα Συστήματα Παρακολούθησης Αλιείας) που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψαράδες.
Στο σχετικό δημοσίευμα μιλά στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Δημήτρης Μητρόπουλος, Βιολόγος και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο τομέα Αλιείας ο οποίος περιγράφει το πρόβλημα της αλιείας (όπως βέβαια το αντιλαμβάνεται ο ίδιος και το υπουργείο).
Εμείς συμφωνούμε ότι η θάλασσα είναι κοινωνικό αγαθό, συμφωνούμε ότι το ψάρεμα για τους ερασιτέχνες είναι άθληση και όχι βιοπορισμός, συμφωνούμε ότι πρέπει να σεβόμαστε τη θάλασσα για να μπορούν να ψαρεύουν και τα παιδιά μας. Διαφωνούμε κάθετα σε κάθε συσχέτιση του ερασιτέχνη αλιέα με την πώληση ψαριών (είναι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν και η κυβέρνηση θα μπορούσε να σταματήσει – περιορίσει το φαινόμενο αυτό ελέγχοντας τα σημεία διανομής των ψαριών, βλέπε εστιατόρια ή με πιο εντατικούς ελέγχους).
Διαφωνούμε έντονα με κάθε συσχέτιση παράνομου ψαρέματος με την ερασιτεχνική αλιεία (γίνεται μία αναφορά της τάξεως των 200 – 300 λέξεων στη καταστροφή που κάνει η παράνομη αλιεία όπως ο δυναμίτης, ο φλόμος, η χλωρίνη, η γαλαζόπετρα κλπ.)
Διαφωνούμε κάθετα με το «φόρτωμα» της υπεραλίευσης στην ερασιτεχνική αλιεία αφήνοντας γνωστά – άγνωστα επαγγελματικά εργαλεία που έχουν απαγορευτεί στο εξωτερικό να συνεχίζουν να ψαρεύουν με καταστροφικές συνέπειες.


Άδειες Αλιείας για τους ερασιτέχνες ψαράδες, point system, και βαριές καμπάνες σε περίπτωση παράνομης πώλησης αλιευμάτων – η πρόταση του υπουργείου για το κόστος έκδοσης άδειας αλιείας

Τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξετάζουν το τρόπο επαναφοράς της ατομικής άδειας αλιείας και άδεια αλιείας σκάφους για ερασιτέχνες ψαράδες. Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στις ποινές, οι οποίες θα αυστηροποιηθούν σε περίπτωση παράνομης πώλησης αλιευμάτων. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του thefact.gr, θα ισχύσει σύστημα point system όπου η άδεια αλιείας θα ανακαλείται όταν σημειώνονται παραβάσεις.
Κάθε πότε θα εκδίδεται η άδεια αλιείας
Η έκδοση της άδειας θα γίνεται ηλεκτρονικά τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσα και για τα σκάφη, ενώ το κόστος του ηλεκτρονικού παραβόλου θα προκύπτει από τη χρονική ισχύ της άδειας. Συγκεκριμένα εξετάζεται οι άδειες να είναι ετήσιες ή διετείς, μηνιαίες, ακόμα και ημερήσιες.
Πόσο θα κοστίζει η άδεια αλιείας, ποια είναι η πρόταση του υπουργείου
Αν και το ύψος του παραβόλου θα οριστικοποιηθεί από τη διαβούλευση, θα προταθεί παράβολο 30-40 ευρώ για τη διετή άδεια και 5 ευρώ για την ημερήσια, ενώ η άδεια για σκάφη θα κυμαίνεται από 50-200 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος (δεν έχει διευκρινιστεί αν θα αλλάζει ανάλογα το ολικό μήκος του σκάφους ή την συνολική ιπποδύναμη του κινητήρα, όπως ήταν στο παρελθόν).
Σύμφωνα με το δημοσίευμα “σκοπός των νέων μέτρων είναι και η προστασία των ιχθυαποθεμάτων, που τα τελευταία χρόνια πιέζονται σημαντικά τόσο από την υπεραλίευση όσο και από την κλιματική αλλαγή και τους «λεσεψιανούς» μετανάστες, τους θαλάσσιους οργανισμούς «εισβολείς», που φτάνουν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τους δηλητηριώδεις λαγοκέφαλους.”
Ελπίζουμε λοιπόν τα χρήματα που θα εισπραχτούν από τις άδειες να γίνουν μαρίνες, γλίστρες, σκάφη για τις λιμενικές αρχές. Γενικά να αξιοποιηθούν σε εγκαταστάσεις που θα φέρουν περισσότερο κόσμο στη θάλασσα, καθώς και στην πάταξη της παράνομης αλιείας, από όπου και αν αυτή προέρχεται.

Πηγή: thefact.gr
Περισσότερα σύντομα στο boatfishing.gr

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες από τον πλανήτη; (video)

Τι θα συμβεί αν εξαφανιστούν όλες οι μέλισσες από τον πλανήτη; (video)

Δεν είναι το ίδιο επικίνδυνες, ούτε το ίδιο ενοχλητικές με τις σφήκες. Παρόλα αυτά, οι μέλισσες κάποιες φορές μπορεί να μας πειράζουν και να προσπαθούμε να τις διώξουμε από δίπλα μας.
Αν είστε από αυτούς που δεν τις συμπαθούν, τότε βλέποντας το παρακάτω βίντεο σίγουρα θα αλλάξετε γνώμη…
Δείτε…
Πηγή:https://www.funtime.gr

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Μέτρα για να θωρακιστεί η Κρήτη από την Xylella




Στο επίσημο πρόγραμμα «Πρόγραμμα Επισκοπήσεων-Δειγματοληψίας» σε όλη τη χώρα έχει συμπεριλάβει η κυβέρνηση τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των επισκοπήσεων ετών 2015, 2016 και 2017, προκύπτει ότι στον ελλαδικό χώρο δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κρούσμα του επικίνδυνου βακτηρίου.
 
Αυτά μεταξύ άλλων αναφέρονται σε απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη στον βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, σε ερωτήσεις που αφορούσαν σε πρόσφατα δικά μας δημοσιεύματα για τη σταδιακή επέλαση του βακτηρίου όλο και πιο κοντά στη χώρα μας και τη δυσπιστία του αγροτικού κόσμου!
 
Στην απάντηση αυτή, ο Βασίλης Κόκκαλης αναφέρει επίσης ότι «ταυτόχρονα ετοιμάζεται μητρική φυτεία κατηγορίας “προβασικό”, που αποτελεί και την απαρχή της παραγωγής φυτοϋγειονομικά ελεγμένου πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και λειτουργία κέντρου παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ)».
 
Ο κ. Βαρδάκης στην ερώτησή του είχε θέσει και το θέμα του φυτοϋγειονομικού ελέγχου στα σημεία εισόδου, καθώς και τον προγραμματισμό του υπουργείου για την ενίσχυση παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αυτόχθονων ποικιλιών ελαιοδέντρων, καθώς αυτό αποτελεί πάγιο χρόνιο αίτημα των ελαιοπαραγωγών της χώρας.
 
Στην απάντησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει ότι, «σε εθνικό επίπεδο, η Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ως αρμόδια Αρχή της χώρας για τη φυτοϋγεία, σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο-ΜΦΙ), έχει συμπεριλάβει τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa στο επίσημο Πρόγραμμα Επισκοπήσεων-Δειγματοληψίας σε όλη τη χώρα».
 
Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων των επισκοπήσεων ετών 2015, 2016 και 2017, προκύπτει ότι στον ελλαδικό χώρο δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κρούσμα του επικίνδυνου βακτηρίου. Επίσης για τον καλύτερο συντονισμό των ελέγχων οι αρμόδιες υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου της χώρας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος του βακτηρίου στη χώρα να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα που προβλέπονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο (εκτελεστική απόφαση Ε.Ε. 2015/789 της 18ης Μαΐου 2015).
 
Οι εργαστηριακές αναλύσεις των επίσημων δειγμάτων που λαμβάνονται από τις φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη διαπίστωση της ύπαρξης ή μη του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa διενεργούνται από τα επίσημα εργαστήρια Βακτηριολογίας του ΜΦΙ, Εντομολογίας του ΜΦΙ και Βακτηριολογίας του ΤΕΙ Ηρακλείου.
 
Ταυτόχρονα συνεχίζονται και εντείνονται οι σχετικοί πειραματισμοί από χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία) όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε έντομα-φορείς του βακτηρίου και υπάρχουν καταγεγραμμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα εναντίον των φορέων του βακτηρίου.
 
Σε περιφερειακό επίπεδο, ο κ. Κόκκαλης απαντά στον κ. Βαρδάκη ότι «οι επίσημοι έλεγχοι διενεργούνται από τις αρμόδιες Αρχές και από τους ορισμένους με σχετική Υπουργική Απόφαση φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου».
 
Οι οικείοι περιφερειάρχες των Περιφερειών της χώρας, καθώς και οι προϊστάμενοι των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) είναι υπεύθυνοι να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο την τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.
 
Μέτρα στην Κρήτη
 
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται για την Κρήτη. Και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι ιδιαίτερα για την περιφέρεια της Κρήτης, όπου όλο το φυτωριακό υλικό εισέρχεται στο νησί από τον λιμένα του Ηρακλείου (διακίνηση στην Ενωσιακή Αγορά), «επιβάλλεται η Π.Ε. Ηρακλείου να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται το ισχύον πλήρες νομικό πλαίσιο, καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες του ΥΠΑΑΤ και να εγκαταστήσει κλιμάκια φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για την πραγματοποίηση ελέγχων στο διακινούμενο φυτωριακό υλικό. Όσον αφορά στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, συμπεριλαμβανομένου και του πολλαπλασιαστικού υλικού της ελιάς, προβλέπεται ότι οι επίσημες αρμόδιες Αρχές (Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων) υποβάλλουν τα δείγματα του πολλαπλασιαστικού υλικού των οπωροφόρων φυτών και των οπωροφόρων δένδρων, που προορίζονται για την παραγωγή φρούτων, στα επίσημα αποδεκτά εργαστήρια τα οποία είναι:
 
- Ο Σταθμός Ελέγχου Αγενούς Πολλαπλασιαστικού Υλικού και Σπόρων (ΣΕΑΠΥΣ) της Διεύθυνσης Πολλαπλασιαστικού Υλικού Καλλιεργούμενων Φυτικών Ειδών και Φυτογενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ και
 
- Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο-ΜΦΙ, εξειδικευμένο ίδρυμα στους φυτοπαθολογικούς ελέγχους, το οποίο εποπτεύεται και επιχορηγείται από το ΥΠΑΑΤ».
 
Παραγωγή πιστοποιημένου υλικού
 
Όσον αφορά τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” και το ρόλο του στην παραγωγή πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, ο υφυπουργός τονίζει ότι το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) στα Χανιά είναι o επίσημος διατηρητής 63 ποικιλιών Εθνικού Καταλόγου στην Εθνική Συλλογή Ποικιλιών Ελιάς της Ελλάδας.
 
Σε εντομοστεγή χώρο καλλιέργειας φυτών (δικτυοκήπιο), διατηρούνται οι 10 κυριότερες ελληνικές ποικιλίες ελιάς. Το δικτυοκήπιο πληροί τις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας για τη μητρική φυτεία κατηγορίας “προβασικό”, που αποτελεί και την απαρχή της παραγωγής φυτοϋγειονομικά ελεγμένου πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού. Για την έναρξη λειτουργίας της φυτείας απομένουν οι επίσημοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ενώ έχει υποβληθεί αναλυτικό σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη λειτουργία κέντρου παραγωγής πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού ελιάς από το Ινστιτούτο προς το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση για τη βιώσιμη λειτουργία της μητρικής φυτείας.
 
Όσον αφορά σε μέτρα ενίσχυσης της παραγωγής πολλαπλασιαστικού υλικού αυτόχθονων ποικιλιών ελιάς, επισημαίνεται ότι με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΑΑΤ στις 17/5/2018 εγκρίθηκε η απευθείας ανάθεση στο ΜΦΙ τού έργου της εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων για την ανίχνευση της παρουσίας επιβλαβών οργανισμών σε πολλαπλασιαστικό υλικό οπωροφόρων δένδρων, στο πλαίσιο του οποίου πρώτη προτεραιότητα είναι ο έλεγχος του πολλαπλασιαστικού υλικού ποικιλιών ελιάς.
 
Αναφορά γίνεται επίσης και για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα XF-Actors (Horizon 2020), στο πλαίσιο του οποίου διενεργούνται εξειδικευμένες δειγματοληψίες φυτικού υλικού σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας (λιμάνια, αεροδρόμια) και μελετώνται και νέες εργαστηριακές μέθοδοι διάγνωσης.
 
 Πηγή:neakriti.gr

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Τι είναι και πως θα λειτουργήσει το «Αγροτικό Σχολείο» του BIC στην Ιεράπετρα



Μια πρωτοβουλία με σκοπό να κάνει ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας και γενικότερα όλου του Λασιθίου το επόμενο βήμα και να μπορέσει να σταθεί με καλύτερους όρους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον διοργανώνεται από το Αγροτικό Κέντρο Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας ΒΙC, με ένα ευρύ πρόγραμμα πρακτικών σεμιναρίων που ξεκινούν στις 30 Ιουνίου στην Ιεράπετρα.
Στο Ράδιο Λασίθι βρέθηκαν σήμερα τα μέλη του BIC, Έρρικα Χριστοδούλου και Νίκος Μαμουλάκης και μίλησαν αναλυτικά για το κάθε ένα απ’ τα σεμινάρια που πρόκειται να ξεκινήσουν τα οποία έχουν στόχο την όξυνση της επιχειρηματικής σκέψης​ των συμμετεχόντων, την επαφή με πρακτικά εργαλεία τεχνολογίας για την διευκόλυνση της καθημερινής εργασίας τους και την ενίσχυση της συνδυαστικής λογικής, της έξυπνης διαχείρισης καλλιέργειας και της ανταγωνιστικότητας​ τους.
Αυτό που θέλησαν να τονίσουν είναι πως ο κόσμος που θα επιλέξει να συμμετάσχει σε κάποιο ή κάποια από τα σεμινάρια θα φύγει με χρήσιμες συμβουλές τις οποίες αμέσως θα μπορέσουν να εφαρμόσουν, ενώ τα σεμινάρια θα φανούν χρήσιμα τόσο σε αρχάριους με την τεχνολογία αγρότες οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν πως να χρησιμοποιούν διάφορα προγράμματα σε υπολογιστές, αλλά και σε πιο έμπειρους και επίσης σε επαγγελματίες του αγροτικού τομέα, μέλη φορέων που θέλουν να οξύνουν τη σκέψη τους, φοιτητές κλπ.
Τα σεμινάρια αυτά όπως αναφέρθηκε είναι η αρχή για μια πιο μόνιμη εκπαιδευτική δομή στην Ιεράπετρα ενώ δημιουργήθηκαν μετά και από την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από το BIC, στην οποία φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη και θέληση για τέτοιες δράσεις στην περιοχή.
Σύντομα όπως είπαν θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα και ο κατάλογος των ομιλητών-εκπαιδευτών οι οποίοι θα είναι ειδικοί του χώρου από όλη την Κρήτη, καθηγητές του ΤΕΙ και του ΙΤΕ, επιχειρηματίες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην Ιεράπετρα, το Ηράκλειο και άλλοι. Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να δίνονται στους ενδιαφερόμενους καλώντας στο ΒIC στο 2842304950.
Τα σεμινάρια που θα διοργανωθούν:
(30/6) Βασικές ψηφιακές δεξιότητες & εφαρμογή στην αγροτική επιχείρηση
(7/7) Δωρεάν ψηφιακά εργαλεία επιχειρηματικής οργάνωσης και εκπαίδευσης
(14/7) ​Φτιάξε το επιχειρηματικό σου μοντέλο & αποφάσισε έξυπνα
(21/7) Εξέλιξε την αγροτική επιχείρηση σου – Οικονομία και Διοίκηση
(28/7) Εξέλιξε την αγροτική επιχείρηση σου – Καινοτομία και Προσαρμοστικότητα
(4/8) Καλλιέργησε σωστά από το Α ως το Ω!
(11/8) Ανέπτυξε τις επιχειρηματικές σου ικανότητες. (Βιωματικό σεμινάριο)
Τα μαθήματα είναι διάρκειας 4 ωρών έκαστο, πλήν του “Καλλιέργησε σωστά από το Α το Ω” που θα είναι διάρκειας 6 ώρων και διεξάγονται από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, 1 φορά την εβδομάδα, στις αίθουσες διδασκαλίας του B.I.C. Κρήτης (Φιλοθέου Α, αρ. 8)

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Ανάμεσα σε αγγούρια θερμοκηπίου, είχε φυτέψει χιλιάδες δενδρύλλια κάνναβης!

Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΑΣΙΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΦΩΤΟ

Φωτο αρχείου


Απίστευτη ποσότητα δενδρυλλίων εντόπισαν αστυνομικοί σε θερμοκήπιο.
«Λαβράκι» έβγαλαν οι αστυνομικοί.
Μετά από έρευνα που έγινε σε θερμοκήπιο 45χρονου αγρότη στη νέα Ανατολή Ιεράπετρας εντοπίστηκαν και ξεριζώθηκαν σύμφωνα εκατοντάδες μικρά δενδρύλλια κάνναβης τα οποία βρίσκονταν στο πρώτο στάδιο της ανάπτυξης. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 1.000 ,ωστόσο στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι πρόκειται για περίπου 2.500 χιλιάδες δενδρύλλια!
Η φυτεία βρέθηκε μετά από αξιοποίηση σχετικών πληροφοριών της Δίωξης η οποία ενεργεί προανάκριση για να βρει πιθανούς συνεργούς.
Η φύτευση των δενδρυλλίων κάνναβης είχε γίνει ανάμεσα σε καλλιέργεια αγγουριάς και το πότισμά τους γινόταν με σύστημα στάγδην άρδευσης.
Στη διάρκεια της ημέρας θα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία. 
Το άρθρο είναι του κυρίου Νίκου Πετάση και το διαβάσαμε στην πηγή:https://www.neakriti.gr
Μεγάλο λάθος,διότι δεν ταιριάζουν οι λιπάνσεις.Το ένα φυτό είναι αζωτούχο και το άλλο καλιούχο!!    Μ.Μ.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Πως ακριβώς ορίζεται ο κατ’ επάγγελμα αγρότης


Παροχή διευκρινήσεων για την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη σύμφωνα με την περ. 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έγγραφο για την παροχή διευκρινίσεων για την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη σύμφωνα με την περ. 1 του άρθρου 65 του ν. 4389/2016 (Φ.Ε.Κ. 94 Α’). Ειδικότερα , στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
1. Σύμφωνα με τη υποπερίπτωση α/αε της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του ν.4389/2016 (Φ.Ε.Κ. 94 Α’), που τροποποιεί την παρ. 1 του άρθρου 2 του ν.3874/2010 μια από τις βασικές προϋποθέσεις για να χαρακτηρισθεί κάποιος ως επαγγελματίας αγρότης είναι να τηρεί λογιστικά βιβλία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
2. Με την παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4172/2013 (Φ.Ε.Κ. 167 Α ́), όπως τροποποιήθηκε με την περ. α ́ της παρ. 6 του άρθρου 22 του ν. 4223/2013 (Φ.Ε.Κ. 287 Α ́), ορίζεται ότι ειδικά για τον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, στα έσοδα από επιχειρηματικές συναλλαγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από την παραγωγή γεωργικών, πτηνοτροφικών, κτηνοτροφικών, δασοκομικών, υλοτομικών και αλιευτικών προϊόντων.
3. Με την παρ. 1 του άρθρου 13 του ν.4174/2013 (Φ.Ε.Κ. 170 Α’), ορίζεται ότι κάθε πρόσωπο με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα υποχρεούται να τηρεί αξιόπιστο λογιστικό σύστημα και κατάλληλα λογιστικά αρχεία σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία, για τη σύνταξη των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και άλλων πληροφοριών σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος νόμου, το λογιστικό σύστημα και τα λογιστικά αρχεία εξετάζονται ως ενιαίο σύνολο και όχι αποσπασματικά τα επιμέρους συστατικά τους, σε ό,τι αφορά την αξιοπιστία και την καταλληλότητά τους.
4. Με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν.4308/2014 (Φ.Ε.Κ. 251 Α’), όπως ισχύει, ορίζονται οι οντότητες που εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις των Ελληνικών Λογιστικών Πρότυπων. Συγκεκριμένα, με την περίπτωση γ της εν λόγω παραγράφου συμπεριλαμβάνεται η ετερόρρυθμη εταιρεία, η ομόρρυθμη εταιρεία, η ατομική επιχείρηση και κάθε άλλη οντότητα που υποχρεούται στην εφαρμογή αυτού του νόμου από φορολογική ή άλλη νομοθετική διάταξη.
5. Σύμφωνα με τα ανωτέρω προκύπτει ότι οι αγρότες-φυσικά πρόσωπα, ως οντότητες της παραγράφου (2γ) του άρθρου 1 του ν.4308/2014 εφόσον αποκτούν εισόδημα από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, καταρχήν εφαρμόζουν τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού, ήτοι έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων. Συνεπώς την ιδιότητα φυσικού προσώπου ως κατ’ επάγγελμα αγρότη, όπως ορίζεται στο άρθρο 65 του 4389/2016, έχουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, ανεξαρτήτως υπαγωγής αυτών σε καθεστώς Φ.Π.Α. και ανεξαρτήτως υποχρέωσης ενημέρωσης ή μη των λογιστικών αρχείων (βιβλίων).

Χαρακτηρισμός του επαγγελματία αγρότη

Σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του υπουργού  αγροτικής ανάπτυξης, σε σχετική ερώτηση βουλευτών, για τον χαρακτηρισμό του επαγγελματία αγρότη, σημειώνεται ότι ο αγρότης που ενδιαφέρεται να χαρακτηριστεί ως επαγγελματίας, θα πρέπει να πληροί σωρευτικά τις προϋποθέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 65 του νόμου 4389/2016.
Μεταξύ άλλων πρέπει:
α) να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του και
β) να ασχολείται επαγγελματικά με αγροτική δραστηριότητα στην εκμετάλλευσή του τουλάχιστον κατά 30% του συνολικού ετήσιου χρόνου εργασίας του.
Αναλυτικότερα:
Στις περιπτώσεις όπου ο αγρότης ασκεί και άλλη εξωαγροτική δραστηριότητα, θα πρέπει, κάθε έτος, με την υποβολή της φορολογικής του δήλωσης να ικανοποιεί το κριτήριο του ποσοστού αγροτικού εισοδήματος. Δηλαδή, το ποσοστό του αγροτικού εισοδήματος θα πρέπει να είναι, τουλάχιστον, 50% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος του, λαμβάνοντας υπόψη το καθαρό κέρδος της αγροτικής δραστηριότητας που προκύπτει από τον λογιστικό προσδιορισμό σε σχέση με το συνολικό καθαρό κέρδος από λογιστικό προσδιορισμό, σύμφωνα με την αριθμ. 360/26071/1.3.2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ). Εάν η εν λόγω προϋπόθεση δεν ικανοποιείται, τότε ο ενδιαφερόμενος αγρότης θα χάσει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη για ένα ή και περισσότερα έτη, έως ότου από την υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης προκύψει το απαιτητό ποσοστό αγροτικού εισοδήματος, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ’ αριθμ. 134430/4.3.2011 (ΦΕΚ 382/Β/14-3-2011) κοινής υπουργικής απόφασης «Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος», «η σύγκριση αγροτικού και συνολικού εισοδήματος γίνεται σε ατομικό επίπεδο και περιλαμβάνει τα ακόλουθα επιμέρους εισοδήματα, όπως αυτά δηλώνονται στη αρμόδια ΔΟΥ».
Εάν ένας αγρότης χάσει την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη μία χρονιά, έχει την δυνατότητα την επόμενη και εφόσον πληροί όλες τις προϋποθέσεις, να χαρακτηριστεί, εκ νέου, επαγγελματίας αγρότης

Χαρακτηρισμός του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» σε τρίτεκνους και πολύτεκνους μικροκαλλιεργητές

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου κατέθεσε έγγραφο το οποίο αναφέρει τα εξής:
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο διέπει το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Α.Ε.), και, ειδικότερα, σύμφωνα με το {start}άρθρο 2{end} του νόμου 3874/2010 (Α’151), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 65 του ν. 4389/2016 (Α’94), για να χαρακτηριστεί ένα φυσικό η νομικό πρόσωπο ως «επαγγελματίας αγρότης», θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει από την απασχόλησή του σε αγροτική δραστηριότητα το 50% τουλάχιστον του συνολικού ετήσιου εισοδήματός του.
Επίσης, προς διευκόλυνση των πολυτέκνων και των ευπαθών ομάδων του αγροτικού πληθυσμού, προκειμένου να αποκτήσουν την ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» και, συνεπώς, να ωφελούνται από τα αντίστοιχα ευεργετήματα, προωθήθηκε η υπ. αριθμ. 134430/4-3-2011 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος», σύμφωνα με την οποία, στο συνολικό εισόδημα, το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό, δεν προσμετρώνται τα επιδόματα των πολυτέκνων και της ανεργίας, καθώς και τα πάσης φύσεως προνοιακά επιδόματα.
Πέραν τούτων όμως, επισημαίνεται ότι οποιεσδήποτε επιπλέον αλλαγές στον προσδιορισμό του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα ή του συνολικού εισοδήματος αποτελούν θέματα φορολογικής πολιτικής.

ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

α) Εάν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επαγγελματίες αγρότες, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1 του ν. 3874/2010, συνταξιούχοι του ΟΓΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67% και β) εάν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως επαγγελματίες αγρότες, σύμφωνα με την ίδια διάταξη οι φοιτητές και οι στρατιώτες που υπηρετούν την στρατιωτική θητεία των
Το Δ ́ Τμήμα του ΝΣΚ γνωμοδοτεί ομόφωνα ότι :
α) Δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως επαγγελματίας αγρότης, κατά την έννοια της διατάξεως του άρθρου 1 του ν. 3874/2010, ο συνταξιούχος του ΟΓΑ με αναπηρία τουλάχιστον 67%.
β) Οι φοιτητές και οι στρατιώτες που υπηρετούν την στρατιωτική των θητεία, μπορούν, εφόσον έχουν και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του άρθρου 2 του ν. 3874/2010, να χαρακτηρισθούν ως επαγγελματίες αγρότες

Διευκρινήσεις για τη δήλωση αγροτικού εισοδήματος

Διευκρινήσεις για τη δήλωση αγροτικού εισοδήματος. Δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ΄ επάγγελμα αγρότη προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αθήνα, 13 Ιουνίου 2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Διευκρινήσεις για τη δήλωση αγροτικού εισοδήματος
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ολοκληρώνει την επεξεργασία των απαραίτητων στοιχείων για την καταγραφή του συνόλου των κατ΄ επάγγελμα αγροτών, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να προσδιορίσει το ποσοστό του εισοδήματος που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα κατά τη διαδικασία της αυτόματης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων των κατ΄ επάγγελμα αγροτών.
Συνεπώς, για την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016 (δηλώσεις που υποβάλλονται το 2017) των κατ΄ επάγγελμα αγροτών και των νεοεισερχόμενων το 2016 αγροτών, δεν απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης κατ΄ επάγγελμα αγρότη από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεών (ΜΑΑΕ) στις φορολογικές αρχές προκειμένου οι δικαιούχοι να τύχουν της προβλεπόμενης έκπτωσης φόρου