ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Ψηφιακή γεωργία – η νέα τάση στις καλλιέργειες


Ψηφιακή γεωργία – η νέα τάση στις καλλιέργειες

Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας προσφέρει στη γεωργική βιομηχανία μια μεγάλη ευκαιρία για να εξασφαλίσει τη χρήση των φυσικών πόρων με έναν βιώσιμο και αποτελεσματικό τρόπο.
Η παραγωγή επαρκούς ποσότητας τροφίμων για τον παγκόσμιο πληθυσμό που συνεχώς αυξάνεται, γίνεται όλο και πιο δύσκολη, δεδομένου ότι φυσικοί πόροι, όπως η καλλιεργήσιμη γη και το νερό, είναι περιορισμένοι και οι συνθήκες καλλιέργειας επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. Έτσι η διασφάλιση της βιωσιμότητας είναι επιτακτική.
Τα προϊόντα φυτοπροστασίας– είτε είναι χημικής είτε βιολογικής προέλευσης – μπορούν να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό όπλο για τη διασφάλιση των μελλοντικών αποδόσεων των καλλιεργειών. Η χρήση αυτών των προϊόντων σωστά και υπεύθυνα είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Όμως για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Οι σπόροι, τα προϊόντα φυτοπροστασίας και οι υποστηρικτικές τεχνολογίες πρέπει να εναρμονιστούν με έναν τέτοιο τρόπο ώστε οι αποδόσεις των καλλιεργειών να αυξηθούν, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η χρήση γεωργικών και φυσικών πόρων παραμένουν σε όσο το δυνατό χαμηλότερα επίπεδα. Σημαντική επίσης είναι η δημιουργία νέων σπόρων με βελτιωμένες ιδιότητες, ώστε, για παράδειγμα, τα φυτά να μπορούν να αντέξουν καλύτερα τις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Εδώ τα οφέλη από τη ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να είναι μεγάλα. Η γεωργία ακρίβειας (precision farming) χρησιμοποιεί για τη συλλογή πληροφοριών εργαλεία όπως κάμερες, αισθητήρες και ιπτάμενα drones. Τέτοιες πληροφορίες μπορούν να είναι δεδομένα σχετικά με τις εδαφολογικές συνθήκες, τις παρασιτώσεις ή τα μικροκλίματα – συνδυαζόμενες παράλληλα με άλλες πληροφορίες (πχ. καιρικές συνθήκες) σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, υπέρυθρες ακτίνες, για παράδειγμα, παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των φυτών.
Τα δεδομένα που συλλέγουν τα drones και οι κάμερες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια συγκεκριμένων τμημάτων ενός χωραφιού – δίνοντας έτσι στους αγρότες ένα χειροπιαστό οικονομικό και οικολογικό πλεονέκτημα: αντί να διαχειρίζονται το κομμάτι της γης συνολικά όπως πριν, μπορούν τώρα να ελέγξουν τα ζιζάνια, τις μυκητιασικές ασθένειες και τα παράσιτα τμηματικά - ανά τετραγωνικό μέτρο - και να χρησιμοποιήσουν έτσι νερό και λιπάσματα με πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο. Η ψηφιακή γεωργία προσφέρει ευκαιρίες που δεν περιορίζονται μόνο στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των καλλιεργειών αλλά εκτείνονται και στην πρόληψη ασθενειών. Με τη χρήση μοντέλων δεδομένων (data models), είναι δυνατόν να προσομοιωθούν οι κίνδυνοι εμφάνισης ορισμένων ασθενειών και να ληφθούν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.
Οι νέες τεχνολογίες δεν είναι αρκετές από μόνες τους, αν οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τους και δεν τις χρησιμοποιούν. Εταιρείες όπως η Bayer συμβάλλουν ενεργά στην ενημέρωση και στην εξάπλωση της τεχνογνωσίας.
Η δέσμευσή της Bayer προς τους Έλληνες αγρότες και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που προέρχεται από τη γεωργία παρουσιάζονται μέσω του προγράμματος «Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων» (Food Chain Partnership), που εκφράζει την πεποίθησή της εταιρείας, ότι με συνεργασίες μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις που ωφελούν όλους.
Η «Συνεργασία στην Αλυσίδα Τροφίμων» είναι ένα καινοτόμο επιχειρηματικό μοντέλο, όπου παραγωγοί, εξαγωγείς, εισαγωγείς, μεταποιητές και λιανικό εμπόριο τροφίμων συνεργάζονται πάνω σε βελτιστοποιημένες λύσεις καλλιεργειών, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου γεωργίας προς όφελος όλων των εμπλεκομένων συνεργατών.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτής της συνεργασίας στην Ελλάδα είναι η συνεργασία της Bayer Ελλάς με την ομάδα παραγωγών Πήγασος Αγροτοδιατροφή Α.Ε. η οποία εξάγει απευθείας σε μεγάλα σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό με την επωνυμία «7 Grapes». Στη συνεργασία της Bayer με την «7 Grapes», η εταιρία μοιράστηκε την τεχνογνωσία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια σχετικά με τη φυτοπροστασία, αλλά και την ψηφιακή γεωργία. Για να κερδηθούν οι ξένες αγορές και να μπορέσει να επιτευχθεί η είσοδος και παραμονή στα μεγάλα σούπερ μάρκετ απαιτείται σταθερή ποιότητα και διαθεσιμότητα προϊόντος. Τέτοιες συμφωνίες κλείνονται 5 - 6 μήνες πριν, οπότε έπρεπε να εξασφαλιστεί η ύπαρξη παραγωγής και μάλιστα ποιοτικής πολύ πριν τον τρύγο. Η συνεργασία με την Bayer βοήθησε ώστε να διασφαλιστεί αυτό.
Βλέπουμε έτσι ότι η γεωργία ακριβείας μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο και στην αυριανή Ελληνική γεωργία, διότι κάνει την καλλιέργεια, τόσο πιο φιλική προς το περιβάλλον, όσο και πιο παραγωγική. Βοηθά στην επίτευξη του στόχου, της παραγωγής μεγαλύτερης ποσότητας τροφής, με λιγότερους πόρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου