ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Παραδοσιακά εδέσματα και Αγροτικός εξοπλισμός για όλους


Πρωτοβουλία στη διατροφή χωρίς ανταγωνισμό και μια αδυναμία που έγινε αγροτική οικονομική δύναμη. Μαζί μας, οι: Στεφανος Κασσωτάκης του “Ευβοτρυ”και Χρήστος Σταμάτης του Mermix.gr
Όπως μπαίνεις στο  Καβούσι, αριστερά,  σε ένα εργαστήριο σαν ζωγραφιά, με λουλούδια στην είσοδο, εκεί τον βρήκα. Μέσα στο χώρο, πλούσια κεράσματα τοποθετημένα με τέχνη και αρχοντιά, πάνω σε λεπτεπίλεπτα λευκά πλεκτά που στόλιζαν έπιπλα μιας άλλης εποχής, με τελειώματα περιτεχνα. Σαν κομψοτεχνήματα.
 
14564821-597515123770026-8670395147818631168-n
 
Με ένα βασιλικό στο αυτί και χαμόγελο του ανθρώπου που αγαπά τη ζωή, ο Στέφανος Κασσωτάκης πρόβαλε από το εργαστήριο και ο χώρος γέμισε με μυρωδιά από σταφύλι. Άφησε τη μαρμελάδα του για να μας προϋπαντήσει και να μας κεράσει λικέρ από μύρτιλο, λουκούμια με πετιμέζι και μουστοκούλουρα. Η γυναίκα του Μαρία, συμπλήρωνε γενναιόδωρα το κέρασμα με μυρωδάτα μπισκότα με ταχίνι, πετιμέζι και φουντούκι και φίνα μουσταλευριά. Εμείς δε θέλαμε να φύγουμε από τις γλυκές αμαρτίες, που το σώμα μας έλεγε, ότι δεν έμοιαζαν καθόλου με αμαρτίες αλλά με αληθινή τροφή.
 
Ο Στέφανος Κασσωτάκης, δημιουργός των παραδοσιακών προϊόντων μούστου της οικοτεχνίας “Εύβοτρυ” στο Καβούσι Λασιθίου μας μίλησε το Σάββατο 27/10 στο “Γη&Ύδωρ” στον Ηχω 99,8 fm για τις δημιουργίες του και την διατροφική πρωτοπορία που αποτελεί η σειρά γλυκισμάτων και σνακ, από μούστο και πετιμέζι. 
 
Πρωτοπορία στη διατροφή 
 
14575335-597515323770006-2495292491926863872-n
 
Το “Εύβοτρυ” ήταν η φυσική συνέχεια μιας μακράς οικογενειακής παράδοσης, δεμένης με το αμπέλι. Το λιάτικο σταφύλι όπως μας είπε ο Στέφανος, από παλιά ευδοκιμούσε στον τόπο μας με αντοχή στις κλιματικές συνθήκες και εξαιρετικούς καρπούς, εξ ού και το όνομα των προϊόντων (εύβοτρυ= ευφορο τσαμπί). Ο ίδιος φροντίζει τα αμπέλια του, που πέρασαν από γενιά σε γενιά, ως μια αναμφισβήτητη κληρονομιά γνώσης και εμπειρίας.
 
assets-LARGE-t-420-54509678
 
Σεφ όντας, με εμπειρία στο χώρο της εστίασης, πάντα πειραματιζόταν με τις γευσεις με τις οποίες μεγάλωσε. Μέχρι που, πριν από περίπου 5 χρόνια, αποφάσισε αυθόρμητα να κάνει πράξη μια ιδέα, να επενδύσει στις παιδικές μνήμες και να χρησιμοποιήσει την εξαιρετική πρώτη ύλη σταφυλιού και παραγώγων προϊόντων, που είχε στα χέρια του, για να δημιουργήσει προϊόντα που σήμερα ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Πειραματίστηκε με γεύσεις που του άρεσαν αλλά και που θα ήταν κοινώς αποδεκτές. Η δημιουργία για κείνον έρχεται φυσικά, μέσα από τη δουλειά του και η αφοσίωση, οδηγεί με τη σειρά της στην ποιότητα.
 
14575354-597516877103184-99373775019048960-n
 
Φτιαγμένα από αγνά υλικά, ελαιόλαδο, πετιμέζι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, τα περισσότερα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς βούτυρο, αυγά, γάλα και χωρίς συντηρητικά, τα προϊόντα του εντυπωσιάζουν. Καταλληλα για vegan αλλά και για ανθρώπους που προσέχουν ιδιαιτέρως τη διατροφή τους, ανταποκρίνονται στην διατροφική συνείδηση που αυξάνεται. Δεν είναι μόνο η πλούσια γεύση που έχει κλείσει όλο τον ήλιο και τη συμπυκνωμένη γλύκα του σταφυλιού που τα κάνει να ξεχωρίζουν, αλλά και οι ευφάνταστοι συνδυασμοί και η ποικιλία τους, που έχει διαμορφωθεί γύρω από την κεντρική πρώτη ύλη, καλύπτοντας όλα τα γούστα.   
 
Μαρμελάδες χωρίς ίχνος ζάχαρης, με σταφύλι, μήλο, κεράσι, και σύκο, χαλβάς και μουσταλευριά, αφράτα μουστοκούλουρα, παστέλια και μπάρες ενέργειας με πετιμέζι, ταχίνι, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα, λουκούμια, κουλουράκια αλλά και τα παραδοσιακά, ζώγιες, κιοφτέρια και ρετσέλια.  Γεύσεις της Ανατολικής Κρήτης και όχι μόνο, ξαναζωντανεύουν όλη την ατμόσφαιρα της εποχής του τρυγου και δίνουν στο φθινόπωρο τον χαρακτήρα παλαιών καιρών, κάνοντας μας να προσέξουμε ξανά  την αξία αυτή της εποχής που η φύση κάνει τη μετάβαση της. Ο βασιλιάς των φρούτων, το θεϊκο σταφύλι, πρωταγωνιστεί στη σειρά “Εύοτρυ” ως φρούτο, μούστος και πετιμέζι και μεταβιβάζει στο τελικό παρασκεύασμα τις ιδιότητες του.  Όπως λέει ο Στεφανος, στόχος του είναι να εξελίξει τα προϊόντα, ώστε να μην μείνουν στάσιμα, χωρίς όμως να ξεφεύγει από τα χνάρια και τη φιλοσοφία παρασκευής με αγνά υλικά.
 
petimezi
 
Η επιχειρηματική πρωτοβουλία “Εύβοτρυ” δεν αποτελεί αξιοπρόσεκτο προϊόν μόνο λόγω της παντελούς έλλειψης βιομηχανοποίησης της διαδικασίας, αφού όλα παρασκευάζονται στο χέρι. Είναι επίσης μια πρωτοβουλία δίχως ανταγωνισμό, αφού πρώτη αυτή η οικοτεχνία αξιοποιησε σε τέτοιο εύρος προϊόντων μεταποίησης, την πρώτη ύλη (πετιμέζι) αντικαθιστώντας τη ζάχαρη. Το πετιμέζι, είναι αρχαιο γλυκαντικό με μεγάλη ποσότητα σιδήρου και ασβεστίου, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και χαλκό. Λειτουργεί επίσης ως φυσικό συντηρητικό.
 
Γευστικοί πρεσβευτές
 
moustal
 
Τα προϊόντα βρίσκουν ανταπόκριση στο Ελληνικό κοινό, ιδιαίτερα όσο αυξάνεται η διατροφική συνείδηση του κόσμου που επιθυμεί να επενδύσει σε ένα προϊόν διατροφής που επιδιώκει ισορροπία μεταξύ καλης ποιότητας και προσιτής τιμής. Οι άνθρωποι παρατηρεί, γυρίζουν στην διατροφή των παλαιότερων και αναγνωρίζουν αυτό που είναι φτιαγμένο με προσοχή γιατί ξεχωρίζει μέσα από ένα βομβαρδισμό από έτοιμες τροφές και βιομηχανοποιημένα προϊόντα. Η αποδοχή σε τοπικό επίπεδο, ήρθε με τον καιρό και τα πρωτοποριακά προϊόντα “Εύβοτρυ” ταξιδευουν πλέον έξω από το εργαστήριο του σε εξειδικευμένα καταστήματα αλλά και ταχυδρομικά σε ιδιώτες σε όλη τη χώρα. Οι συνεργασίες του “Εύβοτρυ” επεκτείνονται απο ξενοδοχεία, μέχρι -πρόσφατα- οργανισμούς που του εξασφαλίζουν παρουσία σε καίρια σημεία κατανάλωσης και προβολής σε όλη τη χώρα. 
 
Η απήχηση των προϊόντων, είναι ακόμα μεγαλύτερη στους ξένους, που όπως μας λέει ο Στέφανος ενημερώνονται και αναγνωρίζουν το ποιοτικό προϊόν που τους προσφέρεται, δοκιμάζουν και κατανοούν τις ωφέλειες ενώ εντυπωσιάζονται ιδιαίτερα όταν ενημερώνονται για τις πρώτες ύλες και τα διατροφικά χαρακτηριστικά. Αυτή η προτίμηση, δημιουργησε πιστούς καταναλωτές, διαφήμιση από στόμα σε στόμα  και ήταν η αφορμή και για πωλήσεις στο εξωτερικό. 
 
mousto
 
Ο τουρισμός στο Καβούσι, μια περιοχή που συνδυάζει αρχαιολογικό και φυσιολατρικό ενδιαφέρον με Μινωικούς και προ- Μινωικόυς οικισμούς, το μνημείο της Αρχαίας Ελιάς, τα φαράγγια, τα σπήλαια αλλά και τη θάλασσα, βοηθά και τα δικά του προϊόντα να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά ανάμεσα στους επισκέπτες που έρχονται στην περιοχή επειδή έχουν κάνει την έρευνα τους και γνωρίζουν καλύτερα τον τόπο μας κι από εμάς τους ίδιους όπως χαρακτηριστικά μας λέει. Τα βήματα όμως προς την κατεύθυνση αξιοποίησης του τουρισμού και του προορισμού ώς συστηματικού πόλου έλξης μας λέει ο Στεφανος, δε μπορούν να ολοκληρωθούν ώστε να επωφεληθεί όχι μόνο η δική του επιχείρηση, αλλά και η τοπική οικονομία συνολικά, αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες βασικές υποδομές, όπως η προσβασιμότητα των περιοχών και συλλογική εργασία με συγκεκριμένο στόχο και συνέχεια.
 
image
 
Αυθορμητισμός στη δημιουργία, σεβασμός στην παράδοση
 
Προτρέπει τους νεότερους να καταπιαστούν με το “χειροπιαστό” περισσότερο και να προσεγγίσουν το αντικείμενο εργασίας τους με πολύ αγάπη, αυθορμητισμό έξω από “καλούπια”, μεράκι και δουλειά με στόχο τους την τελειότητα σε αυτό που κάνουν, ώστε να είναι ανταγωνιστικό σε υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζει ότι η γη είναι η γενεσιουργός δύναμη όλων τών υπολοίπων δραστηριοτήτων που πρέπει να δρουν υποστηρικτικά και με σεβασμό. Για την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα, βασικό στοιχείο όπως λέει, αποτελεί η έξυπνη ανάδειξη των προϊόντων και η συστηματική εργασία που οδηγει στην εμπνευση πίσω από το τελικό παρασκεύασμα. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία μπορούν να δώσουν ώθηση αλλά θέλουν προσοχή στις προδιαγραφές που θέτουν, συμπληρώνει.
 
sde-kasotaki-1
 
Όπως λέει ο Στέφανος, επιχειρηματικά δεν βιάζεται, δίνει ιδιαίτερη βάση στα αργά και σταθερά βήματα και την πολύ δουλειά. Όσαν έχουν μέχρι σήμερα στην οικοτεχνία καταφέρει, ώστε να μπορούν να μιλούν πιά για το βασικό πόρο ζωής τους, τα αποδίδει στα παραπάνω, όπως και στον προσανατολισμό στις ανάγκες της αγοράς, στη σταθεροποιηση της ποιότητας, στην επιμονή παρά τις αντιξοότητες και στην τύχη που χρειάζεται κάθε ρίσκο, βασιζόμενο όμως, σε αυτό το ισχυρό υπόβαθρο. 
 
image
 
Αισιόδοξος για το μελλον, επιδιώκει περισσότερη εξωστρέφεια της δουλειάς του που η μοναδικότητα της ήδη αναγνωρίζεται απο διακεκριμένους συναδέλφους του. Το χειμώνα μάλιστα, θα τον δούμε να δημιουργεί μαζί με τον Στέλιο Παρλιάρο ενώ τα υπόλοιπα νέα επιχειρηματικής επέκτασης του, δεσμεύεται να μοιραστεί μαζί μας μόλις οριστικοποιηθούν. Εμείς σα προτρέπουμε να δείτε και να δοκιμάσετε τα προϊόντα που φιλοξενούνται σε καλαίσθητες συσκευασίες που αποπνέουν ποιότητα, στην ιστοσελίδα evotry.gr
 
logo
 
Τέλος ο Στέφανος μας υποσχέθηκε υγιεινές παραλλαγές με πετιμέζι και για τα Χριστουγεννιατικα παραδοσιακά γλυκίσματα που έρχονται! Τα περιμένουμε με χαρά και του ευχόμαστε όλα του τα προιοντα να είναι καλοτάξιδα σε ένα κόσμο που τρέφεται με επίγνωση των ωφελειών που του παρέχουν οι εξαιρετικές πρώτες ύλες των τροφών που προσλαμβάνει, προερχόμενες από προϊόντα του τόπου μας.


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Κασσωτάκη:



 
Mermix.gr. Κέρδος για όλους
 
Στη συνέχεια του “Γη&Ύδωρ” περάσαμε από τη διατροφή, στην τεχνολογία και  την καινοτομία στην αγροτική οικονομία. Οι ανάγκες των ανθρώπων και τα δεδομένα των καιρών έφεραν αλλαγές και στην οικονομικη δραστηριότητα πέρα από τη συμβατική της μορφή, αποδεικνύοντας ότι και η οικονομία είναι έκφανση της κοινωνικής ζωης και άγεται από την ανθρώπινη πρωτοβουλία. Οι αλλαγές αυτές εντοπίζονται στην ανάδυση δραστηριοτήτων όπως η ανταλλακτική οικονομία, η οικονομία του διαμοιρασμού, οι τράπεζες χρόνου, η κυκλική οικονομία, ο αντιπραγματισμός, η κοινωνική οικονομία κ.λ.π.
 
Η πλατφόρμα mermix.gr αποτελεί μια τέτοια περίπτωση και συγκεκριμένα εφαρμογή της οικονομίας του διαμοιρασμού. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη της, να αναρτήσει τον αγροτικό εξοπλισμό ή τις υπηρεσίες που διαθέτει, και να αναζητήσει εξοπλισμό και υπηρεσίες που χρειάζεται, από μια συνεχώς διευρυνόμενη βάση.
 
12628635-1519103335060304-8831461613001458188-o
 
Η ιδέα προήλθε, όπως μας είπε ο καλεσμένος μας το Σάββατο 27/10 στο “Γη&Ύδωρ”Χρήστος Σταμάτης, μέσα από την δραστηριότητα του ως διευθύνων σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβια Ελλάς με την παρατήρηση της αγροτικής παραγματικότητας αλλά και τις συζητήσεις με τους παραγωγούς, που ανέδειξαν την ανάγκη. Υπήρχαν απο τη μια πλευρά αγρότες με αδυναμία πρόσβασης σε κεφάλαιο και εξοπλισμό και απο την άλλη, εκείνοι που είχαν αποθήκες γεμάτες με αγροτικά μηχανήματα ακόμα και τελευταίας τεχνολογίας, που πολλές φορές έμεναν αναξιοποιητα. Μετά από καταγραφή των μηχανημάτων των μελών, η κάλυψη των αγροτικών αναγκών, γινόταν με με ανταλλαγή εξοπλισμού επ’ αμοιβή. 
 
Η επιχειρηματική ιδέα που προέκυψε, υποστηρίχτηκε τεχνολογικά απο τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Γιάννη Στοΐτση και την υπόλοιπη ομάδα του mermix.gr, μιας πλατφόρμας πλήρως λειτουργικής σε web και mobile,  η οποία δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να εντοπίζουν, να αναρτούν και να ανταλλάσσουν τον εξοπλισμό που έχουν ή που χρειάζονται ώστε να κάνουν τις αγροτικές τους εργασίες, χωρίς να χρειαστεί να ξοδεψουν πολλά αγοράζοντας νέο.    
 
mermixteam-main-2001970495
 
Με αυτό τον τόπο όλες οι πλευρές μένουν κερδισμένες αφού ο παραγωγός που δεν έχει εξοπλισμό μπορεί να βρεί και να κάνει την δουλειά του αλλά και εκείνος που έχει δαπανήσει χρήματα για την απόκτηση ενός μηχανήματος που “κάθεται” μπορεί να βγάλει χρήματα από αυτό και να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας του. Ο Χρήστος λέει ότι, έτσι όπως είναι φτιαγμένη η πλατφόρμα επιτρέπει ακόμα και στους πιο διστακτικούς που ίσως φοβούνται για την ασφάλεια του εξοπλισμού τους, να προσφέρουν οι ίδιοι την υπηρεσία. (Π.χ. όργωμα ή κλάδεμα). 
 
Η λειτουργία του mermix στηρίζεται στην συνάντηση των αγροτών και δεν χρειάζεται υποστήριξη από τους ίδιους τους δημιουργούς στη διαδικασία  της συναλλαγής που γίνεται με την ευθύνη των χρηστών. Η εγγραφή του χρήστη και ανάρτηση/αναζήτηση του εξοπλισμού γίνεται δωρεάν και στο τέλος της συναλλαγής υπάρχει αξιολόγηση, ώστε οι υπόλοιποι χρήστες να γνωρίζουν το προφίλ των δυνητικών συνεργατών τους. Η πλατφόρμα είναι απλή και εύχρηστη και ο Χρήστος θεωρεί ώς καινοτομία τον ίδιο τον τροπο που δοκιμάστηκε η σχεδίαση και η αποτελεσματικότητα της, μέσα από στενή συνεργασία προγραμματιστών και παραγωγών.  
 
Οικονομικός σύμβουλος  τσέπης
 
Μια υπηρεσία της πλατφόρμας που προστέθηκε στη συνέχεια είναι και η παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας της αγροτικής επιχείρησης. Ο παραγωγός με μικρό κόστος (9,99 ευρώ/μήνα) καταγράφει καθημερινά δεδομένα όπως κόστη εργατικών, χαρτογράφηση καλλιέργειας, εργασίες, κόστη και είδη εισροών (λιπάσματα, ψεκασμοι κλπ) σε ένα εξελιγμένο αγροτικό ημερολόγιο που έχει την ικανότητα να εξάγει οικονομικές αναφορές. Μπορεί  έτσι να έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης του, να εξάγει συμπεράσματα, ανα χωράφι ή εργασία, να αποφασίζει καλύτερα αλλά και να διαπραγματεύεται την τιμή του τελικού του προϊόντος σε σωστά και ρεαλιστικά πλαίσια, έχοντας πλήρη εικόνα του κόστους παραγωγής. Έχει επίσης τη δυνατότητα να μοιραστεί την καταγραφή του και με άλλους χρήστες. Η εφαρμογή με τις λειτουργίες της τελικά, επιτρέπει στον παραγωγό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και την εξοικονόμηση του κόστους παραγωγής.

 

Mermix
 
Το mermix που λειτουργει επίσημα από το 2015, έχει δεχθεί πληθώρα βραβεύσεων και σημαντική χρηματοδοτική και συμβουλευτική στήριξη, (διαγωνισμός Fractals Fp7 και Ε.Ε/ στα 7 πιο καινοτόμα Ευρωπαϊκά startups του αγροτικού τομέα, διαγωνισμός Νεανικής Επιχειρηματικότητας Ideatree/3η θέση, διαγωνισμός NBG Business Seeds/4η θέση, συμμετοχή σε incubators & accelerators, όπως Orange Grove, ΘΕΑ, Innovathens κ.α.) όπως για παράδειγμα από την Εθνική Τράπεζα που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα δημιουργίας τέτοιων υπηρεσιών πρός τον αγροτικό τομέα. Είναι απαραίτητο μια καλή ιδέα και ένα καλό προϊόν να επικοινωνηθεί ελκυστικά και αποτελεσματικά ώστε να προσελκύσει αναγνώριση και επενδύσεις μας λέει. Στην ερώτηση αν αντιμετώπισε δυσκολίες στο εγχείρημα του, θυμάται τη δυσκολία αποδοχής. Με πείσμα και επιμονή, από καφενείο σε καφενείο και από χωριό σε χωριό όλο και περισσότεροι έμαθαν γι αυτό και διαπίστωσαν τη χρησιμότητα του. 
 
vra2
 
Το mermix.gr μπορεί να χρησιμοποιήθεί σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη, καθώς ανεξαρτήτως περιοχής και καλλιέργειας, όλοι οι αγρότες μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αναζητώντας απο κλαδευτήρια, μέχρι θεριζοαλωνιστικές, που έχει κάποιος άλλος κοντά στην περιοχή τους. Για το μέλλον του mermix η ομάδα θέλει τον εξής απλό στόχο. Να γίνει καθημερινό εργαλείο στην τσέπη των παραγωγών, σε όσο περισσότερα σημεία γίνεται. 
 
Ανάγκη που έγινε ευκαιρία 
 
Ο Χρήστος που είναι μηχανολογος με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κατάγεται από αγροτική οικογένεια και οι πραγματικές παρατηρήσεις του ήταν εκείνες που τον οδήγησαν στις ιδέες και τα συμπεράσματα του. Επέλεξε με την ομάδα του να μείνει και να επιχειρήσει Ελλάδα γιατί πιστεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας από τον αγροτικό τομέα αλλά και στα περιθώρια ανάπτυξης των σχετικών επιχειρήσεων εντός συνόρων όπου το έδαφος είναι ακόμα παρθένο. Πουθενά δε μπορεις να αποδώσεις όσο στον τόπο σου, που γνωρίζεις ήδη τη γλώσσα τις συνήθειες και τις δυνατότητες. Πολλά σπουδαία μυαλά θέλουν να γυρίσουν πίσω όπως λέει. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε την πρωτοβουλία εμείς και να δημιουργήσουμε γι αυτούς τις κατάλληλες συνθήκες. Και εδώ η πολιτεία πρέπει να συνδράμει με σχεδιασμό. 
 
fullsizeoutput-f7f
 
Η χρήση της τεχνολογίας στην αγροτική παραγωγή είναι μονόδρομος συμπεραίνει, τόσο για τη σωστή θέση στόχων όσο και την ανταπόκριση στα θέλω της αγοράς. Καλεί τις γενιές να συνεργαστούν και ιδιαίτερα τους αγρότες άνω των 50 να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι στις νέες ιδέες που όπως μας λέει ενστερνίζονται πιο εύκολα οι “γιοι” τους, με τους μεγαλύτερους ωστόσο να παραμένουν ακόμα αυτοί που θα λάβουν την τελική απόφαση.
 
Συμβουλεύοντας τους παραγωγούς και όσους θέλουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επιχειρείν και να κρατηθούν με επιτυχία στην αγορά, τους προτρέπει σε πολυεπίπεδες συνέργειες, τη χρήση τεχνολογίας που βοηθά στη μείωση του κόστους και την αύξηση του κέρδους, την έρευνα  και την παραγωγή σύγχρονων, ανταγωνιστικών προϊόντων και τη στρατηγική επιλογή καλλιεργειών που δίνουν τη δυνατότητα στον παραγωγό να έρθει κοντά στον καταναλωτή και να λάβει την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Ρίσκο έχουν πάρει πολλοί νέοι, μας λέει και μέχρις στιγμής, η πλειοψηφία τα καταφέρνει. 
 
Έχοντας ό ίδιος συσπειρώσει μια μεγάλη ομάδα παραγωγών που για χρόνια καλλιεργούσαν καπνά και που κατόρθωσαν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να φυτεψουν στέβια πρώτοι στην Ευρώπη, μας λέει ότι η ομαδικότητα, ο κοινός στόχος και η εύρεση λύσεων είναι το κλειδί για να πάρουμε σωστές αποφάσεις. Αυτό που χρειάστηκε στη δική του περίπτωση, ήταν ένα προϊόν, ένα όραμα και τα πρώτα απτά αποτελέσματα. 
 
Άλλωστε η Ελλάδα μας είναι ένα καλο χωράφι. Εχουμε επομένως τη βαση να παράγουμε εξαιρετικά προϊόντα που μπορουν να μας δώσουν υπεραξία και όχι απλώς πρώτες ύλες συμβατικής καλλιέργειας που χάνονται μέσα σε μια τεράστια βιομηχανία και παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η ενότητα, η αλληλεγγύη, η γνώση και η έρευνα του συγχρονου γεωργού,  που με ανοιχτούς ορίζοντες και ορθή κρίση επιλέγει λύσεις που τον βοηθούν, συνεργαζόμενος με τους υπόλοιπους για το κοινό καλό, όπως και η συνδρομή της πολιτείας που διαθέτει την επιρροή και την ευθύνη να φέρει αλλαγές σε μεγάλη κλίμακα, είναι που θα κάνουν τα υπόλοιπα. 
 
 Επιστρέφοντας τέλος στην εφαρμογή, όπως λέει και το όνομα της mermix, που παραπέμπει στο εργατικό αλλά και συνεργατικό μυρμήγκι, πολλοί μαζί μπορούν να καταφέρουν κάτι πολύ μεγαλύτερο από ότι ο ένας μόνος. 
 
cfb06c773f4de22a8ca618fe3aee9f79-XL-1
 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δωρεάν το mermix.gr για την ανάρτηση του αγροτικού εξοπλισμού/υπηρεσιών σας και για την αναζήτηση αγροτικού εξοπλισμού/υπηρεσιών κοντά σας και σε όλη τη χώρα, αλλά και για τις οικονομικές αναφορές της καλλιέργειας σας με μικρό κόστος. Εμείς ευχόμαστε στον Χρηστο Σταμάτη να αφουγκράζεται τις ανάγκες των παραγωγών να συνεχίζει να μεταδίδει το σκεπτικό του με το ίδιο πείσμα, εμμένοντας στη χώρα μας, αλλάζοντας τον κόσμο, χωράφι χωράφι.
 
Ανθρωποι  που πανε την παράδοση ένα βήμα πιο πέρα, παράγοντας πρωτοποριακά προϊόντα χωρίς ανταγωνισμό, άνθρωποι που εντοπίζουν αδυναμίες και ανάγκες και τις μετατρέπουν σε οικονομικές δυνάμεις, ανθρωποι με πάθος που αναγνωρίζουν ότι τα δικά τους όρια έρχεται να συμπληρώσει η γνώση των άλλων, ώστε όλοι μαζί να τα ξεπεράσουν, οδηγώντας τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία στη χώρα μας. Αξίζει να ακουστούν. Τους ευχαριστούμε που συνεχίζουν.


Ακολουθεί συνέντευξη κ. Σταμάτη:



 
Ευχαριστούμε κι εσάς που ήσασταν μαζί μας στο “Γη&Ύδωρ” και σας προσκαλούμε το επόμενο Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 10 το πρωι να συντονιστείτε μαζί μας στον Ηχω 99.8 fm με ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις εντός και εκτός συνόρων, για ανθρώπους, εγχειρήματα, ιδέες και πρωτοβουλίες καινοτομίας και επιχειρηματικότητας που πάνε τον κόσμο και τη σκέψη μας μπροστά. 
 
Ερρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου