ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Η Tuta Absoluta καλά κρατεί




Στην αναμονή... από το υπουργείο το αίτημα των ντοματοπαραγωγών της Κρήτης 

Η χαρά... της πεταλούδας Tuta Absoluta καλά κρατεί, όσο το περιβάλλον (χωρίς να ξέρουμε ακόμα αν και ο ίδιος) του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθυστερεί να ανταποκριθεί στο αίτημα των ντοματοπαραγωγών της Κρήτης για ένταξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο”, όπως έχει γίνει για παραγωγούς άλλων καλλιεργειών της υπόλοιπης Ελλάδας με πολύ καλά αποτελέσματα εξολόθρευσης του εντόμου.
 
Και όχι μόνο καθυστερεί το υπουργείο, αλλά υπάρχουν και απαντήσεις από το γραφείο του Σταύρου Αραχωβίτη, ότι υπάρχει η σκέψη για ένταξη ομάδων παραγωγών ή συνεταιρισμών στο πρόγραμμα και όχι όλων των μεμονωμένων παραγωγών, που στο μεταξύ συνεχίζουν να βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται εξαιτίας της Tuta Absoluta.
 
Την ώρα που η καταστροφική πεταλούδα έχει με το μέρος της τις καιρικές συνθήκες, φαίνεται πως ευνοείται και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης είπε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”:
 
«Έχουμε ακούσει κι εμείς τα καλύτερα για τον Σταύρο Αραχωβίτη. Εκτιμώ λοιπόν κι εγώ ότι ευθύνεται το περιβάλλον του και πιθανόν και ο ίδιος να μην έχει και εικόνα για το τι θέλουμε εμείς, ποιοι είμαστε και τι ζητήσαμε. Πριν από δύο μήνες που είχαμε ανέβει στην Αθήνα, ο ίδιος είχε μόλις αναλάβει. Ζητήσαμε λοιπόν από τη διευθύντρια του γραφείου του ένα ραντεβού, το οποίο του ζητήσαμε για τους αγροτικούς φορείς της Κρήτης. Το ένα θέμα ήταν αυτό. Μας είπε λοιπόν ότι θα μας ενημερώσει. Όπως επίσης ζητήσαμε ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης με την Tuta Absoluta, που την είχαμε προχωρήσει με τον προηγούμενο διευθυντή του γραφείου του υπουργού και περιμέναμε μόνο την υπογραφή από τον υπουργό. Απλά έγινε ανασχηματισμός και “πάγωσε” το θέμα.
 
Η κ. Κοκκινάκη, λοιπόν, η νέα διευθύντρια, μας είπε ότι το θέμα δεν το ήξερε και θα μας ενημέρωνε. Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Μετά που γράψατε για τα παράπονά μας, επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι το θέμα έχει πάρει άλλη διάσταση. Δε θα γίνει μαζικά η καταπολέμηση της Tuta Absoluta, που ζητούσαμε εμείς, απλά θα γίνει μεμονωμένα. Θα το κάνουν κάποιες ομάδες παραγωγών. Κάποιοι συνεταιρισμοί κ.λπ. Δεν ξέρω ποιος το άλλαξε και γιατί το άλλαξε. Δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Ούτε μας κάλεσαν να μας πούνε ότι οι επιστημονικοί φορείς έλεγαν κάτι διαφορετικό. Αντίθετα, οι επιστημονικοί φορείς έλεγαν ότι θα δώσει αποτέλεσμα το πρόγραμμα “Κομφούζιο” εάν εφαρμοστεί μαζικά»...
 
Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, ο Μανόλης Ορφανουδάκης κάνει λόγο για καταστροφές. «Ευνοεί και ο καιρός. Έχουμε θερμοκρασίες που ευνοούν την εξάπλωση του εντόμου. Ούτε χαμηλές θερμοκρασίες, ούτε υψηλές. Οπότε είναι η... καλύτερή της τώρα της Tuta Absoluta. Εμείς προσπαθούσαμε να ενταχθούμε το 2019 στο πρόγραμμα, αλλά σε λίγες μέρες μπαίνουμε στον Δεκέμβριο και βλέπουμε ότι το κλίμα είναι αρνητικό. Εκεί είναι το παράπονό μας εμάς. Ενώ ο υπουργός είδε πολλούς αγροτικούς φορείς απ’ όλη την Ελλάδα, δε μας κάλεσε κι εμάς να μας δει. Σαν συντονιστής των αγροτικών φορέων της Κρήτης, ζήτησα ραντεβού εδώ και δύο μήνες και ακόμα δε μας έχει απαντήσει. Και από τότε έχει δει πολλούς φορείς, ακόμα και μεμονωμένα, που δηλώνουν φίλοι του και λένε ότι περνούσαν τυχαία από το υπουργείο και ανέβηκαν να δουν τον υπουργό»...
 
Ψεκασμοί: Ζημιά και για το περιβάλλον
 
Ωστόσο, δεν είναι καλό μόνο για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές να εφαρμοστεί το πρόγραμμα “Κομφούζιο” για την ντομάτα της Κρήτης. Θα είναι εξαιρετικά σπουδαίο και για τη φύση, αφού θα μειωθούν δραστικά οι ψεκασμοί.
 
«Οι πληροφορίες που έχουμε εμείς από συναδέλφους της υπόλοιπης Ελλάδας μάς λένε ότι υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα. Αυτά τα κονδύλια είναι κοινοτικά. Δεν είναι χρήματα που θα τα δώσει ο ελληνικός προϋπολογισμός. Είναι πρόγραμμα που στοχεύει στη μείωση των φυτοφαρμάκων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Συνδυάζει χημική καταπολέμηση λιγότερη και βιολογική καταπολέμηση περισσότερη. Και εφόσον η μέθοδος αποδώσει, σταματά μετά την τριετία εντελώς η χημική καταπολέμηση», κατέληξε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.
 
 
Πηγή:neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου