06.02.2019 13:33
Ένας ζωντανός θρύλος της Ελληνικής καινοτομίας ο Δημήτριος Αγγελόπουλος παρουσιάζει την πρότυπη Μονάδα Καλλιέργειας Υδροπονικής βιολογικής ζωοτροφής DNA. Ο Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου, μας εξηγεί τι είναι και πως λειτουργεί το φυσικό υλικό ζεόλιθος στη γεωργία, την κτηνοτροφία το περιβάλλον και τον άνθρωπο, βελτιώνοντας τις διαδικασίες, μειώνοντας τα κόστη
Ζεόλιθος. Ένα υλικό “έξυπνο” από τη φυση του, φτιαγμένο να βοηθά τον άνθρωπο σε όλες τις ευγενείς δραστηριότητες του. Από τη γεωργία μέχρι την κτηνοτροφία, τις ιχθυοκαλλιέργειες, την βιομηχανία αλλά και την υγεία, ο ζεόλιθος μπορεί να γίνει ανεκτίμητο εργαλείο βελτίωσης εδάφους, εξοικονόμησης πόρων, καθαριότητας και αποτοξίνωσης, με ελάχιστο κόστος.
Ο κ. Χρυσοβαλάντης Χατζηγεωργίου γνωρίζει καλά τις ιδιότητες του μιας και στην εταιρεία του zeolife, εμπορεύεται ζεόλιθο σε ενδιαφερόμενους από πολλούς διαφορετικούς παραγωγικούς κλάδους. Εκείνος είναι αρχιτέκτονας μηχανικός στο επάγγελμα, όμως ο προβληματισμός του για τα αποτελεσματικά φυσικά υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, καινοτόμα και οικονομικά, μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τον οδήγησε σε έρευνα και η έρευνα, στο ζεόλιθο που διείδε ως εργαλείο και έμελλε να γίνει η μελλοντική του επένδυση.
Ο ζεόλιθος όπως λέει στο Γη & Ύδωρ, δεν είναι λίπασμα αλλά ένα αδρανές πορώδες φυσικό αργιλοπυριτικό ορυκτό πέτρωμα, με την ιδιότητα να διαχειρίζεται και να “επικοινωνεί” με το περιβάλλον γύρω του. Το βρίσκουμε ιδίως σε πετρώματα που έχουν ηφαιστειογενή προέλευση, όπως συμβαίνει σε πολλές περιοχές με ηφαιστειογενή δραστηριότητα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στη Θράκη. Είναι υδρόφιλος και αρνητικά φορτισμένος με πολύ σταθερή κρυσταλλική δομή που δεν αποσαθρώνεται. Έχει χαρακτηριστεί και “πέτρινο σφουγγάρι” ή φίλτρο, λόγω της δυνατότητας του να τραβά μέσα στους θύλακες του άλλα στοιχεία, όπως θρεπτικά συστατικά και νερό τα οποία αποδεσμεύει σταδιακά όταν το περιβάλλον του, το χρειαστεί. Από την άλλη, συγκρατεί επίσης βαρέα μέταλλα, τοξίνες και άλλες βλαπτικές ουσίες, τα οποία δεν αποδεσμεύει αλλά αδρανοποιεί, ώστε να μην προκαλέσουν βλάβη. Οι ερευνες που έχουν γίνει πιλοτικά σε αγρούς οπως μας αναφέρει, έχουν επιστρέψει πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αύξηση και τη βελτίωση της παραγωγής σε θερμοκήπια, ελιά και άμπελο καθιστώντας τη χρήση του καινοτόμα και ιδιαίτερα αποτελεσματική στη γεωργία.
Ο βασικός τρόπος χρήσης του, είναι η προσθήκη στο έδαφος με ενσωμάτωση και ανακάτεμα στο υπόγειο τμήμα των φυτών/δέντρων κοντά στο ριζικό τους σύστημα σε βάθος μέχρι και 20 εκατοστά. Εκεί ο ζεόλιθος δρα ως μοριακό σφουγγάρι, τραβά τα θρεπτικά στοιχεία και νερο που του δίνονται, τα διαχειρίζεται και αποδίδει πίσω στο περιβάλλον με συγκεκριμένο ρυθμό απόδοσης, βοηθώντας στην εξοικονόμηση νερού και λιπασμάτων στις καλλιέργειες, μέχρι και 50%. Οπως μάλιστα πρόσθεσε ο κ. Χατζηγεωργίου, έχει χρησιμοποιηθεί με εξαιρετικά αποτελέσματα σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες συμβατικής ή βιολογικής γεωργίας, ιδιαίτερα στην αποφυγή των μυκήτων και στην βελτίωση της ποιότητας του εδάφους, εξισορροπώντας το PH. Η ιδανική αναλογία ενσωματωσης ζεόλιθου, φτάνει το 5-20% σε σχέση με το έδαφος σε ποσότητες γυρω στα 450 κιλά/στρέμμα συνολικά. Οι ιδιότητες του κρατούν για πάντα, ενώ μόνο αρνητικό αποτέλεσμα είναι η σταδιακή αδρανοποίηση του, σε περίπτωση εκτεταμένων ψεκασμών με φυτοφάρμακα. Για τη βέλτιστη χρήση του ζεόλιθου, τις ακριβείς ανάγκες του εδάφους αλλά και τον περιορισμό χημικών και λιπασμάτων, συνιστά ετήσια εδαφική ανάλυση στους γεωργούς.
Άλλος τρόπος χρήσης του είναι με ψεκασμό, όπου παρά την απουσία εκτεταμένων σχετικών μελετών, έχει παρατηρηθεί ότι οι ιδιότητες του για καθαρισμό και διαχείριση του περιβάλλοντος μεταφέρονται και στην επικοινωνία του φυτού με την ατμόσφαιρα, καθώς βοηθά το φυτό στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και στην ποιότητα των καρπών. Στα ψυχανθή μάλιστα όπως μας είπε, έχει παρατηρηθεί η αύξηση προσρόφησης αζώτου 100%. Απαραίτητη βέβαια, κρίνει τη χρήση εγκεκριμένων σκευασμάτων.
Διάλεξη ερευνητη κ. Νίκου Λυγερού για τη χρήση του Ζεόλιθου στη γεωργία:
Χρήσιμος είναι ο ζεόλιθος και στην καλλιέργεια της ελιάς, όπου μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου του “ζεόλαδου” όπως αποκαλείται, καθώς τεχνικές και χημικές αναλύσεις αποδεικνυουν ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που τοποθετούν τα ελαιόλαδα που έχουν παραχθεί με χρήση ζεόλιθου, υψηλά στην κατηγορία τους. Παράλληλα βοηθά στην καλή υγεία του ελαιόδεντρου και την παραγωγή ποιοτικού καρπού, ενώ συγκρατεί νερό από το πότισμα αλλά και φυσικές πηγές όπως η πρωινή πάχνη και η υγρασία του περιβάλλοντος, αποδίδοντας το στο δέντρο την κατάλληλη στιγμή ώστε να λειτουργήσει ως “ρεζερβουάρ” νερού σε περιόδους ανομβρίας. Αν και δεν είναι εντομοκτόνο, οι ψεκασμοί με ζεόλιθο βοηθούν στην έμμεση προστασία από τα έντομα και τα ακάρεα όπως ο δάκος, δημιουργώντας ένα φιλμ προστασίας ωστε μην μπορούν αυτά να ανιχνεύσουν εύκολα τον καρπό και το φύλλωμα.
Στην κτηνοτροφία ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται ως πρόσθετο που διαχειρίζεται και πάλι το περιβάλλον στον οργανισμό του ζώου, βοηθώντας στην καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την απομάκρυνση των βλαπτικών ουσιών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την ποιότητα των τελικά παραγόμενων ζωικών προϊόντων. Έχει παρατηρηθεί όπως χαρακτηριστικά μας είπε, αυξηση 17% στην παραγωγή του γάλακτος στις αγελάδες και αύξηση κατα 9% στο βάρος του αυγού και πιο σκληρό κέλυφος, στην ορνιθοτροφεία.
Στον ανθρώπινο οργανισμό*, ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρώσιμη μορφή αλλά και για εξωτερική χρήση. Συμβάλλει στην αποτοξίνωση με απορρόφηση των βλαπτικών ουσιών (ελευθέρων ριζών, τοξινών και βαρέων μετάλλων) και δεν αντιδρά με τον οργανισμό αλλά αποβάλλεται φυσικά μέσω του πεπτικου συστήματος. Μελέτες όπως μας λέει, δείχνουν ότι διαχειρίζεται τα επίπεδα του ασβεστίου και βοηθά στις αλλεργίες, ενώ βοηθά την επιδερμίδα να απορροφήσει περισσότερο ευεργετικά συστατικά όπως τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται λ.χ. στα σαπούνια που περιέχουν ζεόλιθο. Φυσικός ζεόλιθος έχει χρησιμοποιηθεί, σε περιπτώσεις προστασίας από διαρροή πυρηνικής ακτινοβολίας, όπως στη Fukushima και στο Chernobyl.
*Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Ο κ. Χατζηγεωργίου, θεωρεί ότι η χρήση του ζεόλιθου στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί, καθώς είναι ένα υλικό με πολύ μικρό κόστος (300 ευρώ περίπου/τόνο) που εξορύσσεται από τη φυση και η μόνη κατεργασία από τον άνθρωπο, είναι το σπάσιμο του σε διάφορα μεγέθη με την κοκκομετρία. Δημιουργεί τις συνθήκες όπως λέει για να προκύψουν καινοτόμα προϊόντα αλλά και να προστατευτεί το περιβάλλον, χρησιμοποιούμενο ήδη για τον καθαρισμό λιμνων, θαλασσων και ποταμών, την απορρόφηση και εξουδετέρωση φυτοφαρμάκων και χημικών, αλλά και στην ιχθυοκαλλιέργεια όπου βοηθάει στην απομάκρυνση των αμμωνιακών ιόντων για την καλύτερη υγεία των ψαριών ή στις πισίνες αντί χαλαζικής άμμου. Το προϊόν που παράγεται κατόπιν αυτής της χρήσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, σε συνεχιζόμενη ωφέλεια από αυτό το έξυπνο υλικό που προσφέρει απλόχερα η φύση.
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Χατζηγεωργίου:
Στη συνέχεια στο Γη & Ύδωρ μιλήσαμε με τον Δημήτριο Αγγελόπουλο, ένα Έλληνα που έχει γράψει ιστορία εφαρμόζοντας επιχειρηματικά τις ιδέες του από το 1960. Ανάμεσα στις εφευρέσεις και κατασκευές που έχει δημιουργήσει για το περιβάλλον και τον άνθρωπο συγκαταλέγονται, από τα πρώτα Ελληνικά τρίκυκλα μοτοποδήλατα και τους πρώτους σύγχρονους τηλεφωνικούς θαλάμους μέχρι μονάδες βιολογικού καθαρισμού, εκατομμύρια τηλεκάρτες, πλωτές προβλήτες, συστήματα άρδευσης και αυτόνομες κυκλικές μεταλλικές κατοικίες.
Είναι επίσης ο εμπνευστης της εταιρίας D.N.A. A.E. με δραστηριότητα στον τομέα των μεταλλικών και πλαστικών Κατασκευών, τηλεπικοινωνιών, καθώς και προστασίας του περιβάλλοντος. Σήμερα μεταξύ άλλων έργων διαχειρίζεται και την πρότυπη μονάδα Υδροπονικής Βιολογικής Ζωοτροφής DNA με παραγωγή νωπής και φρέσκιας χορτονομής με τη μέθοδο της υδροπονικής, επιτοπίως στον χώρο που βρίσκονται τα κοπάδια.
Η ιδέα όπως μας λέει, ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια περίπου, σαν ανταπόκριση στις δυσκολίες του κλάδου της κτηνοτροφίας στη χώρα μας, ιδιαίτερα όσον αφορά το κόστος των ζωοτροφών αλλά και τον έλεγχο ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων. Η βασική πρόκληση του έργου ήταν ο συντονισμός διαχείρισης όλων των παραγόντων ανάπτυξης της ζωοτροφής (νερό, θερμοκρασία, αέρας, ήλιος και οξυγόνο).
Μετά από πολλές δοκιμές και αρκετές πιλοτικές μονάδες σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, ο κ. Αγγελόπουλος κατάφερε να προτυποποιήσει το έργο του και να δημιουργήσει μια μονάδα παραγωγής με διπλό κέρδος. Από τη μία ρίχνει όπως λέει το κόστος της ζωοτροφης, λειτουργικών εξόδων συμπεριλαμβανομένων, στο ⅓ από ότι δαπανά μέχρι σήμερα ο κτηνοτροφος. Επιπλέον δίνει τη δυνατότητα παραγωγής βιολογικής τροφής και συνακόλουθα, ποιοτικού κρέατος, γάλακτος και άλλων ζωικών προϊόντων, καθώς για την ανάπτυξη της, δεν χρησιμοποιείται τίποτα, άλλο παρά πολύ καλής ποιότητας καθαρό νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς λίπασμα. Οι συνθήκες λειτουργίας και οι εισροές στην υδροπονική καλλιέργεια της μονάδας είναι ελεγχόμενες, με τον αέρα που εισέρχεται να καθαρίζεται από φίλτρα άνθρακα και τη διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Το μέγεθος της μονάδας είναι προσαρμόσιμο και επεκτάσιμο ανάλογα με τις ανάγκες του παραγωγού, το είδος και το πλήθος των ζώων, με δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας.
Δέιτε την εταιρική παρουσίαση του έργου:
Για την τροφή χρησιμοποιούνται διαλεγμένοι από την εταιρία σπόροι κριθαριού από τους οποίους έχουν αφαιρεθεί ελαττωματικά τεμάχια και έχει αυξηθεί η ζωτικότητα τους. Σε μικρότερη ποσότητα παράγεται και σιταρόχορτο στην ίδια μονάδα, το οποίο είναι γνωστό για τη συνεισφορά του στην υγεία των ζώων αλλά και του ανθρώπου καθώς το βλαστάρι αυτό περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες όπως Α, Ε, Κ, C, Β6 και Β12, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, ασβέστιο, φώσφορο, και συνολικά πάνω από 100 ωφέλιμα στοιχεία. Όπως μας λέει ο κ. Αγγελόπουλος, το 80 % της διατροφής των ζώων μπορεί να αποτελείται από την τροφή αυτή που θα παράγει ο κτηνοτρόφος μόνος του, ενώ το υπόλοιπο 10-15% μπορεί να αποτελείται από ξηρά τροφή ή άχυρο και ένα 5% από καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εκτροφή ενός υγιούς ζώου με την αποφυγή της χρήσης γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων. Επιπρόσθετα, ο φυσικός εμπλουτισμός των ζωικών προϊόντων με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μέσω της τροφής γίνεται πιο εύκολος, καθώς υπάρχει απόλυτος έλεγχος των εισροών στην παραγόμενη ζωοτροφή.
Η μελέτη του από την αρχή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον επαγγελματιών και πολιτείας, ωστόσο η ευρεία εφαρμογή της στον κτηνοτροφικό κλάδο και η επιδοτουμενη υιοθέτηση της από τους παραγωγούς, απαιτεί ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις σε φορολογία και νομοθεσια όσον αφορά την επιχειρηματική ρευστότητα και την πιστοληπτική ικανότητα των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην απόκτηση των μονάδων. Ο κ. Αγγελόπουλος σκέφτηκε να παρακάμψει το εμπόδιο αυτό διαθέτοντας την μονάδα προς ενοικίαση στους παραγωγούς παρέχοντας ταυτόχρονα υπηρεσίες συντήρησης και παρακολούθησης της λειτουργίας της, με συλλογή δεδομένων περιβάλλοντος (θερμοκρασια, ο φωτισμός κ.λ.π.) τα οποία χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή συμπερασμάτων, προσαρμογή των ρυθμίσεων λειτουργίας της και την εκπαίδευση του παραγωγού.
Μιλώντας για την κτηνοτροφία, όπως είπε, στόχος είναι να επωφεληθούν περισσότεροι παραγωγοι και επιχειρηματίες από παρόμοια έργα, ώστε ο κλάδος να μπορέσει να γίνει παγκόσμια ανταγωνιστικός. Ανακαλώντας τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος, ο κ. Αγγελόπουλος είναι προσανατολισμένος στη λύση, λέγοντας ότι μπορούμε να πετύχουμε την υψηλή ανάπτυξη που παρουσίασε η χώρα τις δεκαετίες από το 1950 - 1975 αν σκεφτούμε στρατηγικά και αν οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν την απαραίτητη εμπειρία ζωής.
Είχαμε την τιμή να ρίξουμε μια ματιά στις παρούσες σκέψεις και ιδέες του κ. Αγγελόπουλου που προσανατολίζονται γύρω από την προστασία των ακτών από τη διάβρωση και την εξασφάλιση νερού για τον πλανήτη από τα υπόγεια ύδατα, αλλά και στα ήδη υπάρχοντα σχέδια που αναμένουν αξιοποίηση, πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στο έργο του, προτεραιότητα θέτει την έρευνα βιωσιμότητας των ιδεών του στην πραγματική αγορά, την τελειοποιηση των σχεδίων του και τη συνεργασία με Ακαδημαϊκούς φορείς.
Οκ. Αγγελόπουλος όπως είπε, οτιδήποτε επιχειρεί το μελετά προσεκτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε η ιδέα του να είναι ώριμη. Μιλώντας στους νέους, τους προτρέπει να εργάζονται πάνω στην τελειοποίηση των στοχων τους, να έχουν υπομονή και να πιστεύουν πραγματικά σε αυτό που κάνουν .Σήμερα όπως λέει, η διάχυση της πληροφορίας και της γνώσης είναι παντού, αρκεί να υπάρχει θέληση και να είναι ανοιχτοί στα εξωτερικά ερεθίσματα. Όπως χαρακτηριστικά θυμάται, εκεινος εμπνευστηκε τον πρώτο σύγχρονο τηλεφωνικό θάλαμο, βλέποντας μερικές σκηνές στον κινηματογράφο!
Μιλωντας για την νέα γενιά μας ταξίδεψε στο χρόνο, όταν απασχολούσε στην επιχείρηση του νεαρούς εφήβους στις σχολικές διακοπές τους με τη συγκατάθεση των γονέων τους, για την απόκτηση προσανατολισμού και επαγγελματικής εμπειρίας. Οι ίδιοι εκείνοι έφηβοι έγιναν στη συνέχεια πετυχημένοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Το σύστημα δεν βοηθάει τους νέους ανθρώπους να αναπτύξουν την δημιουργικότητα τους όπως είπε και οι τεχνες χάνονται όσο δεν ασχολούνται από μικρή ηλικία οι άνθρωποι με την καλλιέργεια των δεξιοτήτων τους.
Ο κ. Αγγελόπουλος ήταν χειμαρρώδης και μας υποσχέθηκε να είναι ξανά μαζί μας για να συζητήσουμε τις ιδέες του και τα όσα ακροθιγώς αγγίξαμε στα χρονικά όρια αυτής της εκπομπής.
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Αγγελόπουλου:
Ένας νέος, που πιστευει και επενδύει στην αειφορία και τη χρήση φυσικών υλικών και ένας έμπειρος επιχειρηματίας που έχει γράψει ιστορία με τις εφευρέσεις και τις κατασκευές του και συνεχίζει. Αυτό είναι το ασίγαστο πνευμα του παραγωγικού τομέα μέσα στη χώρα μας, που βράζει και αναζητά διέξοδο ώστε να απογειωθεί ξανά η οικονομία, οι επιστήμες και η αυτάρκεια μας. Μένει η στήριξη όλων μας, πρώτα από όλα με την επίγνωση. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μοιράστηκαν μαζί μας τον δημιουργικό τρόπο που βλέπουν τον κόσμο.
Συντονιστείτε μαζι μας στο Γη&Ύδωρ με την Έρρικα Χριστοδούλου, κάθε Σάββατο από τη συχνότητα του αγαπημένου Ηχώ fm 99,8, στις 10 το πρωι, για περισσότερες ιστορίες καινοτομίας, αγροτικής -και όχι μόνο - επιχειρηματικότητας, πρωτοβουλίες εξέλιξης και ιδέες ανθρώπων, που πάνε τη σκέψη και τον τόπο μας μπροστά.
Έρρικα Χριστοδούλου
Ραδιοφωνική Εκπομπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου