ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Μιά προσευχή που θαυματουργεί!!

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος ιουδας θαδδαιος εικονα

Επαναλάβετε αυτή την προσευχή 7 φορές την ημέρα,για 9 μέρες και θα δείτε να συμβαίνει το ΘΑΥΜΑ!

"Αγιότατε Απόστολε, Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, πιστέ υπηρέτη και φίλε του Ιησού, η Ορθοδοξία, σ’ όλο τον κόσμο σε τιμά και σε επικαλείται ως Προστάτη των απελπισμένων υποθέσεων, αυτών για τις οποίες έχει χαθεί κάθε ελπίδα. Προσευχήσου για εμένα. Είμαι τόσο απελπισμένος-η και μόνος-η. Σε ικετεύω κάνε χρήση αυτής της ιδιαίτερης Χάρης που σου έχει δοθεί, να φέρνεις ορατή και γρήγορη βοήθεια όπου δεν υπάρχει καμία σχεδόν ελπίδα βοήθειας. Βοήθησέ με τούτη την ώρα της ανάγκης, για να μπορέσω να λάβω την παρηγοριά και την βοήθεια της Αγίας Τριάδας, σε όλες τις ανάγκες, δοκιμασίες και βάσανα (………….σε αυτό το σημείο εκφράζεται το αίτημά σας)
και να μπορώ να υμνώ τον Χριστό μαζί με Εσένα και με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Υπόσχομαι ω Ευλογημένε ‘Άγιε Ιούδα Θαδδαίε, να ενθυμούμαι πάντοτε αυτή την μεγάλη Χάρη. Να σε τιμώ πάντοτε, ιδιαίτερα ως τον πιο δυνατό προστάτη μου και με ευγνωμοσύνη να ενθαρρύνω την ευλάβεια προς σ’ εσένα ΑΜΗΝ. Άγιε Ιούδα Θαδδαίε προσευχήσου για εμάς και άκουσε τις προσευχές μας. Είθε το όνομα της Αγίας Τριάδας να λατρεύεται και να υμνείτε από όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στους αιώνες των αιώνων. Είθε το όνομα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού να υμνείται και να δοξάζεται τώρα και παντοτινά. Ευλογημένο να είναι το όνομα του Ιησού Χριστού εις τους αιώνας των αιώνων. Ευλογημένο να είναι το όνομα του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου. Ευλογημένο να είναι το όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πάτερ Ημών, Ο εν τοις Ουρανοίς,
αγιασθήτω το Όνομά Σου, ελθέτω η Βασιλεία Σου 
γεννηθήτω το θέλημά Σου ως εν ουρανώ και επί της γης.
Τον άρτον ημών τον επιούσιον, δώσ’ ημίν σήμερον
και άφεσ’ ημίν τα οφειλήματα ημών
ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέτες ημών.
Και μη εισενέγκεις ημάς εις πειρασμόν
Αλλά ρήσε ημάς από του πονηρού, αμήν. Υπεραγία Θεοτόκε πρέσβευε υπέρ ημών των αμαρτωλών νυν και αεί και την ώρα του θανάτου ημών. ΑΜΗΝ
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΥΙΕ ΘΕΟΥ ΕΛΕΗΜΟΝΑ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ"

Ο Ιούδας ο θείος, όχι ο Ισκαριώτης, αλλά αυτού η επίκληση είναι διάσημη, διότι καλούνταν Θαδδαίος και Λεββαίος που σημαίνει θαρραλέος. Διαβάζει ο Κων/νος Κωνσταντόπουλος.Το Ιερό Εικονοστάσι του Αγίου Ιούδα Θαδδαίου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού.


Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Γιατί να Μην Σκοτώσετε ένα Σαμιαμίδι αν το Δείτε μέσα στο Σπίτι σας



-Μηηηη!!! Μην το σκοτώσεις!!!

Μας φώναζαν οι μανάδες και οι γιαγιάδες, όταν βλέπανε εμάς, τα χαιρέκακα παιδιά του παλιού καιρού (που χαρά είχαμε μα κακία όχι), να καραδοκούμε με κανένα ματσούκι ή καμιά παντόφλα στο χέρι, για να πετύχουμε το σαμιαμίδι (το «γουστεράκι» όπως αλλιώς το λέγαμε) που περπατούσε στον τοίχο ή στο πάτωμα ή στο ταβάνι του παλιού μας σπιτιού.

-Αυτό είναι η τύχη του σπιτιού! Φυλάει το σπίτι!

Γιατί, ναι! Αυτό είχε αποθησαυρίσει η σοφία «των παλαιών των ημερών»: Πως το σαμιαμίδι φέρνει τύχη στο σπιτικό και στους ανθρώπους του!

Κι εμείς σταματούσαμε και μέναμε μόνο να κοιτάμε πόσο γρήγορα έτρεχε να κρυφτεί σε καμιά χαραμάδα , σε κάποια τρυπούλα , πίσω από το μπαούλο ή κάτω από το ντιβάνι , αυτή η μικρή σπιτίσια σαυρίτσα με το ξεθωριασμένο χρώμα , το φολιδωτό δέρμα , το μεγάλο κεφάλι , τα μεγάλα συμπαθητικά μάτια , τη μικρή ουρά και τα νυχάκια στα ντελικάτα δαχτυλάκια της , που , ξαφνικά , εμφανιζότανε στα σπίτια μας (από το «πουθενά» , κάπου εκεί στις αρχές του καλοκαιριού.

Πολλές φορές το κάναμε χάζι αραγμένοι ανάσκελα στα κρεβάτια μας , βλέποντάς το να σουλατσάρει στα ψηλά ψάχνοντας κανένα έντομο για να φάει . Μερικά παιδιά , μάλιστα ,  στις παρέες , μας λέγανε πως ο παππούς και η γιαγιά τους , έχουνε δώσει ονόματα στα σαμιαμίδια του σπιτιού τους και πως όταν τα βλέπουνε τους μιλάνε και όσο στενοχωρημένοι κι αν είναι αναγαλλιάζει το πρόσωπό τους και γίνονται χαρούμενοι και γελαστοί .

Από πού ερχόταν , πού και πώς εξαφανιζόταν το σαμιαμίδι του σπιτιού δεν ήξερε κανείς. Ο δάσκαλος , στη Φυσική Ιστορία που κάναμε στο σχολείο , μας είχε πει πως είναι ωφέλιμο , γιατί τρώει τα βλαβερά έντομα , μύγες , κουνούπια , αράχνες , κλπ.

Και πως  γεννάει κάτι πολύ μικρά αυγά , συνήθως σε παλιές θυρίδες ή σε σχισμές πετρόχτιστων σπιτιών , και το χειμώνα πέφτει σε χειμερία νάρκη . Κι ακόμα πως αν του κόψεις την ουρά του αυτή ξαναγίνεται . Τούτο δω μας συνάρπαζε κυριολεκτικά ! Σαν , δηλαδή , να κοβόταν το χέρι ή το πόδι μας και μετά να ξαναγεννιόταν !!!

υτή η συγκλονιστική πληροφορία από το δάσκαλο μας έκανε να κυνηγάμε μανιωδώς  τα καημένα τα σαμιαμίδια όπου τα βρίσκαμε και να προσπαθούμε να τους κόψουμε τις ουρές για να δούμε αν θα ξαναγίνουν .

Εκείνο που βλέπαμε όμως , όποτε καταφέρναμε το μακάβριο πείραμα , ήταν ένα πονεμένο σαμιαμίδι που άτσαλα έτρεχε να κρυφτεί και μια κομμένη ουρίτσα που κουνιότανε πέρα δώθε σαν να ήταν ζωντανή ! Κι αυτό ήταν κάτι που μας έκανε να χάσκουμε μπροστά σ’ αυτό το θαύμα της φύσης και να δίνουμε πίστη στις γιαγιάδες ότι πραγματικά τούτο δω το γουστεράκι ήτανε πραγματικό  «στοιχειό» !

Σήμερα , σπάνια μέσα σε σημερινό σπίτι , μπορεί –εντελώς τυχαία – να εμφανιστεί ένα τέτοιο μικρό και αθώο ζωάκι . Κι όταν εμφανιστεί οι άνθρωποι αντιδρούν με τρόμο λες και βλέπουνε τον Γκοτζίλα και πασχίζουν να το ξεφορτωθούν !

Ίσως γι’ αυτό , τα σημερινά σπίτια δεν είναι χαρούμενα κι ευτυχισμένα , αφού έχουν απαρνηθεί το καλό στοιχειό του σπιτιού , το μικρό σαμιαμίδι !

Πηγή:
Βαγγέλης  Μητράκος
krokeai.gr και krasodad

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Άγρια φυτά της Κρήτης κατά των εχθρών ελιάς κι αμπελιού





Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Πολλά άγρια φυτά της ντόπιας χλωρίδας βοηθούν στην βιολογική καλλιέργεια καθώς φιλοξενούν πληθώρα «πολεμιστών» που εξουδετερώνουν τους «εχθρούς» της ελιάς, του αμπελιού και των θερμοκηπίων.

Ένας αποτελεσματικός εχθρός του δάκου, είναι η χαρουπιά.

Σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν γίνει πιο παρατηρητικοί από τους παλαιότερους ωστόσο προσπαθούν να επαναφέρουν την βιολογική καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων που νικήθηκε από τα φυτοφάρμακα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αναφορά του 1930 υπογραμμίζεται ότι στην περιοχή του Βραχασίου δεν εμφανιζόταν ο δάκος εξαιτίας της παρουσίας χαρουπιών.

Στην χαρουπιά αναπτύσσεται ένα έντομο που τρώει τον καρπό του δέντρου. Πάνω σε αυτό όμως εμφανίζεται ένα άλλο ωφέλιμο παράσιτο του δάκου. που τον εξολοθρεύει την άνοιξη.

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ερευνούν την ντόπια άγρια χλωρίδα για να επιλεχθεί ο κατάλληλος συνδυασμός φυτών που ενισχύουν την ωφέλιμη πανίδα και βοηθούν στο βιολογικό έλεγχο των εντόμων μιας καλλιέργειας.

Ήδη πολλοί καλλιεργητές θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα, που είναι στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούν την ίδια τη φύση για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς της.

Για όλα αυτά μίλησε στην “Π” ο δρ. Νίκος Ροδιτάκης αναπληρωτής ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, δίνοντας χρήσιμες και αξιόπιστες συμβουλές στους παραγωγούς.

Δεν είναι μόνο η χαρουπιά, είναι και πολλά άγρια φυτά που έχουν τη δύναμη να αφανίζουν πληθυσμούς βλαβερών εντόμων.

Μερικά από αυτά:

- Η θυμέλεα που βρίσκεται σε πολλά χωράφια και προστατεύει το χωράφι ή το αμπέλι χωρίς να το γνωρίζει καν ο παραγωγός.

Βοηθάει την ελιά, τα σταφύλια και τα λαχανικά διότι σε αυτό το φυτό αναπτύσσεται ένας βιολογικός εχθρός, το είδος orius, που είναι πολυφάγο και τρέφεται με θρύπες, μελίγκρες, τετράνυχους ακάραια.

Στην Κρήτη αυτό το ωφέλιμο είδος βρίσκεται σε αφθονία και όμως ο κόσμος δεν το γνωρίζει.

Η θυμέλεα είναι ένα φυσικό πολλαπλασιαστήριο του ωφελίμου αυτού εντόμου.

Λόγω της άγνοιας για την χρησιμότητα αυτού του φυτού, οι παραγωγοί αναγκάζονται να εισάγουν τους πληθυσμούς του orius από την Ολλανδία όπου εκτρέφεται σε ειδικά εργαστήρια!

Οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα αντί να εισάγουν αυτό το έντομο, κόβουν τη θυμέλεα από τους αγρούς και την τοποθετούν μέσα στα θερμοκήπια.

-Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η γνωστή θρούμπα που χρησιμοποιείται και ως αφέψημα.

Εκτός από όλα τα άλλα φιλοξενεί και τον «μπομπίνο» που επίσης εισάγεται από την Ολλανδία και χρησιμεύει στην γονιμοποίηση της τομάτας χωρίς ορμόνη.

Η θρούμπα αν βρίσκεται έξω από τα θερμοκήπια μέσα σε γλάστρες, προσελκύει το συγκεκριμένο έντομο αυτομάτως.

Ο μπομπίνος στη συνέχεια θα βρει το δρόμος του προς τις τομάτες.

- Η ακονίζα επιβάλλεται να είναι στις παρυφές των αγρών επειδή φιλοξενεί αρπακτικά για τα αλευρώδη αλλά και άλλα βλαβερά έντομα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον τσούκο.

Ειδικά για τον τσούκο και τη θρούμπα ο κ. Ροδιτάκης σημείωσε ότι θα σώσουν καλλιέργειες ακόμα και στους υπαίθριους κήπους απλά αν βρίσκονται μέσα σε γλάστρες.

Η στρατηγική αυτή της ενίσχυσης της ωφέλιμης πανίδας είναι απλή μικρού κόστους και συμβάλλει εκτός των άλλων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, σημείωσε ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε ότι στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των εντόμων εχθρών των κηπευτικών καλλιεργειών η βιολογική καταπολέμηση κατέχει σημαντική θέση καθώς είναι αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον.

Η βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών επιτυγχάνεται με την εξαπόλυση φυσικών εχθρών (παρασιτοειδών, αρπακτικών) καθώς και με τη χρησιμοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων μπορεί να διαδραματίσουν οι φυσικοί εχθροί που φιλοξενούνται επιβιώνουν και αναπτύσσονται στα αυτοφυή φυτά, που υπάρχουν στα περιθώρια των αγρών ή σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και στη συνέχεια αποικίζουν τα φυτά της καλλιέργειας ενισχύοντας την ωφέλιμη πανίδα.

Αυτά τα πολυφάγα αρπακτικά λόγω της ιδιότητας τους τρέφονται από διάφορα είδη επιζήμιων εντόμων και αποβαίνουν αρκετά ωφέλιμα και θεωρούνται καλοί βιολογικοί παράγοντες.

ΠΗΓΗ


Ο πλανήτης μας μπορεί να σωθεί αν φυτέψουμε ένα τρισεκατομμύριo δέντρα

Αποτέλεσμα εικόνας για δασος φωτογραφιες
Μια μαζική φύτευση και αποκατάσταση δένδρων σε όλο τον κόσμο, η οποία θα αυξήσει τον αριθμό τους σχεδόν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με σήμερα – πράγμα που σημαίνει έως ένα τρισεκατομμύριο έξτρα δένδρα- θα αποτελέσει τον πιο αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο για να «φρενάρει» η ανθρωπότητα την κλιματική αλλαγή και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο, έως ότου βρει άλλες λύσεις για να περιορίσει δραστικά την εκπομπή «αερίων του θερμοκηπίου».
Αυτό υποστηρίζει μια νέα επιστημονική μελέτη, αν και άλλοι επιστήμονες εμφανίσθηκαν σκεπτικιστές κατά πόσο μια τέτοια πρόταση είναι ρεαλιστική και όντως αποτελεσματική, κάνοντας λόγο για κάτι «πολύ καλό, για να είναι αληθινό».
Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν, που ανέλυσαν δορυφορικές παρατηρήσεις για περίπου 78.000 δάση και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», υπολόγισαν πόσα πρόσθετα δένδρα μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η μελέτη εκτιμά ότι είναι δυνατό να φυτευτεί ανά τη Γη μια έκταση δένδρων της τάξης ων εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή περίπου όση είναι η έκταση των ΗΠΑ. Αν αυτό συνέβαινε, τότε τα νέα δένδρα θα απορροφούσαν μια ποσότητα περίπου 205 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα, που δεν θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα (επιφέροντας μείωση κατά 25% των συνολικών εκπομπών) και έτσι θα συγκρατιόταν η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μια εκτεταμένη παγκόσμια δενδροφύτευση θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση έως κατά τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα.
Είναι γνωστό ότι τα δένδρα απορροφούν ατμοσφαιρικό διοξείδιο και συμβάλλουν στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) έχει πει ότι αν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον ενάμισι βαθμό Κελσίου έως το 2050, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, τότε χρειάζονται άλλα δέκα δισεκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης. Το πρόβλημα ήταν ότι επικρατούσε αβεβαιότητα μέχρι τώρα για το πόσα δένδρα ακόμη μπορεί να «σηκώσει» ο πλανήτης. Η νέα μελέτη μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα ότι-αν υπάρχει βούληση- είναι εφικτή η μαζική δενδροφύτευση και μάλιστα επισημαίνει σε ποιά σημεία θα ήσαν πιο χρήσιμο να φυτευτούν τα δένδρα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Οι ερευνητές εντόπισαν έξι χώρες όπου θα έπρεπε να φυτευτούν τα περισσότερα δένδρα: Ρωσία (1.510 εκατομμύρια στρέμματα), ΗΠΑ (1.030 εκατ.), Καναδάς (780 εκατ.), Βραζιλία (500 εκατ.) και Κίνα (400 εκατ. στρέμματα). Επειδή θα χρειασθούν 50 έως 100 χρόνια εωσότου τα νέα δέντρα μεγαλώσουν και ωριμάσουν αρκετά για να απορροφήσουν άνθρακα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, οι επιστήμονες προτείνουν το φύτεμα να ξεκινήσει άμεσα, αλλά και να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά τα δάση που ήδη υπάρχουν.
Σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου τα δύο τρίτα της ξηράς του πλανήτη (87 δισεκατομμύρια στρέμματα) μπορούν σήμερα να στηρίξουν δένδρα, ενώ ήδη 55 δισεκατομμύρια στρέμματα έχουν δένδρα πάνω τους. Από τα 32 δισεκατομμύρια στρέμματα χωρίς καθόλου δένδρα, τα 15 δισεκατομμύρια χρησιμοποιούνται για γεωργικές καλλιέργειες, ενώ τα υπόλοιπα 17 δισεκατομμύρια στρέμματα αφορούν έδαφος με αραιά φύτευση ή υποβαθμισμένη γη. Από αυτά, οι ερευνητές θεωρούν ότι σχεδόν τα μισά (εννέα δισεκατομμύρια στρέμματα) θα μπορούσαν να στηρίξουν νέα δένδρα.
«Η δενδροφύτευση είναι μια λύση για την κλιματική αλλαγή που δεν απαιτεί από τον πρόεδρο Τραμπ να αρχίσει άμεσα να πιστεύει στην κλιματική αλλαγή ή από τους επιστήμονες να βρουν νέες τεχνολογικές λύσεις για αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Είναι ήδη διαθέσιμη λύση και η πιο φθηνή», δήλωσε ο βασικός ερευνητής, καθηγητής Τόμας Κράουδερ του ΕΤΗ. Ο ίδιος υπολόγισε ότι σήμερα υπάρχουν περίπου τρία τρισεκατομμύρια δένδρα στον κόσμο, σχεδόν τα μισά από όσα υπήρχαν πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εκτιμά επίσης ότι κάθε χρόνο υπάρχει μια καθαρή απώλεια περίπου δέκα δισεκατομμυρίων δένδρων, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν».
Όμως ο σκεπτικιστής καθηγητής Σάιμον Λιούις του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) εξέφρασε αμφιβολίες, σύμφωνα με το BBC, κατά πόσο «η δενδροφύτευση 900 εκατομμυρίων εκταρίων (σ.σ. εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων) μπορεί όντως να αποθηκεύσει 205 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα, μια πολύ υψηλή εκτίμηση που δεν υποστηρίζεται από προηγούμενες μελέτες ή κλιματικά μοντέλα».
«Το φύτεμα δένδρων που θα απορροφήσουν έως τα δύο τρίτα των ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα, ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό. Πιθανότατα ακριβώς επειδή είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό», σχολίασε ο καθηγητής Μάρτιν Λούκατς του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ.
«Η αποκατάσταση των δένδρων απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση που είναι διαθέσιμη για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο καθηγητής Μάιλς ‘Αλεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη δεν λέει πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα υλοποιηθεί η μαζική δενδροφύτευση. Οι ίδιοι οι ερευνητές υπολόγισαν σε 300 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος για το φύτεμα ενός τρισεκατομμυρίου δένδρων και θεωρούν ότι το ποσό, αν και όχι μικρό, είναι μέσα στις δυνατότητες μιας «συμμαχίας προθύμων» από δισεκατομμυριούχους φιλάνθρωπους, πολίτες και κυβερνήσεις.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

ΠΕΝΑ: Φτάνει πια! Δε θα πληρώσουμε εμείς την ανικανότητα της κυβέρνησης

ΠΕΝΑ: Φτάνει πια! Δε θα πληρώσουμε εμείς την ανικανότητα της κυβέρνησης

«Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και οι μηχανισμοί του κράτος υπονομεύουν τους νέους γεωργούς της Ελλάδας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ).
Και προσθέτει: «Νέοι γεωργοί σε όλη τη χώρα αδυνατούν να λάβουν βεβαιώσεις επαγγελματία αγρότη, με αποτέλεσμα να χάνουν συμμετοχή σε προγράμματα και να καλούνται να πληρώσουν παραπάνω φόρους επειδή η κυβέρνηση έχει αποδομήσει τις υπηρεσίες του ΟΓΑ και ΕΦΚΑ και αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της.
Πολλοί αγρότες δε, παρακινούνται από υπαλλήλους να ταξιδεύσουν 200 χιλιόμετρα για να πάρουν στα χέρια τους ένα χαρτί το οποίο θα έπρεπε να έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους οι υπηρεσίες.
Παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στη συνάντηση με την ΠΕΝΑ, στις 17 Απριλίου, το πρόβλημα παραμένει.
Όπως είχαμε ενημερώσει από τον Απρίλιο, η απορρόφηση του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, κλείνοντας γραφεία και μειώνοντας υπαλλήλους, έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να λάβουν βεβαίωση ασφάλισης και συνεπώς και βεβαίωση πραγματικού αγρότη.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, οι νέοι χάνουν το αφορολόγητο και θα πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους από τους άλλους αγρότες.
Επίσης εξαιτίας της αδράνειας της κυβέρνησης οι νέοι αποκλείονται από προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης.
Όπως είχε παραδεχτεί ο υπουργός αυτό οφείλεται σε έλλειψη προσωπικού ή άλλους λόγους σχετικούς με την αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Όμως τη νύφη καλούνται να την πληρώσουν οι νέοι αγρότες.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών δε θα δεχτεί την κατάσταση αυτή! Καταδικάζουμε την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για την αδράνειά της.
Καλούμε όσους αγρότες έχουν το πρόβλημα αυτό να υποβάλλουν φορολογική δήλωση με επιφύλαξη και να μείνουν συντονισμένοι με την ΠΕΝΑ, διότι θα ακολουθήσουν μηνύσεις και άλλες νομικές πρωτοβουλίες».

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Αναμνήσεις του....Ηλεκτρόφωνου!!

Μετά την μεγάλη απήχηση που είχαμε με το πρώτο κομμάτι που ανεβάσαμε λόγω...αναμνήσεων, περνάμε σε ακόμη έν κομμάτι απο ενα δισκάκι των 45 στροφών που ανακαλύψαμε σε ένα ηλεκτρόφωνο...

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ελάτε να γνωρίσουμε την Άρβη με τις διάσημες & μυρωδάτες μπανάνες

Γεύσεις από μπανάνα στο χωριό του Ηρακλείου – Το «Καλό Μεσημέρι» μας παίρνει μαζί σε άλλο ένα… ταξίδι

Άλλος ένας μαγευτικός προορισμός για το «Καλό Μεσημέρι» και τον Γιάννη Κορναράκη είναι η Άβρη... ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό, 79χλμ νοτιοανατολικά του Ηρακλείου σε μια μικρή πεδιάδα που σχηματίζεται μπροστά από το επιβλητικό φαράγγι της Άρβης.

Στην πεδιάδα και στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, καθώς το θερμό κλίμα της περιοχής ευνοεί την παραγωγή μπανάνας, νωπών λαχανικών και ελαιόλαδου.

Μάλιστα, η μπανάνα της Άρβης είναι ποικιλία μπανάνας διάσημη σε όλη την Ελλάδα για το άρωμα και τη μοναδική της γεύση...

Κατηφορίζοντας από τα Αμιρά του δήμου Βιάννου του νομού Ηρακλείου προς το νότο βλέπεις το Λιβυκό πέλαγος να χρυσίζει στο φως του δειλινού. Αφού έχεις διασχίσει δέκα χιλιόμετρα περίπου, διακρίνεις τα πρώτα θερμοκήπια και τις υπαίθριες καλλιέργειες της μπανάνας. Τρία χιλιόμετρα μετά φτάνεις στην Άρβη, μαγευτική και εξωτική να βρέχεται στο πέλαγος. Πράσινο το χρώμα της, σμίγει αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας, και κίτρινη η μυρωδιά από τις μπανάνες που έχει ποτίσει τον αέρα της.

Η καλλιέργεια μπανάνας στην Κρήτη καταλαμβάνει μια έκταση 800 – 850 στρεμμάτων, διασκορπισμένη σε διάφορες περιοχές. Εκεί όπου η καλλιέργεια αυτή έχει τη μεγαλύτερη δυναμική είναι στην Άρβη του Δήμου Βιάννου, που η μπανάνα θεωρείται κύρια καλλιέργεια. Η παρουσία της χρονολογείται από το 1920, όταν ένας καλόγερος, επιστρέφοντας από την Αίγυπτο, είχε κρύψει ένα φυτό στον σκούφο του και το έφερε στην εύφορη κοιλάδα της περιοχής. Από τότε, η ιδιαίτερη αυτή καλλιέργεια φιλοξενείται σταθερά στην Άρβη, που «έδεσε» με το τοπίο και το ημιτροπικό κλίμα και εξελίχθηκε με τον καιρό σ’ ένα πολύτιμο προϊόν για τους κατοίκους.

Η μπανάνα της Άρβης ταυτίζεται με την μπανάνα της Κρήτης, αν και στο νησί υπάρχουν δυναμικές καλλιέργειες και σε άλλες περιοχές, όπως στα Μάλια, στη Σητεία, στο Ρέθυμνο και στα Χανιά.

Δείτε το υπέροχο και ταξιδιάρικο οδοιπορικό:             
Πηγή:https://www.neakriti.gr



Μιά παλιά ιστορία...

Ηταν τότε που περιμέναμε το σαββατοκύριακο για έξοδο.Κι όταν ερχόταν η πολυπόθητη μέρα,βάζαμε τα καλά μας και παίρναμε το δρόμο για το καφε-ζαχαροπλαστείο του χωριού.Εκεί,πίναμε τον καφέ μας χτυπητό μέχρι να αφρίσει και την ίδια στιγμή το δίδραχμο έπεφτε στη σχισμή του ηλεκτρόφωνου . Λίγο αργότερα άρχιζε το τραγούδι,με ένταση τόσο, όσο χρειαζόταν για να φουσκώσουμε σαν γαλόπουλα απο υπερηφάνεια που το επιλέξαμε Ενα απο αυτά τα τραγούδια ανακαλύψαμε και θεωρήσαμε καλό να το δημοσιεύσουμε γνωρίζοντας ότι είναι πολλά εκείνα που θα θυμηθείτε...