ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Άγρια φυτά της Κρήτης κατά των εχθρών ελιάς κι αμπελιού





Της Κορίνας Καφετζοπούλου

Πολλά άγρια φυτά της ντόπιας χλωρίδας βοηθούν στην βιολογική καλλιέργεια καθώς φιλοξενούν πληθώρα «πολεμιστών» που εξουδετερώνουν τους «εχθρούς» της ελιάς, του αμπελιού και των θερμοκηπίων.

Ένας αποτελεσματικός εχθρός του δάκου, είναι η χαρουπιά.

Σήμερα οι επιστήμονες δεν έχουν γίνει πιο παρατηρητικοί από τους παλαιότερους ωστόσο προσπαθούν να επαναφέρουν την βιολογική καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων που νικήθηκε από τα φυτοφάρμακα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αναφορά του 1930 υπογραμμίζεται ότι στην περιοχή του Βραχασίου δεν εμφανιζόταν ο δάκος εξαιτίας της παρουσίας χαρουπιών.

Στην χαρουπιά αναπτύσσεται ένα έντομο που τρώει τον καρπό του δέντρου. Πάνω σε αυτό όμως εμφανίζεται ένα άλλο ωφέλιμο παράσιτο του δάκου. που τον εξολοθρεύει την άνοιξη.

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες του ΕΘΙΑΓΕ και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ερευνούν την ντόπια άγρια χλωρίδα για να επιλεχθεί ο κατάλληλος συνδυασμός φυτών που ενισχύουν την ωφέλιμη πανίδα και βοηθούν στο βιολογικό έλεγχο των εντόμων μιας καλλιέργειας.

Ήδη πολλοί καλλιεργητές θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα, που είναι στην παραγωγική διαδικασία χρησιμοποιούν την ίδια τη φύση για να αντιμετωπίσουν τους εχθρούς της.

Για όλα αυτά μίλησε στην “Π” ο δρ. Νίκος Ροδιτάκης αναπληρωτής ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ, δίνοντας χρήσιμες και αξιόπιστες συμβουλές στους παραγωγούς.

Δεν είναι μόνο η χαρουπιά, είναι και πολλά άγρια φυτά που έχουν τη δύναμη να αφανίζουν πληθυσμούς βλαβερών εντόμων.

Μερικά από αυτά:

- Η θυμέλεα που βρίσκεται σε πολλά χωράφια και προστατεύει το χωράφι ή το αμπέλι χωρίς να το γνωρίζει καν ο παραγωγός.

Βοηθάει την ελιά, τα σταφύλια και τα λαχανικά διότι σε αυτό το φυτό αναπτύσσεται ένας βιολογικός εχθρός, το είδος orius, που είναι πολυφάγο και τρέφεται με θρύπες, μελίγκρες, τετράνυχους ακάραια.

Στην Κρήτη αυτό το ωφέλιμο είδος βρίσκεται σε αφθονία και όμως ο κόσμος δεν το γνωρίζει.

Η θυμέλεα είναι ένα φυσικό πολλαπλασιαστήριο του ωφελίμου αυτού εντόμου.

Λόγω της άγνοιας για την χρησιμότητα αυτού του φυτού, οι παραγωγοί αναγκάζονται να εισάγουν τους πληθυσμούς του orius από την Ολλανδία όπου εκτρέφεται σε ειδικά εργαστήρια!

Οι παραγωγοί στην Ιεράπετρα αντί να εισάγουν αυτό το έντομο, κόβουν τη θυμέλεα από τους αγρούς και την τοποθετούν μέσα στα θερμοκήπια.

-Στην ίδια κατηγορία ανήκει και η γνωστή θρούμπα που χρησιμοποιείται και ως αφέψημα.

Εκτός από όλα τα άλλα φιλοξενεί και τον «μπομπίνο» που επίσης εισάγεται από την Ολλανδία και χρησιμεύει στην γονιμοποίηση της τομάτας χωρίς ορμόνη.

Η θρούμπα αν βρίσκεται έξω από τα θερμοκήπια μέσα σε γλάστρες, προσελκύει το συγκεκριμένο έντομο αυτομάτως.

Ο μπομπίνος στη συνέχεια θα βρει το δρόμος του προς τις τομάτες.

- Η ακονίζα επιβάλλεται να είναι στις παρυφές των αγρών επειδή φιλοξενεί αρπακτικά για τα αλευρώδη αλλά και άλλα βλαβερά έντομα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον τσούκο.

Ειδικά για τον τσούκο και τη θρούμπα ο κ. Ροδιτάκης σημείωσε ότι θα σώσουν καλλιέργειες ακόμα και στους υπαίθριους κήπους απλά αν βρίσκονται μέσα σε γλάστρες.

Η στρατηγική αυτή της ενίσχυσης της ωφέλιμης πανίδας είναι απλή μικρού κόστους και συμβάλλει εκτός των άλλων στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, σημείωσε ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε ότι στα πλαίσια της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των εντόμων εχθρών των κηπευτικών καλλιεργειών η βιολογική καταπολέμηση κατέχει σημαντική θέση καθώς είναι αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον.

Η βιολογική αντιμετώπιση των εχθρών επιτυγχάνεται με την εξαπόλυση φυσικών εχθρών (παρασιτοειδών, αρπακτικών) καθώς και με τη χρησιμοποίηση παθογόνων μικροοργανισμών.

Πολύ σημαντικό ρόλο στη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων μπορεί να διαδραματίσουν οι φυσικοί εχθροί που φιλοξενούνται επιβιώνουν και αναπτύσσονται στα αυτοφυή φυτά, που υπάρχουν στα περιθώρια των αγρών ή σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και στη συνέχεια αποικίζουν τα φυτά της καλλιέργειας ενισχύοντας την ωφέλιμη πανίδα.

Αυτά τα πολυφάγα αρπακτικά λόγω της ιδιότητας τους τρέφονται από διάφορα είδη επιζήμιων εντόμων και αποβαίνουν αρκετά ωφέλιμα και θεωρούνται καλοί βιολογικοί παράγοντες.

ΠΗΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου