ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κρητική διατροφή: Το «όπλο» κατά του κορωνοϊού

Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη «χρυσή ευκαιρία» σωστής διατροφής την περίοδο της καραντίνας
Kρήτη: 25χρονος έκλεψε από θερμοκήπιο πάνω από ένα τόνο ντομάτες ...
Η κρητική διατροφή (μεσογειακή δίαιτα τη χαρακτηρίζει ο Σωτήρης Τσιόδρας) είναι ένα μεγάλο "όπλο" όλων μας κατά του κορωνοϊού την περίοδο αυτή που βρισκόμαστε στο σπίτι μας λόγω καραντίνας.
Άλλωστε, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης, «είναι μια μοναδική ευκαιρία να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, να μαγειρέψουμε σπίτι μας και να ακολουθήσουμε την ελληνική παραδοσιακή διατροφή».
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής τόνισε: «Υπάρχει ένας περίφημος εθνικός διατροφικός οδηγός για ενήλικες, ο οποίος βασίζεται στην ελληνική παραδοσιακή διατροφή, η οποία είναι η εκδοχή της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής».
Ο ίδιος εξήγησε ότι «η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολύ νερό, ποικιλία λαχανικών και φρούτων, δημητριακά και ιδιαίτερα ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά, περιορισμό της κατανάλωσης του κόκκινους κρέατος και επιλογή των άπαχων μερών».
Ο διατροφικός αυτός οδηγός αναφέρεται, επίσης, σε «θαλασσινά και ψάρια, όπως τα λιπαρά ψάρια και κατά προτίμηση τα μικρά - τα οποία προτιμούμε όταν τρώμε ψάρια - τη συχνή κατανάλωση οσπρίων, το ελαιόλαδο, τον περιορισμό της κατανάλωσης ζάχαρης, αλατιού και προϊόντων που τα περιέχουν, και φυσικά την καθημερινή σωματική μας δραστηριότητα σε συνεννόηση με τον γιατρό μας και τη διατήρηση φυσιολογικού και σταθερού σωματικού βάρους».
Είναι η κρητική διατροφή
Βέβαια, όταν μιλάμε για "ελληνική μεσογειακή διατροφή" ουσιαστικά αναφερόμαστε στην κρητική διατροφή.
Και αξίζει, με αφορμή την υπόθεση αυτή, να υπενθυμίσουμε ότι, πέρυσι την ίδια περίοδο, δημοσιεύσαμε άρθρο του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος και πρώην προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Νίκου Κατσαρού, που αναφερόταν στην έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, με τίτλο "Η κατανάλωση λαχανικών μεταξύ των πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε.". Συγκεκριμένα αναφερόταν ότι «η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κάτω από όλες τις μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες - Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο, κ.λπ.
Στη χώρα που αναδείχθηκε η κρητική διατροφή, που κακώς ονομάστηκε αργότερα "μεσογειακή διατροφή" και με αυτήν την ονομασία αναγνωρίστηκε τον Νοέμβριο του 2010 από την UNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και διαχρονικό σύμβολο υγείας, ευζωίας και μακροζωίας, παρατηρούμε σήμερα ότι οι Έλληνες καταναλωτές περιφρονούν το βασικότερο στοιχείο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, τα λαχανικά. Η έρευνα έγινε με βάση πέντε λαχανικά: την ντομάτα, τη μελιτζάνα, το καρότο, το κουνουπίδι, το μπρόκολο και το μαρούλι, και αυτό έγινε για να υπάρχει σύγκριση μεταξύ των χωρών-μελών. Έχω την πεποίθηση ότι, ακόμα κι αν περιελάμβαναν στην έρευνα και άλλα λαχανικά, η εικόνα δε θα ήταν διαφορετική για τους Έλληνες καταναλωτές...».
Ώρα για πράξεις - Αντίδοτο για πολλές ασθένειες
Μήπως, λοιπόν, ήρθε η ώρα να κάνουμε πράξη την κρητική διατροφή μπροστά σε τόσο μεγάλες απειλές για την υγεία μας; Άλλωστε, όπως επανειλημμένως έχουμε γράψει, η κρητική διατροφή είναι "όπλο" κατά του καρκίνου, της υπέρτασης, του σακχαρώδους διαβήτη, της χοληστερίνης και λοιπών ασθενειών "της σύγχρονης εποχής μας". Και συνοψίζεται σε μια δίαιτα, τη λεγόμενη υπολιπιδαιμική, που προλαμβάνει αλλά μπορεί και να θεραπεύσει κάποιες ασθένειες μέσα από το φαγητό που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Σε παλιότερο δημοσίευμά μας γράφαμε: Όλοι οι γιατροί, όταν πρέπει να συμβουλέψουν τους ασθενείς τους, η διατροφή που τους συνιστούν περιγράφεται σε μια πυραμίδα, με τη βάση της να έχει τα τρόφιμα εκείνα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά και στην κορυφή της εκείνο που θα πρέπει να καταναλώνουμε σπανιότερα, και συγκεκριμένα το κόκκινο κρέας, που βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή, και τα γλυκά, που είναι αμέσως παρακάτω!
Συγκεκριμένα, στη βάση της πυραμίδας έχουμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε καθημερινά, στο κέντρο είναι τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε μερικές φορές την εβδομάδα, όπως τα λευκά κρέατα, τα ψάρια και τα θαλασσινά σε μέτριες ποσότητες, και στην κορυφή βρίσκεται το κόκκινο κρέας, δηλαδή μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό, που πρέπει να καταναλώνονται περίπου μία φορά κάθε 10 ημέρες.
Πολυετείς έρευνες έχουν αποδείξει ότι αυτή η διατροφή θεωρείται ως ο πλέον υγιεινός τρόπος διατροφής, αφού προστατεύει από καρδιακές προσβολές, καρκίνο (π.χ. παχέος εντέρου), παχυσαρκία κ.ά.
Ο διατροφολόγος Χάρης Χαρωνίτης μάς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Η κρητική διατροφή πρώτα απ' όλα μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην πνευματική και ψυχική μας υγεία. Μετά είναι η σωματική υγεία και η ομορφιά μας και η απόδοση στην εργασία μας». Ποια είναι λοιπόν αυτή η διατροφή; Ο κ. Χαρωνίτης εξηγεί: «Χρειαζόμαστε ποικιλία επιλογής απ' όλες τις ομάδες των τροφίμων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κρητική διατροφή στηρίζεται στα αγαθά εκείνα που έτρωγαν οι πρόγονοί μας, οι οποίοι λόγω ανέχειας... έτρωγαν σωστά. Το ψωμί το έφτιαχναν μόνοι τους. Το λίπος που έτρωγαν τότε που έσφαζαν τον χοίρο τα Χριστούγεννα και έφτιαχναν την τσιλαδιά, ή έσφαζαν το αρνί το Πάσχα κ.λπ., ήταν αναγκαίο για τον οργανισμό τους. Γιατί δεν είχαν πηγές λίπους. Είχαν μόνο το ελαιόλαδο σαν λίπος. Πρέπει όμως να υπάρχει ισορροπία στο λίπος. Και το φυτικό από το ελαιόλαδο και το ζωικό από τα ζώα μάς χρειάζεται. Το ζωικό λίπος μάς χρειάζεται γιατί έχει κι αυτό κάποια λιπαρά οξέα που τα φέρνουμε σε ισορροπία με το ελαιόλαδο, αλλά βεβαίως το κυριότερο είναι ότι από τα ζώα παίρνουμε τη ζωική πρωτεΐνη που είναι υψηλής βιολογικής αξίας».
Αποτέλεσμα εικόνας για χωριατικη σαλατα φωτογραφιες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου