ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Μέσα οι άνθρωποι,έξω οι... άρκαλοι!

 








Μια πρώτη εικόνα για το τι θα συμβεί αν εξαφανιστεί ο άνθρωπος απο τη γή,πήραμε χθές το βράδυ στο χωριό.Ήταν εννιά και δέκα το βράδυ,ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας,και καθώς οδηγούσαμε βιαστικά προς το σπίτι   ,εκεί μπροστά μας στην μέση του κεντρικού δρόμου,περπατούσε αργά ένας μεγάλος μεγάλος άρκαλος. Αφοβος και γεμάτος περιέργεια,μας παρατηρούσε για αρκετά δευτερόλεπτα καθώς σταματήσαμε το αυτοκίνητο και χαμηλώσαμε τα φώτα. Δεν τρόμαξε ούτε με το κορνάρισμα.Μόνο όταν άνοιξα το παράθυρο και άρχισα να τον... παρακαλώ, αποφάσισε να μας κάνει τη χάρη και να φύγει απο τη μέση.Και πάλι όμως κοντοστάθηκε στην άκρη  και μας περιεργάζονταν.Συνεχίσαμε σιγά σιγά την πορεία μας για εκατό μέτρα περίπου,ως που μπροστά μας είδαμε να τρέχουν στην μέση και πάλι του έρημου δρόμου,άλλοι δύο μικρότεροι.Μάλλον είχαμε συνάντηση με μιά αρκαλο-οικογένεια, ευτυχισμένη απο την απουσία των ανθρώπων!

Μενέλαος.




Παλια παλια, ειχανε τη κακη συνηθεια να φοβεριζουνε τα κοπελιδακια!Μεχρι να μεγαλωσουνε να ανοιξουνε τα μαθια ντως, και να καταλαβουνε το κοσμο, οτι τως ελεγανε οι μεγαλοι τα πιστευγανε!


Καθε καλοκαιρι τα ιδια και τα ιδια απο τσοι μαναδες!


Μεσα στα τσιτσιλα τση μερας, πχοιο κοπελι εκοιμωτανε?


Κιανενα!


Το μεσημεργιανο υπνο τα κοπελια τονε αποφευγανε σα το …διαολο το λιβανι! Ουλα ξανοιγανε να καμουνε παρεα με αλλα γειτονακια απο κατω απο ενα δεντρο και να παιζουνε.


Ερχοτανε ομως η μανα και ηλεγε αγριωπα αγριωπα …


-Αμετε κοπελια στα σπιθια σας, γιατι οπου να “ναι θα περασει ο Μεσημερας και θα σας ε παρει!


-Ηντα “ναι μανα εκειοσας ο Μεσημερας?


-Ειναι παιδι μου ενας γερος που εχει στη ραχη ντου ενα σακι και περνα ουλες τσοι γειτονιες τα μεσημεργα.


Αμα ιδει κιανενα κοπελι να μη κοιμαται, και να ναι οξω, το τσακωνει και το βανει στο σακι και το παιρνει!


Θελανε δε θελανε τα κοπελια, ητονε η ηλικια τεθεια που τα πιστευγανε!


Ετσα το βρηκανε βολικο και οι μεγαλοι,ειδικα οι μαναδες που δε νε μπορουσανε να κουλαντρισουνε τα κοπελια ντως και δεν εχανανε την ευκαιρια να πετουνε τη φοβερα με το Μεσημερα!


Πλακα πλακα ομως, στη περιοχη μας υπαρχει Μεσημερας!


Ειναι ενας βραχωδης ογκος, κατακορυφος πετρινος γκρεμος, που καθε μεσημερι μετα τσοι 12 δεν κανε ασκιανο..


Αυτος βριχνεται Ανατολικα τση Μπομπιας.


Οι μεγαλοι αθω τσοι παντες μας, Γαλιανοι και Σκουρβουλιανοι, τον ειχανε και παρατηρουσανε την ωρα στο χωραφι ποτε ητανε καλα να κατσουνε για κολατσο, αναλογα που ητονε η ασκιαναδα ν- του.


Κατεχανε απο το βραχο εκειονα ποτες πηγαινε 12 να φανε για μεσημερι..


Αλλο φοβητρο τω κοπελιδιω, φοβερο και τρομερο, ητονε και ο αρκαλος!


Αμα λεγανε στα κοπελια…


-Ανεμαζωξου ποδε, γιατι εδα θα ν-ερθει ο αρκαλος και θα σε φαει..


Τα κοπελια τα επχιανε τρικουκουνος!


Τον αρκαλο τα κοπελια δεν τον ειχανε ποτες θορωντας, αλλα τονε φανταζοτανε αγριο σα το λιονταρι!


Ο αρκαλος ομως, ο ασβος που λενε, κιαμια σχεση δεν ειχενε με τη φημη που του ειχανε κολησει!


Εχουνε ζαβαλε λιγοστεψει οι αρκαλοι, αλλα ειναι μαθως ακακα ζωακια.


Σκαβουνε στο χωμα ενα λαγουμι και κανουνε τη φωλια ντως.


Τη τρυπα εκεινα τη λεγανε αρκαλια.


Οι αρκαλοι τρωνε οτι βρουνε για να επιβιωσουνε,


Απο βατραχους καλογεννουσεςς, μποντικους, φιδια, πουλια.


Αυτα τους αρεσουνε πχια καλα..


Αμα δε βριχνουνε τσιτσι, πλακωνουν και τσοι χοχλιους η πανε σε χωραφι με πατατες και κανουνε λακους λακους μεχρι να βριχνουνε πατατες και να ρημαξουνε το χωραφι τ-αθρωπου!


Τρωνε και καρυδια σταφυλια, ριζες, γενικα..οτι τρωγεται!


 


Κειμενο – Γεωργιος Χουστουλακης

Τα φασολάκια και η άγνωστη θεραπευτική τους δύναμη




 Τα φασολάκια είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τα οποία διαθέτουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Αποτελούν εξαίρετη πηγή βιταμίνης Κ (ένα μόλις φλιτζάνι περιέχει 154,9% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης). Η βιταμίνη Κ είναι σημαντική για την υγεία των οστών.


Επίσης, τα φασολάκια αποτελούν πλούσια πηγή της εξίσου πολύτιμης βιταμίνης Α (χάρη στην υψηλή συγκέντρωση καροτενοειδών, ιδίως του β-καροτένιου). Και όπως θα γνωρίζετε, τα φασολάκια είναι πλούσια σε ίνες, γεγονός που σημαίνει ότι συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ριβοφλαβίνη, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, μαγνήσιο και θειαμίνη. Επίσης, είναι καλές πηγές φωσφόρου, ασβεστίου, νιασίνης, βιταμίνης Β6, χαλκού, πρωτεϊνών και ψευδάργυρου.


Ελάχιστα τρόφιμα μπορούν να συγκριθούν με τα φασολάκια όσον αφορά στα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν για την πρόληψη της αρτηριοσκλήρυνσης, της διαβητικής καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Το μαγνήσιο και το κάλιο συνεργάζονται για τη μείωση της υπέρτασης, ενώ το φολικό οξύ και η βιταμίνη Β6 συντελούν στη μετατροπή της εν δυνάμει επιβλαβούς ομοκυστεΐνης σε αβλαβή μόρια. Η ομοκυστεΐνη μπορεί να βλάψει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων αν δεν μετατραπεί με τον σωστό τρόπο. Τα υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης σχετίζονται άμεσα με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια.


Τα φασολάκια περιέχουν διπλάσιο σίδηρο συγκριτικά με το σπανάκι. Αυτός ο φυτικός σίδηρος απαντάται σε ιονική, οργανική μορφή, σε αντίθεση με την τοξική σκουριά (οξείδιο του σιδήρου) που περιέχεται στα συμπληρώματα διατροφής και τα δημητριακά πρωινού. Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ αποτελεί και τμήμα των ενζυμικών διεργασιών που αφορούν στην παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό. Προκειμένου να χρησιμοποιήσει το σίδηρο για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, ο οργανισμός χρειάζεται χαλκό – συστατικό το οποίο επίσης απαντάται στα φασολάκια.


Οι βιταμίνες C και Α, καθώς και ο ψευδάργυρος, προάγουν τη βέλτιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και διατηρούν την επιδερμίδα καθαρή χωρίς ακμή. Άλλη σημαντική ωφέλεια είναι ότι τα φασολάκια συντελούν στην τόνωση της μνήμης, χάρη στην περιεκτικότητα τους σε θειαμίνη (βιταμίνη Β1)


Τα πάμπολλα θρεπτικά στοιχεία που περιέχουν τα φασολάκια συντελούν στην πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως στη νόσο Αλτσχάιμερ, στην αρτηριοσκλήρυνση, τη διαβητική καρδιοπάθεια, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το άσθμα, την αρθρίτιδα, την ακμή, τις ωτίτιδες, ακόμη και στα κρυολογήματα και στη γρίπη.


Andreas Moritz: Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής Τόμος Ι

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Λαϊκές αγορές: Απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων

 Αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο - Ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων



Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνι Γεωργιάδη ζητάει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών εν' όψη της κατάθεσης προς ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο.


Σε χθεσινή συνεδρίαση της ομοσπονδίας και των σωματείων της από όλη τη χώρα, αποφασίστηκε να ζητηθεί αυτή η συνάντηση με τον υπουργό προκειμένου να πληροφορηθεί ο κλάδος ποιες από τις προτάσεις του έχουν γίνει δεκτές καθώς θεωρεί ότι οι διατάξεις του σχεδίου νόμου «απειλούν την συνέχεια του θεσμού των λαϊκών αγορών».


 «Αν δεν ικανοποιούνται τα αιτήματα που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα από την μεθεπόμενη εβδομάδα Τετάρτη 7/04/2021 θα προβούμε σε επαναλαμβανόμενες 24ώρες πανελλαδικές απεργίες και κινητοποιήσεις», όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.


Η ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει πουθενά αλλού τέτοιος θεσμός σε όλο τον κόσμο, 92 χρόνια τώρα, με τέτοιο εύρος προϊόντων και τέτοια αποδοχή και αγκάλιασμα των καταναλωτών. Δηλαδή, οι λαϊκές αγορές να ανήκουν στις περιφέρειες όλης της χώρας με την σύσταση νομικών προσώπων με όλες τις αρμοδιότητες λειτουργίας και εποπτείας των λαϊκών αγορών και συστήνονται διοικητικά συμβούλια με την εκπροσώπηση παραγωγών - επαγγελματιών - βιομηχανικών ειδών - καταναλωτών».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας την παραμονή Ευαγγελισμού: Το καντήλι και η χήρα με τα πέντε παιδιά

 

Ήταν παραμονή του Ευαγγελισμού, 24 Μαρτίου του 1942, και ήμασταν στη Δράμα, στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα. Η ξένη κατοχή ήταν βουλγάρικη. Οι στερήσεις, οι αρρώστιες και η πείνα είχαν πάρει τρομακτικές διαστάσεις και ο θάνατος θέριζε κάθε μέρα μικρούς και μεγάλους και ιδιαιτέρως τα παιδιά.

Μεταξύ των συγγενών μου είχα και μία μακρινή θεία, χήρα με πέντε παιδιά. Τον άνδρα της τον είχαν σκοτώσει οι κατακτητές πριν από έξι μήνες στις σφαγές της 29ης Σεπτεμβρίου τού1941.
Από τρόφιμα της είχαν απομείνει ένα δάκτυλο ελαιόλαδο και μία χούφτα καλαμποκάλευρο.

Εκείνο, λοιπόν, το απόγευμα σκέφθηκε ότι αύριο, του Ευαγγελισμού, είχε έστω και κάτι λίγο για τροφή στα παιδιά: εκατό δράμια αλευράκι κι ένα δάκτυλο λαδάκι.

Ξαφνικά τα μάτια της έπεσαν πάνω στο σβησμένο καντήλι, που…ήταν κρεμασμένο μπροστά στο εικονοστάσι.
Και τότε μπήκε στο δίλημμα: Το λαδάκι στα νηστικά παιδιά της ή στο εικονοστάσι με την εικόνα του Ευαγγελισμού; Αποφασιστικά όμως έκαμε τον σταυρό της και είπε στην Παναγία: «Παναγία μου! Εγώ θα Σου ανάψω το καντήλι, γιατί η μέρα που ξημερώνει είναι πολύ μεγάλη για την πίστη μας, αλλά και Σύ όμως ανάλαβε να μου θρέψης τα παιδιά».

Πήρε το λιγοστό λαδάκι και μ’ αυτό άναψε το καντήλι της Παναγιάς. Το ιλαρό του φως φώτισε το φτωχικό σπίτι και η καρδιά της γέμισε από γαλήνη. Αυτό τους συνόδευσε στη βραδινή τους προσευχή και στον ύπνο τους όλο εκείνο το αξέχαστο βράδυ.

Την άλλη μέρα, μετά τη Θεία Λειτουργία, η θεία μου άνοιξε το ντουλάπι, για να πάρει το λιγοστό αλεύρι, και έμεινε άφωνη. Τί βλέπει; Το «λαδερό» γεμάτο λάδι μέχρι πάνω, και δύο σακούλες γεμάτες αλεύρι και μακαρόνια!…

Σταυροκοπήθηκε η γυναίκα πολλές φορές, δοξάζοντας και ευχαριστώντας τον Θεό και την Παναγία για το μεγάλο θαύμα, αλλά δεν είπε σε κανέναν τίποτα.

Για δύο χρόνια ούτε το λάδι άδειαζε από το μπουκάλι, ούτε και το αλεύρι «σώθηκε» ποτέ, παρά την καθημερινή τους χρήση για έξι στόματα, για ανταλλαγή με άλλα τρόφιμα και για κρυφή ελεημοσύνη. Αλλά και το καντήλι παρέμεινε από τότε μέρα-νύχτα αναμμένο, μαρτυρώντας με το άσβεστο φως του τη ζωντανή πίστη αυτής της ευλογημένης γυναίκας.

Πηγή: Από το βιβλίο «Εμπειρίες κατά την Θεία Λειτουργία» του Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Αναγνωστόπουλου.


Πηγή:https://www.makeleio.gr/

Καλόκορη, κερκόσπορα, κυκλοκόνιο, πυρηνοτρήτης: Γιατί είναι καταστροφικές για τις ελιές σας και πως θα τις αντιμετωπίσετε




 Οι ασθένειες της ελιάς που πρέπει να προσέξουν οι ελαιοπαραγωγοί αυτή την περίοδο

Ο πυρηνοτρήτης, το κυκλοκόνιο, η καλόκορη και η κερκόσπορα βρίσκονται την περίοδο αυτή στο "μικροσκόπιο" του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται για το κυκλοκόνιο: Πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί φυλλόπτωση και εξασθένιση των ελαιοδέντρων. Μέτριες θερμοκρασίες 16-20ο C σε συνδυασμό με βροχερό ή πολύ υγρό καιρό ευνοούν νέες ανοιξιάτικες μολύνσεις που εκδηλώνονται με την εμφάνιση χαρακτηριστικών καστανών κυκλικών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων, "μάτια παγωνιού". Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και αποφύλλωση κλαδιών που βρίσκονται χαμηλά στις ποδιές. Έντονες προσβολές κυκλοκονίου παρουσιάζονται μετά από ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις σε περιοχές αυξημένης υγρασίας. Ευπαθείς ποικιλίες: θρουμπολιά, τσουνάτη, Άμφισσας και Καλαμών.


Η κορωνέικη (ψιλολιά) παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ασθένεια. Οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ασθένεια. Η αντιμετώπιση βασίζεται σε προληπτικά μέτρα: Επιλογή λιγότερο ευαίσθητων ποικιλιών και αποφυγή πυκνής φύτευσης κατά την εγκατάστασή νέων ελαιώνων σε περιοχές πεδινές, υγρές και απάνεμες. Μείωση της υγρασίας με κατάλληλο κλάδεμα. Ισορροπημένες αρδεύσεις και λιπάνσεις. Σε ελαιώνες ευπαθών ποικιλιών, που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλή υγρασία, συστήνεται προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για την προστασία της νέας βλάστησης (ακραία νεαρή βλάστηση 2-5 εκ.). O χαλκός χρησιμοποιείται πριν την άνθιση. Αν χρειαστεί να γίνει κατά την άνθιση, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μη χαλκούχο μυκητοκτόνο.


Κερπόσπορα: Σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προκαλεί πρόωρη φυλλόπτωση. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση σκούρου μεταχρωματισμού μόνο στην κάτω επιφάνεια των φύλλων της περιηγούμενης χρονιάς. Μακροσκοπικά μοιάζει με καπνιά, αλλά δεν απλώνεται σε άλλα σημεία του δέντρου. Στην επάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται ακανόνιστες χλωρωτικές ή κίτρινες κηλίδες, που αργότερα νεκρώνονται και προκαλείται έντονη πρόωρη φυλλόπτωση το καλοκαίρι. Στους άωρους καρπούς προκαλεί ελαφρά βυθισμένες καστανές κηλίδες, ενώ στους ώριμους η συνένωση γειτονικών κηλίδων προκαλεί σήψη. Αραιή φύτευση και κατάλληλο κλάδεμα συμβάλλουν στον περιορισμό της ασθένειας. Η σημαντικότερη επέμβαση για τον έλεγχο της ασθένειας είναι η προστασία της νέας βλάστησης (2-5 εκ.) από ανοιξιάτικες μολύνσεις, προληπτικά με χρήση χαλκούχων και άλλων εγκεκριμένων μυκητοκτόνων που έχουν ταυτόχρονη δράση και κατά του κυκλοκόνιου.


Πυρηνοτρήτης: Οι προνύμφες της φυλλόβιας γενιάς διαχείμασαν στα φύλλα και τώρα συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους τρεφόμενες από την ακραία τρυφερή βλάστηση και τις ανθοταξίες. Οι ήπιες καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα δεν ευνόησαν τη θνησιμότητα των διαχειμαζουσών προνυμφών, αντιθέτως ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται κατά τόπους προσβολές στις ανθοταξίες.


Καλόκορη: Έντομο πολυφάγο (βρωμούσα) που προσβάλλει περιστασιακά την ελιά και προκαλεί καταστροφή μέρους ή ολόκληρης της ανθοταξίας. Κρίσιμη περίοδος είναι από τον σχηματισμό των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα λίγο πριν την άνθιση. Αυτή η περίοδος διαρκεί μέχρι αρχές Απριλίου για τις πολύ πρώιμες και μέχρι τέλη Απριλίου για μεσοπρώιμες και όψιμες περιοχές.


Νύμφες και ενήλικα του εντόμου έχουν χαρακτηριστικό ανοικτό πράσινο χρώμα και διαβιούν αυτή την περίοδο στα ζιζάνια που βρίσκονται κάτω από τα ελαιόδεντρα (διανόχορτο, περδικούλι, τσουκνίδα, ζοχός, βρούβα). Η αυτοφυής αυτή βλάστηση δίνει άφθονη τροφή στο έντομο.

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Oι πελαργοί φτιάχνουν φωλιές στην Κρήτη!



«Μιλάμε, πλέον, επίσημα για τον κρητικό πελαργό» αναφέρουν οι ειδικοί


Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη όπου οι πελαργοί εμφανίζονται όχι μόνο ως μεταναστευτικός και διαχειμάζοντας πληθυσμός, αλλά και ως πληθυσμός που εποικεί στο νησί, φτιάχνει φωλιές, αναπαράγεται και επιστρέφει μετά τη μετανάστευσή του. «Μιλάμε, πλέον, επίσημα για τον κρητικό πελαργό» όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βιολόγος-ορνιθολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Π.Κ. Μιχάλης Δρετάκης, ο οποίος εξήγησε ότι οι νεοσσοί που γεννιούνται στο νησί, θεωρούνται κρητικοί πελαργοί, αυτόχθονα δηλαδή άτομα αν και με γονείς αλλόχθονους. Γενικά είναι σπάνιο φαινόμενο η αναπαραγωγή πελαργών (Ciconia ciconia) σε νησιά που έχουν μεγάλη απόσταση από ηπειρωτικές περιοχές λόγω της δυσκολίας που έχουν τα μεγάλα σε μέγεθος πουλιά να διαβούν θαλάσσιες εκτάσεις.


Η παρουσία των πελαργών στην Κρήτη, με σκοπό την αναπαραγωγή, εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Μονή Αρκαδίου το 2018 . Εκεί έφτιαξαν φωλιά πάνω σε ένα κυπαρίσσι, ενώ το 2019 αυτό παρατηρήθηκε και στα Πραιτώρια της Μεσαράς (σε μεγάλους πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος). Το νέο σημείο που από πέρυσι έχει καταγραφεί η παρουσία των πελαργών, είναι το Οροπέδιο Λασιθίου, όπου και φέτος επέστρεψε το ζευγάρι και επιχειρούν να φτιάξουν τη φωλιά τους, στον πύργο των παραδοσιακών ανεμόμυλων.


Η πρώτη καταγραφή απόπειρας να κάνουν φωλιά


«Η πρώτη καταγραφή απόπειρας να κάνουν φωλιά στην Κρήτη, καταγράφηκε το 2018 στη Μονή Αρκαδίου, από την ορνιθολόγο Ελένη Γαληνού, πάνω σε ένα κυπαρίσσι, που όμως λόγω του ότι το ζεύγος ήταν σε μη αναπαραγωγική ηλικία, δεν ήταν επιτυχημένη. Έκαναν αυγά τα οποία δεν μπόρεσαν να εκκολαφθούν και άφησαν τη φωλιά. Το ζευγάρι όμως αυτό επανήλθε στο Αρκάδι το 2019 και η αναπαραγωγή έγινε με επιτυχία, καθώς καταγράφηκαν πέντε πτερωθέντες νεοσσοί. Στα Πραιτώρια της Μεσαράς το 2019 ένα ακόμη ζευγάρι πελαργών που ανεπιτυχώς προσπάθησε να αναπαραχθεί, τα κατάφερε το 2020 που επέστρεψε και έκανε δύο νεοσσούς. Μάλιστα ανεβήκαμε στη φωλιά τους και “δαχτυλιώσαμε”, τους περάσαμε δηλαδή πλαστικό δαχτυλίδι πριν πετάξουν και μεταναστεύσουν. Το ίδιο έκαναν και οι πελαργοί του Αρκαδίου, που επέστρεψαν και έκαναν έναν ακόμη νεοσσό ο οποίος πέταξε και αυτός» είπε ο κ. Δρετάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι οι πελαργοί στην Κρήτη θεωρούνται μάλλον σπάνιοι και ολιγάριθμοι, και πως αυτό που γνώριζαν ήταν ότι έρχονταν κυρίως το Φθινόπωρο, κατά την πορεία της μετανάστευσής τους και έφευγαν για την Αφρική, ενώ μόνο περιστασιακά κάποια άτομα έμεναν το χειμώνα.


Η αύξηση της παρουσίας τους παρατηρείται την τελευταία 20ετία, κυρίως λόγω κατασκευής τεχνητών υδατοσυλλογών και φραγμάτων, όπου βρίσκουν την τροφή τους, όπως και στις γεωργικές ανοικτές εκτάσεις. Όπως τόνισε ο κ. Δρετάκης, οι πελαργοί άρχισαν να σχηματίζουν μεταναστευτικές ομάδες που παρέμεναν από το καλοκαίρι που άρχιζε η μετανάστευση. Περισσότερα πλέον παραμένουν και το χειμώνα. Ενώ, τα τελευταία τρία χρόνια, η παρουσία τους αφορά και την περίοδο από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι.


«Παραμένουν από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο περίπου και μετά σε ομάδες , κατά τον Αύγουστο, φεύγουν για την Αφρική, χωρίς να γνωρίζουμε ποιο δρόμο ακολουθούν. Αν δηλαδή κάνουν προσπάθεια να διασχίσουν τη θάλασσα απευθείας προς Λιβύη-Αίγυπτο ή παίρνουν τον χερσαίο διάδρομο μέσω νότιων Δωδεκανήσων, Μικράς Ασίας, Λιβάνου, των στενών του Σουέζ και Αιγύπτου. Πάντως χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία για να μπορέσουμε να πούμε με ασφάλεια ότι έχουμε αναπαραγωγικό πληθυσμό πελαργών στην Κρήτη, εκτός από μεταναστευτικό και διαχειμάζοντα. Θεωρείται περιστασιακό φώλιασμα αν δεν περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία που να επαναλαμβάνεται επιτυχώς το φώλιασμα αλλά και να αναπαραχθούν τα αυτόχθονα νεαρά πουλιά. Ωστόσο ακόμη και αυτή η καταγραφή από το 2018 ως σήμερα, είναι πολύ σημαντική για ένα νησιωτικό πληθυσμό με βάση οικολογικά και βιογεωγραφικά κριτήρια και επιπλέον είναι ένα είδος με ιδιαίτερη ανθρωπο-οικολογική σημασία συνδεόμενο με τις δραστηριότητες του ανθρώπου στην ύπαιθρο» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Δρετάκης.

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Πολλοί απο μάς είχαν την τύχη να ξυπνούν το πρωί,όταν ήταν μικροί,όχι με το ξυπνητήρι αλλά με το κροτάλισμα που κάνουν οι πελαργοί με το ράμφος τους όταν επιστρέφουν στη φωλιά, η όταν ερωτοτροπούν.Προστατέψτε τα πουλιά με κάθε τρόπο,ώστε να ζήσουν τα παιδιά μας αυτά που ζήσαμε κι εμείς.Μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μικρό σιδερένιο η ξύλινο πλέγμα πάνω σε πολύ ψηλά σημεία όπως το καμπαναριό της εκκλησίας.Αυτό θα βοηθήσει τους πελαργούς στο χτίσιμο της φωλιάς τους,την οποία θα επισκέπτονται κάθε χρόνο.                                                                Μενέλαος.

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Ανοιξε το ψάρεμα!!!

 Eπιτρέπεται πλέον το θαλάσσιο ψάρεμα σε παραθαλάσσιους Δήμους και πάλι με μετακίνηση μόνο με τα πόδια και με τον κωδικό 6.






Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Υποβολή αποδείξεων ως το τέλος Μαρτίου για τους αγρότες - Τι πρέπει να γνωρίζουν




 Όσο περισσότερα έξοδα δικαιολογήσουν, τόσο μικρότερο θα είναι το εισόδημα για το οποίο θα φορολογηθούν οι αγρότες

Μέχρι το τέλος του μήνα έχουν το περιθώριο οι αγρότες να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές τους καταστάσεις αποδείξεων και τιμολογίων, γνωστών ως ΜΥΦ, χωρίς να είναι σίγουρο αν θα δοθεί παράταση ή όχι. Βέβαια, για το αν θα δοθεί παράταση ή όχι, η απάντηση αναμένεται να δοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά επειδή ο χρόνος πιέζει, καλό θα είναι ο κόσμος να μην περιμένει.

Ο πρόεδρος των φοροτεχνικών νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η διαδικασία αυτή, αφού με την προσκόμιση όσο γίνεται περισσότερων αποδείξεων και τιμολογίων μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα των φορολογουμένων.

Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι μια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσοι διενεργούν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/14 του υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όμως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

«Όσον αφορά τους αγρότες του Κανονικού Καθεστώτος, τα στοιχεία τα έχουν τα λογιστήρια που συνεργάζονται γιατί τα στοιχεία αυτά τα παραθέτουν και είναι αναγκαία για την υποβολή του ΦΠΑ κάθε τριμήνου», διευκρινίζει στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος των φοροτεχνικών. Για τους αγρότες του Ειδικού Καθεστώτος, ο κ. Χριστοφοράκης ξεκαθαρίζει ότι «εκείνοι, επειδή δεν έχουν την τριμηνιαία υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ και άρα δεν προσκομίζουν στοιχεία στον λογιστή τους ανά τρίμηνο, θα πρέπει μέσα σε αυτή την προθεσμία - που εμείς ελπίζουμε σε μια παράταση που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες - να προσκομίσουν στον λογιστή τους τα τιμολόγια των εξόδων τους. Και αυτό, για να μπορεί να γίνει η αποστολή εμπρόθεσμα και να μη βρεθούν μπροστά στον κίνδυνο της υποβολής διοικητικών προστίμων από τη ΔΟΥ, που στην περίπτωσή τους είναι 100 ευρώ»...

Σημαντικότατη διαδικασία

Στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χριστοφοράκης υπενθυμίζει ότι «οι αγρότες, για να χτίσουν το καθαρό κέρδος της χρονιάς, είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία. Κι αυτό διότι οι αποδείξεις και όλα τα έξοδα αφαιρούνται από τις πωλήσεις τους, και έτσι υπολογίζεται το καθαρό κέρδος πάνω στο οποίο φορολογούνται. Έτσι, λοιπόν, όσο περισσότερα τιμολόγια πάνω των 100 ευρώ ή αποδείξεις κάτω των 100 ευρώ για είδη που έχουν χρησιμοποιήσει στις καλλιέργειές τους υποβάλλουν, τόσο περιορίζουν το φορολογητέο εισόδημα». Και το λέει αυτό, δεδομένου ότι «οι αποδείξεις ισχύουν μέχρι 100 ευρώ ανά είδος. Μόνο στα καύσιμα μπορείς να προσκομίσεις απόδειξη άνω των 300 ευρώ κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σφραγίδα και ο αριθμός του πρατηρίου καυσίμων και ο αριθμός κυκλοφορίας του αγροτικού οχήματος όπου καταναλώθηκε το καύσιμο»... Και ξεκαθαρίζει επίσης ότι «κανονικά οι αγρότες, είτε του ειδικού είτε του κανονικού καθεστώτος, θεωρούνται επιτηδευματίες. Άρα λοιπόν, για την επαγγελματική τους αυτή δραστηριότητα πρέπει να ζητούν και να λαμβάνουν τιμολόγιο για τα έξοδα που χρησιμοποιούν και όχι απόδειξη. Οι αποδείξεις εκπίπτουν μέχρι την αξία των 100 ευρώ η καθεμία»...

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Η φορολόγηση των αγροτών

Εξάλλου, όπως υπενθυμίζει ο πρόεδρος των φοροτεχνικών του νομού Ηρακλείου Δημήτρης Χριστοφοράκης, «ο κάθε ετεροεπαγγελματίας αγρότης φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Ενώ ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης "χτίζει" το αφορολόγητο των 8.500 ή 9.000 ευρώ, όπως αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων».

Πηγή:https://www.neakriti.gr/

Τρώει η ....κατσίκα ταραμά?

 




Πότε άλλαξε χρώμα ο ταραμάς και από λευκός έγινε κόκκινος;

Η ταραμοσαλάτα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα, καθώς αποτελεί εκλεκτό σαρακοστιανό μεζέ. Είναι νόστιμη, αλμυρή και κρεμώδης, με κύριο υλικό της τον ταραμά.

Ο ταραμάς προέρχεται από αυγά μπακαλιάρου ή κυπρίνου, τα οποία συνήθως ωριμάζουν μέσα σε ξύλινα βαρέλια σε ένα μείγμα από νερό, αλάτι και ζάχαρη και κατόπιν επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί ο ταραμοπολτός που πωλείται στο εμπόριο.

Κόκκινος με προσθήκη χρωστικών

Το φυσικό χρώμα του ταραμά είναι το λευκό. Ο κόκκινος ταραμάς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα ελληνικά μπακάλικα στη δεκαετία του 1950 και οφείλει την εντυπωσιακή απόχρωσή του στην προσθήκη χρωστικών ουσιών με σκοπό την προσέλκυση των καταναλωτών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αυθεντικός λευκός ταραμάς θεωρείται ποιοτικά ανώτερος.

Κατανάλωση με μέτρο

Η παραδοσιακή συνταγή της ταραμοσαλάτας περιέχει συνήθως βραστή πατάτα ή μουλιασμένο ψωμί, ελαιόλαδο, κρεμμύδι και λεμόνι. Είναι τρόφιμο πλούσιο σε φώσφορο (ωφέλιμο για τα μάτια), αντιοξειδωτικό ψευδάργυρο και μαγνήσιο (απαραίτητο για την καλή λειτουργία των μυών και της καρδιάς) και ω-3 λιπαρά οξέα. Επειδή όμως περιέχει και πολύ νάτριο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους έχουν υπέρταση, αυξημένο ουρικό οξύ ή υψηλή χοληστερόλη, αν καταναλωθεί σε μεγάλη ποσότητα.

Παραδοσιακή συνταγή για ταραμοσαλάτα

Υλικά:

  • 100 γρ. ταραμάς
  • 500 γρ. πατάτες ή εναλλακτικά μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα, μουσκεμένο και στραγγισμένο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
  • 50 γρ. ξερό κρεμμύδι
  • Μαύρες ελιές για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Βράζεις και λιώνεις τις πατάτες (ή εναλλακτικά το ψωμί) και τις ανακατεύεις με το ξερό κρεμμύδι (τριμμένο στον τρίφτη). Προσθέτεις τον ταραμά και ανακατεύεις τα υλικά προσθέτοντας εναλλάξ το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού.

Αν όλη η διαδικασία γίνει στο μπλέντερ, ακόμα καλύτερα, γιατί έτσι το μείγμα γίνεται περισσότερο κρεμώδες.

Στο σερβίρισμα γαρνίρεις με μαύρες ελιές.

Γιατί τρώμε την Καθαρά Δευτέρα λαγάνα; - Ποια η ιστορία της και τι συμβολίζει;

 

Καταναλώνεται την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής

Η λαγάνα, ο άζυμος αυτός άρτος, παίζει αναμφίβολα κυρίαρχο ρόλο στο νηστίμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η λαγάνα, παρασκευάζεται χωρίς προζύμι, και έναν τέτοιο πρόχειρο άρτο χρησιμοποίησαν και οι Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή.

Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαϊκό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.

Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις «Εκκλησιάζουσες» λέει «Λαγάνα πέττεται» δηλαδή: «Λαγάνες γίνονται». Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως: «Το γλύκισμα των φτωχών».

Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Η ονομασία της «Καθαρά» προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως «ημέρα κάθαρσης».

Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

Από την Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλαδή στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχήμα της «κυρα-Σαρακοστής», που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία. Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας.

Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μ. Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.

Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προϊόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.

(Μαρία Γκιουδφέση, Βοϊακή γή, Μάρτιος-Απρίλιος 2003, τεύχος αριθ. 182)

Πηγή: dogma.gr

Πεντανόστιμη λαγάνα - Η πιο απλή και εύκολη συνταγή!

Διαρκούν τραγανές και μετά από 3 ώρες!

Φτιάξτε φανταστικές λαγάνες τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα, με τη συνταγή που σας προτείνουμε.

Ο Πάνος Παπαδάκης και η Ομάδα Live Kitchen μας εγγυόνται ότι είναι η ιδανική συνταγή για λαγάνα και που όλοι μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι την Καθαρά Δευτέρα.

Είναι τραγανή απ’ έξω και αφράτη από μέσα.

 

Υλικά για (2 λαγάνες)

  • 900 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 50 γρ. νωπή μαγιά η 16 γρ ξηρή
  • 500 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κτγ ζάχαρη
  • 12 γρ. αλάτι - Περίπου 2,5 κτγ
  • 1 κτσ ελαιόλαδο
  • Ελαιόλαδο
  • Σουσάμι
  • 40 γρ. νερό
  • 1 κτγ ζάχαρη
  • Σουσάμι

 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό την ζάχαρη και σπάμε καλά τις νωπές μαγιές μέσα στο μείγμα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθούν πολύ μέσα στο νερό.

Έπειτα ρίχνουμε την μισή ποσότητα από το αλεύρι για τσουρέκια και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα.

Κάνουμε τον φούρνο στόφα ανάβοντάς τον στους 100 c  στις αντιστάσεις για 1 λεπτό.

Μετά από 1 λεπτό τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το μείγμα να ξεκουραστεί για να ενεργοποιηθεί η μαγιά για περίπου 20 λεπτά.

Μετά από 20 λεπτά βγάζουμε το μείγμα και ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι .Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.

Την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την βάζουμε μέσα στον φούρνο κάνοντάς τον στόφα με την ίδια διαδικασία.

Την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα. Αφού φουσκώσει χωρίζουμε την ζύμη σε 2 ίσα μέρη.

Παίρνουμε το πρώτο ζυμάρι και το ανοίγουμε με τα χέρια μας. Αναποδογυρίζουμε ένα ταψί κουζίνας και τοποθετούμε πάνω του μια λαδόκολλα.

Αλείφουμε στην λαδόκολλα ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε σουσάμι. Βάζουμε επάνω την λαγάνα και την σκεπάζουμε με μια μεμβράνη.

Την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια πατάμε με τα δάχτυλά μας τη λαγάνα.

Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στον αέρα στους 180 c και έχουμε τοποθετήσει ένα ταψί κουζίνας από την ανάποδη πλευρά.

Αλείφουμε με ζάχαρόνερο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι. Βάζουμε προσεκτικά την λαγάνα όπως είναι μαζί με την λαδόκολλα μέσα στον φούρνο πάνω στο ταψί που καίει. Κλείνουμε τον φούρνο και την ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Την ίδια ακριβώς διαδικασία κάνουμε και με την δεύτερη λαγάνα.

Οι λαγάνες μόλις ψηθούν είναι έτοιμες, τραγανές από έξω και αφράτες από μέσα.  

 


«35 χιλιάδες αγρότες στο έλεος εισπρακτικών» - Παρέμβαση για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώην ΑΤΕ Πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα η κυβέρνηση;




 Μπορεί ούτε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ να δόθηκε λύση στην υπόθεση, αλλά σήμερα είναι απολύτως χρήσιμη η κοινοβουλευτική του παρέμβαση για την υπόθεση των πανωτοκίων των αγροτών, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι πλήττονται πάνω από 35.000 αγρότες.

Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, κατατέθηκε ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις συνθήκες απόγνωσης που λόγω της μηδενικής μέριμνας ή ρύθμισης από την κυβέρνηση βιώνουν πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των "κόκκινων" δανείων, ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί κυρίως από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Ανάμεσα στους βουλευτές που συνυπογράφουν την ερώτηση είναι και οι Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης από τον νομό Ηρακλείου και ο Ανδρέας Ξανθός από τον νομό Ρεθύμνου.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι, «μετά το ξεπούλημα της τράπεζας, η τότε κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει διαφορετική λύση για τα εν λόγω δάνεια, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισής τους από κρατικό φορέα, μιας και αυτά αφορούν το πιο ζωτικό σκέλος της ελληνικής οικονομίας και "ακουμπούν" σε ζητήματα με ευρύτερες προεκτάσεις. Δυστυχώς, τα δάνεια αυτά βρίσκονται τώρα υπό τη διαχείριση της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, που ανέλαβε να συνεχίσει την εκκαθάριση της "κακής ΑΤΕ", μετά την παραχώρηση της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, το ζήτημα των υποθηκών, για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συνδεθεί με πρόσθετες υποθήκες, που μέσω του ιδρυτικού της νόμου η ΑΤΕ είχε το προνόμιο να εγγράφει χωρίς τη συναίνεση-ενημέρωση του δανειολήπτη».

Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα "Στο έλεος εισπρακτικών εταιρειών χιλιάδες αγρότες και συνεταιρισμοί λόγω των κόκκινων δανείων της πρώην ΑΤΕ":

Σε συνθήκες απόγνωσης λόγω της μηδενικής μέριμνας ή ρύθμισης από την κυβέρνηση βρίσκονται πάνω από 35.000 αγρότες, φυσικά πρόσωπα και αγροτικοί συνεταιρισμοί, εξαιτίας των "κόκκινων" δανείων ύψους 1,5 δισ. (που μαζί με τον εκτοκισμό αγγίζουν τα 4 δισ.), τα οποία είχαν χορηγηθεί, κυρίως, από την υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα.

Με το ξεπούλημα της τράπεζας, δημιουργήθηκαν συνθήκες ασφυξίας για τους αγρότες εξαιτίας των παλαιών δανείων που τέθηκαν προς εκκαθάριση. Η τότε κυβέρνηση όφειλε να εξετάσει διαφορετική λύση για τα εν λόγω δάνεια, μέσω ενός συγκεκριμένου σχεδίου διαχείρισής τους από κρατικό φορέα, μιας και αυτά αφορούν το πιο ζωτικό σκέλος της ελληνικής οικονομίας και "ακουμπούν" σε ζητήματα με ευρύτερες προεκτάσεις. Εκτός από τα ζητήματα της διατροφικής επάρκειας, συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, τίθενται και θέματα ιδιοκτησίας τα οποία έχουν εθνικό και γεωοικονομικό χαρακτήρα.

Τα δάνεια αυτά βρίσκονται τώρα υπό τη διαχείριση της εκκαθαρίστριας εταιρείας PQH, που ανέλαβε να συνεχίσει την εκκαθάριση της "κακής ΑΤΕ", μετά την παραχώρηση της "καλής ΑΤΕ" στην Τράπεζα Πειραιώς.

Παράλληλα, το ζήτημα των υποθηκών, για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας από τους υπερχρεωμένους ιδιοκτήτες τους, συνιστά σοβαρότατο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, πολλά από αυτά τα δάνεια έχουν συνδεθεί με πρόσθετες υποθήκες, που μέσω του ιδρυτικού της νόμου η ΑΤΕ είχε το προνόμιο να εγγράφει χωρίς τη συναίνεση-ενημέρωση του δανειολήπτη.

Στο πλαίσιο αυτό, και σύμφωνα με πρόσφατες καταγγελίες του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης αλλά και πολλών άλλων αγροτικών συλλόγων της χώρας, δικηγορικές και εισπρακτικές εταιρείες καλούν αγρότες, είτε τηλεφωνικά είτε με επιστολές, για τα χρέη που έχουν από παλιά δάνεια από την πρώην ΑΤΕ, ζητώντας άμεση εξόφληση των παλαιών οφειλών τους. Αντίστοιχα υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών-οφειλετών με χρέη και σε άλλους πιστωτές, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ρυθμίσεις τού κάθε φορέα να οδηγούν τους οφειλέτες σε έναν φαύλο κύκλο δόσεων, που στις περισσότερες περιπτώσεις οδηγεί στην απώλεια της ρύθμισης.

Σημειώνουμε ότι το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε θέσει σε λειτουργία σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων ρύθμισης των οφειλών σε αγροτικά δάνεια για τα φυσικά πρόσωπα-αγρότες μέσω της ΕΓΔΙΧ, με ιδιαίτερα ευνοϊκό πλαίσιο προσφερόμενων λύσεων, η οποία έληξε στις 31/12/2019.

Έκτοτε η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν προώθησε καμία νομοθετική ρύθμιση προς την κατεύθυνση αυτή. Η κυβέρνηση ομολογεί ότι αδυνατεί να παρέμβει πλέον στο τραπεζικό σύστημα, τη στιγμή που αποτελεί ζητούμενο τόσο η εξυγίανση των συνεταιρισμών όσο και η ελάφρυνση ή και η διαγραφή χρεών όσων έχουν εξοφλήσει το αρχικό κεφάλαιο και έχουν καλύψει το 1/2 των αρχικώς προβλεπόμενων τόκων. Και όλα αυτά σε μια εξόχως προβληματική χρονιά για την αγροτική παραγωγή, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, που είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη μείωση των τιμών διάθεσης των προϊόντων και κατ' επέκταση σημαντικό πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών. Παράλληλα οι ολοένα και πιο συχνές φυσικές καταστροφές στην αγροτική παραγωγή λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνάρτηση με τους απαράδεκτα αργούς ρυθμούς των διαδικασιών αποζημιώσεων των αγροτών, δημιουργούν πλέον συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και επιβίωσης του αγροτικού κόσμου».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα η κυβέρνηση;

Το κείμενο της ερώτησης καταλήγει ως εξής:

* «Επειδή οι δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη διάθεση της παραγωγής τους, εξαιτίας και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, έχουν ως αποτέλεσμα τη δυσχέρεια στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων,

* Επειδή αγρότες και συνεταιρισμοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι με την περιουσία τους δεσμευμένη σε έναν μηχανισμό εκκαθάρισης δανείων που τους στερεί τη δυνατότητα άντλησης ρευστότητας,

* Επειδή δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την πορεία εκκαθάρισης των υφιστάμενων αγροτικών δανείων από τον εκκαθαριστή, κυρίως της πρώην ΑΤΕ, στην οποία υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών και

* Επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι παραγωγοί λαμβάνουν ειδοποιήσεις για άμεση εξόφληση των παλιών οφειλών τους με επιστολές ή τηλεφωνικά,

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

  1. Ποια είναι η πρόθεση της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τον εκκαθαριστή για την πορεία της εκκαθάρισης των αγροτικών δανείων και της ενημέρωσης των οφειλετών;
  2. Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα των οφειλών (αγροτών, Συνεταιρισμών) για την πραγματική ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από τις υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις και ποιο θα είναι το προτεινόμενο μοντέλο εξόφλησης;».

Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

«Έρχεται» η «Κάρτα του Αγρότη»

 





Στελέχη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρουν πως εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη.



Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν επικοινωνία ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.


Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ίδια στελέχη κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας «συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα πριν το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τις αναγκαίες πιστώσεις και να αγοράσουν πρώτες ύλες, να προμηθευτούν φυτοφάρμακα και άλλα εργαλεία αναγκαία για τις καλλιέργειες τους».


Τι είναι η Κάρτα του Αγρότη


Η κάρτα αυτή θα διατίθεται στους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) – δικαιούχους Βασικής Ενίσχυσης, εφόσον το επιθυμούν, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα, στην οποία και θα δηλώνεται ο τηρούμενος στην τράπεζα αυτή καταθετικός λογαριασμός στον οποίον και θα πιστωθεί η Βασική Ενίσχυση.


Με «εγγύηση» της Βασικής Ενίσχυσης, η οποία θεμελιώνεται με την υποβολή της σχετικής δήλωσης δικαιωμάτων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), ο αγρότης – κάτοχος και χρήστης της «Κάρτας του Αγρότη» θα μπορεί, πριν ακόμα εισπράξει την Βασική Ενίσχυση:


Να κάνει αγορές από επιχειρήσεις οι οποίες εντάσσονται στις κατηγορίες επιχειρήσεων που εμπορεύονται προϊόντα που σχετίζονται με την κάλυψη των γεωργικών αναγκών των παραγωγών (αγροεφόδια αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, πρόσθετα ζωοτροφών, καύσιμα κίνησης ελκυστήρων, αγροτικό ρεύμα, ανταλλακτικά – συνεργείο αγροτικών μηχανημάτων).

Να εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης.

Να εξοφλεί τρέχουσες οφειλές του έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, δαπάνες έκδοσης και χρήσης εργοσήμου, καθώς και το κόστος αίτησης αγροτικών ενισχύσεων.

Να κάνει ανάληψη μετρητών μέχρι ποσοστού 10% του πιστωτικού ορίου του συνδεδεμένου με την κάρτα λογαριασμού, κατά τη διάρκεια ισχύος του εκάστοτε χορηγηθέντος πιστωτικού ορίου.

Το πιστωτικό όριο κάθε αγρότη θα ανέρχεται σε ποσοστό 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης που δικαιούται την συγκεκριμένη χρονιά, θα αφορά μόνο στην προεξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης και δεν θα μπορούν να ενσωματωθούν σε αυτό το προϊόν οι οποιεσδήποτε άλλες οφειλές του αγρότη προς την Τράπεζα.


Η διάρκεια του πιστωτικού ορίου θα λήγει με την πίστωση της Βασικής Ενίσχυσης η οποία και θα εξοφλεί τη χρηματοδότηση. Μετά την εξόφληση της εκάστοτε χρηματοδότησης δίνεται η δυνατότητα χορήγησης νέου πιστωτικού ορίου για τη Βασική Ενίσχυση του επόμενου έτους από την ίδια ή άλλη τράπεζα επιλογής του αγρότη – δικαιούχου.

.....................................

ΣΧΟΛΙΟ:

Μάλλον πρόκειται για άλλη μιά προσπάθεια των τραπεζών να βάλουν χέρι στις επιδοτήσεις των αγροτών μέσω των τόκων,εκμεταλλευόμενες τις ανάγκες χρηματοδότησης που έχει ο αγροτικός κόσμος. Τα συμπεράσματα δικά σας.  

.