Ένα προϊόν γνωστό ως ζωοτροφή φοιτητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το βάζουν στο τραπέζι μας...
Μια φορά κι έναν καιρό τα βελανίδια είχαν ταυτιστεί με τη διατροφή των χοίρων ή με την επεξεργασία δερμάτων. Τα βελανίδια τα μάζευαν στη Τζια και συνήθως τα έστελναν στη Σάμο ή τη Λέσβο, γιατί τα χρειάζονταν τα βυρσοδεψεία. Τώρα ένα σνακ, που αναπτύχθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, βάζει στο ελληνικό τραπέζι το βελανίδι το οποίο είναι υγιεινότατο και το βάζει ξανά στο χάρτη της ανθρώπινης τροφής.
Ούτως ή άλλως υπήρξε γυναίκα στη Τζιά, η Μάρσι που με το σύζυγό της Κώστα Μαρούλη, κατόρθωνε να φτιάχνει ψωμί από βελανίδι, ακολουθώντας μια μέθοδο ξεπικρίσματος.
Το βελανίδι είναι πλούσια πηγή βιταμινών : θειαμίνη, ριβοφλαβίνη β-2 νιασίνη Β3, παντοθενικό οξύ Β5, Βιταμίνη Β6, φολικό οξύ Β9. Επίσης ιχνοστοιχείων: ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο και ψευδάργυρο.
Το σνακ Gluten Care Muffin χωρίς γλουτένη, εμπλουτισμένο με άλευρο βελανιδιού και φυτικές ίνες, ήταν ένα από τα πιο ωραία προϊόντα που παρουσιάστηκαν στην Ecotrophelia 2015. Κέρδισε το τιμητικό Βραβείο «Καλύτερο Πλάνο Μάρκετινγκ & Εμπορίας» και αφορούσε φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αξίζει πολλά συγχαρητήρια η πρωτοβουλία των παιδιών και των δασκάλων τους, γιατί ξαναβάζει στο χάρτη ένα προϊόν, που υπάρχει στην ελληνική ύπαιθρο και δεν αξιοποιείται.
Το τρόφιμο αυτό είναι ένα ωραίο σνακ που δεν έχει βγει στην αγορά αλλά θα έπρεπε. Κι αυτό διότι δίνει λύση σε ανθρώπους που έχουν θέματα υγείας και δεν μπορούν να καταναλώσουν τρόφιμα με γλουτένη.
Ταυτόχρονα ως προϊόν, πειραματικό, που φτιάχτηκε από φοιτητές συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό στη χώρα μας. Καθώς τρόφιμα χωρίς γλουτένη έρχονται απ΄ έξω το κόστος τους είναι υψηλό στην αγορά.
Επιβλέπουσα ήταν η Αθηνά Λαζαρίδου και δημιουργήθηκε από την Ιππολύτη Γκουντενούδη – Εσκιτζή και το Χρήστο – Ελπιδοφόρο Χριστοδούλου. Η συσκευασία του ανακυκλώσιμη κι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν κατά κανόνα ήταν από παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας με τη βοήθεια και της εταιρίας «Αφοί Κεραμάρης ΑΕ», ενώ χρησιμοποιήθηκε 30% λιγότερη ζάχαρη από παρόμοια προϊόντα.
Μια καινοτόμα προσπάθεια που αξίζει τον κόπο όχι απλά να βγει στην αγορά αλλά να δημιουργήσει κι άλλα προϊόντα, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε εισαγωγές. Το βελανίδι μας δείχνει το δρόμο…
Πηγή>
http://agrocosmos.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου